36194
  • Vadnokedli
    Galaxy S4 Snapdragon 800 LTE-A verzió \'gyün\' EU-ba.
  • Shiwo
    nem az a gond, teszteltük a dolgot, küldtem üzenetet különböző ékezetes betűkkel (kis és nagybetűvel egyaránt) és ékezet nélkül jelent meg nála.. próbáltunk más sms app-ot, de azonos eredménnyel jártunk.. tehát az lenne a kérdés, hogy mitől függ ez a kódolás, amit Dzsini említett (már ha az okozza a gondot) a telefon szoftverétől ? vagy próbáljunk ki még már sms appot ? vagy ez valami hardver-függő dolog lenne ?

egyébként az ő üzenetei nekem megfelelően megérkeztek, de kapott olyan visszajelzést, hogy másnak nem passzoltak az ékezetek, illetve néhány speciális karakter sem
  • fery02
    Ööö... lehet mert eleve úgy írják talán az üzenetüket?
  • skinnyman
    Mocskos jo poszterek:
  • Dzsini
    "A multi-touch egy jó dolog, sok lehetőség van még benne, az iPhone viszont egyetlen egy részen használja ki, zoomoláskor. Azt pedig két helyen tudunk, a képnézegetőben és a webböngészőben. Tényleg jópofa, hogy két ujjal lehet kicsinyíteni/nagyítani, de forradalminak nem nevezném, simán lehetne helyette egy csúszka is."
  • GregSB
    Hiába nem vagyok "fontos ember", én nem akarom hogy ha ellopják a telefonomat, akkor lássák a levelezésemet, fotóimat, SMS-eimet, jegyzetekbe felírt dolgokat, stb. Sok esetben tudnak következtetni a lakhelyembre belőle és információkat is kaphatnak esetleges betörésre (naptár alapján láthatják mikor nem vagyok otthon)

Pont emiatt használok jelkód-zárat mindig. Mert a remote-wipe csak akkor működik, ha mire eljutok egy géphez még neten van a telefon, annak meg igencsak kicsi az esélye ha céltudatosan lopták el tőled. A lopás 1.-2-. percében kikapcsolják / kiveszik a SIM-et belőle.

Az ujjlenyomat-olvasó egy kényelmi funkció, nem magasabb biztonsági szint. Nem kell naponta 80x begépelned a jelkódzáradat.
  • skinnyman
    Van benne erdeme, ahogy el is mondtam: a hype.
    Onmagaban egy technologiabol nem szoktak nagy hirverest csinalni. De meg csak abbol sem, ha valamilyen "atlaggyarto" hoz ki egy uj technologiat, akkor sem ha az tenyleg vilagelso es egyedulalloan jovobemutato.
    Pl evek ota leteznek hajlithato oled kijelzok, amik technologiailag kb az urtechnologia szintjen vannak pl az iphone-okban hasznalt mezei lcd-khez kepest. Es szerinted az atlagember mennyit tud ezekrol? Semmit. Ellenben azt mindenki tudja hogy az ajfonban retina diszplej van. Az senkit nem zavar hogy tobb evtizedes a technologia alapja, hogy tobb mint 3 eve lenyegeben teljesen valtozatlan az egesz, vagy hogy azota lenyegeben minden gyarto tobb mint ketszer elesebb kijelzoket hasznal. Mindenki tudja, hogy az retina. Mert az ismerosetol hallotta, megirta a blikk, stb. Egy szoval: hajp.

Azokat a "tenyeket" pedig maskor nezd at megegyszer
  • ZsirosKenyer
    nem értem mi a ráknak ilyen magas biztonsági szint egy rohadt telefonra.

Én konkrétan a 28 évemmel még egyszer sem hagytam el mobiltelefont, de ha mégis előfordulna, akkor szerintem 30 percen belül rájönnék és remote-tal tiltanám egyből.

