Football Manager topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Szóval lényeg, hogy furcsa, hogy nem tanulják meg... a védőm 1 év alatt sötétzöldre tanulta a posztot.. most meg semmi :/
Másodsorban a menedzser hibás döntése okozza, mert olyat akar ráerőltetni, ami messze áll tőle. Azt látja, hogy hiába van körbevéve klasszis edzőkkel, látszólag mégsem akar tanulni az a hülye. Példának vegyünk egy AMC-t, akiből CM-et szeretnénk faragni. Hogy néz ki egy random telivér AMC? Nulla szerelésben. Gyenge döntésekben, koncentrációban. Esetleg még csapatmunkában, passzolásban is. Ezek pedig mind kulcs tulajdonságok egy CM-nek. Nem meglepő, ha egyik-másik hosszú évekig kínlódik a tanulással. De még ha gyorsan is tanul, és a játék szerint megtanulta is, "rendes" CM nem lesz belőle. Védekezni, szerelni sosem tanul meg. Vannak kivételek, de egy átlag AMC-ből előbb lesz jó csatár, mint rossz CM.
Bár 1 pontra maradtunk le a bajnoki címről, de összességében elégedett vagyok. Néhány játékosom remek formában játszott egész szezonban, és aminek nagyon örülök, hogy a télen érkezett, 23 éves Mirko Ivancic képes volt beilleszkedni, és remek félszezont produkálni.
Az idény végén kezdeményeztem az ifi, meg a felnőtt edzőközpont fejlesztését, amibe bele is mentek. Idén remélem, marad elég pénz arra is, hogy befejezzük.
Gourcuff még mindig nem áll szóba velem, úgy néz ki a szezon végén távozik. Sajnálom, mert a legjobb játékosunk mind teljesítmény, mind képességei alapján. De a pótlására, már szerződtettem is Kalmár Zsoltot. Ezzel a légiósok száma megint normál 7-lesz.
A legmagasabb bajnokságban megint a Manchester City diadalmaskodott. Az azonban nagyom meglepett, hogy a két spanyol gigász két év alatt, csak egyszer jutott dobogóra(idén a Real).

Még mindig a Celta Vigo
Vezetőségi elvárás: Dobogó
Saját cél: Harc a bajnoki címért
Liga:
A bajnokságot nagyon jól kezdtük, sokáig az élen is álltunk, aztán tavasszal becsúszott pár nem várt eredmény és az utolsó fordulóban a Barcelonával játszottunk az ezüstért. 2:0-ra vertek minket, így csak a harmadik hely lett meg ami félig-meddig csalódás de nem tette tönkre a szezonomat.
Meccsek 1 2
Tabella
Kupa:
A kupában a rotálás miatt a háttéremberek játszottak, mégis magabiztosan mentünk el az elődöntőig, ahol a Real 2:1-es összesítéssel ejtett minket ki.
BL
A tavalyi második helyezés miatt, egyből a csoportkörbe kerültünk, ahol Besiktas, Sporting, Juventus ellen meccseltünk és csalódást keltve csak a harmadik helyen végeztünk, ezért csak az európa liga maradt...
BL 2020
EL
Na és itt jön a legjobb rész. Az EL-t a milan ellen kezdtük, akit idegenben lőtt góllal ejtettünk ki. Utána jött a Wolfsburgm sima 3:1 összesítésben (idegenben 2:0-ra nyertünk az első meccsen). A Lyon kettős győzelemmel a legkönnyebb párosítás volt, majd az elődöntőben a Marseille se jelentett problémát. A döntőben az ellenfél a Barcelona volt és 3 nappal a bajnoki ezüst csata után játszottunk, itt viszont én nyertem 2:1-re így sikerült begyűjtenem az első trófeát a csapattal!
Meccsek
A szezonban nagyobb átigazolásom nem volt, jött év elején Ben Pearson az angol 2-ből, és bár kispadra hoztam nagyon hamar bejátszotta magát a kezdőbe. Dani Olmo pedig meglepően olcsón jött a Zágrábtól.
Viszont a szezon után félre tettem ezt a mentést, kicsit beleuntam és más kihívások után nézek, de abban biztos vagyok, hogy még folytatni fogom.
