244
Avagy szerintettek ki volt a legnagyobb magyar?
-
#164 Olvassál már picit utánna annak az öngyilkosságnak légyszives mielött ilyen megállapításokat teszel... -
#163 mert mi olett volna hunyadi mátyás? román vagy szlovák? -
Zóanagyvarázsló #162 "Őőőőő az milyen demokrácia ahol meg van szabva, hogy csak 2 párt tagjai indulhatnak mesélj erről kérlek? Aztán meg van kérve a nyertes párt miniszterelnök jelöltje, hogy ugyan lépjen már vissza vagy kénytelenek vagyunk új választást kiírni... Vagy ahol Horty leváltja a minelnököt majd újat nevez ki."
Nem olvastam vissza, késő is van ahhoz, hogy részletesebben reagáljak, de úgy vélem benned (is) hamis kép él két világháború közötti Magyarországról. A Horthy-korszakban végig több párt volt az országgyűlésben (illetve 1926-ig nemzetgyűlésben), mint például jelenleg. Miniszterelnök önkényes leváltására nem volt példa. A kormánypárton kívül pedig más nem nyert (persze a választások messze voltak a patyoltattisztaságtól). A köztársasági elnöknek jelenleg is van törvénykezdeményezési joga, igaz, nemigen szokott ezzel élni, kormányzó sem tette túl sűrűn ezt. Természetesen nem egy tökéletesen működő demokratikus rendszerről van szó, de diktatúrának beállítani legalább akkora tévedés, mint mintaszerű polgári demokráciának.
A monarchia és a demokrácia pedig egyáltalán nem üti egymást, egymással szembeállítani nem helytálló őket, hiszen teljesen más szempontból tipizálják egy ország politikai állapotát. -
#161 #119 -
#160 Tudom, hosszú a törióra, de ha már nem tanítják normálisan, akkor én had cspjak fel tanárnak. Ezt írtam:
"Az a kicsi sereg, és külföldi templomos és johannita támogatás pedig nem volt képes visszatartani a tatárokat"
A templomos és johannita lovagok történetébe most nem akarok belemenni, de a keresztes háborúk még talán a fiataloknak is ismerősek.
A templomosok iszonyú kemény harcosok voltak, mindenki rettegte őket a Szentföldön. A magyar templomos rend is olyan tiszteletnek örvendett világszerte, hogy nélkülük a (többnyire francia) templomos nagymester nem hozott döntést.
Cseh, német, lengyel és magyar templomosok védték az egyetlen átkelésre szolgáló hidat a Muhi csatában. Ők fedezték a reguláris sereg visszavonulását. Kb. 600- an voltak több tízezer tatárral szemben. Rendjük szabályzata kikötötte, hogy soha nem vonulhatnak visza. Nem is tették. Tartották a hidat, amíg mind ott nem pusztultak. A "300"-ra emlékeztet ez, és így is volt.
Csak hogy tisztázzuk végre, mi is volt a tatárjárás, mert elegem volt az "Énnekem ezt mondták töriórán" dologból. -
#159 Látom, hogy itt a tatárjárás körül van némi köd.
Pl:
"ha jól tudom, a tatárok azért jöttek ide,mert megakarták hódítani a világot, mi meg nem mentünk segíteni(bár, lehet hogy keverek)"
Messze köze nincs a valósághoz, de elnézzük, fiatal a postoló.
A tatárok nem akarták meghódítani a világot, csak egy igen agresszíven terjeszkedő nomád nép voltak (mint mi is anno), és komoly birodalom állt a hátuk mögött. Ne felejtsük, hogy az oroszoknak fő ellenségekik voltak évszázadokon keresztül. Julianus barát hozta a hírt Bélának, hogy a sereg megállíthatatlanul tart felénk. Erre Béla megpróbálta maga mellé állítani a magyar nemeseket, de ez az akkori zilált viszonyok között nem sikerült. Erre betelepítette a kunokat (és ezt mindenki elfeljti...), akik hasonló nomád hadviselési technikával éltek, mint a tatárok, és mint mi a népvándorlás idején. A kunok hatalmas sereggel álltak volna fel mellettünk, ami elég lett volna a tatár invázió megfékezéséhez. Csakhogy ekkor a magyar nemesek irigykedni kezdtek, hiszen a kunok földet, javakat kaptak. Meg is gyilkoltatták a kunok vezérét, Kötönyt. Erre a kunok fosztogatva, gyilkolva kivonultak az országből, majd akkora pusztítást hagyva hátra, mint a tatárok maguk.
Az a kicsi sereg, és külföldi templomos és johannita támogatás pedig nem volt képes visszatartani a tatárokat. A tatárok pedig nem visszavonultak, nem győztük le őket. Hanem vezérük, Dzsingisz kán hírét vette, hogy meghalt a nagy kán otthon, és indulni akart az új NAGY KÁN címért. Ez nem vicc, így volt. Ezért taroltak végig mindent újra, kelet felé kivonulva. -
#158 Az én listám, bár ez is értelmetlen így:
Hunyadi János, Mátyás (bár nem magyarok)
IV. Béla
Luxemburgi Zsigmond (bár nem magyar volt)
Arany János
Ady Endre
Szentgyörgyi Albert
Széchenyi István
Janus Pannonius
Balassi Bálint
Könyves Kálmán
Zrínyi Miklós (Nem aki kirohant, hanem aki írt.)
