Jelképek

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

blendeguz
Ez nem mondod komolyan, ugye?!
A pentagon (mint alakzat) oldalait meghosszabbítva pentagrammát kapsz. Vagy fordítva: egy pentagrammát rajzolva középen egy pentagont kapsz.
A Pentagon, mint katonai objektum nyilván nem csak praktikai okokból lett pentagon alapú, hanem jelkép értéke miatt.

Pluskast
pentagon-pentagramm:) Mind a kettõnek köze van az 5-ös számhoz:) Szerintem több közös dolog nincs bennük.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

blendeguz
De ha megnézed ezt a Szabadság téri emlékmûvön található kommunista csillag ábrázolást, akkor egy meglepõ hasonlóság mutatkozik a pentagonba rajzolt pentagrammával:

Ugyanazt az arányt adja, mint a Pentagon közepén lévõ pentagon...

blendeguz
Igen ez bizonyos, hogy használták elõtte is.
Éppen ezért én arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy továbbvitt, örökölt jelkép és valójában egy tõrõl fakad a pentagrammával.

Pluskast
Én nem tudom mi lehet az eredete de ha emlékezetem nem csall akkor az eredeti vörös csillag az olasz szabadságharchoz és Garibaldihoz köthetõ. Egyébként ha megnéztek egy elsõ világháborús olasz repülõgépnek a fényképét akkor a szárnyain láthattok vörös csillagot. Ezt már 1917 elött használták.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

blendeguz
Most visszatérnék a #3-as hozzászólásban feltett kérdésemhez. Mit keresett 1893-ban egy teljesen ugyanilyen csillag ezen az emlékmûvön? Ugyanis a hivatalos álláspont szerint a vöröscsillagot El Liszickij alkotta 1917-ben!
Igaz, hogy a Dísz téren álló Honvéd szobor egy arany színû csillaggal van díszítve, de ez nem mentség, hisz a Szabadság téren álló szovjet emlékmûvön is arany színû a "vörös csillag":

blendeguz
Tetszik a koncepciód! Tehát kényelmi okokból veszik át a jelképet és bõvítik újabb jelentéstartalommal. Ez már csak azért is hangzik jól, mert a katolikus egyház is ilyen módon vezette be az ünnepeit. A keresztény ünnepet ötvözték a régi pogány ünneppel. Egyfajta kompromisszumos megoldás elég jó hatásfokkal (félretéve azt, hogy gusztustalan). Ugyanez lehet a jelképek esetében is? Igen, hiszen az egyház ugyanezt tette a kereszt jelképpel. Átvette a pogány kereszt jelképet, mert azt könnyû volt elfogadtatni...

Vöröscsillag:
Egyes eröltetett magyarázatok szerint az öt ág az öt földrészt szemlélteti. Viszont ha jobban belegondolsz, akkor a vöröscsillag valójában egy piros színnel kitöltött pentagramma. A pentagramma közepe pedig egy pentagont alkot:

Bennem az a kérdés merült fel, hogyan lehetséges, hogy két egymással ellentétes/ellenséges irányzat ugyanazt a jelképet használja. Gondolok itt az USA által használt pentagrammára és vele szemben a vörös csillagra. Nekem ez azt sugallja, hogy mindkét hatalom mögött egy és ugyanaz az irányító csoport áll (persze a színpadi részen ellenséget játszanak).

Panzerfaust
Hogy hogy miért veszik át? Mert bevált talán? Úgyértem van egy ezeréves jelkép, töltõdik egy jelentéssel, ez persze foylamatosan módosul de végtére is, a nagy cégek megalapításáig, nem nagyon kelett új jelképeket megszoknunk. És ezek az új jelképek, csak igen erõs propagandával tudtak elterjedni, hamár a horogkerezstnél tartunk, például annak pejoratív jelentése is csak azért terjedt el, mert egy náci állam használta jelképként. Nekem még mindig a kedvencem az a kép, ahol lovagok masíroznak, bazi horogkeresztekel a pajzsaikon. Elvégre ott egy egész áltörténelmet próbáltak fölépíteni, és ahhoz kellett egy jelkép, kéznél volt a szvasztika. Ráadásul ugye az árják indiából jöttek, ez emg indiai jelkép, szerintem ebben az esetben érthetõ a kapcsolat.
Én a vörös csillagot nem tudom hovatenni. 5ágú csillag ami piros, aham és ez mit akar jelenteni?

