Az EU feladta a pint elleni harcot
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
Nem az unió arrogáns hanem a hülye nyomi angolok
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
125 g-os sajt
1,5 l-es ásványvíz/üdítõ/bor!!!
0,75 literes bor
1,5 dl-es, 1,75 dl-es 350, 375 és 450 g-os esetleg 0,33 l-es(!) tejföl, kefír, joghurt.
Ménem ezeket akarják szabályozni.
Különben meg szerintem teljesen mindegy milyen mértékegység, tüntesse fel rajta az SI-s egységárat is és készenvan. Ezeken felül meg azt ír rá amit csak szeretne, és akkorákra csomagolja amekkora jól esik, vagy amekkorát lehet a fegyvergyártásra is alkalmas csomagolóeszközökkel (lásd konzervek)
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
Az üzemanyag töltésénél nemcsak elfelejtette, hogy a keró sûrûség 0.8, de a gallonokból literre és ebbõl kilogramra való átszámítás után még hülyeséget is csinált, mert elõszrö fontban akarta és a végül úgy elbaszta, hogy feleannyi üzemanyag került a gépbe, mint kell. Na azóta van az, hogy (elvileg) nem számolgatnak, hanem a töltön mindenféle szutyok mértékegységben fel kell tüntetni, a töltött mennyiséget.
A mars szonda hibáját már írta valaki.
Szép dolgok az angolszász mértékegységek, de a mûszaki életben teljesen hasznavehetetlenek, legalábbis Európában. A PSI is minden csak nem szemléletes, és csak úgy tudom szemléletessé tenni, hogy 3000PSI = 210 bar. Ennyi a repülõgépek nagy hányadán a hidraulika rendszer névleges üzemi nyomása.
De vannk még ilyen elvetemült dolgok mikor a koncentrációt uncia/köblábban adják meg. Hát gartulálok aki ezzel tud valamit kezdeni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Biztos sokan emlékeznek még, hogy a 80-as, 90-es években a robbanómotorok teljesítményére LE helyett a kW-tot szerették volna elfogadtatni az emberekkel és nem csak itthon, hanem egész európában. A dolog mint látjuk láthatatlan falakba ütközött, ugyanis az emberek (köztük én is) imádták a hagyományos lóerõt és utálták a kilowattot. Ha belegondolunk ez a váltás teljesen értelmetlen is, ugyanis a LE-bõl a hétköznapi ember semmiféle számítást nem végez, tehát nem olyan zavaró, mint ha a hosszúság mértékegységébõl nem lehetne könnyedén kifejezni a térfogatot valami képtelen átváltás miatt. Akinek számításokat, vagy méréseket kell végeznie a teljesítménnyel az úgyis kW-ban végzi és a marketing brossúrákon a pórnép kedvéért megszorozza egy konstanssal.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Át kellene állni a kettes számrendszer használatára mindenhol, és máris rengeteg probléma megoldódna.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítő stratégiai játék. www.secondorb.hu
Mindenki döntse el, hogy ha vesz boltban tejet, akkor azt pint-ben, vagy literbe kéri. De egy bolt is dönthet, hogy csak literben szolgál ki.
Következõ nemzedék majd úgyis kiirtja az angolszász mértékegységeket.
Kanadában is így van... Ott legalább a kérhetsz méterben, és a sebességjelzõ táblák nem mérföldben, hanem kilóméterben vannak.
Egyébként a mérföld eltérõ hosszú volt vizi és szárazföldi, katonai és civil alkalmazásban.
"A legviccesebb az (egyébként a metrikus rendszert feltaláló) francia, ahol 80-100 között 95 az 80 + 15-ként kerül kimondásra, a 15 persze egyedi jelöléssel."
Ha jól hallottam egy ismerõstõl Vallon nylvben van külön 90-es is 😉
1. "Pub"-ok: lehet kerni sort deciben is. En evek ota itt elek es majdnem minden nap be szoktam ugrani vhova egy egy kavera + egy narancslere. Ha a narancslet ki tudjak szolgalni deciliterben akkor feltetelezem, hogy a sort is. Nem mellesleg en nem emlekszem meg egyetlen olyan helyre sem ahol emiatt furcsan neztek volna ram, pedig parszor bejartam mar az orszagot.