7 ponttal előnyünk van a 4.-ik helyezett Santa Fe előtt, szóval lassan biztosnak látszik a feljutás. A Nikolic-ot a soraiban tudó Legia 6 ponttal vezet előttünk, szóval még a bajnoki cím is reális cél lehet. Ennek érdekében érkezett a csapatba a télen Ivancic, és Maxi López ingyen. Mindketten a legjobbak a posztjukon, szóval egyértelmű erősítést jelentenek. Az egyik légiósomat sikerült eladnom nagyjából egy millió fontért, egy éve ingyen érkezett.
A legnagyobb problémám jelenleg Gourcuff lejáró szerződése. Amióta megérkezett egyértelműen a csapat legjobbja, viszont alig 11k-t vitt haza hetente. Abba is benne lennék, hogy emeljük a fizetését, de szóba sem áll velem. Remélem megenyhül a szezon végéig.
Gera 37 éves korában szögre akasztotta a stoplist. Egy csúnya sérülés bírta végül döntésre. Mindenesetre én meghosszabbítottam a szerződését, most már azonban edzőként segíti a csapatot.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Egyébként le a kalappal az érősfeszítéseid előtt 😄
Az NB3 nyugati csoportja teljesen meg van, a középből 12 kész, de már több száz játékossal voltak gondok. Ezen felül a playing history-t is rendbe raktam. A módosítások száma jelenleg 13379!! 😄
Szar Bayern, szar Bayern :)
Idén egyértelműen a feljutás a cél. A keretünk talán a legjobb a bajnokságban, a csapat egy év alatt összeszokott, tehát kifogásra nincsen lehetőség. Igazolások terén nem robbantottunk nagyot. Néhány felesleges játékost elengedtünk, illetve érkezett egy magyar szinten tehetségesnek számító generált, illetve Vadócz. Mindketten a regisztrációs szabály miatt érkeztek.
A tavalyi szezon végén a vezetőség lelőtte a két fejlesztést(ifi, felnőtt edzőközpont) pénzhiány miatt, pedig csak 2-3 hónapra lett volna szükség, hogy kész legyenek.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Korbintól, és bárki mástól akinek GTX 970-es kártyája van kérdezném, hogy ti is érzékeltétek ezt a sor anomáliát, amit a legújabb driver frissítés hozott magával? Kifagy, akad, szaggat mint a fene, ráadásul néhol 20FPS esést is tapasztaltam játékokban, a frissítés előtti értékekhez képest..
Amiatt agyalgatok csak ezen, mert nagyon fiatal a csapat, aki 29 éves azt eladom...viszont pl. csatár poszton nem tudok gólkirályt csinálni, mert nem tudom mondjuk minden bajnokin kezdetni a csatárt. 1 csatáros játéknál kell 3 csatár, de senki sincs annyira meccsben, hogy valóban lőjjön 30-40 gólt (miközben a cselzinél az a qva lukaku évek óta gólkirály, és a 100 millió eurós ajánlatomat is csípőből elutasítják 😄 )
Csináltam most egy tök jó taktikát, működött jó pár meccsen, aztán valamitől elromlott. Nem változtattam semmit, és mégis szar lett. Ráadásul a csatáraimnak bármit állítok be, nem tudnak gólt lőni, mindig 6,4 vagy 6,5 az osztályzatuk, olyan, mintha a pályán sem lennének. Nem igazán értem, miért van ez.
Meglátjuk, hogy működik ha nem állítok be nekik minden szart😊
Tök általános taktika, FM12 óta ezt használom. Standard, Control mentalitás, kontrázni nagyon ritkán állok be. Instrukciók itt épp üresek, nekem az a tapasztalatom hogy néha bejön, néha viszont elviszi a meccset, ha használom akkor a több letámadás, szoros emberfogás, exploit flanks megy, de a szezon végén már nem volt beállítva. Ha húzósabb meccs van akkor azért belenyúlok, de nem annyira jellemző. Én inkább az igazolásokban látom a siker kulcsát.

