6682
Önbizalomhiány
  • salsoul
    A saját kereszt az egy olyan dolog ami mindenkinek a saját intim dolga, amit nem tud lepasszolni, hiába akarja. A szarba ő került egyedül, neki is kell kimásznia egyedül. Mert másra nem tartozik.
  • 89
  • Ronny
    nincs ennél nagyobb motiváció egy fiatalember számára.
  • Ronny
    az első bnőjük után sinen lesznek, csak addig el kell jutni. Letenni valami minimálisat az asztalra.
  • Ronny
    valamiért csak belekerültél ebbe a helyzetbe. Egy ideig a mostani osztálytársaid is emberszámba vettek, aztán szépen lenulláztad a renoméd.
  • Fbn Lx
    "Amiről szó van az az, hogy ide a gondjaival jár az ember, gondolom azért mert megoldásokat keres, és ki akar lépni a rezignált vergődésből."

hiba.

5700 komment után már észrevehetted, hogy ez a topik az önsajnálatról szól, és arról, hogy akinek gondja van, az kiírhassa magából.
    A legjobb amit tehetsz, hogy meghallgatod, és bólogatsz :) itt nem fog senkinek megváltozni a véleménye - sajnos, vagy szerencsére.
    Ahhoz ezeknél erősebb ingerek kellenének.
    Ez a topik panaszkodásként született, és panaszkodásként fog meghalni. Keress megoldást az interneten, és megoldásod soha nem lesz.
    A jó tanács itt csak egy tompa visszhang. A legtöbb, amit nyújthatsz az nem az okosság, hanem a megértés, vagy a kedvesség, ami sajnos csak ritkán jut eszembe. Ezt az is befogadja, aki az okosságra cselekvőképtelen.
  • raulreal
    Nekem az volt érdekes/elkeserítő, hogy az osztályban mindig én voltam/vagyok a lesajnált balfék - a nevemet is ilyen fura, lemondó hangsúllyal mondják - mindenki ellenségeskedik, viszont amikor elmentem erre-arra és találkoztam ismeretlenekkel, emberszámba vettek.
    Ezek az esetek egy kicsit visszaadták az elvesztett önbecsülést -de az is lehet, hogy a más-bizalom egy részét szereztem vissza-
    ((A "legjobb" az amikor olyan szinten sz.rnak rád, hogy szinte egyenlővé válsz a semmivel. És bármit csinálsz, akkor is az maradsz. Luft.))
  • campy
    értelmes srry*
  • campy
    komoly beszélgetések voltak végre értlemes dolgokról is:D
    Anaid üdv a klubban:)
  • salsoul
    Aki akar változtat, megtalálja annak módját.
  • raulreal
    És mi van azzal a tézissel, miszerint mások által ítéltetünk meg?
    Hiszen olyannak látjuk magunkat, mint amilyen képet a társadalom alkot rólunk. Mi van ha tévednek? Vagy mi tévedünk? Kinek van igaza?
    Patthelyzet.
  • Rundstedt17
    Sokszor valós félelmek..
  • Anaid
    Javítás: ön-más-bizalom
    Szóalkotásból nem kapot ötöst...
  • Anaid
    Jó ötlet, vannak önbizalom hiányosak, meg vannak másbizalom hiányosak.
    Tetszik..... Jó az én-más-bizalom állapotában feredni
  • raulreal
    Elfogadom, mert néha magam is észreveszem, hogy hopsz...ezt csak beképzeltem, de sokszor sajnos valós.
  • salsoul
    akkor az más-bizalom volt
  • Anaid
    Van benne igazság. Lehet az embernek önbizalma, ha folyton leszólják, nem sok marad belőle.
  • salsoul
    azok
  • Anaid
    Nem is annyira extrém. Nekünk pl. nincs lóvénk kajára. Nem árulok el nagy titkot vele, hogy baromira nincs összefüggés e tény és az önbizalmam között. Bocs, az elméletek nem mindig helyesek.
    Vagy talán az jött eddig le a hszeimből, hogy krónikus önbizalomhiánnyal küszködnék, szerintem nem, ugyanis valóban nem.
    Ilyen az élet....
  • raulreal
    Hát...jó lenne ha ezek a fantomok tényleg csak fiktívek lennének.
  • salsoul
    Az önbizalom nevében benne van, hogy mitől függ leginkább. Ön-bizalom.
    Bizalom a képességeidben, tehetségedben sat.

