47
  • winnie
    #47
    hú, elmarad egy díjátadó? az tényleg beszar*s.

    bár a hírt nem sikerült értelmezni olyan jó: "Namármost, ha a színészek nem adnak és nem vesznek át díjakat, sőt el sem mennek, akkor egyáltalán kinek és hogyan tartják meg a ceremóniát?"

    még szerencse, hogy nem csak színészdíjak vannak.
  • redding
    #46
    Azért az már télleg beszarás, ha a Golden Globe is elmarad az egész sztrájk miatt.
  • mindero
    #45
    Ennyi erővel mért nem osztják ingyen a filmeket, mert ha az írók, szinészek nem érdemlik meg apénzüket akkor a stúdiók még inkább nem. Hisz azok semmit nem tettek a film sikere érdekében, csak a pénzt adták. Nem ők tették sikeressé.
    Arról nem is beszélve, h az általad említett "termékek" nem eladott darabszámra vonatkoznak, hanem időintervallumokra.
    Én teljesen egyetértek a sztrájkokkal, ha módomban állna én is sztrájkolnék :D
  • NeoMaN
    #44
    szeretek egy-két sorozatot nagyon, de magasról leszarom ha sztájkolnak
    legalább több időm marad másra mint tv elött kockulni
    :))))
  • Atisz #43
    Így is van tüntessenek csak, megérdemlik ők is a nagy pénzt. A túlfizetett sztárokkal nagyon elszaladt a ló, "kicsit" náluk kéne összehúzni a nadrágszíjat :D

    Csiga42 hsz-ának (#35) utolsó bekezdésével teljesen egyetértek, abszolút így van :)
  • hapi
    #42
    Remélem a következő sztrájkolók a tanárok lesznek, hiszen az általuk tanított diákok az életben később soxorosát keresik meg annak amit ők, milyen dolog má az hogy ebből ők nem részesednek. majd ezután a kőművesek következnek akik felépítik a házainkat és milyen dolog az hogy csak egyszer fizetünk nekik a munkájukért?
    Miért nem egész életükben mondjuk minden hónapban, majd ha meghaltak akkor a gyermekeiknek is. És itt talán elkéne gondolkozni kedves jogalkotók hogy azok a sztárok akik eléneklik egy, tehetséges ember álltal megírt számot majd hülyére keresik vele magukat, de tényleg gusztustalanul sokat, ezel a sztárok bizony egész életükben kapják ezért a lóvét hiszen olyan szarul élnek, és a kiadóik is alig tudnak felmutatni némi nyereséget. De azért 70 évig jogdíjat fizetünk nekik és most szó van róla hogy miért ne legyen ez 90 év...
  • JamesRyan
    #41
    ..."2008 ősze már nincs is olyan messze"...
    pff
  • vanclemmons
    #40
    ezt elég önzőség a rajongók szempontjából nézni, h nem kapod meg a heti adagodat, az írók a heti kaja adagjukat nem kapják meg. nemtom melyik gázabb... ráadásul ha ők kidőlnek, akkor ha egyáltalán megállapodnak a stúdiókkal sem lesz folytatása a sorozatoknak... szívás, h nem lesz egy jó ideig semmi, de nekem péló lesz időm olvasni, meg tanulni... :P
    meg ha úgy vesszük, jobban is írnak, ha fedél van a fejük felett, kaja a hűtőben stb... sztem semmi probléma nincs azzal, ha vki azt akarja, h megfizessék a munkáját. ha ehhez ez kell, akkor rajta.
  • evenor
    #39
    A stúdiók állandóan azt nyilatkozzák, hogy a netes cuccokból nincsen pénzük, nem tudják, hogy mennyi lesz. Ezt már eladták 88-ban a videók esetén is.
    Tárgyaltak képzeld el, egészen nov. 1-ig, amikor lejárt a szerződésük amit 88-ban kötöttek. Még a dvd-s emelésről is lemondtak (abból kapnak, dvd-ként 4 centet). Tárgyaltak múlt héten, és holnap megint leülnek.

    Az írók egy része nem dolgozik állandóan, és nem mindenki egy Aaron Sorkin, hogy fix szerződése van, 6 nullás szerződéssel. Ezért kell az a néhánycent, meg a jövőnek is kell valami.
  • Skynet85
    #38
    ,,Még mindíg bennünk él a jóféle diktatúrából visszamaradt gondolkodásmód, hogy, ha valaki kimegy az utcára, mer nem tetszik neki valami, akkor az vagy provokátor, vagy valami aljas, hőbörgő gonosztevő, akinek csak a rendbontás a célja."

