6068
  • gezmo
    A fal javítása nem akar működni az 1.5 óta remélem azért "hamar" kijavítják, mert néha bosszantó.
  • TDantes
    Eh, basszus, de durva csata volt...felbontottam a szövetséget a spanyolokkal, és első lépésként a területemen lévő két seregét támadtam meg.
    Neki 1200 nekem 1000 ember, komoly tüzérség mindkét oldalon, nálam tapasztalt, elit gyalogosok, náluk több lovas.

A csatát annak rendje és módja szerint elcsesztem, először is hagytam hogy a két sereg egyesüljön. Aztán a tüzérségemre hagyatkoztam, hiba volt. Lerohanta a lovasaival az ágyúimat, át tört a gyalogságomon, mire vissza vertem őket, az ágyúim kezelőit megtizedelte.

Na mondom, elég a hülyeségből, ideje gondolkodni. A gyalogságom zömét, elküldtem messzire, hogy majd oldalról kapja el a spanyol vonalakat, szemből neki a tüzérségüknek hülyeség lett volna. Mikor támadok, a spanyolok is épp oldalra fordultak, és a két sereg az oldalaival találkozott. Mindenesetre én voltam a gyorsabb, és hamarabb fordultam a jó irányba.

Ami érdekes, hogy ha két nagy tömegű gyalogság csap össze, a gép szurony rohamot vezényel, és igyekszik egy csomóban támadni. Most is ezt tette, ám miközben szuronycsatát vívott középen, egy-két csapattal oldalről lőttem őket, közben végeztem a tüzérségükkel, ám oda lett az egy szál lovasságom.

A hadvezérem is elesett, mert egy csapat puskással a spanyolok megkerülték a csata teret, és hátul hagyott tarackomat támadták. Szét szórtam őket, de a hadvezérem meghalt. Közben összeomlott a szurony rohamuk, és ezzel vége.

A sereg nagy része menekült, én 400 embert vesztettem.

Viszont többé, hulla fáradtan nem vívok meg ilyen csatát. Fáradt voltam koncentrálni és majdnem vesztettem, 400 ember mínusz, a hadvezér halott, a három század ágyú míg nem sikerül újra feltölteni emberekkel, nagyjából használhatatlan, az egyetlen lovas csapatom oda.

Ha a gép csak egy hajszállal ügyesebb...de szerencsém volt
  • TDantes
    Hát, csak az van, a gép marhára szereti a kikötőket meg a kereskedelmi útvonalakat támadni. Aztán hopp...csak úgy csökken a bevétel.
  • Metts
    Én nagyon nem szeretem a tengeri csatákat...
    1: Elvileg maxon kéne futnia a gammának, de tengeri csatáknál 10,15 + hajóknál akadok ami nálam már bűn.
    2: Nem is vagyok valami nagy tengerész:D
    3: Drágák

Ezért egyből megsemmisítettem a kalózokat egyből és máris csökkent a tengeri ütközetek létszáma:D
  • TDantes
    Én jó darabig nem tartok fenn flottát, bár fejlesztem veszettül. Gyorsan a szárazföldön és a gyarmatokon ha vannak gyarmatok, a legközelebbi potenciális ellenséget meg kell semmisíteni, ebből lesz egy szép kis tőke, amiből lehet erős flotta, és onnantól takarítás.

