95
-
#55 "A szupravezetok szupraallapotban kizarjak a magneses teret, igy a gravitacios erovonalakat is."
Ezt gondold át még1x! Természetesen nem, amúgy olyanok nincsenek is.
dez, nezd meg a linket is amit odatettem. Ha igy sem hiszel nekem akkor elhalmozlak szupravezeto felett lebego targyakrol keszult felvetelekkel. -
#54 JAV: egeszen addig amig az is beleutkozik a testbe.
HELYESEN: egeszen addig amig a farokresz is beleutkozik a testbe. -
#53 Vilagos teddy, en itt az ujsagiros-tuzgolyos-hollywoodos hulyesegre nem reagaltam. A hozzaszolasom lenyege az volt, hogy a talalmanynak bizonyos esetekben van ertelme. Most az hogy az a helikopter langol vagy nem langol vagy a pilotak szilveszteri petardakat dobalnak zuhanas kozben az egy teljesen mas kerdes.
En azert reagalnek a rotoros felvetesedre is. A ha egy rotorlapat beleutkozik valamibe nem az a legnagyobb problema, hogy a lapat erosebb-e vagy gyengebb mint a test amibe utkozik, netan elnyirja-e vagy sem. Sokkal nagyobb kerdes, hogy a rotorlapatok idoben ki tudnak-e szabadulni a testbol epsegben es a pilota tud-e korrigalni. Ugyanis ha ez a feltetel nem teljesul, akkor teljesen mindegy, hogy a rotorlapatok erosebbek-e vagy gyengebbek. A helikopter szamara a rotor biztositja a felhajtoerot, a geptestet a rotor tartja lebegve, annak a hajtasa a hajtomu altal tortenik. Ez a helikopter testere ellenkezo iranyu forgato erovel hat, ami valamilyen modon egyensulyban van tartva (pl. elleniranyu forotor, farokrotor, farokturbina, stb).
Tehat, ha a forotor utkozik valamibe es az nem tud szabadulni a testbol, ez az egyensuly felborul es a geptest elkezd az utkozott rotor forgasi iranyaval ellentetes iranyban forogni, (max. 360 fokot) egeszen addig amig az is beleutkozik a testbe. Na most ettol meg annak a helikopternek a forotorja ep lehet, ha az ellentetes forgatoerot a farok biztositotta, akkor utana mar ha kiszabadul a testbol akkor is 99%-ig iranyithatatlanna valik. A maradek 1% az szerencse, gyakorlat es max ima.
Pont ezert (is) van az, hogy az oroszok pl. szamos mentesi feladatokra is rendszeresitett helikopterjuket kettos forotorral epitettek, mert ha lebegeskor egy ilyen incidens elofordul es megsemmisul a farok, a gepnek nagyobb eselyei vannak egy epseges foldeteresre. -
Epikurosz #52 A legérdekesebb olyanokról írni, amiket nem ért az ember, mert ott szabadon szárnyalhat a fantázia. -
Caro #51 Én nem azt mondom, hogy a gravitáció nem térgörbület, csak azt, hogy ha a gravitáció az, akkor az lesz az elektromágnesesség is. Csak még nem tudjuk hogyan. Az a probléma, hogy a súlyos és a tehetetlen tömeg egyezősége nagyon megkavarta a dolgot. Lehet jobb lenne őket mégis szétválasztani. -
dez #50 Ja, oké. -
teddybear #49 Ezt úgy hívják, autorotáció. Lényege: ha leáll a helikopter hajtóműve, akkor a főrotort a zuhanás légáramlata megpörgeti, és ez annyira lefékezi a helikoptert, hogy a személyzet túlélhesse a dolgot. Persze a gép általában összetörik, de ez ebben az esetben másodlagos. -
dez #48 Ő csak utánépített egy modellt. Lásd #34 (és amire ez a válasz volt.) -
haxoror #47 btw örülök hogy látnak ebben a fejlesztésben fantáziát a tervezők, az én szememben csak egy kifordított heli ami nem ad annyi újat hogy megérné szal én inkább más jellegű kutatásra költeném a pénzt. -
haxoror #46 Nem a lendület forgatja hanem a lapátokat állítják át, a légáram által forgatott lapátokon termelõdik emelõerõ szal a magasság nem igazán számít, a heli ilyenkor gyorsabban jön le mint ami egészséges, törik így is de legalább egyben marad. -
Balu0 #45 na jó csak gyorsan, mert késő van, én meg félrészeg, de inkább már másnapos... (ez a legszarbb rész :D )
1.) Helikopter jó
2.) Cikk szar
3.) A gravitációt a tér görbülése okozza, ez mosz már kísérletileg bizonyított, pár hete publikálták a Probe B szonda kísérleteinek adatait.. ha melékszik még rá valaki jó pár éve lőtték fel az emberiség által valaha készített legtökéletesebb gömbökkel a fedélzetén... ezeket a fémgömböket nagy sebességel felpörgették, majd nagyon pontos megfigyelés alatt tartották évekig. Aztán ebből nagyon okos fizikusok és matematikusok ki tudták hámozni hogy hogy is van ez, térgörbület, hullám, vagy erővonal vagy akármi.... Einstein-nek ismét igaza volt, mert térgörbület....