    A közelmultba volt egykét tüntetés Mo.-n amire nyugottan ráhúzhatjuk azt ami leírtál férre értés ne essék ha vki szépen felvonul jelszavakat skandál(nem egyenlő a trágár káromkodással) akkor rendben van, de ami az utóbbi időben itt volt az miden volt csak nem tüntetés, nah de ez nem vág témába.

    Egyébként meg ujra gonosz leszek, nem véde a studiókat sőt, de ha élelmesek voltak betudták vonni a netet mint médiát a saját kis money makeing bizniszükbe és ezt szerződés sem tiltotta(ha igen vissza vonom az egészet) akkor talán nemaz utcán hanem a tárgyaló asztalnál kell kikötni és a kövi filmek sorozatok után mert ebből is részesedést kérni, jah most eről lemaradtak hát ígyjárás...
    (továbbra is fenntartom azt a nézetem hogy aki tehtséges tanult író a jég hátán is megél)
  • theone91
    #37
    ahhháááá...R.I.P...siratom a 24 januári premierjét...
  • Déta
    #36
    Leállt a Prison Break forgatása?
    Hűha... Be kell telefonáljak, hogy valamit mozdítsanak, mert ez így tűrhetetlen...
  • Csiga42
    #35
    ,,Interneten sugárzott anyagért az írok egy fityinget sem kaphatnak" - A probléma ezzel az, hogy ezt a stúdiók teljesen ingyen, promóciós anyagként sugározzák és nincs belőle effektív bevételük(csak a beágyazott és körülötte elhelyezett reklámokból, amihez az íroknak semmi köze), ezért az íróknak nem is jár egy fillér sem. Miközben a studiók milliárdokat keresnek (dollárban) már most is ezen, és néhány éven belül még többet fognak. Attól függetlenül, hogy valaki az írói munkát tényleges munkának tartja-e, el kell ismerni ez azért neki is szúrná a szemét, ha a helyükben lenne.
    Teszemazt, ha a zenészekkel tennék ugyanezt és ők vonulnának ki, lehet, hogy senki nem lepődne meg.
    A sztrájkról, mint módszerről pedig annyit, hogy a magyarok egyszerűen túl kevés ideje élnek demokráciában ahhoz, hogy képesek legyenek hozzászokni az ilyesmikhez. Még mindíg bennünk él a jóféle diktatúrából visszamaradt gondolkodásmód, hogy, ha valaki kimegy az utcára, mer nem tetszik neki valami, akkor az vagy provokátor, vagy valami aljas, hőbörgő gonosztevő, akinek csak a rendbontás a célja.
  • lammaer
    #34
    Azért van jó oldala is a dolognak... nemrég néztem meg a Jerikó első évadát és nekem bejött, de odakinn a TV társaságnak annyira nem. Aztán ha jól tudom, leforgattak egy rövidebb 2. évadot, de nem adták le, mert nem találtak hozzá helyet a műsorban, mivel más sorozatok jobban mentek. Talán hamarosan lesz hely :), sztrájkoljatok sokáig irókáim...
  • feamatar
    #33
    88ban volt utoljára írósztrájk azért az elég hosszú idő. az ember elégedetlen a saját körülményeivel. Mindig. Ha kapsz egy fizetés emelést, és hosszabb ideig azon éldegélsz, idővel a vágyaid is a béredhez nőnek és nem lesz elég. Ha nem így van, akkor szerencsés ember vagy.
    És lehet hogy elégedett vagy, de azt látod hogy egyre nagyobb a fazék amelyikből neked is merítik az ételt, és te ugyan annyit kapsz, míg a gazdája egyre többet hagy magának, akkor jóhogy többet követelnél az ételből, főleg ha még te is adtad a fűszerezést hozzá.
    Nézd el költőiségemet, elég gáz hasonlat, csak úgy kipattant.
  • feamatar
    #32
    aki általánosságban azt mondja hogy az amcsi filmek szarok vagy az animek vagy bármi más akkor az nagyon beszűkült egy ember.
    Ahogy nyugati filmekből/sorozatokból is rengeteg fajta van így animéből is...
    Én nem vagyok egy nagy anime fan, legalább is a csihipuhisokat az ezerféle szintlépéssel meg minden skillel nem komálom, de nem csak ilyenek vannak: vannak fiatalabbak számára készültek, idősebbeknek, romantikusok, drámai vígjátékok stbstb...
    csak meg kell találni a megfelelőt( nekem mondjuk Cowboy Bebop, vagy kiskoromból a Ginga Nagareboshi Gin) emellett az amcsi mesék köözt is vannak jók (Freakazoid, Simpsons, Futurama, South Park stbstb...)
    És mindenből így van: vannak remek amerikai filmek, európaiak, távolkeletiek.
    Nem azt kell nézni honnan származik hanem hogy jó-e.(és simán lehet szeretni egyszerre minden kultúrából filmeket, bár néha nehéz befogadni)
  • Skynet85
    #31
    Nos rendben van elestek egy bizonyos bevételi forrástól, nem vagyok otthon a témában nem tudom, hogy az író fix összeget kap e az irományaért, vagy sem, de eddig is megvoltak most meg hírtelen nem telik kajára, vagy mi történt?

