A BRFK a csütörtöki razziáról

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na igen. Én azt a módszert követem, hogy ha tetszett az adott játék, akkor megveszem. Ha nagyon jó, mint pl. anno a HL2, akkor szinte azonnal, pont a multi rész miatt. Ha csak simán jó volt a játék, akkor megvárom, míg lemegy az ára egy elfogathatóbb szintre, és akkor veszem meg. Ennek az az elõnye, hogy már jórészt a javításokkal egy szinte tökéletes játékot kapok, a megjelenési ár töredékéért, ami mindig tele van hibával. Az sem utolsó szempont, hogy jól mutat a polcon :)

Szép írás, jó gondolatokkal!
DE azért a 3. pontnál ne felejtsük el, hogy azért a normális arcok miután kipróbálták a játékot, igen is megveszik, már csak a multi része miatt is, amit meg a kiadók direkt úgy dobatnak össze, hogy mindenféleképp eredeti szoftver kelljen. Igaz ezt is ki lehet játszani...
Meg azért súlyos 10ezreket kiadni egy olyan játékért, ami szinte béta állapotban van, majd különbözõ patchekkel javítják fel, hogy játszható legyen, ne legyen tele bugokkal….
Te megvennél egy autót úgy, hogy megkapod az alvázat, és majd szépen apránként összerakhatod???

PíszLávJuniti
teljes vinyó titkosításnál mindegy hogy windows vagy linux van rajta :) ugyan úgy nem látnak belõle csak egy kupac szemetet..

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

Egyetértek.

Csak azt nem értem, hogy ha alapos gyanú miatt kiszállnak egy helyszinre miért az EGÉSZ gépet viszik el, és miért nem csak a vinyót.

Szerintem ez az egész warez kérdés sokkal összetettebb, mint hogy el lehessen azzal intézni, hogy a warez jó, vagy a warez minden rossz megtestesítõje. Alapból mindkét fél hozzáállása hibás. Mind a kiadóké, akik saját bevételkiesésük minden egyes centjét a letöltõkön akarják elverni, de ugyanúgy hibás a letöltõ is, akinek szent meggyõzõdése, hogy neki minden ingyen jár, mert megteheti, hogy nem fizet. A wareznak vannak pozitív és negatív hatásai is, ami alapján leginkább három csoportba lehetne sorolni.
1. Zene: A kiadók szeretnek sírni a csökkenõ bevételek miatt és mindent rákenni a warezre. Valójában a technikai fejlõdés nem csupán digitális tartalmak könnyû és gyors másolását hozta magával, hanem azt is, hogy sokkal olcsóbban lehet azokat elõállítani is. Ma már egy banda nem demózgat 4-5 évig, mert viszonylag olcsón össze lehet dobni egy jól megszólaló albumot akár házilag kialakított stúdióban is. Ennek következtében hihetetlen mennyiségû zenei album jelenik meg hónapról – hónapra. Az általam olvasott rockzenei szaklap 10 évvel ezelõtti számában kb 5-6 oldal volt a lemezajánló. Manapság legalább 30 oldal. Mindeközben a felvevõpiac nem bõvült, és a pénze sem lett szignifikánsan több. A másik dolog, hogy a zenélés egy expresszionista mûfaj, ami leginkább arról szól, hogy adott mûvész másokkal is megossza gondolatait, érzéseit. Ha valaki a zenélést elsõsorban pénzkeresetként ûzi arra meg nem nagyon fog hatni a warez. Justin Timberlake és társai mögött akkora marketing gépezet mûködik, hogy még akkor is rentábilis lesz a vállakozás, ha a legális albumeladások mellett néhány százezren le is töltik az adott produkciót. Az erõsen rétegzenét játszó grindcore arc azonban hiába várja, hogy az albumeladásokból lesz Ferrarija. Sok tekintetben a fejekben van a baj. Sok zenész hiszi azt, hogy azzal, hogy le tud játszani 3 akkordot õ alanyi jogot szerzett arra, hogy ezzel a tudásával miliomos legyen. Amikor pedig rádöbben, hogy nem így megy, akkor meg megy a hiszti. Valójában a zene esetében a warez kimondottan hasznos dolog, és elsõsorban ezeken a zenészeken, zenekarokon segít, akik nem milliókhoz szólnak. Sokkal több emberhez jut el így a produkció, mintha csak a hagyományos terjesztési csatornákra lehetne támaszkodni. Kétségtelen, hogy a zenei album szerepe ebben a felállásban megváltozik, ami egyben a zenei kiadók feleslegessé válását is maga után vonzza, legalábbis jelenlegi formájukban. A zenei album végtermékbõl PR eszközzé válik, ami azt szolgálja, hogy a zenehallgatót becsalogassa a koncertekre. A zenehallgató így inyen jut hozzá az albumokhoz, cserébe számítson rá, hogy a koncertjegyek árai hamarosan a csillagos eget fogják verdesni. Ez van. Valamit valamiért.