Jah, egyébként grat, jól tolod😊
Utoljára szerkesztette: fordjee, 2016.02.23. 11:36:41
Vége az első szezonomnak, és borzasztóan mérges vagyok. Tudtam, hogy képesek leszünk a megjósolt 14.-ik hely előtt végezni, és két fordulóval, és egy ponttal az első 3 mögött elhittem, hogy meglehet a dobogó valamelyik foka (ami a feljutást jelenti) de elkurtuk. Két győzelemmel feljutottunk volna, de ehelyett két vereséget jegyeztünk ami csak az 5.-ik helyre volt elég.
Mivel a ligánkban szerepel két Egyesült Államok-beli csapat, és többek közt egy ekvádori is ezért rengeteget kellett utazni, ami a pénzügyeinkre is komoly hatással volt. Ugyanis a szezon során 4 millió fontot költöttünk utazásra(többet mint fizetésekre). Így a szezont -500k-val zártuk.
A legmagasabb osztályban a Man. City diadalmaskodott.

Egyelőre ennyi, elég fáradt vagyok, hosszabb beszámolóra nem volt erőm. Szezon előtt még beszámolok a nyáron történtekről.
Utoljára szerkesztette: McEachran3, 2016.02.22. 19:49:10
Hertha BSC 2016/2017
Akkor indítanám a hetet a harmadik szezonommal a Herthánál. A tavalyi bronzérem automatikus BL csoportkört ért, így három fronton kellett helytállnom ami kissé megnehezítette a dolgom. A pénzügyi helyzet jelentőset javult, bekerült az első 10 leggazdagabb klub közé, bár gondolom az Olympiastadion miatt van 650M-s értéke a klubnak. A kasszában nagyjából 80M van, ebből igazolásokra 25M, fizetésre pedig 4M-t kaptam, természetesen ezt átcsoportosítottam. Fejleszteni nem fejlesztek, a youth recriutmenten kívül, a fizetési sapkát 500E euró haviban állapítottam meg, ezt is csak egy játékos kaphatja meg.
- Igazolások:
Ebben a tekintetben túlszárnyaltuk a tavalyi évet, de úgy döntöttem nem fogok várni amíg beérnek az olcsó(bb) generáltak, megpróbálok robbantani.
Crisetiget a tavalyi kölcsön után végleg megvettem, az igazi bomba viszont a klubtársa Mateo Kovacic leigazolása volt akiért 15+30M eurót fizettem. Ez nagyon sok de, ő klasszis. Mivel jobb fullbekk pozíción elég gyengén szerepelt Nyom, ezért "kicseréltem" a Sassuolonál bohóckodó Vrsaljko-ra. Szintén klasszisnak mondható igazolás Keylor Navas megvétele, a kapusposzt már nagyon csípte a szemem. Üzleti (és egyéb) szempontból pedig Zivkovic 6.5M eurós megvétele volt a legjobb döntés, miután a Valencia átadólistára tette.
- Bajnokság:
Ezek után, nem teljesen úgy kezdtük a bajnokságot ahogy kellett volna, nagyon döcögősen indult a szezon. Eleinte azért így is szépen tartottuk a 2-3 helyet, de általában 1 gólokkal tudtunk csak nyerni, nem volt igazi átütőereje a csapatnak. Guidetti pihentetése nem volt rossz döntés, Zivkovic a téli szünet előtt már 17. gólnál járt, viszont a széljátékom még nem volt az igazi.
Fordulás után azonban elkezdődött a darálás, nagyon jól összeszokott a csapat, lényegében ezért építkeztem 3 évig. Több nagyarányú győzelem, komoly skalpok és teljes leszakadás a mezőnytől. Kár hogy a bajor vetélytársaim ezt másképp gondolták, ők úgy döntöttek, hogy ebben a szezonban csak egyszer kapnak ki, minket viszont otthon is megvernek. Egyszerűen nem lehetett befogni a Bayernt, így idén bár előreléptünk, de a 76 pont csak ezüstéremre volt elég.
Egyéni szinten azonban nagyot lépett előre a csapat, Zivkovic év játékosa, gólkirály és európai aranycipős lett 30 rúgott góllal, mindezt 20 évesen. Stendera a legtöbb asszisztot osztotta és a legtöbb kulcspasszot adta, emellett az év fiatal játékosa lett. Kiemelni még Sarabiát, Crisetiget és Kovacicot tudnám, ők extrát nyújtottak idén.
