134
 • Epikurosz
  #134
  eszmefuttatásnak érdekes, de hol van a tavalyi hó?
 • AranyKéz
  #133
  " az élet e bolygón immár vagy 3 milliárd éve önszabályozó "

  Jah, annyira hogy csak kétszer váltott légkört, és a harmadik folyamatban van.
 • flashdesigner
  #132
  ezt a gondolatsort továbbgöngyölítve: az emberiség az eddigi leghatékonyabban gyilkoló vírus a földi élet történetében. módszeresen irtja ki maga körül válogatás nélkül az összes típusú élőlényt. ámbátor aktivitásának köszönhetően talán még más bolygók felszínét is megfertőzheti. összegezve : az ember a földi élet robbanómotorja, amelynek egyetlen küldetése a földi élet más bolygókra való eljuttatása, mielőtt az itt kihal. hiszen egyetlen faj létezik a földön : a DNS. Minden ma élő ember egyetlen közös DNS ős-testvér. Igen szándékosan mondtam hogy testvér és szándékosan nem mondtam hogy származik. Mert a szóban forgó DNS mindannyiunkban él, 3 milliárd éve folyamatosan osztódik és 100%-os pontossággal másolja önmagát percenként , tehát mindannyian kb. 3 milliárd évesek vagyunk. viszont a robbanómotoroknak vagy egy hátránya: hamar kifogy belőlük a benzin/hamar tönkremennek, tehát nem sok időnk maradt, hogy a küldetésünket teljesítsük.
 • flashdesigner
  #131
  az élet e bolygón immár vagy 3 milliárd éve önszabályozó, automatikusan kiveti magából a "beteg" életképtelen szervezeteket, legyen az ember vagy akármilyen életképtelen faj, esélyt sem hagy nekünk az élet, ha próbálkoznánk. ezért szerintem igen rövid időn belül hírmondónk sem marad. az ún. intelligencia egy beteg , életképtelen szerv egy egészséges testben.
  úgy is mondhatnám, hogy az emberiség a földi élet eddigi legnagyobb katasztrófája. még a perm-triász kori tömeges kihaláson is túlteszünk hamarosan, de a dinoszaurok kihalását még ebben az évszázadban megdönthetjük.(gondolok itt a biológiai diverzitás időegység alatti megcsappanására)
 • Epikurosz
  #130
  Megszórtál minket. :-)
  (Én is szoktam.)

  Csak annyiban vitáznék veled, hogy a nagy felfedezéseket nem lehetett előre látni.
  Én meg azt látom, hogy minden nagy felfedezést rengeteg aprómunka, vita, álmodozás előzött meg. tulajdonképpen semmi olyan nem született, amiről korábban valaki ne álmodott volna.

  Szerintem, tehát, nem igaz az a mondás, hogy "amiről még álmodni sem mertünk".
 • halgatyó
  #129
  Még egy észrevétel. Ha a távoli jövőben csökken a vulkáni tevékenység, az a Föld légkörét is befolyásolni fogja (kevesebb vulkáni gáz és hamu kerül a légkörbe)
  Optimista módon bízom abban, hogy távoli utódainknak ez semmi gondot sem fog okozni:-)
 • halgatyó
  #128
  Amúgy a cikk nagyon érdekes, gondolatébresztő.
 • halgatyó
  #127
  Térjünk át teljesen MÁS TERÜLETRE. A kontinensek mozgása.

  A mozgás oka (tudomásom szerint) a Föld mélyében áramló magma, amely áramlásokhoz a Földben levő radioaktív anyagok adják az energiát (hőenergia, hőáramlások) Ám ezeknek az anyagoknak felezési idejük van: Urán235 720millió év, Urán238 4.5 milliárd év, Tórium232 14milliárd év.