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

blendeguz
Amúgy valami okkultista társaságban voltak, onnan a szvasztika, de ez köztudott, nem? A társaság meg a druidáktól vette át, akik a germánoktól, akiknek ugye volt a skandináv keresztje, ami ugyanaz csak görbe.
Az köztudott, hogy "valami okkultista társaságban voltak", meg arról is van hivatalos álláspont, hogy honnét a szvasztika; DE engem nem a hivatalos verzió érdekel. De jó irányba indultál el, amikor taglalod, hogy ki kitõl vette át. De nem csak az a kérdés, hogy kitõl, hanem az is, hogy miért vették át.
Miért nem állnak elõ új jelképekkel?
Miért a dohos szagú, többezer éves jelképeket használják?
Hát szerintem nem majmolásból veszik át egymástól és nem is a kreativitás hiánya miatt, hanem a jelképrendszer úgymond öröklõdik a hatalmi vonalon.

Panzerfaust
Miért mi inditotta Hitlert arra, hogy hatalomra kerüljön, és jól kirobbantson egy második világháborút? Vagy, hogy megírja a Mein Kampfot? Mert nem volt száz a szentem. Viszont nem festett rosszul, egy két képeslapja tök jól néz ki. Amúgy valami okkultista társaságban voltak, onnan a szvasztika, de ez köztudott, nem? A társaság emg a druidáktól vette át, akik a germánoktól, akiknek ugye volt a skandináv keresztje, ami ugyanaz csak görbe. De például mükénéi vázákon is megtalálható.
A hülyegyerekezésre meg nem válaszolok, aki nem érti a viccet, az halljon meg.

blendeguz
Szerintem az igazi hozzáértõket nem a hozzáértõnek kikiáltott emberekben kell keresni, mert az õ gondolkodásukat befolyásolja erõsen az a tudás, amit a felsõoktatásban kaptak. Az elferdített, átmosott tudás. A tanulatlan, szûz elméknek van nagyobb esélyük arra, hogy végérejárjanak a jelképek valódi jelentésének.
Miért fontos a jelképek valódi jelentését megtudni?
Soha nem a jelképekkel van baj, hanem a mögöttes eszmékkel.
Éppen ezért az a kérdés, hogy van-e egy-egy jelkép/jelképrendszer mögött megbúvó õsi, titkolt mögöttes eszme?
Nekem úgy tûnik, hogy nagyon is...
Ebben az esetben komolyan kell vennünk azokat a jelképeket, jeleket, amiket magunk körül látunk!

blendeguz
Igen, ez is egy érdekes dolog, hogy fel-feltûnnek a médiában olyan reklámok, filmjelenetek, amikor háttékuralmi jelképeket vagy egyéb érdekes jeleket lehet látni. Várom a videó linkjét!
Például ez a Java Everywhere reklám is érdekes... Nekem ez a reklám olyan, mintha üzennének, megmutatnák, hogy:
"Nézzétek mit akarunk megvalósítani az RFID chippekkel! Hát nem csodálatos?!" (és itt egy perverz mosoly az arcon)...
Sok sci-fi film mögött is ezt a szellemet látom, vagyis megmutatni a népnek a jövõbeli terveket mese formájában és közben jót mosolyogni, hogy mindenki naív módon azt hiszi, hogy ez csak mese... Ez egyébként bûnözõknél megfigyelhetõ viselkedésforma: visszamenni a tett helyére, mesélni a bûncselekményrõl másoknak burkolt formában, stb.
A jelenlegi háttérhatalom nagy fontosságot tulajdonít a jelképeknek. Emellett a jelképeket szereti oly módon használni, hogy minél többen lássák, de senki ne tudja a jelentésüket és az összefüggéseket. De mutogatják (lásd: dolláron lévõ jelek, épületfelülnézetek, épületdíszek, stb.), mert olyan ez nekik, mint egy szignó és megkockáztatom azt is, hogy perverz örömet jelent neki, hogy mutogatják és az ostoba nép nem érti, sõt észre sem veszi...

