Az MP3 és az iPod árt a zenének?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az, hogy sok az idióta, és sok az idiótákat kihasználó és becsapó csaló, még nem jelenti azt, hogy az egész audiofil téma hülység.

Nem tudom, mit vett a pali 500k-ért, de azt igen, hogy azért autós rendszerbõl is van gagyi és nagyon jó. Azért ott sem teljesen mindegy a hangminõség, nem csak a hangerõ számít ott sem. Mondhatnád, hogy viszonylag alacsony áron is összehozható egy alap minõség, aminél nem kell jobb, de ez nem igaz. A hang bizonyos tulajdonságait ugyanúgy meghallod egy autóban is, és ezt igazán jó cuccokkal lehet csak biztosítani. Pl. nem mindegy, hogy a magassugárzó csak valami piezo-szarság, mûanyag dóm, vagy valami jobb szövet-alapú vagy ilyesmi cucc. És mivel itt már nem mindegy, mit vezetsz rá, nem árt, ha az elektronika sem akármilyen. És így tovább.

Sanyix
"és fülsajgató zajokat visz beléjük." Na azért ez már lol 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

"Egy nagyfelbontású lemezen olyan dolgokat is meghallassz amit elötte el sem képzeltél volna. Ami a lényeg élvezet hallgatni a zenét!"

Elmondanám neked is azért, hogy ez nem éppen ettõl függ. A mai átlag, vagy akár átlag fölötti D/A is alig ad vissza többet abból a nagyobb felbontásból, mint a CD-bõl. És már a CD-bõl sem ad vissza mindent, enyhén szólva... Magyarán, egy valóban jó D/A-val a CD-bõl is sokkal több hozható ki. (MP3 mániások megnyugtatásául: egy normálisabb MP3 is sokkal jobban szól ezeken.) És akkor ott van még az erõsítõ és a hangfalak. Ha ezek elég jók, egy CD is tud úgy szólni, hogy a földbe gyökerezik a lábad. (Egy normálisabb MP3 is jobb lesz.) És ehhez képest egy ilyen nagyfelbontású forrás már nem lesz sokkal jobb, mert egyszerûen nem létezik olyan D/A, ami annyival többet adna vissza belõle. (Néha egyébként a CD-t szándékosan gyengébb minõségben játszák le, hogy feltûnõbb legyen a különbség. Bár az is igaz, hogy a CD kiadásakor sokszor kevésbé figyelnek oda a minõségre, és ezért jobb a nagyfelbontású változat.)

(Szóval ez kb. olyan, mintha x minõségû, SD +/-y bontású megjelenítõn néznél HD-s filmet.)

Molnibalage
Na megint nem tudok gépelni...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Pedig szinte ls is ezt tapasztalom. Ráadásul egy részük még hülyes is. 500'000 kemény fornitért vesz az autóba hangrendszert, de az idiótája efl sem fogja, hogy az autóban pusztán a mérete és a kialakítása miatt ebbõl nem érez majd semmit. Ez alap akusztika..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Ma azt hiszik a fiatal zenészek, hogy az MP3 egy kimagasló minõségû médium, az iPod pedig a csúcstechnika"

Hát aki ennyire benne van (gy.k. nincs benne) a témában, nem nevezném zenésznek...

Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.

Egyébként kurvára nem mindegy, hogy egy mp3 milyen programmal lett enkódolva, és hogy 160kbps alatti-e vagy fölötti. Fölötte már hallgatható (de tanubizonyságát adhatom, hogy egy igazán jó rendszeren ez sem lesz az igazi). Csak mondjuk akkor már majdnem a lossless tömörítések bitrátájánál vagyunk, és akkor más sokkal ésszerûbb losslessbe tömöríteni... Csak kár, hogy kevés player (készülék) támogatja.

"A minõségel a világon jelenleg az a baj, hogy sok esetben az átlagminõség növekszik, de a top minõség meg elvesz, mert elveszik a piac"

Ez egy tévedés. Éppenhogy az átlag csökken, mert egyre több a hihetetlen gagyi zene, amit csakis és kizárólag azért csinálnak, mert a közönség jó része nem tudja megkülönböztetni a szart az értéktõl, és ha elhitetik vele, hogy valami jó, akkor még újjong is érte. Azonban vannak zeneileg is és hangminõségben is olyan csúcsszuper dolgok, hogy hihetetlen, csak éppen nagyon kevesen tudják értékelni, így kevesekhez is jut el. (Most is épp ilyet hallgatok, és azon merengek, milyen jó is lehetne ez a világ, ha az emberiség jó része nem fogyatékos lenne, és a vezetõk sem abban lennének érdekeltek, hogy ilyenné tegyék az embereket.)

