60
  • Harry Kim
    #60
    Akkor, most Pithagorasz leszármazottai jogosan követelhetnének jogdíjat mindenkitől, aki tanítja vagy használja a képletét?
  • kadar1
    #59
    Én biztos nem fogok venni eredeti cd-t,már sokszor ráfizettem.Volt rá példa,hogy a dupla lemezes cd-én csak 3 szám tetszet.De sok albummal igy van ez ,hogy csak pár szám jó a többi szar.Inkább letöltöm a netröl,leválogatom , a selejtett meg törlöm.
    Még annyit,hogy akinek jó a hangja és van érzéke a zenéhez , az továbbra is eltudja adni a cd-it.
  • raingun
    #58
    Ezeknek a kiadóknak közük sincs a zenéhez, ezek kereskedők. Ha nem tetszik nekik a rendszer, áruljanak halat!
  • balee66
    #57
    Ez tényleg durva, az MP3 lejátszók egyre gyakoriabbak, de MP3-at sehol sem lehet vásárolni
  • aaaaa
    #56
    Ez hasonlóan álszent dolog, mint a ne igyál ne cigizz, közben arra várnak minél többen tegyék ezt. Ha megszünne a warez egyből visszesnének a net előfizetések , a hardver, vagy az irható lemezek eladásai. Mindenkinek nem lehet jó.
    Jól megfigyelhető, hogy a készülékgyártók is ezt támogatják, minden játszik mindent, MP3-at Divx-et, wma-t stb.
    Érdekes dolog, hogy lassan minden játssza az MP3-at, a lemezboltokban mégsem kapható MP3 . Az legális online letöltőhelyek is többnyire valamilyen másolásvédett szutykokat árulnak. A CD-re újabban másolásvédelmet raknak, amit csak az nem tör fel aki nem akar, mindezek ellenére gyakorlatilag lehetetlenné teszik azt, hogy a megvásárolt saját CD-t "jogkövető" módon az mp3 lejátszóra másolja valaki.
  • balee66
    #55
    Most nem azért, de ha nem lenne warez, akkor a béka feneke alatt lennének a multimédiás cuccok eladási statisztikái, meg a szélessávú netet sem azért adják viszonylag olcsón, hogy anyám a Nők Lapját nézegesse a neten
  • braeburn
    #54
    Ha jól értelmezem, akkor egyvalamiben mindannyian egyetértünk. Kit érdekel az önsajnálkozó kiadó-zenész-médea közösség? Én tisztelem az alkotást, akármi is az, de megvetem az élősködést. Ezt a mai felállást maguknak a zenészeknek (mert itt róluk van éppen szó) kell átgondolniuk és változtatni rajta, mert mi nem fogunk megváltozni. Mi már csak ilyen aljas kalózok, szemét, artisjogokat semmibevevő emberkék maradunk a jövőben is és ez akár még rosszabb is lehet. Vegye már megtiszteltetésnek az a művész, aki nyavajog az elmaradt jogdíjaiért, hogy én tisztelem meg őt azzal, hogy lemezterületetet pazarlok és nem utolsósorban időt is rá, hogy elmélázzak a néha baromira unalmas agymenésein. Itt a pont nálam, náluk arrébb ugyanez. Nyilvánvaló, hogy ki lesz a győztes ebben a játszmában. Nem ők.
  • dez
    #53
    A könyvtár még mindig sokkal jobb hasonlat, mint amit a plágium említésével sugallsz. A letöltők nem akarják sajátjukként újra kiadni. :P
  • dez
    #52
    Maradjunk! A mai mp3-ak nem vágnak pl. 15kHz-en. A durvább hibák nem ezen múlnak, a zajok már jóval alacsonyabb frekvencián kijönnek egy 128-160k-s mp3-nál is. Persze, 160 fölött már én sem hallom a különbséget egy kis kütyün, de pl. 128k-nál nagyon is!

