Football Manager topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

zyndar
Hogy állsz görögökkel a csapatban? EL-ben meg 10 ponttal már tovább lehet jutni, nem tűnik lehetetlen célnak 😉

"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi

2019/20 Iraklis előszezon

1 rövid szösszenetet fogok most csak írni nektek a csapat felkészülési időszakából, meg az Európa Liga selejtezőkről.
Első körben: Átigazolások
Volt változás a keretben, érkeztek védők (Stankovic, Gissi) , 1 kapus (Sepe), Ivan-t megszereztük végleg, illetve csatlakozott 2 ifjú titán, egyik csatár másik szélső, van bennük potenciál úgy gondolom és már a kezdőben is megállják a helyüket (már azok alapján amennyit eddig játszottak) Stieber volt az egyetlen akit sajnáltam, de ő sem lesz már fiatalabb és inkább már most igyekeztem pótolni őt.

Nem sok felkészülési meccset játszottunk, de azért a 4 ellenfélből, 3 magasabban jegyzett mint mi. A Newcastle volt az egyetlen aki legyőzött, ismét a 93. percben sikerült ezt megtenniük :-)

EL selejtezők: 3. fordulóban csatlakoztunk be, az ellenfél a lengyel Cracovia, akiket otthon az első meccsen nagyon megvertünk, idegenben így 11 helyen változott a kezdő, ki is kaptunk :-) A csoportkörért a svájci Zürich volt az ellenfél, meglepően lesimáztuk a 2 meccset, végig meggyőző fölényben, szuperül játszva, 4-0, 4-1-el lettek hazavágva, a visszavágón már itt is azok játszottak, akik az első meccsen nem jutottak szóhoz Tehát bejutottunk a csoportkörbe, ahol az Ajax, Trabzonspor, Metalist hármas vár ránk. Most kiderül megütjük-e már az európai középmezőny szintjét vagy sem :-) Barimeccsek & EL selejtező
Aminek viszont még tudok örülni, az hogy az összes induló görög klub bejutott az európai kupaporondra. Ilyenre még nem volt példa az utóbbi szezonokban. PAOK -> BL Panathinaikos, Olympiakos, AEK, Iraklis -> EL
Legalább nem magamban gyűjtögetek koefficiens pontokat... :-)

Bajnokság is elkezdődött, 1-0 arányban vertük az Asteras Tripolis csapatát, ezt a sorozatot helyezem ebben a szezonban teljes mértékben előtérbe, remélem sikerül újra bajnoknak lenni.

zyndar
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Dexter nem is favágónak állt.

Utoljára szerkesztette: zyndar, 2016.03.07. 22:52:46

"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi

Igen, a góllövéssel nagyrészt nem volt gond :-) Friesenbichler elég sokszor fontos gólokat rúgott, gólkirály is lett belőle :-) Ha sikerül rendbe szednem a védelmemet, akkor a következő szezonban nagy esélyem lehet a bajnoki címre, bár gondolom a nagyok továbbra is ott maradnak körülöttünk, csak hogy ne arassak rajt-cél győzelmet :-)

Egy időben nálam sem működött. Pár hónap után meg észhez tért. Ma sem jöttem rá, miért csinálta.
A laptopomon is kipróbáltam, ott meg működik. Ki érti ezt?
Tudom, hogy vannak más módszerek is, csak ez az Alt+F9 a legjobb. Egy helyre gyűjti a képeket, közben nem kell alt+tab-ot nyomogatni, és sokkal jobb minőségű képeket csinál mind a másik kettő.
De azért köszönöm a tippeket, ha nem javul meg, akkor kénytelen leszek ezeket használni.
LasDen
Vagy f12...

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

zyndar
Irfanview letölt, prtscreen a játékban, beilleszt, mentés vagy kivágás és utána mentés.

