57
-
#17 Az sohasem volt kétséges, hogy a föld felemelegedő állapotban van, a kérdés mindíg is az volt, hogy ez természetes folyamat, vagy az emberi tevékenység eredeménye. Nos, szerintem ez utóbbi nyilvánvaló, az ember szinte minden tevékenységével széndioxidot termel, goldoljunk csak a legelső dologra, ha levegőt veszünk, munkába megyünk, felülülnk egy repülőre, ebédet főzünk, vagy befűtünk a lakásba, illetve használjuk az elektromos berendezéseinket. Ha ezek nem lennének az életünk szinte megállna, szerintem éppen ezért a klímaváltozás elkerülehtetlen. Az egyetlen megoldást talán az jelenthette volna, ha kevésbé pusztitjuk az őserdőinket, és radikális co2 korlátozásokat vezettünk volna be ipari szinten, valamint betiltottuk volna a fosszilis üzemagyaggal működő gépjárműveket. Ezek kivitelezése már önmagában is lehetetlennek tűnik, és a növények is csak korlátozottan tudják felhasználni a széndioxidot a fotonszintetizáláshoz, hiszen este pl ezek is oxigént vesznek fel az életfolyamataik biztosításához. Szintén egy dokumentumfilm ragadta meg a figyelmemet az egyik ismeretterjesztő csatornán, amelyben a fiatal földet mutatják. A fiatal föld légkörében nagyon sok volt a számunkra barátságtalan anyag köztük a CO2 is, ez után persze ezt a CO2 mennyiséget a növények hosszú évmilliók alatt lekötötték kőölaj formában, így lett a földön a mai x% os CO mennyiség. Mi most pontosan ezt a széndioxidot forgatjuk vissza a földre említteték... nos ezt csak egy kis gondolatébresztőnek szántam a végére. -
feamatar #16 nem ebben tévedsz, mert a növények a CO2t saját felépítésére használja fel->ezt elfogyasztják állatok majd utánna kerül vissza. De ugyanakkor élőlény formájában több CO2 lehet megkötve, nem kerül ugyanannyi vissza környezetbe, mivel az átalakításhoz szükséges energiát a Napból szedi az pedig kívűlről juttat energiát a rendszerbe.
A növények oxigént is használnak el bizonyos folyamataikhoz, de ez jóval kevesebb mint amennyit önnönmaguk felépítéséhez a CO2vel felszabadítanak.
A folyamat tudtommal addig tart míg a légkörben nem elég kevés a CO2 tartalom ami fékezi a növények terjedését. És az egyensúly e pont körül ingadozik(kivéve külső behatás során: vulkánok, ember stb...) -
#15 Normális esetbebn egy erdő egyensúlyban vam ugyan annyi CO2-t köt meg mint amennyit felszabadít. Hisz a növémyek a testükbe beépítik a CO2-t, majd miután elpusztulnak és lemoblanak a CO2 visszakerűl a levegőbe. Csak ott nem követzkezik ez be, ahol kőszén, stb lesz a növényekből, de ez nagyon elhanyagolható.
A megnövekedett légköri CO2 miatt a növények is egy kicsit gyorsabban nőnek, így több CO2-t kötnek, meg, de idővel ez a többlet is vissza fog kerűlni a légkörbe. -
Aviak #14 A szén-dioxid felhasználása 90%-ban a vizekben zajlik, az esőerdők, meg egyebek sokkal kisebb hányadot tesznek ki. Csak a plankton között nem élnek culi szőrös állatok, aztán mindenki leszarja. De könnyen belátható, már csak azért is, mert a Föld felszínének nagy részét víz borítja. Ahol meg süti a nap, ott van plankton. -
Devotus #13 Valószínűleg igazad van, de sajna még messze vagyunk az álljunk továbbtól...
és a leenedő gyerekem, leendő unokáinak a gyerekeit azért féltem... -
kricsi #12 Köszönjük az értelmes hozzászólásodat "tomsh"
Egyébként ezt a hírt olvasva(meg a hasonlókat) mindig A függetlenség napja c. film jut eszembe, csak az űrlények szemszögéből akik felélik a bolygó adottságait és továbbállnak...
Szerintem ilyenek leszünk mi is, nem lesz mentsükmegaFöldetegyütt, kizárt. -
NKing #11 Nameg fingani se kéne annyit. Gondoljstok bele, mennyi metán már az is...És az állatokat is le kell gyilkoni, mert azok is finganak...
Szeretem a zöldbuzikban, hogy úgy értenek mindenhez...Sok buzgómócsing idióta! -
#10 -
#9 Jah! meg nemkéne belepisálni a medencébe! -
juhand #8 Ha növekszik egy folyadék hőmérséklete, akkor csökken a gázoldó képessége. Ez is belejátszhat a dologba. -
teddybear #7 Talán nem kellene engedni, hogy a hajók szennyezzék a vizet, meg a tengerparti településeknek sem kéne a vízbe ereszteni a szennyvizet!
-
teddybear #6 A fotoszintézishez elsősorban napfény, széndioxid és víz kell. A növény sötétben viszont oxigént vesz fel, és a kész cukrát égeti, de nagyon alacsony szinten. -
teddybear #5 Részben oldódik a vízben, részben pedig a növényi plankton köti le. Ez utóbbit megeszik a nagyobb planktonállatok, amik vagy elpusztulva létrehozzák a mészkőlerakódásokat, vagy táplálékul szolgálnak a náluk nagyobb állatoknak, etc. etc. -
t0ma #4 ezt vagom, meg azt is, hogy a fotoszintezis mellektermeke a zoxigen. az uj az volt, hogy az ocean is valami ilyesmi csinal.
bar egy okos magyar megmondta mar par eve, hogy a vizbul nyeri ki a zoxigent. jobban kellet volna figyelnem. akkor is. -
roliika #3 A növények is oxigénnel lélegezenk, de szükségük van széndioxidra is a fotoszintetizáláshoz. -
neB #2 Biztos hogy van felmelegedés
Egyébként meg szerintem nem kéne az atomhulladékot az óceánba dobni -
t0ma #1 en eddig ugy tudtam, hogy a CO2-nket az erdok `eszik` meg.
amugy meg megy a xarkavaras rendesen ebben a temaban. jonnek pro es kontra hirek, hogy most akkor van globalis felmelegedes vagy nincs. eskuszom fin**m sincs mar, hogy mit higgyek...