93
Jelképek, jelképrendszerek - végére járhatunk eredetüknek?
  • blendeguz
    Persze a háromszög. De az már tényleg annyira egyszerű sokszög, hogy túl sok rá a variációs lehetőség, így a belemagyarázási lehetőség is.
    Ennél a pentagrammás dolognál viszont már kötöttebbek a határok és gyorsan kiütközik, ha nem stimmel a magyarázat.
    Persze a pentagramma felfogható úgy is, hogy háromszögekből összerakott sokszög, de azért valljuk be, hogy elég összetett objektum ahhoz, hogy bármit bele lehessen magyarázni.
  • sz4bolcs
    3szög pl. Azt hiszem van pár háromszöges jelkép, amit te is ismersz.
  • blendeguz
    Hát nem egészen... Szerintem nem. Vagyis inkább nem értem, hogy pontosan mire gondolsz. Ha tudsz egyéb ilyen sokszöges párhuzamot, akkor szívesen megnézem.
  • sz4bolcs
    3-4-5-6-7.. bármilyen szögre lehet találni ilyeneket, nem?
  • blendeguz
    Lehet, hogy tényleg kicsit erőltetett. Hagyjuk, beteszem a fiókba. Mindenesetre szerintem érdekes a téma.
    Most meg azt nézegetem, hogy az egyiptomi hieroglifákban szereplő csillag jel pont olyan szögeket zár be, mint a pentagramma csúcsaiból a középpontba húzott vonalak.
    Inkább mutatom:

Ez a csillag az alvilág (vagy a halál birodalma) jele volt.
    Itt van róla pár szó...
  • Panzerfaust
    A keresztéyn ünnepeket azért ötvözték a pogány ünnepekkel, emrt akkoriban a római birodalomban, azok votlak a menő dolgok, és egyszerübb votl az embereknek azt modnani, hogymostmár nem oziriszt csipázod, hanem máriát, de végülsi neked tök mindgy hiszen ígyis úgyis virágkarnevál, meg ivászat. Meg könnyebb votl átfesteni pár szentélyt, mint újakat építeni. A biblia meg konkrétan egy egyszerű politikai ütőkártya. A római birodalom fentartása érdekében ollózták össez, hogy új vallást teremtsenek, ami azt mondaj, ami ahhoz kell, hogy megtartsa a birodalom egységét. Számomra ezért hihetetlen, hoy a katolikus egyház, még mindig létezik, sőt valamiylen szinten hatalmi tényező. elvégre a biblia egy adott koran volt alkalmazható, mármint mostanába úgytudom nem trend mondjuk a halálrakövezés. Az arabok persze kivételek, de ők építsenek inkább homokvárat.
    Amúgy ezt a pentagonos dolgot kicsit erőltetetnek tartom, nem feltétlenül kell, egy ötszög alaprajz miatt összezavarni a komikkal. Ezt az öt földrész dumát énis hallottam, de ezt hülyeségnek tartom. Talán tényleg van köze a pentagrammához, de azt még a sumérok is favvolták, szóval nincs új a nap alatt.
  • sz4bolcs
    gondolom úgy alakították a belső részt, hogy megfelezték az oldalakat. Ennél nem lett volna egyszerűbb, ha nagyobb, ha kisebb a belső rész.
    Ez meg a tervezőasztal praktikussága. :-)
  • blendeguz
    Na elkészült az ígért montázs. Persze ennél precízebb munkát is lehetne végezni valami komolyabb programmal, de ez is megteszi:
  • blendeguz
    Igen, ez nem újdonság.
    Viszont ha megnézed alaposabban a #41-ben lévő képet, akkor egy érdekes, egyedi módját lehet látni a pentagramma-pentagramm kapcsolatnak. Méghozzá azt, hogy a pentagon épületegyüttesének közepén lévő üres tér széleit adó pentagon (ötszög) köré rajzolt pentagramma ugyanazt az arányt adja, mint a szobor tetején lévő pentagonba rajzolt pentagramma.
    Tudom, zavarosan hangzik, de ez bizony nagyon érdekes egybeesés, és egyáltalán nem magától értetődő.
    (Készítek még egy montázst, amin jobban kijön, amit mutatni szerettem volna, mert így leírva elég kusza.)
  • sz4bolcs
    Minden szabályos ötszögbe rajzolható pentagram. Ez újdonság?
