101
  • wanek
    Jelenleg is a folyók édesvize beleömlik a tengerekbe. Sőt, a szintén édesvizű eső is. Itt maximum arról lehet(ne) szó, hogy a sós víz sűrűsége esetleg hígul, de ez annak a függvénye, hogy a sós vizek mennyire számítanak telített oldatnak.
  • Filiic
    Megtöltesz egy palackot cukros vízzel, egy másikat meg higannyal, mind2 lesüllyed, mert nehezebb a víznél, de azt beláthatod, hogy a tömegük nem azonos... Ellenben mind2 annyi vizet fog kiszorítaní, amekkora a palack->ugyanannyit.
  • Dredd
    thx, már kezdtem azt hinni, mindenki hülye, csak én vagyok pöttyös labda :)
  • Filiic
    Legalább lesz mi elpárologjon, abból a sok jégből másképp nem jutna hozzánk édesvíz:c)
  • Dredd
    most nem azért, de nem tök mindegy, mennyi része van a víz alatt, és mennyi látszik ki belőle? úristen, nem nekem kéne az általánost újrajárni, a tömege számít (!), vagyis a tömegével megegyező térfogatú mennyiségű vizet szorít ki - a jégkockából is kilátszik valamennyi a pohárban, mégsem lesz magasabb a víz szintje, ha elolvad. btw kíváncsi vagyok, hogyan használsz egy literes vastömböt, az én ismereteim szerint azt kilóban mérik. és az egy literes üres palack nem ugyanannyi vizet fog kiszorítani, mint egy egy kilós vasdarab, tekintve, hogy a palack üres, ezért lebeg a vízen. na mindegy, ha hinni akartok a globális hisztériakeltésben, higgyetek benne.

ui.: Grönland jege annyira minimális ezekben a számítgatásokban, hogy nagyon, 1% alatti mennyiségről beszélünk. ha az összes jég elolvadna ott, az sem emelné pár centinél többel a vízszintet, ti meg itt 5 méterekről beszéltek.

ui2: az óceán azért elég kevés helyen szobahőmérsékletű a világon, bár van ilyen, pl. Tahiti körül és a Csendes-óceáni korallszigetek körül egy-két sekélyebb lagúnában.

ui3: tessék kipróbálni a kísérletet otthon, nem bonyolult. pont ugyanolyan magasan lesz a vízszint a jég elolvadása után, mint amikor a jégkockákat beletettük.