Filmek esetében a warez káros hatása ugyancsak erõsen megkérdõjelezhetõ. A pénztelenség mocsarában vergõdõ európai mûvészfilmesek produktumai eddig sem tartoztak a sikertorrentek közé, ezért az õ panaszuk minimum nevetséges. A látványos hollywoodi szuperprodukciók pedig ezután is be fogják csalogatni a nézõket a moziba. Kevés embert ismerek legalábbis akinek a moziélménnyel szemben valós alternatívát jelentene a Transformers kamerás otthoni megtekintése a 15” CRT monitoron. A DVD eladások pedig hát ezen szuperproduktumok gyakran megkérdõjelezhetõ minõségét is tükrözik.

A tévés sorozatokra nem térnék ki részletesen. Ezek épp fénykorukat élik, amit elsõsorban a torrent elterjedésének köszönhetnek.

2. Felhasználói szoftverek. A kiadók a felhasználók sok éves, válogatás nélküli vegzálása után felismerték, hogy valójában az õ érdeküket is szolgálja az, ha az emberek ismerik a termékeiket. Ezért szép lassan leszálltak az egyéni júzerekrõl, és ma már a céges felhasználókra koncentrálnak. Azt gondolom, hogy ha a stílussal, és a kommunikáció minõségével semmiképp, a BSA céljaival alapvetõen egyet lehet érteni. Hisz más az, ha otthon használom a PS-t arra, hogy eltüntessem a gyerek „piros szemét” a családi fotóimról, vagy honlapokat szerkesztek pénzért lopott szoftverrel. A szoftverfejlesztés – a zenéléssel ellentétben - ugyanis már egyértelmûen biznisz. Az Adobe pedig kimondatlanul is azért nézi el nekem, hogy letöltött Photoshopot használok, mert addig sem ismerem meg a Gimp-et, és ha elkerülök egy céghez azt fogom kérni ,hogy nekem Adobe csomagot vegyenek a munkámhoz. Cserébe jogosan várja el, hogy a cég viszont megvege a szoftvert. Ez ugyanúgy igaz az operációs rendszerre, és minden egyéb alkalmazásra is. A warez jelentõsége tehát itt áttételes. Egyrészt passzív hasznot hajt a kiadónak / fejlesztõnek. Másrészt szükség van a kontrollra, hogy biztosítani lehessen a kiadó / fejlesztõ megérdemelt hasznát.

3. Videójátékok: A három eset közül a warez hatása itt érezhetõ a legjelentõsebben. Ez a hatás pedig egyértelmûen negatív. Konkrétabban a warez teljes mértékben tönkretette a PC játékipart. Sokan hozzák fel, hogy drágák a játékok, és nincs pénz rájuk, ezért töltik inkább. Sajnálom, de ez az érv elfogadhatatlan. Pénz arra van, amire szánunk. Ha tudunk venni 80.000 –res videókártyát, vagy százezres konzolt többszázezres LCD tévével, akkor a játékoknak is bele kellene férniük. Egy kis utánajárással fél-, vagy akár negyedáron lehet beszerezni legális forrásból a legtöbbet már a megjelenés napján, ráadásul a cserelehetõség is adott. Itt a letöltõknek kell megváltoztatniuk a szemléletüket és belátniuk, hogy hosszú távon magukkal tolnak ki. A kiadónak elõbb – utóbb faragnia kell a költségein, ami silányabb minõséget, vagy durvább esetekben komplett stílusok eltûnését vonja maga után.