4.) A föld mágneses tere gyenge... marha gyenge... ha nem így lenne minden táblamágnes észak dél irányba nézne a földön :D Amire használható az a napszélvitorlához hasonló megoldás, egy elektromosan töltött nagy háló a végére akasztva egy kis űreszközzel.. amit szépen lassan fegyorsít.. "szépen lassan" = évek alatt...
5.) Nemcsak a cikkírónak: olvass, tanulj kételkedj! csak azt hidd el amit már legalább 2 külön forrásból is olvastál... (ez nem azt jelenti hogy itt az sg-n, meg az eredeti cikk amiből az sg fordított XD )
-
Emmegki #44 Ezt már JNaudin nevű francia kutató is megalkotta mindenféle támogatás nélkül.
jnaudin.free.fr -
Epikurosz #43 Antigravitációs motor kellene, ugye? -
Caro #42 De a gravitáció szinte megszólalásig hasonlít az elektromágneses térre! Annyira, hogy az általános relativitáselméletből a Maxwell-egyenletek levezethetőek a gravitációra (bizonyos közelítésekkel)!
Szerintem ugyanaz lesz a kettő, csak még nem tudjuk hogyan, főleg nem, hogy miért :) -
L3zl13 #41 "Bose-Einstein koncentrátumot akarnak létrehozni szobahőmérsékletű szupravezetőnek"
A BEC tudtommal alapból abszolút nulla körüli hőmérsékletet feltételez. Hogy lesz ebből szobahőmérsékletű szupravezető? -
dez #40 Valóság: ja, kinek a valósága... Nem szintén fanatizmus 100%-ra "meggyőződöttnek" (idézőjel!) lenni valamiről, ami valójában nem teljesen bizonyos... Tisztelt "tényeket tisztelő" urak? (Nem neked szólt.) -
dez #39 Oké, de az sem biztos, hogy a gravitáció valóban erőhatás, nem pedig a térgörbület okozza. -
Villanypásztor #38 "amúgy olyanok nincsenek is."
Izé, ugyanannyira vannak gravitációs erővonalak, mint mágneses erővonalak... Egyáltalán nem, és mégis igen. Szóval a természetben egyik se létezik, de hogy mi a korlátolt eszünkkel valami szemléletes képet kialakíthassunk, összekötögetjük az egyes pontok-beli erők irányvektorait. Mert így megfogható. Más kérdés, hogy gravitációs erővonalat ritkábban rajzolunk, mert nem találkozunk olyan komplex erőterekkel, mint ami pl 3 mágnes egymás-mellé rakásával kialakulhat.
(de az igaz, hogy a szupravezetés nincs hatással a gravitációs erőkre. minő pech...)
Az meg hogy valakinek tetszenek a helikopterek, mert impozánsan néz ki, meg erős, meg mittudomén, az nem változtat azon a tényen, hogy egyes esetekben nem alkalmazhatóak. (mint ahogy viszont kiválóak sok olyan helyen, ahol meg a "szárnyas" repülők nem alkalmasak, teszem azt hegyi mentésnél)
Nekem ez a mondatrész tetszett a cikkben: "a valóság térnyerése érdekében"
Nincs már így is épp elég tere a valóságnak? :D (szóval inkább a "valóság-beli térnyerésük érdekében...") -
kvp #37 Ha mar mindenkeppen ufo-t akar valaki latni, akkor szerintem a Moller fele jarmuvek sokkal jobbak. http://www.moller.com/ Es meg az egesz csalad is belefer... :-) /lasd: jetson-ek/
Szvsz a cikk egyebkent meg forditasnak is gyenge lett es ha jol latom az egyik foto a jnl fele valtozat, forrasmegjeloles nelkul. Ezt azert el kellene kerulni. -
dez #36 Egyébként a helikopternek megvan az az előnye, hogy ha le is áll a motor, a lendület még forgatja a lapátokat, és ha nincs túl magasan, fokozatosan leereszkedik. Ennél a masinánál végzetes lehet, ha leáll a motor. -
dez #35 Azért talán nem ártana egyértelmúen jelezni, ha szó szerinti fordításról van szó... -
dez #34 Nem az ő alkotása: "The design of the GFS-UAV N-01A is based on the Geoff Hatton' flying saucer from GFS Project limited." -
#33 Én nem tudom, ez hogy megy, csak azt,hogy rengeteg helyről hoznak híreket ide. Kérdezzétek a cikkírót. -
Voronyezs #32 én si fel vagyok rajta háborodva h lesz*rozák, nem csak te :) -
matt taylor #31 Azért annyi helikopter nem szokott lezuhanni
-
Anteris #30 ez is szar...
