525
Hol volt a magyar őshaza? Kikkel vagyunk rokonságban, nyelvrokonságban?
  • hiper fizikus
    Egy igazi magyar kirakja az aposztrófokat, mert nélküle idiótának tűnik az írója .
  • savaz
    Talan az, hogy mit hivunk vitanak, velemenynek esetleg eredmenynek. Nem hiszem hogy ezt aposztrofok kozott kellene szerepeltetni.
  • hiper fizikus
    Az aposztrófokkal kapcsolatban egyáltalán milyen véleményed lehet ? ? ?
  • savaz
    Inkabb nem kevernem a sajat velemenyemet a tieddel :-)
  • hiper fizikus
    uj eredmenyektol ; vitak ; Ajanlanam ; alabbi ; ...stb.
    Nem vagyok a nyelvtanárod .
  • savaz
    Hova?
  • hiper fizikus
    Mi lenne ha kiraknád az aposztrófokat ?

Utoljára szerkesztette: hiper fizikus, 2018.10.27. 15:46:53
  • savaz
    Mondjuk az MTA nem zarkozik el az uj eredmenyektol es komoly szakmai vitak is vannak.
    Ajanlanam az alabbi linket az MTA dokumentumtarjabol. (Sajnos csak egy tanulmany olvashato, de a kotet tartalomjegyzeke is erdekes):
    Szabados Gyorgy - Vazlat a Honfoglalas Karpat-Medencei hattererol

A labjegyzeteket is vegignezve azert erezheto, hogy az avar tovabbeles es reszveteluk a magyarsag kialakulasaban mar eleg regota jelen van a "Hivatalos" tortenetirasban is. A kerdes csak a bizonyitas, bizonyithatosag.
  • hiper fizikus
    Szia !
    Válogatnod kellene a tagok között !
    A trollkodókat ignorálnod kellene !
  • Zephyr Retiring
    Jó hosszú írás, de csak átrágtam magam a "gyökereken"..

Sajnos magam ezidáig még nem jutottam el egy ilyen nyelvészeti konferenciára, amit a cikkíró is említ, de szemernyi kétségem sincs afelől, hogy jól szórakoznék egy ilyenen. Ahogy a felszólalók szép sorban egymás érveit és ellenérveit méltatják...hol érdekes, hol hasznos hol pedig abszolút releváns megjegyzéseikkel, megfigyeléseikkel.

Lent a cikk utáni kommentekben elhangzik egy MTA szimpatizáns a nyest szöveg is. Gondolom ez a cikkírónak akart szólni.
    Vélhetően a kedves antipatikus kolléga végig sem olvasta magát a cikket, ugyanis én semmiféle konkrét célzást nem olvastam sem az MTA mellett, sem ellene. Még véletlenül sem ilyesmiről íródott a cikk.

Egyébként mostanság véleményt sem lehet nyogodtan formálni nagyon még a fórumokon sem, mert ha nem azt vallod amit a farkasfalka, akkor jön a "zs"-betűs népcsoporti kinevezésed, amin én már csak nevetni tudok.
    Szomorú az, hogy véleményt formálsz valamiről (egy fórumon ami erre való) és máris kapod a fejedre, hogy szélső jobb és baloldali, meg liberális, meg troll meg mittudomén még mi vagy. Minden, csak oda való nem, mert te másként látod.

Bárcsak létezne olyan hely, ahol az ember MONDANIVALÓJÁRA figyelnek, nem pedig őrá magára...
    Szóljatok, ha találtok ilyen helyet.

• savaz
    Azert a gyoknyelveszet mar 150 eve meghaladott elmelet. Mondjuk az alternativ nyelveszek szeretik, mert eleg tag teret enged a fantazianak, es az ott van boven.
    Nyest
  • Zephyr Retiring
    A magyar nyelv eredete 8 percben..

• Zephyr Retiring
    Igen, javarészt egyetértünk. Ezért is most idézeteket adtam.
    Tényekkel ugyanazon okból nem rendelkezem, ami miatt te magad is: nem voltam jelen ott és akkor...
    Mivel számomra ez magától értetődő nem jeleztem eddig, de amiket lentebb írtam (az idézetek előtt) azok csupán a véleményeim.
    Nem pedig a tények. Ezért kár is aként kezelni..

