29
  • BiroAndras
    #29
    "Atomreaktorról regélnek...ok, tegyük fel termel elég energiát a jégpáncél átfúrásához vagy megolvasztásához egy kis területen."

    Egy atomreaktor? Simán termel eleget.

    "Tegyük fel, hogy lejut."

    Miért ne jutna le?

    "De, hogy marad biztonságos???"

    Simán. Nem lesz ott ember, hogy elrontsa.

    "Mi lesz ha a nagy nyomás hatására felrobban az egész cucc a víz alatt?"

    Nem látom, hogy hol okozhat problémát a nyomás egy reaktornak. Lényegében tömör az egész. Másrészt jól ki lehet számolni, és le is lehet tesztelni, hogy mit bír.

    "És ha ott volt élet, máris rádioaktivitással fertőztük a régiót, nem kívánt mutációk jöhetnek létre stb."

    A reaktorokhoz többnyire szigetelés is jár. Persze itt a súly nagyon sokat számít, úgyhogy esetleg le lehet spórolni. Ez esetben a jeget lehet használni szigetelésként.

    "Érdekelne mivel fékezik le ezt a korántsem könnyű szerkezetet"

    Sokféle jól bevált technika létezik erre. Pl. ott a Jupiter, aminek a gravitációját, és a légkörét is lehet használni fékezésre. A konkrét leszállásnál meg már lehet rakétát használni.

    "azért a mini atomreaktor sem egy kiló lesz az tuti"

    Létezik 500 kilós 1MW teljesítményű reaktor.
  • Thrawn
    #28
    A Marsnál a fékezésben oroszlánrésze volt az atmoszférának, itt ez nem járható út.
  • Epikurosz
    #27
    "3. Érdekelne mivel fékezik le ezt a korántsem könnyű szerkezetet /azért a mini atomreaktor sem egy kiló lesz az tuti/. Fékezőrakétákkal? Energia? Honnan?"

    Hát a rovereket mivel jutatták a Marsra?
    Olyan nagy különbség nincs. Legfeljebb itt nem lesz elég egy szonda, hanem kettő kell.
  • Epikurosz
    #26
    Amúgy ittacikk
  • Tinman #25
    Elolvastam, nem győztek meg.

    1. És legfontosabb: Rengeteg energia kell művelethez.
    2. Atomreaktorról regélnek...ok, tegyük fel termel elég energiát a jégpáncél átfúrásához vagy megolvasztásához egy kis területen. Tegyük fel, hogy lejut.
    De, hogy marad biztonságos??? Mi lesz ha a nagy nyomás hatására felrobban az egész cucc a víz alatt? És ha ott volt élet, máris rádioaktivitással fertőztük a régiót, nem kívánt mutációk jöhetnek létre stb.
    3. Érdekelne mivel fékezik le ezt a korántsem könnyű szerkezetet /azért a mini atomreaktor sem egy kiló lesz az tuti/. Fékezőrakétákkal? Energia? Honnan?

    Mondjuk még mindig jobb ötlet, mint amit a NASA tervez az újbóli Holdraszállással.
  • Epikurosz
    #24
    Az indekszes fiúk épp arról cikkeznek, hogy megvan a terv az Európa megfúrására.
  • Tinman #23
    Így van...az Enceladus ráadásul fiatal hold.
    Biztos vagyok benne, hogy az Európa még nagyon komoly meglepetéseket fog okozni.
  • Tinman #22
    Ja ez a földi verzió...
  • Tinman #21
    Színvonalas és érdekes cikk volt! Köszi!
  • rolika
    #20
    ez a hoth bolygó, és a lázadók bázisa van ott ;-)
  • Dexxter
    #19
    Talán nem annyira pontosan fogalazott a Csaba amennyire kellett volna, de én vele értek egyet. És mi az, hogy "az egész nem hagyományos fizikát sikerülne felborítanod". A történelem során csak ez történik. Jön egy elmélet aztán jön rá egy másik és felborít mindent. ("laposaföld")... csak egy a sok közül. Szóval miért is ne... Bármi lehetséges, mivel a világ végtelen mindig lesznek új dolgok. És amit te csinálsz... az az lőbb említett, szűklátókörüség. ...
    Kicsit talán eltértünk a cikktől,... Nekem az a véleményem hogy egész érdekes.
    Ennek ellenére én is az Europat tippelem befutónak. ;)
  • orkaman
    #18
    pár évtizede is tudták hogy lehet jele továbbítani vezeték nélkül. (rádiójel nem 10-20 éves)

    sőt megfordítanám, már azelőtt lehetet jelet továbbítani, hogy tudták volna mi az a vezeték. tudod azok a jelzőfényes vackok az ókorból.
  • kernerster
    #17
    A világűrben számtalan olyan anyag van, mely nem illik bele a P.R-be, sőt.....