Év csapata & kezdőm
http://p.coldline.hu/2016/02/22/2142922-20160222-zAQr4E.png
- Német Kupa:
Mivel itt már címvédő voltam, ezért nem is vettem komolyan, végig B csapat játszott, ennek végül egy méretes zakó lett az eredménye a negyeddöntőben. A másodosztály Karlsruhe ellen búcsúztam 6-0-ra.
- Bajnokok Ligája:
És az igazi megmérettetés a BL - A Man City, Juve, Steaua hármast kaptam a csoportban, a románokat nagy örömmel kétszer vertem, illetve két hazai győzelem a nagycsapatok ellen, elég volt a második helyre. Itt még az őszi formáját mutatta a csapat, ezért a tavaszi folytatásban bíztam.
A PSG elleni sorsolás után nem voltam bizakodó. Ennek ellenére viszonylag simán 3-1re vertük őket itthon, idegenben pedig csak 1-0-ra tudtak győzni, így továbbjutottunk.
Az Atletico Madridot kaptuk a negyeddöntőben, gondoltam most vagy soha. Idegenben kezdtünk egy 0-0-al ami jó eredménynek mondható. Otthon egy meglepően könnyű 4-0-al felmostam velük a padlót.
Elődöntőben a Chelseat kaptam, és nagyon kezdett megjönni az étvágy. Tőlem szokatlanul rendesen összeraktam a taktikát, és meccs közben is belenyúltam jópárszor. Ennek egy idegenbeli 1-1 lett az eredménye, ami tudtam hogy mit jelent. Otthon elég egy 1-0 és döntősök vagyunk. Azért a Chelsea nem egy Mezőkövesd, úgyhogy Fábregas rögtön be is akasztott nekünk egyet, amire nem tudtam reagálni. Hatalmas üvöltözés az öltözőben, félidő után attacking mentalitás, és Zivkovic addig bolondította a védőket, amíg Gayát ki nem állították róla és 11-est kaptunk. Ez a pimasz kölyök meg ahogy kell bevágta. 1-1 és emberelőny, gondoltam ebből már nem lehet nagy baj. főleg miután Zivkovic megkapta a következő tizijét is. Ez a hülyegyerek meg ráverte a kapufára a meccslabdát. Jöhet az extra time. Szerencsére emberelőnyben mi jobban bírtuk, és a 119. percben egy 20 méteres bombával Zivkovic belőtt minket a döntőbe!
A másik oldalon a Liverpool 4-2-es összesítéssel küldte meg a Madridot, úgyhogy az angolokkal játszottunk a Wembleyben. Egy viszonylag könnyed sörmeccsen Zivkovic és Balanta góljaival megnyertük a BL-t! A 20 éves Zivkovic 14 gólt lőtt a BL-ben, így itt is begyűjtötte az aranycipőt. De a többiek is óriásit játszottak, és történelmi sikert értünk el.
Folyt.köv. mert a Bundesligát még mindig nem nyertük meg 😊
Igazolások
meccsek
Első évben mindenhol második lettem, bajnokságban, olasz kupában , jah a Bl-ben nem, ott az elődöntőben estem ki.
2.év:
igazolások
meccsek
Itt már bajnokok lettünk, az olasz kupában az elődöntőben, az europa ligában szintén az elődöntőben estünk ki.
A Bl csoportkörben megkaptam a Barcát és a Psg-t, 3. lettem, így kerültem a 2. számú kupába.
3.év:
igazolások
Most még az elején járok. Kb. mostanra jutottam el oda, hogy már nem engedem, hogy elvigyék a fiatal sztárjaim, sőt, leigazoltam Verrattit, nem kevés pénzért. Most már megpróbálok minél több olaszt igazolni, nagyon sok a légiósom.
Röviden ennyi, amúgy szimpatikus karrier, lehet fejlődni, tetszik😊
Jah, a jelenlegi keret
Utoljára szerkesztette: fordjee, 2016.02.21. 22:42:14
Nem ott vagyunk ahol szeretném, de legalább látom a fejlődést.
Igazolások terén jól jártunk, ugyanis a rengeteg betöltött csapatnak hála, még a legbénább játékosokat is ellehet passzolni pénzért. Illetve remek játékosok is érkeztek teljesen ingyen. A sztárigazolás egyértelműen Gourcuff volt.