    Ha meg 256k-sra tellik a helyből, akkor már miért nem teszünk még rá egy kisebb lapáttal, és flac/ape? Sosem tudhatod, hogy nem tutsz-e hozzá véletlenül valami jobb hangcucchoz, és akkor foghatod a fejed, hogy a gyűjteményedet dobhatod a kukába.
  • aaaaa
    #51
    A találmányokat szabadalmak védik, tönnyire, ha nincs szabadalmaztatva valami el is "lopják" a találmányt gátlástalnul. A szellemi termékeket pedig a szerzői jog védi , ennek egyik része MAGYARORSZÁGON, hogy zenét magán célra, ha közvetve sem haszonszerzés céljából töltesz le, az legális. Ezért fizetsz elvileg az adathordozók árában jogdíjat. Programokra ez nem vonatkozik. Nézz utána, ez a törvény jelenleg.
    Még a Mahasz oldalán is ezt írják ....
    A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-R) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között.Meg kell említeni, hogy arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy jogsértő forrás felhasználásval készíthető-e jogszerűen magáncélú másolat., azaz például az interneten elérhető, oda engedély nélkül nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat. A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek.
  • hello
    #50
    Talán a zeneiparnak (a magyarnak is) fejlődni kéne a korral. Az, hogy legyárt egy számot ami elmegy, mellé 10 semmitmondó tüccitücci-t (elég soknak egy se jön össze) és hogy azt az egy számot hallgathassam vegyem meg sok ezer forintért a szánalmas albumát mert új medence kell. A technikai lehetőségek rég adottak mondjuk olyan rendszerhez ahol pl párszáz (nem párezer) forintért letölthetsz egy számot. Talán ezért csinálnak ma ilyen szánalmas zenéket mert csak a pénzért csinálják nem pedig zenét akarnak csinálni és azt eladni.
  • Szeszmester
    #49
    Hmm.
    Elmagyaráznád nekem az ipari kémkedés fogalmát?
    És a szabványok létjogosultságát?

    Nem vagyok jogász, de a szellemi termékeknél ez biztos másként működik. Már csak azért is, mert azt konkrétan nem tudod elvenni, csak felhasználni.

    A könyvtár egy picit más dolog, nekem nem tetszik a példa.
    Plágiumról hallottál már?
  • Dany007
    #48
    Hát nálam min. a 192 de inkább 256...a 128as nem kell... Meg azért egy kicsit túlzás hogy te 3Wattos pc speakeren kihallod :P Sz.ted egy ilyen 4-5 ezer Ft.-os gagyiságnak mekkora a frekvenciatartománya ? már csak ebből adódóan se tudnád kihallani a CD atta minőséget. Az ilyen "3wattos" pc speakerek áll. 2 utasok mélyközép és magas. És nem tud akkora tartományban sugázozni.Ergo nem tudja kiadni azokat a hangszineket ami miatt a CD-nek olyan jó a minősége vagyis meg se hallhatod.
    Lehet fikázni a véleményem, de azért maradjunk a realitás terén :)
  • dez
    #47
    A zenész, ha igazán jót alkotott, éljen csak! De ne a kiadó, 100x annyit zsebelve!
  • dez
    #46
    Jobb lenne, ha kicsivel olcsóbbak lennének a lemezek (dörzsöltebbek úgysem ott veszik), de bármikor rádtörhetné az ajtót a kommandó? Kösz, nem.
  • dez
    #45
    Mellesleg annyi rengeteg jó zene van (csak keresni kell), hogy egy "milliomos" sem bírná anyagilag az összeset eredetiben beszerezni.
  • dez
    #44
    Jaj, ne viccelj már! 160kbps-ig egy 3W-os PC speakeren is meg lehet hallani a különbséget. És akkor töltik a 128k-s szarokat, amikben már alig van zene, de zaj és idétlen felhangok annál inkább.