Bartók Béla
És még lehetne sorolni. Mindegyik elképesztően nagyszerű volt valamiben, vagy akár sokmindenben, de hogy a LEGTÖKÉLETESEBB, LEGNAGYOBB, AZ ÜBER stb. az hülyeség. -
#157 A kérdés eleve hülyeség. Ez a szóösszetétel már fogalommá formálódott itthon, és ez nem feltétlenül jó. Ha egy angoltól megkérdezed, hogy "Who was the greatest Englishman?", akkor pislog párat, majd megkérdezi, hogy "What do you mean?".
És igaza van. A legnagyobb tudós? A legnagyobb zeneszerző? A legnagyobb költő/író? A legnagyobb politikus/király/hadvezér?
Ennek a kérdésnek így nincs értelme. Illetve, ha szó szerint vesszük, akkor az egyik legnagyobb magyar Kovi volt, csak aztán lefogyott.
Szóval LOL.
Számtalan magyart tisztelek, és páratlannak tartok valami miatt. Lehet sorolni. -
Matte #156 A tiéd se semmi barátom..... angol szavakat keversz magyarokkal, ráadásul rosszul. -
#155 Hát akkor azt mondja:) de valszeg ott még nem jártak töriből:) -
#154 Jahh jöhet az én listám:)
Szent-Györgyi Albert
Teller Ede
Neumann János
Eötvös Lóránd
Gábor Dénes
Széchenyi István és Széchényi Ferenc
Ceizell Endre
és az a rengeteg tehetséges ember akik itthon keresték a boldogulásukat legyenek is bármilyen szar idők!!!! -
#153 lehet,hogy az alkotmányos monarchiára gondolt ^^ -
dieselG #152 Az újkorból Deák Ferenc.
A 20. századból mindent mérlegelve Horthy Miklós, illetve Klebelsberg Kunó, aki -többek között- később számos Nobel-díjat nyert magyart hagyott az utókornak.
De megmondom, hogy senki se tökéletes. Vannak, akik tesznek is a nemzetért, és vannak, akik mindinkább visszavetnék. -
-
Well done -
#149 Mission successful, finish him! -
#148 Azért még elmondhattad volna nekem, hogy hogyan volt a Királyság demokrácia...
Most hülyén fogok meghalni... -
#147 LOL:D
Nézd már meg mit nyomtál le itten az elmúlt pár hsz-ben...
köszi. talán ennyi sületlenség után amit idefolytattál bocsi ha kiszalad-ez az a számon.... De inkább a törikönyvet forgasd a kuruc info helyett.. jobban jársz... -
#146 HTX -
Rundstedt17 #145 Téma részemről off. -
#144 A Kérdésre válaszolj már..
a KIRÁLSÁG MIÓTA DEMOKRÁCIA???? -
Rundstedt17 #143 Tekintettel a stilusodra:"te idióta..te szerencsételn".Nem kivánok tovább társalogni. -
#142 senki nem állította ,hogy yo volt a Rákosi korszak, csak azt hogy Horty nem egy Istenség volt! -
#141 Öreg szerintem több külföldi forrást olvastam a témáról, mint amennyit te valaha fogsz magyarul összesen olvasni.....
De pl haditechnikát is lehet Kurt Riedertől tanulni... csak nem érdemes mert hülyeségeket beszél...
De neked inkább újkori törtnelmet kéne.. bár elhiszem, hogy 17 évesen még csak a napóleoni franciaországnál jártok... -
Rundstedt17 #140 jah mert a kommunisták és a nyilasok nem indulhattak.Ez aztán...Szörnyű... -
#139 Őőőőő az milyen demokrácia ahol meg van szabva, hogy csak 2 párt tagjai indulhatnak mesélj erről kérlek? Aztán meg van kérve a nyertes párt miniszterelnök jelöltje, hogy ugyan lépjen már vissza vagy kénytelenek vagyunk új választást kiírni... Vagy ahol Horty leváltja a minelnököt majd újat nevez ki.
Nem a parlament javasol újat!!!! Ő NEVEZI KI!!!
Vagy ahol a törvényhozás úgy indul, hogy Horty kéri ugyen csináljatok már egy törvényt majd én aláírom. A KORMÁNYZÓ!!!! Aki a jogos trónörökös!!! nem engedi vissza a hatalomba!!! Akinek hatalmának fenntartására megesküdött!!!! Ne feledjük ekkor még KIRÁLYSÁG van Magyarországon!!
