34
  • szokesfan
    Vicces lehet, de már volt ilyen irányú próbálkozás, és talán pont a Coca Cola-val.

Naomi Klein: No Logo c. könyvében olvastam, de már nem emlékszem a pontos részletekre.
  • TheZsenyka
    Minden jót kívánok a próbálkozóknak, komolyan, de szerintem fel kell készülnünk nagyon látványos tragédiákra.
  • turul16
    Kockázat mindig van.
  • Epikurosz
    és ha nem nyersz?
  • turul16
    Valaki nem akar támogatni pár millió dollárral ?
    Ha nyerünk megadom.
  • teddybear
    Ebben az esetben csak egy plusz rendszer. Még egy hibalehetőség.

Én nem tagadom, igen jól nézett ki a trükkfilmen a pattogó szonda, de ha már a fékezőrakétát mindenképp be kell építeni, akkor nincs értelme túlbonyolítani a dolgot. Ha a ballonrendszer helyett több rakéta-üzemanyagot visz magával a leszálló-egység, akkor a fékezés egyszerűbb és kisebb a hibalehetőség is.
  • m1c1mack0
    Amugy nekem azert is tetszik ez a legzsakos megoldas mert ez baromi 'egyszeru' es ugye az egyszerubb dolgok alltalaban jobban mukodnek.
  • m1c1mack0
    Ja kell fekezo raketa (sajons a holdon tenyleg nem sok ertelme van az ernyonek), csak nem olyan bonyolult ami szepen leteszi a foldre -holdra;P- (bar ez erdekes kerdes hogy vajon melyik megoldas konnyebb es koltsegtakarosabb a fekezo raketas finom leszallas vagy a fekezunk egy kicsit a raketaval de azert had pattogjon nehany kilometert a legzsakkal megoldas ami nyilvanvalo kevesbe pericz megoldas de hat ez most nem is feltetel)
  • BiroAndras
    Igen, csak a költségvetésük minimum 1000x nagyobb volt. De az is igaz, hogy itt embert nem kell vinni, ami 100x egyszerűbbé teszi a feladatot.
  • Déta
    Már bocsi, de Én azt olvastam anno egy éve kb. hogy a Kínaiak embert juttattak a Holdra annyi pénzből, amiből itthon 20 km jó minőségű autópályára sem telne...
  • llax
    Bill Gates vagyonából egyetlen személyszállító űrhajó sem jutna el a Hold felszínére. Egy "szerényebb" Hold körüli út kitelne belőle :) Vagy ha leszállnának, a visszaútra már nem jutna belőle :)
  • llax
    Csak a Japánok szondája 550 millió dollárba került :)
  • xizor
    nem olyan lehetetlen ötlet, meg ha bejön akkor az a 20 millió csak bonus lesz :)
  • Epikurosz
    Fityisz!
    A japcsik beelőztek. Mindegy, hogy állami vagy sem.
  • teddybear
    A fékezőrakétára mindenképp szükség van; itt nincs légkör, még annyi sem, mint a Marson. És ha egyszer be kell építeni, akkor egyszerűbb minden fékezést rábízni.
  • Epikurosz
    oda hát!

Reagan álma volt az SDI, ez most meg az SPI. (strategic private initiative, esz-pi-áj)
  • Epikurosz
    Ugyanazt mondod, mint én, csak pepitában.
    Ti. hogy annyira nem necces az ügy, mert valakik, valahol, jóóval több pénzből ezt már megcsinálták, és rengeteg ismeretanyag áll rendelkezésre.
    Ilyenformán akkor nem is olyan kevés az a 20 milka, elvégre egy nyamvadt kis robotot kell megsétáltatni a Holdon (itt van egy köpésre), ráadásul ez a robot nem kér enni, nem pisil, nem kell neki levegő, mint Aldrinéknak stb.

Lehet még én is benevezek valami sufnituninggal. :-)
  • teddybear
    Pontosabban az oroszok oldották meg kétszer is, a Lunahod-1, és a Lunahod-2 kiküldésével.
  • assdf
    Itt némi félreértés lesz. Nem az van kitüzve célul hogy embert kell jutattni a holdra, hanem hogy épits egy rakétát ami elvisz a holdig egy általad épitett holdjáró robotot ami megy 500 métert meg közvetit képeket videót.