Nálam jó.
Sziasztok. Nektek is vacakol a screenshots? A patch óta nem tudok képet csinálni, a régi Alt+F9-el. Pedig a schorcuts-nál írja, hogy kéne működjön ez a kombináció.
Utoljára szerkesztette: McEachran3, 2016.03.06. 07:24:59
zyndar
Jó kis szezon volt ez, teli izgalommal. A teljesítményetek meg kiváló, rengeteg gólt lőtt a csapat, jövőre meglesz a bajnokság!

Sziasztok,

a végére értem a szezonnak...hát volt izgalom bőven a végjátékban ahogy az várható volt.
Az utolsó fordulóra az Olympiakos is kiesett a bajnoki címért folytatott harcban. Sokat hibáztunk mi is... az utolsó 4 fordulóra maradt nekem a Pireusz, Panionios, Giannina, Larisa. Pireuszban nyerni tudtunk de az utána következő meccsen elbuktunk 2 pontot a meccs végén... majd a Giannina csapatát sem tudtuk megverni. Utolsó forduló előtt a Pireusz már kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból, ők beálltak 3. helyre, felfelé már nem jöhettek. A bajnoki címért a PAOK-al volt harc. 3 ponttal vezetett előttem, de az egymás elleni eredmények számítanak elsősorban, majd utána a gólkülönbség azonos pontszámnál. Tehát a képlet egyszerű volt, ki kell kapniuk, nekünk nyerni otthon. Első félidő után nálunk 1-0 volt ide, náluk 1-1 a Giannina ellen. 2. félidő legelején már vesztésre álltak, nálunk már 2-0 volt az állás. Már kezdtem elhinni hogy bajnokok leszünk, de a 92. percben jött az üzenet hogy a PAOK egyenlített....a meccsük legvégén... ezáltal el sikerült bukni a bajnoki címet az utolsó forduló hosszabbításában.... eszembe jutott rögtön a pár évvel ezelőtti Premier Leauge, Manchester City és Liverpool esete. Végeredmény 2018/19

A rájátszás is idegőrlő volt... Playoff eredmény
AEK ellen összesen 4 pontot hullajtottunk el azzal hogy a legvégén kiegyenlítettek. Panathinaikosz ellen egyik meccsen 1-0-ról veszítettünk 3-1-re, a következőn meg volt 1 bolond, aki 11-est érően szabálytalankodott velük szemben...ezzel 1-0-ra ütöttek minket. A Pireusz-t oda vissza megvertem. Mint kiderült, itt is elég lett volna csak 1x kitartani az AEK ellen, akkor most nem Európa Liga lenne, de lehet jobban is jártunk ezzel. BL -be helyezettek ágáról nem hiszem hogy bejutottunk volna.

Következő szezonban jelentős változásokat próbálok eszközölni...a védelem nagyon gyengén muzsikált a szezon végére amikor az igazán fontos meccsek voltak, így ez elsődleges prioritást fog élvezni, illetve néhány emberkét el is fogok engedni... na majd "jövőre"... :-)
Remélem nagyobb szerencsém lesz.

A végére még a kupamenetelésről 1 kép... Természetesen ezt sem nyertük meg... :-)

Jó játékot mindenkinek! :-)
Utoljára szerkesztette: sas96, 2016.03.05. 15:05:53

Szinte mindenki "valami" kulcsos oldalon veszi. Pontosan hol vetted?
Valószínűleg a "valami kulcsos oldal" a gond. Ha így van, örülj neki, hogy nem az egész fiókot törölték...

www.smart-bus.hu

Lópikula
Valami kulcsos oldalról még 4 hónapja.

Az a gyanús, ami nem gyanús!

Hol vetted?

www.smart-bus.hu

Lópikula
tegnap még volt fm 2016om ma már nincs, elvette a steam... ez mi?

Az a gyanús, ami nem gyanús!

LasDen
igazából a magyar foci állapotát tekintve engem meglep, hogy 9-10.000 ember hajlandó hetente kimenni magyar meccsre....