Nem biztos, hogy minden véleményem teljesen megalapozott, ezért szívesen meghallgatnám másokét is, akik érvekkel tudják a sajátjukat alátámasztani.
ügyész megírta, hogy megozstás nem bizonyítható ( nem is volt rá bizonyíték), de a másolt wowomért, a beta vistámért még felelnem kell!ú
de mivel felbosszantottál egy kis részlet a "véleménybõl"

"A xxxxban lefoglalt merevlemez (Western digital) egy törölt particiót tartalmaz, ami esetleg kapcsolatba hozható a Mûszaki Egyetem kollégiumában lefoglalt Chieftech házas sötétszürke színû szerver számítógéppel"

de bármilyen bárhol talált pisztoly/puska amivel valaha holyót/töltényt/akármit lõttek ki kapcsolatba hozható a keneddy gyilkossággal is. tehát tényleg vélemény volt, nem az igazság

De a végeredményt végül is nem írtad le! Miben maradtatok ( mármint te, meg a rendõrségi szagértõ)?

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

de, most haragszom :D :D

Ezek a rendõrségi szakértõk nagyon súlyosak. Még az alaplapi BIOSZt is wareznak állítják be. Legalábbis hasonló eseteket olvasva nekem ez jön le.
Azért válaszoltam :D nem baj? :D
Aki meg windóz alatt warezol, az meg is érdemli a büntit :D

nem válasz akart lenni az elõzõ irasom.

namost. ugyanezek kijöttek hozzám nemrégen. kerestek 2 darab fekete cheaftec házas, sokterrás gépet, és eljutottak hozzám. nem volt nálam, nem tudtam ilyen géprõl a közelemben, és fingom nem volt az egészrõl. elvitték a vinyóimat, még a rosszat is, és a szagértõjük ( indexen volt pár napja powaa) megállapított egy szép összeget, de eléggé érdekes volt a szakértõ véleménye. pl két programot kétszer tüntetett fel, és a windows (vista+ office) beta termékeit szintén feltüntette mint warez termékek, mindemellett a adobe photoshop 30 napos próbaverzióját is szerette volna megfizettetni velem. ezek mellett illegális termék volt a helyszínen is bemutatott world of warcraft nevû játék. mindemellett szerették volna bebizonyítani hogy én ezeket megosztottam, és mégsúlyosabb legyen a bûn. pluszban bepróbálkoztak egy kis anyagi haszonszerzés jelzõvel is. elsõ kérdésem az volt: a wowot bazdmeg ha megosztom bûnt követek el? azt mondták igen. ha a wowot netrõl letöltöm, bûnt követek el? azt mondták igen. ha elmegyek a wow hivatalos weboldalára, és letöltöm a játékot teljesen legális úton módon bûnt követek el? igen, mert nem vettem meg. ha ezt megosztom, akkor bûnös vagyok? igen. ha a legális letöltés közben a blizzard downloader torrent alapon visszaosztja az általam letöltött tartalmat, akkor a blizzard engem bûn elkövetésére ösztönöz? na itt filmszakadás, a rendõr kiakadt, és nyomatékosan kérte, hogy valljak be mindent. szóval érdekes, itt a nagy hajcihõ kell a mediának, mediaból értesül majd az asva és talpnyalói, de az esetek többségében a gyanú megalapozatlan, bebizonyítatlan, sõt, többségében valótlan. az ftp szerverek üzemeltetõi a legnagyobb balfarkak, ha nem használnak titkosítást. tõlünk nyugatabbra kötelezhetik a tulajt, hogy adja meg a jelszót, nálunk nem ( de ott is kijátszható, mert megmondod: jancsibacsikisbicskaja volt a pass, de leeht rosszul emlékszel. ha meg valamit elfelejtettél, azért még nem büntettek meg senkit.) a torrentezésnél bepróbálkozhatnak, hogy illegális tartalmak megosztásának elõsegítése, de könyörgöm, senki nem tartott puskát az ember fejéhez, hogy töltsön fel, vagy le. a seedergépek tulajdonosait meg tudom sajnálni a titkosítatlan filerendszer hiánya miatt.

