75
  • Magnetic
    Nem arról van szó, hogy linuxra vannak állva, hanem arról ,hogy Linux alapú a szerver. Az meg ,hogy az oldal mire van optimalizálva, az nem szerverfüggő.
  • Magnetic
    Akkor majdnem eltaláltam

#20: Konzolbol?
  • Penge4
    "Aki meg SG.hu-t olvas, az járjon máshova Linuxot fikázni, íme ennek a lapnak a HTTP-fejléce:"

Csak azt nem értem, hogy ha ennyire Linuxra vannak állva, akkor miért IE-re van optimalizálva a fórum (a markók közül egy rakás csak IE6-tal megy) és a w3c-t még távolról sem ismeri (ezen az oldalon 584 hiba).
  • turul16
    73.52% és növekszik az Apache itt.
  • rigidus
    > Nézzük csak a Fortune top 1000-es listát!

Meg ugyanennyi letezik ami homlok egyenest ezekre cafol ra. Ezert mondtam, hogy csak mert egy felmeresbol levonnak konkluziokat az nem feltetlenul jelenti azt, hogy az teny, vagy akar hitelesebb mint amit masok allitanak.
  • braeburn
    Ne szívd mellre, de a "gányolás" szó nem volt egy jó találat a szótárban. Te nem találkoztál még gagyi szakemberrel más oldalon? Mert én igen.
  • mrzool
    Szövegértés hogy megy?:)
  • Polemius
    Szép színes grafikonok :) Statisztikával mindent be lehet bizonyítani, meg az ellenkezőjét is mint közismert.

De ugyanarról az oldalról egy másik link:
    http://uptime.netcraft.com/up/today/top.avg.html

No meg persze attól függ milyen adatgyűjtést nézünk. A ma már nem üzelemlő uptime project oldal első pár száz helyezettjében pl. nem sok win szerepelt úgy rémlik.
  • DjDano
    "A webes szerverek kb. 80%-a linux alapokon van. "

Na ez az ami nem igaz... az arány KB 50-50%, de hallottam olyan híreket is pár hónapja, hogy a mérleg már csöppet el is billent a MS felé
  • poizon
    Szépek ezek az összehasonlító grafikonok, csak pl biztonságnál kicsit kevesellem az oszlopokat. Igaz hogy nem kereskedelmi, de megnézném hogy pl a Debian hogy teljesit. Vagy a BSD-k.
  • mogyi925
    A félreértések elkerülése végett: a Win fanboyok kedvéért emeltem ki, hogy például az SG Linux alól muzsikál, sokkal komolyabban venné őket mindenki a winportal.hu-n. A szerverpiaci részesedés már más tészta, ott egy ideje kezd feljönni az MS, független statisztikákból nekem 50-50 körüli arány rémlik. Megbízható statisztikát meg szvsz csak úgy lehetne csinálni, ha végigscannelnénk !minden! kiszolgálót, hogy milyen rendszer megy alatta, de ez nem ma lesz, erről kár vitatkozni.

Valahol ez olyan, mintha microsoft.com látogatási statisztikái alapján jelentenénk ki, hogy a netezők 99.9%-a IE-t használ. (Vagy fordítva.)

Kár erről vitatkozni szvsz...
  • mrzool
    "De mint mindenhol, itt is igaz: nem egy kalapáccsal kell mindent szöget beverni mert aki ezt csinálja az hülye, minden szöghöz megfelelő kalapácsotk ell választani."

Ez a nagy igazság. És mielőtt megkapom a vindóz-bérenc dumát az előző postok miatt: évek óta üzemeltetek egy BSD alapú szervert, és kösz jól megvagyok vele.:) Csak nem szabad beszűkülni, és nyitottnak kell maradni másra is.
  • assdf
    Azért jó lenne figyelembe venni hogy milyen területen akarják hasznositani az oprendszert.
    Vannak előnyei a linuxnak és a windowsnak is. Azt kell hogy mondjam, kis cégeknél ahol csak max pár tiz user van, olcsóbb egy linux.
    De ahol több ezer v tizezer user van, ott nem lehet gányolni, meg nem lehet odamenni minden userhez állitgatni a dolgokat.
    És ha egy ilyen nagy rendszert akarunk kiszolgálni akkor bizony az ingyenes cuccok általában felejtősek linux alatt is a profi eszközök elég gyakran fizetősek. Arról már nem beszélve ilyen méretekben már nem gyengén fontos a support.

