104786

A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!

No warez, no cry!

• hooker00
    az miért van,h maximum 2 éves szerződéseket tudok kötni NB1-ben? 18-20 éves játékosok..
  • kosheen
    "vajon" ez hogy mehetett be? :D

Utoljára szerkesztette: kosheen, 2016.01.25. 18:09:56
  • hooker00
    köszi, akkor lehet régebben volt így.
  • korbin555

• hooker00
    nekem úgy rémlik, hogy Belgiumban és Lengyelben már 3 év után már megkapják a munkavállalásit, de lehet rosszul emlékszem
  • Peter1
    Üdv Urak!

Szeretnék újra játszani a Football Manager 2012-vel. Gondoltam rá, hogy letöltök hozzá egy mez- és logo packot. Elvileg a leírtaknak megfelelő helyre kicsomagoltam, de a játékban nem jelenik meg. Az op. rendszer WIN7. a kiegészítőket innen töltöttem le.

Miért nem működik?
    A válaszokat előre is köszönöm.
    Utoljára szerkesztette: Peter1, 2016.01.23. 18:23:20
  • korbin555
    Munkavállalási Angliában kell. De minden légiósnál ott az információ résznél, hogy adott országban mennyi idő kell az állampolgársághoz.

Spanyolországban 10 év, de a Dél-Amerikaiak 2-5 között megkapják. A spanyol anyanyelvűek jellemzően 2 év után. Van még 1-2 ország ahol 3 év, mint Észak-Írország és Bulgária. Szerbiában is 3 év, de ők később lépnek majd be az EU-ba. Minden más EU tagországban 5-10 év.

De vannak országonként eltérő egyedi szabályok is. Az ismertebbek közül Portugália ( a brazil EU polgárnak számít) vagy Olaszország (minden 3. argentin olasz is).
    Utoljára szerkesztette: korbin555, 2016.01.23. 14:02:53
  • McEachran3
    Sziasztok. Korbin a munkavállalási engedéllyel kapcsolatban korábban mondtad, hogy valahol gyorsabban meg lehet szerezni mint 3 év. Talán spanyol országot említetted, de nem találom a hozzászólást. Leírnád még egyszer ha megkérlek?
  • Lancelot1983
    FM2015 Vitória de Guimaraes 1. szezon.

Véget ért az első szezon, média és a fogadóirodák is 6. helyre vártak, előző szezonban 10. lett a csapat, ennek ellenére vezetőség Európa Ligát várt el, méghozzá úgy, hogy a bajnoki helyezések jogán szerezzük meg az indulást, ami jelen esetben azt jelentetett, hogy 4. vagy 5. helyen kellene végezni. Alapból Porto, Benfica, és Sporting más dimenzió (10-szer többet tudnak kb fizetésekre költeni). Bár Braga tavaly 9. lett és csak alig költenek többet játékos fizetésekre, mint én, úgy gondoltam ők is jóval erősebbek. Tovább a 11. helyre várt Gil Vicente keretét tartottam hasonlóan erősnek, vagy akár még erősebbnek is, mint a mi keretünk. Veszélyesnek ítéltem még, Estorilt, Rio Avet, Académicát és Marítimot.

Taktika: 4-2-3-1 volt 2 DM-el, AMC, AMR és AML-el, volt támadás, kontra és mezőnyfölényes változat is. A támadásos változat működött a legjobban. A kontra az gyakorlatilag teljes csőd volt, egész meccsre, de akár egy egész félidőre alkalmazva is kész öngyilkosság volt alkalmazni. Ilyenkor az ellenfél 30-40 helyzetet és gond nélkül kialakított legyen szó akár egy Sportingról vagy egy Aroucaról, mi meg alig jutottunk el a kapuig,

Keret

Legjobb illetve legértékesebb játékosomat eladtam Olympiakosnak André Andrét, 400e fontért MC volt a posztja, ilyen pedig nincs a taktikámban, illetve szerződést bontottam Bíró Bencével, mivel magyar és holland játékos soha nem lehet az aktuális csapataimnál. Ráadásul a nevét is rosszul írták, valamint a másik hiba, amit észrevettem, sok játékosnál, az ifiben eltöltött éveit is úgy tüntették fel, mintha felnőtt meccsek lettek volna a múltban. Kölcsön senki sem mehet és jöhet az aktuális a csapataimnál. Valamint csak nyáron van átigazolás, télen se ki se be, kivéve ha elnök másként dönt.
    4 játékost tudtam, így igazolni. Simao Sabrosa jött ingyen a bal szélre, a brazil Iriney jött ingyen egyik DM pozícióba, előző klubjai Mallorca, Watford, Granada, Betis, Almeria, Celta, Rayo. Valamint jött még Saborío costa-ricai válogatott csatár 20,5e fontért a Salt Lake-ből nekik együttes fizetésük lehetett vagy heti 15e font és még éppen maradt 1,5e fontom Zat Knight heti fizetésére, így ő is ingyen jött a védelembe, mindannyiban bőven 30 felett jártak. Személyzetet is igazoltam, legfőbb segítőm a Hearts legendás menedzsere Jim Jeffries lett

