60
-
Dany007 #20 Hát nézd , a pár százezres hifi nemhinném hogy alapnak nevezhető :) Most néztem a depon pár száz ezerért elég profi Samsung házimozit kapsz 1000Watt összteljesítménnyel ( tuti hogy nem a leadott tehát a leadott max 500watt ). Lehet vitázni mert a samsung messze nem a legprofibb, akkorsem alap cucc :) Sőt...ha Sztereo hifit nézünk pár százezerért akkor az tuti hogy nem alap.
Ha már a jó hangzásnál tartunk akkor nem csak a hangsugárzó számít, hanem az elredezés is, egy olyan szoba kialakítása, ami nincs tele össze vissza pakolt bútorokkal stb és lehetőleg négyzet v. téglalap alakú... (ha már "nem tölti ki a teret"ről beszélsz) stb stb stb. Ezt az átlag ember nem teheti meg.
Ha meg neked van pénzed pár százezres hangcuccra ( amint ráadásul alapnak nevezel :) akkor simán van pénzed az 5-6 ezer Ft os CD-re is.
Amit írtam azt az átlagra írtam. És egy átlag házimozi vagy hifi 40-50 wattos kis 2utas hangszóróin nem fogod észrevenni a különbséget. -
llax #19 Én többségében válogatásalbumokat veszek, (pl. egy előadó best of albuma) olyat nem, amin csak 2-3 jó szám van. Egynyári slágerekért pénzt nem adok. -
Chappy #18 Nekem van jópár zenei albumom, audio cd-n. Gondoltam ha már annyira szeretem, csak megveszem hadd fogja a port a polcon. Meg akkor már felrakom FLACbe a gépre. Persze ezek nem az ország legismertebb előadói, de szerintem a legjobbak, és tényleg jó minőségű zenét játszanak. Persze ezeket az albumokat 2,5-3k áron veszem. És a játékidő 60-70 perc.
"Ez olyan mint aki felháborodik hogy a buszon jegynélkül utazik és megbüntetik... hogy ha betudnák tartani hogy mindenkinek fizetnie kell akkor inkább gyalog utazik..." - A buszon bérletem van, de mindig megveszem, biztos ami biztos. A popzenei CD-ért biztos nem adnék 1 fillért se, hacsak nem tényleg nagyon jó. Ezeket a számokat hamar megunja az ember. Inkább hallgatom a rádiót, vagy youtuben berakom a klipjét, oszt addig megy a zene.
-
exxile #17 öregem, akkor neked botfüled van! :) Nem lehet általánosságban beszelni "emberi fülröl". van aki egyszerüen keptelen kulönbseget tenni cd-audio es mp3 kozt, hiába van "jo füle". en a par szazezres alap sztereo hifi-men egybol meghallom, hogy dinamikátlan, erotlen mp3, nem tolti ki a teret, kihasznalatlanok a frekvenciatartomanyok. en soha nem töltök mp3-at, mert egy kalap kaki a minösege. Viszont FLAC-ot, APE-t komálom!!
Amugy a cikkhez hozzaszolva, vegre egy ertelmes kezdemenyezes Amerikabol... -
feamatar #16 Reklám-management nem tesz hozzá??
ez rak csak igazán hozzá, lásd tokio hotel meg hasonlók...
egy zenekar számára egyik legfontosabb a reklám és a rádióidő amit kapnak. Ez a kettő rohadtul fontos, még ma az internet korszakában is... van akit igazán érdekel egy zenei műfaj, akkor az keresi a jobbnál-jobb albumokat abból a kategóriából. Én is így teszek. De egyébként a legtöbb ember nem veszi erre a fáradtságot, és csak arról tud amit hallatnak vele. Pl metal terén ott van a Nuclear Blast kiadó... ők ha akarnak egy átlag zenekarból is csinálhatnak sikerest, mert a zenei műfajon belül nagy befolyással bírnak...
nem a zene minőségéről szól az egész, sajnos, hanem hogy hogy lehet pénzt csinálni. Szerencsére a net megjelenése sokmindenen változtatott... tényleg hírnévhez lehet jutni a neten keresztül(JerryC meg sokan mások a példa rá). és szerencsére már otthoni és kis stúdiók is terjednek el szép számmal. De ennek ellenére azzal szembe kell nézni, hogy az illegális mp3 letöltés ennek ellenére bűnnek minősül... nem azt feltételezik ilyenkor hogy megvetted volna a CDt, hanem hogy igénybevetted a "szolágltatást" tehát a zenét hallgattad. Ez olyan mint aki felháborodik hogy a buszon jegynélkül utazik és megbüntetik... hogy ha betudnák tartani hogy mindenkinek fizetnie kell akkor inkább gyalog utazik...