  A földfelszínen található MAGMÁS kőzetek urántartalma kb. 4gramm/tonnabazalt, a tórium tartalom kb. 10 gramm/tonna. Az aktivitáskoncentráció (a leányelemekkel együtt) kb. 100 kBq/tonna-bazaltgránit, amelynek a fele adódik a tóriumból és fele az uránból, és ami lassan csökken. No nem sokkal, tekintve a fenti felezési időket tekintve.

  Azt nem tudom, hogy a Föld belsejében található nagy feláramlások mennyire érzékenyek a hőtermelés mennyiségére. Azaz: mi történik velük, ha mondjuk 10%-kal csökken a radioaktív bomlás? Egyáltalán: hány %-kal kell csökkenie a hőtermelésnek a Föld belsejében, hogy a feláramlások már ne tudják gyorsan mozgatni a kéreglemezeket?

  Ráadásul a hőtermelés csökkenése miatt a kéreflemezek vastagodni fognak, de nem tudom, hogy mennyire gyors vagy lassú ez a folyamat.

  Valamikor, a távoli jövőben, a vastagodó kéreglemezek és a gyengülő feláramlás lelassítja majd megállítja a kontinensek vándorlását.
  Fogalmam sincs, hogy mikor, ám az egész jövőkép, ami a cikkben le van írva, tartalmaz egy bizonytalan elemet ezek miatt.
 • halgatyó
  #126
  Más átalakulási lehetőség egy nagy KOLLEKTÍV AGY létrehozása, ehhez azonban olyan (gyors) kommunikációt kellene két (vagy sok ezer) agy között megvalósítani, ami pillanatnyilag az alapelvek szintjén sem ismert (legalábbis általam nem).
 • halgatyó
  #125
  Az ember nemcsak a genetikai tudás által alakíthatja át magát. Egyáltalán: nem bíztos, hogy az emberi agy (vagy inkább az ember utódjának az agya) vízben oldott szerves molekulákra fog alapozódni.

  Képzeljük el, hogy valahogyan megoldják az információk tárolását (most, az elején még csak a tárolását) valami agyba épített elektronikus mikro-eszközzel. Alapkövetelmény, hogy az eszköz gyorsan tudjon kommunikálni az aggyal, amolyan gondolati parancs által vezérelhető legyen, és nagy kapacitású legyen.

  Ebből az eszközből is kifejlődhet az ember átalakulása. A mikéntjéről jósolni nem merek, mert a jelenlegi elektronikus infófeldolgozás meglehetősen eltér az agy működésétől. A különbség jelenleg túl nagy, az agyunk működését pedig nem igazán ismerjük.
 • halgatyó
  #124
  Óvatosan merek csak jósolgatni, mert valahol azt olvastam (és igaznak tűnik) hogy azok a nagy felfedezések, amelyek alapjaiban változtatták meg a tudományt, és az emberiség jövőjét meghatározták,
  nos ezek a nagy felfedezések NEM voltak előre láthatóak néhány évvel-évtizeddel korábban.
 • halgatyó
  #123
  Az ember átalakulása sokféleképpen bekövetkezhet. Mert hogy alakulni fogunk, abban biztos vagyok. Ennek egyik oka a többek által említett genetikai hanyatlás, ami annak következménye, hogy most sok olyan egyed marad életben és hoz létre utódokat, akik korábban erre nem kaptak volna lehetőséget a sorsuktól.

  Egyik ilyen lehetőség a genetikai tudás fejlődéséből adódik. Az emberiség RÁ LESZ KÉNYSZERÍTVE a tudás alkalmazására. Kezdetben csak az öröklési hibák kiküszöbölése érdekében, de itt nem fogunk megállni, mert nem állhatunk meg. Miért?

  Mert már ma is súlyosbodó problémát jelent a növekvő tudásanyag, az emberi tanulási mechanizmus lassúsága és az életkor rövidsége. Ezen 3 tényező közül az első (a tudásanyag mennyisége) csak növekedni fog. A másik kettő közül legalább az egyikat meg kell oldani! Méghozzá elég rövid időn belül.

