104786

A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!

No warez, no cry!

• korbin555

4,szezon.

Transfers.Esélyek.És végre elindulhatott az első fejlesztés,köszönhetően ennek.Bár a főnök húzódozott,de végül beadta a derekát.

Szezon elején öt meccsből 3 zakó,de a nehezét letudtuk.A Besiktas,Galata,Fener meccs mögöttünk volt.Begyújtottuk a rakétákat,és viszonylag simán befutottunk a 3.helyre.A kupában döntőt játszottunk,de elveszítettük a Fenerbahce ellen.

Ez a szezon (is) jól sikerült,és többé az anyagiak miatt sem kell aggódnom.Az adósság azért megvan,nagyon nem ugrálhatok.De már nem vagyunk veszélyben.Nagy pénzeket kaszáltunk idén.A szezon előtti 7M-hoz jött 6M a helyezésünkért,1,5M fair play díj,és 13M a meccsek utáni pénzdíjakból.A szezont 21M profittal zártuk.

Az új szezonra kaptam 5,6M-t igazolásra,és 102k lett a bérkeret.Csak a bajnoki cím lesz elfogadható,az EL meg bónusz.
  • korbin555
    Ja.A csapat mentalitásnak megfelelően végzi a dolgát.link.
  • 00mate
    Ha be akarom állítani hogy "defend, support, attack, automatic", itt az automatic mit takar? Attól, hogy éppen Control, Attack, Counter van-e beállítani, úgy végzi a játékos a dolgát?
  • Lancelot1983
    az szép, leipzig milyen jó lett, sortin olvastam shedender (lehet a nevét nem jól írom) karrierjét ő 2059-ben jár és bayern csak 9. lett nála :)
    Utoljára szerkesztette: Lancelot1983, 2015.06.05. 18:37:48
  • korbin555
    A mostani török karrieremben már a 3.szezonban elbukott a Bayern.2017.Guardiola ide vagy oda.
  • Lancelot1983
    "Egy spanyol srác(német klubnál ) éppen akkor nyerte meg zsinórban a 15.bajnokságot,és a 9.BL döntőre készült"

Ahogy látom a bayern münchennel volt :) kicsit túl sok időt töltött a taktika összerakosgatásával, egyből szabadságra megy 15 évre és mikor visszajön, akkor is 15 bajnoki cím fogadta volna
  • korbin555
    Mondtam,hogy nem tőlem kellene taktikai okosságokat várnod.De véleményem azért van(mint mindig).

1.Én úgy látom,felfogásban különbözünk.Te türelmes vagy,és kivárásra,az ellenfél hibájára játszol.Én megpróbálok agresszíven labdát szerezni,és abból indulni.Nem látom be,miért ne működhetne mindkettő.De én soha,senki ellen nem védekezem,mindig kezdeményezni akarok.Ha az ellenfél sokkal jobb nálam,akkor előveszem a mogorva arcomat,és megpróbálom megfélemlíteni.Az kizárt,hogy a térfelemen ellenállás nélkül passzolgassanak.Persze megpróbálják,és gyakran meg is teszik mert jobbak nálam,de a mentálisan gyengébb játékosaiknak hamar elveszem a kedvét.Primadonna lelkű játékos pedig a legnagyobb csapatoknál is van bőven.

2.Lehet bármennyi,amíg nem ütközik az egyéni utasításokkal.Én 10 fölé sosem megyek,most éppen 8.Talán szentségtörés,de szerintem 0 csapatutasítás is lehet éppolyan jó.Van egy adott mentalitás,team shape,az egyéni utasításokat pedig tökéletesen személyre kell szabni.Ha a játékosok poszthoz tartozó tulajdonságai jók,mindenki tudni fogja mi a dolga.Ha majd a csapatom fele nem agyilag zokni játékosokból áll,lenullázom az Ankaránál a csapatutasításokat.Csak kíváncsiságból.De úgyis tudom,hogy működni fog.Egy világklasszisnak sem kell külön írásba adni,hogy mikor és mit csináljon.A hülyék* meg úgysem fogják betartani az utasításokat.Minél többet erőszakolok rájuk,annál jobban összezavarodnak.Ezért is gondolják úgy sokan,hogy a több nem feltétlenül jobb.Sőt.Az sem véletlen,hogy minden lower league karrierben alap tanács a faék taktika.Ezeknek a hobbi focistáknak nincs annyi eszük,hogy bármilyen taktikai nyalánkságot magukévá tegyenek.

*A hülye játékos definíciója-Nem bír koncentrálni,hírből sem ismeri a csapatmunkát,képtelen döntéseket hozni,nincs benne megérzés vagy ösztön.Ha pedig még gyáva is,és nincs benne eltökéltség,akkor az már labdaszedő.

És egy érdekesség.Még a télen találtam az alábbi taktikát.Egy spanyol srác(német klubnál ) éppen akkor nyerte meg zsinórban a 15.bajnokságot,és a 9.BL döntőre készült.Mindezt 14 utasítással,és egyetlen taktikával(!).Meg egy finoman szólva is érdekes felállással.

