42
  • dez
    #42
    Megoldható, de eléggé terhelné a rendszert hw szinten. Túl sok adatot kellene átvinni folyamatosan.
  • lezso
    #41
    De ez igen érdekes dolog hogy az Intel szerint minden sz@r, ami neki nincs, vagy nem lesz...
    Oké AMD fan vagyok, de nem egyszer volt olyan hogy Intelen gondolkoztam
  • lezso
    #40
    Szvsz egyértelműen adnak hozzá (opcionálisan) egy pci(e) karit, aminek a végén van egy vga csati talán még dvi is.
  • dez
    #39
    Ezeket megjelenítésre inkább csak notebookokban és irodai gépekben fogják használni, amiket eleve erre terveznek. Szokásos asztali lapoknál valószínű nem lesz alapból képkimenet, de nyilván lehet majd olyat is kapni, amin igen.
  • Yv@n
    #38
    Egyelőre nem igazán tudom elképzelni magam előtt ezt az egészet.

    Ugyebár jelenleg a chipsetbe integrált megoldások esetén az alaplap gyártó elhelyezi az alaplapon a megfelelő kivezetéseket. Ha a gpu-ba integrálnák a video vezérlőt, akkor ezt miként kívánják megoldani? Minden alaplapon ott lesz a monitor csatlakozó? Akkor is, ha soha nem használná senki? Amilyen fillérbaszók a gyártók ezt nehezen hiszem.

    Netán új csatlakozó szabvány megjelenése az alaplapon? Értem ezalatt olyan speciális slotok kialakítását, amibe a gpu-ba integrált cuccok kivezetését illesztheti az ember.
  • dez
    #37
    mondd
  • dez
    #36
    LOL, ezt mond el az AMD-nek és az Intelnek is...

    2 céllal házasítják össze:
    1. Integrált grafika - most a chipsetben van, később a prociban lesz (AMD-nél amúgy is ott van már a memóriavezérlő, Intelnél Nehalemmel kerül oda).
    2. GPGPU alkalmazásokban matematikai műveletek végzése - kisebb sávszéllel is komoly számítási teljesítmény.
  • Sanyix
    #35
  • JTBM
    #34
    A CPU-t és a GPU-t nem lehet összeházasítani, mert a GPU-nak kb. 20-szor nagyobb memóriasávszélesség kell, mint a CPU-nak és teljesen másfajta memória hozzáférési gyakoriságaik vannak.

    A CPU-ba a Physics processzort lehet beépíteni, oda nem kell akkora mamória sávszélesség és logikailag is egy helyre tartoznak.
  • dez
    #33
    Vagyis bocs, nem 2006 eleje óta beszélt róla, hanem miután létrejött a megállapodás, de az ügyletet már kb. akkor elindította. (Amikor tehát az Intel még javában az core warst trombitálta.)
  • dez
    #32
    Jahh, és mellesleg az AMD-nek egyátalán nem volt szüksége az Intelre ahhoz, hogy rájőjjön, hogy az út előre a CPU és a GPU összeházasítása. Éppen miközben az Intel a "core-wars"-t emlegette (amiben szerinte ő lett volna a jobb, mutogatva a gyártástech. előnyére), az AMD egy másik utat választott: moderált számú általános procimag, és a számításigényes dolgok az integrált GPU-ra bízása a jövőben. Kb. ekkor kezdődőtt Intelnél a Nehalem fejlesztése...

