Különös Attraktorok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem halott az, mi fekszik örökkön, a halál sem ér át végtelen id?kön. retro.web4.hu

link
Keresem megvételre James Gleick-tõl a Káosz c. könyvet! Akinek van egy eladó példánya, küldjön privátot! Elõre is köszi!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Nem halott az, mi fekszik örökkön, a halál sem ér át végtelen id?kön. retro.web4.hu
Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"
Heeding The Call, one and for all \"But now the rains weep o\'er his hall,with no one there to hear\" \"Never let your sense of morals get in the way of doing what\'s right.\"
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Hihetetlen, de '94-es file-ok :D Nem ma volt.
Be is linkelem, csak a vicc kedvéért, kuriózum gyanánt :)
7 már lefordított (eredetileg Pascal) állományt tartalmaz, mely 7 különbözõ "fejlesztési fázis" eredménye :D
Emlékszem, hogy a legelsõnél majd kiugrottam a bõrömbõl, mikor kirajzolódott a "halmaz" - 1 iterációt számolt, de lényeg megvolt :)
XP alatt tesztelve, kompatibilis (hát hiába, elõre gondoltam a jövõ oprendszereire is :)
Az egavga.bgi kell a kitömörített exe filok mellé.
Így belegondolva ennek a Fraktálok topicban lenne a helye, de mostmár mindegy :)
Mandelbrot
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.
csak ellustulok amikor célprogi mindent megcsinál
a saját progi az igazi
én is James Gleick: Káosz könyvét olvasom, holnap talán nyitok is egy témát a tudományos könyveknek, mert annyi van és érdemesnek tartom a kivesézésüket
plusz majd szeretnék készíteni attraktor forgatást animált gif-el,
illetve random módon generált attraktorokból automatán találja meg a "szépeket" a gép
na ez egy érdekes mesterséges intelligencia probléma lehet, esetleg forma felismeréssel és egyéb finomságokkal...

akkor annyira nem fontos a forráskód :P :P
Akit érdekel a téma:
irány a könyvtár és a folyóirat részrõl elõ kell szedetni a Scientific American magyarul megjelent részeit (Tudomány volt a címe és 1985-1992-ig adták ki magyarul). Majdnem mindegyik részben volt egy Matematikai Észjáték rovat, ahol mindent meg lehetett tudni ezekrõl a dolgokról - persze bevezetõ szinten!
Ajánlott könyv: James Gleick: Káosz - egy új tudomány születése
A forráskód, szintén vizilóBASIC-ban:
Private Sub Form_DblClick()
ScaleMode = 3
FillStyle = 0
w = ScaleWidth
h = ScaleHeight
Cls
n = 200000
x = 0: y = 1: z = 0
s = 10: r = 28: b = 8 / 3
dt = 0.004
Dim elso As Boolean
elso = True
For i = 1 To n
dxdt = s * (y - x)
dydt = x * (r - z) - y
dzdt = x * y - b * z
x = x + dxdt * dt
y = y + dydt * dt
z = z + dzdt * dt
'-----------------
'RR = ide
'GG = jöhet
'BB = a szinezõ
'-----------------
px = (x + 20) * 30 'csak h ráférjen a képre
py = (y + 30) * 15 'szintén
pz = z * 18 'ez is
If elso Then
elso = False
PSet (px, pz)
Else
Line -(px, pz), RGB(RR, GG, BB)
End If
Next i
End Sub
Mandelbrot meg Julia fraktálok generálásával én is foglalkoztam Pascalban (huhh, van vagy 10 éve), a fantasztikus az, hogy egy rém egyszerû képlettel van pl. a Mandelbrot halmaz is létrehozva, és mégis milyen fantasztikus dolgokat lehet belõle kihozni.
Lehet tippelni, hol vannak itt az atraktorok :P
A hozzá tartozó program:
Private Sub Form_DblClick()
ScaleMode = 3
FillStyle = 0
w = ScaleWidth
h = ScaleHeight
Cls
ri = 2.8: ra = 4: dr = (ra - ri) / w
y = 0.3
omax = 800
For x = 0 To w - 1
r = x * dr + ri
For o = 1 To 100
y = r * y * (1 - y)
Next o
For o = 1 To omax
y = r * y * (1 - y)
py = y * h
PSet (x, py)
Next o
Next x
End Sub