    Sőt azt sem egészen értem, ha ennyire kicsesztek velük miért nem változtatnak, vagy előre 20 évre írnak alá iylen horderejű szerződéseket? Mert azt kötve hiszemm, hogy az alkotmányuk tartalmazza az ,,Interneten sugárzott anyagért az írok egy fityinget sem kaphatnak" passzust...

    Nem biztos, hogy a hőbörgés a legjobb megoldás... és most meg lehet kövezni, de írigylem a problémájukat szeretnék én is ott tünteni a soraik között mert nem telik 4 évente új kocsira...(Aki tud írni most is jól keres aki meg nem kereshet mást, jah hogy ott dolgozni is kell ááá)

    Végezetül ezért aztán fejbe is lehet lőni nem fogom elsírni magam ha pl nem lesz a lostból x+y. évead és így tovább...

  • LeryStar
    #30
    az írók nem művészek?
  • PíszLávJuniti
    #29
    ógyász
  • evenor
    #28
    Milyen jogdíjakról beszélsz?! Ez nem jogdíj, hanem bér gyakorlatilag, így kötötték a szerződést, így működik ez odaát. Baj az, hogy ha azután kérnek pénzt amit alkottak, és utána a stúdiók azt reklámmal együtt kiteszik a netre, majd ezt ők beállítják promóciónak (egész epizódokat!), de ebből az író semmit nem kap?! Gyakorlatilag a jövőről van szó, mivel minden az internetes TV felé megy el (szinte az összes sorit lehet már nézni a neten is, sőt most jön majd az NBC-n a Quarterlife, amiből netes sori lett), így nem csak magukért harcolnak, hanem a következő generációért is.
  • zsellerm
    #27
    "Az anime-k szerintem túlbecsültek" Összel közel 40 animesorozat indult szinte minden műfajban, majdnem 10 OVA készült és tudtommal 5 egész estés filmet mutattak be. Bepróbáltad az első részt minden sorozatból és belekukkantottál az összes filmbe hogy tudd hogy minden egyes produkció túlbecsültek? Tök jó lehet neked, én sajna le vagyok maradva...és ha már túlbecsültek, akkor megmondanád hogy mihez képpest? Engem tényleg nagyon érdekelne.
    "én nagy rühellem az összeset." Jah, ez más...no cmt

    "Azok az eltorzult karakterek, jajj.."
    Szintén érdekelne, ha pölö három különböző produkcióból említenél 3 eltorzult karaktert, és kifejtenéd, hogy miért eltorzultak szerinted? Remélem láttam őket, akkor majd biztosan meg tudom érteni hogy mire gondoltál...
  • Frosty01
    #26
    pedig olyanok mint a filmek. csak kissebb költségvetés stb...
    vannak közöttük kiemelkedőek, és sablonosak. csak elég sokat kell vele foglalkozni hogy láthass igazán jókat is :)
  • FoodLFG
    #25
    Én japán zene fan vagyok (j-pop), szóval annyira nem idegen tőlem ez a világ, de én sem tartom _annyira_ sokra az animéket. Jó-jó, de kb ennyi.
  • Oldern the 1st
    #24
    "Azok az eltorzult karakterek, jajj."

    Ember, először ismerd meg őket, aztán ítélj.
    Nem, a csápos hentai és a kilencvenes évének végének legrosszabbjai nem az "ismerem" kategória.
  • zola2000
    #23
    Általában azok az emberek mondják, hogy a japán animék betegek, akik olyan amerikai filmeket néznek sokszor, ahol az emberek halomra gyilkolják egymást. (ugyanez van a videojátékoknál is). Amerika Monnyon Le!
    Válasz erre: 18
  • winnie
    #22
    ha csak egy amerikai sorozatot nézel és lynch-et is kedveled, akkor szerintem ne a divatos kommerszek közül válassz néznivalót, hanem a valóban minőségileg a topon lévők közül:) csak egy javaslat.
  • Devvo
    #21
    Tagadhatatlan teny, hogy vannak nagyon jo animek.Herosen kivul semmien amerikai sorozatot nem nezek, bar nem tudom h David Lynch rabbits sorozata mennyire szamit bele ebbe a kategoriaba.
  • Skynet85
    #20
    Nyehehe erről annyit, hogy én biza megvagyok sorozat és mozi film nélkül is, és ők kenyér nélkül?