"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár

Tipikus 444!!! cikk... a kuruc info tükörképe. 😞

A hivatalos nézőszámba beleszámolják a bérleteseket is, és a kiosztott tiszteletjegyeket (szponzori jegyek) is, ergo a különbségek abból (is) adódhatnak, hogy nem mennek el bérletesek, vagy olyanok akik tiszteletjegyet kaptak.

www.smart-bus.hu

+1
Új patch:

TRAINING
- Improving effectiveness of Positional Training

Tudtam én, hogy valami nincs rendben 😄

Nincs kedvenc csapatod?
zyndar
Itt most a rengeteg asszisztot kell nézni? Nekem elsőre a háttereden látható pálya tűnt fel, nagyon kemény 😊

<#conf>
Rudee
Majd ha kész lesz.

Szar Bayern, szar Bayern :)

És ezek a javított db-k publikusak?

4 fordulóval a vége előtt...

Hihetetlen szoros végjáték lehet itt... sajnos pár meccsen mi is csak X-eltünk ahol nyernünk kellett volna... utoljára hazai pályán a Panathinaikos -t vertük meg 1-0-ra. Nekünk hátralévő nagy meccsek még: kövi fordulóban a Pireusz, utána Panionios.
A Pireusz játszik még ugye velünk is, meg a PAOK-al, meg a Panionios-al. A PAOK-nak is elég rossz lesz... az ellenfelei még a Pireusz a Panionisz de még a Panathinaikos is. Kíváncsian várom az utolsó 4 kört.

Rudee
Pont azért javítgatom a kereteket, mert kis hazánkban kezdeni évekkel ezelőtti igazolásokkal elég demotiváló.

Szar Bayern, szar Bayern :)

fook
Sziasztok , nagyon kedvet kaptam a játékhoz , de teljesen új nekem. Milyen tanácsokkal / tippekkel látnátok el egy amatőrt ?<#alien>
Gondoltam valami magyar kiscsapattal kezdeném el , itt milyen frissitéseket , patcheket javasoltok ?

Köszi szépen. Elég rég játszottam fm-el talán a 12 volt az utolsó de úgy látom h a magyar ligák még mindig finoman szólva is elnagyoltak.

<#eljen>
NB3.
NB1 mezek.
NB2 mezek.
Facepack. Külön magyar nincs. (Ha tévedek, majd kijavít valaki.)
Logók.
Üdv. Van valami letöltés a magyar ligákhoz a 16-ban? Mezek, címerek, ligák szóval bármi ami a magyar ligákat jobbá teszi! Köszi előre is

Igen, én is nagyon élveztem még anno a '11-ben a görög bajnokságot, mondjuk ott akkor még nem sikerült bajnokságot nyernem, csak kupát, viszont az ezüst sikerült, az is szépen csillogott :-) Aztán bedőlt a mentésem... pihentettem is utána kicsit a játékot.

Az Iraklis-al viszont folytattam a bajnokságot, elkezdődött a tavasz. Hát ennél jobban nem is kezdődhetett volna. Egyelőre még csak győzelem van a hátunk mögött... ki tudja meddig marad ez így :-)
Ermionida 7-1-re kapott ki tőlünk, a PAOK 3-0-ra, az Atromitost 3-2-re vertem, a Panaitolikos-t 1-0-ra.
Szerencsére a Pireusz kezd már botladozni, nincs már messze, befoghatóak... :-) Állás 20 forduló után
A kupában mint írtam, az AEK Athént kaptam meg...hát ki mást... otthon 1-0-ra, idegenben 4-2-re győztük le őket, bejutottunk a 8 közé. Hát erre kit kaptam... Olympiakos... komolyan kezdem azt érezni hogy az FM játékokban erősen irányított a sorsolás 😄 Mind1. megpróbáljuk ezt is, aztán lesz ami lesz.