  • aaaaa
    #43
    A lopás más tulajdonát eltulajdonítani. Btk 316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
    De ha Te letöltesz valamit, az attól még megmarad a tulajdonosának is.
    Itt inkább FELTÉTELEZETT !!! elmaradt bevételekről beszélhetünk.
    Ha nem veszel jegyet a villamoson, az sem lopás még ha valószínűleg meg is károsítod a BKV-t.
    Csak sokkal látványosabb tolvajnak, kalóznak, és terroristának nevezni a letöltőket.
    A könyvtárak is komoly károkat okozhatnak a könyvkiadóknak, mert elolvasod a könyvet, utána nem fogod megvenni. A könyvtárak által esetlegesen fizetett jogdíj valószínűlg lényegesen kevesebb, mint ha mindenki venne egyet a szépen kinyomtatott több ezer forintos könyvből.
    Mégsem nevezzük tolvajoknak azokat, akik könyvtárba járnak.
    Éppen ezért, az ésszerű megoldás az általánydíjas letöltés, és ez lenne a jövő egyetlen reális útja.
    A HBO-nak bejött. Pl kifizet rá egy előfizető 12x3000 Ft-ot az évi 36000 Ft-ot
    Ha havonta 1x elmegy a moziba az csak 12000-
    Igaz régebbi filmek, de mindenki jól járt... A néző sokkal több filmet lát és otthon nézheti bármikor. A cég meg kaszálja fix havi bevételt.
    Egy hasonló megoldású előfizetéses zenei portál szintén rengeteget hozna. Csak a a kiadók el vannak szállva és ezer éves elavult vackokat is arany áron szeretnének értékesíteni. Persze erre jöhet a válasz, hogy nagyon komoly marketing szakembereik milyen jól kiszámolták, hogy ez így van a legnagyobb rendben, de mint az élet megmutatta, hogy mégsem teljesen igaz a dolog...
  • braeburn
    #42
    És miért kéne több? Nem a mennyiség, a minőség számít. Aki a pénzt hajkurássza, nem ér rá az élet szépségeivel foglalkozni. Kevés kivételtől eltekintve, erre akkor jönnek rá, amikor fiatal testüket körbekerítik a kórházban az "Exitál" spanyolfallal. :)
  • braeburn
    #41
    Ne haragudj lécci! :)
    Tőled szerinted nem lopnak? Szerintem többet is, mint azt feltételezni mernéd.
  • braeburn
    #40
    Ez a hsz nagyon ott van! Grat! :)
  • braeburn
    #39
    Nagyon jól tudom és hidd el, nem vádaskodásnak, inkább provokációnak szántam. Bejött, mert arra lettem volna kiváncsi, hogy valaki reagál-e erre a három "betű"-re. :)
  • Dany007
    #38
    Hát ebben is igazad van. Erre a részre pont nem tértem ki az előbb.
    Nekem speciell nemcsak játékra kell a gép, mivel képet szerkesztek videót vágok effektelek stb... kell a két proci mag meg a többi.
    Tényleg az egész azon alapul kinek mire van szüksége, mi a hobbija, mi ér meg neki annyit. (jó biztos vannak olyanok akik csak azért veszik ezeket mert azt hiszik hogy az a menő)Innen jön, hogy nekem a "majdnem tökéletes hangminőség" nem ér meg 200 ezret. 70-et még talán megérne. Viszont az 50x es sebességnövekedés ( ami a régi és a mostani gép között van ) az igen. De van akinek a hang, van akinek a HD minőségű LCD éri meg.
  • feamatar
    #37
    lopás, mert igénybe veszek egy szolgáltatást, rádiónál a köztes médium fizet helyetted, vagyis maga a rádió. Ezen nem kell fenn akadni. Azon viszont igen, hogy milyen alapon fizetünk az adathordozók után.