De korábban még az '50-es évek taktikájával is lehetett dominálni,vagy akár BL-t nyerni.FM13.Szerintem most is lehetne,de már nem enged a játék 5 csatárt vonalba állítani.De emlékszem,ezzel a 2-3-5 felállással valaki a 12-ben futószalagon nyerte az Atlético Madriddal a bajnokságokat.Meg néhány BL-t is behúzott.
  • 00mate
    De ez a kontra+agresszív letámadás kombó nem üti egymást? A többi az oké, hogy gyorsan eljuttatod a labdát az ellen 16-osáig, de nekem kicsit fura, hogy együtt van a 2. Nálam a kontra azt jelenti (aztán max megcáfolsz :D), hogy visszazárok (betolom a buszt) a csapattal és ha esély adódik, labdavesztésből gyors labdajáratás az ellenfél kapujáig.

Jah, a másik: azt hiszem itt olvastam, hogy ne legyen túl sok csapatinstrukció, max 5-6. Viszont látom egy facebook csoportnál a karrier beszámolóknál a taktikánál van legalább 10-15. Akkor most hogy van? :D
    Utoljára szerkesztette: 00mate, 2015.06.04. 19:18:47
  • korbin555
    Kösz.Alakul,de most pár napig félreteszem.És nem,nem hagyom abba.Mert találóan megjegyezted,hogy az ilyen szöveg nagy százalékban befejezést jelent.Folytatom hétfőtől.
  • zyndar
    Nos ez gyors 3 szezon volt. Még egy év és pénzügyileg is összekapod ezt a gárdát. Sok sikert!
  • korbin555

3.szezon.

Az osztályozó elérése miatt nem kellett aggódnom,de az első hely már nem volt sima ügy.Kellett hozzá egy kis mázli is,nem tagadom.De megérdemeltük,megjártuk a hadak útját.A kupában viszont balszerencsénk volt,de a negyeddöntővel így is elégedett voltam.A két húzóember Bobó,és a friss gólkirály Stokic volt.Meg az ukrán kölcsön középhátvéd srác,de ő megy vissza a Sahtar-hoz.Kilógott az egész ligából,nagy sztár lesz belőle.A másik kölcsönember,az orosz kapus marad nálunk.Egy évet kért,megkapta.Elégedett voltam vele,nem mellékesen 1,6k fizetést kért csak.Meg két klasszissal jobb,mint a török cserekapus.A problémám úgyis a gyenge törökökkel van.A Szuper ligában már lehet 11 légiós a kezdőben,de trükkös a szabály.A kupában csak 5 játszhat,kellenek a törökök.Egyébként is kell 6,abból 3 saját nevelés.Úgy gondolom,hogy max 8 külföldi lesz a keretben,akkor nem lesz gond az összeállítással.A célom hosszú távon mindenképpen egy túlnyomó részt török keret,de reálisnak kell lennem.Nem vagyok abban a helyzetben,hogy a jókat megszerezzem.Perememberek lesznek,amíg nem javulnak a lehetőségeim.

Mert az anyagi helyzet továbbra is szörnyű.Vannak jó jelek,idén végre pozitív lett a mérleg(1,9M).Bejött 813k a ligától,és 3,8M a TV-től.De a szomorú tény az,hogy a klub helyzete továbbra is bizonytalan.Lehúztam az átigazolási pénzt,így 54k lett a bérkeret.Ez majdnem háromszorosa az eddiginek,és ad egy kis mozgásteret.Egy key player kaphat 5,5k fizetést,a kezdők pedig 4,1k-t.Ez átmeneti év lesz,gyűjtögetnem kell a pénzdíjakat,és jövőre sokkal jobb helyzetben leszek.Van pénz a ligában,minden győzelem 516k.És végre hozhatok edzőket,mert két éve nem változott az edzés.Ifiedzőm egyáltalán nincs is.Bár ifi is alig.6 gyerek tengődik ott,de első osztályú focista egyikből sem lesz.A háttér fejlesztése utópia.Hacsak nem hozok,nekem hosszú évekig nem lesznek tehetségeim.Sokkal egyszerűbb a csapattal jó eredményeket felmutatnom,mint rendbe tenni ezt a szemétdombot.De éppen ezért választottam őket.Ha a szintén 3.ligás Göztepe Izmirt választom(megfordult a fejemben),akkor már egy éve a Szuper Ligában lennék,tele pénzzel.Így tovább tart az érdeklődésem.

• zaki
    Kicsit unatkoztam, ujra elovettem a jatekot, kezdtem egy uj karriert a Parmaval. Nagy meglepetesre 5. helyen vegeztem a csapattal es Europa ligaba automatikusan bejutott a csapat, es megnyertuk az olasz kupat. A keret eleg gyatra volt, a telen kolcsonvettem vagy fel tucat jatekost. Szezon utan kiurult a keret, nem volt kedvem tovabb szenvedni veluk, igy tovabballtam egy szezon utan a Saint Etiennehez. Ott is 5. lettem a csapattal, es ott is megnyertem a kupat (franciat, ligakupaban elodontoben kiestunk). Aztan a Real Madridnal jelentkeztem, es felvettek. Ott is lenyomtam egy szezont, behuztam a bajnoksagot, a BL-t, a spanyol kupaba kikaptam a dontoben a Barcatol. Mind3 csapattal ugyanazt a taktikat nyomtam, es mind3 csapatnal mukodott. Jatszottam mar parszor a Reallal, de Ronaldo ennyi golt meg sosem rugott nalam. Advanced Forwardot jatszott, es 58 meccsen 81 golt rugott (ebben benne van 16bol 15 11-es is), lol. Sosem rugott egy jatekos ennyi golt egy evben nalam. Bajnoksagban 38 meccs 57 gollal lett golkiraly :D Elhataroztam, hogy minden evben mas csapathoz megyek, mas orszagba. Man Utd-hez jelentkezdtem, fel is vettek, szoval akovetkezo evet ott fogom tolteni, aztan jo volna a Bundesligaba menni. Ez az a taktika egyebkent. Ugy lettem Parmaval es a Saint Etiennel 5. es kupagyoztes, hogy meg nem is volt minden posztra megfelelo jatekosom, lol. Szoval szerintem probaljatok ki, nem rossz. Talan kicsit sok lapot osztanak ki, de osszessegeben jo kis taktikanak tunik.