A keretben is változások történtek, a legfájdalmasabb távozóról már szóltam az előző posztban, most az érkezőkről is linkelnék képet. 1 név kivételével szerintem egyik sem lesz ismerős, de nem baj :-) Igazolások Tavasz
Lacina Traoré neve ismerős lehet nektek. Nem volt csapata, 28 éves és így végül 2 évre megegyeztem vele mert ő volt a legjobb ingyen elhozható és csatár poszton erősen foghíjas a keretem. Moreira is csatár, de ő még csak 18 éves, viszont a kezdő értékei nem rosszak. AEK elleni visszavágón bedobtam a mélyvízbe, 1 góllal és 2 assziszttal hálálta meg a bizalmat, még 1x játszott, de akkor már nem tudott akkorát alkotni mint elsőre :-) Rochinha és Evangelista pedig KP-k. Előbbi inkább szélen szeret játszani, utóbbi inkább középen.
Így futok neki az utolsó 10 meccsnek meg a kupának, majd jelentkezem... :-)

Vajon hol késik a téli update? Még nem volt rá példa, hogy márciusig se tudják összetákolni.
zyndar
Nem rossz Origi. Azt a skint prbáltam, de valamiért nem ment át a rostán. Taktika?

zyndar
Persze, hogy van rá igény, sokan olvasunk szerintem 😊 Az Iraklis-szal én talán még a '14-ben játszottam, élvezetes karrier volt.

zyndar
Origiről mutatsz képet?

Ja és ez melyik skin? 😊

mooo
Jólvanakkor 😄 És még kihagyott egy 11-est a végén.
<#worship>
Sziasztok :-) Mint még régebben írtam, az FM11-ről váltottam FM15-re, ami elég nagy váltás volt számomra. Belekezdtem 1 hosszúra tervezett karrierbe (nyilván addig míg a vezetőség ki nem rúg 😄). Régen volt 1 szuper mentésem Görögországban a Panaitolikos csapatával, így az országot eldöntöttem. De nem akartam 1. osztályban kezdeni, ezért a 'tolikos ki is esett a körből. 3 szimpatikus klub maradt benn a rostán (AEK, Iraklis Szaloniki, Larisa), végül az Iraklis-t választottam.Összesen 4 és fél szezont fogok most összefoglalni nektek, remélem lesz türelmetek végigolvasni. :-)
Mit ne mondjak, pénzügyileg a klub teljesen nulla volt, így elég nehéznek tűnt a helyzet.2 csoportból állt a 2. osztály, és az első 3 helyezettek mindkét csoportból bejuthattak a feljutási playoffba, ahol az első 2 kerülhetett 1 osztállyal fentebb, míg fentről 4 kieső volt, a 2. osztály 1 csoportosra alakítása miatt.Átigazolások Az első félév katasztrofálisra sikerült, nyilván ebben az én kezem is benne volt, meg kellett szokni az új játékot, ami az elején mint látszott nehezen ment. Ennek eredményeképp a kieső zóna felett voltunk éppen, de a körbeverések miatt még az első hely sem tűnt messzinek. A 2. félévre jelentősen feljavult a játékunk, nem sikerült kikapnunk sem (viszont néhány X becsúszott) Végül a 2. helyet szereztük meg, így mehettünk a 6 csapatos PO-ba. Ennek eredményét ittáthatjátok. A Larisa-val vívtunk szoros csatát, de 1x megcsaptuk az AEK-t is, úgy kellemesen! :-) Irány az 1. osztály.