    Ha csak a praktikusságra alapoznák az épületek tervezését, akkor is bőven maradna olyan, amibe bele lehet magyarázni ilyeneket.

Ettől még lehet benne valami, nem kell elvetni a feltételezést.
  • blendeguz
    Ez nem mondod komolyan, ugye?!
    A pentagon (mint alakzat) oldalait meghosszabbítva pentagrammát kapsz. Vagy fordítva: egy pentagrammát rajzolva középen egy pentagont kapsz.
    A Pentagon, mint katonai objektum nyilván nem csak praktikai okokból lett pentagon alapú, hanem jelkép értéke miatt.
  • Pluskast
    pentagon-pentagramm:) Mind a kettőnek köze van az 5-ös számhoz:) Szerintem több közös dolog nincs bennük.
  • blendeguz
    De ha megnézed ezt a Szabadság téri emlékművön található kommunista csillag ábrázolást, akkor egy meglepő hasonlóság mutatkozik a pentagonba rajzolt pentagrammával:

Ugyanazt az arányt adja, mint a Pentagon közepén lévő pentagon...
  • blendeguz
    Igen ez bizonyos, hogy használták előtte is.
    Éppen ezért én arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy továbbvitt, örökölt jelkép és valójában egy tőről fakad a pentagrammával.
  • Pluskast
    Én nem tudom mi lehet az eredete de ha emlékezetem nem csall akkor az eredeti vörös csillag az olasz szabadságharchoz és Garibaldihoz köthető. Egyébként ha megnéztek egy első világháborús olasz repülőgépnek a fényképét akkor a szárnyain láthattok vörös csillagot. Ezt már 1917 elött használták.
  • blendeguz
    Most visszatérnék a #3-as hozzászólásban feltett kérdésemhez. Mit keresett 1893-ban egy teljesen ugyanilyen csillag ezen az emlékművön? Ugyanis a hivatalos álláspont szerint a vöröscsillagot El Liszickij alkotta 1917-ben!
    Igaz, hogy a Dísz téren álló Honvéd szobor egy arany színű csillaggal van díszítve, de ez nem mentség, hisz a Szabadság téren álló szovjet emlékművön is arany színű a "vörös csillag":
  • blendeguz
    Tetszik a koncepciód! Tehát kényelmi okokból veszik át a jelképet és bővítik újabb jelentéstartalommal. Ez már csak azért is hangzik jól, mert a katolikus egyház is ilyen módon vezette be az ünnepeit. A keresztény ünnepet ötvözték a régi pogány ünneppel. Egyfajta kompromisszumos megoldás elég jó hatásfokkal (félretéve azt, hogy gusztustalan). Ugyanez lehet a jelképek esetében is? Igen, hiszen az egyház ugyanezt tette a kereszt jelképpel. Átvette a pogány kereszt jelképet, mert azt könnyű volt elfogadtatni...

Vöröscsillag:
    Egyes eröltetett magyarázatok szerint az öt ág az öt földrészt szemlélteti. Viszont ha jobban belegondolsz, akkor a vöröscsillag valójában egy piros színnel kitöltött pentagramma. A pentagramma közepe pedig egy pentagont alkot:

Bennem az a kérdés merült fel, hogyan lehetséges, hogy két egymással ellentétes/ellenséges irányzat ugyanazt a jelképet használja. Gondolok itt az USA által használt pentagrammára és vele szemben a vörös csillagra. Nekem ez azt sugallja, hogy mindkét hatalom mögött egy és ugyanaz az irányító csoport áll (persze a színpadi részen ellenséget játszanak).
  • Panzerfaust
    Hogy hogy miért veszik át? Mert bevált talán? Úgyértem van egy ezeréves jelkép, töltődik egy jelentéssel, ez persze foylamatosan módosul de végtére is, a nagy cégek megalapításáig, nem nagyon kelett új jelképeket megszoknunk. És ezek az új jelképek, csak igen erős propagandával tudtak elterjedni, hamár a horogkerezstnél tartunk, például annak pejoratív jelentése is csak azért terjedt el, mert egy náci állam használta jelképként. Nekem még mindig a kedvencem az a kép, ahol lovagok masíroznak, bazi horogkeresztekel a pajzsaikon. Elvégre ott egy egész áltörténelmet próbáltak fölépíteni, és ahhoz kellett egy jelkép, kéznél volt a szvasztika. Ráadásul ugye az árják indiából jöttek, ez emg indiai jelkép, szerintem ebben az esetben érthető a kapcsolat.