Bajnokságot, Gil Vicente ellen kezdtük idegenben, és hát kikaptunk 2-1 teljesen reális eredmény született, utána viszont gyengébb csapatok ellen jól és eredményesen játszottunk, bár a tökéletességhez mondjuk nem kellett volna hazai pályán Académica ellen 92. p-ben csak x-t elérni vagy Penafiel otthonában 0-2-ről 20 perccel a vége előtt szintén x-et játszani. De voltak bravúrok is Benfica elleni hazai meccs szinte tökéletes védekezéssel, vagy Braga ellen idegenbeli 2-4, talán az egyetlen meccs, ahol a kontra taktika bejött (bár ezt majd tavasszal csúnyán visszafizették nekünk). December elejéig egész jól alakultak a meccsek, majd 2 hazai meccset bukunk, teljesen érdemtelenül, amit nem kellett volna. A téli pihenőre zsinórban 3 bajnoki vereséggel vonulunk.

Januárra rendezzük a sorokat és egyenesen szárnyalunk, már-már ott tartunk, hogy számolni kell velünk akár az első helyért vívott küzdelemben. Pedig január elején kidől Barrientos 4 hónapra, utána Caiado 1 hónapra, a hónap második felére elveszítjük Simaot és Chemmam-t előbbit 3 hónapra sérülés miatt utóbbit csak 2 hétre Afrika kupa miatt. Persze én tudom, hogy csak látszatra állunk ilyen jól, mert azért a szezon végén jó pár nagyon nehéz meccs vár ránk, nem jó a sorsolásunk ráadásul, sok lesz majd az idegenbeli meccs. Mindegy egyelőre sütkérezünk a dicsőségben. Február elején viszont beült a krach. Saborío, aki 10/12-es mutatóval rendelkezik 4 hónapra megsérül. A kedvező sorsolás miatt még bírjuk 1 hónapig. Aztán az első komolyabb akadálynál megingunk. Ekkor, így áll a bajnokság: Tabella. Idegenben Estorli és hazai pályán Braga jön a következő 2 fordulóban. Nincs köszönet a 2 meccsen, az elsőn még az eredmény nem tükrözi, hogy baj van a második már híven és ha lúd legyen kövér bukik a kupa is, pedig hatalmas lehetőség kapujában voltunk.
    Az utolsó fordulóra, így érkezünk:
    1. Porto 69 pont
    2. Sporting 67 pont
    3. Gil Vicente 63 pont
    4. VdG 62 pont
    5. Benfica 60 pont
    6. Braga 60 pont
    7. Académica 57 pont
    8. Estoril 51 pont

Párosítás: Sporting- VdG, Rio Ave- Benfica, Braga- Académica, mi meccsünk hamar eldöl szó nincs erre a meccsre kontrával játszottam végig 18. percben 3-0 vége 5-0 30/16 illetve 3/0!!!!! kapura lövéssel 2/3-1/3 labdabirtoklással. Másik 2 meccsben bízhattunk csak Benfica 2 11-essel gyors vezetést szerzett majd Rio Ave második félidő elejére kiegyenlített, a 71. percben viszont a Benfica bevitte a kegyelemdöfést 2-3. Braga meccsén 55. p 2-0 a hazai csapatnak 57. p 2-1 59. p 3-1 83. p 3-2 és 89. p jön a csoda 3-3, így megvan az 5. hely :)
    Végső Taballa

Meccsek bajnokság
    Meccsek liga kupa
    Meccsek kupa

Pénzügyek, az valami katasztrofálisan alakult még jövő évi tv díjak, EL pénz után is mínuszos, majdnem 5M font mínuszt hoztunk össze az évben. Bérköltséget 70e növelték 60e-ről, ez volt a kikötésem hosszabbításnál, meg adtak 890e-t igazolni.