2015/16
Igazolások
Végeredmény
Pénz továbbra sem volt a csapatnál, ingyen igazolásokból élek. A védelmet elég jól sikerült rendbe rakni, 4 játékos érkezett, mindannyian erősítést jelentettek (ők lennének Kyere-túl Martins-ig), Nouri és Yelen a középpályára érkezett. Illetve jött a PAOK-tól kikukázott Papadopoulos, aki egész szezonban szenzációsan játszott és oroszlánrészt vállalt a fentebb látható végeredményben. Csináltunk egy nagy üzletet is, bónuszokkal együtt 850M Forintért értékesítettük az egyik fiatal fejlődőképes ászunkat. 4 csillagot érhetett el az én személyzetem szerint. Egyébként szokásunkhoz hűen, ismét rosszul kezdtünk a bajnokságban, szezon felénél a középmezőny alján helyezkedtünk el, de a tavasszal megindultunk előre és egy hihetetlen veretlenségi sorozatba kezdtünk, ennek eredménye lett a 7. pocíció. Elégedett voltam és éreztem ha sikerül tartani a szintet, ebből a következő idényben lehet valami.. valami több. A kupát meg sem említem nagyon, a csoportkört túléltük, aztán kiestünk a Xanthi ellen.

2016/17
Igazolások
Végeredmény
Igazolások terén sikerült hoznom 2 támadót (Coelho és Diaz), egy jól passzoló vkp-t (Hetemaj) és télen 1 védőt (Ali Khan).
A csatárduóm hihetetlen jól sikerült "vétel" volt, szórták a gólokat együtt, hátul ráadásul elég stabilak voltunk. képesek voltunk szorongatni már a nagyokat is, sőt, nyertünk is ellenük (persze nem mindig). A 4. hely teljes elégedettséggel töltött el, mert bejutottunk az európai kupahelyekért való Playoffba, de kicsit csalódott is voltam, mert ha kiegyensúlyozottabbak vagyunk, jobb is lehetett volna.
A kupa PO-ban 2. helyen végeztünk , voltak durva eredményeink, ekkor vertük el az AEK-et 7-2-re meg idegenben a PAOK-ot 3-1-re, de a Panionios ellen nem volt szerencsénk. De következő szezonban mehetünk az EL-be!! Kupát elszórakozta a tartalék, kiestünk a csoportban.

2017/18 (az áttörés éve)
Igazolások
BAJNOKI CÍM
Erősíteni újra sikerült. Stieber hasonló szituba került mint IRL, így ő érkezett, meg az Olympiakosnál kivágott Fortounis, van den Boomen pedig 1 ezen a szinten szuper védekező középpályás. A Sampdoria lett az anyaegyesületünk, ők meg kölcsönöztek ki hozzánk pár játékost,hát ők is erősítést jelentettek. A bajnokságban ami tavaly hiányzott, idén megvolt, kiegyensúlyozottan nyertük a meccseket, viszonylag kevés pontot hullajtottunk és a nagy csapatok sem tudtak minket elnyomni. Megszereztük a klub történetének első Görög Bajnoki címét! A Kupát ismét el sikerült rontani, azok a fránya tartalékok... :-) Kiestünk a csoportkörben, de ez a szezon mindenért kárpótolt.
Az EL szereplésről... első körben (ami valójában a 3. forduló volt) a skót Partick Thistle csapatát kaptuk, otthon durván megszeppentünk ellenük, ki is kaptunk. Idegenben aztán hoztuk amit kell, simán vertük őket. A 4. fordulóra kaptunk 1 spanyol csapatot, Real Sociedad. Hát... hiába vagyunk erősek itthon, azért ők jóval előrébb tartanak. Idegenben saját magunkat végeztük ki, 11-es oda, kiállítás ide... Otthon legyűrtűk őket 1 kiegyensúlyozott meccsen, de ez kevés volt. Nem sikerült bejutni a csoportba.
EL meccsek
De mint írtam, jövőre Bajnokok Ligájában bizonyíthatunk, igaz nem a csoportkörben, hanem a selejtező elejétől, a görög csapatok gyalázatos teljesítménye miatt. Viszont a következő szezonban már újra 2 BL induló lehet. Ami egyértelmű volt, az az hogy egyszerűen bármi áron, de be kell jutni a BL-be a pénz miatt, ugyanis ahhoz hogy ezt a szintet tudjam tartani, kell a pénz. Elég nagy minuszban volt ekkor az egyenlegünk, bevétel oldalon alig van valami, bajnoki cím sem fizetett túl sokat, viszont a kiadás oldal azért erősebb...