TE IDIÓTA KIRÁLYSÁG az hol demokrácia te szerencsétlen??? -
Rundstedt17 #138 Idézet:"Egy nulla mind".Tehát minden politikust az 1930-as évektől kezdve NULLÁNAK TART! -
Rundstedt17 #137 Rosszul jellemeztem talán a Rákosi korszakot?Mert te talán nevető embereket láttál a propaganda filmeken?:) -
#136 nem nevezte 0-nak.... de igaza volt, hogy itt mindenről kintről döntöttek valojában... bábuk voltak a nagyok kezében! -
Rundstedt17 #135 Nyiss már fel egy könyvet...Nem az 1950-es kiadást kéne olvasni:D -
#134 pffffffff
menjé aludni vagy olvass egy kis törit! HTX -
Rundstedt17 #133 a 30-as években demokrácia volt...igaz nem teljes értékű mivel nyilt szavazás volt...az egyszerű emberek nem szenvedtek a terrortól...nullának nevezed horthyt mondhatom szép!Te talán több vagy nála?Mindent megtett Magyarországért.. -
#132 Te öreg holnap nincs suli? Bár látom mellé jársz, mert csak a hülyeséget hallod a tévéből...
Bár egyértelműen bizonyítod, hogy úgy alles zusammen gőzöd sincs, hogy miröl pofázol. -
#131 Látom nem sikerült megfognod a mondanivalóm lényegét. De látom nálad csak egy féle magyar létezik. Aki fényes glóriát akaszt A drága Hortyd nyakába. Aki nem az rohadt komcsi. OK, csak azt vedd már figyelembe pls még ha nem tűnt volna fel korábban én nem hasonlítottam senkivel Hortyt. Rákosihoz képest egy művelt úriember. De mindkettő egy gyáva féreg volt aki báb volt egy nagyobb hatalom kezében. Rákosi szarul intézte az ügyeket, de nem volt akkoriban nála jobb káder kéznél a komcsiknak. De 56 után haza sem engedték mert tudták, hogy semmi esélye itthon. Kádár meg enyhített a gyeplőn. (ha szerinted nem, akkor látszik fingod sincs az 56 előtti és utáni időkről.) De ő is beállt a sorba.
Ez az ország Az egyesülése óta idegen hatalom keze alatt volt mindig. Akik szellemükkel kitűntek azokat hajlandó vagyok elismerni legnagyobb magyarnak. a 30-as évektől a 20. századi mai poltikusokig bezárólag egyet sem. Egy nulla mind. gyáva alamusz megélhetési politikusok. akik a kevés feletti hatalmuk megtartása érdekében elnyomtak minden ellenvéleményt. Ennyi
Szánalmas volt amit előadtál itt az elmúlt pár hszben... -
Rundstedt17 #130 Bucser barátom jobb ha újra tanulsz mindent mert bizony már az 1956 évben történteket nem ellenforradalomnak hívják:) -
Rundstedt17 #129 Kádár meg eladósitotta az országunkat:) -
Rundstedt17 #128 Úgy van elvtárs!Éljen Rákosi!Biztos az 50es évek szebbek voltak amikor az ávó bárkit bármikor elvihetett.Van is egy vicc éjszaka csengetnek.kérdezi a jó ember:ki az?Az ajtón kivül álló azt mondja a halál vagyok.A jó ember boldogan nyitja ki az ajtót:hála istennek már azt hittem hogy az ávó:).Rákosi idejében bucser elvtárs igazad van szép volt minden Magyarország történelme során elöször gabona behozatalra szorult,személyi kultusz,a terror:).Bizony horthy idejében volt olyan roxx... -
#127 Igen. -
Vlala #126 Sadist, Runstedt17: Szerintem ne kezdjünk el takarítani, főleg ne egymást. Peace. -
#125 Nem. Gömbös egy demagóg barom volt akinek a programja nem tartalmazott semmit. és nem is ért el vele semmit
Csak ennyi. Egyedül Hortynak köszönheti, hogy nem kergették el.
Jahh BTW Horthy a ti imádott Hortytok ugye tudtátok, hogy anno mikor 1919-ben fél évre elfoglalták a románok fél Magyarországot akkor az ő kezében volt Szegeden később Pécsen Magyarország egyetlen ütőképes hadserege. Mégsem próbált tenni semmit.
Sőt a nagy magyar Horty akit kormányzónak neveztek ki. ugye tudjátok, hogy a farnciáknak köszönheti a kormányzói pozícióját? az angolok elküldték volna a picsába.
Ugye azt is tudod, hogy Horty és küldöttei árusították ki a Franciáknak Magyarországot a béke újragondolásáért cserébe. A Ganz műveket és az ország teljes vasúthálózatát, a magyar pénzverdét és a Nemzeti bankot képesek lettek volna ELADNI a franciáknak néhány kilométernyi területért... Többször is tevezték magyar főhajakendek Horty eltávolítását a vége sok sok kivégzés és per lett. mégpedig állami hatalom elleni összeesküvés vádjával.. vérbeli kis diktatúra volt itt. Hortyé volt minden hisz választáson csak az indulhatott akinek ő engedélyt adott... Gondolom ismerős valahonnan:) csak ott egy központi bizottság határozta meg ki indulhat.
Horty-t az orránál fogva vezették.... és nem csak a lovát...
Egyébként egy kis vitakultúrát meg érveléstechnikát magadra szedhetnél Rundstedt barátom, mert gyorsan repülni fogsz innen.