blendeguz
Ez a belinkelt videó jól mutatja, hogy ugyanolyan és hasonló jelképek hogy jelennek meg más korban, más helyen látszólag egymástól függetlenül. De tényleg függetlenül? A videó a szvasztika, a fekete nap és a horogkereszt kapcsolatát boncolgatja...
Lehet mondani nyugodtan, hogy a szvasztika egy buddhista, békés szimbólum; de vajon mi indította Hitlert (vagy azokat, akik õt irányították), hogy ezt a szimbólumot válassza és élére állítsa, illetve megtükrözze. (nehogy belinkeljétek a Wiki cikket errõl, mert nem az érdekel, hogy mit ír a wiki!)
Itt megjegyezném, hogy ez a megtükrözõsdi nagyon kedvelt eszköze valakinek/valakiknek. Lásd: pentagramma, háromszög, kereszt, horogkereszt és még milliom egyéb jelkép megfordítását. Ezekre majd írok és mutatok konkrét példákat.
A horogkereszt megmagyarázatlan alkalmazása egy amerikai haditengerészeti létesítményen ezen a mûholdfelvételen!
Ez a San Diego-ban lévõ haditengerészeti központ kétéltûekkel foglalkozó részlegének épülete felülnézetbõl. Emlékeztet valamire, nem? A legviccesebb dolog, hogy szerintük úgy történt a dolog, hogy nem vették észre a terveken, hogy ez horogkereszt alakú és most már nem akarják lebontani, meg átépíteni, mert nagyon jól betölti a funkcióját - írja a Wiki idevágó cikke.
Tehát, szerintük senki nem vette észre az engedélyeztetési terveken, a kiviteli terveken és az alapkitûzés során, hogy ez tisztára egy horogkereszt, méhozzá tökéletes pontossággal északra tájolva... Ez az érv olyan gyenge, mint a harmat.
Szerintem jó lenne kideríteni, hogy miért is olyan fontos Amerikának (vagy valami háttéruralomnak) ez a jelkép!

blendeguz
Nem baj, majd kihalászom az értékes hozzászólásokat a szemét közûl...

HápHáp
ne fürgyé le

sz4bolcs
Inkább linkelj arról infót, hogy ez a sátánisták jele.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Ha valaki figyel, akkor érdekes reklámokat láthat, pl. most ment a CNN-en egy SAMSUNG reklám, ahol apa és lánya(aki vmi végzõs) és mindketten a sátánisták jelét mutatják(mutató és kisujj nyújtva) egy mobiltelefon reklámjához. (nem egy pillanatra, hanem a végén több másodpercre , mindketten) (csak nem Ozzy rajongók???)
Ha megtalálom, belinkelem.
és nem arra gondolok hogy kapd be
hogy ennek mi az eredete azt sokan tudják szerintem
Super Saiyan
tudok még 1et
-középsõ ujj kinyujtva a többi ökölbe szoritva ;)

>:C

sz4bolcs
Írok én is egy párat testtartással kapcsolatosat:
-iskolai jelentkezés két ujjal (mutató-középsõ)
-ugyanez csak mutató és kisujjal
-hüvejkujjal és mutató ujjal kört formálva, többi három félig kinyújtva

Egyelõre ennyi. Mi ugrik be róluk?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

BaLTáSGYiLKoS

"Megl?tte szomszédját, mert telepatikusan er?szakolta feleségét " "Hívekkel verekedett össze a plébános Ausztriában"

Picizöldfül
Szégyeld magad,bújj el hülyegyerek..
Blendegúz am érdekes lenne a topik,csak itt nem találsz olyan hozzáértõ komoly embereket amilyet te szeretnél...

a nicked is pont erre utal... :DDD

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

hunbasser
próbálj csak meg horogkereszt-nyakláncban végigvonulni egy forgalmas pesti utcán :)

ReaL MaDRid x siempre

Panzerfaust
A horogkereszt bezzeg kimaradt, mi? Kedvenc jelképem. És mielött félreértné valaki, a horogkerezst az a szvasztika, ami szó szerint azt jelenti szerencsét hozó jelecske. Buddhista jelkép. Mert én oylan békés vagyok, azért szeretem.

blendeguz
Jelképek, jelképrendszerek - végére járhatunk eredetüknek?
Hát nem, így tényleg nem járhatunk a végére...

hunbasser
na,mostmár én is :DDDDDDdddddddddd

ReaL MaDRid x siempre

ruffirant
xD

it egy jó kis spoiler volt...de észrevették

cenobite
Én is látom. Patrik, a csillag. :)

gamertag: kenobita

hunbasser
nálam nem :@@@ hiába nyitottam meg új ablakban,hiába frissítettem...

