Football Manager topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
hofimark922: szerintem nem befolyásolja, aki akar, az felkér edzõnek, ha érdeklõdsz
I met God. She's black
Korábban írtad, hogy jó ha van anyaegyesület, de nekem ez egy kicsit olyan, mintha egy csapat egy a nálánál alacsonyabb ligában kezdene, én pedig tényleg a semmibõl akarom kezdeni.
IRL a Bromley idén 14-ik lett, nem tudom a játékban mit jósolnak neki. A Vauxhall 12-ik, a játékban ~20 környékére várták, így nekem nagyobb a bizonyítani valóm :)
I will never be blue, I don't need no guns and I'd rather walk alone! MUFC
Amit leírtál,az szépen hangzik.Belemerülni a taktikába hasznos dolog,de nem ezekben az osztályokban.Ez olyan,mintha atomfizikát tanítanál az óvodásoknak.
Ha a taktika ínyencségeivel szeretnél bíbelõdni,akkor utoljára mondom,a legrosszabb ligát választottad.Ezeknél a játékosoknál a taktikai mutatók a béka segge alatt vannak,képtelenek összetett feladatokra,csak összezavarodnak.Igazán érett,taktikus játékosokkal pedig nem fogsz találkozni a League One alatt.(Ott sem sok van)
Természetesen mindenki azt csinál amit akar,minden taktika lehet jó a hozzá passzoló emberekkel.Az egyik kedvencem még az fm11-hez valamelyik angol oldalon volt feltéve.Az 1910-es években használt 2-3-5-ös taktikával hat bajnokságot nyert az Atletico Madriddal.Én csak leírtam egyet,ami jól mûködik(mûködhet).Hetedik éve játszom az fm-ekkel,döntõ többségben sikeresen,de még soha nem néztem hõtérképet.
Agyalok eleget enélkül is.Ha ez is foglalkoztatna,kijönne a 14,mire végeznék egy szezonnal.Nem vagyunk egyformák.
Szóval holnap Bromley.Teszek fel majd képet,ha esetleg érdekel valakit.
tudom mindezek nem csupán a taktika függvényeként értelmezendõk, de pont ezért van szükség minél több állandóra (ugyanaz a meccs, játékosok, idõpont=elsõ meccs), és ezért is kérdeztem rá, hogy van-e értelme...
Igen,egy kis csapat ebben a játékban elérheti a nagyok szintjét.Azzal kapcsolatban azért vannak fenntartásaim,hogy egy 10 ezres kisvárosnak lesz-e valaha 60 ezres stadionja.Szerintem nem,de cáfoljatok meg,ha valaki mást tapasztalt.Nekem a tizedik év körül már 45-ezres volt a stadionom,de a Hayes is londoni csapat.
Az újrajátszott (újratöltött) meccsnek semmi értelmét nem látom.Semmit sem tanulsz belõle.Még ha ugyanazzal a taktikával is töltöd vissza,tízbõl tízszer más eredmény születhet.Pl. 3-0 vagy 0-3.Akkor ebbõl mit tanultál?Semmit.Ráadásul hiába kiabálsz nekik,értelmetlen.A három csatár közül berakod a colost középre,beállítod hogy fejre kapja a labdát,a másik kettõ lábra.Támadásra játszol mindenki ellen,aztán elengeded a kezüket.Lesz ami lesz.Amíg megy a meccs,netezel.Ennyi az egész.
játékélményt nem rontaná, mivel semmilyen elõnyt nem szerzek vele, de megismerem a játékot...
2. persze, csak elég sokáig kell vinni a játékot. Én anno Torquayból csináltam bl gyõztest és minden világ színvonalú volt a klubnál.
+1 elég csalás gyanús :D
am fizetési keretbe nagy ívvel sz@rjál ameddig engedi addig menj mínuszba, ha nagyon durva akkor úgy se tudsz szinte semmit ajánlani egy szerzõdésnél
A 4-3-3-as ötlet tetszik, tényleg több problémámra is megoldást nyújt.