Namost figyeljetek:
ha blicceltek ( 1 közlekedési eszközön) és elkap az ellenõr, meg kell fizetmi a menetjegy árát, és 1 fix büntetést.

Ellenben ha warezoláson kapnak el, akkora büntit kell fizetni, h ki sem lehet mondani.

Mert mi lenne, ha elkapnak 1 diákot ( aki bliccel) és mivel suliba jár, és nem vett jegyet, akkor megbüntetik úgy, h az egész tanévre való bérlet árát megvetetik vele visszamenõleg, és még ugyanekkora értékû bírságot is fizettetnek vele???? A szegény diák meg hiába mondja, h kocsival jár, csak éppen ma ( amikor elkapták) jött busszal? Hiába tanúsítja ezt a tárgyaláson, a bíróságot nem érdekli????

A drága szoftwereket lehetne bérelni akár havi lebontásba is. Ha meg beindul a vállalkozás meg lehetne vásárolni.

Csúnya dolog beleskelõdni a cirkuszsátor ponyvája alatt, és nem fizetni az elõadásért. De hogyan lehet ezt a fajta leskelõdést összehasonlítani azzal az élménnyel, amikor kényelmesen a fûtött nézõtéren a székbõl nézed?
Van aki sajnálja a pénzt, van akinek meg nem tellik rá, de azért szeretné látni az elõadást.
Nem az a megoldás, h kutyás õrökkel kergetik el a leskelõdõket + akit elkapnak nyomorékká verik egész életére. Legalábbis szerintem.
Inkább kérnének kisebb bevételeket, amit a leskelõdõk is ki tudnának fizetni...

Pluskast
Lehet, bár szerintem itt csak ment a hasra ütés. Mondjuk az is érdekes, hogy elve hogyan beszélhetnek okozott kárról, ha még azt sem tudják konkrétan, hogy mekkora és milyen mértékû.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

dronkZero
Ugyan már. Valószínûleg pont a "szakértõk" "állapították meg". Nem kell ehhez sok idõ, én is tudok nagyon hamar egy jó nagy számot mondani, ha fizetnek érte rendesen...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Pluskast
Ez jó kérdés. Márcsak azért is mert a szakértõk még semmit sem mondtak. Gondolom a hasukra ütöttek.

Hogy a fa...ba számolták ki a 200 millát? <#help>
dronkZero
"ne az alapján, hogy kinek a kicsodája. És hiszek abban, hogy ez meg fog változni."

Hát ez már megváltozott. Most úgy néz ki: kinek van több pénze?

Van pénzed sztárügyvédet, meg saját informatikai igazságügyi szakértõt fogadni a BSA elleni perben? Nincs? Akkor bûnös vagy.
Ha ez így megy tovább, bevásárolják az érdekeiket a Btk paragrafusai közé is, aztán akkor szép világ lesz itt.
Na _ezt_ kell megakadályozni.

Mike
csakhogy jelenleg nem politizálunk
ezek csak elvek

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
csak a felét olvastam el a post írása elõtt
tehát ez annyira nem is rád vonatkozik, hanem inkább azokra, akik szerint nincs értelme csinálni semmit, minden úgyis marad a régiben
pl. aateks

Pluskast
Nem lenne of csak az SG.-n politika off.

Pluskast
Ott írtam, hogy én változtatni akarok. Nem hiszek a kiváltságokban és a kiváltságosokban. Legyen mindenki megítélve a munkája és a dolgokhoz való hozzá állása alapján és ne az alapján, hogy kinek a kicsodája. És hiszek abban, hogy ez meg fog változni. Idõ kell hozzá de meg fog.