Amugy erdekes, mert a Parma azota kiesett a Serie A-bol, az Etienne meg 2. lett utanam rogton :D
    Utoljára szerkesztette: zaki, 2015.06.04. 03:17:07
  • korbin555
    Asszem jobb lesz,ha a folytatást elnapolom reggelre.Hízott az előnyünk,de az utolsó 7 bajnokiból csak hármat tudtunk megnyerni.És most két zakó egymás után.Összerántottam a bandát egy elbeszélgetésre,és egyetértettünk,hogy most nem engedhetünk ki.Jók vagyunk,de tudunk ennél többet is.

Utoljára szerkesztette: korbin555, 2015.06.03. 23:59:45
  • korbin555
    Nagyon hasznos leírás.Olyan dolgok vannak benne,amit tudni KELL.Morálról,edzésről,csapatösszhangról,utasításokról,erőnlétről,mindenről.De hogy mihez lesz elég,azt ki tudhatja?Ad egy útmutatást,de nekünk kell megtölteni tartalommal.Végső soron minden a játékosok minőségén dől el.

Taktikailag biztosan nem én vagyok,aki megmondja a tutit.Esetleg a mentalitáson változtatok meccs közben,egyéni utasításon soha.Mindig van két egyforma felállásom.Az alap a támadó,ebből nem engedek.A másik kontra,aminél teljesen mások az utasítások.Ha bármi oknál fogva nagyon rám jön az ellen,akkor átállok arra.Nem lassítom,hanem gyorsítom a játékot(higher tempo),mindenki agresszív letámadáson van(close down much more,get stuck in),még a csatáraim is(prevent short GK distribution).A középpályán,hátul megszerzett labda pedig repül előre üres területre(pass into space).Ha tudok,hozok be friss csatárt is,és rohangászhatnak üresbe a hosszú labdákra.Az ellenfél kitámadása miatt az okos középpályások viszonylag könnyen helyzetbe tudják hozni őket.Előbb fut bele az ellenfél a késbe,minthogy gólt kapjak.Nálam nagyjából ennyiben merül ki a variálás.Egy klikk,és támadóból egy goromba labdaszerzésen alapuló kontra lesz.Hogy leparkoljam a buszt és megpróbáljam eldugni a labdát,az nálam szóba sem jöhet.Gyáva népnek nincs hazája.Még a világ legerősebb csapata ellen is benne kell lenni a gólnak a játékunkban.

De ahogy mondtam,taktikai finesz ügyében nem én vagyok az etalon.Egyszerű játék ez,nem bonyolítom.Ha van 20 világklasszisom,minden begyakorolt taktika működik.Méghozzá jól.A feladat az,hogy megtaláljam ezt a 20,lehetőleg fejben is erős játékost.Van ahol ez pár év,máshol egy évtized.Pénz és reputáció kérdése.
  • 00mate
    Hali!

Ha van olyan kedves valaki, aki ráér, tudna egy kis időt szánni rám és erre válaszolni? Köszi! :)
  • korbin555
    3.szezon-félidő.

Vezetjük a bajnokságot,állunk a kupában.A kissé ijesztő elvárás mégsem volt túlzott,tényleg ennyire gyenge a liga.Mert azt nem állíthatom,hogy valami über weltklasse csapatom lenne.

Nyáron a hat leggyengébb ember távozott(közte a tavalyi gólkirály),az új emberek természetesen mind ingyen jöttek.Kettő pedig kölcsönbe,mert muszáj volt.1,9k lehet a max bér,egy senki vagyok a tárgyalóasztalnál.Közel 4 órámba telt mire átvergődtem az átigazolási szezonon,de kihoztam belőle amit tudtam.A brazil gyerekből nézek ki sokat,szépen fejlődik.Tavaly a bolgár ligában játszott,de fél évig volt sérült.Itt eddig még nem érte baj.A török kivételével mind jó igazolások,de a jó török játékost én nem tudnám megfizetni.Hiába a lazább légiós szabály,pofátlanul drágák,és sokat keresnek.Az orosz kölcsön kapusnak lejár a szerződése a csapatánál,őt megpróbálom majd itt tartani.