2018/19 (jelenleg futó szezon)
Igazolások
Nem volt túl nagy mozgás, nagyjából egyben maradt a tavalyi keret (egyébként sem tudtam igazolni a pénztelenség miatt, csak szerződéseket hosszabbítottam akivel tudtam). Viszont megszereztem a Bayernben nevelődött, PAOK által kikukázott Friesenbichlert. Nagyon jól szuperál egyelőre a srác :-)
Akkor a BL szereplésről először :-)
Rögös volt az út az egyszer biztos. A Kobenhavn volt az utolsó ellenfél a csoportkörért, az idegenbeli 1-0 után, otthon már a félidőben 3-0ra vezettünk, csak a szépítés sikerült nekik! Megvan! A csoport enyhén szólva erősebb volt mint mi (Atletico Madrid, Benfica, Newcastle)
Kiestünk ugyan, de szép teljesítmény volt végig. A Newcastle ellen otthon a 90. percben kaptunk ki, a Benfica ellen ha nem hozunk össze 2 büntetőt nekik, akkor idegenben is csapjuk őket, nem csak otthon, Az Atletico elleni hazai X azért jókora mák volt. Emberhátrányba kerültek és onnantól kezdve voltunk velük 1 szinten, 3x sikerült egyenlíteni és a végén még lőttünk 1 kapufát is. Utolsó meccsen ha nyerünk akkor EL, hát vezettünk is 1-0-ra már a 3. percben, de aztán beáraztak minket rendesen. Hozzá kell tenni hogy hibát hibára halmoztunk hátul, de ez nem mentség... :-) Pénzügyileg viszont már megérte bejutni... egyelőre stabilizálódott a helyzet.
Meccsek
Csoport

A bajnokság pedig a szezon félénél
Lehet hogy sokba került a BL szereplés... az Olympiakos-t rajtunk kívül senki sem verte meg (4-3), mi meg a bajnokság elején bukdácsoltunk... benne van a pakliban hogy ez a címvédésbe kerül. Eggyel kevesebbet meccseltek, ha ott győzelemmel számolok, akkor 9 pont hátrány. Nem lehetetlen, de attól még nagyon kemény lesz. Remélem hullámvölgybe kerülnek, mi meg nyerünk végig, akkor lehet esély előzni. A kupában most kicsit komolyabban játszottunk, de az első kiesés szakaszban rögtön megkaptuk az AEK Athén csapatát...bármi lehet... igaz az utolsó meccseinken elég gyakori volt hogy 4-et kaptak tőlünk, ez némi bizakodásra adhat okot :-)
Sajnos a télen a legnagyobb sztárom, Jorge Pereyra Diaz távozik csapatunktól, közel 600 Millió forintért, nem bírtam megtartani, szóba sem akart állni velem, hát akkor menjen. Az OGC Nice csapatában fogja folytatni.
Pereyra Diaz
Góltermlése 2 és fél szezon alatt

Közben a dán válogatott felkért kapitánynak, elvállaltam őket, első meccsemen pont a görögöket vertem meg 1-0-ra Athénban :-) A Nemzetek Ligájában a 3. divízióban játszottunk, fel is jutottunk a lengyel, izraeli, litván csoportból. A 2020-as EB selejtezőn a legnagyobb ellenfél az orosz és a szlovén válogatott lesz, cél a kijutás :-) Eléggé fejlődőképes a keret :-)

Még a végére pár érdekesség: Németországban a Werder Bremen immár másodjára küzd a 2. osztályban... eléggé lifteznek oda-vissza. Olaszországban pedig a Lazio van már szezonok óta összeomolva és harcol a kiesés ellen.
Bajnokok Ligájában a győztesek 2015, 2016, 2017, 2018-ban sorrendben, Bayern München, PSG, Real Madrid, Chelsea :-)

Bocsánat a hosszúságért, de ez most több évet felölelő beszámoló volt :-) Ha van rá igény, szívesen megírom a további történéseket is :-)
További jó játékot kívánok mindenkinek :-)

Köszönöm szépen a válaszokat! Így már jobban átlátom a helyzetet, GS-t nem használok, így a versatility értéket nem tudom megnézni.