-
Inquisitor #29 Érdekes, az első képen halál biztosan a francia örült prof Jean-Louis Naudin alkotása látható, igaz a terveket kiteszi az oldalára, hogy bárki megépíthesse:
http://jnaudin.free.fr/uav/index.htm
Itt a The "Coanda effect saucer UAV project" menü alatt vannak az ilyen stuffok. (Bár vannak érdekesebb dolgok is eme oldalon.) -
Anteris #28 "a repülés megcsúfolásának tartott helikopterek"
-
dez #27 "A szupravezetok szupraallapotban kizarjak a magneses teret, igy a gravitacios erovonalakat is."
Ezt gondold át még1x! Természetesen nem, amúgy olyanok nincsenek is. -
dez #26 "hatalmas légmennyiséget kell létrehoznia, így rengeteg energiát elhasznál"
Hát, azt el is hiszem... -
dez #25 Csak úgy mellékesen: a cikkíró, Balázs Richárd véletlenül nem a Szkeptikusok Társaságának oszlopos tagja? Nem is tudtam, hogy Steven Spilberg B-kategóriás filmrendező. -
teddybear #24 Ami pedig az oldalszelet illeti, a helikopter már azért is kevésbé kényes rá, mert sokkal kisebb az oldalfelülete. -
teddybear #23 "Egyaltalan nem errol van szo. Ha beallsz egy helikopterrel par felhokarcolo koze lebegni es mittomen embereket menteni, egyetlen veletlen szellokes is mindannyiuk eletebe kerulhet."
Közé minek? Talán inkább leszállsz az egyik torony tetején, vagy lebegsz fölötte.
Ha meg az ablakon keresztül akarsz menteni, bár a folyosón keresztül sokkal egyszerűbb, akkor igénybe kell venni az ablak-mosó állványt.
-
teddybear #22 rigidus, nem kéne szajkóznod egy tájékozatlan újságíró marhaságait.
Ha egy helikopter rotorja nekiütődik valaminek, akkor két dolog szokott történni:
a; a rotor az erősebb, szétveri a másik tárgyat, legyen az falomb, vagy akár egy ember feje. A helikopter meg elrepül.
b; a rotor a gyengébb, akkor eltörik. Ha a maradék nem tudja fenntartani a helikoptert, akkor az leesik. De nem tűzgolyóként, hanem mint egy kő.
Ha egy gép lezuhan akkor a legritkább esetben gyullad ki már a levegőben, ilyen csak a holivúdi látvány-tervezők kézi klisékönyvében van leírva.
A tűzhöz ugyanis éghető anyag kell, és a tankban a kerozin nem gyúlékony. Kigyulladni meg csak akkor szokott, ha az esetleg sérült tartályból kifolyó kerozint valami begyújtja. -
teddybear #21 Be is nevezték az X-díjra, ki is röhögték őket. -
who am I 7 #20 Akkor ez más valakinek a cikkje nem?Nem lenne illő akkor, a linket berakni?Az eredeti cikkről?És akkor max annyit, hogy fordította: xy -
Scroll #19 "hatalmas légmennyiséget kell létrehoznia"
Ez megint csak hülyeség! Talán: hatalmas légmennyiséget kell megmozgatnia. Nem? -
zserrbo #18 -
#17 Csak hogy te is tájékozódj picit. Az SG-n szereplő hírek egy részét máshonnan fordítják és ha ott ez van írva, akkor ez van írva.
És most te is hallgass. -
xizor #16 Jó igen valóban nemrobban fel mint a helikopter, de lemerem fogadni sokkal hangosabb mint egy modern harcászati helikopter, huszad olyan lassú, szinte semmi nemfér rá ( hogynézne ki egy 25x25méteres szar, ami alig bír el annyit mint egy rendes helikopter?:) ) meg nemhinném, hogy áttud fordulni mint az a francia helikopter ( mi is a neve? )