A játékban lévő török klubok közül tök utolsók vagyunk a pénzügyeket illetően.De az egész országban összesen csak 2 klub van,ahol secure a helyzet(Aydinspor,Rizespor).Az egész török foci egy anyagi csőd,pedig van benne pénz bőven.De nincsenek szponzorok,túlvállalják magukat a klubok.20-25k fizetéssel is futkosnak játékosok a 2.ligában.Engem ez ugyan nem érint,az egész keret nem keres annyit(mégis verem őket).Nekem épp elég lesz kimásznom ebből az örökölt sz@rból.Az idei veszteség már 2,4M.Tudom mit kellene csinálnom,csak ahhoz reputációt kell szereznem.Igyekszem.
  • korbin555
    Azt a k.rva.Éppen a helyi rangadón égünk,mint a rongy.De nagy baj azért nincs.
    A soros elnökválasztás is megtörtént,de az új elnök még hülyébb,mint a régi.Felvett 1,1M kölcsönt(a 27,5M mellé).Ez még arra sem volt elég,hogy az egyenleget kihozza nullára.Legalább vett volna fel 3M-t,és rendben lenne a szezon.A média kérdésére el is mondtam,hogy nem látom tisztán,mit is akar az új vezetőség,és bizonytalan vagyok a jövőt illetően.Jólesik piszkálni néha ezeket a seggfejeket.
  • zyndar
    A Compostela mentést kicsit félretettem (amikor ezt írja valaki, akkor 90%, hogy nem fogja folytatni :D ) Elindultam a lengyel Ekstraklasában vitézkedő Slask csapatával, egy jól bevált taktikával. Kínkeservesen bejutottunk 7. helyen a 8 fős rájátszásba, ahol nem értük el a nemzetközi indulásra jogosító pozíciót. Mivel ez egy vándorkarrier, ezért lemondtam. Befogadott a Twente, 2 poszton 1-1 egyéni utasításon változtattam, de ugyanazt a taktikát hoztam, mint a Slasknál és 20 meccs alatt 19 győzelem, 1 iksz. Ezt most nem értem, a liga és a játékosállomány ennyit számítana?
  • korbin555
    Valószínűleg ez lesz az utolsó hosszú karrierem.Hogy meddig tart ki a lelkesedésem,azt nem tudom.

Sajnos most kezdődnek a problémák.A 3.ligában az osztályozó volt az elvárás,ami rendben is volt.Feljutottunk,és most megint az osztályozó az elvárás.Amit nem értek,mert a csapatom tök ugyanaz.A 6.hely ér még osztályozót,a média is az 5.helyre vár.Csak remélem,hogy tényleg ilyen gyenge a 2.osztály.Igazolni eddig senkit nem tudtam,mert a kiszemeltek kiröhögtek.Szerintük a klub anyagi helyzete miatt képtelen vagyok megfizetni őket.Ha pedig valaki tárgyalt velem,rögtön rám ígértek más klubok.A gond kétségtelenül ez.Az egész országban egy klub van,amelyik nagyobb sz@rban van,mint mi(csak nekik nincs mellette még 27M adósság).Most nagyjából 0 az egyenlegünk,de jövő hónaptól már megint nagy léptekkel indulunk a mínuszok felé.Pedig bejött 900k a 3.liga után+3,1M a 2.liga részvételért.De annak már annyi,elnyelte a feneketlen kút.

Nagyon azért nem aggódom,majd az átigazolási szezon legvégén hozok pár embert a maradékból.Az utolsó pillanatban már nem lesz akkora pofájuk,ha játszani akarnak.
    De ez a szenvedés úgyis csak addig tart,amíg fel nem jutok.A Szuper Ligában rengeteg pénz van.Félmillió jár egy győzelemért,250k egy döntetlenért.Ha most nem is,de a következő szezonban feljutok,az nem kérdés.Akkor kezdődik a rettenet a Galata&Co. számára.
    Utoljára szerkesztette: korbin555, 2015.06.02. 19:42:48
  • zyndar
    Nagyon jól haladsz, mintha megjött volna a kedved újra :) Sz@rból várat, beh' de szép feladat!
  • korbin555

2.szezon.

Sima ügy volt.A kupában is továbbjutottunk a csoportból,de az első osztályú Sivaspor már sok volt.Az új igazolások beváltak,Durtuluk gólkirály lett 22 góllal.De messze nem ő volt a legjobb,hanem Aytac Öden,Volkan Geyik,és Mehmet Tasci.Leiskoláztuk a mezőnyt,az átlagos osztályzatok alapján az első 6 helyen az én játékosaim végeztek.A gólkirályom itt 8.lett.Pocsék meccsei is voltak,és egyébként is a végletek embere.Ha kiveszem a 6 gólos meccsét,inkább átlagos volt mint jó.Kisebb gondok akadtak,3 ember sír a kevés lehetőség miatt.Jó hülyén van megcsinálva a sorsolás,mert az utolsó két hónapban alig volt meccsünk.Hetekig a nagy semmi,így aztán néhány tartaléknál kiborult a bili.Semmi olyan amit ne tudnék kezelni,már listán vannak.

A pénz más kérdés.Török pénzügyek.A pénzdíj még nincs kiosztva(tavaly 700k-t kaptunk),mert az osztályozók tartanak.De 3,3M az idei veszteség,az egyenleg pedig -1,9M.Az új bérkeret 23k lesz(7,5 volt)az átigazolási pénz gyakorlatilag nulla(14,4k).Már elkezdem a kutatást szabad játékosok után.Itt ért a meglepetés,mert az utolsó update mégis berakta az új légiós szabályt.Csak most lépett életbe.Vagy tavaly,de akkor nem figyeltem,mert a 3.ligában semmiképp sem lehet külföldi.A 2.ligában viszont már 5 lehet a kezdőben,így rögtön jobbak a lehetőségeim.Ezzel a kerettel sem esnék ki,de annál azért többet akarok.

Ileri,ileri,Allahin lütfuyla!

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ha esetleg valakit érdekel,letöltheti ITT.
  • korbin555
    Félidő.
    Meccsek.
    Kupa.