Igazad van, én is olvastam erről korábban. Viszont meglepődve tapasztaltam az elmúlt két-három évben, hogy meg tudja tanulni 20-ra az új posztot. Egyszer csak jön egy üzenet, hogy XY már feels comfortable to play as , vagy valami hasonló. Persze nem 1-ről próbáltam, hanem 15-16-ról és nem egy esetben 20-ra nőtt egy éven belül, ha csak ott játszott.Persze ez függhet poszttól is, AML jobban tanul AMR-r, mint DM DR-t. IRL Garreth Barry DL-ből lett MC, ami még durvább, hogy Kolo Touré AMR-ből DC. Vagy Juhász Roland SC-ből DC. Szerintem pozíciótanuló trigger aktiválása körül valami nincsen rendben. Aki DM/DR, az tudja megtanulni 3 év alatt a full DR-t, ha ott játszik, bármilyen más értéke van.
Ismerős. Egyszer nekiültem reggel 8-kor, és másnap hajnali 5-kor koppant a fejem az asztalon. Azt sem tudtam este van, vagy reggel.
zyndar
😄

Ennyire durva sosem voltam.

LasDen
Ki ismer magára?

Szerintem ez nem bug. Ha eléri a 15-öt, az a játékos a gép szerint megtanulta a posztot. Jön a hír, hogy most már teljes mértékben alkalmas ott játszani. Nem kell hozzá elérnie a 20-at. Feljebb talán azért nem nagyon megy (ha nem megy, mert ezt nem szoktam figyelni), mert valahogy muszáj megkülönböztetni a természetes, és a tanult posztokat. A természetes posztot ugyanis soha nem felejti el, míg a tanultat elfelejtheti.

Mondjuk nekem is sántít kicsit az egész elgondolás, mert mitől természetes a természetes? Az anyja hasában tanulta? És miért nem érheti el a maxot, ha 15 éve a tanult posztján játszik? De valahogy meg kellett csinálni, és ezt így megfelelőnek gondolták. Én nem látok ebben különösebb problémát. Úgysem a zöld pont mondja meg milyen jó valaki, hanem a poszthoz tartozó értékei. Lásd a klasszis jobbhátvédedet.

A tanulási idővel kapcsolatban pedig semmi furcsa nincs abban, ha valaki 3 év alatt sem tanulja meg az új posztot. Nem mindenki alkalmas átképzésre. Ha nincs látható haladás, meg lehet nézni a versatility értékét a GS-ben. Ha a béka segge alatt van, felesleges vele szenvedni. Ő is megtanulja egyszer, de semmi perc alatt képes elfelejteni ha nem ott játszik. Vagy ha levesszük róla a poszt edzést. Egyébként erősen ajánlott az átképzést minél fiatalabb korban elvégezni. Egy 16 éves sokkal gyorsabban tanul mint egy 20+ éves. Egyik-másik gyerek a nulláról is képes 10 hónap alatt elsajátítani vadidegen posztot. És ha ritkán is játszik ott később, akkor sem fogja elfelejteni. Az fm 1x1 szerint is felnőtt játékost átképezni tricky business. Lassan tanul, gyorsan felejt, és ha nem profi mentalitású, unhappy lesz a ráerőszakolt különóra miatt.

Abban egyetértek, hogy egyes gyanús esetekben a bugot sem lehet kizárni. De van ebben értelmezhető szisztéma, és alapjában véve jól is működik.