Szándékos eltulajdonítás esetében pedig egy olyan halandónak mint az itteni topiklakók 99,9999%-a mi az istenhez juthat hozzá a tolvaj?
    Nekem a céges levelezésem is rá van tolva a telómra -ergo üzleti tiktokkal-, de egy senkiházi zsebtolvaj mégis mit kezd ezekkel az információkkal?
    Azoknál az appoknál, ahol a bankkártyámat használtam, nincsenek tárolva pin kódok, tehát semmivel sem veszélyesebb mintha simán magát a kártyát húznák be.

Egyedüli rizikó faktor talán az lehet, ha pl. olyan adult tartalmakhoz jutnak hozzá, amiken én/ismerőseim vannak ábrázolva :D
    De ezeket élből nem tartom a galériámban, hisz előfordul hogy elkéri bármelyik ismerős a telómat, hogy "hadd teszteljem".

Egy szó mint száz, egy átlagembernek nincsenek olyan titkai a telefonjában, amit annyira féltenie kellene, ha pedig top secret dokukat tárol, akkor azokat úgy is megszerzik anélkül hogy fizikailag le kellene nyúlni a készüléket.
  • Dzsini
    Nem, nem miattuk lett olyan, de nem az iPhone volt az első ezen a pályán - te azt írtad nem tudsz korábbiról, másnak nem jutott eszébe, ezt helyesbítettem.

Érdekes amúgy így 6 év távlatából elolvasni a tesztet, be is másolom ide az utolsó bekezdést:
    "Nem mondom, hogy tetszett, mert annyira azért nem. De ha ez az első lépés, akkor azt mondom, hogy az irány nem rossz, csak több odafigyeléssel és az alapvető fícsörök normális megvalósítására fókuszálva kellene továbblépni. Meglátjuk, hogy mit nyújt majd az iPhone, aztán kiderül, hogy tényleg érdemes-e errefelé haladni. A Prada bizakodással tölt el ilyen szempontból, mert lehet látni az elképzelésben rejlő lehetőségeket, itt az idő, hogy a többiek megmutassák, hogy tudnak ennél jobbat hasonló platformon. Hajrá!"
    (itt az iPhone tesztje is, hasonlóan tanulságos)
  • precision
    megnéztem egy videot róla :) inkább nem kommentálnám :)
    de akkor legyen... az LG Prada miatt lett ma olyan a mobiltelefon piac mint amilyen :D
  • Dzsini
    LG Prada - az első kapacitív képernyős okostelefon, ujjakra írt felület, ha jól rémlik bő fél évvel jött ki az első iPhone előtt.

(Samsungnak is volt korábban ujjas felülete, de ha jól emlékszem ők nem használtak kapacitív képernyőt)
  • precision
    " es a fo ok amiert tenylegesen elterjedt nehany dolog amit csinalt, az a hype ami a ceget korulvette, es a kepesseguk, hogy nagyjabol barmit el tudnak adni."

tényleg nem akarok itt flamewart, semmi értelme :) de aki nem látja az apple érdemét abban, hogy ma olyan androidos és windowsos telefonokat használnak az emberek amilyeneket az tényleg vak

mondj nekem az iphone 2g előtt egy mobilt aminek a kijelzője kapacitív volt és érzékelte az ujjbegyedet (a hagyományos stylust viszont nem) és ezzel együtt olyan oprendszer volt rajta ami erre az ujjal való történő tapickolásra volt optimalizálva... én tényleg nem tudok ilyenről.. előtte senkinek nem jutott eszébe, ez van :) és most hype ide, elvakult fanboyok oda, ezek tények