Akad pár történelem tanár ismerősöm és még egy történész-régész író is. Velük szoktam diskurálgatni ezen témáról ha időnk engedi, s ők is felhívták a figyelmemet arra, hogy bár a történelmi események ugyan megtörtént tények, de a tálalás az folyton változik...
    Vagyis a történelmet mindig a győztesek írják. Mi magyarok nem sok mindenben voltunk eddig győztesek....
    Talán ezért nincs is egyértelmű ősi múltunk a honfoglalás előtti időkről.
    Illetve nem minden szál visszakövethető egyértelműen...
  • savaz
    Az ordog mindig a reszletekben rejlik:
    A korabeloi forrasok a korabbi tapasztalatokhoz viszonyitottak es eloszeretettel masoltak regi toposzokat. A legtobb ilyen szoveg visszavezetheto Herodotosz leirasahoz a szkitakrol.

Ez igaz, de nem beszelnenk maig finnugor nyelvet, ha nem lett volna jelentos tobbsegben a finnugor nyelvet beszelo nepesseg, akik ha ma nem is de regen egeszen biztosan finnugorok voltak.

A mai magyarsagra vonatkozo genetikai kutatasok kimutattak, hogy ez a nepesseg tavol all a finnektol es megkulonboztethetetlen a szomszedainktol (csehek, osztrakok, romanok). Honfoglalas kori adatsorunk viszont csak 20-30 egyedrol van. Ennek bovitese es feldolgozasa folyamatban van (de igen draga dolog). Amig ez a minta es az osszehasonlitasra kijelolt mintak (hun, avar, volgai bolgar, kazar) nem eri el legalabba 100-as darabszamot addig a statisztikai modszerek hasznalhatatlanok, nem lehet komolyan veheto tudomanyos velemenyt megfogalmazni rola.

A kulturalis rokonsag vitathatatlan, mikeppen a fiam kulturalis rokonsaga az amerikaiakkal (iphone -ja van Baseball sapkaja es hip-hopot hallgat), de attol meg nem biztos, hogy amerikai. A nepessegek keveredese egeszen valoszinu lasd a 3 kabar torzset. Az hogy "sokkal inkabb", viszont nem bizonyitott, ezert komolyan veheto ember nem tenne ilyen kijelenteseket, legfeljebb hipoteziskent talalja.
  • Zephyr Retiring
    Pár érdekes idézet a témához...

" Seregnyi külföldi forrás egy népnek tekinti a hunokat, az avarokat és a magyarokat, s a középkori magyar krónikák szintén a hunoktól származtatják népünket..."

" Mára a legtöbb nyelvész egyetért abban, hogy a finnugor rokonság pusztán nyelvrokonságot jelent, így semmilyen az szempontból nem mondana ellent a máig ismeretlen (és így nem feltétlenül török) nyelvű hunokkal való rokonságnak, de még a magyarok esetleges hun származásának sem. "

" A genetika fejlődésével a hun–magyar rokonság kérdése új vizsgálati lehetőséget kapott. Már az első ilyen vizsgálatok kimutatták azt a korabeli leírásokból egyébként addig is nyilvánvaló tényt, hogy a honfoglaló magyarok embertanilag távol álltak a többi, finnugor nyelvet beszélő néptől. "

" A jelenleg rendelkezésre álló ismeretek alapján tehát úgy tűnik, hogy a finnugor nyelvű népek és a magyarok közötti nyelvrokonság ellenére a honfoglaló magyarok genetikailag és kulturálisan is sokkal inkább a hunoknak nevezett csoportosulással, mint a finnugor nyelvű népekkel mutatnak rokonságot, az pedig vita tárgyát képezi, hogy a magyar krónikákban megörökített hagyomány a nép saját hagyományából vagy külföldről eredeztethető-e. "
  • savaz
    Lehet, hogy te olyanokat olvastal akik kizartnak tartjak az avar rokonsagot, de en olyanokat is lattam, akik nem utasitjak el.
    A hunnal az a problema, hogy nem tudjak biztosan azonositani a hun regeszeti leleteket. Pl. a torzitott koponyakat mindeni egyontetuen hunnak tartja, de olyan viharos gyorsasaggal terjedt el divatkent a germanok kozott is, hogy nem lehet egy torzitott koponyaju nomad temetkezest automatikusan hunnak tekinteni.