Hogy mutassak olyan embert?
    Mutatom magamat.

Mondom, ugyan abban a szarban jártam mint ti, de van megoldás és ki lehet lépni. Nekem az első nagy lépés a tánctanfolyam volt - de erről már sokat és részletesen szóltam.
    Igen erősen munkált bennem, hogy majd milyen bénának tartanak, a csajok úgyis undorodni fognak tőlem majd sat. És legyőztem magam, és rájöttem, hogy csak fantomoktól rettegtem és féltem valójában, amiket magam teremtettem magamnak, és ezért nekem is kellett felszámolnom őket, a hozzájuk való kötődésemet.
  • Rundstedt17
    Na már most az önbizalomhiány több okból adódik:egyrészt néhány rossz tapalasztból,másrészt önértékelésből,harmadik ezekből következik minek úgyse menne érzés...legalábbis nálam.feloldani ezt nem tudom.
  • raulreal
    Az az igazság, hogy az önbizalom jórészt a külvilágtól függ.
    Ha csak negatív visszajelzéseket kapsz, mondjuk évekig...mutass
    olyan embert akinek nem száll el minden önbecsülése. Régen nekem
    is volt. Most csak...néha-néha.
  • salsoul
    Mint sokminden más, az önbizalom sem való minden jöttment ágrólszakadt parasztnak.
    Nem azért mert kívülről elzárják tőlük, hanem mert ők zárják el maguk elől.
  • chhaya #5737
    Nem kell, ironizálni, éhezni ígyse-úgyse jó, tudjuk. A kérdés az, hogy egy magabiztos, öntudatos, stb egyén és vele szemben egy bizonytalan, letargiába süllyedt örök vesztes milyen megoldást keres (talál) arra, hogy ne éhezzen. Sajnálja magát hogy így kib...szott vele az élet, vagy esetleg hajlandó megmozdulni? Feladja vagy tesz valamit?
    (Imádom, hogy mindenki extrém példákkal hozakodik elő, hogy tutiezer100%igbiztos mód beleköthessen valamibe, nehogy hátha azt kelljen mondania, hogy jéé ez akár még működhet is. :)
  • Anaid
    És mire megy a magabiztos belső tartással ha pl. korog a gyomra?
    A nem megfelelő táplálkozásba is belebetegedhet, letargiába süllyedhet. A bármilyen krachról meg ennyit. Azért mennyivel másabb vigyorogva, önbizalommal telve éhezni, hátha attól is jól lehet lakni!
    Csak egy extrém példa. Nem kell azért mindenfélét csak és kizárólag az egyénre kenni. Az életünk kölcsönhatásokban létezik szerintem, nem lehet csak az egyént, meg csak a környezetet okolni. Mindkettő formáló tényező. Csak vélemény.
    Nem változtathat meg mindent az, ha az ember magabiztos és kedves, meg mosolyog, meg stb. az olyan nézetek, hogy ha te ilyen vagy, meg jó, meg izé minden jóra fordul nem igazak. Ezt meg én írom tapasztalatból.
  • chhaya #5735
    Azt is elolvastad, amit utána írtam? Befolyásolnak a külső tényezők, de arra építeni nem lehet. Nem nyújthat egy biztos szilárd alapot, pont azért, amit te is leírtál. Ha valaki csak külső tényezőkre épít, és azok neadjisten rossz irányba fordulnak, akkor az illető tönkremegy, belebetegszik, letargiába süllyed, ennyi. De ha van egy magabiztos belső tartása, akkor jöhet bármilyen krach, elég erős lesz ahhoz, hogy átvészelje és megoldást is találjon.
  • salsoul
    #5729, #5731:
    Nem bizony.
    Az önbizalom külső tényezőktől független.

Az önbizalom ha kap egy pofont, negatív visszajelzést nem összeesik meg hullámzik, hanem megnézi, hogy miről van szó vagy hogy hol rontott a számításban, és amint lehet javítja a hibát.
    Mert tudja, hogy emberből van ezért időnként hibázik, és azt is tudja, hogy a hibái viszik előre, tökéletesítik (az azokból való tanulás ugye).

A stabil önbizalmat nem ingatja meg semmi.
    Ellenáll minden ostromnak, árnak, földrengésnek, tornádónak.

