42
  • joky
    #42
    én a ZMNE-n(nemzetvédeli egyetem) vagyok harmadéves - nappalin. nálunk minden félévben van pár nagyon érdekes és hasznos tantárgy. sajnos az informatika pont nem tartozott ezek közé, sőt.. a baj az, hogy az főiskolai informatika oktatás szinvonalával kapcsolatban szinte csak negatívumokról hallani.
    ezzel párhuzamosan a nagyobb szakmai tekintélyt kivívott tanárok (idősebbek) nyíltan büszkék arra, hogy egyáltalán nem használnak számítógépet.
    vezetéselméletből meg azt tanultuk, hogy ha egy vezető lop akkor az általa irányított szervezeten belül nem lehet hatékonyan fellépni a lopással szemben. úgy érzem ez tapasztalható nálunk az iskolában, és az ország vezetésében egyaránt.
  • zolee86tm
    #41
    Sajnálom Sanyix, ha igy gondolod. A főiskola nem az a hely ahol 0 tanulással át lehet menni. Azt szakközépiskolának hívják. Ha mégis így gondolkodsz akkor az a helyzet, hogy nem leszel diplomás ember. Mindenért áldozatokat kell hozni .... ezért is.
  • Sanyix
    #40
    Nem vagyok időmilliomos, hogy értelmetlen dolgokra pazaroljam az időmet, amit még útálok is (matek, közgáz, villamosságtan, amiket persze sokkal szigorúbban vesznek mint a szakmai tantárgyakat).
    "Másodsorban, az iskola csak akkor fog erőforrásokat invesztálni a te szakmai képzésedben, ha már valamit letettél az asztalra, és bizonyítottad hogy képes vagy tanulni."

    Az iskolának csak STFU, kapják a pénzt az államtól, jövőre meg már zsebből, szal miazhogy csak akkor invesztálnak? Le van téve a rohadt asztalukra a pénz, azt tanítsák amit kéne, ne haszontalan marhaságokat! Elmegyek dolgozni és tökmás dolgot csinálok mint kéne? Pedig ez olyan.
    Én szelektíven tudok tanulni, mint még sokan, tehát az értelmetlen és haszontalan tárgyakat nem tudom megtanulni(talán tudat alatt bennem van hogy mi kell és mi fölösleges, szóval nem tudom azt mondani hogy azért is megtanulom, mert nem megy), viszont ami érdekel, azt nagyon könnyen. Pl az összes informatikai tantárgyból simán átmennék, 0 tanulással, igen, programozásból is, az a legkönnyebb(végigalszom az órákat). De pont azokból a tárgyakból fogok bukni, amiknek semmi köze az informatikához (az meg logikus hogy nem informatika tárgyakkal szórjuk ki az informatika karra jelentkezett embereket ugye, nehogy véletlenül pár hozzáértő is bent maradjon).
    Basszus azokkal a tantárgyakkal szórjanak aminek köze van ahhoz amit tanítani kéne, nem közenincs tantárgyakkal! Ennyi erővel meg lehetne csinálni azt, hogy autóra csak akkor kap jogsit az ember, ha már van repülőpilóta jogosítványa :D

    "Gondold meg mielőtt otthagyod a sulit, a legjobbak között van és szerintem légy büszke, hogy oda járhatsz."

    A rosszabbak között a legjobb? Merthogy a magyar felsőoktatási rendszer nem éppen a legjobb. Mire kéne büszkének lenni? Egyébként pont hányingerem van tőle, hogy bemegyek, és semmi hasznosat nem tanulok, csak értelmetlen rizsát.