Most a fõ bajom, hogy nem tudok úgy igazolni, hogy a fizetésállomány ne kerülne minuszba. A már meglévõ emberekbõl összeállítottam, amit lehetett, de nagyon kevés a mozgástér. A célkitûzés csupán annyi, hogy ne essek ki a bajnokságból, szóval az elsõ év jó lesz tanulgatásnak, de ha nagyon rossz a csapat (rosszul raktam össze), akkor pár meccs után restart az új taktikával.
Két további kérdés:
1. a taktika szintje a nyáron ugyanoda visszaesik, mint a játék kezdetén?
2. egy kis csapat képes lehet mindenben a nagyok közé nõni (stadion méret, létesítmények, szurkolótábor stb.)?
+1: van értelme annak, ha csak a játék megismerése céljából ugyanazt a meccset újból és újból lejátszatom, különbözõ taktikai beállításokkal? vajon sokat variál az ellenfélen a gép két újratöltés között?
Chester F.C
egy 2010-ben újra alakult klub aki eddig minden évébe osztályt lépett, és ahogy néztem a játékba se képvisel rossz erõt ahhoz képest h újonc.
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Az az igazság h ott az átigazolási idõszakok a leghosszabbak (Imádom am) és tényleg szinte minden évbe csapatott kell muszáj cserélni és ha szerencséd van akár minden évbe bajnokként lépkedhetsz fel.
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Kalaba
Blum: Ismerõs nekem is. Nem egyszer, nem kétszer, így veszítettem el a legjobb játékosaim. Egyszerûen elkerülte a figyelmem, hogy lejár a szerzõdése és mire ajánlottam neki újat, nem akart aláírni...
Les Dogues
korbin elismerésem ennyi tanács után feltett lábakkal lehet szinte feljutni a pokolból a mennyországba! meghoztad a kedvemet nekem is egy hasonló karrierhez
"Ha a trendet követed és a trenddel mész, akkor a trend elmúlik és te is elmész..." Az 1000. nyár
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Vege az idenynek a Hull Cityvel,jottek az uzenetek,hogy ennek meg annak a jatekosnak hamarosan lejar a szerzodese/vege a kolcsonnek. Akartam veluk hosszabbitani,de talan ha 2 maradt a csapatnal. Maradt 4 (azaz NÉGY) játékos a keretben (+ ifik). Kaptam 6 milliot igazolni,ebbol rakjak ossze csapatot? Ez most valami bug vagy ezt tenyleg komolyan gondoltak? Mert en akkor asszem lelepek innen.
Heerenveen - Anderlecht
Breda - Heerenveen
Heerenveen - NEC
Gratula mindenkinek, bár nem sok képet látni :)
eddig csak és kizárólag a Fradival nyomtam, de most elkezdtem agyalni egy ilyen mentésen. (amúgy csak kis megjegyzés, de nem kell enterrel tördelned a sorokat, csinálja az magától, csak mert igy hülyén néz ki, pláne ha hosszú a szöveg)
Vauxhall Motors kispadján ülsz.Ha nem hozod az elvárást,ugyanúgy bajba kerülhetsz.Ha már valamit
felmutattál a csapatnál,akkor türelmesebbek.Ebben semmi különbség nincsen kicsi és nagy között.
A több liga-több játékos nyilvánvalóan lassítja a játékot.De ha egy igazán hosszú karriert tervezel angliában,
akkor érdemes betölteni még a Skót,Ír,Walesi ligákat,mert rengeteg játékos/staff közül választhatsz.EU-n
kívüli játékost leigazolni pedig úgyis szinte esélytelen,ha nem vagy valamelyik top csapattal.Ha pedig már
elérted a magasabb osztályokat,és külföldre kacsintgatsz,bármikor hozzáadhatsz/törölhetsz ligákat.
Megnézed a liga legmagasabbra taksált csapatának játékosait,és akkor már tudni fogod,hogy ki a "gyors"
játékos.