A liga regisztrációkor van egy furcsa szabály, ugyanis maximálisan 7 idegen légióst lehet nevezni a meccskeretbe. Ez még nem lenne fura, viszont idegennek számít bárki aki nem az adott csapat nemzetiségének megfelelő nemzetiségű játékos. Ez nálunk azt jelenti, hogy mindenki aki nem magyar az idegen. Jelenleg van 8 légiósom. Ahhoz, hogy teljes legyen a keret kell még melléjük legalább 14 magyar is. Ezentúl vadásznom kell a magyar játékosokat. Még pénzem nincs, de idővel fel kell töltsem a keretem jó magyarokkal, ha fennébb akarok jutni.
Egyébként ez a szabály teljesen felforgatta az átigazolásokat. A nagy csapatok milliókért igazolnak hazai játékosokat, a PSG franciákat, a Chelsea angolokat, a Bayern németeket. 😄 Ez talán azt is előrevetíti majd, hogy a nagy youth rating-al rendelkező nemzetek csapatai fel fognak emelkedni, elsősorban a brazilok főleg. Kíváncsian várom 😊

Utoljára szerkesztette: McEachran3, 2016.02.21. 14:47:14
I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC
Én eléggé rotálok. Valahogy úgy csinálom, hogy minden meccsen 2-3 embert változtatok kb. És mindig másokat. Nálam is minden posztra van 2 játékos, és van, aki már most sírdogál, hogy keveset játszik. Én ígérek nekik ilyenkor fűt-fát , ettől általában lenyugszanak😊
azt hiszem korábban kérdeztem mrá, de nem találom és megint kis dilemmában vagyok
Mennyire szoktatok/érdemes rotálni?
Jelenleg ilyen kerettel dolgozom az Arsenalnal 2020-ban
4-2-3-1-es felállással
2 kapus - Ter Stegen és egy fiatal srác, őt lehet jobb lenne lecserélni egy öreg padozóra, most a fiatal viszi az összes hazai kupameccset
2-2 bal/jobbhátvéd
3 klasszis és 1 fiatal KH
5 univerzális középpályás (1 bwm és 1 box-to-box van)
6 univerzális támadó középpályás
2 csatár, 1 töltelék, meg 1 ifi támadó
Ezen kívül a kölcsönben lévők közül 9 középpályás/támadó játékos van akikkel még számolni akarok a jövőben, a többit majd értékesítem ahogy tudom.
Szóval a fő bajom, hogy nem igazán találom még most se az ideális egyensúlyt. Azt nem akarom, hogy A és B csapat legyen (amik kb azért már ugyanolyan erősek), de az se jó szerintem, hogy totál fel van forgatva meccsről-meccsre a keret, ahogy az sem, hogy van aki zsinórban 4-5 meccseket padozik. Sőt, most hogy emiatt a poszt miatt megnéztem, november környékén vannak, akik 15x voltak kezdők, és vannak akik 3-4 meccset játszottak eddig becseréléssel együtt.
Korábban próbáltam, hogy szűkebb kerettel dolgozok, de ez is csak 24 mezőnyjátékos, és olyankor mindig jött egy kellemes sérüléshullám.
Szóval hogy figyeltek arra, hogy normálisan megkapja mindenki a lehetőséget, de ne is legyen meccsről-meccsre teljesen felforgatva a csapat?
5. szezon (fm14)
Voltak nagyon szép eredményeink, de minden mellékes, mert a Zenit elvette a bajnoki címünket. A 10 éves fm történelmem számtalan karrierje között ez talán a 3. eset, hogy nem tudtam címet védeni. Az őszi szezon után 1 pont hátrányban voltunk. Nekünk 1 vereségünk lett tavasszal, nekik pedig 2 döntetlenjük. De mivel az 1 zakót pont tőlük kaptuk, végzetesnek bizonyult. Az utolsó fordulóban papíron még volt esélyünk, de miért akkor botlottak volna? Szóval ez övön aluli volt, nem is értem a nagy feltámadásukat. De megérdemelték, mert aki 1 vereséggel lehoz egy szezont, az előtt le a kalappal. Tabella.