na az offért sry, tényleg
  • Dzsini
    Én arra tippelnék.
  • HyperMonkey
    Aha... Akkor nem az én telefonommal van a bajság hanem ez küldő oldali dolog?
  • Dzsini
    attól függ milyen kódolással küldi az üzenetet, ez a maradványa a régi "70 karakter ékezetesen 160 karakter ékezetek nélkül" SMS világnak...
  • HyperMonkey
    #24322 -re valaki?
  • LocalPatriot
    köszönöm, ez jó hír.
  • skinnyman
    Egyaltalan nem cel nelkul raktak bele, teljesen jol mukodtek a korabbi ujjlenyomat olvasok is. Ahogy a korabbi ujjra optimalizalt erintokijelzok is. Lehet mondani hogy az apple jobban kivitelezte, ami valamilyen szinten igaz is lehet, de az azert tiszta, hogy technologialag nagyjabol soha semmi ujat nem csinalt az apple (max megvett egy ceget amelyik igen), es a fo ok amiert tenylegesen elterjedt nehany dolog amit csinalt, az a hype ami a ceget korulvette, es a kepesseguk, hogy nagyjabol barmit el tudnak adni.

Amugy en egyaltalan nem lennek benne biztos, hogy elterjednenek az ujjlenyomat olvasok a telefonokon. Par gyarto biztos lesz aki atveszi mert mivel az apple hasznalja most meno lett. Egyebkent viszont eleg egyertelmu hogy nem ez a megoldas a jelszo problemara.

Mint irtak: nagyjabol pontosan ugyanilyen egyszeru atverni azt is, mint barmelyik masik ujjlenyomatolvasot - szemben azzal amit megprobaltak elhitettni az emberekkel.
    Nem erted a problemat. Minden ember targyai korul ezreivel megtalalod az ujjlenyomatait. Be se kell menned a hazaba, valszeg eleg ha a postaladajat megnezed. Vagy meglatod az utcan hogy epp kidobott valami szemetet, stb. Minden nap otthagyod az ujjlenyomatod targyak szazain, ezrein, ugy hogy bele sem gondolsz, eszre sem veszed.
    Es ha mindenhol mindenki ujjlenyomatot hasznalna jelszokent, lenne ok azt boven megszerezni. Plane ha mondjuk ugyanazzal az ujjlenyomattal pl egy bankkartyahoz is hozzafersz. Es ha egyszer megszereztek (ami gyerekjatek), beszoptad, mivel az ujjlenyomatod eleted vegeig megmarad, soha nem tudod megvaltoztatni. Innentol kezdve gyakorlatilag kb semmit nem er az egesz, hamis biztonsagerzetet ad csak, mikozben sok szempontbol egy nehany karakteres jelszo is sokkal biztonsagosabb. A PRISM/NSA problemarol szinten nem beszelve, es mivel nem hogy open source, hanem teljesen zart rendszeruk van, hiaba igernek barmit, soha nem tudhatod, hogy a szinfalak mogott miket csinalnak, amig valaki alaposan utana nem nez. Es meglepo dolgokat lehet igy talalni.
  • Vadnokedli
    Általában úgy van, hogy miután újra felrakod a játékot kell lennie egy olyan opciónak ami lekérdezi hogy te megvetted, vagy autómatikusan lekérdezi. Szóval. Elvileg megmarad. pl. TripleTown meg CanKnockdown3-ban
  • LocalPatriot
    Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy játékba fizetek a benne elérhető gold-ért, pl reklámmentesség, akkor az, ha formázom a telefont, és újra felrakom playből, akkor megmarad? lehet nem valami értelmesen írtam le, de meló van.
  • Dzsini
    "én várom már hogy minden pc -s és nem pc -s perifériába beletegyék"

Akkor örvendhetsz, mert az említett Authentecet (akik a szabadalom birtokosai, és a lent linkelt oldalon látható, hogy sok készülékben szerepelt sokféle érzékelőjük) megvette az Apple, és azóta nem kap senki tőlük semmit. Van más cégnek is hasonló (pl. Fujitsu), de azok a fasorban sincsenek minőségben.
  • Vadnokedli
    Ez nem forrás.

