56
-
moikboy #56 Tulajdonképpen a jelenlegi sejtek, baktériumok is nanorobotok, hiszen nanométeres nagyságrendűek és önállóan tevékenykednek. Előbb-utóbb a géntechnológia és a nanotechnológia össze fog kapcsolódni. Én ezt úgy képzelem el, hogy a mérnökök/biológusok megtervezik a nanorobotokat, majd pedig génsebészeti eljárásokkal olyan DNS-szekvenciákat állítanak elő amik a megtervezett nanobotot, vagy annak építőelemeit szintetizálják. Esetleg nanobot-gyártó sejteket alkotnak stb.
Hatalmas lehetőségek rejlenek ezen két tudományág összehangolásában. -
plamex #55 Csakhogy te elfelejted a fejlesztésnek azt az irányát ahol már a nanokülyük gépként viselkednek: Nanomotor,
És mi van az cikkben is említett orvosi felhasználással ? Pl. az olyanal ami véráramba bekerülve tevékenykedik. Ezt azért már nem nevezhetjük egyszerű anyagnak. -
Su0my #54 hihi nekem erről az jutott az eszembe, hogy akkor ezexerint, ha valaki jó erősen megdob két kiló nanobottal, akkor az átmegy rajtam mint 1 szellemen
vagy ha leejtek 2 deka nanoszutykot, akkor az átesik a Földön..
na jó persze nem.. -
L3zl13 #53 Abból gondolom, hogy az elektronika eléggé a technológiai korlátokat feszegeti már most is a 45nm-es csíkszélességnél. Még biztosan lejjebb fogják tornászni, de nagyságrendek már nincsenek benne.
Olyan komplexitáűsú mikro robotok, mint amilyenekről a korábbi hozzászólásokban szó van ezzel a technológiával nem állíthatóak elő.
Hogy egyes részei hagyományos félvezető technológiára épüljenek, azért nem tartom valószinűnek, mert nagyon probléma megoldani a két technológia összekapcsolását, és a félvezető áramkör működésének biztosítását (megfelelő áramellátás pl.), mint ugyanezt megoldani a nanotechnológiával amit feltételezünk, hogy rendelkezésre áll, hiszen a robot többi része azzal készül.
Ebből következik, hogy ha valaha előállítanak ilyen mikro/nano robotot, akkor az szerintem más technológiára fog épülni, és sokkal inkább fog hasonlítani az élő szervezetekben található megoldásokhoz (óriásmolekula alapú adattárolás, molekuláris motorok, kémiai energiaforrás stb), mint a jelenlegi félvezető alapú elektronikához. Ezért aztán az EMI-re való érzékenysége is az élő szervezetéhez lesz hasonló. -
dez #52 Igazad van, ebből hamarabb lehet gond. Bizonyára lesz is, mint ahogy ma is van a "hagyományos" vegyszerek jó részével. -
fordprefect #51 Lehet a wiki szerint akármi a nanotech, akkor is a tanulmány nem eszközökről szól, hanem nanoanyagokról, amiket tonnaszámra állítanak elő már ma is. Olyasminek a kockázatával meg kár foglalkozni, ami csak a sci-fi írók fejében létezik. Pláne hogy az sincs rendesen vizsgálva, hogy a nanoanyagok milyen károkat is okozhatnak. -
Inquisitor #50 Javasolt "irodalom" Stanislaw Lem - Szénanátha
Igaz, ott még nem a nanoanyagok kiszámíthatatlansága a téma, hanem a sok mindenféle anyagok amik külön külön ártalmatlanok, de együtt ... na szóval azok hatása, és ami a jövőben probléma lehet. -
dez #49 Ezt miből gondolod? Persze nyomtatott áramköri lap nem nagyon fér bele, de egy apró chip maga igen, ha a robotunk maga "hatalmas" több mikrométeres, és csak az egyes részei igazi nanotech. -
L3zl13 #48 Elektronika nem lesz bennük. Legalábbis olyan formában amilyen a különböző elektronikus eszközökben található jelenleg. (Nyomtatott áramkörök meg hasonlók, amelyekben az EMI hatására töltés indukálódhat, ami aztán tönkre teszi az eszközt.)
Valószinűbb, hogy az elektromágneses impulzus ami hazavágná a nanobotokat ugyanúgy hazavágná az idegsejtjeinket is.
-
mclevi #47 asztan majd minden reggel megiszunk egy pohar rozsda oldot is -
L3zl13 #46 Ja, csak ne felejtse el az ember rendszeresen letölteni a frissítést. :D -
L3zl13 #45 A nanotechnológia azt IS jelenti. És jelenleg még csak ez a része létezik használható formában.