Az avarokrol mindenutt leirjak hogy ket torzsuk volt a Avar es a Hun, vagy egy neven Varhun (innen erednek a magyarorszagi Varkony telepulesnevek). De azt is leirjak korabeli gorog forrasok, hogy nem igazan sok kozuk van az azsiai Avar birodalomhoz, csak annak mondjak magukat, hogy jobban feljenek toluk. Jelentek meg publikaciok, amelyek a korai Avar kori leletek kozott megprobaljak elkuloniteni a ket torzset, de ezek nem allnak igazan eros labakon.

Az a baj ezekkel az elmeletekkel, hogy nem igazan bizonyithatoak a rendelkezesre allo adatok alapjan, de nem is igazan cafolhatoak. Itt segithetnenek az uj tudomanyos eredmenyek, megfeleloen hasznalva. Amig nem tud valaki jelentos szamu szeles koruen elfogadottan hun mintakat felmutatni, addig a "bizonyitott hun rokonsag" csak kamu.
  • Zephyr Retiring
    Hát igen. Voltak s lesznek is ellenvélemények, ezen meg sem kell lepődni.
    Felteszi a történész a kérdést: a genetikus mióta történelmi szakember?
    Valóban nem az. Ő csak egy genetikus. Ahogy dr. Czeizel Endre is csak az. Így jogosan ki is adta a Magyarság genetikája könyvet. Ugyanis az már az ő szakterülete. Ott világosan kifejti, hogy genetikailag mennyire kapcsolódunk mondjuk a finnekhez és mennyire mondjuk a székelyekhez. A DNS-ünk egy nyitott könyv. Csak tudni kell olvasni benne...

Régész és régész amúgy sem ért sokszor egyet. Ahogy nyelvész és nyelvész sem. Én pl. kifejezetten mosolygok, amikor egy nyelvész arra próbál rávilágítani, hogy a nyelvnek semmi köze az azt használó nép eredetéhez..
    Tehát a magyar nyelvben sincs semmi különös. Alig 1000 év alatt összeszedett simán 1.000.000 szót és lexémát.
    Mind bármely más nyelv....ööö...izé....vagy mégsem?
    Na jó: ez biztos, csak véletlen lehet. Hiszen az angol is tud ennyi szót.
    Ja, hogy azt csak a fél világ beszéli?

Van egy dolog, ami azért elég érdekes. Majdnem mindenki egyetért abban (régész, nyelvész, történész, genetikus..),hogy a magyar nép igen sok nép által keveredett az idők folyamán. Itt felsorolhatnék legalább 20 népcsoportot. És mégis, ezen "szakik" egy bizonyos csoportja azt KIZÁRTNAK tartja, hogy az avarok is az őseink közt lennének. Nem is beszélve a hunokról.
    Tehát összegezve: a magyar egy "korcs" nép, ahol minden nemzetiség vére megtalálható....KIVÉVE az avarokat és a hunokat...

A kérdés roppant egyszerű: miért is?
    A válasz ugyanolyan egyszerű, mint egykoron az osztákok megrendszabályzása irántunk: ősi jóslatok szerint egyszer a jövőben az avarok utódaira figyel majd fel a világ.
    És így már minden világos. A magyar nép mindig büszke volt őseire.
    Hát ne legyen! Helyette hódoljon csak be a világnak, hogy bebizonyosodjon: az ősi jóslatok nem egyebek, mint szép mesék...
  • savaz
    Majd ha talalnak nehany bizonyitottan hun temetot:Balint Csanad valasza

• hiper fizikus
    Szia !
    A régebbi és ez az új DNS vizsgálat ellentmond egymásnak, tehát valamelyik nem korrekt ! - mert a régebbi valahová az eurázsiai déli hegyvidékre teszi az ő DNS-üket . Én belső-Ázsiára teszem a magyarok eredetét, ahol a rokon sorsú a régmúlt történelem homályába vesző népekkel voltunk együtt ! Közös jellemzőnk a többé-kevésbé szabad szórendű mondatok ! Onnan-tőlük indultak ki a régi népvándorlási hullámok !

