61
Milyen tudományos témájú könyvet olvasol?
 • hiper fizikus
  #61
  Sziasztok!
  Ebben a toppikban az elektronikus könyvekről is lehet szó??? - frankó lenne!!!
 • Jrex
  #60
  Sziasztok, szeretném ezt a könyvet a figyelmetekbe ajánlani. Ajándéknak is remek, és a megrendelésével, még a hazai kutatást is támogatod.
  itt
 • qetuol
  #59
  ja, amúgy megjelent hawkingtól a grand design - nagy terv
 • Desiderata #58
  Almár Iván - Kozmikus társkereső
  ezt majd el szeretném olvasni, kinek volt a kezében?
 • polarka
  #57
  BME
  de ez csak egy 2kredites tárgy (a lazába ezt is beleértem)
 • Anaid
  #56
  Gratula. Milyen suli?
 • polarka
  #55
  ? sima pdf, adobe reader megnyitja
  1ébként ma olvastam el annak a 6. fejezetnek a kicsit emberibben, közvetlenebbül megfogalmazott változatát (vagy csak másodszorra világosabb volt). Ha érdekel megosztom. A ZH pedig majdnem 100%-os lett:) (de persze laza volt).
 • Anaid
  #54
  Nem sikerül megnyitnom. Mit tegyek?
 • polarka
  #53
  Erre gondoltam a "komolyabban is foglalkozott vele" kifejezéssel. Hiszen konkrét szabályosságot csak az találhat, aki veszi a fáradságot és nekiáll elemezni az adatokat és gondolkodik is.
 • polarka
  #52
  Oh, tehát a véletlenszerűséget tágabban érti. Rendben.
 • Anaid
  #51
  Azt írja, az újdonság az, hogy ezeket a dolgokat matematikailag le lehet írni, ki lehet számolni a matekot használva (előre is).
 • qetuol
  #50
  az, hogy "véletlenszerűen hívják egymást" nem azt jelenti, hogy a hívások, időbeni valószínűsége egyenletes. valószínűleg a hívások időbeni eloszlása haranggörbe, csúcsidőbeni maximummal, ez is véletlenszerű eloszlás, csak nem egyenletes.

  inkább arra gondolhat, hogy egy adott személy véletlenszerűen választja ki, csúcsidőn belül, kit és mikor hív. tehát úgy értem, valószínűbb, hogy egy adott személy csúcsidőben fog hívni, de nem hív mindenki ugyanabban az időpontban, hanem csak egy bizonyos valószínűséggel (ami csúcsidőben nagyobb, máskor kisebb), és a személy, akinek hív, is véletlenszerűen van kiválasztva (szintén, nem feltételezem, hogy minden személyt azonos valószínűséggel hívhat.)
 • polarka
  #49
  Igen, az a lényege. Megj.: Azért ezt elég sokan tapasztalhattuk már, az újdonságot abban látom, h ő komolyabban is foglalkozott vele.

  Viszont a komm. hálózatról állítja, h készítésénél feltételezik, h véletlenszerűen hívják egymást, ami sztem hülyeség. Nagyon jól tudják, h mettől meddig van csúcsidő egy nap (vagy egész évben) és annál még nagyobb forgalomra terveznek.
  Az meg, h az emberek egy része egy ideig hallgat és nem használja a rendszert lényegtelen, hiszen semmi sem kényszeríti ezen hallgató embereket, h egyszerre használják a netet és közben megint mások pedig ne használják, vagyis átlagban ugyanazt a forgalmat várnánk. Erről viszont nem szólt, h ő nem ezt várná. Csupán egyéni szokásokról beszél, holott a rendszert sok emberre tervezik.
 • Anaid
  #48
  Elolvasom.

  Később leírja, hogy nem napi, heti időintervallumokról van szó, hanem olyan "szokásról", hogy emberek hónapokig nem írnnak, aztán egyszer csak ontják az irományokat és ebben a folyamatban van rendszer és elég álltalános. Egyszerűen - ha jól értem - nem véletlenszerű, hogy ilyen villanásszerű periódusok vannak és ismétlődnek pl. mail-ezésben. ndszer van benne. Asszem ez a lényege.
 • polarka
  #47
  Tanulás életen át
  Annak akit éppen foglalkoztatna a Mo-i oktatás és pedagógia bajai.
  Én éppen egy ZH miatt olvastam el a 6. fejezetet és pont jól egyezett személyes tapasztalataimmal, viszont összességében nagyon általános, levegőbe lógó a szöveg (nekem azért már vannak konkrétabb elképzeléseim).