    És ezen többszörösen is. Egyrészt, bár joghoz nem értek, de tudtommal addig ártatlannak minősülök, míg ennek ellenkezőjét be nem bizonyították. Ők azonban minden adathordozó vásárlót tolvajnak feltételeznek amit sztem nem tehetnek meg.
    A másik sztem meg a rádió reklámozza az eladót, tehát a rádiónak se kéne fizetnie, hanem a kiadónak kéne hálásnak lennie ha nyomatják a számot...
  • feamatar
    #36
    mondjuk ami igazán zavar az az hogy sztem max 20 évre kéne engedni a jogdíjak bezsebelését... azért nehogy már valaki a 20-25 éves kora közti dolgaiból éljen egész életében(magam is zenélek, és ezt más zenész ismerősömmel vitattam is már, szte jogos :P )
  • Dany007
    #35
    Igen teljessen igazad van. Ha valakinek az a fontos az a hobbya akkor végülis megtudja csinálni. Nekem a gép a munka miatt is fontos volt meg hobby miatt is. Viszont zenében megelégszem az mp3-mal is, mivel 2 50wattos philips hangfalam van csak meg egy 150wattos magnet amit egy Denon erősítő hajt meg. Ez meg a kis 6m2 es szobába bőven elég. :)
  • aaaaa
    #34
    Nincs igazad ! NEM LOPSZ !!! Ez a kiadó és jogvédők ferdítése. Magyarországon azért fizetsz jogdíjat az üres hanghordozók árában, sőt a memóriakártyában is (ami lehet soha életében nem lát MP3-at) , hogy legálisan tölthess le, függetlenül attól , hogy a feltöltés legális volt-e.
    Nem kéne a jogvédők idióta dumájat szajkózni, ilyen alapon a rádiós-magnóval a rádióból felvevő szerencsétlen is "kalóznak" vagy tolvajnak minősíthető...
    Ha belegondolsz a rádiók is árthatnak , mert ugye megunhatod a legújabb slágert miután 2x meghallgattad és akkor sem veszed meg "eredetiben". Bár a rádiók fizetnek jogdíjat, de sokan azért nem vesznek semiféle CD-t ,mert egyszerűen csak rádiót hallgatnak... INGYEN !
  • feamatar
    #33
    figy, régi nagy bandák CDi már relatíve olcsóan kint vannak, a nagyobbaké 2500(pl Iron MAiden, Judas Priest) de Queensryche ot már 1200ért láttam. Normális lemezboltban meg normális kínálat is van, legalább is én már plázában találtam olyan CDt hogy megnyaltam 10 újamat utánna, igazi ritkaságokat. De a legnagyobb cucc, a Tescos cuccok közti turkálás, így leltem Jethro Tullt olcsóért :D
    Szóval aki keres az talál, ráadásul legtöbb bandának van fennt neten sampleje+youtube...jó bandák után pedig fórumok adnak útmutatást...
    ha másnem akkor meg neten rohadt jó renfódelhető CDk vannak... még Whiplasht is leltem, pedig az se volt itt vadkeleten elterjedt...
    újak meg szinte mindeütt vannak...
    szóval minden kérdésre van válasz, csak keresni kell...
  • Szeszmester
    #32
    Tényleg, egyébként milyen CDket kellene megvenni?
    Aki idősebb és már anno vágta a dolgokat, vagy fiatal és a szülei igényesek voltak, azoknak valszeg megvannak a jó CDk, ezeket ma már nehezebb beszerezni.
    Aki meg nem is tudja, h mi a jó, az hol keresgéljen?

    Attól függetlenül, h nem értek egyet a kiadókkal, lássuk be, jogilag nekik van igazuk, ha már lopsz, ne neked sírjon a szád. Ha meg beperelnek, így jártál.

    Ez az egyébként sem vettem volna meg szöveg meg nem mentség, max enyhíti a dolgot.