De ugyan úgy ellenáll annak, mikor hiúságának beszélnek, vagy dicsérik.

(A helyes önbizalomban nyilván alázat is van, ami meggátolja az elszállást)

#5730:
    Lehet ellene tenni, ám akkor tényleg tenni(!) kell.
    Gondolja arra, hogy pl matematikából sem 45 perc alatt tanulsz meg mindent, hanem sok-sok év alatt. (Tudom, ha nem lenne tankötelezettség azt sem tanulnád...)

#5733:
    A megoldás a folyamatok tudatosítása.
    Tudatosítása az önbizalomhiánynak, annak ingadozásának, annak kivizsgálásának, és a korrekciós programnak.
    ”neménvoltam” helyesen elmondta, hogy ez bizony kemény dolog, a korrekció több éves folyamat.

Ha tudatosan nem figyelek az önbizalom a kérdésre, akkor még ha a sikerek önbizalmat is adnak, az első kudarc mindent lerombol.
  • Anaid
    22-es csapdája eset: egy embernek sikerül hatalmas változtatás egy bizonyos területen, pl. megygúgyul egy betegségből. Fárasztó, hosszú folyamat után, a viselkedésében nem tuti, hogy azonnal pozitív változás a "látszat", az aszem a következő lépés lehet. Erre mondják azt, hogy az események megviselték, és "kiheveri"? Önbizalmat adhat, hisz sikerült, de el is vehet az önbizalomból, mert a viselkedésbeli enyhén és szerintem átmeneti változást nem annyira pozitívan sikerül mindenkinek lereagálni. A látszat az látszat.
    Megoldás?
    Idő?
  • neménvoltam
    Véleményem szerint Salsoul látásmódját nem fogjátok elfogadni, mivel egy teljesen más életszemléletet és életvitelt képvisel mint közületek bárki, így mivel nem ismeritek azt, ráadásul számotokra nem is hiteles a mondandója (miért is lenne az interneten keresztül), ezért nem tudjátok/akarjátok elismerni (direkt nem írom, hogy szerintem milyen, mert ez teljesen irreleváns, mindenkinek a saját útját kell megtalálnia és tiszteletben tartania másét).
    Tény és való, hogy az önbizalomhiány évek alatt épül ki és mivel gyakorlatilag a személyiségedet kell átformálnod a siker érdekében ez nem megy egyik napról a másikra, hanem egy kezdő döntésre (pl. jobbá akarom tenni az életem) épülő folyamat. Eközben sok elbizonytalanodás és kudarc lehetséges, de ha az ember halad akkor az ebből fakadó önsajnálat átalakulhat egy analitikus problémamegoldó képességgé. Ezt úgy értem, hogy ha valamit beszopunk, akkor a hiba tényleges okát keressük, elemezzük és újrapróbáljuk másképpen, nem pedig leülünk és sírunk. Leírva ez szép és könnyű, a megvalósítás pedig szar és kemény. Türelem kell hozzá és kurva nagy önfegyelem, hogy ne essünk az önámítás csapdájába. Hogy erre az önámításra kinek mennyire van hajlama, az személyiség kérdése, minél mélyebb annál hosszabb lesz a folyamat, mert minden alkalommal amikor saját magának hazudik az ember, visszaugrik egyet, és ezt ráadásul nehéz is kiszűrni mivel senkinek sem könnyű elismerni, hogy saját magát bassza át.
    Csernus dokival kapcsolatban: a módszerei megosztottak, viszont hasznosak. Szerintem akaratgyenge embernek nem érdemes hozzá fordulnia, mivel nincs türelme a folyamat "menedzseléséhez", ha vkin azt látja, hogy tojik változtatni, azt elhajtja a francba. Viszont a másik véglet sem jó, amelyik csak lelket ápol és elsiklik a problémák fölött, mivel ennek ugye semmi haszna. Bár kinek mi a jó ugye...
    na ez jó hosszú lett...
  • Anaid
    Szerintem nem átok. Olyan egyszer fenn egyszer lenn dolog. Kinél milyen mértékben eltérő. Az ember összeszedi magát, beüt a krach, megint összeszedi magát....és így tovább. Kívülről meg ezt is, azt is "segíthetik": az összeszedést is, a lerombolást is.
    Néha meg a szerénységet is tévedésből önbizalomhiánynak tartják....stb.
  • Rundstedt17
    Valóban egy átok ez a önbizalomhiány,de nem igazán lehet ellene tenni..
  • Anaid
    Külső tényezők nem befolyásolják az önbizalmat?
    Már bocs, de te el is olvasod mit írsz, vagy csak pötyögsz össze-vissza?
    Ha egy meber csak negatív visszajelzéseket kap, habár majd meg szakad úgy igyekszik, baromira le lehet rombolni az ömbizalmát. Ez nem vita tárgya, tény.
  • salsoul
    Kérlek fejtsd ki, hogy mekkorát és miért.
  • Ronny
    "z alap tételed abban a megfogalmazásban lenne jogos, hogy minden ember egyenlő lapokkal indul, és kötelezettséggel arra, hogy emberhez méltóan éljen"