ReaL MaDRid x siempre

gz8
Pedig látszik :)

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEÕÕ

hunbasser
nem látjuk a képet :c

ReaL MaDRid x siempre

Peppus
Én úgyérzem megfejtettem a csillagos kérdésedet..

Kinagyítottam egy picit a csillagot,

és a következõ alakok lehetett kivenni:

Talán azért, mert rossz helyen keresel.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

blendeguz
Nagyon köszi! Errõl van szó. Én is ilyesmit kutatok, csak nem Amerikában, hanem itt Magyarországon és nem értem, hogy miért ilyen nehezem találok olyan embereket, akiket ez érdekel és akik tudnak érdemit hosszászólni...

Ezt kutatja FREEMAN is már vagy 15éve, csak õ az USA-ban:
Freeman a szimbólumokról és a céglogókról
blendeguz
Köszi, volt már nálam ez a szép vastag és illusztrációkkal teli könyv. Sõt, már több ilyen könyv is volt nálam. Éppen ezért nyitottam ezt a témát, mert ezekben a könyvekben nem találtam meg az IGAZI összefüggést. Például a mai titkosszervezetek jelképtáráról nem találtam semmit (érdekes módon). Pedig van nekik elég szép és következetesen használt jelképrendszerük. Ezt lenne jó kibogozni!

az utolsó öt mondatot gondold át mégegyszer;)

ZilogR
Ilyen esõben a legjobb elmenni egy könyvtárba és olvasd ezt végig, vagy vidd haza!

Nagyon sokmindent meg fogsz benne találni, nagyon jó könyv, nem véletlenül élt meg több kiadást is!

És még mindíg jobb, mintha az SG valószínûleg 100%-ban néprajzosokból álló közössége kezdene tippeket adni egymásnak, hogy mi mit szimbolizálhat... <#wow3>

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

blendeguz
Fura módon a Budai Várban a Dísz téren van egy 1848/49-es harcok emlékére emelt emlékmû, melyen ott van egy számomra megmagyarázhatatlan csillag.
Miért megmagyarázhatatlan?
Mert a vöröscsillagot 1910-tõl használták széleskörben. (No igaz, hogy ez nem vörös...)
Ezt az emlékmûvet pedig 1893-ban állították és a csillag már akkor rajta volt:

Ez a csillag aranyszínû, tehát nem vöröscsillag.
Ha nem vörös csillag, akkor mi?
Ha vörös csillag, akkor hogy került oda 1893-ban, amikor még nem volt használatos?
Ha vörös csillag, akkor miért van még mindig ott?
Mi köze a vöröscsillagnak az 1848/49-es eseményekhez?

blendeguz
CSILLAG jelkép:
Sok helyen használják a csillag jelképet, de vajon van-e összefüggés a sokféle ábrázolásformától eltekintve?
Példák a csillagra:
- vöröscsillag (kommunizmus, Heinekken)
- pentagramma
- fordított pentagramma
- Dávid-csillag
- EU csillagok
- Bibliában is sokféleképp szerepel a csillag jelkép
(angyalok jelképe, hatalom jelképe, stb.)
- egyiptomi hieroglifában

blendeguz
A téma célja, hogy megpróbáljuk közös erõvel rendszerezni a világban használatos jeleket, jelképrendszereket. Politika által, szervezetek által, vallások által, de akár gyerekek rajzaiban fellelhetõ jelekre, melyek bármely kontinensen felbukkanhatnak egymástól függetlenül. De tényleg egymástól függetlenül? A jelképrendszerek forrása. Van ilyen? És ha van mi, vagy ki ez a forrás?
Az alábbi módokon jelenhetnek meg ezek a jelek:
- címerekben
- logókban
- zászlókban
- épületdíszként
- ornamentikákban
- településszerkezetben
- tetoválásban
- festményeken
- stb.
Ilyesmiket lenne jó kielemezni ebben a témában.
Várom az értékes hozzászólásokat!

← ElőzőOldal 2 / 2