Bár az 1.5-ös patch óta...4db 86 ágyús hajóval megküzdöttem egy majdnem fullos indiai flottával, náluk 18 meg 26 vagy valami ilyesmi kis ladikok...de ezek a ladikok az egyik 86 ágyús hajómat elsüllyesztették. A fene...marha drága volt ám, ezért nagy veszteség egy hajót elveszíteni.
  • TDantes
    Én jóságos vagyok, viszonylag. Adók középen, sokat fejlesztek olyat ami a jó kedvükhöz az pontot. Az erős ország (és erős haderő) feltétele a hű nemzet, és hogy hű legyen, szeressenek, persze azért retteghetnek is egy kicsit.
  • TDantes
    40-50 ezer körül van a körönkénti bevételem...1769 körül járok ..és elég kevés ez a pénz, mert több fronton harcolok, van egy rakás katonám, akik viszik a pénzt, mint a fene. A végére lesz az 100 ezer is.
  • obe
    nekem most 12 second rate ship + 2 db 2 th admiral flagship -ből álló flottám van, de a kalózok is, és más nemzetek is hajóznak ekkorra már fullos flottával , nem kevés tapasztalattal, és 5-7 csillagos admirálissal az élen..a technológia fán a tengerészeti újításokat kötelező kigyúrni, bár hadi flottád nem valami jelentős, gondolom szárazföldi sereg viszi el a lóvét, újraképzés, fenntartás tetemes pénz...bár most már nem gond az anyagiak, bár nincsenek százezrek felhalmozva

én ott (is) hibáztam hogy flottám sehol sem volt, így keserves volt a fejlődés, 6 havonta többezer pénztől elesve, éveken át, csak mert pimasz kalózok 20 egységes flottával ráfeküdtek...ők erre költöttek

egy kérdés:
    van itt közületek aki (mert én sajna nem) lejátszik élőben egy pl akár 10-10 hajós tengeri ütközetet, vagy akár 20 vs 20 ellenit?..persze, meg is nyeri...elismerésem neki, nekem infernó a köbön, még pause-val is követhetetlen néha
  • bardocz
    Nekem most a flottám 4 brigből, és 1 indian-ből áll, braziloktól lenne haszon, ha a franciák, meg spanyolok nem nyúlnák le kb 4 helyen:D
  • obe
    tudom

..."totál felesleges dolgokra költöttem, tengeri flottám 2 , azaz kettő db brig ből állt"...

segíteni meg azért nem tudunk, mert nem tudjuk hogy kell orvosolni, lévén nem kellett vele foglalkoznunk

• bardocz
    Na ezt nem tudtam. Nem eredeti, de nem is kérek segítséget;)
    Direkt nem akarok védett nemzettel kezdeni.
    Amúgy meg hadsereg>szárazföld, flotta>víz. Poroszoknak elején egyik sem volt erős, mostmár retteg mindenki. Sajna ezt nem tudtam, hogy az időre menő csatát ki lehet kapcsolni, és mehet a végtelenségig. El tudnék tökölni pár órát azzal, hogy ágyúkkal lebontom minden irányból a falat, és egyszerre küldöm be a seregem, csak lesnének:)
  • obe
    az pedig hogy időre menjen a csata, vagy sem, csak az elején állíthatod be, ha jól tudom game options menüben..én kikapcsoltam
  • obe
    ha kezdő játékos vagy, olyan nemzettel kezdj, ami védettebb földrajzi elhelyezkedésű..pl britek, mindemellett - mint mindig - erős hadseregük mint vízi, mint szárazföldi hadértékük (ha létezik ilyen kifejezés)