    De az egész magyar oktatás ilyen. Akárhova mehet az ember, nem kerülheti el, hogy a lényeg helyett, balettozva hánnyák neki a rizsát.
  • Skeez
    #39
    Nem baj...
    Viszont a 17es kommment sokkal jobban megfogalmazza azt, mire gondoltam.
  • Csi9aa
    #38
    "Nem véletlenül a legmenőbb hitelforma ma az áruhitel mellett az adóságrendező hitel."
    Aham, a soksok nyomorgó hitelből élő szegény emberrel van tele minden városban a TESCO/Auchan/Cora úgy, hogy mozdulni se lehet a parkolóban az Opelektől meg Renault-któl meg nagydög japán csodáktól.
    Biztos ők is napról-napra élnek. Nagyon sajnálom őket.
  • zolee86tm
    #37
    Csak csatlakozni szeretnék NeoExDeath hozzászólásához.
    Kedves Sanyix (elsős NIK-es kolléga), csak éld túl az első 2 félévet (progból vért fogsz izzadni, mint mindenki, ha csak nem vagy zseni). Utána már lesz lehetőséged megcsillogtatni informatikai tudásod. TDK-n, programozási versenyeken vehetsz részt valamint MCP vizsgákat tehetsz, amikkel még gykorlati helyre is kikerülhetsz egy céghez.
    A többi tárgy a mérnök képzés része. Meg kell lennie egy bizonyos tudásnak, hogy diplomát kaphass. A többi suliban is így van.
    Gondold meg mielőtt otthagyod a sulit, a legjobbak között van és szerintem légy büszke, hogy oda járhatsz.
  • balee66
    #36
    Emlékezzünk csak a múltkori nagy szerver-lefoglalásokra. Sok esetben olyanok (bírók, ügyészek vagy mittudom én kik) döntenek egy (ál)warezszerver sorsáról, akiknek lövésük sincs az informatikához (még a merevlemez fogalma is homályos nekik, nemhogy RAID meg hasonlók...). Na azoknak kéne pár info-órát tartani.

    A másik meg az, hogy sokan valóban csak hobby böngészésre használják a netet.
    Keresőt használni, email-t használni, megtanulni pár alapfogalmat mint pl. IPcím, port, web, ftp, torrent és hasonlók sokan nem tudnak (nem akarnak, nincs rá lehetőségük/idejük...), és így valóban nem annyira praktikus eszköz számukra a gép, mint lehetne...
  • NessieGraf
    #35
    Az a generációs duma hülyeség. A nagynéném 70 fölött volt, amikor elkezdte a netezést. Másnak se megy jobban.

    Itt azoknak kéne elmenni, akik kevesebben vannak és a többségnek javasolják!

    És vegyétek tudomásul: az autópálya látszik. Az építő zsebeket tölt. A net?...

    És igen a gépet használók 60%-a is An Alfa Béla hozzá, mégha egyetemi tanár is. Nem tőlünk fogják megtanulni a diákokl hogyan kell, mert mi tudjuk, de nem nekünk van papírunk róla!
  • Lunki88
    #34
    "egy olyan főiskolát végzett rendszergazdát egy nagycégnél, aki engem hívott fel telefonon azért hogy egy zip-be csomagolt 2 fájlt különmásoljak neki..."

    Akkor elég nagy protekciója lehetett. :D Másképp nem értem hogy kerülhet valaki ilyen pozícióba ha ennyire sötét.
  • Lunki88
    #33
    Hát reméljük hogy így lesz.
  • kacsi01
    #32
    lófasz jön itt csikánók nem e-magyarország. Nem tetszik? el lehet menni.
  • kow83
    #31
    Hát, ki kell halnia egy generációnak, hogy általános legyen a géphasználat. Majd ha a mostni 9-10 évesek felnőnek majd röhögni fognak az ilyen cikkeken.

    iThink.
  • junior117
    #30
    na ebbol sem lesz semmi ....
  • NeoExDeath
    #29
    "egy olyan főiskolát végzett rendszergazdát egy nagycégnél, aki engem hívott fel telefonon azért hogy egy zip-be csomagolt 2 fájlt különmásoljak neki..."
    Fú csak nem a BMF-NIK-en végzett? Én oda járok, és hát az informatika témájú órákból van a legkevesebb, inkább matematika-villamosságtan karnak nevezném :) valszeg januárban ott is hagyom."

    Sanyix: látom mint elsős igen komoly álláspontot képviselsz, és jól átlátod a felsőoktatási rendszert. Kicsit elmondom hogy is megy ez a dolog, mielött megint okosakat írsz.