Ez a forrás- :D
  • LocalPatriot
    Elérhető S4-re a 4.3
    Forrás
  • GregSB
    A védelem csak egy dolog. A mindennapi használatban sokkal jobb az Authentec féle érzékelő. Ráteszed az ujjad, 1mp-en belül felismeri és kész. Nem kell huzigálni az ujjadat, sokkal pontosabb, kevesebbet hibázik.
  • Dzsini
    ...amíg meg nem vágod az ujjad, nem túl vizes és deformálódnak el (átmenetileg) a redők, nincs túl hideg vagy meleg, stb. Legalább annyi baja van, mint a "fényviszonyoknak".

lásd még: Android "arcfelismerő" képernyőfeloldás, ahol beállításkor figyelmeztet, hogy "aki hasonlít önre, feloldhatja a készüléket" és "kevésbé biztonságos, mint a PIN vagy a minta"

a hangalapú feloldást (ami talán a leglogikusabb lenne egy alapvetően mikrofonnal rendelkező eszköznél) valahogy senki nem erőlteti, pedig csak alap spektrumanalízissel elég jól be lehet azonosítani... amíg meg nem fázik, nem ivott egy kicsit, és hasonló dolgok
  • precision
    a retina scan hatékonyságát a fényviszonyok nagyban befolyásolják, én nem építeném be a mobilomba ha telefongyártó cég lennék :)

a poharas példa pedig nagyon életszerű és mindenkit tömegesen fenyegető veszély :) persze értem, át lehet verni ezt a fajta scannert is, de az átlag embert nem fenyegeti ez a veszély... ez csak egy kényelmi feature ami nem utolsó sorban eléggé biztonságos is

én várom már hogy minden pc -s és nem pc -s perifériába beletegyék (egér, billentyűzet...stb.,) és a rém gagyi jelszavakat végre elfelejthetnénk... még az sem érdekel ha az NSA vagy FBI vagy akárki egy adatbázisa elrakja az ujjlenyomatomat :) a google, FB már úgy is tud rólunk mindent, önként és dalolva megosztjuk velük ezeket az infokat
  • Dzsini
    Annyival bonyolultabb az 5S érzékelőjét átverni, hogy kicsit jobb minőségű nyomtatóval kell a máshonnan szerzett lenyomatot kinyomtatni, mint a lehúzós olvasóknál.
    Nagyjából házibarkács szinten megoldható, ha szerzel mondjuk egy pohárról normális ujjlenyomatot.

... és míg egy PIN-t vagy ilyesmit meg lehet változtatni, az ujjlenyomat / retina (ez is már létezik egy ideje) eléggé állandó azonosító, így külön okos dolog használni.
  • precision
    nyilván volt már ujjlenyomat olvasó előtte is, laptopokban már "ősidők óta", a Motorolat is ismertem... mégsem terjedt el, mert minden cél nélkül csak belerakták a telefonba, hogy nesztek, van benne fingerprint scanner, csudijó :) nehézkesen működött, lassan, szoftveres támogatottság szinte nulla... a laptopokból is emiatt halt ki, ráadásul nevetségesen egyszerűen át lehetett verni őket... talán a iphone 5S scannerét ennyire nem egyszerű, nem tudom

tényleg nem akarok én itt semmiféle android vs. apple (v. ios) vitát, jó magam is androidos telefont használok, de már megint az van, hogy amit az Apple csinál elkezdik koppintani...