  "A telefonvonalaink úgy vannak megtervezve, hogy feltételezik, a telefonálók véletlen időpontokban hívják egymást, az internet routerei arra vannak szabva, hogy az e-mailek és adatcsomagok véletlenszerűen érkeznek és mennek keresztül rajtuk"
  Ezt hogyan értheti? Tudtommal pont, hogy tudják és rendszeresen figyelembe veszik, h mikor nagyobb a forgalom.
 • Anaid
  #46
  A könyv nekem sajna drága, de olvasgattam róla pl.itt

  Na ilyesmi gondolkodásmódra gondolok: abból indul ki,hogy lehetséges ez, az...stb. Így lehet felfedezni, megérteni. Tetszik a gondolkodásmód. Marhára.:)
 • Csaba vezér
  #45
 • Csaba vezér
  #44
 • qetuol
  #43
  megérdeklődtem, 2011 második felében tervezik kiadni, yay! várós ^_^
 • joebacsi
  #42
  A pszichohistória nem csak akkor működik, ha legalább bolygó méretű elemek az egységei? :)
 • qetuol
  #41
  nemrég jelent meg stephen hawking új könyve a Grand design.. nem tudjátok h magyar fordítás már jelent e meg vagy fog e megjelenni?
 • lotsopa
  #40
  Köszi a választ, remélem találok nekem megfeleő olvasni valókat.
  Szerintem mindegy hogy hol, hogyan, mit olvas az ember, már az is jó hogy olvas! :)
  Mindig meg van arra a lehetőségünk hogy műveljük magunkat, csak élni kell a lehetőséggel.
 • Dj Faustus #39

  Barabási Albert-László - Villanások - A jövő kiszámítható
  Olvasmányos kis könyv, érdekes eseteket tár fel, miszerint hogyan lehet bizonyos adatok ismeretében "megjósolni" a jövőt.
 • haraposlo
  #38
  lotsopa!
  Először is nagyon örülök neki, hogy vannak még emberek, akik olvasnak a mai modern világban, amikor az elektronikus média teret hódított magának, sőt a hétköznapok munkaeszköze, elengedhetetlen kelléke lett sok háztartásban.Az emberek előbb utóbb teljesen elfelejtik, milyen érzés egy szép könyvet a kezünkbe venni, és a frissen nyomtatott lapok illatát érezvén olvasgatni egy remekművet. Pedig egy könyv tanít nevel szórakoztat, mondta szegény megboldogult nagymamám. Milyen igaza volt. Még a szókincse is gyarapodik az embernek, és stilisztikai érzékét is fejleszti.
  Az ekonyv.linkcenter.hu oldalon rengeteg internetes könyvolvasó linkje megtalálható. Én azonban ha könyvet olvasok, és véletlenül arra vetemedek, hogy azt elektronikus formában olvassam el, akkor mindig a google szolgáltatását használom, amiben ha jól tudom a legtöbb elektronikus olvasmány található, a folyóiratoktól a könyveken át elemző esszékig minden. books.google.com. Kellemes időtöltést! :)
 • qetuol
  #37
  nincs meg valakinek elektronikusan vagy valahol a neten Penrosetól a Császár új elméje vagy az A nagy, a kicsi és az emberi elme?
 • Desiderata #36
  A következő 50 év, ezt a könyvet olvasta valaki? milyen?
 • joebacsi
  #35
  Richard Dawkins: Az önző gén
 • Desiderata #34
  torrent oldalak
 • lotsopa
  #33
  Valami jó oldal ahol sok könyv érhető el a neten?
 • kollarkriszti
  #32
  Könyv címe: Vízen járni (A válságkezelés filozófiája), Mentofaktúra Kiadó, Budapest, 2010, 236 o.

  Sorozatcím: Ontológiai coaching I.

  ISBN:978-963-06-8867-4

  A könyv első darabja a Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány könyvsorozatának, melynek fő célkitűzése a filozófia több évezredes eredményeinek felhasználása a szervezetfejlesztésben, a szervezeti kultúra alakításában, az életminőség javításában, valamint az ontológiai coaching nevű új diszciplína kifejlesztésében

  A könyv rövid tartalmi összefoglalója:

  A Vízen járni című könyv a személyes és szervezeti válságok megoldásának komplex rendszere, „kognitív filozófiája”, egyben a 21. század ontológiai körképe. Úttörő kezdeményezés a hazai life coaching oktatásban, valamint a gyakorló coachok számára is hasznos módszertani kézikönyvként használható. A könyv a coaching kreatív újraértelmezése korunk kognitív tudománya révén. Kissé anakronisztikusan, de adekvátan fogalmazva: átfogó életfilozófia. A könyv üzenetét meghatározó fontos belátás, hogy az anyagi javak létrehozását fokozatosan felváltja a tudástermelés, a manufaktúra leszármazottait a mentofaktúra. A Vízen járni szisztematikus, egyben játékos bevezetést nyújt a „kreatív rombolás” 21. századi technikájába.