A kupa viszont megvan első alkalommal. Szép is lett volna, ha nem. A döntőben ugyanis a 2. liga 18. helyezettje várt ránk. 9 rotációssal is lehoztuk. Kupadöntő.
És akkor az EL. A BL-ből kerültünk át, és elmentünk a döntőig. A Juve is nehéz volt, de végül az elődöntőben a Celtic lett igazán rágós falat. Két 0-0, büntetőkkel mi mentünk tovább. A döntőben pedig kikaptunk az Arsenal-tól. Meccsek, és a döntő. Nem rossz, de a bajnoki cím elvesztése mellett nekem ez nem vigasz. Ha megnyerjük se lett volna az. Na jó, talán egy kicsit.
Egyebek. A főnök még januárban bejelentette, hogy a Chelsea kapcsolatba lépett velünk, és a fiókcsapatuk lettünk. Kell a halálnak a londoni Dinamo. Senki, beleértve ezt a gyülevész hordát, ne atyáskodjon felettünk. Kölcsönjátékost is előbb visznek tőlünk, mint én tőlük. A 179k-t meg kenjék a hajukra. Sajnos csak 1 év után lehet törölni az egyezséget, de amint lehet megteszem. Keressenek másik depót, tágas a szibériai tajga.
Lesz új stadionunk, 2020 májusában adják át. Már old news, de nem vettem észre tavaly májusban a hírek között. Januárban tűnt fel, mikor a soros fejlesztést kértem. Boardroom.
10 korosztályos orosz válogatott srácom van, tavaly ifi BL döntőbe jutottak. Azt ugyan elbukták az Anderlecht ellen, de 3-4-ből nagy játékos lesz. Idén nem vitézkedtek annyira, de a fele már kölcsönben van. Őket mind úgy hoztam, két éve leraboltam az orosz ifiválogatotatt. A Zenit és a moszkvai nagy klubok nem díjazták a ténykedésem, de a kisebb csapatok nem állnak úgy, hogy nemet mondjanak a pénzre. 14M-ba került feltölteni az óvodát. Idén tavasszal pedig kaptam két sajátot is akiket megtartottam. Ők az elsők, akikből esetleg lehet jó játékos.
A játékot egy ideig pihentetem, mert újra kezdem unni. Ebből én már nem gyógyulok ki. Bár nagyon felbőszített az elveszített cím, de annyira nem, hogy amiatt ne tegyem félre. Megvár.
Eddig 3 túra volt, sorrendben Japán, Kína, USA. 2 éve még nem fogyott ezer mez, tavaly már 10 ezer fölött, és csordogált befelé 1,48M. Alakul ez is szép lassan.
Nem használom a gyárit, viszont több nem gyárival is előjön és ráadásul nem mindig...
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Tabella.
BL.
Idén úgy látszik a Zenit akadékoskodik a Spartak helyett. Nem bírom leszakítani őket, sőt még nekem kell kapaszkodni.
A BL meg... Olyan körbeverések voltak, nem tudom örüljek, vagy búsuljak. Csak a kevesebb lőtt gól miatt nem jutottunk tovább. De talán jobb is így. Az EL-ben több esélyünk lesz, jön a Steaua. De előtte még megyünk Észak-Koreába túrázni.<#smile>#smile>
Utoljára szerkesztette: korbin555, 2016.02.18. 12:21:52
Utoljára szerkesztette: Lancelot1983, 2016.02.17. 23:48:34
Hogy a pékbe lehet eltüntetni a tulajdonságok kijelölését? Profilenál ki lehet kapcsolni, de Overview nézetben nem jövök rá.