Az új évben sem szórakozunk:

Ő pedig a six goal wonder csatárom.A meccs éppen egy fan day volt,ez a birka meg egy 9 órás gól nélküli szériát zárt le ezzel a hatossal.
  • korbin555
    Megkezdtem a 2.szezont.Tavaly 3,8M profit lett,köszönhetően a rejtélyes other income-nak.A klub értéke most 5,5M,de az anyagi helyzet továbbra is bizonytalan.Szezon elején rögtön jött egy cash injection.Tavaly végig ez ment,úgy látszik idén is folytatódik.Szeptember eleje van,de már kereken 1M a veszteség,az egyenleg pedig mindössze 388k.Az adósságunk mégis egy év alatt 32,5M-ról 27,5M-ra csökkent.Magas ez nekem,de nem is rám tartozik.Az én feladatom,hogy a bérek beférjenek 7,5k alá.Jelenleg 5,2k,és a legjobban kereső 475€-t visz haza.

Az átigazolási szezon véget ért.13 ember ment,ebből nyolcnak lejárt a szerződése.A többit meg erőszakkal kituszkoltam az utcára.Befelé 6 ember jött,mindet hiányposztra igazoltam,és sokkal jobbak mint a távozók.Talán a két legjobb Durtuluk és Sahin.A begyakorlással nem volt gond,tavaly már használtam ezt a felállást.Lezavartam 8 felkészülési meccset,és már 3 győztes bajnoki is mögöttünk van.Végre van fitness trainer is.Training.
    Az osztályozó főnöki elvárás,a média is oda vár bennünket.Én meg az első helyre,mert ez a keret sokkal erősebb,mint a tavalyi.
  • korbin555
    Hasonló érzéseim vannak,de nálam tavaly még nem volt jele.Akkor hoztam a rekord 2312 órát.Idén csökkent drasztikusan a determination értékem.Korábban azt sem tudtam volna elképzelni,hogy egy hetet kihagyjak.Most 2-3 hónapig nem játszottam,és egyáltalán nem hiányzott.Változtam én is,a játék is.A 06 volt nekem az első,és az évtizednyi sok-sok ezer óra nyomot hagyott bennem.Szinte mindent rutinból csinálok,a varázsa elmúlt.Most is szeretem,de már kevesebb a türelmem hozzá.Tudtam,hogy előbb-utóbb eljutok erre a pontra.Csak az lepett meg,hogy ilyen gyorsan történt.
    Ettől függetlenül a 16-ot is megveszem,legfeljebb kevesebbet játszom.A Haladás is megspórolt nekem egy plusz szezont,nem kell az NB2-ből indulnom.(Bár forró mézes teát iszom,mert tegnap elment a hangom.)
  • 00mate
    Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt elolvasom, átnyálazom az elég lesz a 15-ös taktikai részére?

http://footballmanager14tacticalguide.blogspot.de/2013/11/2-jatekos-kepessegek-player-skills.html + még a többi ezen az oldalon. Illetve olyan kérdésem lenne, hogy ti mire szoktatok figyelni amikor az ellenfelet figyelitek (itt arra gondolok, hogy milyen esetekben (és mit) szoktatok finomítani a taktikán meccs közben)?
  • LasDen #100833
    Számomra meg már teljesen játszhatatlan a játék :( A mostani résszel való játék után ismertem be igazán. Imádom a mai napig, de egyszerűen nincs már hozzá türelmem. Nincs kedvem órákig ülni előtte és nyomkodni. Egy meccset nem tudok végig nézni, még a leggyorsabban sem. Egyedül az átigazolásokat szeretem, de aztán a szezont lejátszani, totál hidegen hagy. Nem ezzel a résszel kezdődött ez, már régebben is voltak jelei, de most jutottam el oda, hogy nem látom értelmét szenvedni vele. Az FM12-ig folyamat több és több időt öltem bele (na nem korbin szintű 1000+) de onnan már csak lefele volt. Annyira, hogy a tavalyiba csak 139 óra ment bele...
    Meh, túlnőtt rajtam a játék.
  • korbin555
    Ezért kell ezt most megcsinálnom,mert ősztől radikálisan enyhítik a korlátozásokat.A törököknél 28 játékosból állhat majd a keret,ennek a fele lehet külföldi.A meccsre nevezett 18 játékosból pedig 11 lehet külföldi,és egyszerre is a pályán lehetnek.
    Az oroszt nem tudom konkrétan,de ott is több külföldi lehet majd a pályán.
  • zyndar
    Hát lütfuyla, sok sikert és kitartást ehhez. A török, orosz ligák a korlátozások miatt igen nehezek.
  • korbin555

1.szezon.

Jó hír,hogy elértük az osztályozót.Rossz,hogy elbuktuk egy olyan csapat ellen,amelyiket a bajnokságban oda-vissza elvertünk.Ez van,úgysem érdemeltünk volna feljutást.Nem tudtunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.Bár azt nem is várhattam egy 21 év átlagéletkorú csapattól.Az új bérkeret 7,5k,most 5,1k -t használok.De pár embernek lejár a szerződése,felszabadul egy kevés onnan is.Az új szezonra taktikát is váltok,a 4-3-1-2 AMC helyett 4-1-3-2 DM narrow lesz.Egy 32 éves DM-et már igazoltam,és egy csatár is kell.Sok minden kellene még,de szegény ember vízzel főz.(Januártól már havonta kaptuk a 100-200k tőkeinjekciókat.)De mindenképpen tapasztalt játékosok kellenek.Meg egy free fitness coach,de az egész játékban nem találok egyet sem.Két scoutot most hoztam,de egyelőre nem mehetnek ki az országból.Nem látok semmit és senkit.A Fener vagy a Besiktas edzőit meg hiába nézegetem.De a figyelni kívánt országokban ott leszek,mihelyt kitehetik a lábukat.

