Túlélõ topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
<#eplus2>#eplus2>
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
Nem tudom, utóbbi idõben enyhébb, és nálunk hó sem nagyon volt. Bár, ha hegyre mentek ott biztosan lesz. :-)
december 15én éjfélkor sulim megint túlélõ túrát szervez. asszem utána tudni fogok válaszolni erre a kérdésre:)
dec.15-én miléyen hideg szokott lenni? :O
MY NAME IZ BOXXY!%!%% tudom hogy szeretitek, hááá
Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!
Amúgy kisállatokat könnyû fogni, sün, egér meg ilyenek. De még könnyebb szerintem tojást találni. De ugye ez is tereptõl függ. Nem mindegy hol vagyunk.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Kézenfekvõ válasz: Északra nem mész, mert nincs melegruhád<#idiota>#idiota>
Még szerencse, hogy nem tértetek el olyan messzire az útvonaltól, de így is elég kellemetlen lehetett.
A Budai hegyekben GPS-el (Garmin GPS12 - nem tud térképet tárolni, csak koordinátákat jelez ki) és GPS koordinátákat tartalmazó térképpel tévedtem el úgy, hogy jó fél óráig kellett keresnem a megfelelõ irányt, hogy belefussak egy turistaútvonalba...
Sokáig azt gondoltam, kis hazánkban nem lehet elkeveredni: tévedés! Egyszer keveredj be egy kis félrenézés miatt olyan csalitosba, ami leszedi rólad a gatyát, kétszer átgondolod a dolgot!
A pilisi elkeveredést megelõzte egy kis köd szemerkélõ esõvel, ami az erdõ közepén rendkívül hangulatos, de az irányt jelzõ TV-tornyok és hegyen figyelõ kilátók úgy eltüntek, hogy erõs térképfigyeléssel és SILVA tájoló izzítással tudtunk irányt tartani. Keserû tapasztalat: erdõben verõfényes napsütésben sem lehet tereptárgyakat tájolóval irányozni... :P
Aki keveredett már vízmosás mellé úgy, hogy majd 90 fokban megy lefelé a hegyoldal, még ha csak pár méter mély is, az is elgondolkodik azon, hogy a tájoló és térkép, nameg a jó túraelõkészítés nem is baromság, ha elõször tévedsz ismeretlen terepre.
Visszakanyarodva a navigáció-idõ témakörhöz: sokkal nagyobb "varázslat", amikor egy ilyen egyszerû kis tájolóval:
negyedórára megmondod, hogy mennyi az idõ ;) :P Ugyanaz a módszer, mint az órával mérni a déli irányt...!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Ezeket a vonalakat a napóra "rúdjának hegye" írja le és a mi északi kb. 47. szélességi körünkön így festenek (pirossal):
Ebbõl látszik, de be is lehet bizonyítani, h ez akkor egyenes (és K-Ny irányú), ha éppen a tavaszi vagy õszi napéjegyenlõség van. Ettõl eltérõ idõpontokban az ábrán láthatóhoz hasonló alakú görbék.
Ekkor nem igaz az, hogy a nap során BÁRMIKOR két helyen megjelölve az árnyék végpontját összekötõ egyenes éppen K-Ny irányú (csak akkor, ha az a két idõpont a helyi idõben(!!!) mért "dél"-re éppen szimmetrikus, tehát elõtte és utána van ugyanannyi idõvel - mert ugye "dél" egy adott helyen nem 12:00-kor van ám!!!).
Erre jöttek rá azok, akik az "indiai kör"-t kitalálták, tehát õk azt figyelik meg, mikor van a rúd vége a helyi dél körül éppen szimmetrikus helyzetben. Akkor a pontokat összekötõ egyenes pontosan K-Ny irányú.
Amúgy kézenfekvõ kérdés: mi a szart csinálsz, ha tudod, merre vannak a fõ égtájak? Mit érsz vele???
Az operációs rendszeren is túl...
pl 10 perccel dél elõtt és 10 perccel dél után kell mérni
Zuhogó hó Eltûnik a tengerben. Micsoda csend!
A rudat beledugod a földbe. Az vet egy árnyékot. Az árnyék végét bejelölöd egy kõvel. 10 perc múlva az árnyék máshol lesz. Annak az árnyéknak a végét is bejölöd egy kõvel. A két pontot (jelen esetben a két követ) összekötöd. Igy keletkezik egy egyenes. ez lesz az K-NY tengely. A nap állásából és a napszakból ki lehet következtetni merre van melyik. Keleten kel a nap és Nyugaton megy le. Miutén megvan Kelet és Nyugat akkor húzol rá merõlegesen egy egyenest. Itt már könnyü kiszûrni melyik Észak és Dél. (Északtól jobbra Kelet, balra meg Nyugat)
Leszúrok egy botot, ahová szúrtam, azzal a középponttal rajzolok egy kört, majd megjelölöm, mikor van rajta a rúd végének árnyéka a körön. EZEKET összekötõ egyenes lesz K-Ny irányú!!!
I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.