2. Tej: a tejes flakonok hol literben, hol pintben vannak meretezve, de legtobszor mindket mertekrendszerben ra van irva. Egyebkent eppen most jovok vasarlasbol es vettem tejet is :-P ez speciel 2 literes es rajta van az is, hogy 3.52 pint. De makom volt, mert a szemetest nem vittem ki, abban pl. egy olyan van amelyik 2 literes es nincs rajta feltuntetve a pint.
3. Tomeg mertekegyseg: hat en meg az eletben nem lattam angolszaszban feltuntetve se gyumolcsot, se zoldseget. (ettol persze meg nem biztos, hogy nincs)
4. Hosszusag: metrikus. Az asztalostol a vasesztergalyosig, a tetofedotol a komuvesig mindenki ezt hasznalja, meg az is aki iskolaban meg nem tanulta.
5. Sebesseg: az autokban fel van tuntetve mindket rendszerben.
6. Tavolsag: na itt vannak a gondok. Sehol sincsen metrikusban feltuntetve.
A maganvelemenyem, hogy Günter Verheugen vagy kapott egy szep nyaralot vagy elment a maradek esze is, hogy a celvonal elott dobott egy 180'-os fordulatot. Meggyozodesem, hogy ez sokkal nagyobb ellenallast es bizonytalansagot fog kivaltani az emberekben.
Nem mellesleg Anglia magasrol tesz az EU-ra. Csak azert lepett be, hogy az exportjara redukalja a vamot es a cegei elterjedjenek Europaban amelyek persze itt adoznak.
1 pint = 20 fluid ounces
1 pint = 4 gills
1 pint (wet) = 16 fluid ounces = 2 cups = 1/8 gallon
Ettõl az ember falnak megy. Mi a fészkes izéért kellett ezeket a váltószámokat így kitalálni? De a legszebb talán a hosszúság:
thou 1⁄36000 25.4 μm
inch 1⁄36 2.54 cm
foot 1⁄3 30.48 cm
yard 1 91.44 cm
furlong 220 ~201.2 m
mile 1760 ~1609 m
league 5280
Szóval 1 mérföld pontosan 1760 yard. Nem 1759, nem 1761, hanem annyi. Mert gondolom valamelyik idiótának 1760 szõrszál volt a mellkasán, gondolom. Nyilván persze azért annyi, mert rögzítették az akkor már létezõ mérföldet az akkor már létezõ yarddal, de hát miért így?
A számérzéket nagyban befolyásolják az ilyen történelmi koloncok. Például a világnyelvek közül talán a kínai az egyetlen, ami korrekt decimális jelölést használ az összes számra, eltérõen az összes többitõl, ami százig általában extra szabályokat alkotott, húszig néha még az egyesek helyén is. A kínaiban 57 az öt-tíz-hét, és nem ötvenhét, mint a magyarban. A legviccesebb az (egyébként a metrikus rendszert feltaláló) francia, ahol 80-100 között 95 az 80 + 15-ként kerül kimondásra, a 15 persze egyedi jelöléssel. Ezek a különbségek kimutathatóan nehezítik a matekot tanuló gyerekek gondolkodását, például a kínaiakhoz képest.
Hol vannak az eredeti angol mértékegységek?
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
némely merétékegység nekem még mindig a régiben jön le jobban. /pl mkp, atm, stb/
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
A benzint gallonban, a sebességet pedig mérföldben mérik, amihez hozzászokni idõ.
Nekik egyébként a legnagyobb problémájuk az Északi szomszéduk - Kanada, ahol az Angol kevert rendszer van és a sebességhatár már km/órában van megadva.
De azért volna egyszer elérni, ezt.
Valahogy oktatással és neveléssel fokozatosan kellene erre áttéríteni a népet.
PS:"Ez nem a decimális, hanem a hatos számrendszeren alapul, ami a régi római rendszer. Ez olyan õsi, hogy korábbra datálható, mint az angolszász kultúra; ókori."
A cikkíró nem volt éppen formában stilisztikailag, amikor írta ezt a cikket.