Szar Bayern, szar Bayern :)
I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC
4. szezon. (fm14)
Békanyálon lógott, de meglett az első bajnoki cím. 7 pont előnyünk is volt már, de április elején visszaelőzött a Spartak. De csak 1 hétre, és a végét is mi bírtuk jobban. 3 pont előnnyel végül behúztuk. Fellélegeztem, mert könnyebbnek tűnt, és voltak problémáim. Az argentin csatárom pl. 11 órás gólcsendet produkált a szezon utolsó harmadában. A nagy égés pedig az volt, hogy a tök utolsó Alania mind a két győzelmét ellenünk szerezte. Van itt 4-5 játékos, akiket normál esetben már régen lapátra tettem volna. Élen a pancser Panchenko. Első blikkre talán elfogadható csatár, de ez csak álca. A rettenetes determination értéke nagyon meglátszik a pályán. 20 meccs 4 gól, tavaly 16 meccs 3 gól. De nem tudom elzavarni, mert orosz. Csak azért játszik ennyit, mert 1 igazán jó csatárom van. A klubcsúcsot tartó rekorderem (71 gól) pedig megvénült. Még így megrogyva is remekelt, igazából neki köszönhetem, hogy nem kerültünk nagyobb bajba. Döntő gólokat rúgott, de most már tényleg muszáj elengednem. Sajnos több poszton is azzal küzdök, hogy a kezdőknek nincs megfelelő alternatívája. DR, DM, CF, itt nagy bajban vagyok ha lesérül a kezdő. Második vonalbeli orosz játékosok vannak a rotációban, némelyik idős is már. A következő szezonban nincs mese, néhány fiatal srác mély vízbe kerül.
De nem akarok nyavalyogni, elvégre bajnokok vagyunk. Tabella. A kupa továbbra sincs meg, két év után újra a Zenit tolt ki velünk, ezúttal az eldöntőben. Elégedett vagyok viszont a BL szereplésünkkel. Ha az eltervezett kezdőből mindenki egészséges, nagyon jól is tudunk játszani. A play-off-ban a Nápolyt kettős győzelemmel intéztük el. A csoportból utolsóként estünk ki, de csak a Real ellen nem szereztünk pontot. Megvertük a Monaco-t és a MU-t, és mindenki ellen egyenrangú ellenfél voltunk. BL csoport. Idén pedig már csoportban kezdünk.
A háttérre nézve már nem fog el a rosszullét, mindig van valami fejlesztés folyamatban. Jelenleg minden átlagos, ami talán nem nagy dolog, pedig az. Remélem a tulaj marad, mert partner. Volt ahol hiába könyörögtem évekig, pedig százmilliók voltak a kasszában. Itt fontos lenne, hogy normális ifiket kapjak, és eddig szépen haladnak a fejlesztések. Eddig ugyan egy saját nevelés sincs akiből lehet valaki, de majd lesz. Hozni viszont tudok, megvan hozzá a hazai reputációm, és a pénzem is. Bár a tetves Zenit megfigyelői szerintem nem is kutatnak, hanem az enyémeket figyelik. Kétszer is rögtön rám ígértek, ahogy szerződést ajánlottam. Még kihasználják a magasabb reputációjukat, de hamarosan fordul a kocka. Ezt vehetik fenyegetésnek is. Így is egy tucat tehetséget hoztam már, köztük 1 felnőtt, és 6 ifiválogatott. Értük nem sajnálom a pénzt. Külföldről eddig csak 1 játékosért fizettem, rendszert nem is akarok csinálni belőle. Egyébként is ha külföldit hozok, el kell adnom valakit az ittlévőkből. Tartom a 7 idegen szabályt. Nem vagyok hajlandó jó légiósokat azért mellőzni, mert a középszer oroszoknak játszani kell. És nehogy már útlevél alapján kelljen cserélnem is.
Money. Kezdjük megszedni magunkat. Orosz pénzügyek. 2x annyit kaptunk a szponzoroktól mint tavaly. A büdzsé is már kezd hasonlítani egy élklubhoz. Ezen szokás szerint kozmetikáztam, 10,5M igazolásra, 494k a bérekre. Finances. 45k-t kaphatnának már a kezdők, de a legmagasabb fizetésű játékosom 24,5k-t visz haza. Ez nyilván nem marad így, de nem hagyom elszaladni a béreket. A bérkeret fele szabad, jól van ez így.
A stadion kihasználtsága idén is 97% felett volt, 4 telt házzal. (A Zenit ellen, és 3 BL meccsen.) Bérleteladás átlépte a 6 ezret. (6244.) Stadionbővítésről hír nincs. Whatever.
Nos egy nagyobb kihagyás után én is visszatértem, bár elnézve az FM "fejlődését", utoljára. Ezúttal 15-ös verzióval játszottam, és a szokásos magyar karrier után, nekivágtam az igazi kihívásnak, ahol minden év más. Magyar vonatkozása miatt természetesen a Hertha BSC-re esett a választás, ami tökéletes, magyar edző, nagy múlt, gyenge csapat, gyenge pénzügyek, kiváló épületkomplexum.