    A főiskolának kötelessége olyan kézségtárgyakat megtanítania neked is, ami egy mérnöknek (!) kell. Pont. Aki mérnöknek nevezi magát, annak legalább valami lövése kell lennie a matekról, vagy akár a villamosságtanról. És ugye a NIK en Mérnök Informatikusokat képeznek, mint tudjuk Kandós hagyományokkal.
    Másodsorban, az iskola csak akkor fog erőforrásokat invesztálni a te szakmai képzésedben, ha már valamit letettél az asztalra, és bizonyítottad hogy képes vagy tanulni.
    Mivel ez egy nyílvános fórum, nem nevezem nevén azt a Tanár urat aki első éveben elméleti programozási struktúrákról tanít, de biztos tudod kire gondolok. Ő nem tagadja, hogy az első félév a suliban gyakorlatilag felvételiként fogható föl.
    Ha mélyebb szakmai ismeretekre vágysz, éld túl az első évet. Csak úgy szólok hogy ez minden jobb felsőoktatási intézményben így van (de ha gondolod mehetsz az ELTE-re is, ott úgy tudom 8 félévig van analízis).
    Véleményem szerint aki elvégzi a NIK et, az nem fog az általad idézett problémákkal jönni senkinek, és szerintem mint elsősnek nincs sok belelátásod az iskola által nyújtott szakmai ismeretkbe, úgyhogy nem tudom mi oknál fogva kritizálod az intézményt.

    Üdv
  • Sir Quno Jedi
    #28
    egyelőre
  • HUmanEmber41st
    #27
    Ismerek 1 ált isk. töri-magyar tanárnőt, pest megyei suliban tanít.
    Beíratta az iskola PC kezelő tanfolyamra, azóta 3 lépés távolságra kerüli a gépet.
    Egyszerűen nem érdekli. És az ottani tanerő nagy része is így érez.
    Azért jó a net, mert EGYENLŐRE az van fent, ami mindekinek kell: game, warez, pornó, hírek, időjárás:D, fórumok, blogok stb.
    Amíg az internetre nincs igénye pedagógusoknak, akkor hogyan is várhatnánk el tőlük, h ösztönözzék a gyerekeket a PC, az internyet használatára?
    Igen, aki nem használja szabadon a netet, azt hiszi, h ott csak pedofilok, bankkártya-tolvajok,( terroristák bombakészítő oldalai) meg vírusok vannak, egyszóval minden gonoszság melegágya.
  • Komolytalan
    #26
    Ezek nem a nagyszüleid, hanem lánchídról lógó sötétzöldek. Kikötözném őket 1 hétre a Hungária körútra, ha túlélik a szmogot ami az M0 hiánya miatt van ott, akkor joguk lesz megszólalni. Addig csak hallgatni.
  • Komolytalan
    #25
    Na persze, valószínűleg, mert megmondta a sváby vagy a tótavé.
    http://index.hu/gazdasag/magyar/m6al071109/
    és ez ballib lap, kormányoldali, nem elfelejteni!
  • HUmanEmber41st
    #24
    "erőltetik, hogy egy komoly és ritmusos akcióterv készüljön a jelenleg is futó programok".....

    itt Magyarországon? LOL...
  • dronkZero
    #23
    A nagyszüleimnek nem hagyom, hogy hülyék legyenek. Az M0 körülbelüli helye már 50 éve megvan. A sok barom odaköltözött a nyomvonal köré, mert olcsó volt a telek (Na vajon miért volt olcsó?). Most meg megy a rinya. Hát basszák meg, gondolkoztak volna hamarabb. Megérdemlik.

    Nehogy már ezért maradjon szar az ország közlekedése!
  • gkalcso
    #22
    > 5-10 család tiltakozása

    Hát ja. Amíg nem a nagyszüleidről van szó....
  • dronkZero
    #21
    Ebbe most talán ne menjünk bele. Az a megoldás valószínűleg nem volt _jó_. Ha meg az épülne, akkor meg az lenne a baj, hogy "milyen szar autópályákat építünk már, fényévekre van az európai szinttől".

    Sokkal nagyobb gáz, hogy 5-10 család tiltakozása, vagy a réti kerekütty élőhelyének védelme miatt szabotálódik el az autópálya.
  • dronkZero
    #20
    "Gondolok itt arra, hogy a diákok jobban tudják használni a gépet, mint a felnőttek, de mire? Tisztelet a kivételnek, de torrent, game, poresz."