Ugyhogy sokmindent össze kell vetni ha azt nézzünk hogy melyik az olcsobb, nekem az a gondom hogy a legtöbb önjelölt linuxos "szakember" főleg akik itt az sg-n is irogatnak hogy abbol indulnak ki hogy menedzselnek egy tiz számitógépből álló rendszert 1-2 szerverrel és akár az sem baj ha fél óráig áll egy szerver mert elszurtak valamit és mivel linuxot használnak és az ingyen van levonják a következtetést hogy milyen jó meg olcsó a linux. Azt viszont elfelejtik hogy
    nagy rendszereknél mennyire máshogy van minden.

Szóval csak azt akartam mondani hogy a windows sokszor nem is olyan drága ha megfelelően ki tudják használni és jól lőtték be a célterületet.
    De mint mindenhol, itt is igaz: nem egy kalapáccsal kell mindent szöget beverni mert aki ezt csinálja az hülye, minden szöghöz megfelelő kalapácsotk ell választani.
  • Sanyix
    O.o végülis... bizonyos emberek szerint az országban is nagy a jólét, és stabil a gazdaság, és ezt akár a fizetett statisztikákkal is megerősítik(ami persze nem tükrözi a valóságot), bizonyos cégeket vezető emberek szerint a cégük sikeres, aztán kiderül hogy mégsem. Bárki bármilyen statisztikát írhat, csak elegendő pénzt kell érte fizetni :)
  • braeburn
    Hagyd a fenébe mogyi925, nem éri meg az ilyen marhaság, hogy akár egy szót is vesztegess rá. Ez az akasztósdi játék mindíg a primitív plebs végső érve volt. Cirkusz kell a népnek. Egyébként pedig sosem az a fontos, hogy melyik a jobb, vagy hasznosabb, hanem az értékteremtés. Ebből a perspektívából nézve nem látok óriási különbséget a két meghatározó szoftver között, pusztán másképp gondolkodnak és az üzlet, az üzlet. Mindenki azt használ, ami neki a legoptimálisabb. Mindegy, hogy én mit és bárki akármit, a lényege az együttműködés lehetősége és ez azért létezik szerintem. :)
  • mrzool
    Csak 1 kérdés: hogyan oldod meg linuxos környezetben, hogy egy több tízezer gépes hálózaton minden egyes gép és felhasználó beállításait, jogosultságait, a szoftvertelepítéseket, frissítéseket központilag szabályozd?
  • mrzool
    Igaz, 'holmi' netcraftnak miért is kéne hinni... Nézzük csak a Fortune top 1000-es listát! http://www.port80software.com/surveys/top1000webservers/

55% IIS
    25% Apache

Biztos mindenki hülye, ugye?
  • ivjoe
    Miért, egy windows szerver üzemeltetése olcsóbb, mert én ezt kétlem. :C
    Ha mégis így van, kérlek írd le, h miért.
  • rigidus
    A netcraft felmerese az a netcraft felmerese, nem pedig egy altalanos viszonyitasi alap.
  • rigidus
    TCO-ja olcsobb --> TCO-ja alacsonyabb
  • mrzool
    "A webes szerverek kb. 80%-a linux alapokon van. "

Aha... Ahhoz képest itt (http://uptime.netcraft.com/up/today/top.avg.html) az első 50-ben egy szem linuxos szerver sincs. És valahogy ezen az oldaom sem látom a 80%-ot... Fura. http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html
  • rigidus
    Ezzel a "kampannyal" a szerver operacios rendszerek teruleten probalja a windows-t propagalni elsosorban vallalati szferaban es ott sem a vetelarral akar versenyezni hanem a TCO-val. Total Cost of Ownership/Operation = teljes birtoklasi/uzemeltetesi koltseg amibe beletartozik a vetelartol a szoftver altal igenyelt hardverekig, a szakembergarda fenntartasaig minden.