"Az audifil emberkék egy külön sznob világ, velük nem kell foglalkozni."

Ez meg a szokásos agyatlan általánosításod.

Bármilyen zenének betesz egy alacsony bitráta, mert zajokat visz be (csak nem egy folyamatos fehér zajt, mint analóg dolgoknál elõfordul), hanem hangfüggõt.

Basszus, te egy jó cuccon hallgatva sem veszel észre különbséget egy 128 kilobites MP3 és az eredeti CD között? AKKOR TE HALLÁSSÉRÜLT VAGY!!! Ne várt már el mindenki mástól, hogy a te elvárásaidnál ne akarjanak többet. Jó vicc.

Te nem tudsz különbséget tenni az alma és a narancs között??? Az AM és FM moduláció egyészen másfajta torzítást okoz, mint a digitális tömörítés. Az AM fõ jellegzetessége a magasok hiánya, meg egy kis sziszegés, miközben egy alacsonyabb bitrátás mp3 teljesen szétberheli a hangokat és fülsajgató zajokat visz beléjük.

item
"Az SSD-k megjelenésével szvsz együtt kéne csinálni az 1,8-as "lemezes" SSD memórás lejátszókat legalább 8 gigás méretben, s akkor már lehetne sokkal jobb minõségû zenét rátenni. Csak fizesse meg valaki... " Ez aztán a megfogalmazás <#fejvakaras>

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955....

skinnyman
Nemtom, hogy lehet-e rá lossless-t rakni, de iPod-ok esetében szarra sem menne vele senki, mert olyan szar a hangkeltõ chip benne, hogy észre nem veszel különbséget 256kb/s mp3 és lossless között. Vannak mp3 lejátszók amikbe jó chip van és jól szólnak, de az ipod nem ebbe a kategóriába tartozik. Egy iAudio/iRiver/Sony lejátszón szebben szól egy 256kb/s mp3, mint egy ipodon a lossless.

Regards,

Szvsz az Ipod arra lenne jó a 30-60 gigájával, hogy olyan minõségben is tehesd rá a zenét. Nekem ugyan nincs iPod-om, de úgy tudom, hogy azokra csak valamilyen hülye saját formátumba lehet zenét rakni. <#wilting>
Valaki erõsítse, de inkább cáfolja már meg ezt az mondatot, mert nem hagy nyugodni.<#vigyor>
Az SSD-k megjelenésével szvsz együtt kéne csinálni az 1,8-as "lemezes" SSD memórás lejátszókat legalább 8 gigás méretben, s akkor már lehetne sokkal jobb minõségû zenét rátenni. Csak fizesse meg valaki... <#csodalk>
haj de mennyire nem olvastam végig ezt a sok commentet csak az elsõ 20at meg szemeugetve a többibõl, de a véleményem attól még nem válltozik.
"Faki" val egyet értek. Tömör de lényegretörõ😊
Én sem értem mire ez a nagy hõbörgés. Biztos, hogy port fog kavarni, de a fenti cikkben emlegetett emberek csak azért hõbörögnek mert az ájpod mp3 lejátszók és az mp3 szabvány hétköznapi elterjedése miatt mégkevesebben veszik meg az 5-6-7 ezer Ft-os CD-ket! Ennyi.
Amúgy meg nem tehetnek semmit mert a piac diktál. Eddig is ezután is.
Ha a többség megelégszik az mp3 lejátszóval meg az ipod nyújtotta minõséggel akkor azt fogják megvenni, mert olcsó és praktikus, hordozható.
Akinek nem tetszik az egyértelmûen gyengébb minõségû mp3, annak még mindig ott a lehetõsége hogy megvegye a CD-t és 100ezres Hifi rendszeren otthon hallgassa jó minõségben. Azért mert a többségnek erre nincs igénye hát ez van. A zene annyira nem az élet meghatározó része.
Másrészt meg persze, hogy nem hallgat meg senki 1000-2000 számot. De én pl. hallgatok Queentõl kezdve a GOÁ-ig elég sokféle stílust. Kb 5-6 albumon férne el mindez. De én se vagyok hajlandó 5-6 CD-t meg egy 15x15-ös CD lejátszót hurcolászni ha épp utcán akarok zenét hallgatni!
Abban is igazatok van hogy nagyon nagy élmény 100ezres hifin CD-rõl zenét hallgatni. Pár haveromnak van ilyen otthon, és tényleg nagyon jó, teljessen más mint gagyi mp3 lejátszóból fülessel hallgatni a gagyi mp3-at. És kicsit szar érzés ilyen után visszatérni az mp3-hoz.
De nekem akkor se ér meg 100 ezret ez az élmény. Ez van. És ahogy a fentiekbõl kiderült elég sok ember van vele így. Nem az igénytelenség miatt.
Ha azt a hifi minõséget hangrendszert meg minden egyebet bele tudnák tuszkolni egy mp3 lejátszó méretû lejátszóba azért az árért, hát gondolhatod hogy mindenki inkább azt venné.
Dehát ez van, szal még mindig nem értem mire ez a nagy nyafogás.