Nagy csapatnál éppen nem kell annyi mindennel foglalkozni,mert szinte mindent rábízhatsz a személyzetre.
Idõkorlát nincs,addig játszol amíg meg nem unod,vagy visszavonulsz 150 évesen például.
A játékosok fejlõdésével nem kell foglalkoznod ezen a szinten.Több oka is van,de a két legfontosabb:
1.-Nem lesz nálad annyi ideig,hogy a fejlõdését nézegesd.Amelyik jó a hatodik ligában,már gyengécske az
ötödikben,és használhatatlan a negyedikben.2.-Ha véletlenül találsz egyet,akiben van potenciál,semmi perc
alatt elviszik tõled,és semmit sem tehetsz ellene.Nagyon fontos:ha gyorsan akarsz elõre lépkedni,(márpedig
mindenki ezt szeretné)nincs olyan,hogy érzelmi kötõdés.A játékos eldobható eszköz kell hogy legyen.Ha
ugrottál egy osztályt,akár az egész csapatot is kirúghatod,mert a szabadpiacon ötven jobbat fogsz találni.
(Ezért kell a nagy adatbázis-ebben az estben Anglia+Brit szigetek)Megállás nélkül,folyamatosan zaklatni
kell a vezetõséget,hogy keressenek anyaklubot az elsõ vagy a másodosztályból.Mert négy -öt tehetséges
kölcsönjátékossal szabályos vérengzést lehet csinálni ezekben az alacsony ligákban.Próbálj tapasztalt
játékosokat igazolni,nem baj,ha 38 éves.Ha fejutttál,úgyis ki kell rúgni.Ne álmodozz tehetségekrõl,mert
nem marad nálad semeddig sem,nem fog segíteni.Ne ígérj a vezetõségnek semmit,fogadd el,amit õk tûznek
ki célnak.Ebben a játékban pillanatok alatt kirúghatnak ha nem teljesíted amit ígérsz.Ha már léptél egy
vagy két osztályt,lehetsz bátrabb,de akkor sem érdemes.Semmit sem nyersz,de mindent elveszíthetsz ha
feljutást ígérsz,aztán a tizedik fordulóban kirúgnak,mert a hetedik helyen vagy.(elõfordult ilyen is)
Tudom,hogy kegyetlenül hangzik,de amíg nem lesz profi a csapat,és nem éred el a harmadik osztályt,addig
ez a leggyorsabb módja,hogy akár három év alatt hármat lépjél elõre.Ha már odáig elértél,akkor egy egész
más korszak veszi kezdetét.(Edzés,anyagiak,utánpótlás kiépítés,)Addig ezekkel nem kell foglalkozni.Az
angol oldalakon többen is ötven-hatvan játékost forgattak(igazoltak-kirúgtak)négy év alatt,nagy sikerrel.
Villámgyorsan menekülni kell felfelé,mert egyre több a pénz,és az mindent könnyebbé(és nehezebbé)tesz.
A taktikáról:Játssz egyszerû 4-3-3-at.Ne játssz 4-4-2-t,mert ha sérülnek a szélsõk,nehéz variálni a
csapatot.Középsõ középpályásból legyen öt-hat,akkor nem lesz baj.Keresd meg a leggyorsabb ingyenes
csatárokat,nem baj ha falábúak.Minden meccsen támadóan játssz,sok helyzeted lesz és a háromból egy
tuti jó napot fog ki.Preferálni kell a direkt játékot,nem a sokpasszost,mert iszonyú sok lesz a rossz passz.
Ne felejtsd el,hogy ezek a fiúk nem Xavi és Iniesta.Ne variáld a taktikát akárkivel is játszol,mert bele
fognak zavarodni.Csak egyszerûen,mint egy faék.Sérülések lesznek,de nem tudod elkerülni.Jó edzõt,orvost
nem fogsz tudni igazolni,ne foglalkozz vele.Hát így hirtelen ez jutott az eszembe,de ez is jó hosszú lett.