Barmennyire is furcsa, de vannak olyan teruletek a windows TCO-ja olcsobb, de hangsulyozom, hogy nem ez a jellemzo. Az uj "kampany" lenyege, hogy kiragad ilyen kiveteles eseteket es az irast feluletesen tanulmanyozok, vagy laikusok szamara azt probalja vele sugallni, hogy ez altalanos.
  • mrzool
    Fiatal korodnak tudom be, hogy fogalmad sincs arról, hogyan aránylik a szoftver beszerzési költsége az üzemeltetési költségekhez.
  • Sanyix
    Nem algoritmusokkal használják ki, csak a bótban x dologból x mennyiségűt kell venni, ami nem kerül semmibe, de újra el lehet adni pénzért. Ez sztem nem algoritmus, mégis mindenki az amcsi játékosoktól a polákokon át a magyarokig mindenki "exploit"-nak mondja, én csak azt mondom amit ők :)
  • rigidus
    > hemzseg a bugoktól és exploitoktól

Helyesen: hemzseg a bugoktól és biztonsagi resektol

Az exploitok azok a biztonsagi resek kihasznalasara irt kartekony vagy demonstrativ algoritmusok.

Tehat, ha egy adott szoftverben van egy biztonsagi res az egy erre irt algoritmussal kihasznalhatova valik. Ilyen algoritmusokat szoktak bizonsagi cegek is irni, hogy bemutassak vagy bizonyitsak a biztonsagi rest a szoftver keszitoje fele, vagy maguk kartekony szoftverek keszitoi teszik meg egyertelmuen arto szandekkal.
  • Magnetic
    A webes szerverek kb. 80%-a linux alapokon van.
    Nekem nincs bajom egyik oprendszerrel sem. Windows játék. Linux minden egyéb :-)
  • Deffyant
    már gyakorlatilag nyugdíjba ment, és sztem nincs rászorulva egyikünk pénzére sem :)
  • lpmaskmancick
    olcsóbb?mióta olcsóbb a windóz a ingyenes linux disztribúcióknál :D
  • Sanyix
    Hát persze hogy fosik, különben le se szarnák a linuxot...
  • Requiem88
    "Szerintük olcsóbb és megbízhatóbb alternatívát nyújtanak."
    Ezt nem gondolhatják komolyan :D
    Bill bácsi fosik hogy elhappolják előle a pénzt? Csak azt tudnám miért? Én annyi pénzzel már nyugdíjba vonultam volna.
  • mogyi925
    Szerintem azokat kéne felakasztani, aki nem képes megérteni a "feladathoz az eszközt" szókapcsolat értelmét.

Aki meg SG.hu-t olvas, az járjon máshova Linuxot fikázni, íme ennek a lapnak a HTTP-fejléce:

Date: Sun, 26 Aug 2007 12:41:53 GMT
    Server: Apache/1.3.33 (Debian GNU/Linux) PHP/4.3.10-22
    X-Powered-By: PHP/4.3.10-22
    Connection: close
    Transfer-Encoding: chunked
    Content-Type: text/html

200 OK

Gyengébbek kedvéért: az SG.hu honlapot (ezt, te jóképességű) Linux alatt futó Apache webszerver szolgálja ki.

Még mielőtt flame lenne...
  • Vorpal
    Úgytünik kezdenek félni
  • Sanyix
    omg micsoda baromságok vannak ebben az összehasonlításban is :)
    És jól megválasztották kivel pedáloznak, ott írják hogy fú az ncsoft a win-t választotta. Ha nem tudná valaki, az ncsoft a lineage sorozat fejlesztője, és bár jó játék szerintem, játszom is vele, de hemzseg a bugoktól és exploitoktól :D pl van egy exploit, ami már több éve a játékban van, 3 nagy frissítés óta, tudnak is róla, de nem képesek kijavítani, inkább csak loggolják ki próbálkozik, és ban.
  • Lacc
    A gyomrom felfordul az ilyen propagandától.
  • Mo.Organ
    Szerintem erősebb kampány kellett volna. Minden pingvint akasztani címmel.