Saborío végül 21/18-al második lett gólkirály címért folytatott versenyben. Defendi bekerült év csapatába, ami 4-4-2, így például AML, vagy AMR illetve DM és AMC posztos tudó játékos nem kerülhet be, ami érdekes, szal ez az év csapata dolog sokat nem ér, statisztikánál posztonként meg kell nézni, ki mennyit kapott és az a döntő.

Pár érdekesség:
    Ausztria: Austria Wien csak 6.
    Belgium: Lierse 3. Oostende 4. Standard 7. Anderlecht 12.
    Horvátország: Rijeka 1.
    Csehország: 1. FK Pribram 1. utolsó fordulóban dőlt el Plzen Sparta ellen idegenben vezetett 0-1 emberelőnyben is voltak és 70. perc után kaptak 2 gólt, a Pribram pedig Slovacko ellen idegenben 81. percben lőtte be a győztes gólját, így 2-3-ra nyert
    Franciaország: Toulouse 2. Lyon 8.
    Olaszország. Milan 15. Lazio 16.
    Norvágia: Aalesund 1. Rosenborg 8.
    Oroszország: FK Krasnodar 1. nem csodálkoznék, ha jövőre nem érnének el nemzetközi helyezést a bajnokságban
    Spanyolország: Sevilla 2. Real Madrid 3. Granada 6.
    Törökország: Fener 9. Kasimpasa 18.
    Ukrajna: soros volt a bajnokság: Dynamo, Shaktar 56-56, Dnipro 55 pont bajnoki döntő volt, de ha utolsó előtti fordulóban, Dnipro 2-0-s hazai előnyről nem adja le a meccset 2-2-re az Odesszának akkor bajnok, bajnoki döntőt Dynamo nyert 1-0, Shaktar edzőt kirúgták, durva

El: AS Roma- Dynamo Kyev 2-0
    BL: Arsenal- Liverpool 5-1

Igazolásoknál vettem észre játékosoknál, hogy szerződése lejárta előtt az Estudiantes egyik játékosa, még csapat tagja ként kb 6e-t kért volna, néhány nap múlva mikor szabad lett 15e-t, ez hogyan vagy miért? Másik cseh válogatott Sívok Besiktasnál lejárt a szerződése, mondom akkor adok neki egy szerződést, mert a frissen feljutó Sigma Olomouc is tett neki a csapatuk legjobban kerteső játékosa 1200 fontot keres, én adtam volna neki mondjuk max 6-7e, de ő 10,5e-t szeretne azon kívül aláíráspénznek 435e-t magának és ügynöknek is 235e, alkudni 9,5e-ig engedett. Most akkor aláír inkább az acélos nem tudom 15. helyen tanyázó cseh ligába a kiesőjelölthöz 1200-ért, mint hozzám a 6. legjobb bajnoksága 7e-ért, és még EL-be is indulnánk?

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Keret elemzés:

Kapusok:
    Douglas: 6,87 bajnokságban csak a 13. legjobb lett, de én elégedett voltam összességében a teljesítményével, szeretném, ha jövőre is első számú kapusom lenne, bár Santos érdeklődött iránta szezon közbe, de nevetséges összegért nem adtam el azóta very poor, tisztességes ajánlatért, mondjuk olyan 350-375e fontért valószínű eladnám. 198 lövést kapott 34 meccs alatt és 79%-ban védte 22 bravúr volt. 11 meccset hozott le gól nélkül.
    Assis: bajnokságban nem kapott lehetőséget, csak kupákban 5-ször, jövőre valószínű marad 2. számú kapusnak
    Miguel Oliveira: nem kapott lehetőséget, jövőre valószínű marad 3. számú kapusnak

Védők:

Jobboldali:
    Nii Plange: 28 meccsen 6,84-es átlag a bajnokságban, jobban indult 1 lövése volt a kapura és az be is ment, max 2. számúnak tudom elképzelni jövőre
    Pedro Correira: sokáig sérült volt, bajnokságban 6 (1) meccset kapott, nem volt rossz, de olyan jó sem szerződése lejár, nem fogom meghosszabbítani

Baloldali:
    Khalil Chemmam: 20 legjobb lett osztályzatok alapján a bajnokságban, védők közül 6. legjobb, bal oldali védők közül pedig 4. legjobb, 26 meccsen 7,1-es átlag lőtt egy gólt is 5 gólpasszt is adott és egyszer mezőny legjobbja címet is megkapta. Afrika kupán is egész jól szerepelt negyeddöntőre meglepetésre kiestek. Elégedett voltam a játékával, jövőre is úgy tervezem, hogy első számú lesz.
    Adama Traoré: a ligában 3(8) semmi extrát nem mutatott jövőre még marad 3. számúnak szerintem
    Luís Rocha: bajnokságban 5(1) tetszettek a pontrúgásai jövőre eggyel előrébb lép 2. számúnak