    És az most baj? A héten voltam a postán csomagot feladni EMS-sel. A faszi _nem tudta kezelni az egeret_. Nem ám telepíteni, programot elindítani, vagy egyéb "bonyolult" műveletet nem volt képes elvégezni, hanem képtelen volt az egérkurzort a megfelelő helyre tolni. És nem az egér volt a szar, kipróbáltam...

    Aki letorrentezik egy játékot, kitömöríti és ráteszi a krekket, mindezt tizenpár(vagy 40+) éves korában, azzal semmi gond nem lesz később. Nem kell mindenkinek a BIOSban turkálni, kernelt fordítani, vagy programozni. Bőven elég a felhasználói szint.
  • slickboy
    #19
    Hasonló dolgok fordultak elő velem mostanában. Például általános a számítógép-fóbia az emberek körében. Mondván, hogy így is mennyi hibát vétenek a cégek, szolgáltatók a könyvelésnél, sokkal tovább kell a postán állni a csekkekkel a postán mióta új számítógépes rendszert vezettek be (mellesleg ez igaz de szerintem nem önmagában a számítógép az oka, hanem hogy rosszul van megoldva a rendszer), és hogy azelőtt is mindent megoldottak számítógép nélkül, akkor most miért kell, stb...
    Valóban kevés csak megszórni a népet számítógéppel meg olcsó nettel. Szemléletváltásra lenne szükség. Ez sokkal nehezebb mint növelni az internet lefedettséget és laptopot minden gyereknek program.
    Azt hiszem mindenki ismeri azt az anekdotát, hogy ez egyszeri ember vesz két mosógépet, hogy legyen mire rakni a mosóteknőt. Sokszor ezt érzem. Ami infrastruktúra körbevesz, azt sem használjuk ki, vagy nem úgy használjuk. Nálunk egyetemen még nem sikerült megoldani átutalásos kolidíjfizetést. A diákigazolványon levő csipkártyát használják valahol vmire?
    Miért nem reklámozzák pl, hogy minden könyvtárban van nethozzáférés, e-magyarországpont vagy mi? Esetleg rájönne az ember, hogy hasznos a net és de jó lenne otthonra is akkor. Vagy esetleg még könyvet is kölcsönözne ha már ott van. Na befejezem, még oldalakat lehetne írni...
  • Sanyix
    #18
    "egy olyan főiskolát végzett rendszergazdát egy nagycégnél, aki engem hívott fel telefonon azért hogy egy zip-be csomagolt 2 fájlt különmásoljak neki..."
    Fú csak nem a BMF-NIK-en végzett? Én oda járok, és hát az informatika témájú órákból van a legkevesebb, inkább matematika-villamosságtan karnak nevezném :) valszeg januárban ott is hagyom.

    De ez most tényleg komoly amit írtál? Mert ez olyan durva...

    Egyébként vicc ez az egész ország. Lejárt a személyi igazolványom, hát kéne csináltatni újat. Kevés reménnyel (az eddigi tapasztalatok miatt) elkezdek keresgélni a neten hogy hogy lehetne ott elintézi. Hát nem csalódtam, mert nem lehet, csak időpontot fogalni az okmányirodába 1-2 hónappal előre :DD
    Normális helyeken az ilyen baromságokat el lehet intézni netről, itt nem. Úgyhogy mondtam, mi a ráknak szem igazolvány, van jogsi, diák, azt elfogadják sok helyen.

    Ebben az országban nettel, jóformán csak böngészni, játszani, warezolni lehet...
  • sonicXX
    #17
    Azért ne felejtsük el, hogy ez az elmaradottság nem lesz behozható addig, amíg az oktatás minősége is olyan, amilyen - értem itt a felnőtt- és a gyermekoktatást is.