A nagy nyomor közepette apró jó hírek:1 és 2.És megkaptam az új szerződést,de az asszisztensem így is többet keres mint én.Örüljön csak,mihelyt megtehetem úgyis munkanélkülit csinálok belőle.
    A három legjobban teljesítő játékosom pedig a balhátvéd,és a két jobbhátvéd:Mehmet Tasci,Orhan Evci,és Volkan Geyik.A csatárok sehol,pedig mi rúgtuk a legtöbb gólt.De egyik bénább mint a másik.A legjobbnál is 45% a kapura lövés,és két 9 meccses gólcsendet is összehozott.El lehet képzelni,mit tud a másik kettő.Vérnyomásemelőnek igen jók.
    A lehetőségeimhez képest erősítek,aztán cél az első hely.Nem kell ide sok,hogy simán meglegyen.

• korbin555
    Megkezdtem a hiánypótló török karriert.Nem válogattam,megkerestem a létező legnehezebb feladatot.Majd megbánom.

Némi alapinformációk,a miheztartás végett:
    Az Ankaragücü-t fegyvergyári dolgozók alapították 1910-ben.Legnagyobb sikerük a két török kupagyőzelem(1972,1981).A Süper Lig 1959-es alapítása óta 39 szezont töltöttek el az élvonalban.1981 óta pedig folyamatosan ott voltak,sikerek nélkül.2011-ben aztán lelépett a pasa,és csődbe jutott a klub.A következő szezonban rögtön a 2.ligában találták magukat.Az anyagi problémák tovább halmozódtak,azonnal kizuhantak onnan is.Tavaly osztályozón bukták el a visszajutást,aminek újabb súlyos következményei lettek.Távozott ugyanis a teljes kezdőcsapat.Itt léptem én a képbe,a 3.liga Fehér csoportjában vagyunk(a másik a Piros csoport).

A liga 18 csapatos,a média a 15.helyre várja a gárdát(3 esik ki).A főnök pedig a nyugis középmezőnyről álmodozott,így tehát én is.Alanyi jogon 1 jut fel,de valamiféle rájátszás is lesz az 5.helyig,meg beszáll a másik csoport is.Erről nem sokat tudok,ha odajutok majd kiderül.Az nem segít,hogy -2 pontról indultunk,de a liga többi csapata is gyenge mint a harmat.A pénzügyi helyzetünk viszont rettenetes.A klub értéke 700k,az adósság pedig 32,5M€(334k havi törlesztés).A háttér átlagos,egyedül a youth recruitment átlag feletti.A stadiont(19209)társbérletben használja még a helyi rivális Genclerbirligi.Ők a gazdag fővárosiak kedvenc csapata,az Ankaragücü pedig a csóró népé.A legnagyobb szurkolói csoportunk neve jellemző módon Gecekondu(Nyomornegyed).

Edzés olyan amilyen,nagyobb baj,hogy nincs fitness trainer.Nyűgösek is miatta a játékosok.Kapusedző viszont volt kettő,a gyengébbet azonnal elküldtem.Az U19 menedzserrel együtt.Elméletileg vehetnék fel edzőt,gyakorlatban viszont nem tudok fizetést adni.Ugyanez vonatkozik a játékosokra is,így maradt az eredeti keret.Az a keret,ami az elmenekült játékosok miatt egy kivételtől eltekintve 23 év alatti.Ezzel szerintem a világ legfiatalabb átlagéletkorú profi csapata az enyém.
    A betöltött ligák.Azokat választottam,ahol sok a kettős állampolgárságú török,mert a légiós szabály nagyon szigorú.A 3.ligában konkrétan 0,de eggyel feljebb is csak 3.(Nem mintha hazait tudnék igazolni.)

Ezek voltak az előzmények,jelenleg félidőnél vagyunk.Pánikra nincs ok,de elégedett sem vagyok.5 pontra vagyunk a kieső helytől,ugyanannyira a rájátszástól.Nulla elképzelés van a játékunkban,de mégis csak haladunk.A tippem bejött mert sz@rok vagyunk,de nem lógunk ki a ligából.Még úgy sem,hogy a 3 csatáromból kettő 10-12 órás gólcsendet produkált.De mit tehetnék,lecserélni nem tudom őket.21 meccs per kopf,és 3-3 gólnál tartanak.Kínomban már röhögök rajtuk.Sajnos sokat szenvedek a sérültekkel is.Bár éppen most csak 2 ember haldoklik,de volt egy időben 6 is.Nem kevés,21 emberből.De nincs erőnléti edzőm,és az egy szem doki is egy kuruzsló.Mindennek ellenére eddig élvezem a dolgot.

Novemberben volt elnökválasztás,semmi változás nem történt.Előtte már kétszer kaptunk tőkeinjekciót,először 110k-t,majd 225k-t.Úgy tűnik,lélegeztetőgépen vagyunk.Egy játékosért volt jelentkező,azt olyan gyorsan eladta a főnök a fejem fölött,hogy pislantani sem tudtam.Hülye ez.Több 10 milliós a deficit,biztos sokat segített az a 10k bevétel.
    És a 3 legjobb emberem,az osztályzatok alapján:
    1.
    2.
    3.
    Innen folytatom,holnap le is darálom ezt a szezont.