A neve AudioConvert 2.nemtudommennyi, nagyon-nagyon testreszabható(DRM meg még nagyonsokminden), szinte bármit tud bármibe konvertálni (ogg, vox, meg egycsomó számomra ismeretlen formátumról/ba is).Elég régen használtam utoljára a sebessége miatt. <#vigyor>
kösz a linket! <#vigyor0>
Faki
Ok, de az IPod tudtommal csak hordozható cucc, tehát ezért nem értem hogy mi ez a nagy hõbörgés. Aki szereti a zenét, az otthon nem mp3 lejátszón hallgatja a muzsikát, hanem valami komolyabb rendszeren.
Értem a cikk lényeget is, de valahogy valami mást érzek a háttérben, na mind1.

Így van. Az emberek ha nézni, hallgatni akarnak valamit, azt elsõsorban a tartalomért teszik. A videós korszak elején az emberek nem voltak restek megnézni a sokadik másolat VHS kazettán lévõ alábeszélõs filmeket sem, pedig azoknak a minõsége tényleg kritikán aluli volt, de jobb híján az is megfelelt.
Az egyes emberek anyagi lehetõségei jelentõsen különböznek. Van, aki több luxusautót is tart, kacsalábon állóban lakik, stb. De ilyen nem sok van. A nagy többség ésszerû kompromisszumokat köt, kegyen az lakás, autó, vagy éppen zenelejátszó. Ha tehetné, mindenki a legjobb dolgot venné meg, de erre nincs lehetõségük. Akinek pl. a zene fontosabb az életében, az - esetleg más dolog rovására - arra áldoz többet. Nincs ebben semmi különös.
Buszon utazva jó az mp3 (nekem is van egy iPod-om) itt nem errõl van szó, hanem (most ugye ne gondold, hogy egyetértek a cikkben levõ kijelentéssel), de ha mindenki csak gagyi fülesel fog hordozható mp3 lejátszokról zenét halgatni... a minõség lassan el fog veszni, mert ha nincs piac akkor nem csinálja majd senki. Különben nem kellenek százezrek egy jó HiFi rendszerért, én Yamaha hangfallal, subwoofer-rel és erõsítõvel megúsztam kb. 110k-ért, és mondhatom, hogy nagyon is elégedett vagyok vele. Persze az olyan entry-level HiFi de az is fényévekkel jobb mint a nem sokkal olcsobb (kikiabált) x.1 ultra super mega giga turbo 😊 stb. hangszóró rendszerek.

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Faki
Mindjárt szégyenlem magam ,hogy otthon nem hallgatok többszázezres hangcuccokon zenét hanem szir-szarokon. Gondolom buszon utazva is 2 hangfalat a fejemre akasztva, mélynyómó a gatyámban, erõsítõ a hátamra szerelve kellene utazzak, mert nehogymá gagyi mp3 lejátszón hallgasak szar fülesrõl zenét.
Úgynézki ez is valami mp3 ellenes szarság, csak más ruhába öltöztetve.. azaz ha nem lehet a torrent oldalakat bezáratni, akkor ráfogjuk a minõségre és azzal riogatunk.

"valtozatlan minosegben egy az egyben fogjak masolgatni a cdket az emberek" - ennek ma sincs akadálya...
Molnibalage
Ezt nem rád értem persze.

Molnibalage
A hülyeség hallattán még gépelni is képtelen vagyok rendesen.