  Már ma is évekig kell tanulni az egyetem után ahhoz, hogy valamelyik "tudományág" részterületének a részterületének valamelyik rész-problémája terén valaki alkotni tudjon újat. Ez a helyzet pedig fokozódni fog.

  A természet egységes egész. A tudományágak csupán az ember lassú tanulása és rövid életkora miatt jöttek létre, és a hasonló megközelítési módot, hasonló eszközöket igénylő problémákat csoportosítjuk.

  Az egyre inkább specializálódó tudósok mellett szükség lenne a tudásanyagot összerakó és egészként alkalmazó emberekre, de ilyen polihisztorok a jelenlegi emberi aggyal nem jöhetnek létre.
 • halgatyó
  #122
  Én sem hiszem, hogy az emberiség olyan egyszerűen kihalna, ahogyan azt egyesek nagyhangon jövendölgetik. Mintha még drukkolnának is, hogy igen, haljon csak ki... [email protected] undorító (nem írok most nicket)

  Az a kérdés, hogy az emberiség része-e a természetnek, szerintem NEM lényegi kérdés. Az élettelen természetnek kétségtelen részei vagyunk, és belátható ideig részei is leszünk. Atomokból épülünk fel, amelyek molekulákat képeznek, ezen részecskékre vonatkozó törvények minden esetben működnek.

  Az, hogy az élő természetnek részei vagyunk-e? Nos jelenleg igen, de ez nam jelenti azt, hogy ugyanazok a hatások és az ezekből adódó következmények érnek minket, mint más fajokat.

  Ahány faj van a Földön, azt más és más hatások érik, és a Földöntartózkodási idejük is eléggé eltérő. Szerintem (valahol olvastam) annál tovább marad fenn egy faj, minél kevésbé spacializált. Ám ez a megállapítás olyan fajokra vonatkozott, amelyek NEM technikai választ adtak az őket körülvevő világ behatásaira.

  Az ember viszont -- ezt nagyon szépen írta le pár előttem szóló -- alapvetően eltér a Földön korábban élt valamennyi fajtól. Emiatt az ezen többi fajok (felszínes) tanulmányozásával kapott ÁLTALÁNOS következtetések igencsak óvatosan kezelendők. Akármit mondott is a tanár bácsi az iskolában
 • Epikurosz
  #121
  súj(tás) vagy súly(talanság)? már nyelvi téren.
 • kzoard
  #120
  szerintem előbb fogjuk a földet megsemmisíteni mint hogy ilyenek elkövetkezzenek. már így is egy csomó ICBM-e van az emberiségnek és ha azon az úton halad, amin most, akkor itt anarchia lesz és ha a föld megsemmisül, akkor az a naprendszerre is hatással van, ami az egész világegyetem egyensúját megbonthatja...
  na jó, azt a világegyetemmel egy kicsit eltúloztam
 • Epikurosz
  #119
  Ok, leülhetsz.
 • Mike at home
  #118
  ma egy halom ember kapott politizálásért büntetőpontot, örülj neki, hogy gz neked nem adott, egyébként meg vagy beszélj a topik témájáról, vagy ne írj ide
 • who am I 7
  #117
  Ezexerint diktatúra van?
 • Mike at home
  #116
  miért kell offolni, ha nincs a témához mondanivalód, ne írj ide
 • Sanyix
  #115
  Ezaz, nem törni zúzni, tüntetni, mint látjuk nem ér semmit. Lincselés, ház tetején távcsöves puska mögött fekvő bérelhető szolgáltató sokkal gyorsabb, és hatásosabb megoldás :)
 • AranyKéz
  #114
  Szerintem inkább birka.
 • Epikurosz
  #113
  Béla, te nyúl vagy-e?
 • béla
  #112
  Mit filozofaltok annyit? : ) Aki hisz Istenben az tudja hogy ezzel nem kell foglalkozni es szerintem nem fogunk elni 5000 evet sem!Ha nem vennetek eszre akkor a kornyezet szenyezes egyre nagyobb es a bibliaba szepen le van irva minden!