    Az AMD már legalább 2006 eleje óta erről beszélt. És már akkor elkezdődtek a tárgyalások az ATI-val. Mert tényleg sok papírmunka volt. :)
  • dez
    #31
    Ja, csak nehogy azt mondd majd, hogy az IMC és a HT+D.Connect koncepciót az Intel már 10 éve kidolgozta, csak jól titkolta, de az AMD mégis lemásolta. :P És hogy az x86-64-et is valójában az Intel dolgozta ki. :P
  • dez
    #30
    A Larrabee koncepcióját term. nem az AMD-től vette, hanem részben saját magától (sok x86 mag), részben a nagy GPU tervezőktől (Nvidia, ATI). AMD-től nem tudok Larrabee szerű tervekről. Azonban az ATI már az AMD része. A procikra vonatkozóan meg lásd az előzőt.
  • dez
    #29
    Ez csak feltételezés. Az viszont tény, hogy az Intel korábban a többmagúsítást nyomatta, proci és (némileg újabban) grafikus vonalon (Larrabee) egyaránt. Az IMC-t feleslegesnek bélyegezte. Ehhez képest nem kis változás (és ez is tény), hogy a Nehalemmel mégis lemásolta az AMD eddigi koncepcióját és megoldásait. Nos ezzel viszont adja magát a korábban a chipsetbe integrált grafikus mag prociba helyezése is, az IMC mellé.
  • Yv@n
    #28
    Dolgozni? A felvásárláson? Valóban évekre nyúló papírmunka :)

    De jó, legyen ahogy ti akarjátok, az intel tényleg amd-sedik...az a cég amely több éve a videovezérlők piacán tevékenykedik, majmolja azt, aki frissen érkezett erre a terepre. Tényleg. De az intel most valószínűleg főként az amd kimagaslóan jó pénzügyi helyzetére pályázik. Azt próbálja igazán jól leutánozni :)
  • Sanyix
    #27
    Ja akkor ennyi erővel az amd is elkezdett dolgozni rajta 45 éve, csak nem kezdtek rajta dolgozni. LOL
  • Yv@n
    #26
    Bejelentette. Gondolom nem aznap kezdtek rajta dolgozni...
    Nyilván a plebs felé később derült ki, mint ahogy az ipar belső köreiben megszimatolták a dolgot. Az amd látta hogy két dolgot tehet... 1:elindul a grafikus magok irányába, ahogy az intel, vagy 2:felfordul.
  • dez
    #25
    Nem telt be. Azzal együtt sem stimmel. Az AMD jóval előbb jelentette be a Fusiont, mint az Intel a hasonló megoldását. Vagy nézd meg a Nehalemet: integrált memóriavezérlő, HyperTransporthoz hasonló busz, natív 4(+?) mag, plusz itt jön be majd az előbb említett CPU+GPU párosítás (egyes változatoknál) Intelnél.

    A Larrabee egy másik történet, bár ahhoz is tavaly kezdtek embereket gyűjteni, elsősorban mert az Nvidia és az ATI a korábbi grafika-orientáltsága után elkezdett erősen kacsingatni az egyéb alkalmazások felé, ami lassan háttérbe szorítja a procikat nagy számítási igényű alkalmazásoknál. Mondjuk részben ugyancsak ezokból vette meg az AMD is az ATI-t.
  • Yv@n
    #24
    Olvasd tovább attól még hogy betelt a buffer az első sor után :)
  • BlackRose
    #23
    Azt mondják, hogy a legújabb verziók kb. olyan GF7300 körül tudnak teljesíteni, persze maga a meghajtó szoftver sokkal szegényebb. Én próbáltam és ami általános használatott illeti, kifogástalanul működik, sőt 3DS Studio 9 is szépen dolgozik, játszani nem játszok ezért ezt nem nagyon próbáltam, de pl. az America's Army-t láttam 1280x1024-en és normálisan működött.
  • dez
    #22
    Fordítottja? LOL!
  • balee66
    #21
    Én csak annyit mondanék, hogy szerintem az Intel integrált graf kártyák elég jók.
    Pl. Sims 2 Via alaplapon integrált S3 ProSavage kártyával nem fut. Intellel igen.
    Nem tudom pontosan milyen szinten vannak most az Intel graf vezérlői, de egy 64 MB-os Geforce4-es kártyánál általában jobbak.
  • Addam
    #20
    Bíztató, akkor lehet HL2-t is felSteamelem majd.
    Mondjuk mostanában Ghost Recon 1el elvagyunk, csak jópár év CS 1.6 után meglehetősen más megközelítést igényel, azaz kiszopunk mint atom, de attól függetlenül hatalmas feeling. Na azthiszem offolást befejezem :)

    Egyébként ahogy tudom X3100as intel már annyira nem gáz, csak normális driver nincs hozzá, volt valahol valami beta driver amibe már hardveres a t&l támogatás, az egy csöppet gyorsítja.