Nagyon élvezetes tud lenni felépíteni egy ilyen kicsi csapatot,de az igazi nehézség szerintem a harmadik
osztály körül fog kezdõdni.Ettõl a forint dologtól pedig frászt tudok kapni.Mire eléred a másodosztályt,
annyi nullát fogsz látni,hogy kilóg a képbõl.
Továbbra is azt gondolom,hogy egy igazi nagy csapattal kellett volna kezdened,mert sokkal könnyebb,de
azért egy nagy kalappal.
Ha Classic módban kezdek újat, akkor nem lehet a megye aktivátort használni?
köszi.
gondolom fontos még a magas morál, taktikai felkészültség, összeszokottság, és minden, ami nem dobja meg a játékosok árát, nem?
egyébként a csapat, amivel játszom (Vauxhall motors), összesen kb. 300 ezer forintot (nem fontot!!!) engedélyez fizetésre, tranzakcióra 0 azaz nulla Ft a keret, így nagyon kicsi a csapat mozgástere, és ezért kérdeztem, hogy vajon meddig maradnak meg a szerzõdés nélküli játékosaim. igazából most fizetés nélkül játszanak nálam, és nem igazán értem, hogy miért nem hajlandóak aláírni. esetleg közrejátszhat, hogy a media prediction a 21. helyre várja a csapatot...
amúgy azért választottam a forintot fizetõ egységnek, mert így közelebb érzem magamhoz az egészet. vicces, hogy a manager kb ugyanannyi pénzt kap fizetésnek, mint én a valóéletben (~170ezerft), de a játékosok 50 ezer forintos bérét nem nagyon értem.
apropó újabb kérdés: egy edzett képesség (attribute) várhatóan milyen gyorsan fejlõdik? (átlagosan, tudom, hogy nagyon sok minden függvénye)
Amiért lentrõl kezdem a játékot, annak két oka van:
1. azt gondoltam, hogy nagyobb csapat esetében több mindenre kell odafigyelni, míg egy kisebbnél kisebbek az elvárások, és nem zuhanok össze, ha nem nyerem halálra magam :)
2. szeretném látni, hogy egy semmilyen csapat fejlõdését, és ha minden igaz, akkor ebben a játékban fel tudom vinni õket, akár a topba is...
errõl jut eszembe: van valamilyen idõkorlát (évben kifejezve), ameddig fut a játék?
másik: van értelme több országot kiválasztani a játék elején? színesíti a játékot a nagyobb merítés? nagyon belassul tõle a game?
Hát hogyha szereted a komplexitást,akkor most megtaláltad.Gondolom amatõr a csapatod,kezdésnek
elsõre jobb lett volna egy nagy csapat,megtanulni a trükköket.Az elsõ kérdést nem igazán értem,amatõr
szerzõdést sem tudsz ajánlani?Hogyha a klub semmit sem enged,akkor addig maradnak,amíg ingyen el nem
viszi õket valaki.De ilyen alacsony szinten nem is érdekes.Ha nagy adatbázist választottál,akkor tele lesz a
játék ingyen igazolható játékosokkal.Ezen a szinten nincs pótolhatatlan ember.Nézd át alaposan a büdzsét,
semmi esetre se menj mínuszba.Szabadulj meg mindenkitõl,aki viszi a pénzt.Ne tarts ifi csapatot(még),sokba
kerül.Próbálj gyors lábú embereket igazolni,nem baj,ha ügyetlenek.Négy-öt aránylag gyors játékossal egész
könnyû bajnokságot nyerni.Nézd meg az fm-base oldalát,ott rengeteg hasznos tanács van a lower-league
karrierekhez.És még egyszer,figyelj a pénzre,mert hamar lapátra kerülhetsz.
A sérülttel semmit nem kell csinálni,szólnak,ha már játszhat.
De szerintem nehéz fába a fejszédet.Nem lebeszélni akarlak,de elsõre ez piszok nehéz kihívásnak tûnik.
Azért sok sikert,és kérdezz nyugodtan,sokan vagyunk itt olyanok,akik már csináltak ilyet.