Középső:
    Rodrigo Defendi: bajnokságban értékei alapján 7. legjobb középső védő, de nagyon kicsik a különbségek 1-1 századok a helyezések között kb, év középső védője választáson 2. lett 34 meccsen 7,03 6 gólja is volt, nagyon tetszett a játéka jövőre is a kezdőbe tervezek vele, bár Santos erősen érdeklődik.
    Kanu: 25 bajnokin 6,81 az elején jobban játszott és fokozatosan egyre gyengébben, még egy évig van szerződése, jó lenne eladni, de ha nem sikerül, akkor 3.-4. számú marad még egy idényre
    Zat Knight: 9 meccs 6,88 nem volt rossz, de már idős ezen a szinten a klasszis teljesítményhez, szerződése lejár, nem marad
    Josué: kupákban kapott inkább lehetőséget, jövőre vagy a B csapatot erősíti vagy sokadik számú lesz az első csapatnál
    Joao Afonso: gyakorlatilag ugyanaz, mint a fent említett játékosnál
    Alvin Arrondel: itt is ugyanaz, mint az előző 2 játékosnál

Középpályások:

Jobboldali:
    David Caiado: 30(1) bajnokin 7,05, 29 helyezett a ranglistán jobb szélsőket tekintve 3. helyen végzett 7 gól 6 gólpassz 3-szor meccs legjobbja. Kicsit későn kezdte a gólgyártást, és a végén voltak gyengébb meccsei, de összességében elégedett vagyok vele, Luxemburgi válogatott is lett, mivel kettős állampolgár volt.
    Filip Knezevic: 6(7) nem volt elég meggyőző, de jövőre még biztos marad

Baloldali:
    Simao Sabros: 14(5) 6,91 3 gól 3 gólpassz, én többet vártam tőle, ráadásul idény második felére meg is sérült, 35 éves már sokat is keres, szerződése lejár és az ő mezeiből adtuk el a legtöbbet, de én nem fogom marasztalni
    Alex: 18 meccs 5 gól 3 gólpassz, 7,07 kellemes meglepetés volt, jövőre marad mindenképp

Középső (védekező):
    Iriney: 29 meccs 12 sárgát begyűjtött 6,93 63 legjobb osztályzatok alapján, védekező középpályások közül 4. legjobb, az utolsó meccset leszámítva 5,5 2 tizenegyest is összehozott, nagyon jó volt és Cafúval együtt nagyon jó kettőst alkottak, 34 éves már és 5,75e akar most 4,1e-t keres valamint kb 100e lenne az aláírás pénz neki+ az ügynöknek, így valószínű más alternatívát keresek
    Cafú: 11 legjobb az osztályzatok alapján (7,16) a 22 meccsnél többet játszók közül a csapat legjobbja a bajnokság legjobb DM-je volt, személyes kedvencem, a felkészülési mérkőzéseken játszotta be magát a tapasztalt Moreno helyett a kezdőbe, gólt nem sikerült szerezni, de gólpassza volt
    Moreno: 5(3) 6,81 volt, voltak nagyon rossz és nagyon rossz meccsei az év gólját szerezte, 1 évet még marad, kiegészítő emberként számolok vele
    Bakary Saré: 4-szere lépett csereként pályára a bajnokságban, ahhoz képest, hogy előző idény végén a másik vezetőség 400e fontért vette nem kapott sok lehetőséget tőlem sokat keres jó lenne eladni 1 évig van még szerződése, kezdőbe nincs esélye bekerülni

Középső (támadó)
    Barrientos: 18(1) 6,94 3 gól 7 gólpassz, szerződést hosszabbítottam vele 2,4e helyett kiegyeztünk 1,7e-ben több gólt vártam volna tőle, neki is volt egy 3-4 hónapos sérülése
    Bernard: 15(9) 6,89 5 gól 3 gólpassz elején csereként mindig meg tudta újítani a csapat játékát, mikor Barriento sérült lett és kezdőként kell volna fazont szabni a játékunknak az már nem sikerült neki, jövőre azért ő is marad
    Crivellaro: sok lehetőséget nem kapott azokon a meccseken is gyenge volt szerződése lejár, nem marad