A wikiről: "A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben." -
fordprefect #44 Itt mindenki sci-fi függő? :)
"Több száz kereskedelemi termékben már most is alkalmaznak nanoanyagokat, legtöbbjük kozmetikumokban és tisztítószerekben található."
A nanotechnológia az baromira nem apró pici robotokat jelent, hanem nano méretű részecskékből álló anyagok előállítását. Ezeket a nanoanyagokat aztán pl termékekbe keverik, vagy valamilyen felületet kezelnek vele.
Az egész nanotechnológiával az a gond, hogy nem nagyon vizsgálták milyen hatással vannak az emberre. Pedig pl. a fizkém tulajdonságaik eltérőek a sima anyagokéhoz képest. Ráadásul a nano anyagok bőrön keresztül is könnyebben bekerülhetnek a szervezetbe, áthatolhatnak a sejtmembránon stbstb, teljesen máshogy viselkedhetnek, mint a hagyományos anyagok.
Lassan meg már mindenbe tesznek nanoanyagokat, a fogkrémektől a napolajig. -
#43 A falósejt mindig elpusztul, ha valamit megeszik, tehát neki tökmindegy! -
#42 Semmit! Az elpusztult egységeket a végén -hasmenés keretében- kifosnánk :) -
fv #41 Nem feltétlenül kell rossz indulatú nanorobotokat készíteni, elég, ha egy valamilyen betegségre kifejlesztett nanorobot törzs meghibásodik, és nem csak a kórokozókat, hanem a hasznos sejteket is elkezdik kiírtani. Szóval előbb-utóbb biztosan lesz norton antinanovírus is.
Megaztán az immunrendszerünk ha megpróbál védekezni, és a falósejtek befalják ezeket a kis szerkezeteket, annak is lehetnek következményei. Akár. Olyan esetben mondjuk, amikor véletlenül kerülnek a szervezetbe. -
#40 kiváncsi vagyok milyen tüneteket produkálna egy nanoháború az emberi szervezetben o_O -
#39 Sajnos én sem tudom pontosan, hogy mi lehet az energiaforrásuk, de valami olyasmi, hogy az emberi vér oxigénjét fogja tudni hasznosítani, és valahogy onnan veszi az energiát.
Attól függetlenül, ha egy kis parányi elektronika is lesz bennük, akkor azokat szerintem, egy elektromágneses impulzussal, megfelelően kalibrálva, el is lehet pusztítani.
Azután már a szervezetünk öntisztító mechanizmusai fognak róla gondoskodni.
A belégzésről annyit, hogy szerintem nem biztos, hogy elég egyetlen nanobot ahhoz, hogy bármiféle hatást gyakoroljon a szervezetre, tehát célzottan nagy mennyiségben kell eljuttatni a célszemély szervezetébe, ezért azt a levegő útján nem látom megoldhatónak.(Hasonlóan a mérgező gázokhoz, kis adag nem adag, a kívánt hatás pedig a gázokkal, és egyéb vírusokkal is elérhetőek, és olcsóbbak)
Még egy védekezési forma pedig, elkészíteni olyan nanobotokat a szervezet számára, melyek pont az ellenséges, káros nanobotokat veszik célba .
-
fawcet #38 Úgy mint a Battlestar Galacticában fellázadnak, fejlődnek, beépülnek közénk. -
sanner011 #37 Igaz. -
dez #36 Nem baj, majd a DNS-ük alapján értéktelennek ítélt személyek érdekes mód sokkal rövidebb életűek lesznek... -
dez #35 Azt azért ne feledd, hogy atomháborút senkinek nem éri meg indítani, mert elég kényelmetlenné tenné az életet a bolygón mindenki számára.
Nanorobotokkal sokkal körmönfontabb dolgokat lehet csinálni. Pl. úgy legyőzni az ellenséget, hogy az észre sem veszi. -
roliika #34 Létezik már valóban használható nano robot? Vagy ez ilyen urban legend, hogy hát úgy beszélnek róla majd lesz is vagy nem de ma divatos. Mint annó Newtont olvasni. :D
Mivel vezérlik ezeket a dögöket, mi az energiaforrás? -
#33 Az lenne a legrosszabb amit egy DNSel csinálni lehet... már most is elég sokan vagyunk, alig lehet parkolóhelyet találni -
Su0my #32 ahamm.. norton antivirus után lesz norton antinanobot... még 1 iparág ami az ember szarából fog élni.. -
wanek #31 PM -
gabore #30 Crysis - nanosuit... -
weine #29 hogy hogy lehetne? Te nem tudtad, hogy Lenin él, Lenin élt és Lenin élni fog?