• Zephyr Retiring
    Kérdés már csak az, ezt az "új" infót mikor vezetik be az oktatásba töriórákon is?
  • Tetsuo
    A honfoglaló magyarok a hunoktól származtak - megjelent a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékénak tanulmánya

A honfoglalók ősei hunok voltak, és a magyar az avarok nyelve lehetett, állította az MTA-genetikus
  • hiper fizikus
    Szia Tetsuo !
    Ez a linked egy mérföldkő a magyar őstörténetben, amit én a nyelvészet felől közelítek meg, mert tényeket mutat fel.
    Ennek a linknek a tényei épen az én elméletemet igazolják, miszerint az ősi belsőázsiai népeket nevezzük Szkítáknak. Nyelvileg a Szkítákra az jellemző, hogy többé-kevésbbé szabad szórendű mondatokat használnak. A Szkíták közé tartoznak: a finn-ugorok, a Sumirok és a Szlávok. Továbbá a magyarok szinonímái a hunok, az avarok, meg a többiek. A nyelvük is eszerint rendszereződik, és a genetikájuk is ezt a Szkítaságot tükrözi vissza!
  • DantesHUN
    Nem fújt vissza vonulót. Sok sok sok évvel ezelőtt is ugyanez volt az állaspont. Sok sok sok évvel ezelőtt, amikor persze össze-vissza lezsidóztatok, le hazaráulóztatok, meg lettem fenyegetve hogy szarrá leszek verve ez mind vissza olvasható- is ugyanezt elmondtam én is.

Szóval ne tegyél úgy mintha az MTA mostani nyilatkozata egy újdonság lenne. Mert az egy gerinctelen aljas hazugság.
  • Tetsuo
    A nyelvünk bár finnugor eredetű, de a magyar nép nem nevezhető finnugornak. A genetikai rokonság sok esetben független a nyelvek rokonságától - így hangzik a teljes kapitulációt megelőző, de már fejvesztve visszavonuló álláspont. Alább olvasható a magyarázkodás összegzése.

Visszavonulót fújt az MTA: már csak "a nyelvünk finnugor eredetű, de a népünk nem az"
  • Solt
    Türelem, folyamatban van a felébredés! :) Például a Kurultaj tökéletes példa erre... fantasztikus volt! :)

Kurultaj
  • Lammer
    "ennyi magyarkodás elég volt mára! :D :D :D"
    ne is folytasd mert meg a vegen a "tudjukkik" es boszen bologato barataik megbelyegeznek, hogy... ... janem! te mar ezek utan ugyis fasiszta, naci aljadek vagy... ennyi!

(omg mekkora szanalom, mikor ebredunk mar fel vegre )
  • Solt
    Ez egy január óta tartó havi előadás sorozat... nyáron volt két hónap szünet így most értünk a 7. 4(!) órás sorozathoz! :)) A téma végig a Szent Korona! Elképesztő!

Pap Gábor / Szent Korona

A fenti linken van egy "kis" ízelítő! Nem vicc, töredéke annak, mint amiről eddig szó volt az előadásokon! :)

Találsz egy rajzolt képet, ahol a Szent Korona látható felülnézetből, és mindenféle vonalak cikáznak körbe körbe... Na ezek a vonalak a fényfelszabadítás útját mutatják. [A Manicheizmusból biztos ismert ez a fogalom.] Az Apostolok, Szentek, Arkkanygalok névünnepének szisztematikus évköri sorban járása egyben mutatja az energia áramlásának irányát, ami egyben meg is felel a Manicheista fényfelszabadítás menetének. Az Apostol képek hátterében látható, a "jóakarók" által dekorációnak, és tér kitöltésnek nevezett motívumok mind Manicheista jelképek, amelyek elég beszédesek! Ott a fénymag, a keleti zodiákus tüzes jegyei a négylábú állat képében, [azért nem felismerhető, hogy konkrétan milyen négylábú állat, mert a keleti zodiákus 3 tüzes jegyét, LÓ, OROSZLÁN, KUTYA egyszerre jeleníti meg] és ott a madár, amely a levegős jegyek képviselete. Gyönyörűen levezethető a képek mentén a fény felszabadulásának menete...

