6068
  • Amergin
    Amúgy a "taktikázgatásnak" annyi oka van, hogy én már előre számolok, hogy mi van, ha a szomszédomnak hadat üzenek és elfoglalom pár kör alat DE a következő birodalommal, amivel határos leszek akarok-e kb. 10 körön belül háborúzni, mert hajlamosak szinte azonnal betámadni: minden ok nélkül, csak mert határos lettem velük. Ha erre még nem érzem magamat felkészülve (pld. annak a birodalomnak nagy flottái vannak), akkor elnapolom a támadást a szomszédja ellen egy kis időre
    Amúgy a feloszlatás az elavult flottákra is érvényes ám, ha már tudok sokkal komolyabb hajókat is építeni, de a flották (és hajók) számát elégségesnek érzem, akkor megépítem a combos hajókat, a régieket meg szépen feloszlatom.
  • rexsimus
    Képzeld tudok olvasni, és elvárom, hogy ne legyenek velem lekezelő senki, csak mert nem értünk egyet. Adott szituba ki milyen döntést hoz, az azon múlik, hogy hogyan játszik, nem csak egy megoldás van mindenre!
    Most jön az, hogy te tudsz-e olvasni, hol adtam én tanácsot???
    Ja és van olyan is, hogy el lehet adni egy tartományt, mert nem éri tökölni vele, majd visszahódítod!
  • uwu
    Azért egy tapasztalt sereget nem biztos, hogy szélnek eresztenék még akkor se ha 5 évig kell utaznia anélkül, hogy bármi hasznosat csinálna.
    A hajók gyorsak ám, nem vészes elvinni őket harcolni, főleg a játék végefelé.
    Pénzügyileg persze lehet hogy megéri, de ilyen helyzetben bár tök mindegy mit csinálsz... Ha tied Európa, van vagy 100ezres bevételed, meg egy millód tartalékba.
    Én akkor disbandoltam sereget, mikor rjöttem, hogy lovasíjász az nem kell nekem.... kipróbáltam őket mert nagyon kellett valami lovas, nem volt rossz, de a reguláris seregbe nem illettek bele.
  • uwu
    Sose mondtam, hogy fasz vagy, csak nincs igazad.
    Azért látszik hogy már te is belátod, hogy nem a legmegfelelőbb tanácsot adtad, elég magyarázkodós lett a figura.

Biztos, hogy nincs annyi serege, amennyi szomszédos tartomány.
    Kizártnak tartom ,hogy megérje feloszlatni. Mivel pénzügyi gondjai vannak, biztos hogy kevés tartománya van, tehát van hova menni a sereggel.
  • uwu
    Igen tényleg van olyan helyzet amikor megéri feloszlatni a sereget, de ehhez extrém körülmények kellenek ahogy le is írtad. Én eddig még soha nem kerültem ilyen helyzetbe. De az említett esetben biztos hogy nem éri meg.
  • Amergin
    Azért hoztam pont ezt a példát, mert én pont ebben a cipőben járok. Hollnadiával 4 fullos sereggel épp most igáztam le Indiát délről észak felé haladva. Északon van mind a négy sereg. Közben a Franciák hadat üzentek. Szárazföldön Európában nem vagyok velük határos és EGYELŐRE nem is akarom őket ott megtámadni, mert még pluszban a spanyolokkal nem akarok háborúzni és Belgium (ami útban van Párizs felé) útban van.
    Úgy dönöttem élőször a kanadai francia területeket foglalom el (a karibi gyarmatokat már elfoglaltam). Egyelőre 1 fullos sereg van úton, de az nem Indiából, hanem Hollandiából (hogy hamarabb odaérjen). Ha nem vetne fel a pénz és nem lennének nagyon tapasztalt egységek az indiai hadseregek, akkor most legalább egyet feloszlatNÉK. (Feltételes mód!)
    Még nem döntöttem mit csináljak (nem játszom per pillanat egy hete) Ha folytatnám a terjeszkedést Perzsia felé, akkor 3 fullos sereg bőven elég. Ha beállnék védekezni akkor meg 1 hadsereg is elég lenne (miközben Kanada elfoglalásával párhuzamosan OTT folyamatosan állítanám fel az új hadseregeket.) Már ha tényleg figyelni kéne a pénzre...
    De nem kell: 85.000 a bevétel körönként, 5 fullos hadseregem van jelenleg és így 42.000 a tiszta nyereség körönként. Kép: #4301
  • TDantes
    Végre valaki érti...
  • TDantes
    de figyelj ,,baszki" én csak azt nem értem, mégis amikor már nincs kivel harcolni, hova lehet harcolni küldeni a katonákat? Ezt magyarázzátok már el nekem, mert hülye vagyok és nem értem.
  • TDantes
    Figyelj, kicsit gondold már végig amúgy a következőt. Persze biztos én tévedek, mivel egy fasz vagyok...