  Lasd Idezem a fentiekbol is!

  "A szárazföld nagy része barátságtalan sivatag, a partvidékeket pedig időről időre hatalmas viharok tépázzák meg. Az óceánok felszíne viharos, a mélység viszont egy pangó, tápanyagokban és oxigénben szegény közeg. Betegségek, háborúk vagy aszteroida becsapódások a ma ismert fajok többségének a pusztulásához vezettek, és a környezeti hatásoknak köszönhetően tényleg csak a legszívósabbak maradtak fenn."
 • Mike at home
  #111
  szerintem itt Pangea a téma, és senki nem kiváncsi sem a politkai nézeteidre, sem a személyeskedésedre
 • Mike at home
  #110
  ja itt van :)
 • Mike at home
  #109
  eltakarodhatnál innen, ilyenkor hol van egy moderátor
 • gz8
  #108
  Le lehet állni a politikával. Kétszer szóltam.
 • who am I 7
  #107
  Az ilyen majmokon mint te, ez tökéletesen tükröződik
 • who am I 7
  #106
  Rolika : "micsoda távlatok...
  mi meg ott tartunk, hogy "gyurcsánytakarogggy!!!"
  tisztára szánalmasak vagyunk"

  -

  ki a fasz kérte hogy politizálj, illetve offolj?


  Egyébként ki a fasz vagy, hogy megmond mit csinálhatok és mit nem?Majomgyerek.Ennyit rólad.

 • who am I 7
  #105
  Szal nem értem, hogy lehet valaki olyan primitív, hogy elitéli a békésen tüntető embereket.Hiszen egyértelmű, hogy a politikusok lopják az országot (most oldaltól függetlenül).És egyik sem önzetlen.A foci hulligánokat meg a lefizetett provokátorokat én is szétütném simán...Miért nem mennek az adott egyén háza elé tüntetni békésen.Kész....Ennyi lenne az egész :) Az törvényes ha jól hiszem....Sokkal előbbre is tarthatnánk, ha nem lettek volna itt az oroszok, és a magyar nép nem lenne ilyen tunya,tűrő banda :)
 • Mike at home
  #104
  ki a fasz kérte hogy politizálj, illetve offolj?
 • who am I 7
  #103
  jaja...sok barom, höbörög amiért meglopják az országot, milyen hülyék már...végülis kulcsár és társai meg felóék lophatnának mégtöbbet is neM?Miért nem lesz mindjárt 1000 huf a kenyér (vmi adó révén) és mondjuk le vinnék a béreket újra 25 forintra...milyen zsír lenne már nem? Az lenne az igazi, igaz rolika? :) De ha kérné fletó, hogy vágd fel az ereidet, akkor megtennéd ugyi?Mert szöksége van a pénzecskédre a "jócél" érdekében
 • Mike at home
  #102
  arról nem beszélve, hogy bele fogunk csapódni a napba
 • Mike at home
  #101
  hány éves az írott kúltúra? hány nemzedék telt el azóta? az emeber nem sokat változott
 • eto demerzel
  #100
  hat nm is nekunk keszulnek ezek. es ha megis tevednenek ami mos megtortenhet, senki sem tudja szamon kerni rajtuk :)
 • rolika
  #99
  micsoda távlatok...
  mi meg ott tartunk, hogy "gyurcsánytakarogggy!!!"
  tisztára szánalmasak vagyunk
 • haxoror
  #98
  "Ki van ez találva"

  És működik is és egyelőre ez a lényeg, a többi ráér később.
 • haxoror
  #97
  Így van.
 • Játékos
  #96
  Érdekes lehet ez a Nonopangaea, megvárom, majd mesélek az utódaitoknak :)))).
 • haxoror
  #95
  Igazad van nem fejlődött, még mindig egy barlangban fázunk és nyersen esszük a húst, ez annyira nyilvánvaló de tééényleg...