Nem a kiadókat akarom mentegetni, mert szemétség amit csinálnak, hisz ha megnézzük a CD előállítási költségét, és megnézzük a terjesztési területét ezen CDknek, és ebből kalkulálunk egy összköltség(ebben számolva a stúdiózást stb)/vevő számot, majd az arányszámot figyelembe véve elég érdekes árat kapnánk... főleg a 4k-5k körüli CDk azok aminél pofátlan haszonkulcsot számolnak fel... egy 3k körüli összeg lenne a max taáln ami reálisnak mondható...
excuse me for the long comment... -
Dany007 #15 " de egy audio CD-vel csak a macera van, grabbelés-konvertálás-taggelés, pláne ha másolásvédett, akkor még használhatatlan is számomra. "
Ez mennyire igaz és nekem eszembe se jutott :D Pedig nekem sincs egy darab audió CD-m se viszont több mint 4500 számom van mp3 ban :)
Ki a fene hallgat ma már audió CD-t ? Már mindenben kapható az mp3 lejátszós , és lehet kötekedni de az ember fül számára minimális különbség van egy audio cd és mp3 között.
Szal a kiadók ideje lejárt ahogy az audio CD-jé is... -
#14 A perek nem hoznak bevételt a zenészek számára
Nemhát, de ki a f@szt érdekelnek a zenészek? Ezeknek csak a saját zsebük a lényeg, az egész iparág arra épül hogy adjuk el a semmit pénzért. Mert ma egy zeneszámot előállítani középkategóriás otthoni cuccon is leeht olyan minőségben, amire pár éve-évtizede csak a legdrágább stúdiófelszerelés volt alkalmas. Ez méginkább igaz a terjesztésre, feltolsz pár klipet a Youtube-ra ingyen, meg összedobsz egy weboldalt és PayPal vagy emeltdíjas SMS segítségével fizettetsz.
[i]zenélés + stúdió+ klipp+ reklám+ management+kiadás+terjesztés+koncertezés+ koncertszervezés+koncertfelszerlés összeállítása/beszerzése+ jogdíjak forgalmazása meg minden[i]
Reklám-management-kiadás-terjesztés - ezek éhendögölhetnek nyugodtan mert semmi pluszt nem tesznek hozzá a zenéhez, csak a zsebüket tömik belőle, élősködnek rajta. A koncertezést pedig át lehet vinni a bevételi oldalra, mert ha egy zenekar jól csinálja, akkor el fognak menni az emberek a koncertjeikre. Én például 200 Ft-ot sajnálnék egy CD-ért, de 8000-et egy Sziget napijegyért kifizetek, mert élő, igazi zenét és jó szórakozást kapok a pénzemért.
Az a baj még ez eredeti CD-vel, hogy semmi pluszt nem kapok a letöltötthzö képest. A jobb játékokat meg szoktam venni eredetiben, és akkor megkapom szép dobozban, megy a multiplayer rendesen, stb, de egy audio CD-vel csak a macera van, grabbelés-konvertálás-taggelés, pláne ha másolásvédett, akkor még használhatatlan is számomra. -
assdf #13 "zenélés nem iparág, de a zeneipar= zenélés + stúdió+ klipp+ reklám+ management+kiadás+terjesztés+koncertezés+ koncertszervezés+koncertfelszerlés összeállítása/beszerzése+ jogdíjak forgalmazása meg minden..."
Ezzez a logikai sorrendel az a baj hogy 2007-et irunk.
Irom helyesen:
zenélés+studio+klipp+internetes webshop+koncertezés.
Ebből látszik hogy valójában a kiadók egy felesleges valami, valójában maximum a stuidófelvétel és a videóklipp elkészitésében van szerepük.
De az az igazság, hogy egy jó zenekarnál a studiófelvétel nem kerülne olyan kurva sokba, ha nem a kiadók birtokolnák őket és nem kérnének érte egy vagyont.