    Sims2ről meg annyit, hogy vmelyik kiegészítővel (előbb jegyzem meg az értelmező kéziszótárat, mint ezeket) már a Core Duo notin mutatja az aksi töltöttséget játékban...
  • Yv@n
    #19
    Egyik utóbbi lanon havernál épp rommáfagyóst játszott az nvidia kártyája, és mivel nem nagyon akaródzott épp hibakeresőst játszani, inkább alaplapi vga-val nyomta :)
  • Addam
    #18
    Igen? Pedig azt még az enyémre se mertem feltenni :))) Mondjuk mi elvagyunk a régebbi stufokkal is, a feeling a lényeg.
  • Yv@n
    #17
    BF2-t is hozzá csaphatod a listához. Gyönyörűen muzsikál vele.
  • Yv@n
    #16
    "Az Intel elkezdett AMD-sedni"
    Mondjuk inkább hogy ennek a fordítottja igaz :)
    Az intel nem tegnap ált neki ezen fejlesztéseknek, és az amd sem viccből vásárolta fel az ati-t, amivel ugye nem kicsit került nehéz anyagi helyzetbe.
  • Addam
    #15
    Nálam is mostanában volt notebook vásárlás.
    Egyetértek abban, hogy netezésre elég egy intel vga, sőt egy gma950 vagy x3100 már low settingsbe 800x600ba páréves cucokkal elmegy.
    Viszont azon vitatkoznék, hogy laptopon nem lehet játszani.
    Engem pl. asszony kitúrt az asztali gép elől ( ), egyébként is kellett a noti tanulásra meg munkára, így egy olyan kompromisszumot kerestem ami megfelel.
    Nem vagyok grafika mániás, de azért 2-3 éves cuccok menjenek jól natív TFT felbontásba alapon egy Turion X2 lett X1600as ATi-val, ami notebookba normálisabb VGA kategória már. C2D-hoz 2x ennyiért lett volna ilyen szintű VGA sajnos, így beáldoztam az erősebb procit az erősebb VGAért.
    Nálam pl. fogyasztás se játszik be, havi 2x élvezem a MÁV Start magasszíntű szolgáltatásait (?), 2.5 órát kibír az akuja, annyi elég.

    Mondjuk ha nem mindenki a grafikára menne, akkor egy intel VGAval is eljátszhatna, az alábbi cuccok mennek ismerősnél ezerhatos Core Duon, GMA950el: Battlefield 1942, BF:Vietnam, GTA:SA, Live for Speed, SW:Battlefront 2, Ghost Recon 1, Splinter Cell Pandora, Toca Race Driver 3, Pirates!, UT 2004.

    Persze nem divat régiekkel nyomulni tudom, de multiba nagyrészük hatalmas feeling, nem beszélve arról, hogy 2 notival AD HOC wlanba kábelek nélkül elég kényelmes tud lenni, csak hozzáállás kérdése. Meg nem árt elfogadni, hogy nem tud annyit, mint egy asztali gép.

    Persze ez is csak egy vélemény a sok közül.
  • assdf
    #14
    Na most nekem volt egy laptopom amiben intel 915 volt, a warcraft 3 tft 1024*768ban full részleteséggel kiválóan futott rajta.
    Most vna egy másik laptopom, ezen 1280*800ban fut fullon ugyanugy kiválóan.
    Ezen felül pedig videót vágok időnként, ehhez erősebb proci kell vga semmi.
    Netezéshez, programozás, filmnézéshez, vmware-hez szintén nem kell jó vga.
    Szóval ezért nem értem mi ez a hőzöngés az intel vga-król. Viszont csak csendben megemliteném hogy egy laptopnál nagyon nem mindegy a fogyasztás és a csúcsvga-k bizony esznek rendesen.