  • aaaaa
    #31
    Kinek mi a lényeg : ha csak netezel és nem játszol a GF 8800 GTS meg a core2 duo sem lényeg, mégis megveszik, mert csak.
    Most ez a divat, hogy kinek van bikább gépe,vagy nagyobb plazma TV-je, régebben a Hi-fi volt a "divat".
    Mostanában a pár ezer valóban éreklődő hifisen és néhány milliomos sznobon kívül sajnos nem nagyon érdekli az embereket az igazi audiofil Hifi kultúra.
    Akit még érdekel, az csak azért megveszi az eredeti lemezt , mert valóban jobban szól.
    Ha erre nincs igényed hiába mond bárki bármit, ha 10 ezer eurót keresnél se feltétlen vennéd meg, vagy vacaokolnál azzal, hogy cserélgesd a CD-t, mert úgyis ott az összes szám MP3 ban , amit nem kell cserélgetni a lejátszóban.
    Az igazi Audifil hifi soha nem a Wattokról meg a Hertz-ekről szólt.
    Egy erősítő simán leadhatja, sőt valószínűleg le is adja ráírt 50-100 wattot, ettől még szólhat rendkívül rosszul. Nem ez határozza meg igazán a hangminőségét.
    Az meg hogy mi terjed el ?. Egyértelműen AMIRŐL azt mondják a reklámok, hogy el kell terjednie. Most Plazma vagy LCD TV-t kell venni , mert a szomszédnak is az van. Nem mint ha nem felelne meg a 2 éve vett 100 Hz-es CRT, de most ez a menő, szép is a 4:3-as adás 16:9-ben. :)
    Ugyanez az ember, aki nem venne hangfalat, simán megveszi hitelre a 2-300 ezerbe kerülő Plazma TV-t, vagy a 100 ezres mobilt... (bár a hangfal tuti jobb befektetés mert az 10 év múlva sem lesz sokkal olcsóbb, ellentétben a többivel :)
    A "nem hallod meg", meg nem biztos hogy igaz, mivel a gagyibb erősítő és hangfal is más paraméterekben rossz, mint amiben az MP3.
  • Szeszmester
    #30
    Inkább abban a közegben nem kéne Emersont keresni, ahol győzike a király. De élnek igényes emberek is az országban.
    Nekem pl ELP a kedvencem, de megfér mellettük az mp3 is.
  • braeburn
    #29
    Én értem, amit mondasz, de nem biztos, hogy jól látod. Nekem van "cuccom", nem is akármilyen. De átlagnapjaimban a számítógép előtt ülök és nem rendelkezem elégséges idővel ahhoz, hogy bekapcsoljam a nagyon HI-FI dolgaimat. Namármost ebben a szituban nyilván arra szorítkozom, hogy a PC-n elérhető fájlok varázsolják el éhes agyamat és ilyenkor már nem fogok műszeres méréseket alkalmazni. Ettől teljesen független, hogy ki milyen minőséget képes befogadni a 'neten, aki igényes, nem a 64, vagy 128-on teszi. Ami eltérő megítélés köztünk, az nem más, mint a pénz feltételezése valakinél, akinek van füle is a zenéhez. Nem kell azt hinni, hogy akinek jó cuccai vannak, az kőgazdag köcsög. Akad jócskán megszállott és zeneszerető is ezen a Föld nevű bolygón.
  • Dany007
    #28
    Szerintem még mindig nem értitek a lényegét annak amit mondani akarok.
    Nem értem mért képezi vita tárgyát, hogy egy átlag ember a havi 80 100 ezres fizetését nem fogja 200 ezres "ALAP" hangfalpárra költeni. Akármilyen hihetetlen de az emberek nagyrészének a gagyi van meg, ahogy te is mondtad a parasztvakítás. Mert egy 50 ezres cucc is max 10-20wattot ad le, csak nagyon kevés helyen merik kiírni. Ezért is írtam hogy az 1000watt max 500, de összeteljesítményben az elképzelhető.