Az alapfelállás a megszokott 4-2-3-1, a taktikát szinte sohasem bonyolítom túl, inkább az igazolásokra, azon belül is a wonderkidekre speciálizálódom. Na ez az első évben nem volt túl könnyű a pénzügyi helyzet miatt.
2014/2015. Szezon
- Igazolások: Nem tudtam kihagyni - Éder Balanta jött a Riverből, illetve Pablo Sarabia a Getaféből aki balszélső. A távozók között jóval több név volt, de képtelenség volt normális pénzt kapni értük.
- Bajnokság: Három 1-0-ás meccsel kezdtük, úgyhogy a Dárdai stílus megmaradt, nyilván ebben a keretben nincs több. Utána elég vegyes volt a felvágott, a végén már nagyon lemaradtunk a BL induló helyről, de a célkitűzés az EL indulás így is összejött. Összességében egy ilyen birka kerettel az 5. helyre érkezni elég szép munka. De nagyon nyögvenyelős volt, kiemelni senkit sem tudok, a házi gólykirály Salomon Kalou lett 15. góllal.
- Kupa: Az első három kör nem volt nagy gond, másodosztályú csapatok főleg, még az elődöntőben is ha jól emlékszem. A Schalkéval hozott össze a sors a döntőben, akik a bajnokságban egy pozícióval voltak előttünk. Ennek megfelelően kontramentalitással küldtem pályára a fiúkat, és bár rengeteg helyzetet kidolgoztunk a 90. percben 0-0 volt az állás. Ezután visszaálltunk standardre és a harmadik félidőben 3 gólt rúgtunk a kékeknek. Így rögtön az első évemben kupagyőzelmet ünnepeltem, ami után megkínáltak egy zsíros szerződéshosszabítással.
2015/2016 Szezon
- Igazolások: Miután a pénzügyi helyzet jelentőset javult (júniusban 80M), volt lehetőségem 30M-t játékosokra költeni ami elég komoly összeg. John Guidetti, az elefántcsontparti támadóm helyére jött, aki nagy lutri, akárcsak a valóságban. A három legambíciózusabb igazolásom, Fontás a Realtól, továbbá Stendera, akit a Frankfurt viszonylag olcsón elengedett, illetve Fede Cartabia aki Beerens bohóckodása miatt jött. Mellettük még érkezett jópár sztár, kiadási oldalon pedig egy egész csapatot zavartam el.
Bajnokság: Idén már komolyabb dolgokat szerettem volna elérni, hiszen az elköltött 50M euró szerintem sosem látott összeg volt a Berlinieknél. Az elején kicsit döcögött a szekér, azonban elég hamar elvált a Bayern, Schalke, Hertha hármas a mezőnytől, és végig egymás között ingázott az első három pozíció. Ebből a csatából természetesen én kerülhettem ki legalul, a Leverkusen és a Dortmund már csak a végén tudott a nyakamra jönni valójában a bronzérem nem forgott veszélyben. A házi gólkirály és ezüstcipős Guidetti lett 24. góllal ami nem rossz, de amennyi helyzetet kihagyott valójában elég csalóka. Stendera, Cartabia és Sarabia nagyon jók együtt, Crisetig is jól szűrt, jövőre megpróbálom végleg megszerezni az Intertől. Hátul széleken még kicsit gyenge, de alakul a csapat. Dárdai Pali meg bezsebelte az év edzője címet.
Kupa: Itt elhatároztam, hogy az EL miatt kisebb hangsúlyt fektetek rá, meg már amúgy is ki van pipálva. Ezért folyamat a B csapat játszott, amivel sikerült a Wolfsburgon és a Bayernen is átjutnom. A döntőben a Dortmund ellen játszottunk, minden mindegy alapon 4-0-ra agyonvertük őket, úgyhogy a címvédés sikerült 😊
EL: Erről inkább nem beszélek annyira kritikán aluli volt. Az Ajax, Spartak Moszkva, Hajduk Split hármast kaptuk, és végül 9 ponttal kiestünk. Nagyon gáz...
Folyt. köv. 😊