    Én a vörös csillagot nem tudom hovatenni. 5ágú csillag ami piros, aham és ez mit akar jelenteni?
  • blendeguz
    Amúgy valami okkultista társaságban voltak, onnan a szvasztika, de ez köztudott, nem? A társaság meg a druidáktól vette át, akik a germánoktól, akiknek ugye volt a skandináv keresztje, ami ugyanaz csak görbe.
    Az köztudott, hogy "valami okkultista társaságban voltak", meg arról is van hivatalos álláspont, hogy honnét a szvasztika; DE engem nem a hivatalos verzió érdekel. De jó irányba indultál el, amikor taglalod, hogy ki kitől vette át. De nem csak az a kérdés, hogy kitől, hanem az is, hogy miért vették át.
    Miért nem állnak elő új jelképekkel?
    Miért a dohos szagú, többezer éves jelképeket használják?
    Hát szerintem nem majmolásból veszik át egymástól és nem is a kreativitás hiánya miatt, hanem a jelképrendszer úgymond öröklődik a hatalmi vonalon.
  • Panzerfaust
    Miért mi inditotta Hitlert arra, hogy hatalomra kerüljön, és jól kirobbantson egy második világháborút? Vagy, hogy megírja a Mein Kampfot? Mert nem volt száz a szentem. Viszont nem festett rosszul, egy két képeslapja tök jól néz ki. Amúgy valami okkultista társaságban voltak, onnan a szvasztika, de ez köztudott, nem? A társaság emg a druidáktól vette át, akik a germánoktól, akiknek ugye volt a skandináv keresztje, ami ugyanaz csak görbe. De például mükénéi vázákon is megtalálható.
    A hülyegyerekezésre meg nem válaszolok, aki nem érti a viccet, az halljon meg.
  • blendeguz
    Szerintem az igazi hozzáértőket nem a hozzáértőnek kikiáltott emberekben kell keresni, mert az ő gondolkodásukat befolyásolja erősen az a tudás, amit a felsőoktatásban kaptak. Az elferdített, átmosott tudás. A tanulatlan, szűz elméknek van nagyobb esélyük arra, hogy végérejárjanak a jelképek valódi jelentésének.
    Miért fontos a jelképek valódi jelentését megtudni?
    Soha nem a jelképekkel van baj, hanem a mögöttes eszmékkel.
    Éppen ezért az a kérdés, hogy van-e egy-egy jelkép/jelképrendszer mögött megbúvó ősi, titkolt mögöttes eszme?
    Nekem úgy tűnik, hogy nagyon is...
    Ebben az esetben komolyan kell vennünk azokat a jelképeket, jeleket, amiket magunk körül látunk!
  • blendeguz
    Igen, ez is egy érdekes dolog, hogy fel-feltűnnek a médiában olyan reklámok, filmjelenetek, amikor háttékuralmi jelképeket vagy egyéb érdekes jeleket lehet látni. Várom a videó linkjét!
    Például ez a Java Everywhere reklám is érdekes... Nekem ez a reklám olyan, mintha üzennének, megmutatnák, hogy:
    "Nézzétek mit akarunk megvalósítani az RFID chippekkel! Hát nem csodálatos?!" (és itt egy perverz mosoly az arcon)...
    Sok sci-fi film mögött is ezt a szellemet látom, vagyis megmutatni a népnek a jövőbeli terveket mese formájában és közben jót mosolyogni, hogy mindenki naív módon azt hiszi, hogy ez csak mese... Ez egyébként bűnözőknél megfigyelhető viselkedésforma: visszamenni a tett helyére, mesélni a bűncselekményről másoknak burkolt formában, stb.
    A jelenlegi háttérhatalom nagy fontosságot tulajdonít a jelképeknek. Emellett a jelképeket szereti oly módon használni, hogy minél többen lássák, de senki ne tudja a jelentésüket és az összefüggéseket. De mutogatják (lásd: dolláron lévő jelek, épületfelülnézetek, épületdíszek, stb.), mert olyan ez nekik, mint egy szignó és megkockáztatom azt is, hogy perverz örömet jelent neki, hogy mutogatják és az ostoba nép nem érti, sőt észre sem veszi...