    A lényeg, hogy az átlag embernek bőven megfelel a kamu 500wattos hangfal.
    Akinek meg megvan a lehetősége az álltalatok ALAP HIFI rendszernek nevezett cuccokra erősítővel minőségi DvD lejátszóval hangfalakkal együtt az bőven megtudja venni a CD-t.És neki semmi értelme vitázni az mp3 vs. audió cd-n.Arról nem beszélve ha az átlag ember nem lenne megelégedve az mp3 minőséggel akkor nem terjedt volna el ennyire.
    És igenis a pénz a lényeg ebben. Senki se cseszeklődne crackek (mondjuk letöltött játék) meg mp3-ak letöltésével amikor 2 perc alatt meg lehet rendelni bármit a netről és jobb esetben holnapra ittvan.

    "Számítógépre a letöbb birka kifizet több 100-ezret, csak hogy a legújjabb csúcszuper videokártyája legyen és "sokmagos" processzora, hogy utána jó sokat írjon ki neki a 3dmark. :)
    Egy ilyen gépre sem szívesen vesznek gyári programokat, bár volt pénzük megvenni a gépet. Miért vennének akkor Audió CD-t, ha itt is ez a helyzet."

    Igen ebben tökéletessen igazad van. És a német haverjaim jól le is szóltak amiért nem veszem meg 17.000Ft ért a Half-life2-t (anno). De amikor megkérdeztem, hogy ugye ő is a 320eurós fizujából veszi meg a legújabb gameket, akkor egy ideig csak hallgatott, aztán kiderült hogy 6x többet keres és még olcsóbban vette meg az adott DvD-t mint amennyiért akkoriban itthon meglehetett kapni. Mert sajnos ebben a nem minősítem milyen országban a legtöbb ember az árat nézi. Sajnos. És nem azért mert igénytelen. Az hogy én 4,5 év után vettem egy vadi új gépet...Hát sorry. Nekem megérte gyűjteni rá, költeni rá. Egy CD- ért az 5000 forint nem nekem nem éri meg. Főként mivel nincs 200 ezres hangfalam :) De még 50 ezres sincs így mind1 hogy mp3-at hallgatok vagy CD-t. De ennyi erővel a gép helyett vehettem volna egy fél "ALAP" Hi-Fi rendszert és akkor már majdnem tudtam volna élvezni a CD hangminődéget. Bár akkor még CDket is kellett volna vennem hozzá, és amiket hallgatok elég sokféle 80-as évektől a Trance-en át a reggie ig sokfélét. Hát legalább 10 album kellett volna úgy kapásra, csak a gyakrabban hallgatottabakból.
    De higgyétek el nem azért vagyok mp3 párti mert igénytelen vagyok, hanem mert nem ér meg annyit egy CD, nekem. De ha én is csak 2x többet keresnék 100% hogy nem szórakoznék letöltésekkel hanem eredetit rendelnék azt kész.
  • KERI 15
    #27
    Hy!
    Ha valaki szeretit az online stratégiai játékokat aminek még grafikus felülete is van akkor reggeljen itt: http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri
  • braeburn
    #26
    De Neked vájt füled van! Ne gondold, hogy a legtöbb zombi, aki a nyavajás médeán nevelkedett, ezeket a nüanszokat, vagy hatalmas különbségeket észreveszi. Amelyik országban Győzike a király, ott ne keress ELP-t. :)
  • braeburn
    #25
    Na igen. Ez a XXI. század. Nem kötelező zenélni, nem kötelező kiadni, nem kötelező törvénytisztelőnek lenni, nem kötelező jó törvényeket hozni, nem kötelező kötelékben menetelni, nem kötelező a nem kötelező sem. Miért érdekelne bárkit a másik nyavajája, ha azt sem érdekli semmi? Ilyen a nagyszerű világ, ezt tudomásul kell venni. Akik kreálták, ne csodálkozzanak azon, hogy Frakenstein nem mindenben engedelmeskedik a gazdinak. :)
  • aaaaa
    #24
    Számítógépre a letöbb birka kifizet több 100-ezret, csak hogy a legújjabb csúcszuper videokártyája legyen és "sokmagos" processzora, hogy utána jó sokat írjon ki neki a 3dmark. :)
    Egy ilyen gépre sem szívesen vesznek gyári programokat, bár volt pénzük megvenni a gépet. Miért vennének akkor Audió CD-t, ha itt is ez a helyzet.