Lényegesen egyszerübb projekt mint a nasa embert a holdra programja, ugyanis ott egyrészt embert kellet odajuttatni annak minden nehézségével, másrészt meg vissza is kellet hozni az illetőt. Itt ezt a két lépést meg lehet spórolni.
    Persze igy sem egyszerü a feladat, de azért ne keverjük már az ember által történö ürutazással.
  • echo
    Ez valami gyönyörű! Picsába az államokkal, az első ember magán projectből megy a marsra! :)
  • Epikurosz
    Annyit hozzá kell mg tenni, hogy mindezt egyszer a NASA már megoldotta, nehezebb feltételekkel.
  • m1c1mack0
    Mivel ez nem állami vállakozás szerintem itt rengeteget tudnak sporolni a burokracian es foleg a biztonsagon (mi máson is:)..), nem kell elszamolni az adofizetok penzevel stb.. Technikalag valoszinuleg ugy 'sporolnak' majd hogy a leheto legkisebb jarmuvet kuldik, amibe eppen hogy csak belefernek a palyazat teljeseitesehez szukseges berendezesek, es egy max 40 kilos robotot (durva sacc/kb ;) )
    maris nem olyan elerhetetlenul draga eljuttatni. A leszallasrol meg annyit hogy nem kell itt bonyolult fekezo raketa, hiszen nem embereket szallitanak,jo lesz a marson mar bevalt olcsobb es kisebb sulyu legzsakos megoldas is, feltéve ha ki nem találnak meg valami ennel is jobbat :)
  • pehelyke
    Borzalmas drága lehet.
    Árakat nem tudok, de sok mindent meg kell oldani:
    -Biztonságos felszállás a Földről
    -A holdig való eljutás
    -Sima leszállás
    Ezekből talán a sima leszállás a legfontosabb, mert a rádiójelek 1 másodperc alatt érnek oda, annyi idő alatt meg lezuhan, tehát automata kell, hogy legyen. Ejtőernyőt sem lehet használni, mert nincs légkör. Aztán még ott is kell menni, ami szintén nem könnyű.
    Az üzemanyag is drága és súlyos. Ha valaki még tud többet ossza meg velünk.
  • Epikurosz
    Ez a 20 millió elég kevésnek tűnik. Ennyit fizetnek az űrturisták is.
    Bill Gates a maga kb. 25 milliárdjából ezek szerint több, mint 1000-szer felmehetne a Holdra egy ilyen olcsó megoldással.
  • bvalek2
  • Lazarus
    Úristen :D
  • tothzozo
    Nekem ez olyan mint a repülés hajnalán!
    PL:
    Amikor díjat tűztek ki "annak aki átrepül az óceán felett".
    A magántőke és a magánkezdeményezés a jövő az űrutazásban.
    Szerintem lehet, hogy 20-30 év és a Marsra is kitűzik a Google zászlót!
  • 1hengeresVmotor
    érdekes valaki nagoy nmegszedheti magát rajta és történelmet is írhat 1x re ... ember életeket sem kockáztatnak .... biztos lesz egy két sok pénzes elszánt alak ak ibelevág... hát hajrá !!!
  • Dany007
    háh :D Már el is képzeltem egy 1,5km széles Coca-Cola molinót a holfra ,persze úgy hogy lehessen látni a Földről :D Mekkora reklám lenne xD LooL ( najó lehet 15km es kéne... )
  • katonalevi
    okos befektetes !! google rulez :P es mi lessz az uj webcom google.mn (mn mint moon )
  • m1c1mack0
    Gondolj bele hogy ez nem kis esemeny es ha sikerul valakinek bizots az egesz vilag ot fogja nezni a TV-ben, szoval erre biztos lehet jo szponzorokat talalni, egy bazi 'coca-cola' felirat biztos nem 2ft ba kerul majd a holdjaron.
  • m1c1mack0
    Na a heten ez a masodik 'tokjohir' amit itt az sg-n olvasok:)(az elso a john rambo trailerje volt;D )
  • hiftu
    Azért egy holdraszállás nem kis dolog...
    Mennyiből lehetne megúszni? 20 millióból kijön egyáltalán?
    Ha valaki benne van a témában, rögtönözzön egy kis leírást..
  • Dany007
    Végre valami értelmesnek tűnő elképzelés ami talán előre viszi a az űrkutatást és az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. Mivelhát az űrsiklónál nagyon leragadtak...És ha már nincs hideghábórú vagy egyéb országok közti rivalizálás, akkor legalább a pénz és a jövendőbeli nagy haszon hajtsa őket :) Hajrá !!!