    Lassan a fél világ abból a pár csóróból akar megélni aki effektíve hasznot hajt a világnak lásd kétkezű munkás érdekes módon ők nem sztrájkolnak, hogy nem kapnak jog díjat azután, hogy te abba az épületbe jársz amit ő felépített.

    Arról nem is beszélve, picivel nagyobb a hasznuk mint egy B kategoriás akció filmnek.
  • L3zl13
    #19
    Szvsz a Chihiro sem volt nyugatiasabb, mint Miyazaki többi filmje.
    És nem csak azért mert a történet hátterében a japán mondavilág állt.
  • 1Obi1
    #18
    Ha nem tetszett az SWIII, akkor már régen baj van:D
    Az anime-k szerintem túlbecsültek, én nagy rühellem az összeset.Azok az eltorzult karakterek, jajj..Csak úgy mint az előbb említett pesszimista európai filmek, mondjanak le!
  • zola2000
    #17
    Viszont tudom ajánlani Hajao Mijazaki filmjeit, de nem a csihirut, mert az nem lett annyira jó mint a többi (meg lett mondva, hogy a nyugati piacra szánt anime)
  • zola2000
    #16
    Az anime tényleg jó, meg a manga is, amerikai filmet már vagy fél éve nem láttam (asszem nyáron szereztem meg a csillagok háborúja 3. Részét dvdn, de nem tetszett)
  • bobi64
    #15
    mer a japán anime az aztán olyan baromi jó. meg a sok depressziós pesszimista európai film. amúgy egész "hallivúd" becsukhatna egy évre, talán a rajongók kijönnének a mátrixból és emberi kapcsolatokat kezdenének építeni tv nézés helyett.
  • bobi64
    #14
    ugy tudják megtenni az amik, mert nem olyanok alapból javarészt, mint amilyennek itt a nagyképű európában hazudják őket.
  • evenor
    #13
    Írhatsz te szerintem WGA-n kívül is, csak csomó mindent nem kapsz meg, és elég bizonytalan lehet a jövőd, A WGA elég sok mindent kiharcolt már az íróknak.

    Javaslom a Tim Minear interjút nem tudom, hogy hagyadik percnél beszél arról, amikor ő mennyit kapott a forgatókönyvekért, amikor nem volt WGA tag. Mondjuk az egész interjú tanulságos, ráadásul nem egy kezdő vagy kicsi íróról van, ő igazán nem panaszkodhat anyagilag.
  • Luminas
    #12
    "(...) mivel például tévésorozatot csak olyasvalaki írhat, aki tagja a WGA-nek."
    Ezt nem értem. Miért? Mármint, törvény van erre, vagy hagyomány, vagy mi? Valaki lenne olyan jó, hogy elmagyarázza? :/
  • evenor
    #11
    "Irokra is dühös vagyok, azok is képesek voltak cserben hagyni a rajongokat."

    Akkor neked egy link: http://fans4writers.com/

    A rajongók odakint tudják, hogy mire megy ki a dolog, és együtt szervezik a dolgokat. Hogy tudják megtenni ezt a "bunkó, tudatlan amerikaiak"?
  • nipponia
    #10
    "tévésorozatot csak olyasvalaki írhat, aki tagja a WGA-nek"
    "a jelzett dátumtól az Írók Céhének (WGA - Writers Guild of America) tagjai nem vethetnek papírra egy sort sem .... meg egyébként, semmilyen írói tevékenységet nem tölthetnek be"

    Így nem használhatnak külföldi és nem céhes írókat. Mozifilmekről meg majd aggódnak jövőre mikor kifogynak a polcról. Jól kitalálta ezt a WGA, be kell vallani:).
  • 0Speed0
    #9
    Lehet csak én vok ennyire naív, hogy hiszek az ilyenek létezésében :)
  • winnie
    #8
    van ilyen? aki író, az tagja a szervezetnek. ha nem lenne tagja, akkor nem tudnánk róla, hogy tehetséges:)