Szóval, túl sok katonát képzett ki...mondjuk úgy három seregre valót...de ahhoz hogy szanaszét verje a gépet elég kettő is...akkor a harmadik az nem felesleges szerinted? Nincs velük kit meghódítani! De akkor sem felesleges, és akkor sem kell feloszlatni...hogyne...inkább legyen mínuszban a költségvetése...tartson fenn akkora sereget amit nem bír el a gazdaság...ez észszerű dolog...

• TDantes
    Akkor én egy fasz vagyok....ennyi.

Tudod, én olyan nagy fasz vagyok, hogy nem háborúzok mindenkivel ész nélkül...

Különben meg azt sem értem, hogy miért kell bele ugatni abba, hogy én mit csinálok...de mindegy...én csak fasz vagyok, honnan tudjam? Nem érhetek fel ésszel hozzátok

Persze, nincs felesleges katona...ja...aha...Európában egy ellenségem se maradt...nincs kivel harcolni...de nem feleslegesek ám..áh a világért se...

Amúgy megsúgom ,hogy a valóságban is feloszlatnak hadseregeket...tudod...ha nincs háború, akkor nem kell...de hát bizonyára ez is egy faszság ,és inkább állandóan háborúzni kéne...

• Amergin
    Ha egy egység kiképtési és fenntartási költségét elosztod egymással egy számot kapsz. Ha ez a szám nagyobb, mint azon körök száma, ahhoz kell, hogy az egységet hadba vezetsd, akkor indokolt feloszlatni. Ugyanez él több egység együttesére a "hadseregre". Például a Himalájában épp leigáztam a Mogul-birodalmat és Észak-Amerikába kellene őket küldeni, mert meg akarom támadni francia-Kanadát, akkor szamárság addig a 10 körig fenntartani őket (ha csak nincs baromi sok pénzed és nem érdekel, vagy még emellett fullosan kiképzett egységekről is van szó). Ilyenkor jobb egy az új célponthoz sokkal közelebbi kiképzőhelyen új hadsereget felállítani, mert anyagilag jobban jársz: egyrészt a fenntartási költségen spórolsz, másrészt ténylegesen hamarabb ér a célterületre a hadsereged.
    Hogyha mindezek mellé figyelembe veszed, hogy nem minden egyes közeledbe kerülő nemzettel kell AZONNAL háborúba keveredni (mert például pillanatnyilag olyan erősek, hogy képesek a kereskedelmedet tönkretenni, avagy szövetségeseik nagyon erősek, vagy egyszerűen egy másik, jóval messzebb fekvő állam lett a célpontod), akkor igenis lehetnek olyan helyzetek, amikor ésszerű egy hadsereget feloszlatni. Ritka helyzet, de lehet lehetséges!
  • uwu
    Lehet hogy tényleg túltoltuk kicsit.
    Igazából is így is lehet, csak nehezebb lesz.
  • obe
    nem olyan nagy vész hogy feloszlatta, én kifejezetten szeretek úgy játszani hogy pengeélen táncolok, alig van lové, a katonákból nincs sok, de azok harcedzett veteránok, marhára vigyázok rájuk, 1727 ben járok, kezdek kimászni a bajokból, de most is csak 5-6 ezrem van körönként pluszban, jól meg kell fontolnom mire költök, de én így élvezem, mint egy társas játékban, pl járbány tizedel, két lépésből kimaradt..

