29
-
Epikurosz #29 Epikurosz újabb csalódása -
Epikurosz #28 Igen, most, hogy mondod.
A félúton való találkozás szerintem is necces, ezért el is vetem.
ami engem izgat: hogy elindulsz egy rakétával egy kb. 1,5 éves útra, és bármi történik, neked annyi.
Dehogy annyi! Van mááásik! :-)
Most azt találtam ki, hogy nem is egy, hanem egyszerre két járgány indul. Így mgvan a kellő redundancia, és nem kell eltalálni a találkahelyet.
Tehát:
1. fellövünk egy teherszállítót a Marsra. Az leszáll, ott dekol. Rajta van a kaja, pia, csajok.
2. fellövünk egy 2. űrhajót, amely földkörüli pályára áll. Ez egy teljes értékű lakható modul, minden fldi jóval.
3. Fellőjük a 3. hajót a legényekkel. Ez a másodikkal együtt, mondjuk attól egy hajításnyira, 1000 méterre, elindul a Mars felé. Ha útköben gond van, átszállsz a tartalék hajóba.
Ha megérkeztél a Marsra, van két lakómodulod, illetve 3 szoba-konyha összkomfort. Ez már lakópark :-). -
#27 nagyjából? -
#26 Na, így mindjárt más.
És akkor az lenne a lényege, hogy nem kéne az emberekkel annyi üzemanyagot vinni? Nagyobb gyorsulással indulhatna, és még félúton pluszban nyomhatná neki a gázt?
Így értelme van, csak így egy űrhajó helyett rögtön kettőt kell küldeni. Ami kérdés, hogy eléggé gazdaságos-e?
Szerintem elég lenne egy alkalmas időpontban kilőni a Mars köré egy nagy, automata tankert(legalább 2-3 visszaútra elég nafta), ami akár 5 évet is repülhet, ott pályára állna. Az emberek meg egy kisebbel, az üzemanyagukat full felhasználva odamennének, csinálnák a dolgukat, aztán feltankolnának, és fullgázzal haza.
Így annyit lehet vele nyerni, hogy odafelé nem kell az emberekkel együtt cipelni a visszaútra való üzemanyagot, gyorsabban odaérnek.
Szerintem az útközben tankolás nem éri meg. Túl sok macera. Lehet, hogy tudnak korrigálni, de itt tízmillió kilométeres nagyságrendről beszélünk, egy nagyon apró szögeltérés is száz kilométereket jelenthet. És ha nem jön össze? Elfékezi az összes üzemanyagát az űrhajó, aztán pályára áll a Nap körül? -
Epikurosz #25 "Ráadásul nagyjából még a sci-fi irodalomban sincs csillag körüli állomás"
kivéve a Helios szondákat, ugye? -
Epikurosz #24 amúgy, tényleg nehéz, elismerem, nagyon pontos pályákat kell számítani, de itt annyi előnyöd van, hogy mindkét hajó képes korekcióra. Amúgy az üzianyag hajót is levinném a Marsra, jó lenne lakókocsinak. -
Epikurosz #23 jqj.
fogod az első baszod hajót, oszt fellövöd, de kiszámítod a pályáját úgy, hogy az a másik hajó, amelyiket egy évvel később lősz fel, a Föld-Mars táv felénél kapja telibe. Ott kiszívja a vérét, és megy tovább. Ennyire nehéz? -
#22 Eddig ennyit közöltél:
Relé-űrhajó "félúton" "dekkol", üzemanyaggal, ami jól jön, ha baj van, és olyankor "szinkron" megoldja a gondot, mint a vadászgépek.
Tényleg én vagyok a hülye? Adjál már abból a cuccból nekem is, szeretném magam én is ennyire szétcsapni...
Ideböffentesz egy-egy szót, amiből egy határnagy faszság kezd körvonalazódni, és még én vagyok a hülye, hogy nem értem? Egyébként meg a te ötleted, ha nem akartad kifejteni bővebben, akkor miért említetted meg?
Most már tényleg kezd rohadtul érdekelni egyébként, hogy ezt hogy a pékbe képzelted. Tehát leginkább arról van szó, amit az előző hozzászólásomban első változatként vetettem fel?
És az "apró" technikai problémák, amiket felvetettem? Azok mellett nagyon taktikusan elsiklottál.