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.
@
vagy a vízkerekesnél is lehet látni hogy milyen tartományba és irányban forog
ez segítséget ad a tudósoknak
ezt a képet most kevertem ki, aki nem ismerné fel: csicsóka krumplit ábrázol :)
mûvészek elõnyben :)
Bonyolult számítások eredménye a kép. Egyes elemei alapján következtethetsz arra, h éppen mi alapján számolt, de ez részletkérdés.
Fizikai rendszert szimulál a gép és annak a változása alapján készíti a képet.
ColdFire: Én is aszittem elõször, hogy Cagivamito rokona nyitotta Különös traktorok néven, de úgy tûnik mégse:D
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Ezeket es a hasonlokat regen nagyon szerettem:) Tobb mint 20 eve (jaj:D), meg Commodore-on foleg ilyenekkel szorakoztam, pontosabban fraktalok, Mandelbrot megoldasok, es kulonfele mozgasok abrazolasa hasonlo modon:) Persze BASIC, a grafika meg az Commodore, vagyis nem ilyen szep:P De utana az elso PC-knel meg Pascal-on is probalkoztam ezel-azal;)
Most mar, inkab csak a kepeket nezegetem:D
nem tudom miért, megpróbálom újra linkelni azt a részt...
Az egyszerû attraktorok fix pontba jutnak, vagy periodikusan ismétlõdnek.
példa egyszerû attraktorra:
ha egy súrlódásmentes inga mozgását ábrázoljuk
koordináta rendszerben felvesszük a kilengés helyzetét (mondjuk x tengelyre) és a sebességét (y tengelyre)
ekkor a képen egy hurok lesz, ami állandóan ismétli önmagát
ha belevesszük a súrlódást is, egy spirált kapunk ami a nyugalmi pont fele halad
A különös attraktor ezzel szemben sose ismétli önmagát és nem ér fix ponthoz sem.
Egy végtelen hosszú vonal (ami nem metszi magát), véges területen (mint a fraktál is tulajdonképpen)
Az elsõ Edward Lorenz nevéhez fûzõdik, 1963-ban rajzolta a nevét viselõ attraktort, melyre 1971-ben figyeltek fel igazán.
Õ az idõjárás szabálytalanságát és hosszú távú elõrejelzését vizsgálta. Tõle ered a Pillangó-hatás: "Egy pillangó szárnycsapása okozhat tornádót Texasban?"
vagyis a kis input változás nagy output eltérést okozhat, de ebbe nem mennék bele részletesen mert több káosz elmélet topik is létezik...
a lényeg: Lorenz olyan rendszert keresett amiben szintén megfigyelhetõ a káosz
ekkor bukkant a vízkerékre, amibe fentrõl folyik a víz, a dézsákból pedig lassan kifelé
ha gyorsabban engedjük a vizet, egy bizonyos ponton már nem tud elég víz befolyni mert annyira felgyorsult a kerék, miközben gyors forgás miatt kevesebb víz folyik ki és a kerék forgási iránya megváltozik
ezt a mozgást a Lorenz attraktor ábrázolja (a "pillangó" két szárnya az egyes irányok)
Késõbb több tudós is talált különös attraktorokat a saját kutatási területén.
Az attraktorokat idõben változó rendszerek képként való ábrázolására használjuk.
Amikor egy tudós egy fázistérbeli képet néz, képzeletében felidézheti magát a rendszert: ez a hurok ahhoz a periodicitáshoz tartozik; ez a csavarodás annak a változásnak felel meg; ez az üres terület ezt és ezt a fizikai lehetetlenséget tükrözi.
A fázistérben egyetlen pont jeleníti meg mindazokat az ismereteket, amelyeket a dinamikai rendszer valamely idõpillanatban felvett állapotáról tudunk.
Az egyszerû attraktorok fix pontba jutnak, vagy periodikusan ismétlõdnek.
példa egyszerû attraktorra:
ha egy súrlódásmentes inga mozgását ábrázoljuk
koordináta rendszerbe felvesszük a kilengés helyzetét (mondjuk x tengelyre) és a sebességét (y tengelyre)
ekkor a képen egy hurok lesz, ami állandóan ismétli önmagát
ha belevesszük a súrlódást is, egy spirált kapunk ami a nyugalmi pont fele halad
A különös attraktor ezzel szemben sose ismétli önmagát és nem ér fix ponthoz sem.
Egy végtelen hosszú vonal (ami nem metszi magát), véges területen (mint a fraktál is tulajdonképpen)
Az elsõ Edward Lorenz nevéhez fûzõdik, 1963-ban rajzolta a nevét viselõ attraktort, melyre 1971-ben figyeltek fel igazán.
Õ az idõjárás szabálytalanságát és hosszú távú elõrejelzését vizsgálta. Tõle ered a Pillangó-hatás: "Egy pillangó szárnycsapása okozhat tornádót Texasban?"
vagyis a kis input változás nagy output eltérést okozhat, de ebbe nem mennék bele részletesen mert több káosz elmélet topik is létezik...
a lényeg: Lorenz olyan rendszert keresett amiben szintén megfigyelhetõ a káosz
ekkor bukkant a vízkerékre, amibe fentrõl folyik a víz, a dézsákból pedig lassan kifelé
ha gyorsabban engedjük a vizet, egy bizonyos ponton már nem tud elég víz befolyni mert annyira felgyorsult a kerék, miközben gyors forgás miatt kevesebb víz folyik ki és a kerék forgási iránya megváltozik
ezt a mozgást a Lorenz attraktor ábrázolja (a "pillangó" két szárnya az egyes irányok)
Késõbb több tudós is talált különös attraktorokat a saját kutatási területén.
Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen olvasson utána. (tervezem egy új topik nyitását ott majd ajánlok könyvet...)
Amiért nyitottam a topikot:
Ezek az attraktorok lélegzetelállító képek tudnak lenni.
Kicsit mások mint a fraktálok, itt nem látni mérettartományban ismétlõdést.
Sokat lehet velük bütykölni, aki kicsit is ért a programozáshoz bármilyen grafikát megjelentetni képes nyelven készíthet látványos attraktort, sok képlet van a neten.
Akik próbálkozni szeretnének, több káosz programot találhatnak.
Én a Chaoscope nevû programot ajánlanám elsõre, érdemes a gallery menüpontba is bekukucskálni
indulás után New->megadod a típust, majd jobbra fent húzgálod a csúszkát és voila! kész a gyönyörû kép (ha a képen nyomod a gombot és mozgatod akkor térben fordul)
szal, jöhetnek ide a mestermunkák, plusz bármi a témához illõ dolog
remélem nem voltam túl hosszú, álljon itt pár kép amit a netrõl halásztam...
ui. szeretném figyelmetekbe ajánlani a fraktál topikot is!
Lorenz attraktor paramétereinek idõbeni változtatása (youtube)
mozgatás térben (youtube)