    Webejlesztőként elég sokféle emberrel találkozom informatikai témában. A többségük 30 körüli és ez a többség még mindig úgy tekint a számítógépre, mint "valamicsoda"-ra. Csak a windows-t ismerik (néhányuk talán azt se tudja, hogy nem minden opre.-t hínak windowsnak), csak az MSO-t használja (mert szerinte nem létezik más irodai csomag) és sorolhatnám. Ismerek egy olyan főiskolát végzett rendszergazdát egy nagycégnél, aki engem hívott fel telefonon azért hogy egy zip-be csomagolt 2 fájlt különmásoljak neki... ettől a ponttól kezdve gondoltam azt, hogy ilyen tudatlanságot behozni még legalább 10 évbe tellik, függetlenül attól, hogy a kedves civilek vagy politikusok (kizárólag kampányidőben) mit harsognak és miért morognak ebben a témakörben. Egy másik példa: az otthoni gépemen OpenOffice-t használok mivel nem vagyok szoftverlopás-párti - feleségem a minap felhívott azzal telefonon, hogy hol az excel, mondom neki hogy az nincs mert más irodai szoftvercsomagot használok és ott calc-nak hívják, majd hörögve közölte a telefonba nekem, hogy "nem igaz hogy nem lehet olyan nevet adni neki amit mindenki ismer!". Pedig a feleségem amúgy nagyon okos, de pont annyira informatikai analfabéta mint az ország lakosságának túlnyomó része. Egy másik barátom most eléggé szorult anyagi helyzetben van, a minap összefutottunk és panaszkodott, mire mondtam neki, hogy nézzen utána annak, milyen támogatásokat vehet igénybe - de hát ő nem tud megbírkózni a hivatali bürokráciával, mondta, erre az volt a válaszom, hogy www.magyarorszag.hu és ott nézzen szét, még akkor is megéri, ha 2-3 napig mással sem foglalkozik.

    Tehát a valódi probléma az, hogy az emberek nem ismernek alternatívákat, csak a mainstream szoftvereket, azokat is csak teljesen felszínesen.

    Szóval szerintem elsősorban nem azt kéne elérni, hogy mindenki internetezzen, meg hogy mindenkinek legyen számítógépe. Az emberek egyszerűen az alapvető lehetőségeiket sem ismerik, és nem képesek belátni emiatt azt sem, hogy egy internettel mennyivel szereznek meg könnyebben, gyorsabban további ismereteket, mennyivel hatékonyabban juthatnak lehetőségekhez. Erre kéne az embereket megtanítani, illetve minden eladott gép mellé kötelezővé kéne tenni a használati útmutató mellékelését mind a hardver mind a szoftver (operációs rendszer elsősorban) tekintetében. Ennek volna értelme szerintem.

    Utolsó példám az életemből: most költöztünk pár hete a feleségemmel új lakásba, ezért előtte megnéztük, hogy milyen támogatásokat vehetünk igénybe - ezt a feleségem intézte a magyarorszag.hu-n, egy nap alatt pontosan tudtuk mire vagyunk jogosultak. Nem voltak áthozható szekrényeink, 2 hétig egy barátunk segítségét vártuk hiába: meguntam, felmentem a vaterára és vettem igényes szekrénysort és számítógép asztalt summa 16ezer ft-ért. Egy ember, aki nem ismeri ezeket a lehetőségeket, 2-3 hétig rohangál hivatalról hivatalra, miközben ezzel az idővel arányosan valószínűleg sok pénzt is veszít, illetve szintén újabb 1-2 hétig járja a bútoráruházakat, ahol talál (esetleg) olyan szekrénysort ami legalább közelít az elképzeléséhez, és kifizet érte 160-200ezer ft + szállítási ktsg.-et.
    És ezek azok a dolgok (lehetőségek, előnyök), amikről a lakosság fele vagy több mint fele egyáltalán nem, vagy csak homályosan tud. Mert az emberek még mindig azt hiszik (a média ezt hiteti el velük), hogy az internet csak és kizárólag warezolásra és pornóra való, meg játékra. Én elismerem, hogy ezek a dolgok teszik ki az internetes forgalom nagy részét, de azért ez nem kizárólagosan így van. Komoly anyagi és időbeli előnyöket lehet szerezni internettel.
  • Komolytalan
    #16
    Ez mondjuk inkább a megtört emberekre igaz, mert akinek van szabad ideje (értsd nem kell 3. melóhelyen is belet lógatva dolgoznia), meg nem írogadja midnen reggel a villanyóra állást, és nem fekszik le este 6-kor, hogy spóroljon az árammal, azok simán nyitottak ezekre a dolgokra kortól függetlenül.
  • Komolytalan
    #15
    Nem az a baj, hogy autópályára költenek, bár k.rvára kíváncsi volnék ezeknek a megtérülési mutatóira is (szerintem 1000 év alatt se jön be az ára). A gond inkább az, hogy volt olyan terv ami 150 milliárdba került volna 200milliárd helyett, és azt nem fogadták el (gondolom nem volt benne völgyhíd, és most az a trendi). Szóval az ilyen abszolúte feleslegesen elb.szott 50 milliárdok jobban bosszantanak.
  • Skeez
    #14
    Ez most kicist demagóg lesz, de nem érdekel! Épp elég szomorú, hogy itt tartunk.