Mélyebben nem megyek bele, mert lehetetlen 4 óra anyagát pár mondatba sűríteni, ráadásul megközelítőleg sem tudom úgy vissza adni, ahogy Pap Gábor teszi ezt. :) Maradjunk annyiban, hogy egy szó szerinti csoda birtokában vagyunk, amelynek minden komponense egy egészben nyilvánul meg úgy, hogy azon szinte minden összefügg mindennel...beszél hozzánk, tanít minket, példát mutat, az arra kiválasztottakat szakrális uralkodóvá avatja... szó szerint a Teremtés Koronája! Egy olyan kristálytiszta Keresztény programja van, ami a judeó-keresztény (római katolikus) terminológia szerint nem magyarázható, viszont a Manicheizmusból gyönyörűen levezethető.

Ha ismerjük Róma viszonyát a Manicheizmussal, ha tisztában vagyunk a ma is fővonalban lévő judeó-keresztény vallás ószövetségi alapjaival, amely egyre inkább uralkodóvá válik benne, akkor máris megértjük, hogy miért akarják Rómából származtatni a Szent Koronát, miért akarják velünk elhitetni, hogy nem viselhette Szent István, és úgy egészében miért támadják folyamatosan, miért akarják elhitetni velünk, hogy az csak egy smici sapka.

Két példa a közelmúltból:

Nézzük meg a tízezrest, Szent István fején III. Béla halotti koronája van!

A Szent Korona nélkülözés az eskütételről!

Szóval olvasd el az írást, ha van kedved! Megéri! :))

Képek a Szent Koronáról

Szent Péter, és Szent Pál képe elég beszédes! :)

A végére még annyi, hogy ezek a fénymagok és ábrázolások megtalálhatók a népművészetünkben, a festett kazettás mennyezetű templomainkban... szóval világos, hogy a Szent Koronához semmi közünk, azt kaptuk vagy loptuk valakitől valahonnan... úgy mint a nyelvünket... és egyébként is, ennyi magyarkodás elég volt mára! :D :D :D
  • HUmanEmber41st
    Az jó, ha a hegy alján rúgsz be, mert akkor nem tudsz részegen legurulni az egész hegyről.. :D :D :D
  • Vardar
    Én meg a Hegyalján iszom részegre magam:D
  • HUmanEmber41st
    Valami összefoglalót tudnál majd írni?
    Én a messzi Esztergom várának foglya vagyok :D
  • Solt
    Urak!

Holnap folytatódik Pap Gábor előadás sorozata a Szent Koronáról. Akit esetleg érdekel:

Hazatérés temploma, 18:00
  • Vardar
    És itt a cikk.
  • Vardar
    De Koppány várát nem az ufók hanem Koppány építette:D
    Uff. Keményen védett kérója volt nem mondom. Alapterülete mennyi?(a hasznos, ahol laktak, a falakon belül)
  • HUmanEmber41st
    Talán Aranyi Laci:D :D

Viszont folytatják Somogyországban Koppány várának feltárását.
    Kb 10 méter mély, 7m széles árkokkal védték, az árkokban kihegyezett karók, rengeteg lelet került már elő. Szeretnék újraépíteni az egészet, csak pénz nincs rá (egyenlőre)
  • Vardar
    Tud valaki valamit a magyar piramisokról és egyéb danikeni rejtélyekről kicsiny hazánk területéről?
  • Lévisz
    http://www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/arany-az-avar-kori-sirban-tiszavasvarinal/cn/news-20080731-04445574
  • HUmanEmber41st
    Ezt csak megrendelni lehet,( úgynevezett hazafias oldalakon) de az ebben a könyveb szereplő írásokat el lehet olvasni a magtudin.org oldalon.Ez viszont egy 2 órás előadás
    Mindenkinek nagyon ajánlom a figyelmébe, igazán a fórumtémával is foglalkozik. Senkit ne tévesszen meg az előadás címe. :D :D
  • Desiderata #447
    megjelent egy könyv, Magyarságtudományi tanulmányok

hol lehet személyesen megvásárolni?
  • Vardar
    A másik oldalon megtaláltam amit kerestem. Mercie beaucoup.
  • Zóanagyvarázsló
    Nálam működik. De szeritnem valamelyik korábbi családfán is megtalálod a szenteket, nem kellene ennek gondot okoznia. Két perc munka nincs az egész.