    Nem a van pénzem ,vagy nincs pénzem az oka annak, hogy veszenk-e az emberek 5-6 ezerért két hét múlva kukába való Audió CD-ket, amin max egy szám halggatható, de az se sokáig.
    100 ezerből azért simán össze lehet hozni olyan Hifi cuccot, amin bőven hallani az MP3 hibáit. Nem kell ehhez egyből 200 ezres hangfal, vagy High end cuccok. Az olcsóbb kategóriákban is van néhány meglepően jó darab.
    A Samsung a házimozi meg olyan a hifiben, mint a "versenyautó Trabant". Tele DSP-kel,köze nincs semmilyen audiofil cucchoz, a Wattokat meg inkább tényleg hagyjuk. Milliós csöves erősítők "csak 2x20-30 wattosak, mégis sokkal jobb hangjuk van, mint az efféle 1000 wattos "profi" szutykoknak....
    Nem egy olyan 40-50 wattos kis 2 utas audiofil hangfal van, ami nem kerül 100 ezerbe sem , és mégis meghallani rajta azt a különbséget.
  • llax
    #23
    "Hát nézd , a pár százezres hifi nemhinném hogy alapnak nevezhető :) "

    Csak egy "alap" HI-FI hangfalpár ára bőven 200kHUF felett van. Egy alap HI-FI erősítő ára 100kHUF felett van. Egy valamire való CD-lejátszó (a minőségen kívül "nemtudsemmit" kategória) 50kHUF-nál kezdődik. Ráadásul ez nem "sokszázwatt", hanem "csak" 2x60W-2x100W...

    Ahhoz, hogy valóban HI-FI rendszered legyen, az a minimum, ez az ALAP.


    Az ilyen 1000W-ok az adatlapon csak parasztvakításnak jók. Egy olyan készülékre is ráírják, ami a hálózatról felvesz max. 150W-ot... Az ilyen 1000W-os "házimozikészletek" csatornánként leadnak 8-10W-ot, szub esetén 25-50W-ot. És ezek már a 100kHUF feletti "házimozi" cuccok. Ilyen kijelentéseim után nem egy olyan ember hülyézett már le, aki még soha nem látott és hallott valóban sokszázwattos erősítőt... 1000W egy kisebb diszkóba is nagyon-nagyon sok...
  • Chappy
    #22
    de hát ha az ossian összes számát nagyon szeretem :-) megis van az összes albumuk. MOndjuk a kárpátia albumok 3,5-4k de azért nem sajnálom
  • llax
    #21
    "öregem, akkor neked botfüled van! :)"
    Vagy csak nincs olyan audio rendszere, amin ordítana a különbség :)

    Eredeit CD-ről közvetlenül 320kbit/sec mp3-ba grabbelve még nem vészes a különbség, szerintem "hallgatható". De a netről letöltött 320-as mp3-nál már nincs arra garancia, hogy eredeti CD-ről grabbelték. Ez sok esetben hallatszik is. Ráadásul mp3 esetén pont azok a finom részletek vesznek el, ami miatt az ember százezreket öl egy igényesebb sztereo rendszerbe. Radásul normális hangkártya sem kapható elfogadható áron. Pl. a Creative termékei is inkább valók csúcskategóriás PC hangszórókhoz, mint egy "normálisabb" audiorendszerhez.