Szóval 2007-ben az a helyzet hogy bármelyik valamire való is előadó foghatná magát, készithetne egy albumot, bérelhetne egy honlapot évi 10 ezer forintét és árulhatná a zenéiket albumonként 1000 forintért vagy kevesebbért. És ha tényleg jó a zenekar, akkor simán meg is vennék az emberek. Arról már nem is beszélve hogy a koncertekből nagyságrendileg is több pénz folyna be és a koncertekhez szintén feleslegesek a kiadók.
És tulajdonképpen el is jutottunk a lényeghez, miszerint ma már a kiadók egy felesleges és céltalan szervezet, amiben viszont irdatlan sok pénz van. És nem esik inyükre az hogy a semmi munkáért az emberek nem ohajtanak pénzt fizetni arról már nem is beszélve amikor ilyen "sájgász" zenekarok csak azért "sikeresek" mert milliókat ölnek a reklámokba, miközben egy kalap sz@r az egész.
Hogy egy példával éljek, olyan ezt mintha a kovácsok a századelőn kiharcolták volna hogy ezentúl minden autótulajdonos fizessen jogdijat az autójára mert az autó megriasztja a lovakat. Aztán 2007-ben vernék az az asztalt hogy mi az hogy az autósok nem fizetnek jogdijat, miközben bármikor megriaszthanak egy lovat. Az őket pedig nem érdekli hogy nincs is ló az országban, de akkor is...
-
Paranoxer #12 "Letöltötted a zenét? Igen.
Ezzel okoztál bevételkiesést? Igen, mert nem vetted meg a CD-t."
Ez az amivel nem értek egyet. Az, hogy valaki letölt egy albumot közel nem azt jelenti, hogy ha nem lenne lehetősége letölteni meg is venné.
Szerintem simán csökkenteni kellene a cd-k árát, mert az itthoni fizetések mellett nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy eredeti zenét hallgassanak. Akkor sem szűnne meg a kalózkodás, de ha olcsóbb lenne egy-egy cd elgondolkoznék, hogy ha már úgyis tetszik egy zene megvegyem-e eredetibe.
-
Dany007 #11 Szerintem az a gond a zene "iparral" hogy ipar lett.
Régebben azok voltak a zenészek akik szerették csinálni amit csinálnak. Egyfajta hobby. Valakinek volt érzéke mondjuk a gitárhoz , eljárt suliba vagy tanárhoz és kicsiszolták az érzékét, aztán pár hasonló beállítottságú haverral összeálltak egy bandába. Szerintem a zene egy kultúrának a része, és nem egy iparág mint a fémipar hogy kohókban gyártják az anyagot amit aztán értékesítenek meg minden. Végülis ma már ilyen a zeneipar is.
Manapság szerintem a zenészek nagyrésze a pénz miatt zenész. Legjobb példa magyarországon az a sok sablonzenekar mint a sájgájz meg a hasonlók.
Mindenki tudja hogy a mai technikával akár az én hangomból is lehetne első osztályú slágereket gyártani. Ez nem kérdés ez tény.
Megintcsak szerintem, régebben azért indult be ez a CD-s iparág mert az előadók terjeszteni akarták a számaikat, és bizony az költségekkel jár ezért kerültek annyiba a CD-k amennyibe. De ma amikor egy CD előállítási költsége max 20Ft.- de lehet sokat mondtam. A lényeg hogy nem 4kHUF egy új CD hanem 5-6-7 ezer. 4ezerért nem kapod meg a vadiúj albumokat. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt 10-15 évben mennyit esett az ilyen CD-k színvonala de az ára nem!Régebben egy albumon volt 15, de átlagban 18-20 szám. Manapság van 10-15 max. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb előadónak van 1-2 max 4 ( de az már sok ) sláger száma, ami jó igényes népszerű! Hogy ebből ki tudjon adni egy albumot, valahogy ekecsel hozzá még 5-6 számot amik többnyire már gagyik és kiad egy egész albumot. Azt csá.
És mindezek után a kiadók siránkoznak hogy jajaj senki nem veszi meg az eredetit. Hát persze hogy nem ! Főleg nem magyar o. on. Ahol az átlag kereset 70-100 ezer között van.
Ezelőtt 5-8 éve is 3-4-5 ezer körül voltak a zenei CD-k. Manapság láttam már 7 ezerért is :S Röhej.