Mi ez,ha nem nanokommunizmus? -
mjevsrsh #28 Nah szal ez télleg jóóóóféle cucc:D és én is harry potter akarok lenni:)
ha már ezt kitalálták az okos emberek akkor majd az ellenszerét is kitalálják ha esetleg valami problem lenne belőle...nem kell félni.... -
Kovász #27 "A kockázatokat vizsgáló kutatók a könnyedén belélegezhető parányi részecskék egészségre gyakorolt hatásaira összpontosítanak"
LOL, mintha nem lenne már így is elég káros anyag a levegőben amit minden nap szívunk pl. a belvárosban
Egyébként meg mint minden új technikának, nyilván ennek is megvannak a negatív/pozitív felhasználási területei (az emberi kreativitás határtalan)
És egyetértek sanner011-el: már most is simán ki tudjuk irtani magunkat, nem kellenek ahhoz nanobotok... úgyhogy jöjjenek csak -
#26 Mondjuk dns javító, ami csökkenti a sejtekben lévő "életkor számlálót" lehetne csinálni? -
#25 Ez az egyik olyan kutatási terület ami szinte az élet egész területén pozitív hatást fejthet ki,persze negatívat is ez tőlünk függ.A másik kettő a mesterséges intelligencia kutatás és a genetika.
De ha minden emberbe lennének ilyen védelmi nanobotok,amik más nanobotok ellen védenének akkor talán nem lennének annyira pusztítók.
-
assdf #24 Én már előre is látom az emberiség végnapjait:
az intelligens mosóporok fellázadnak az emberiség elnyomó hatalma ellen, majd amikor az intelligens mikrohullámú sütök is melléjük állnak az emberiség sorsa meg lesz pecsételve... :D -
Su0my #23 két gram nanobot rendel! ige, ige Mari néni, most van szülinapja a kölöknek, 18., gondoltam kicsit dobok a szexuális teljesítőképességén, úgyis itt az ideje a komolyabbb életnek.. ő tessék mondani azok ott mennyibe kerülnek? neeem, nem a légzéskönnyítők, az emésztéssegítők.. tudja, van ilyen gyomorfekéléyem 1 ideje, oszt ha már itt vagyok, miért ne? hogy mi? akciós a cukorbetegség-gyógyító? akkor abból is legyen szíves 4 dekát, tetszik tudni, vagyunk egy páran a családban ezzel a betegséggel... köszönöm: mennyi lesz? 2 fillér 10 pengő? hmm.. rendben, rendben, köszönöm, kézscsók!
-
bandypappa #22 "Szvsz. egyenlőre nem kell aggódni miattuk, mert még nincsenek"
Dehogyisnem vannak, már évek óta, csak még fejletlenek. Magyarországon is alakult egy cég 1-2 éve amelyik nanotechnologiával foglalkozik. Nagyon jók lennének az ilyen nanobotok, mert be lehet programozni öket hogy pusztitsák el a rákos sejteket. Ez azért nem semmi, vagy az aids virus ellenszerei legyenek. Bár ez még odébb lesz, és eleinte drágal lesz, de mivel programozni lehet öket, hogy magukat másolják, fillérekért megveheti bárki, hacsak a tőke mást nem diktál. Szóval übermesch förever! -
Inquisitor #21 Na jah, de vannak ám nanogépek vagy nanorobotok, ill. szeretnének ilyesmit.
Én már az "inteligens" homoktól is kiütéses leszek ha belegondolok, de a nanorobot dolog is ilyesztő lehet. -
Petko #20 nem tudom miről van szó... ez a naon duma kicsit ezd zavaros lenni
én olyan nanotechnológiát illetve tudományágat ismerek ami főként az anyagmérnöki tudományokhoz kapcsolódik, hogy bizonyos eljárásokkal hogy lehet különösen előnyös anyagtulajdonságot elérni ha nanoméretű szinten struktúrálják az anyagot... pl nano szálak bizonyos kompozit anyagoknál elképesztő szakítószilárdságot ér el, vagy nanocsöves, nanocellás bevonatok az áramlástechnikában, hőszigetelésben stb. -
kukacos #19 Hát a világvége-forgatókönyv az itt olvasható:
http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_goo
"In a common practice, billions of nanobots are released to clean up an oil spill off the coast of Louisiana. However, due to a programming error, the nanobots devour all carbon based objects, instead of just the hydrocarbons of the oil. The nanobots destroy everything, all the while, replicating themselves. Within days, the planet is turned to dust." -
Inquisitor #18 A kis kutyáról és nagykutyáról volt már itt (is) cikk és video, de az itteni tesztvideótól befontam a szemöldökömet. Amikor a srác megpróbálja felrúgni a robotot vagy amikor a robot a szarvasszökkelést (!) gyakorolja ...
Harctéren rámengednének egy ilyet, azonnal megadnám magam. -
Epikurosz #17 Nem nanó, de baró. Nézzétek meg a videót. Most tudom, milyen egy kiméra.