  A szerzőkről:

  Dr. Kollár József Phd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi

  Kar Filozófiai Intézetének tanára, esztéta, művészetkritikus, a hazai life coaching oktatás megteremtője.

  Dr. Kollár Déri Krisztina mérnök-szakközgazdász, gyakorló coach, akkreditált igazságügyi mediátor, mediációs kiképző trénere

  A könyv borítóján található ajánlások:

  „Kollár József különös nyereség a magyar szellemi életben...”

  Prof. Pléh Csaba, akadémikus

  „Dr. Kollárné Déri Krisztina jelentős munkát végzett a szervezetek

  hierarchikus információs és döntési rendszerének, valamint a szervezeti

  és vezetési kultúra fejlesztése terén.”

  Prof. Kálmán Erika, intézetigazgató

  „Ez a könyv kreatívan ötvözve több tudományág eredményeit nagyszerű, új

  ablakokat nyit a világra és önmagunkra. Elgondolkodtat, cselekvésre

  ösztönöz és új utak kipróbálására indít.”

  Dr. Rusznák Tamás, az Állami Bankfelügyelet exelnöke, egyetemi oktató, coach

  E-book: 5.900 Ft (hallgatóinknak ingyenes) megrendelés ->
  Könyv ára: 4.900 Ft
  Hallgatói ár: 2.900 Ft
 • Desiderata #31
  ezt majd el szeretném olvasni, múltkor egy túl tudományos könyvet vettem ki a könyvtárból és kicsit elvette a kedvem a témától :(
 • Esplanade
  #30
  Ha jövő, akkor világűr

  egy oldalán se unatkoztam, tömören járja körbe a témákat (néhol talán túlságosan is), épp ezért jó könyv nyaraláshoz is

  tartalomjegyzék itt
 • debussy
  #29
  Ez egy eszméletlenül jó könyv. Mindenkinek ajánlom. Teljesen érthető szövegű és nagyon érdekes témákat érint
 • Christiansen
  #28
  nagyon nagy könyv
 • qetuol
  #27
  simon singh- KÓDKÖNYV- tikosírások érthetően, matek nélkül, ismeretterjesztő stílusban. kódok a történelemben,ókorban, középkorban,újkorban, világháborúkban, megfejtésük, RSA, kvantumkriptográfia-- csak így címszavakban :D .
 • pista007
  #26
  Rényi Alfréd: Dialógusok a matematikáról. Van benne filozófia, matematika, szóval elég összetett. Azoknak ajánlom, akik kíváncsiak, mi is a matematika...
 • NonsenS
  #25
  Erről könyvről Wikiről hallottam:

  Brian Greene: Az elegáns univerzum, Szuperhúrok, rejtett dimenziók és a végső elmélet kihívása
 • Phat Smoker
  #24
  Minap láttam a libriben, ezt szeretném a közeljövőben beszerezni!
  Bánki M. Csaba - Agyunk fogságában
 • blackgamer
  #23
  mostanában sok érdekes könyvet találtam, antikváriumban is
  jelenleg James D. Watson - DNS Az élet titka című könyvét olvasom

  azért különösen érdekes, mert a DNS lánc egyik felfedezője írta
  rákaptam a témára, de persze inkább sztorizás mint tudományos, ami meg tudományos ott elvesztem a fonalat
  itt a tartalomjegyzék, sok területet érint, akit felcsigáz a klónozás az ne hagyja ki!
 • NonsenS
  #22
  Köszönöm szépen! Tényleg jó könyv azoknak, akik nem szeretik a matekot és azoknak, akik szeretik (pl. én). Jól leírja benne a matekos dolgokat olyképpen, hogy az egyszerű halandó számára is érthető legyen, illetve annak, aki érti más megvilágításba helyezi egy probléma megoldását!

  Élesszük már fel a topicot! Vannak jó könyvek!
  EMBEREK! ÉBRESZTŐ!!!