    Ez főképp a comment 2-re ment.
  • Zro
    #13
    12"-os notinál nem igazán van választása az embernek, az amd-s gépekben is gyenge gpu van. Nekem is a T7300 és két giga mellé egy intel x3100-est rakta be. Az biztos, hogy fogyasztás/teljesítményben egy ütős párost alkotnak. Az embernek el kell döntenie mire kell a gép, s e szerint választ.
    Persze 400-500eHUF ért már láttam egy olyan 12"-ost amiben valamivel jobb gpu volt, ha jól emléxem egy nv7300-s. De még az sem egy kimondottan tuningbarát játékgép :)
    Modellezni meg a 12"-oson is tudsz, csak nyomj rá egy 24"-es moncsit :)))
  • k0zi
    #12
    Én direkt inteles grafikas notit vettem, mert kevesebbet fogyaszt, mint egy komolyabb teljesítményű kártyával felszerelt. Egyébként blenderrel tökéletesen lehet rajta modellezni bár 12"-on azért eléggé szenvedés :D
    Játszani meg ne akarjon az ember notebookon, nem arra való.
  • BlackRose
    #11
    A cégnél néhányszáz gépen középcsúcskategóriás ATI van és az ég világon egy másodpercet sem futott azokon még 3D, webfejlesztésre, programozásra használjuk őket. Ugyanakkor azt is hallottam már, hogy sok cégnél a menedzmentnek csúcskategóriás gépeket vesznek, csúcskategóriás grafikával és sokszor a gép csak porosodik az asztalon... szóval legalább 70% esetben (cégeknél) az Intel grafika több mint elég, és mégis sokszor felesleges költekezésnek teszik ki magukat... valszeg mert a beszerzésnél nagyon értenek a dologhoz LoL.
  • digital
    #10
    Én azért valahogy kinézem az INTEL-ből, hogy ha rámozdul és szakirányú mérnökeik komolyabban foglalkoznak majd a VGA tervezéssel (márpedig a jelek erre mutatnak) akár könnyedén nevető harmadikak is lehetnek... Ez pedig akár jó hatással lenne a piacra nézve.
  • T0nk
    #9
    Tán azért, mert a Sims2 bármin elfut... Vaszeg akár szoftveresen is.
  • Celeborn
    #8
    Csak úgy érdekességként említem, hogy barátnőméknek van egy elég régi laptop-juk, intel integrált videóvezérlővel, és egyszer azzal jöttek hozzám, hogy írjam meg nekik a Sims 2-t. Nem igazán tudtam mire vélni a dolgot, de megírtam. És fut rajta! Igaz, hogy elég ocsmány, úgy néz ki, mint régen a SW renderelt játékok, de működik! Engem már ez eleve meglepett, nem hittem volna.
  • szombi
    #7
    nem tudom, már szóltam nekik, azt mondták hiba...
  • lezso
    #6
    Az Intel elkezdett AMD-sedni
    Rájött, hogy az AMD-nél van a jó ötletek jó része (pénz viszont NINCS...)
  • DjDano
    #5
    Baszki már több mint egy éve megvan a büntipontod, ezt hogy csináltad? :D
  • lopbisz
    #4
    "kérdés inkább az, hogy mire lesz az a teljesítmény majd elég..."
    irodai munkára mint eddig is :) Az intel integrált vgák csak erre készülnek, hogy legyen egy kötelező minimum grafika. A név meg eladja.

    Egyébként igen aki nemért hozzá könnyen a notebooknál kaphatjha be.
    Meg szerintem akik főleg nyavajoghatnak azok a macesek :)
    Mac minibe , bookba stb. is integrált intel vgat tesznek (a nem kicsi árúk ellenére is.) Közbe a procijuk, ram meg minden igen extrás.
  • JTBM
    #3
    Az intel ma mindenesetre sehol sincs grafikai teljesítményben, a GPU-jai egyszerűen nem is képesek futtatni a grafikát használó programokat.
    Ezt nem lesz nehéz megtízszerezni, a kérdés inkább az, hogy mire lesz az a teljesítmény majd elég...