Mike
hát bizony hogy nem off
mert a szabályozást a mi korosztályunknak kell megváltoztatni
nekünk kell megtenni
helyettünk nem fogja megtenni senki

Mike
na igen ma is vannak dzsentrik
ma is van egy réteg, aki születése jogán nem fizet adót
de jó legyen amit mondasz
akkor ez így jó? soha nem fog megváltozni?
ha így állsz hozzá nem is fog
egyáltalán minek létezel akkor?
ezzel a mentalitással ma is kumiszt innánk, mert az anynira jó, meg lovat áldoznánk, hiszen apáink apáinak apái is azt tették

Pluskast
Én a politikusokra gondoltam. Ha elolvasol egy Mikszáth könyvet sokszor azon nevet az ember, hogy kb most ilyen felfogásban politizálunk.
Én biztos, hogy változtatni akarok a dolgokon és nem hiszek "a jobbágy és földesúr" viszonyban.
De sajna a mai fiatalok nagy része nagy ívben tojik a politikára. De ez már nagyon Off téma.

Mike
persze
mondj még iyleneket
mi nem lesz még soha
aztán majd 50 év múlva jót röhögünk rajtad

Nem hinném, hogy az valaha is igaz lett volna. Másrészt az, hogy mi a jó a többségnek az nagyon erõsen függ attól, hogy milyen hosszú távra nézzük. Szélsõséges példaként, ha holnaptól az ételt ingyen kéne adniuk a boltoknak, az egy napig esetleg jó lenne, de utána a kutya se termelne élelmiszereket saját használaton kívülre.

Mike
hát persze
még most is 12 órát dolgozol, és a gyerekek is
a nõknek még a mai napig nincs szavazati joguk
régen ha közönség elõtt énekeltél, nem kellett érte fizetned, ma kell
és rengeteg minden van még
a világ nem állandó
rosszul vagyok, amikor egy fiatal konzervatív és szerinte minden jó ahogy van, és nem is akar rajta változtatni, vagy tudja hogy nem jó, de akkor sem akar rajta változtatni, mert szerinte nem lehet, mert IGAZI alattvaló. Az ott az állam, a gazdagok, én sohasem szólhatok majd bele semmibe, ergo nem is teszek semmit
Ha csak ilyen emberek élnének a Földön, soha ki nem tört volna egy lázadás, nem létezne linux, sõt warez sem

dronkZero
Hm, ezt inkább hagyjuk. Ugorjátok át, ezt nem gondoltam át eléggé. (Visszavonni nem tudom sajnos, mert nem vagyok VIP)

Nem is annyira analógiának akartam, annak tényleg erõsen sántít, hanem inkább arra példának, hogy attól, hogy csak lemásolsz valamit, az tud kárt okozni, illetve hogy a lopást a köznyelvben is használjuk olyanra ami tulajdonképpen csak másolás.

Ha már analógiák, akkor a torrent server tulajdonképpen az a autó tolvaj fõnök lenne, akihez odamehet valaki, hogy neki kéne egy ilyen és ilyen autó, õ meg szól a tolvajoknak, hogy mit kössenek el, és hova szállítsák le. Végülis nála egy pillanatra sincs a lopott autó, de attól még nem ártatlan.

dronkZero
Ja, csak tudod széllel szemben pisálni...

Elvileg a demokrácia arról szól, hogy a többség akarata alapján hozzák a törvényeket. És egyelõre a kiadók és talpnyalóik erõsen törpekisebbség. Úgyhogy...

Pluskast
Most, hogy így elmagyarázta a haverom a torrent mûködési elvét, nem is valósúlhat meg a lopás tényállása:)

Persze, hogy hallottam, de nem sokra tudom használni, mivel az általam használt szoftverek NEM FUTNAK Linuxon. Amúgy ügyes dolognak tartom :), és sok helyen sokkal jobban használható mind bármelyik M$ termék(leginkább szerverek), de a nagy pénz a milliószámra eladott otthoni oprendszerekben van, úgyhogy ezért hagyják élni. Amúgy elkeserítelek a Linuxxal kapcsolatban, sosem lesz olyan elterjedt mint bármilyen fizetõs oprendszer, mivel az elõzõekben említett gazdasági érdekcsoportok közötti összefonódás ezt sosem fogja megengedni.(kartellezésnek hívják és lehet, hogy hallottál már róla.Itt szintén érvényes az, hogy ennek a társadalomra való veszélyessége jóval nagyobb mint annak hogy pistike letöltött egy fotosoppot, mégsem hallasz nagyon olyasmit hogy XY akárhány évet lehúzott a sitten kartellezés miatt, pedig jóval nagyobb összegrõl van szó és sokkal több polgár érdekét sértette)
Pluskast
Politikai felfogásban nem sok:)

dronkZero
Örülök, legalább volt értelme a vitának.