    Na ha már itt vagyunk mondanál példákat? Mert tényleg nagyon érdekel. Mert a periódusos rendszer nem anyagokról szól hanem atomokról. Esetleg felfedezted hogy mit tudnál a vas és a kobalt közé írni?
    Tényleg érdekel a válaszod mert azzal az egész nem hagyományos fizikát sikerülne felborítanod. Egy új Nobel-díj reményében kérlek írj!!!!!!!
  • Csaba42
    #16
    A világűrben számtalan olyan anyag van, mely nem illik bele a P.R-be, sőt! Tényleg el lehetne már feledni a szűklátókörűséget, és a begyepesedett "laposaföld" típusú véleményeket. A fejlődést mindig a hétköznapi ember által elmeroggyantnak minősített ötletek vezették. Pár évtizeddel ezelőtt ki gondolta volna, hogy lesz vezeték nélküli telefon? Anno mindenki hülyének nézte azt, aki azt hitte, vezeték nélkül is lehet a jeleket továbbítani. Ma meg mi van?
  • valamit
    #15
    lehet most is találgatni, de én biztos megvárnám a következő adathalmazt a holdról:
    "a küldetés tudósai pedig a sok talány miatt pályamódosítás mellett döntöttek, így a Cassini a tervezettnél közelebb merészkedik az Enceladushoz"
    simán lehetnek onnantól olyan új szempontok, amik most fel sem merültek és esnek majd ki olyanok, amik most egész jónak tűnnek
  • opeca
    #14
    Manapság már - mikor is bebizonyosodott, hogy egyszerűbb organizmusok, extrém körülmények között is életképesek -, nagyon begyepesedett lámának kell lenni ahhoz, hogy valaki szkeptikusan fogadja a Földön kívüli élet lehetőségét.

    Valami ilyesmi lámának:
    "na, mindjárt jönnek az okosok, akik megmondják, hogy van élet ezen a kődarabon..."

    Mintapéldája az őstulkok hozzáállásnak az ilyen hsz.
  • bandypappa
    #13
    Csak a nagyokosoknak üzenném, hogy az sg-n volt egy korábbi cikk, ami a nem vízalapú életek lehetséges változatait taglalja. Nem csak kizárólag szénalapú élet lehetséges, hanem lehet sziliciumalapú is. Víz helyett említették a folyékony széndioxidot, metánt és kénsavat. Ha ezekböl az "alapanyagokból" épül fel az élet, akkor az a dns-szerü dolog is máshogy rendezödik, de erröl fogalmunk sincs, mert mi szénalapúak vagyunk, kell a víz, ami meg van egy valaggal a bolygón. Szóval a szüklátókörüséget el kellene már feledni.
  • eax
    #12
    Jo cikk, grat.
  • matt taylor
    #11
    Én se vok az a nagy okos(faszt nem))de az összes táplálék oldásához víz vagy zsír(C,D,E vitain) szükséges.Szal más anyag nem jöhet szóba(legalábbis azokbol amit ismerünk, de nem is lehet tul sok hiszen az atomjaik száma a protonok száma szerint van sorba rakva a periódusos r.ben(http://hu.wikipedia.org/wiki/Peri%C3%B3dusos_rendszer,vagyis hüjén nézne ki egy 265 protonos atom a periódusos r.ben:D)
  • Nethyrrea
    #10
    hol vagyunk még attól hogy el tudjunk oda menni körülnézni.......sajnálatosan messze :(
  • xizor
    #9
    Hogyakarod azt megkeresni, amiről azt se tudod, hogy néz ki?
  • Prof William
    #8
    A pára a jégpáncél alatt slő Shoggotok förtelems kipárolgaása... Akik a a Nagy Öregek szogáiként víz alatt titáni kővárosaikat építik évszázadok óta...

    Yog- Sotoh! Is Sub Niggurath!
  • Csaba42
    #7
    LOL, nem aludtál eleget?
  • Su0my
    #6
    Olyan tökmind1, 100 év múlva már a Földön is csak baktériumszerű életformák lesznek... Ide jön majd a Goa'uld-ok marha nagy hajója és affene, eltévedtünk, ez mégsem a föld, csak egy qrva nagy sivatag felkiáltással tovább állnak..
  • globint
    #5
    Érdekes a cikk, de valahogyan én inkább mégis az Európára tenném a voksomat.
    Lehet, hogy ott több km mélyen vannak az "óceánok", de ott vannak, míg az Enceladuson nem is biztos, hogy van folyékony víz, meg nem is annyira stabil és egyenletes a hőmérséklet a mélyben.
  • juzosch
    #4
    Az a baj, hogy csak azt a fajta életet ismerjük, amihez vízre van szükség. Tehát kimutatni is azt tudjuk. A nem víz alapú élet meg ki tudja milyen, fogalmunk sincs mit is kéne keresni, tehát értelmetlen túlzott erőfeszítéseket tenni ezen irányba. A vízhez van szenzorunk, de ha azt se tudjuk mit kell keresni?
    Majd ha embereket is ki tudunk küldeni, namajd akkor...:)
  • Flashy
    #3
    én se az okosok vagyok, de gondolom a mienkhez hasonló életet vennénk észre a legkönnyebben, ennek a nyomait keresik elsősorban.
  • menpe
    #2
    Én még nem vagyok egy az "okosok" közül :D
    De miért kell feltétlenül, elkerülhetetlenül víz az élet kialakulásához? Mert a tudósok ezt mondják, mi? Mert ennek a legnagyobb az esélye? A középkori Föld lapos elmélet nem ugrik be senkinek? Kísérteties a hasonlóság.
  • balee66
    #1
    na, mindjárt jönnek az okosok, akik megmondják, hogy van élet ezen a kődarabon...