ui4.: így visszaolvasva nem is értem, hogy lehetett ilyet írni: "Ugyanis a vízbe mártott test a saját térfogatával egyenlő térfogatú vizet szorít ki. Mindegy hogy mennyi a súlya." ált. iskola 5. osztály fizikakönyv. vagy a liberálbolsevikok a fizikát is meghamisítják? ugyanmár, LOL. hogy lenne már minegy, mennyi a súlya vazze. én gondolkozom, mielőtt postolok, de látom van itt pár postfarmer, aki csak ír, csak ír, akár hülyeséget is.
  • kukacos
    Azért tényleg kár, tekintve, hogy az édesvíz hiánya állítólag hamarosan globális probléma lesz. De majd a sarkokra megyünk jéghegyet bányászni, ha marad még belőle.
  • kukacos
    Mármint abban, hogy a vízen lebegő jég elolvadása semmivel sem emeli meg a vízszintet. Cnut helyesen korrigált abban, hogy nem a *tömegüknek* megfelelő térfogatú vizet szorítanak ki, hanem a súlyuk csökken a térfogatuknak megfelelő tömegű vízzel. Ahogy jó öreg Arkhimédesz ezt felfedezte, és még kiabált is hozzá.
  • Dany007
    Hmm engem inkább az zavar, hogy az a tömérdek mennyiségű édesvíz szép "lassan" beleolvad a tengerek, óceánok sósvizébe...
  • kukacos
    Teljesen igazad van, a többiek meg csúnyán beégették magukat
  • immovable
  • L3zl13
    Józan paraszti eszeddel viszont neked is eszedbe juthatott volna, hogy pont azért van a jéghegyeknek csak 4/5-e (inkább 9/10-e szerintem...) víz alatt, mert kissebb a sűrűségük. Azaz elolvadás után a térfogatuk csökken. Méghozzá pont 5/4-ére (vagy 10/9-ére)...
    A másik fele igaz. A Grönlandot borító jégtakaró is ugyanúgy olvad, az meg emeli a vízszintet.
    Ugyanez szól Cnutnak is.
  • Cnut
    Újra kellene próbálkozz az általad említett iskolatípussal. Meg a a kísérletedet is bepróbálhatod. Ugyanis a vízbe mártott test a saját térfogatával egyenlő térfogatú vizet szorít ki. Mindegy hogy mennyi a súlya. Ha egy 1 literes üres plackor, vagy egy 1 literes vastömböt teszek a vízbe az 1 litert fog kiszorítani. Ha van 1 liter jég és az megolvad, akkor eleinte kisebb lesz a térfogata, mert a víz +4fokon a legsűrűbb, de +4fok fölött a térfogata újra nőni fog, ha szobahőmérsékletű lesz, akkor éri el kb a -10fokos jég térfogatát.
  • LaPalma
    józan paraszti ésszel eszedbe juthatott volna, hogy egyrészt a jéghegyeknek csak 4/5-e van víz alatt, a többi viszont kilátszik belőle.
    (másrészt meg a jégtakaró egy része nem tengerben, hanem szárazföldön van, ami ha elolvad, akkor lefolyik a szárazföldről)
  • Dredd
    miért is?

ha jól tudom, az északi-sarki jég az óceánt borítja, vagyis vízben van. egyszerűbben, nem szárazföld van alatta, hanem víz, vagyis az egész jégtakaró a vízben úszik.

na most én az általános iskola 5. osztályában azt tanultam fizika órán, hogy a vízben lévő testek pontosan a tömegüknek megfelelő térfogatú vizet szorítanak ki, vagyis ha jég van a vízben, ami felolvad, akkor a vízszint pont olyan magas lesz, mint előtt. ezt amúgy egy vizespohárral és pár jégkockával le is lehet otthon tesztelni (jól jön még egy alkoholos filc, megjelölni a vízszintet a poháron). így nem értem, hogy ha akár az egész északi-sarki jégtakaró is felolvad, akkor miért lesz egy centivel is magasabb a vízszint a kikötőkben, és úgy általában a tengerpartokon? mert józan paraszti ésszel belegondolva, a vízszint a teljes jégtakaró felolvadása esetén sem lesz egy centivel sem magasabb.

a déli-sarki jégtakaró persze más tészta, mert az szárazföldön van, vagyis ha olvad, akkor többlet-víz jut az óceánokba. ott viszont az átlaghőmérséklet -40 fok, ehhez azért baromira sokat kéne melegedni globálisan, hogy megolvadjon. arról nem is beszélve, hogy szárazföld van alatta, amit a nap nem tud úgy felmelegíteni, mint a vizet.
  • Komolytalan
    Ez így van, bár az az apróság lehet zavarni fogja őket hogy az említett kikötőket (meg az összes többi tengeri kikötőt) kb 5 méter víz fogja borítani. De hát ez csak egy apróság.
  • Cat #5
    Az oroszoknak marhajól jön a dolog. Ezentúl Rotterdamból és a nagy északi-kikötőkből nagyon gyorsan elérhetővé válnak Kína gazdag, nyersanyagokra éhes tengerparti városai.
  • rekettyes
    ez elég szar mi lesz még itt.
  • emp
    Hát ez qrva jó. még jól is jön a nagyhatalmaknak ez a helyzet. És persze nem a probléma megoldásán dolgoznak, hanem máris marakodnak a jogokon, amiből hasznot húzhatnak. DÖGÖLJENEK MEG!!!