Nem baj ám az, ha időnként hülyeségeket beszélsz, de ahogy most próbálod elmaszatolni a dolgot, az gáz. -
Epikurosz #21 ne légy már ekkora idióta.
az amcsik hogyan oldották meg a vadászgépek kerozénfeltöltését a levegőben. szinkron.
na, hagyjuk, nem fecsérelem rád az időm.
ha fizetsz érte, az más. órabérem: 10 ezer ft. -
#20 Na akkor most már nem értem. Egyre zavarosabb.
Tehát ha a Mars felé tartó űrhajóval valami gond van, akkor az űrállomás mellé gyorsít, megoldja a gondot, aztán visszamegy a helyére? Egyre jobb.
Vagy mondjuk mennek egymáshoz képest ~3-4m/s sebességgel, és amikor közel van, akkor átlövik az üzemanyagot(vagy Wolfot, a problémamegoldót)?
Ugye csak azért találtad ki ezt az egészet, hogy minket szivass? :P -
Epikurosz #19 Kimondta, hogy egyhelyben áll, baszod?
Röptében, te. -
#18 Gondolom magával vitt sűritett levegősre(vagy egyéb gázosra) gondolt... -
L3zl13 #17 Holdra légzsákos fékezőrendszer? He? -
Adenoma #16 mondjuk 1 év az út, ahhoz elég sok bigmac kell -
#15 De a világűr nem autópálya, hogy segélykérő telefon, meg pihenő, meg mekdonáldsz legyen a szélén, baszod! Ráadásul egy állandó űrállomás, évekig kint lévő személyzettel... Napszél ellen semmi védelem, készletek fogynak. Aztán még a lassítási probléma... több mint kétszer annyi üzemanyag kell egy útközbeni megálláshoz, mint egyből a Marsra menni. Ez nem X-Wing, ahol visszaveszed a tolóerőt, akkor megáll. A Mars megállít, a fékezésre nem kell üzemanyagot használni. Űrállomás nem állít meg.
Na meg aztán van értelme a készleteket felhalmozni, pályára állítani félúton? (ami ráadásul _kibbasszotttul_ nehéz, egy bolygó körüli pálya a maga pártízezer kilométerével nem tétel, de a Nap körüli, százmillió kilométer sugarú pályát ember legyen a talpán, aki pontosan kiszámítja, korrekciókat végez, stb.
Ráadásul nagyjából még a sci-fi irodalomban sincs csillag körüli állomás, mindig bolygóhoz teszik. Szvsz nem azért, mert nem mernek nagyot gondolni, hanem mert értelmetlen, kivitelezhetetlen, nem reális.
Egyébként meg a Mars a _szomszéd_ bolygó! Ne viccelődjünk már, két lépésből akarsz odamenni? _Miért?_
De ha a hosszú úton történik valami, akkor így jártak. A hullámvasúton sem gondolhatod meg magad félúton. Ez is ilyen. Kockázatos. Amikor űrhajósnak jelentkeztek, tudták ezt. De ha már itt tartunk, azokon sem tudsz segíteni, akik indításnál robbannak cafatokra. -
Epikurosz #14 figyu.
A marsra elvinni emberes küldetést, piszokul nehéz.
Annyi cókmókot kell vinni, hogy na.
Én arra gondoltam, hogy először megy egy űrhajó az ellátmánnyal és benzinnel, és ezt felhazsnálva jönnek vissza a legények.
Abban igazad van, hogy macerás félútron hagyni bármit is, talán nincs is értelme, de kurva hosszú az út, évek, és ha közben történik valami, akkor jó lenne egy biztos kikötő. kapiszkó? -
#13 Ja, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy _minek_? Szerinted gazdaságos fellőni egy űrhajót, felgyorsítani, félúton lelassítani, megint felgyorsítani, hogy aztán végül elérjen a Marsra? Ráadásul egy ilyen űrállomásnak nem lenne tömege, hogy gravitációval "befogja" az űrhajót, míg a Marsra azért ezt rá lehet bízni.
Szal elsőre szép ötletnek tűnik, de az égvilágon semmi értelme nincs. -
#12 Ehh... Szinkron? Mivel, a Földdel, vagy a Marssal?
Egyébként meg az adott "magasságú" körpályához adott a kerületi sebesség, nem lehet trükközni vele. Illetve a tömeggel lehetne, de az meg igen macerás, szinte kivitelezhetetlen.
Kiszámoltad már, hogy a Földdel szinkron pályához, köztes sugáron mekkora tömegű állomás kellene, hogy ott maradjon?
-
Epikurosz #11 Te gondolkozz.