Mike
és akkor a mostaiak örökösei éppen olyanok lesznek mint apáik? az elmúlt 100 évben nem változott meg semmi? ne fárassz már

dronkZero
Ja, és én is max az elmaradt haszon miatt anyázhatok. És én voltam a balfasz, hogy hagytam.

De akkor el is jutottunk a végére. Ugyanez a helyzet. A fejlesztõk "balfaszok", hogy "hagyják", hogy másolják a cuccaikat. És vannak, akik nem akarják hagyni a dolgot (BSA, Artisjus).

De nem teljesen jó az analógia. Inkább olyan a szitu, mintha valami céges gyûlésen bekiabálnám az ötletet, ami aztán hasznot hoz a cégnek, mindenkinek megemelik 100 ft-tal a fizuját, és én egyesével akarnám behajtani a dolgozókon a "pénzemet". De ez az analógia sem túl pontos, sztem ne erõltessük.

Elmennek egy ilyen kozepes ceghez...

::: http://www.keksz.net | photo&videoportal

Mike
nem azzal van a baj, hogy fellépnek a másolók ellen (illetve ez is) hanem az, hogy az egész termékkörnek olyan a szabályozása, amilyen most, és ez nem normális

Hát persze, meg ahogy azt a Móriczka elképzeli. A mostani döntéshozók helyére javarészt az õ leszármazottaik fognak kerülni, de ami ennél is fontosabb, hogy azok helyére akiknél jelenleg a gazdasági hatalom összpontosul, ott az õ helyükre az õ örököseik kerülnek és minden marad a régiben. Persze ettõl álmodozni még lehet.
Mike
másrészrõl hallottál már a Linuxról?

QuippeR
<#eljen> manapság ritka, hogy valaki elismeri a tévedését.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Mike
én meg ennyi pesszimista fiatalt életemben enm láttam sehol mint itt az sg-n
ezzel a hozzáállással tényleg nem is fog, mert amikor ti kerültök döntöshozó státuszba és a mostaniak kihalnak, akkor semmit nem fogtok változtatni, ugye?
a mostaniak ki aofgnak halni, jön az új generáció,a ki már tudja mit a net, mi a torrent, mi a warez, tisztában a visszáságokkal, nem egy trottyos vén fasz aki a gépet sem tudja bekapcsolni
szerinted mirõl fogsz beszélgetbni a többiekkel a nyugdijas klubban? arról hogy a quake 20-ban hogy lõtted le a melletted ülõ 80 éves Gézát

nagyon remélem hogy nem marad a vilgá változatlan

Vagyis inkább a jó kapcsolat rendszer!

A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!

És pont ezt próbálják a kiadók elérni, hogy ne nézd õket impotensnek, azzal, hogy egyre keményebben lépnek fel a másolók ellen.

Pluskast
DdronkZero! Megkövetlek és neked van igazad! Felvilágosított egy barátom a torrent mûködésérõl és ennek fényében látom, hogy így már teljes baromság a lopással kapcsolatban amit írtam! Igazad van!

Mike
már megbocsáss de ebben az esetben te voltál impotens

Nem nagyon fog változni, emrt amióta világ a világ az modja meg a frankót akinek több pénze van, vagy mondhatnám úgy is hogy az erõsebb kutya b*szik. Ezért ez egy örökös háború, ahol a gazdagok még gazdagabbak szeretnének lenni és ennek eléréséhez a szegényebbek javait óhajtják elvenni. Ez már így van pár ezer éve, úgyhogy nem hinném, hogy a közeljövõben nagy változás lenne ezügyben. Így hát ha harc, hát legyen harc, marad a fájlcserélés. Tehát, mondhatnám úgy is hogy Õk csak a javunkat akarják, de mi nem adjuk :)
Mike
kit rdekel ehogy kinek mennyi a fietése?

LOL