szóval való igaz, legközlebb ne oszlass fel katonákat, de ha így alakult az sem gond, fogd fel úgy, hisz ez játék, hogy egy sereged dezertált, medieval 2 ben is megesett, ha nem nyílegyenesen a csata felé masiroztál, százasával szökdöstek...majd legközelebb egy másik frakcióval, egy másik taktika
  • Fbn Lx
    de figyelj baszki: most ha elküldöd a katonáid, azzal feleslegesen elherdáltad nem csupán a kiképzésükre áldozott összeget, de az összes fenntartást, amit az évek során rájuk fizettél. És nem nyersz vele semmit. Most ha amúgy sem nyersz a katonáid elküldéséből semmit, akkor nem kézenfekvőbb összefogni őket és elküldeni harcolni, legalább kicsit meggyepálni azt, akivel háborúzol? Az ellenséged vesztesége a te nyereséged. Ez annyira logikus, nem?
  • uwu
    Milyen funkciót használsz a játékban amit én nem, mester?
    Ha annyira tudod, hogy kell ezt játszani, meg hogy mi is az az igazi játék, miért adsz rossz tanácsot?
  • uwu
    Ez hihetetlen. Tudol-e olvasni?
    Nem arról van szó, hogy ki hogy jétszik, hanem hogy az adott szituban mi a legjobb döntés.
    Miért nem mondod neki, hogy adja el a tartományait? Végül is csak játék.
    Had legyen benne valami érdekes, hadd szopja egy kicsit a harcifaszt!
  • uwu
    Nem érted a helyzetet.
    Nyílván nem arról van szó, hogy miket lehet még csinálgatni a játékban.
    A kérdés adott. Van egy játékos akinek tönkrement a gardasága, és talpra szeretne állni. Nyílván arra kíváncsi hogy mászhatna ki a gödörből, nem az, hogy mikre lehet klikkelni. Itt most a leghatékonyabb megoldás a kérdés, az pedig a terjeszkedés, főleg úgy, hogy már megvan hozzá a sereg.

Ha szélnek erszti a katonákat, a befektetett pénzét semmisíti meg.
    Ha számolgatnál, latolgatnál magad is rájöhetnél, hogy ez pazarlás.
    Tényleg jobb lett volna, ha bányákra költi, de ha már ott van a sok katona, ki van fizetve, miért ne szerezzen velük pénzt? Ezt magyarázd meg!

Ebben a játékban különben se lehet csak toborozni és támadni, drágák a katonák, és a fenntartásuk is nagy teher, de kellenek!
    A gazdaség nagyon nagy hangsúlyt kapott ebben a észben, datona nélkül nincs total war.

Egyébként minden stratégiai játék matek:) Ha nem az optimális döntést hozod meg akkor rosszul játszol. Nyílván hiázott a srác, túl sok katonát gyártott, de ezután a leg optimálisabb döntés nem a disband.
  • rexsimus
    Mint látod, vannak akik ilyennek tekintik ezt a játékot, és így "játszák", amit nem tudok megérteni, de biztos van benne valami szórakoztató nekik, hogy 10 kör alatt övég a világ.
  • ugribugri
    Sok esetben lehet Beni nek igaza, de ha valakinek több a katonája mint a pénze az oszlasson mert nem kellett volna annyit képezni. Ha valaki nem tud játszani az képez nezerrel, oszt megy erőböl végig. Akkor matek az egész, de itt most játékról van szó.

Ne mondjátok, hogy az a jéték, hogy nem számolok, nem latolgatok, nem fejlesztek, hanem katonát toborzok, támadok tobrzok, támadok!!!

így elég lenne egy olyan játék is, hogy a gép mond egy számot, te meg egy nagyobbat és kész nyertél...
  • uwu
    Beni521 nek is igaza van, még mindíg jobb megoldás mint a feloszlatás.

Ha kiképezted a katonát pénzt fektettél be. Ezzel a "jótanáccsal" most megszabadítottad őt a befektetett pénzétől. Most már esélye sincs profitálni a felhalmozott erőből.
    Igazából a kiképzés ami igazán megviseli a költségvetést. Ha már kész a katona, visszahozza sz árát, ha jól csinálod.
  • Beni521
    feloszlatásnál hasznosabb ha elküldöd őket háborúzni és hullanak maguktól is és területeket is szerzel. legalábbis gyengíted vele az ellenfeleket.
  • dronkZero
    Leírhatod sokszor, akkor is hülyeség marad.

NINCS OLYAN, HOGY "FELESLEGES KATONA".

Ha valami feleslegesnek TŰNIK, akkor azt el kell indítani hódítani.
    Ha mindenki hódít, és még úgy is kevés a pénz, akkor lassú a hódítás, szarul csinálod.

Soha nem a katona túl sok. Feloszlatni a sereget egy háborús játékban a legnagyobb faszság.
  • TDantes
    Szerintem meg ne okoskodj, és ne dumálj hülyeséget. Ha, valaki szinte mínuszban van , többek között a sok felesleges katona miatt, akkor ne oszlassa fel.

Mond számolni tudsz? Észlény.

De szívesen meghallgatnám, hogy mégis mi a jó büdös francnak kell feleslegesen nagy hadsereg..annyi elég ami éppen hódít, meg egy kevés a védelemre...de szerinted ennél több kell...feleslegesen...aha...