    Úgy vettem ki a cikkből, hogy a kormány nagy ívben fog ezután is tojni az IT-re.
    Viszont rémlik néhány évvel ezelőttről olyasmi akció, hogy internet előfizetéshez egyes szolgáltatók konfigot is adtak részletre.
    Talán ha az Inforum a szolgáltatókkal egyezkedne vmi hasonlóról, előrébb jutnának.
    De tény, hogy a felzárkóztatást már az iskolában el kell kezdeni, ill. a szülőknél, felnőtteknél. Gondolok itt arra, hogy a diákok jobban tudják használni a gépet, mint a felnőttek, de mire? (Sajnos nincsenek statisztikai adataim, így csak a mindennapi életre hagyatkozom.) Tisztelet a kivételnek, de torrent, game, poresz. És mivel a felnőttek -akiknek nem munkaeszközük a pc- csak ezt látják, nem is akarnak foglalkozni vele, mert nem tartják arra érdemesnek. Vagy ha mégis, akkor esetleg meló után már nincs kedve foglalkozni vele (asszem ez érthető), és a gyerekével sem, abban a vonatkozásban, hogy mire használja a vasat.
    Lehet ezt még ragozni, de a lényeg:
    sok kitartást, türelmet, szerencsét az Inforumnak.


  • Kobaljov
    #13
    Éppen akapcsolódik az EU friss íhre is:
    http://hirek.prim.hu/cikk/64533/
  • Stealth87
    #12
    Természetesen kellett menjen szép kis összeg zsebre!Öncélra fejlesztették!Tisztelet a kivételnek!
  • Kobaljov
    #11
    Azt se feledjük, hogy anno mennyi ment el a Sulinet Expressre, eredetileg mi volt a célja és végül mi lett belőle (meg, hogy ez milyen következményekkel járt vagy nem járt)
  • Tetsuo
    #10
    igazad van.
  • gkalcso
    #9
    Az M$-re költött pénzt erre kellett volna/kell költeni. Februárban STOP a campus-nak, és meg is van rá az alap :D
  • The Garrett
    #8
    sehol nem beszéltem kisemberekről.

    Ismerek olyan felsővezetésben dolgozókat akik le se szarják hogy van internet, nem érdekli őket a nyelvtanulás, mondván öregek már hozzá, így is elvannak mint a befőtt stb.
    Összességében az egész társadalomra jellemző ez legyen az kisember vagy nagyember. Attól hogy te vagy én vagy a környezetünk nem ilyen... az ország nagy része ilyen. ( ha nem így lenne, nem pedálozna annyira ez a mozgalom sem)
  • endale
    #7
    Tisztelt képviselőink gondolom azt mondták: "mennyi pénzt tudunk lenyúlni ebből? Ja hogy ez nem olyan egyszerű mint egy jó kis közbeszerzésnél! Akkor el leheten innét húzni!!"
  • Cat #6
    Naigen, csak amíg most is pl. kétszázmilliárdért hirdették meg a Dunaujváros - Szekszárd autópálya tenderét, addig ennek töredéke elég lenne a radikális változtatáshoz internet terén.
  • Komolytalan
    #5
    Lassan már inkább kaja osztáson kellene gondolkozni, nem digitális szakadékon. Nem tudom ezek hol élnek - nem veszik észre hogy az országban 1-2 millió ember egyik hónapról másikra él, másik 1-2 millió meg már adóságokba is verte magát? Nem véletlenül a legmenőbb hitelforma ma az áruhitel mellett az adóságrendező hitel. Digitális szakadék? Van analóg is waze, azt kéne először betömni!
  • joebacsi
    #4
    jah kéne pár iskolai fegyveres vérengzés már itthon is, hogy azt mondhassuk: behoztuk a nyugatot! :)
  • tunyo902
    #3
    Azé drága 300m pálya.