49
Rég letűnt életformák kutatása
-
jefferson83 #9 Ha már megtaláltam a gépemen :) Akit érdekel a téma és nem tudja, hogy kezdjen hozzá: Amit illik tudni, általános információk őslénytanból (néhol kicsit száraz anyag) -
blackgamer #8 voltam tegnap, több előadást is meghallgattam, kellemes volt a légkör és sok infóval lettem gazdagabb -
blackgamer #7 hogy milyen humorosak vagytok... -
wyx #6
iten láthattóa kérrem asz előember ami ősünk, tiedis neröhögj KÉRLEK ?,?44 :!4 -.- -
raymond01 #5 Dr Ross Geller????? -
blackgamer #4 te most a dinoszauruszokra gondolsz, de azok csak kis csoportja a régen élt fajoknak -
#3 Akkor most nem írtad volna ezt a hsz-t. :)
Mellékesen régebben(alsós általánosként) engem is érdekeltek a dinoszauruszok, volt egy rakat könyvem. :) Mára már nem kifejezetten izgatnak, de az az előadás sorozat érdekes lehet. -
#2 Engem az a kérdés foglalkoztat hogy mi lett volna ha nem halnak ki? :)
-
blackgamer #1 Sziasztok!
Ideje gondolkodok a téma nyitásán, bár én csak egy érdeklődő laikus vagyok nem szakmabeli.
Érdekelnek a régen élt élőlények, és ezek megtalálása fosszíliák, lenyomatok formájában.
Remélem a topik nem fog kihalni.
Amiért mára esett a topiknyitás
125 éves az ELTE Őslénytani Tanszéke
ebből az alkalomból a holnapi napon (szerdán) egész napos előadássorozat lesz.
Az előadások nyilvánosak, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A belépés ingyenes.
Akit érdekel a téma és van ideje/lehetősége annak mindeképpen érdemes ellátogatni.
[apro]Program
9.00 Galácz András tanszékvezető: Üdvözlés
9.10 Orosz Magdolna rektorhelyettes: Köszöntés
9.20–11.00 Tudományos előadások
9.20 Magyar Imre: A bükkábrányi mocsáriciprus erdő rétegtani helyzete és kora
9.40 Kázmér Miklós: Eltemetett mocsárerdő a bükkábrányi felső-pannon rétegekben
10.00 Kordos László: Szárazföldi emlősökre alapított neogén és kvarter rétegtani rendszerek
10.20 Velledits Felicitász: A triász zátonyközösségek evolúciója
10.40 Géczy Barnabás, Kovács Zoltán és Szente István: Új toarci szelvény a Gerecsében: Süttő, Kis-Teke-hegy
11.00–11.30 Kávészünet
11.30–13.10 Tudományos előadások
11.30 Görög Ágnes: Segíthetik-e a foraminiferák a kallóvi/oxfordi határ kijelölését a Dél-franciaországi savournoni szelvényben?
11.50 Szinger Balázs: Kora-kréta foraminiferák a Mecsekből
12.10 Kecskeméti Tibor: Hantken Miksa nummulitesz-gyűjteményének tudományos és nomenklaturai revíziója
12.30 Monostori Miklós: Oligocén őskörnyezet magyarországi kagylósrák faunák alapján
12.50 Tóth Emőke: A budapesti Ludovika tér szarmata rétegeinek mikrofaunája
13.10–14.00 Ebédszünet
14.00–15.40 Tudományos előadások
14.00 Pálfy József és Tomas Robert: Típusok a patakból: az Alsórákosról (Persány-hegység) leírt kora-jura ammoniteszek revíziója
14.20 Vörös Attila és Dulai Alfréd: A Bakony-hegység jura brachiopodái: rétegtani eloszlás és diverzitás-változások
14.40 Szabó János: Az ausztriai Salzkammergut tartomány Hierlatzi Mészköveinek csigái
15.00 Galácz András és Szente István: Papp Károly Kaukázusból leírt középső-jura ammoniteszeinek és kagylóinak revíziója
15.20 Szives Ottilia: Fekete foltok a kréta ammonitológiában: a Zuluscaphites (van Hoepen, 1955) nemzetség
15.40–16.00 Kávészünet
16.00–17.40 Tudományos előadások
16.00 Dunai Mihály: Palaeacis cyclostoma Phillips, 1836, egy különleges korallfaj a nagyvisnyói felső-karbon agyagpalából
16.20 Ősi Attila és Főzy István: Nopcsa báró elveszett pteroszaurusz leletei nyomában
16.40 Makádi László: A második ismert édesvízi moszaszaurusz Dél-Franciaország felső-krétájából
17.00 Rabi Márton és Botfalvai Gábor: Késő-oligocén ragadozó emlősök Máriahalomról
17.20 Bosnakoff Mariann: A pannon otolithok 100 éve és most
17.40 Galácz András tanszékvezető: Zárszó