Football Manager topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
értéke.De ez fordítva is igaz.Ha eladsz egy játékost mondjuk angliába,mihelyt kilép a repülõbõl,már tízszer annyi az értéke,ha pedig
egyszer belerúg a labdába,még tovább emelkedik.Ezért sem szabad fiatal játékost továbbadási záradék nélkül eladni.Egy 100.000-ért
(Euro)eladott tehetséges srác késõbb akár milliókat is hozhat.Tehát nem kell csodálkozni azon hogy csökken az értéke.Persze ez nem
jelenti azt,hogy egy hasonló,vagy rosszabb gazdasági helyzetben lévõ országból elhozott játékosnál nem nõhet.Kifejezetten igaz,hogyha
nemzetközi(kupa/válogatott)meccseket játszik.Alapjában tehát a nálunk lévõ siralmas gazdasági helyzet teremt ilyen helyzetet.Ezen
sokat segíthet,ha a klubod rendszeresen BL meccseket játszik,mert a klub reputációjával együtt nõ a játékosok értéke is.Azonban soha
nem fogja elérni egy nyugat-európai top liga szintjét.Ezért van az is,hogy egy 16 éves angol ifi(nem wonderkid)többet érhet mint egy
válogatott magyar játékos.
Egyébként ott van példának Adorján, akit szintén 1 milláért hoztam haza a Liverpoolból
AMC-ként játszatva lõtt 6-8 gólokat és 2 év alatt lement az értéke 130 ezerre, úgy hogy fejlõdtek az értékei és a válogatottban is játszott már pár meccset.
Vagy van egy másik játékos, érte is 1 milla körül fizettem, ipari mennyiségben termelte a gólpasszokat és folyamatosan csökkent az értéke.
Alig-alig akad játékosom akinek nõne az értéke. Hiába veszem meg 1 millióért mondjuk (bár most már nem csinálok ilyet), akkor is elõbb beárazza magának a rendszer hogy 3-400 ezer max, aztán pár év mire újra feltornázom. A bajnokcsapatomban 2 játékos van akinek 1 millió fölötti az ára - 2015-rõl van szó - az egyik svéd válogaott, a másik egy brutális néger khv. A 2 éve folyamatosan irtó jól teljesitõ belga ifiválogatott irányitóm 3 év alatt 350-rõl 700ra tornázta fel az árát.
Szóval akkor is tartom, hogy baromi sokat számit, hgoy milyen csapatban játszik az illetõ. Ha végignézegetek 1-2 nagyobb csapatot és ott kiválasztok pár 20-22 évest akinek sokkal szarabb értékei vannak mint az én játékosaimnak akkor is 3-4-5 milliókat érnek
Les Dogues
ha pl nálam a Fradiba nyomja, vagy mondjuk a Realba ugyanaz a srác, akkor szerintem kijönne egy 30x-os különbség. Nekem volt hogy megvettem 1 millióért egy 18-19 éves csatárt, hozta a meccsenkénti 1 gólos átlagot kb, aztán év végére lement 300 ezerre az értéke
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Lali mennyire vagy túsz? Sörhöz odaférsz?
Hát ilyen fiatal csapatot se raktam még össze. Oké, van még ott egy 32 éves cseh válogaott kapus, de helyette is egy ukrán gyerek véd. Ha nem sajnálnám az áramot akkor poénból elmennék estére szabadságra és megnézném hogy mit érne ez a keret pár szezon múlva 😊
közben BL-ben robogok, remélem meglesz a csoportkör
APOEL 4-1, Maribor 8-0 összesitésben, most meg kaptam egy Xazar Lankarant, vmi azerbajdzsáni klubot, csak elpicsázom tán 2 meccsen õket. Kaphattam volna ebben a körben egy Celticet is, szóval szavam se lehet 😄
Angliában az 5-7. helyeken állok évek óta, nem tudok elõrelépni, de ha európai kupában játszom egy Interrel (7:2), egy Dortmunddal (3:0), õket simán verem. Közben szenvedek az ilyen csapatok ellen, mint a Stoke, a Swansea, a Birmingham, pedig õket azért a legnagyobb jóindulattal sem lehet Európa elitjéhez sorolni. Szóval olyan, mintha az angol bajnokság szándékosan nehezebb lenne, mint a többi, amivel nem játszol.
FM2012 - http://sysfoxfm.blogspot.hu/
www.smart-bus.hu
Rengeteg dolog közrejátszik. Tudom, hogy te csak az FM12-vel játszol, de ott is rengeteg dolog befolyásolja a meccs kimenetelét.