nyilván az iphone előtt is volt ujjra optimalizált érintőkijelző (én ilyenről mondjuk nem tudok, nekem is SE P910 -em volt, és a köröm v. stylus nélkül használhatatlan volt)... aztán jött az iPhone és hirtelen mindenki elkezdett kapacitív kijelzőt rakni a telefonjába... meg az Appstore után elkezdett alkalmazás boltot nyitni... nyilván volt már előtte is ilyesmi, de még sem terjedt el vagy nem volt úgy megcsinálva hogy használható legyen

amúgy a lopás/koppintás engem nem zavar :) én csak örülök neki, fokozódik a versenyhelyzet

amúgy meg az Apple mostanában nagyon el volt kényelmesedve, gyakorlatilag semmi újítást nem hoztak be... nem ők találták fel az ujjlenyomat olvasást, de az ő megoldásuk az eddigi legjobb, leggyorsabb, legértelmesebb... és van rá egy Boci csokim hogy nagyon sokan fogják "koppintani" és jönnek az ujjlenyomat olvasós telefonok :)
  • Dzsini
    Sajnos sokan úgy gondolják (és látszott a topicban is bőségesen erre példa), hogy ha valamit ők először látnak (esetleg egy bizonyos cég megreklámozta), az akkor történt először, és minden, ami később történt csak az "első" koppintása - lopása lehet.

Lásd még: érintőképernyős telefon ujjakra hangolva stylus helyett, hangvezérlés, ujjlenyomatolvasás, ilyesmik...
  • GregSB
    És ezt miért kell egyértelművé tenni? :) Állítótta valaki ennek az ellenkezőjét?
  • HyperMonkey
    Sziasztok, megint lenne egy kérdésem…

Mitől lehet az, hogy egyes emberektől megkapom az Á vagy Ű betűt rendesen, van akitől meg csak A meg U jön ékezetek nélkül?
  • Dzsini
    Azért mutattam, hogy egyértelmű legyen: nem az Apple találta ki, hogy okostelefonba rakjanak ujjlenyomat-olvasót.
    de még csak nem is a Motorola, elég hosszú története van a témának :)
    És már 2001-ben volt nem "lehúzós" típusú olvasó.
  • GregSB
    Ez ugyan az a technológia ami a Max-ban van. Pontatlan, rossz review-kat kapott ez is. A 2012-es Atrixból ki is hagyták.
  • Dzsini
    A Motorola Atrix 4G telefonon (2011 február) már volt lehúzós ujjlenyomatolvasó.
  • precision
    én ugyan nem vitatkozom :) lehet, hogy akkor a HTC -nek jutott előbb eszébe, lehet hogy az iphoneos pletykák miatt csinálta... tényleg mindegy

de az eredmény pont olyan, mint ha 1 hónap alatt belehányták volna csak... "legyen benne ujjlenyomat olvasó, és kész" :D
  • GregSB
    Azért egy ujjlenyomat olvasót beletenni egy termékbe nem 2 hét - 1 hónap. Ráadásul amikor az 5s megjelent már voltak kint olyan "kémfotók" a Max-ról amiken látszott hogy benne lesz. Szóval már az 5s bejelentése előtt bele volt tervezve az ujjlenyomat olvasó a Max-ba (tény hogy pletyka szinten már év eleje óta lehetett tudni hogy lesz az 5s-ben, de azon vitatkozni hogy ki mit csinált előbb szerintem nagy baromság)

Az viszont tény hogy minden review-ban lehúzták, állítólag nagyon gagyi. Ahogy mondod végig kell húzni rajta az ujjadat, pontatlan, rossz helyen / nem ergonómikus, stb. Sok értelmét emiatt én sem látom.
  • precision
    a HTC mostanában nagyon kullog a piac után, régebben azért jobbak voltak sokkal

pl a HTC One Max hátára is pakoltak egy ujjlenyomat olvasót, az iPhone5S előtt eszükbe sem jutott :) ráadásul nem érintős, hanem végig kell rajta húzni az ujjad... és iszonyat béna helyre rakták... fail. :)
  • GregSB
    Már a HTC is:

@verge: HTC is reportedly working on an Android smartwatch for next year http://t.co/OpHgHIbJ82
  • skinnyman
    BBM
  • skinnyman
    Hat jah, fura egy dolog. Mondjuk nem vagyunk annyira kiszolgaltatva nekik, barki akit erdekel, felrakhatja apk-bol is.