Támadók:
    Álvaro Saborío: 21 meccsen 18 gól 7,19 4 hónapot sérült volt, így is második lett a góllövő listán, ez a 10. legjobb osztályzatra csatárok közül az 5.-re lett volna elég, ha legalább 22 meccset játszik. Jövőre még mindenképp marad, csak kell a csapatba még egy klasszis támadó.
    Szezon igazolása lett, hivatalosan is.
    Tomané: 12(6) 6,68 4 gól 3 gólpassz a bajnokságban nem tudta méltón helyettesíteni Saboríot jövőre 3. számú csatár lesz.
    Ká: 1(8) 6,48 gólt nem szerzett gyenge volt, szerződése lejár valószínű hosszabbítok vele 1 évet és B csapatba küldöm le
  • hooker00
    most én is DLF-et játszatok a csatárral, sokkal több gólt nem lő,viszont a csapatnak jobban megy.nagyobbak az üres helyek, könnyebben alakítunk ki helyzeteket (amit Te is írsz) . nálam maradtak "winger"-ek, így jobban érvényesül a taktikám.betettem a két szélsőt IF-nek is, de csak elszívták egymás elöl a levegőt.. mondjuk nem panaszkodom, mert 2 év alatt, 2 osztályt léptünk fel, így már NBI-ben vagyunk
    köszi!!
  • kosheen
    majd a többiek kijavítanak, mert én csak lelkes amatőr vagyok, de ...
    a 14-ben Arsenal esetében 4231-ben nyomom pár szezon óta, és nálam az egy szem csatár DLF-et játszik, a 2 szélről meg az IF-ek jönnek kapu elé 1 csel után - legalábbis az alapelgondolás ez. A DLF kicsalogatja a hátvédet és így van hely a szélről betörő játékosoknak.
    Amennyire én tudom a DLF és a F9 között annyi a különbség, hogy a DLF hátralép, elkéri a labdát és akár tovább is passzolja, míg a F9 ugyancsak hátul van, kb 0 csatárral, csak TKP-okkal játszik a csapat. Ha kilép a F9-ra a védő akkor megpróbálja őt kicselezni és akkor lesz területe kapura törni.

Nálam is volt ez gond korábban, mert nem találtam meg a megfelelő embert, de Fierro már 24 éves, 4 éve stabilan játszik és most kezd igazán beindulni, előtte 0,5 gól/meccs volt, most már közelít az 1-hez. Bár én ezzel a felállással se szórtam meg senkit, 75-80 gól/38 bajnoki most hogy visszanéztem. Tehát ugyanazt a góltermést hoztam akkor is amikor a csatárom rúgott 10 gólt egy szezonban, meg akkor is amikor féltávnál megvolt már a tavalyi egész éves termése - korábban nem 1 emberre volt kihegyezve a góllövés.

Ahogy lancelot írja F9-nek jó játékost kell berakni (elvileg Messivel találták fel újra a hamis 9-es posztot). Tudjon cselezni, legyen gyors, tudjon passzolni, labda nélkül jól mozogjon, meg a többit a gugli megmondja :D

• McEachran3
    Terry 35 évesen ilyen mozdulattal szerzett gólt a BL-ben :) Kicsit leesett az állam :D
  • Lancelot1983
    magyar :) az alapjátékban talán a maláj liga legkisebb játszható osztálya a leggyengébb, az első osztályok közül meg az indiai talán
  • Lancelot1983
    hát, hamis kilencest szerintem nem mindenki tud jól játszani, nagyon jó játékosnak kell lennie hozzá, kis csapatokkal szerintem nem érdemes hamis kilencest játszani, mert ott nem rendelkeznek a játékosok olyan tulajdonságokkal, ami a hamis kilences jó megjátszásához kell, véleményem szerint, mellesleg, az a tény még nem jelent gondot, hogy mondjuk egy szezonban nem a hamis kilences hanem a társai rúgják a gólokat
  • EskimoCallboy
    Sziasztok
    Szerintetek melyik a leggyengébb játszható liga?
    Ott szeretnék kezdeni, egy senkiháziként :)
    Köszi
  • hooker00
    egy csatáros felállásban játszatom a csapatot, szinte mindenki rúg gólt csak ő nem..van tippetek, hogy milyen utasításban játsszon? az a gond,h a csapatmunkából sem veszi ki a részét nagyon..eddig false 9 , de semmi siker
  • kosheen
    mert ilyen is kell...mázli hogy a kelzi is bukott, agybajt kapok ha sikerül elbarmolni a bajnoki címet
  • Lancelot1983
    meglepően izgalmasnak ígérkezik a végjáték
  • Lancelot1983
    Közben megnéztem a valóságban is volt valami gáz náluk, -6 ponttal zártak 2-1-30 7-84 1 meccsel kevesebbet játszottak. Valószínű az történhetett, hogy a bajnokságot még rendes kerettel kezdték el aztán csődbe mentek és téli átigazolási szezonban mindenki elment tőlük. A játékban is ahogy megnéztem szürke játékosokkal kezdik a szezont (téli átigazolási frissítést használva)