I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC
Nem fél perc megcsinálni 300K játékossal, nem szeretném 2x csinálni, szóval válaszoljatok gyorsan pls 😄
I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
"Az élet egy lemezjátszó, amin Isten a DJ, minden nap egy újabb beat, nincsen replay..." NKS krú
Les Dogues
Les Dogues
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Alaphelyzet: Az Északír klubfutball nem áll túl fényesen mostanság, a játékban (alap adatbázissal) elérhetõ bajnokságok közül a legrosszabb koefficienssel rendelkeznek, 49. helyen tanyáznak, épp csak a feröer szigeteket és még 1-2 hasonló futballnagyhatalmat maguk mögé utasítva. 1 bl helyet azért nyújt persze az elsõ osztály, ezt pedig a Linfield foglalta be az utóbbi években. Õk az egyetlen profi együttes, mindenki más semi-pro még a legfelsõ ligában is tehát, ez kicsit aggasztott is, de ott még nem tartunk... Saját csapatom a harmadosztályú Sport&Leisure, egy alap ismeretlen kis semmilyen klub, de utolsónak várták õket és megtetszett a nevük, így nagy kedvvel vágtam bele a dologba.
Elsõ év (2011-12)
Ritka fos (és szûk) keret, emlékeim szerint ~1k fizetési sapka, így gyors könnyes búcsú néhány játékostól (fõleg azoktól akik kerestek és nem amatõr szerzõdésük volt). Szépen hoztunk jónéhány játékost, bár eleinte kissé döcögõsen ment, lévén hogy ugye Nagy-Britannia, nem eu-soknak kell a munkavállalási engedély, amire 0 esély (nyilván nem 50szeres válogatott brazilok jönnének el...). Így jöttek a fõleg félig francia spílerek (meg Scali, ó igen). Sok-sok keresgélésbe tellett, de az itt megvett játékosokból bizony még most a 4. évemben is (fontos) szerephez jut egy-kettõjük.
Sikeres erõsítés volt tehát, bár erre a szintre tényleg csak erõsíteni lehet...
A ligakupában elsõ meccsünkön elsõ meccsünkön a linfieldet kaptuk, le is nyomtak, de ezt csúnyán megbosszultuk késõbb az igen rangos steel&sons kupa döntõjében B csapatuk ellen. Ez volt az elsõ serlegünk.
A bajnokságot simán behúztuk:
De a ráadás csak ezután jött, mivel jobbnál jobb meccseket vívva végül az északír kupa döntõjébe jutottunk, hogy aztán be is húzzuk. A linfield számomra érthetetlen módon kissé tartalékosan állt fel (mondjuk azért nem B csapattal). Meccsek elsõ és második fele. Jöhetett tehát a másodosztály és az EL !
Második év (2012-13)
Jött is. A másodosztályról annyit, hogy már elõre is látszott, hogy kb ugyanolyan gyenge mint a harmad, 1-2 csapattól eltekintve. Ennek örülhettem, mivel sajnos hiába nyertük meg a harmadosztályt az országos kupával együtt, reputációnk alig növekedett, így az átigazolásokkal némi gondunk akadt (pénzt sem kaptunk sokkal többet
). Mindössze néhány valódi erõsítést jelentõ játékost sikerült elcsábítani, míg a maradék alap"játékos" nagyja úgy határozott, máshol próbál szerencsét (értsd: kik*rtam õket).
Barátságosokra alig volt idõ, mert már jött is az EL és a Ventspilis. Bár a média nem meglepõ módon litván hengerlésre számított, mi tudtuk hogy nem kell félni, elsõ meccsünkön max a végén izgulhattunk kicsit, de az is felesleges volt, mert a visszavágón simán lenyomtuk õket. Mondjuk 4 ccc-bõl egyet lõhettek volna, de az mindegy. Jött a sorsolás és a Spartak Moszkva... Elsõ meccsen bár tosztunk gyorsan kettõt, onnantól sok közünk nem volt hozzá. A visszavágóra bizakodóan mentünk Moszkvába, elvégre csak 1 hatost kellett hinteni, és meglepetésre 1 pontot el is hoztunk. Védõm 2 pontrúgásból duplázott, majd második gólöröme közben elgondolkodott arról, hogy amíg õ ünnepel az ellenfél kapus kb. meg is keresi az õ heti bérét. De a lényeg, hogy simán kiestünk és rájöttünk hogy hosszú még az út, de legalább kaptunk némi pénzt, ami (minimum) jól jött. A hazai fronton aztán volt néhány kupa, végül több kupameccset játszott a csapat, mint bajnokit (!):
A ligakupát idén már behúztuk - döntõ
A kupában idén még gyilkosabb sorsolással is diadalmaskodtunk - döntõ - a kapufa elvitte extra timeig
Nyertünk egy ilyet is.
Illetve indultunk az All Ireland Cup-ban is, amiben Írország és Észak-Írország legjobbjai csapnak össze és igen jó reputációja (többi kupához képest). 1 ír meg 1 hazai csapatot kiütve döntõig meneteltünk, ahol aztán végre a Linfield teljes kezdõje ellen mérkõztünk, sajnos nekünk ellenben több sérültünk is volt, de esélyünk jóformán nem. Eléggé meg voltam lepve a vereségen, de azon még jobban, hogy a döntõig jutásért több mint 1 milliót (euró) kaptunk ! Ennek fontossága majd késõbb.
