14
  • Epikurosz
    #14
    A te öregapád hülyeséget tanult. Már a Wikipédia is árnyaltabban fogalmaz, persze ezért többek között nekem is bele kellett nyúlnom. A magyaroknak van közük a húnokhoz, bár nem teljesen úgy, ahogy a dicsőséges nemzeti múlt hangoztatói szeretnék, de akkor is. És ezt már kínai (újgur) egyetemi prof is mondja.
  • L3zl13
    #13
    Mióta számít meglepetésnek, hogy a magyaroknak semmi közük a hunokhoz? Tudtommal ezt már öregapám is így tanulta...
  • teddybear
    #12
    A dogon mítoszokra gondolsz?

    Na igen, érdekes dolog, rollika asztala inkább, de ez igaz.
  • assdf
    #11
    :DDD
  • Epikurosz
    #10
    "volt egy északi oszmán birodalom, ami keresztény volt."

    Tudsz te valamit, amit én nem?
  • Cat #9
    Csodálkozom, hogy a szíriuszi kapcsolatot nekem kell szóbahoznom :D
  • kernerster
    #8
    Czeizel Endre: "A magyarság genetikája" című könyvében egyenesen azt állítja hogy a legközelebbi rokonság a japánokkal van.(mármint nekünk magyaroknak)

    Tudom ogy elkanyarodtam a témától, sajnos, de nem bírtam megállni, hogy le ne írjam.
  • Ronny
    #7
    a núbiaiak szintén egy évezredes egyiptomi "gyarmatosítás" után tudták elfoglalni a szétesőfélben lévő Egyiptomot. Igazából Fekete-Afrikának még nem sikerült az írott történelem során kultúrateremtő pozicióba jutnia és ma sincs rá semmi jel, hogy valaha eljutnának oda.
  • Inquisitor
    #6
    Ja mondjuk a "fekete fáraók" korát meg ugye késöbb elég randán igyekeztek eltüntetni, nem csoda ha semmit nem tudunk arról az időszakról.

    A történelem meg azért érdekes tudomány. Általában a leírt adatokból építekznek az emberkék, amit találnak tárgyi dolgokat pedig megpróbálják beépíteni. Igen ám, csakhogy minden történelmi forrás vagy szépítet vagy rontot a valóságon, elég nagy fehér foltok is vannak. Pl. pár éve még nem is hallottam, hogy volt egy északi oszmán birodalom, ami keresztény volt. Az összes kereszténységgel kapcsolatos szavunk tőlük van. Még se tünt fel senkinek évszázadokig, hogy török szavakat használunk ilyesmire, pedig ők iszlám vallásúak?
    Vagy itt van az írott történelem vs egyébb tudományok. Elkezdték a nemzetek géntérképét megcsinálni, természetesen véletlenül se stimmel az eredettörténetekkel és írott történelemmel. Pl. a myagar lakosság (sőt a székelyeké génkészlet se) génkészlete még nyomokban sem tartalmaz olyan géneket, amiket hun sírokban találtak. A Britt szigeteken meg mindenki meg volt győződve róla, hogy jórészt szász és norman vér folyik ereikben, erre kiderült nagyrészt kelták :)
  • Epikurosz
    #5
    Azért az túlzás, hogy fejlettek voltak, ráadásul amit tudtak, az is iszlám közvetítéssel Európából, Egyiptomból Mezopotámiából jött.
  • Molnibalage
    #4
    Hát lényegében arról, hogy mit történt amerikában és fekete afrikában az Kr.u. első évezredben nem sokat tudni. Számtalan nép csak romokat hagyott maga után, de hogy hova tűntek, az rejtély. Asszem több, mint 200 olyan ősi nyelv van amit képtelenek vagyunk jelenleg megfejteni és nincs sok esély rá, hogy a jövőben sikerülne...
  • piskota666
    #3
    Hm, a történelem már csak olyan mint egy végtelen nagyságú puzzle, sosem kerülnek helyükre az utolsó darabok, sosem fogunk teljesen tisztán látni. Valahol ez jó, érdekessé teszi a történelmet, ezáltal talán egyre több ember fog hozzájárulni a tudományhoz. Száz évvel ezelőtt azt hitték, hogy már mindent megtaláltak a Királyok Völgyében. Aztán tessék, jött Carter. De előtte még 1911-ben Bingham megtalálta a Machu Picchut. Szóval vannak még és mindig lesznek is új csodák, még sok mindent rejt a Föld mélye. Mindig derülnek ki újabb és újabb dolgok. Bár igaz, egy elveszett, leégett alexandriai könyvtár súlyos vesztesége a puzzle-nek, ugyanúgy az is, hogy csak néhány kipu írás maradt fenn a keresztény papok áldásos tevékenysége nyomán. Ó, nem vagyok a vallás ellen, de tény, hogy Amerika kultúrájának forrásai 99 százalékban elvesztek. Tehát Spicának igaza van, lehetne még sorolni azokat a forrásokat amelyek sajnálatosan nem maradtak fenn, de biztos vagyok benne, hogy még sok minden fog előkerülni a föld alól.
  • Spica
    #2
    hja, és még mennyi ilyen eset volt sajnos a történelemben, ami miatt most ilyen keveset tudunk ezekről a dolgokról..
  • Chris XT
    #1
    Hihetetlen, hogy még így is rengeteg anyag fenmaradt,pedig mennyi tudás veszett oda :-( , hasonlóan, mint az alexandriai könyvtárban.