FM 2015 VdG még egy kis helyzetjelentés:
    Tabella

Igazából csak, annyi történt, hogy hoztuk a kötelezőket, de a neheze még csak mos jön 12 meccs van hátra 5 hazai és 7 idegenben köztük, Sporting, Benfica, Porto, Braga, Estoril, de Saborío megsérült 4 hónapra, így már csak max az utolsó 3 fordulóban (Sporting, Porto, Boavista) játszhat, ami mindegy reálisan nézve előbbi kettő ellen vele sem szerzünk pontokat utóbbi ellen meg nélküle is nyerünk. Most egy 2 csillagos csatárnak kéne szórni a gólokat egy 4 csillagos helyett, ráadásul Barrientos (AMC) és Simao (AML) is 4 illetve 3 hónapos pihenőjét kezdte nemrég.
    Utoljára szerkesztette: Lancelot1983, 2016.01.18. 11:11:47
  • korbin555
    Hasonló mélyrepülést láttam a 14-ben, Spanyolországban. Már nem emlékszem melyik csapat, de valami 150 gólt kaptak, és 1 pontot szereztek a La Ligában.
  • Lancelot1983
    Hm

Ez itt mi? A legalsó sort kell nézni. Február elején jött az üzenet a görög bajnokságból, hogy valaki kiesett, mondom ez egy kicsit korai lesz megnézem és ezt látom :)
  • yamato41
    A labdatartós, rövidpasszos támadófocihoz controlt. Ha vezetsz és biztonságosabban akarsz játszani, akkor standard. Ha kontrázni akarsz, akkor gyors wingerek kellenek, clear the ball to flanks és counterattack. Érdemes használni a meccs közbeni team talkot és akár kombinálni a mentalitásváltásokkal.
  • hooker00
    jaham. ki próbálom így a taktikát, érdekes amit írsz.milyen mentalitást javasolsz? eddig standard vagy control-t használtam.
  • yamato41
    Nincs mit. Azt jelenti, hogy egy szabad játékos, többnyire szélső védő felmegy a támadással, hogy létszámfölényt teremtsen. Legtöbbször az a szitu, hogy a szélső befelé húz, a vonal mellett meg megy a szélső bekk. Vagy megosztja a védelem figyelmét és a szélsőnek több helye lesz a játékhoz, vagy üresen marad, megkapja és szabadon beadhat.
  • hooker00
    gondolom a "look for overlap" beállításra gondolsz ez mit takar a játékban? (amúgy köszi a segitséget)
  • yamato41
    Az inside forwardot IRL invertd wingernek is szolták hívni, tehát a ballábas a jobbszélen játszik (pl. Robben), nem az alapvonal felé megy beadni, hanem befelé húz lőni. Egy csatár mellé ajánlatos az egyik szélsőt inside forwardnak tenni, mert jobban érkezik a kapu elé, több gólt lő. Ráadásul ha overlap és exploit x flank is van, akkor a szélső védő feljön és bead. Ha jó a bekked, jó a crossingja, akkor nagyon ütős.
  • hooker00
    kérdés
    mi a különbség GYAKORLATBAN a "winger" és a "inside forward "között? egy csatáros taktikával játszom ( ő "False 9") ,akinek két oldalról segít 1-1 "winger" . amúgy egy labdatartós ,kivárásos taktikát játszatok, többnyire a szélen próbáljuk a védelmet megbontani
  • Lancelot1983
    FM2015 Vitória de Guimaraes, egy kis helyzetjelentés:
    4-2-3-1-t játszom 2 dm-el. 10-11 forduló ment le eddig.

meccsek
    bajnokság

Pár szó egyes meccsekről:
    Benfica ellen szinte tökéletes védekezést nyújtottunk, nem tudtak veszélyesek lenni