Éb sem úgy gondoltam, hogy álldogáll egy helybe, hanem amikor arra szükség van, akkor hopp, ott van félúton. szinkron. -
#10 "egy relé-űrhajót, amely a Föld-Mars táv felénél dekkolna"
Na ezen még gondolkozz egy kicsit!
Olyan nincs, hogy "Föld-Mars táv fele". Föld is kering, a Mars is, van amikor közel vagyunk egymáshoz (ilyenkor szokták küldeni a Mars-szondákat), meg van amikor köztünk van a Nap.
Másik fele, hogy egy ekkora gravitációs mezőben, mint ami a Napnak van, elég nehéz "dekkolni". -
Epikurosz #9 Lolozz csak.
amúgy, igen, add meg Carmack számát, ha ilyen bennfentes vagy. Ja, hogy a netről le tudod szedni?
kvp elgondolása nem rossz, én is ezt hajtogatom már rég: mármint a feldatok különválasztását, a modularitás mellett.
Más célra más vas kell.
Az ISS meg ideje, hogy ugródeszkaként kezdjen működni a világűr felé.
A marsi expedíciónál is ez lenne a lényeg. Fellőni egy ellátmány, amely a Marson landolna, egy relé-űrhajót, amely a Föld-Mars táv felénél dekkolna, üzemanyaggal, és kezdődhetne a buli. -
#8 lol, ha gondolod megadom Carmack számát, biztos két kézzel kapna egy ilyen szakértő után -
kvp #7 Sokkal konnyebb lenne stabilizalni, ha a hajtoanyag a hajtomu korul helyezkedne el. Az LM-ben is ott volt, es azzal az elrendezessel sokkal alacsonyabban lenne a sulypontja ezaltal kevesebb energia is eleg lenne a sabilizaciohoz. A masik a vezerloszoftver, ami pontosan korrigal ugyan, de nem csokkenti hanem noveli az oszcillaciot.
Egyebkent szerintem a Holdra nem ilyen modon kellene leszallni. Sokkal hatekonyabb lenne a legzsakos fekezorendszerrel robotokat kuldeni, majd a segitsegukkel osszerakni egy rendes repteret. Az idealis egy magneses befogopalya lenne, mert mind a lassitast mind a felszallaskori gyorsitast meg lehetne oldani a holdkompon levo uzemanyag nelkul. Ha van kulon egy urhajonk ami kepes foldkoruli palyara allni, van egy kompunk ami kepes a Fold es a Hold kozott kozlekedni, tovabba van egy leszalloegysegunk, akkor sokkal olcsobban lehet anyagokat es emberket szallitani, mert sokkal nagyobb a hasznos tomeg aranya. Idealis esetben kell egy olcso egyszer hasznalatos jarmu a nemzetkozi urallomasra, majd onnan egy masik ujrafelhasznalhato a Holdig, majd egy kis leszalloegyseg, ami kepes egy magneses palyan landolni. A palya szukseg eseten hasznalhato lenne bolygokozi jarmuvek inditasara is.
Az egesz rendszer megepitesehez egy dolog kell, meghozza az, hogy kepesek legyunk taviranyitasos robotokat kuldeni a Holdra. Ez nem igazan jelenthet kihivast. Nem kell intelligensnek lenniuk es nem kell sokaig birniuk. A Hold eleg kozel van a kozvetlen radios iranyitashoz es ahhoz is hogy ha egy gep tonkremegy akkor a kovetkezo nyersanyagszallitmannyal mehessen egy uj. Mivel nem menne ember csak taviranyitasu robotok, ezert nem kell visszahozni semmit, ami jelentosen csokkenti a koltsegeket. Arrol nem is beszelve, hogy a leszalloegyseg gyakorlatilag csak egy raketaval fekezett labda lenne, aminek csak korulbelul kell eltalalnia a leszallasi helyhet. -
#6 Egy hajtóművek is elégnek kell lennie, csak megfelelően kell stabilizálni. A Holdprogramban használt Apollo LM modul le és felszálló ágban is 1-1 hajtómű volt csak. -
#5 Szuper az a yutube-s videó. Mindenesetre egy fúvóka úgy tűnik nem elegendő, rendesen be tud inogni a gép.... -
LADA Kalina #4 hát elqrták, pedig télleg nem sok hiányzott... -
#3 link -
#2 hallod te egy igazi humorherold vagy.. -
AranyKéz #1 Biztos hogy az X-díj az űrhajóépítést akarja elősegíteni, nem pedig egy minél drágább és látványosabb kivégzési mód kitalálását ? :D