  • blendeguz
    Ez a belinkelt videó jól mutatja, hogy ugyanolyan és hasonló jelképek hogy jelennek meg más korban, más helyen látszólag egymástól függetlenül. De tényleg függetlenül? A videó a szvasztika, a fekete nap és a horogkereszt kapcsolatát boncolgatja...
    Lehet mondani nyugodtan, hogy a szvasztika egy buddhista, békés szimbólum; de vajon mi indította Hitlert (vagy azokat, akik őt irányították), hogy ezt a szimbólumot válassza és élére állítsa, illetve megtükrözze. (nehogy belinkeljétek a Wiki cikket erről, mert nem az érdekel, hogy mit ír a wiki!)
    Itt megjegyezném, hogy ez a megtükrözősdi nagyon kedvelt eszköze valakinek/valakiknek. Lásd: pentagramma, háromszög, kereszt, horogkereszt és még milliom egyéb jelkép megfordítását. Ezekre majd írok és mutatok konkrét példákat.
    A horogkereszt megmagyarázatlan alkalmazása egy amerikai haditengerészeti létesítményen ezen a műholdfelvételen!
    Ez a San Diego-ban lévő haditengerészeti központ kétéltűekkel foglalkozó részlegének épülete felülnézetből. Emlékeztet valamire, nem? A legviccesebb dolog, hogy szerintük úgy történt a dolog, hogy nem vették észre a terveken, hogy ez horogkereszt alakú és most már nem akarják lebontani, meg átépíteni, mert nagyon jól betölti a funkcióját - írja a Wiki idevágó cikke.
    Tehát, szerintük senki nem vette észre az engedélyeztetési terveken, a kiviteli terveken és az alapkitűzés során, hogy ez tisztára egy horogkereszt, méhozzá tökéletes pontossággal északra tájolva... Ez az érv olyan gyenge, mint a harmat.
    Szerintem jó lenne kideríteni, hogy miért is olyan fontos Amerikának (vagy valami háttéruralomnak) ez a jelkép!
  • blendeguz
    Nem baj, majd kihalászom az értékes hozzászólásokat a szemét közűl...
  • HápHáp
    ne fürgyé le
  • sz4bolcs
    Inkább linkelj arról infót, hogy ez a sátánisták jele.
  • OKkultist
    Ha valaki figyel, akkor érdekes reklámokat láthat, pl. most ment a CNN-en egy SAMSUNG reklám, ahol apa és lánya(aki vmi végzős) és mindketten a sátánisták jelét mutatják(mutató és kisujj nyújtva) egy mobiltelefon reklámjához. (nem egy pillanatra, hanem a végén több másodpercre , mindketten) (csak nem Ozzy rajongók???)
    Ha megtalálom, belinkelem.
  • Mirk
    és nem arra gondolok hogy kapd be
  • Mirk
    hogy ennek mi az eredete azt sokan tudják szerintem
  • Super Saiyan
    tudok még 1et
    -középső ujj kinyujtva a többi ökölbe szoritva ;)
  • sz4bolcs
    Írok én is egy párat testtartással kapcsolatosat:
    -iskolai jelentkezés két ujjal (mutató-középső)
    -ugyanez csak mutató és kisujjal
    -hüvejkujjal és mutató ujjal kört formálva, többi három félig kinyújtva

Egyelőre ennyi. Mi ugrik be róluk?
  • BaLTáSGYiLKoS
    érdekesség a témában
  • Picizöldfül
    Szégyeld magad,bújj el hülyegyerek..
    Blendegúz am érdekes lenne a topik,csak itt nem találsz olyan hozzáértő komoly embereket amilyet te szeretnél...
  • Thanatos
    a nicked is pont erre utal... :DDD
  • hunbasser
    próbálj csak meg horogkereszt-nyakláncban végigvonulni egy forgalmas pesti utcán :)
  • Panzerfaust
    A horogkereszt bezzeg kimaradt, mi? Kedvenc jelképem. És mielött félreértné valaki, a horogkerezst az a szvasztika, ami szó szerint azt jelenti szerencsét hozó jelecske. Buddhista jelkép. Mert én oylan békés vagyok, azért szeretem.
  • blendeguz
    Jelképek, jelképrendszerek - végére járhatunk eredetüknek?
    Hát nem, így tényleg nem járhatunk a végére...
  • hunbasser
    na,mostmár én is :DDDDDDdddddddddd
  • ruffirant
    xD
  • cenobite
    Én is látom. Patrik, a csillag. :)