A legdurvább még mindig az hogy a kiadók meg sírnak rínak, pedig már vagy 5-6-7 éve mindent le lehet tölteni a netről és az emberek nagyrésze azt is teszi, és mégsem mentek még csődbe ! Na ? Miért nem ?Gondoljatok bele, ha ennyi idő után se mentek csődbe akkor mennyire megérhette nekik ez akkoriban amikor még nem volt net.
Mindez után azt mondom hogy nem érdekelnek a kiadók. Ha akkor a gáz akkor jelentsenek csődöt. Inkább elmegyek egy koncertre mint kiadok 5000-ret egy Cd ért. -
JL666 #10 pont ezt akartam mondani. gyorsabb voltál -
Praetor #9 A koncert rossz példa, mert az un. "zeneiparnak" ez is piszkálja a csőrét, mert a koncertbevételekből neki nem jut semmi. Szal szerintem koncertekre kell járni, mert azzal nem a lemezkiadókat, hanem az együttest és a szervezőket támogatja az ember.
A nyers lemezek utáni átalánydíjjal meg elégedjenek meg a lemezkiadók, és a fájlcserélőket hagyják békén. -
#8 Letöltötted a zenét? Igen.
Ezzel okoztál bevételkiesést? Igen, mert nem vetted meg a CD-t.
Tetszett a zene? Igen.
(Nem tetszett, és letörölted? Igen.)
Elmentél a koncertre? Igen.
Ingyen volt? Nem.
Jó volt? Igen.
Elmentél máskor is a koncertre? Igen.
Elmentél volna, ha nem ismered a zenekart? Nem.
Ha fizettél a koncertért, akkor ugye támogattad az előadót? Igen.
Ha nem mentél volna el, akkor nem fizettél volna? Igen.
Akkor hol a hiba? Egy egyszeri 4kHUF-os CD-ár kiesés többszörösen bejön a koncerten, már amennyiben a koncertre érdemes elmenni. (Tehát tényleg zenét kapsz.) -
feamatar #7 egyébként félreértés ne essék, nem a kiadókat védem, az is szeétség amit ők művelnek, de az hogy minden zenét letöltünk, azt sem tartom jó dolognak.
És én sem vagyok különb, csak én ezt attól még elítélem. -
feamatar #6 csak tod feltételezem a Fernandot letörlik a gépükről... de ha a gépeden tartalmazott mp3akkal kapnak el, azokat nem mondhatod hogy rossz, hisz rendszeresen hallgattad őket(legalábbis a birtoklásuk arra utal hogy igényt tartottál rájuk) -
feamatar #5 sztem nem: a zenélés nem iparág, de a zeneipar= zenélés + stúdió+ klipp+ reklám+ management+kiadás+terjesztés+koncertezés+ koncertszervezés+koncertfelszerlés összeállítása/beszerzése+ jogdíjak forgalmazása meg minden...
ez a zeneipar ami nem összetévesztendő csak magának a zenének a megírásával/meghallgatásával
-
harcu #4 Azért valahol őket is meg lehet érteni. Felfedezik Fernandót, a 12 éves új szupersztárt, akinek azonnal kiadnak 10 millió lemezét, hogy majd dől belőle a lé. A pórnép meg ahelyett, hogy perkálná a lét, inkább letölti, és rájön, hogy Fernando hangjánál egy köszörű is műveltebb zeneileg, tehát a 10 millióból elmegy egy millió, hála az amerikai Süketek és Nagyothallók szervezetének, valamint a Debil Nyálas Hurkagyurkák egyesületének. Tehát kiesett 90 millió dolláros bevétel. Nosza, elkapok 100 embert, beperelem őket fejenként 100.000 dollárra, ők majd szépen behozzák a kiesett pénzt. -
Matt0123 #3 teljesen egyetértek az előttem szólóval... a zene nem iparág... -
assdf #2 Egyébként meg: "Amerikai Zeneipari Szövetséget "
Ez már önmagában is abszurd. Ha az ipar meg a zene egy kifejezésben van, az azt jelenti hogy ott zene nincs. Maximum ipar.
Már előre várom hogy majd megjelenik egy cég, ami évi fél köbméter levegőt megtisztit egy szürövel, elnevezi magát levegőipari szövegségnek, majd mindenkitől átalányadót fog szedni lévén bárki beszivhatja az a fél köbméter levegőt... -
#1 Hát igen ezt kéne mindenhol:
"Közösen fel kell lépnünk ez ügyben és közölnünk kell a RIAA-val, hogy húzzon innen!"