• zyndar
    Amit korbin mutatott az is nagyon jó. ITT kapsz egy kis háttérinfót és játékon belül keresgélhetsz, persze nem annyira pontos.
  • korbin555
    A man management hasznos,de egy mezei edzőnél nem az a lényeg.(A chief scout esetében alapkövetelmény+a Reserves/U manager-nek sem árt.)
    Azt nem tudhatom,melyik a jobb edző.A "fasorban sincs" érték számomra elég nehezen értelmezhető.Ha a 3 kulcs tulajdonság (determination,discipline,motivation) 10 alatt van,akkor az gyenge edző.A 20 attacking miatt azért kinézek belőle egy 3 csillagos támadó edzőt.Ha még angol alacsony osztályban vagy,ott jó edzőnek számít.Ahol van pénz és reputáció,ott az ilyen edző nem lehet opció.
    És hasonló kérdéseknél egy kép sokat segítene.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    De van megoldás,ha nem idegenkedsz a külső segítségtől.Először a megfelelő szűréssel már megtizedelt edző(k) adatlapjáról csinálsz mentést.
    1.
    2.
    A kapott fájlokat feltöltöd ide.
    És ennyi.Minta.Ott vannak a csillagok kategóriánként,nem kérdés többé,ki milyen edző,és melyik kategóriában jó.De van erre program is(GS).
  • kosheen
    ha már kócsok...
    a kettő közül melyik a jobb variáció?
    attacking coach, 20-as támadással, de a többi érték fasorban sincs
    vagy
    attacking coach mondjuk 15-ös támadással, de a többi értéke is jó (man management stb)
  • korbin555
    "Fournier,Marcelo,Collymore,Harper és Bascunan sem rossz." - Biztosan így van,de a nem rossz az nem elég jó.Nekem nem.Addig selejtezem ki a gyengéket(és leggyengébb még a világ legerősebb csapatában is van),amíg a komplett rotációt nagyjából egyenlő eséllyel küldhetem ki a legnagyobb riválisok ellen.Ha ezt elérem,akkor bomba a keret,és a riválisokról is múlt időben lehet beszélni.A gála 11 játszik a BL-ben és a húzós meccseken,a rotáció meg félresöpri a maradékot.

"4 csillagos PA-s volt, jelenleg csak 2" - Kevés az olyan asszisztens,aki jó a játékosok képességeinek megítélésében,és a jövendölésben is(az enyém mindkettőben nulla).Kellene neki min.16-17 Judging CA/PA,és persze a magas Knowledge of club players.Egyébként nagy hibaszázalékkal csillagoz,mert nem ismeri a saját játékosait sem.Az pedig,hogy nem egyforma a véleménye a staff tagjainak ugyanarról a játékosról,mindenhol előfordulhat.
    Példa:Van egy 26 éves középhátvédem.Az asszisztens szerint 3 csillagos,a defending coach szerint 4.De az asszisztensem nem nagyon lehet kompetens ebben a kérdésben,két ok miatt.Először is ő attacking edző,fogalma nincs a védekezésről(defending 5).Másodsorban a judging CA/PA értéke 9 és 11.Nem kell nagy ész,hogy lássam,a védekező edzőnek van igaza.Még akkor is,ha ő sem egy észkombájn.Mondjuk egyikük véleménye sem érdekel,mert van szemem(négy),és ismerem a saját játékosomat.Ráadásul nem 18 éves,hogy a PA értéke miatt tanácsra szoruljak.Ha valamelyik ifi fejlődése érdekel,akkor pedig olyan ifi edzőt kérdezek aki vele dolgozik,és megfelel a kritériumoknak.

"becsaptak a dánok" - (ez tetszik )De itt a scoutod a hunyó,elvégre tőle kaptad a véleményt.A scoutra meg aztán főleg igaz,hogy bakot lőhet,ha nem elég jó.A gyenge scout 1-1,5 csillagot is tévedhet,az pedig probléma.Nem mindegy,hogy 2,5 vagy 4 csillagos játékos lesz abból a gyerekből.Mert ha 2,5 csillag,azt nagy ívben elkerülöm,ha már tele a csapat 3-4 csillagos játékosokkal.Még a 3 csillagost is,mert erősíteni szeretnék,nem helyben járni.Kell legalább két 19-20-as judging PA scout,azok ritkán tévednek.Ha az egyik talál egy ígéretes jelöltet,én a másikat is rögtön ráküldöm,biztos ami biztos.Így kevesebb a melléfogások száma.Ha pedig megjön a kiszemelt tehetség,és az asszisztens esetleg leszólja,úgyis tudom,hogy az ő véleménye nem mérvadó.Mert az ifikről végképp fogalma sincs.Nem edzi őket,a gyenge Judging CA/PA értéke pedig alkalmatlanná teszi bármiféle jövendölésre.De nem is ezért tartom,hanem mert 4,5 csillagos,világklasszis attacking coach(20).
  • korbin555
    7 sérült nem kevés,de nincs benne semmi irreális.Ha a valóságban nézem a top ligákat(azokról van mindig aktuális adat),előfordul még 10-12 sérült is.(Most éppen Augsburg,Werder,QPR,Bordeaux).A 6-7 sérült pedig átlagosnak mondható.Mégis sok ember kiakad,ha van a játékban 6-7 sérültje.(én sem örülök)