Ez a topik legstílusosabban megfogalmazott hatalmas marhasága. Csak próbáld átgondolni és rájössz, hogy mekkora hülyeséget írtál le.
  • salsoul
    Egyébként ha pedig úgy áll a dolog akkor mondjátok KI azt, hogy: IGEN, ez így Kurva JÓ nekünk!!!
    MI így szeretjük és ez ellen semmit sem akarunk tenni.
    Meg mi különben is erre predesztináltak vagyunk.
    Az önbizalomhiány és beszariság alapvető feltétel, alapja a boldogságnak, és teljességnek.
    Nem, hogy meghaladandó, egyenesen kívánatos!!!

De akkor tényleg mondjátok, ki, hogy ezt szeretnénk és nekünk ez a jó, a nirvána, a menny, a paradicsom, a béke, boldogság, az életelixír sat.

És akkor senki sem fog belepofázni az életetekbe.
    Senki sem fog tanácsot adni.
    Senki semmivel nem fog előhozakodni.

És másik topikot is kereshettek, mert ha jól olvasom az indító szándékait, akkor ő mint meghaladandó dologra tekint az önbizalomhiányra, ami gátja az ember boldogságának, felhőtlenségének, ragyogásának.
  • salsoul
    Ehhez nem kell Kálvin János.

Egyébként az is benne van a Bibliában, hogy segíts magadon és Isten is megsegít. Persze, a rezignáció, az hogy sorsunk előre meg van írva felment minket a cselkedetek alól, és sokkal kényelmesebb.
  • campy
    "Az alap tételed abban a megfogalmazásban lenne jogos, hogy minden ember egyenlő lapokkal indul, és kötelezettséggel arra, hogy emberhez méltóan éljen, tegye magát hasznossá maga és a társadalom számára, és ne pedig valami agyatlan csúszómászó parazita féreghez hasonlatosan éljen. "
    - pontosan erre értettem...nem kellett volna fölöslegesen körmölnöd az elején:D egyébként a kálvinisták (reformátusok) is ezeket vallották->bűn ha az Isten által adott tehetségeinkkel nem élünk, vagyont halmozhatsz fel, de használd fel jótékony célra...röviden ennyi Kálvin János tana ja igen és még valami amit kimondott->Sorsunk előre megvan írva, ahogy a nagy könyvben:D 1535-ös Keresztény Hitvallás Tanításaiban (én alapvetően Evangélikus vagyok) de nem gyakorlom a vallásom ...
  • salsoul
    Olvasd el, hogy mi a topik címe, és kérlek beszélj a címéről, és az indító hozzászólásról, az indító szándékairól.
    Aztán beszélj arról, hogy miért érdemes eme topikba látogatni, bele írni sat.
    Aztán arról, hogy mi célból jön ide valaki értekezni, írni, olvasni.

Másrészt ki a faszom mondta, hogy Csernusssá kell válnod???
    El vagy tájolva! Nem kicsit!

Amiről szó van az az, hogy ha gondjaid vannak, akkor azokat oldd meg! Ténylegesen!
    Amiről szó van az az, hogy ide a gondjaival jár az ember, gondolom azért mert megoldásokat keres, és ki akar lépni a rezignált vergődésből.

Kövesd a benkő stílust, hogy minden úgy fasza és király ahogy van.
    De akkor ne is gyere panaszkodni. Meg a többiek se, hogy így meg úgy ő milyen szegény önbizalomhiányos és hogy milyen rossz...
  • campy
    bravó:)