Estoril ellen nagyon nagy meccs volt, kiélezett csatát vívtunk, volt 1-2 hiányzó játékosom is, erre 1. félidőn két második félidő közepén pedig még egy játékosomat lerúgják. Mezőnyfölény taktikámmal kezdtem a meccset és ez olyan jól sikerült, hogy 39%-ban sikerült labdát birtokolni és volt 2 db kapu felé tartó lövésünk is, így kb 25-30 perc után támadásra álltam át, így már jobbak voltunk, de az ellenfélnek is adtunk területet bőven, de legalább izgalmas meccs kerekedett ki belőle. Második félidő elején 11-est hibázunk, majd a gólunk után egyből egyenlítenek szinte, végül a 88. percben nyertük meg, akár ők is simán nyerhettek volna

Braga ellen idegenben támadó felfogásban kezdtem gondoltam meglepem őket, annyira meglepődtek, hogy a 2. percben lőttek is gyorsan egy gólt :) végül is valamikor a 30-35. perc körül álltam vissza, mert kapura lövések és labdabirtoklás tekintetében is kiegyenlített volt a meccs, gondoltam már úgyis fogy az erejük 35 percnyi folyamatos támadás miatt. Ez megzavarhatta a Braga védőit, mert 2 védelmi hibát is elkövettek, az elsőn a szélső védőjük a 11-es pont körül tanyázó csatárom lábára olyan szép passzt adott kapás lövésre kapussal szemben védő sehol, hogy öröm volt nézni, majd első félidő hosszabbításában egy kontra támadásom után öngólt is összehoztak. Második félidőre maradtam kontrán, de ott már szinte percenként bevágott a program egy Braga támadást. 79. percben egy kontrával megint elsikerült menni és gólt lőttünk 3 perc múlva jött a válasz, de nagy nehezen meglett a győzelem.

Vezetőség egyébként európai kupaindulást akar, tehát vagy kupát kell nyerni (Portot kaptuk) vagy 5. helyet kell megszerezni. Erőviszonyok alapján Porto, Benfica, Sporting, Braga biztosan előttünk van, Gil Vicente (11. helyre várják őket, pedig nagyon jó keretük van főleg elől) meg szárnyal, aztán jön még a Rio Ave, de Académiva, Marítimo, Estoril és talán a Pacos sem gyenge.

Ha valaki akar egy jó csatárt, és van rá heti 5500 fontja annak tudom ajánlani Saborío-t Salt Lake-ből kb 21500 fontért megvehető. 10/11 a gól átlaga most nálam. Fiatalok közül Cafúnak a játéka tetszik DM poszton pedig csak 3 csillagos, és AMC közül Bernard, aki szintén kb 3 csillagon van, de csereként beállva szinte mindig él a lehetőséggel, szal előbb utóbb kezdő lesz. Beszámoló folytatása, ha véget ért a szezon, kivéve, ha időközben kirúgnak :)
  • smylie
    Izgalmas lesz az utolsó kör. :)

Utoljára szerkesztette: smylie, 2016.01.16. 15:53:14
  • lokika28
    Szia taktikáról tudsz dobni egy képet vagy akár a taktikád??
    Köszi
  • korbin555
    A fejlődésben nem okoz gondot ha cserélgeted őket. Ha új posztot tanul valaki, akkor viszont tanácsos ott játszatni, mert 2 év alatt sem tanulja meg.

@hooker00 Meglesz az, csak ki kell várnod. Jó eséllyel már a következő szezonra. Kérheted persze a főnököt, de nem biztos, hogy hallgat rád.
    Az adatbázis pedig hibás. A valóságban az NB2 profi liga, és minden klub profi. A játékban mégis van 1 semi-prof. klub, a Várda SE. Csakhogy a klub neve 2013 óta Kisvárda Master Good FC, és azóta profi. (Egyébként most kaptak (kapnak) 1,26 milliárd TAO pénzt. Köszönhetően a keresztapa Sesztáknak, aki mint fejlesztési miniszter és kisvárdai képviselő, tolja nekik a nagy pénzeket. Kilobbizta az 1 milliárdos új stadiont is, Felcsút 2.0 lesz belőlük.)
    Utoljára szerkesztette: korbin555, 2016.01.16. 09:24:39
  • hooker00
    srácok, mi kell ahhoz, hogy az elnök úgy döntsön, hogy profi státuszba kerüljön végre a csapat? magyar 3,osztályból indulva, már nb2-ben vagyunk, itt már csak egy csapat van rajtunk kívül aki fél-profi, de azok is a kiesés szélén állnak.
  • kosheen
    Kérdés
    Több poszton bevethető játékosok esetében az baj ha valóban több poszton szerepeltetem őket?
    4231-nél van több játékos aki MC/AMC posztokon jó, fáradtság, ellenfél, forma, meccshelyzet függően van amikor MC van amikor AMC poszton van. (illetve van pár játékos aki tud szélsőt és csatárt vagy szélsőt és AMC-t játszani) Azt nem számolom ide hogy mondjuk a szélsők időnként helyet cserélnek.