Az edzésedről semmit nem tudok,de van jó néhány dolog,amit megtehetsz:
    A general training level szezon közben average vagy high intenzitású legyen.(a low és very high kerülendő)
    Nem igazolsz sérülékeny játékost(+megszabadulsz tőle,ha van ilyen).
    Sérülékeny játékosnak nincs individual training.
    Senkinek nincs heavy individual training.(amíg nincs meg hozzá a megfelelő létszámú és minőségű staff)
    Nem küldesz pályára 92% condition alatti játékost.
    Nem küldesz pályára 81% match fitness alatt játékost.(elérhetővé kell tenni a tartaléknak,míg nem éri utol magát)
    Rotálod őket a frissesség érdekében.
    Meccs előtti,és utáni napon is van edzés.(felkészülési időszakban)
    Meccs utáni nap nincs edzés.(szezon közben)
    Meccs előtti+utáni nap sincs edzés.(szezon közben,zsúfolt programnál)
    Bő keretnél(70-100 játékos)7-10 physio is elfér.
    Az orvosok,erőnléti edzők minőségét prioritásként kell kezelni.

Vagy betöltöd ezt az editor fájlt.Kb. 45%-al redukálja a sérülések gyakoriságát.Valahogy így:eredeti db,szerkesztett db.
    De nem gondolom,hogy szükség lenne rá.A jó edzők,a jó edzés normális szinten tartja a sérüléseket.De ahogy a valóságban,úgy a játékban is lehetnek nehéz időszakok.Ha pedig hosszú időn át,sorozatban sok a sérült,akkor valamit nem jól csinálsz.
  • Lancelot1983
    a csillagoknál lehet azért van különbség, mert amikor feltérképezed, akkor azt figyelővel teszed, amikor meg a kerethez csatlakozik utána már a menedzser asszisztensed az, aki a csillagozást kialakítja
  • Sysfox
    Korbin, én mindig nagyra tartom a véleményedet, most is!

Nyilvánvalóan igazad van. Bár annyiban vitatkoznék veled, hogy Masson és Andrews mellett azért Fournier, Marcelo, Collymore, Harper és Bascunan sem rossz. És valóban... nekem számít az érzelmi kötődés is, természetesen a valódi profi világban ez nem lehetséges. Egyébként már nem lenne nálam Joe Hart, Zargo Touré és Loris Néry...

Dujanic kakukktojás kicsit, mert a 3 csillagos értékelése ellenére én többet látok benne, első szezonjában 12 gólt rúgott. Nem egy Messi, de kiegészítő embernek igazoltam, és olcsó volt. Ezen kívül van több olyan játékosom, aki 4 csillagos pot. ability-s értékelés után igazoltam le, aztán amikor az enyém lett, érdekes módon addigra már csak 3,5 csillagot hozott. Jó példa erre Thomas Nielsen, aki 4 csillagos PA-s volt, jelenleg csak 2... Valamiért nem tudtam kiaknázni a benne rejlő potenciált, vagy szimplán becsaptak a dánok!

A BL kudarcokról egyébként sokat gondolkodtam már én is, mert nem véletlen, hogy mindig a legjobb 16 között esünk ki. A következő szezonban cseréltem, a kieséses szakaszban már a legjobb 11 játszott a BL-ben (korábban ez nem mindig volt így), tovább is mentünk a legjobb 8 közé, de ott megint alulmaradtunk.

Amúgy lassan befejezem a következő idényt (későn született ez az összefoglaló), annyit elárulhatok, hogy Cirillo-t eladtam a Barcelonának, miután olyan ajánlatot tettek, amit nem lehetett visszautasítani, és kb. egy szezon alatt 20 millió fontot kerestem rajta, és visszaszereztem a PL-elsőséget, de valami brutális 15 pontos előnnyel. A BL-ben bejutottam a legjobb 8 közé. De erről majd írok hosszabban.

A tanácsokat megfogadom, köszi!
  • kosheen
    FM14, angol negyedosztály - az normális hogy 2 naponta kapom az üzenetet hogy 1-2 hónapra kidőlt valaki? Szezon elején a sok meccs miatt 30 fővel akartam nekiindulni, de úgy látom 40 is kevés lesz ha ilyen ütemben esnek ki az embereim, pláne hogy ez az első mentésem és nagyon nem jöttem még bele. 10 meccs után 7 sérültem van akik amúgy alapemberek lennének, ezek közül leghamarabb 2 hét múlva épül fel talán az első.
    Már ott tartok hogy inkább hagyom a fenébe ezt a 10 meccset és indítok egy új mentést ahol rászánok amennyit kell de összekukázok 40 használható embert... grrrr
    vagy én szúrtam el valamit a stábbal/edzéssel esetleg?
  • zyndar
    riszpekt Foxinak a kitartásáért és a szentimentalizmusért, valamint korbinnak a véleményért.

Más kérdés: szerintetek a sorsdöntő meccsekre, döntőkre kell-e egy dedikált taktikát használni, vagy eltérni bármiben is az általában használttól? Azért kérdezem, mert én nem szoktam semmi különlegessel készülni, viszont az ilyen meccsek durván kb 25-30%-át nyerem meg.
  • McEachran3
    Sziasztok. Valakivel fordult már olyan elő, hogy indítaná a játékot steam-ből, és folyton csak az a kis ablakocska ugrik be kb. percenként, hogy ,,Játék indításának előkészítése,, vagy mi? De a játéknem indul egyáltalán. Újraindítottam a gépem, próbáltam steam-ből indítani, próbáltam asztali ikonnal, meg sem mozdul.