És ismersz te egy ÁTLAGEMBERT itt az sg.hu-n? <#crazya><#wave><#circling><#bohoc><#wink>

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Nem kell betojni a kiadoknak,meg max 2 ev,es a hordozhato lejatszok kapacitasa eleri azt a meretet,hogy mar egyaltalan nem lesz szukseg tomoritesre.Es akkor vegre a kiadok nagy oromere valtozatlan minosegben egy az egyben fogjak masolgatni a cdket az emberek.De meg most is szerintem,inkabb a fulhalgatok minosege a szuk keresztmetszet,mint az mp3 minosege.(foleg ha 320 kbiten Lame-el tomoritettek)
item
Nem nincs Rolls Royce-om sem Bentley-m egy sima citroen-em van. Nem azt mondtam hogy high-End, ez egyértelmûen sosem lesz kivitelezhetõ egy autóban, igen még egy Rolls Royce, vagy Bentley is kevés ehez. Én a jó minõségben való zenehallgatásra utaltam, ahol a rendszer egyes részeinek átgondolt elhelyezése és beépítése után elvárható egy jó minõség. És nem nemvagyok "bum-bum huszár" <#vigyor> nálam nem a hangerõ a fõ cél az autóban.

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955....

Molnibalage
Ekkora bromságot. A jó minõségû mp3-at az ÁTLAEMBER nem tudja megkülönbözeteni, mert vagy nem olyan jó a hallása, vagy nincs olyan fasza erõsítõje és egyéb hangrendszere. Az egész hallási és hangképzésnek "egyenszilárdságúnak" kell lennie. Játszhatsz te CD-rõl zenét, ha ócska a hangfalad és a süket nagyfater nem fog semmit érzékelni a félmilliós hifibõl...

Én a fülhallgató és hangfal között bõven érzem a külnöbséget, de ha a gépem 5.1-es rendszeén játszom le az 256-os mp3-at és az audiót NEM tudom megkülönböztetni. A Gothic 3 zenéjét begrabbeltem és meghalgattam CD-rõl is. Bátyust megkértem, hogy hasraütéssel rakjon be playlistbe számok és nmem tudtam megmondani, hogy melyik honnan szól...

item
Ebben egyetértünk..

Ez is igaz
Inkább gyorsabb
Neked milyen autód van? Rolls Royce, vagy talán Bentley? Mert azok valóban csendes autók. De egyéb autókban a motorzaj, a futómû zaja, a szélzaj és egyebek zavaróan hatnak, tehát ott audifil hangzásról nem nagyon beszélhetünk, de még álló autóban sem. Persze, lehet nagy hangerõt produkálni, de a jó minõségnek nem a wattszám a jellemzõje.
Az tény, hogy létezik a piaci 3000Ft-os, papíron 1000W-os "highend", meg a párszázezres minõségi cucc is, köztük ég és föld a különbség, de még ez utóbbi sem ad igazi zenei élményt, maximum olyannak, akinek alacsony az igényszintje. Persze lehet vagizni nagy hangerõvel, elsöprõ, már messzirõl hallható basszussal, meg fülcsengést okozó magasakkal, de ez csak felvágásra elég.
Kocsiban a hangrendszer minõsége sokkal fontosabb mint a zene formátuma. Egy komoly hangrendszeren az mp3 sokkal jobban szól mint a CD egy kevésbé komolyon. A legfontosabb a jó erõsítõ és hangszórók, ill azok elhelyezése. Ez árban messze nem ipod kategória.

persze, de internetrõl letölteni mp3-ban sokkal célszerûbb.

CD .iso-kat is könnyen lehet másolni.

item
"vagy kocsiban ül" Hát ebben nem lennék olyan biztos! Az autóba szerelt rendszer minõségétõl függ ugyebár <#ravasz1> Én az autóban is tudok normális akusztikus - élõzenei anyagokat hallgatni. Az máskérdés hogy a nagy többség ott is megelékszik az alap gyári fejegység+ hangszóró párosítással. Dehát kinek a papné kinek a pap ugyebár. <#hehe>

item
"Fraunhofer Digital Media Technologies

The Audio and Multimedia Division promotes state-of-the-art audio coding and multimedia real-time system technologies."

Hát igen jól ismerjük õket.. <#papakacsint>

Teljesen nyilvánvaló, hogy az embereket azért próbálják terelni a cd felé mert féltik õket a "gagyisodástól", hanem mert az mp3 könnyen másolható és letölthetõ a netrõl és fosnak, hogy nem vesznek elég cd-t.
Úgyhogy most a kiadók és a zenészek ráolvasással próbálkoznak. Ez be is jön a sznoboknál, de az emberek zöme semmi különbséget nem hall az mp3 és a cd között, pláne a metrón vagy kocsiban ül, vagy az utcán járkál egy ipoddal, így aztán azt is leszarja, hogy egyesek igénytelennek tartják.

Lehet, de nem biztos, lehet az is, hogy csak gagyi programozás 😊 A Fraunhofer encodertõl egyik sem konvertál jobb minõségben ez szinte 100%, persze az sem valami gyors, fõleg nem ha high quality-re álítod be. Melyik progid van?