Keressek mindenkinek 1 adott posztot és csak ott legyen, vagy ez nem okoz gondot pl. a játékos fejlődésében?
  • okoska91
    Köszönöm a válaszodat.
    Nem vagyunk tele pénzel, de elég stabil a helyzet, első év után adtak 400e fontos átigazolni és van szabad 24e fontom hetente fizetésekre és még a következő szezonra célt sem határoztunk meg, de úgy gondolom, hogy tehetségekből tudok felépíteni egy majdani BL győztes csapatot.

Utoljára szerkesztette: okoska91, 2016.01.14. 19:36:12
  • korbin555
    Voltak rossz tapasztalataim korábban az országok cserélgetésével, de inkább akkor, ha utólag betöltött országban vállaltam munkát. Le is szoktam erről.

Amiket betöltöttél, azzal szerintem nincs gond. Ha pedig a gép nem bírja, ajánlott kevesebbet betölteni.
    Skóciában induláskor talán célszerűbb olyan országokat betölteni, ahol olcsóbbak a játékosok. És a bajnokságok reputációja sem veri az eget. Régen jártam arra, de gyanítom, hogy nincs tele pénzzel a skót PL. A hozzád hasonló második vonalbeli bajnokságokból sokkal jobb eséllyel tudsz igazolni az elején, mint a top ligákból.
    Visszacserélni akkor érdemes, ha már van pénzed és reputációd. De visszacserélni sem muszáj szerintem. Ha pedig tehetségekre hajtasz, a YR-et sem árt figyelembe venni az országok kiválasztásánál.
  • okoska91
    Korbint!
    A segítségedet, tanácsodat szeretném kikérni ezzel a dologgal kapcsolatban:

Korábban olvastam, hogy bekavarhat a játékba ha adokhozzá vagy veszek ki ligákat játék közben, mert gyanus, hogy nem optimálisan válosztottam ki az országokat. 2-2,5 csillag a játék teljesítmény, a következő országokkal:
    Angol 1-2, Belgium 1, Skót 1-2, Francia 1, Német 1, Holland 1, Spanyol 1, Portugal 1

és az érdekelne, hogy ideálisabb lenne ha ki venném a francia, német, spanyol ligákat és mondjuk a helyére betolni a szerb, cseh, horvát, dán ligákat a karrier elején ?
    Valamint, ha ezt meglépem akkor mikor jön el az ideje, hogy esetleg visszacseréljem ezeket a ligákat, erről kisebb kioktatást kérnék mert ehhez nem nagyon értek.

Előre is köszönöm!

• korbin555
    21 évesen a 90 CA-val reménytelen eset. A GS képen ott van, hogy mi akadályozta a fejlődésben, de vakon nem tudok diagnózist felállítani. A tippem az, hogy nagyon gyengék a személyiségi értékei, és az elmondottak alapján sérülékeny is.
  • Torzhus
    Ha már scoutolsz nézd meg a progress rate-et.(ha magas, és folyamatosan játszatod simán lesz még jó focista) Ha alacsony kell szerezni egy vénembert akinek min. 17 az ambition, profession, determination-ja, és 'tutoringolással' szépen fel lehet húzni. Amúgy a játékosok még 28-30 évesen is fejlődhetnek, ha folyamatosan és eredményesen játszanak.(nyilván ilyenkor már csak minimálisan. én BL győztes Fradinál kínlódtam Vass Á.-mal, két év alatt majdnem sikerült kimaxolni.) [FM'15]
  • LasDen #102181
    23-4 éves korukikg még fejlődnek valamit talán...
  • kosheen
    Kérdés
    21 éves játékosnál ha még a közelében sincs az előzetesen jósolt potenciálnak akkor ennyi idősen lehet még belőle valaki? sokat volt sérült és nem fejlődött az elvártak szerint, de még a mentés elején vettem a srácot, elszúrtam és rakat pénzt kifizettem érte, illetve mrá csak poénból is ki kéne hozni belőle valamit (megnéztem a dzsiniszkótban, 180 körüli PA, 90 körüli CA van)