A bajnokság végül nem okozott komolyabb gondokat:
Ezzel az évet 4 trófeával zártuk, és jöhetett a nagy Premier Division és ismét az EL !
Harmadik év (2013-14)
Tehát a harmadik szezonunkat már a legfelsõ szinten kezdtük, és bizony a másodosztályhoz képest ez hatalmas ugrás. A kupákban ugyan többször is lenyomtunk már erõs elsõ osztályú csapatokat, de igazán könnyû meccset ritkán vívtunk velük, plusz volt 1 Linfield, akik ugye elég csúnyán elvertek minket nemrégiben.
Reputációnk továbbra sem ugrott meg igazán, még a legtöbb másodosztályú csapat feljutásom és kupaszerepléseim ellenére is megelõzött minket.
Pénzt ellenben ugye az All Ireland Cup adott dögivel, így az eddigi 2-3 ezre fizetési sapkából közel 20 ezres lett, de végül sokkal kevesebbre mentem vele, mint hittem. Nevetséges hírnevünk miatt szinte teljesen feleslegesnek bizonyult ugyanis hogy végre akár másfél ezret is tudtam ajánlani játékosoknak (eddigi 200 helyett). Átigazolásaink ehhez képest lehet mást mondanak, de a megvett spílerek harmada 1 db meccsig sem jutott (amatõr szerzõdéssel jöttek csak), a másik harmada alapból csak félévkor jött, a harmadik harmadából is csak 2-3 került be a kezdõbe. Sikerült bizony mellényúlni elég rendesen egy-két névvel, de a scouting range kibõvítését hiába kértem 20x a kedves tulajdonosoktól az utóbbi 2 évben, továbbra sem tudok még európába sem megfigyelõt küldeni... Helyette órákat nézegethettem az afrikai csapatokat, egyenként ajánlgatva játékosaikért... így 20 ezres büdzsémbõl végülis alig 5 ezer lett kihasználva a nyár végére (a premier divisionben egyik legkevesebb). Nehéz szezonnak ígérkezett.
Na akkor gyorsban:
EL:
Az Ekranason túlmákoltuk magunkat elsõ párharcunkban, majd jött az Anderlecht... Elsõ meccsen viszonylag jól taktikáztunk, valódi ziccerig nem jutottak a 'belgák', bár mi meg teljesen feladtuk a gólszerzés legtávolabbi esélyét is. De az eredmény kedvezett, így a második mérkõzésen megpróbáltuk a lehetetlent: dominálni és elverni az Anderlechtet. Akár sikerülhetett is volna, de ahhoz jóval több szerencse kellett volna...
Hazai színtéren elsõ döntõnk a Co Antrim Shield döntõje volt, ahol ismét elpicsázott a Linfield.
A ligakupában ellenben egy fasza sorsolással a meglehetõsen izgalmas fináléban sem álltunk le.
A kupát a döntõben buktuk tizikkel. Megint a linfield... még mázlijuk is volt.
Az All Ireland Cup-ból ezúttal idõ elõtt búcsúztunk egy érdekes elsõ meccs miatt. De még így is kaptunk szûk 1 milliót, amit aztán végképp érdekesnek gondolok... Elég nagy cheat ez a torna, de örülni kell neki.
EL+Bajnokik és másik fele
Ez így sajnos csak egy (betonbiztos) második helyre volt elég, a Linfield elég durván vitte végig a szezont, mi néha elvesztettük a fonalat:
Scali és Guichard - 2 játékosom, akiket még a harmadosztályban szereztünk és végig kulcsemberek maradtak - statjaikon is látszik. Mindketten ikonok lettek 3 év alatt a klubnál (én edzõként legenda), és tervezem õket megtartani akkor is, ha szép lassan azért kinõjük õket. Mondjuk Guichard többet volt sérült és szépen megkoptak skilljei mostanra, így a 4. évben már nem kezdõ, de azért jó csere a kupákra.
És akkor igen-igen hosszú beszámolóm végére egy kép az eddig trófea-kollekciómól, finom piros kerettel jelölve azt az egy serleget, amit nem az én irányításom alatt szerzett a csapat:
Hajrá Sport&Leisure!! (remélem nem bsztam el sok képet <#idiota>#idiota>)
Az 55.-ik percig domináltunk, majd jött a kiállítás nálunk. Mikor megsérült Maduro, már nem volt cserénk, kettõs emberhátrány. Tizenegyes nekünk, a cséká Barry kihagyja. 4 perc múlva, a 90-ik percben megint tizi, azt is kihagyja. 93.-ik perc, beadás, összevissza pattog a labda és gól...<#idiota>#idiota> 3 vereségünk van idén a PL-ben, abból kettõ a Swansea ellen.