Van egy progim, ami valami kib****tt lassan konvertál wav-bõl mp3-ba. Akkor az lehet, hogy jobb minõségben encode-ol ugyanolyan bitrátánál?<#conf>
Nem csak a bitrate a fontos, ugyanis probáltam már pl. a Fraunhofer command line encoder-el a CD-rõl tömöríteni high quality és a minõség jobb 128kbps-en mint a default quality (fast) mondjuk 256kbps-en. Na most kérdezem én ki az aki a Fraunhofer encoder-el szokta high quality-ben tömöríteni a zenét, legtöbb esetben valami 3 osztályú ultrafast .mp3 encoderrel nyomják aztán azt hiszik, hogy mer 320kbps akkor jó. A 320kbps csak azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségû információ van megõrizve, de nem jelenti, hogy ez az információ elég minõséges ahhoz, hogy a dekodolás minõséges legyen.

Egy 256os bitrátájú mp3-mat 128-assá kovertáltam. Meghallgattam mind2 minden részletét ötször, de az istenért nem vettem észre semmit... ...ja, merthogy náthás vagyok <#vigyor>
mflex
Képzeld, én olyan igénytelen vagyok hogy a 128-as mp3 és a ,,minõségi zene'' közt
egyáltalán nem érzek semmi különbséget, és ez inkább megnyugvással tölt el,
mintsem a hallásom ,,igénytelensége'' miatt aggódnék...

Akkor irány a fülészet 😄

What about the forests?

Az, hogy kinek mi a ratyi, az szubjektív. Ráadásul az egyes bitrátákban való kódolás is sokféle lehet attól függõen, hogy a kódolás sebességére, vagy a végeredmény minõségére fektetjük a hangsúlyt.
Az emberek hallása eléggé változó, sõt, hallásvizsgálatokból jól látszik, hogy nem csak két ember között lehet jelentõs halláskarakterisztikai különbség, hanem az ember 2 füle között is. Nem mindegy pl., hogy mennyi idõs az ember (a hallás az életkor emelkedésével romlik!), illetve sok függ a hallójáratok tisztaságától is. Abba meg már ne is menjünk bele, hogy kinek mekkora a fülkagylója, illetve, hogy eláll-e a füle... A hallás minõségébe bármennyire is hihetetlenül hangzik, beleszólhat a környezet hõmérséklete és páratartalma is (ez elsõsorban külsõ hangszórók esetében).

Az árakra nem érdemes kitérni, mert 300ezer Ft nem számít drágának egy komolyabb berendezés esetén.

Torzítás sokféle van, a harmonikus torzítás csak egyike a torzításoknak. A fázistorzítás sokkal zavaróbb tud lenni.
1. egyetértek azzal, hogy a legtöbb (<160kbit) mp3 tényéeg elég ratyi minõséget nyújt pl egy komolyabb hifin a CD-hez képest, de pl egy 320kbit-es már szinte tökéletes. aki pedig a legjobbat akarja annak még mindig ottvan a lossless.

2. bocs, ha az audiofil termékeket 20ezer forintért lehetne kapni én is azt vennék, de nekem nem ér meg a "legjobb" hangminõség +300ezer forintot, ha 20ezerért már "nagyon jót" is kaphatok...

3. egyáltalán nem baj ha hangos egy zene, ha rendesen van masterelve a minõsége nem romlik. persze az "egy kis torzítás még belefér" hozzáállás nem helyes...
Semmi olyan ellen nem emelik fel a szavukat, legyen az bármilyen ratyi minõség, amibõl pénzük származik.
Az MP3 (és videónál a divx/xvid) azért csípi a szemüket, mert azokba nem tudnak másolásvédelmet rakni, így azokat szabadon tudják a felhasználók egymás között másolni minõségromlás nélkül, és egy fillér sem üti a kiadók markát. Ezeknek a tartalmaknak sokszor messze jobb a minõségük, mint egy gyári kazettás kiadásnak...
Tudjátok ha egy valamit megtanultam az életben az nem más, hogy valami minnél populárisabb annál szarabb, fõleg ha pénzbe kerül, mert ugye az esetben minnél olcsobb annál populárisabb és ha valami nagyon olcsó akkor az nem azért van mert jó.

Tegyük hozzá, hogy gyári kazettákat is forgalomba hoztak, pedig eleve tudhatták, hogy az nem olyan minõségû... Ugafonozás persze nem volt a minõség miatt.
item
Mert széles körben hozzáférhetõ...