De én nem tudok számolni. Na mindegy.
  • uwu
    Én meg már 1717-ben is tele voltam pénzzel:D
  • uwu
    Itt most nem arról volt szó, hogy neked mennyi katonád van.
    Jött valaki, akinek túl sok volt, és kérdezett.
    Te feloszlattattad vele a sereget:D

Én meg azt mondom, hogy hiba volt. Számolni cxak tudsz nem?
    Akkor számold ki, hogy a kiképzés árából hány évig tarthatta volna fent!
    Annyi idő alatt több tartományt is meg lehet hódítani, és később veheti meg újra, mert ha nagyobb lesz, több katona kell neki.
    Jól megszivattad, gratulálok.
  • TDantes
    Nem álldogálok. A hódítás sem kevés. Legalábbis, Észak-Amerika, India, Európa fele, szerintem nem kevés.

A túl nagy sereg, pedig igenis csak fölöslegesen viszi a pénzt. Annyi katona kell, ami éppen elég .
  • dronkZero
    Rosszul állsz hozzá a dolgokhoz.

Ha soknak tűnik a katona, akkor valójában kevés az aktuális hódítás!

Ha már van egy sereged, minek álldogálsz velük?
  • TDantes
    Hogyne volna...éppen csak annyi katona kell, ami elég az éppen aktuális hódításra+ némi védelem ami egy-két egység, semmi több.

A többi felesleges, csak a pénzt viszi.

Én, 1798-ban csak egy fullos sereggel támadok jelenleg, ezen kívül csak elszórtan van pár egységem, a veszélyesebb határokon...viszont tele vagyok pénzzel.

• obe
    ölj, pusztíts, rombolj, hazudj, csalj..kb ennyi

uwu leirta már egyebként: # 4317
  • BIKA95
    Na végre seikerült a Road to izében xd végigvinnem a 3. fejezetet most az United States-al csinálom és háát elég nehéznek tűnik. tudnátok valami tippet vagy tanácsot adni h csináljam?
  • BIKA95
    Igaz így ha kevesseb a katonám akk jobb köszönöm a segítséget :)
  • uwu
    Nincs olyan, hogy felesleges katona:D
    Csak még nem tudja kiket kéne velük megölni.
  • uwu
    Terjeszkedni kell, az a leg hatékonyabb.
    Ha van sereged, bármit meg lehet oldani.
    Ha a meglévő sereggel tudsz terjeszkedni, az új területek pár kör alatt elkezdhetnek adózni. Pénzt hozó dolgokat érdemes építeni, ha nincs hiány egyéb épületekből. Sok területről sok pénz jön. Indulj meg a sereggel, majd meglátod.

A sereg feloszlatása szerintem nagy hiba lenne, ugyanis a kiképzés is drága, és ha nagyobb leszel több katonára lesz szükséged. Ha most túl sok van, akkor megvan az az előnyöd, hogy egy darabig nem kell újakat képezni.
  • TDantes
    Oszlasd fel a sok felesleges katonát!
  • BIKA95
    Hát igen elég sok katonám van de elég kicsi országgal vagyok kereskedelmi szerződésem 3 országal van, az adózás van sőtt néha még maxra teszem a kalózokat nem tudom mert nincs kikötőm és am körönként 70ezer szép én enyiről álmodni sem fogok xD
  • Beni521
    pff... újraindítottam a gépet. működik :)
  • TDantes
    Nincs pénzed?

Hm. Mennyi katonád van? Nem lehet hogy túl sok? Sok katona=sok fenntartási költség.

Köss kereskedelmi szerződést.

Nincs véletlenül le nullázva az adózás?

Kalózok? Ha a kereskedelmi utakon vannak, akkor csökken a bevétel.

Nálam 1790 környékén egy millióm van, és körönként 70 ezer a bevétel.
  • BIKA95
    Köszi de nem sokat segít :( am nem kell valamit állítani a policesnl vagy minél?
  • Beni521
    Na basszus... Volt egy regisztrált CD Kulcsos Empire Total War-om. Jóvan vettem új CD Kulcsot működik is. Fel is rakom, le is patcheli magát. Aztán mikor indítanám a játékot empire.exe hibát észlelt ezért leáll. tud vki erre vmi megoldást már télleg nagyon játszanék vele...
  • BIKA95
    Ja am meg van benne csak jobban figyelj :P amikor rámész h megnézd a ministereidet akkor irja h miniszterek xD meg amikor rákliklesz a városodra ija h építkezés,toborzás....