kifagy?..eredeti?..ha nem, nem tudunk segíteni
  • bardocz
    Én sajna 1750-nél nem tudok tovább menni, mert megfagy:D Úgyhogy kiskampányt kezdtem. Poroszokkal írtom a népet, eddig egyedül bécsnél veszítettem, mert lejárt az idő, ott nagy erőd volt, és mire ott bejutottam... De utána rögtön meglett, mivel már nem kellett újra rommálőni a várat.
  • obe
    nyugi, az első játékom alatt végig csóró voltam, bár játszottam előtte már total war játékot,de....: franciákkal kezdtem nagy kampányt... elbénáztam a kezdést, totál felesleges dolgokra költöttem, tengeri flottám 2 , azaz kettő db brig ből állt, rossz fejlesztési sorrend miatt sorban álltak a fontosabb fejlesztéseim, tengeri kereskedelmem blokkolva kalózok által, odacsapni nem tudtam 2 briggel:)...mire 1745-öt írtam, engem rettegett európa, és körönként 10000 plusz, ami nem nagy szám, olvastam itt hadvezér kollegáktól milliós vagyonokat..ők mondjuk nérót/sztálint/pol pot-ot játszottak
  • bardocz
    Én most szinte csak arra költök, hogy a lerombolt épületeket újjáépítem, meg a sereg elhult tagjait pótlom. De legalább nem mer senki megtámadni, igaz normalon van minden nehézség.
  • gallardo
    egy idő után amikor már körönként több mint százezret kapsz akkor nehéz az összeset elkölteni, persze az elején spórolni kell.
  • bardocz
    50 ezer pénzt honnan szedtél össze?:D Én minden kör végén 1000 alatt vagyok
  • TDantes
    Fontos, mert nekem kell a győzelemhez, de a hülye spanyolok semmiért se adják oda. Az a baj, hogy így fel kell bontatnom a szövetséget és meg kell őket támadnom. Kár értük, a spanyoloknak vége, hát ez van. Bosszant az ostobaságuk.
  • sakkay
    Ha lehet,(és nem olyan fontos stratégiailag) rakd a játék végére. Én azt szoktam.
  • TDantes
    Hát zavaró, mert nem akarok emiatt háborúzni velük.
  • sakkay
    hm..akkor nemtom'...hiba
  • TDantes
    Nem kötelező, és régebben elcserélték, simán.
  • sakkay
    EZ NEM BIZTOS , HOGY AZÉRT VAN..ha neki is kötelező tartomány akkor nem cserél..
  • TDantes
    Az 1.5-ös javítás azért van amit elcseszett. Eddig, ha egy szövetséges országgal területet akartam cserélni, lehetett. Most nem sikerül. Nem akarok a szövetségesem ellen fordulni, de basszus. Egy tartományért cserébe, felajánlottam három tartományt és 50 ezer pénzt. És nem cserél!

A hülye oroszok meg technológiáért meg pár ezerért adtak egy-egy tartományt. De a saját szövetségeseimmel nem tudok cserélni.
  • sakkay
    Igen. Azt hiszem a készítők valami olyanra gondoltak , hogy ott támadjanak ahol pillanatnyilag nem állsz...a probléma az , hogy simán gyorsabban mozogsz az erődön belül, és igen kegyetlenül szét lehet lőni az ellent közben. A másik meg ha sikerül lyukat robbantani neki, mindenki ott akar beözönleni.. nokoment'. Volt hogy direkt én robbantottam lyukat...meg voltam szorulva.
  • Warton
    Lehet, hogy egy kicsit igazságtalan voltam az AI-val, mert nyílt és tengeri csatákban tényleg elég kraftos. A vár ostromnál viszont folyamatosan azt a hülyeséget csinálja, hogy a seregét a várfalak körül menetelteti, mindenfajta cél nélkül. Ahelyett, hogy a tüzérségével lőne egy lyukat a falba és ott beküldene mindenkit és egy kisebb egységgel, meg egy másik ponton mászná meg a falakat és bent a várudvarban kézitusában dőlne el a csata.
  • sakkay
    Természetesen, az AI szempontjából, és nem a kor szempontjából. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lőpor alapú harcászat messze bonyolítja az AI. helyzetét.
  • sakkay
    Igen a várostrom még mindig néha kész katasztrófa, viszont a nyílt csaták a műfajon belül a legjobbak. Messze. A helyzet az , hogy a AI nagyon jó lett az 1.5 óta, és a sorozaton belül is (1.5-el)a legjobb.
  • TDantes
    Ja. Most tényleg nem az van. hogy prédékiálni akarok, hogy mindenki vegye meg, mert tudom én hogy van az ,ha az embernek nem telik rá.

De agyhúgykövet kapok attól ,hogy : ,,nem veszem meg ezt a steam-es szart mert kilép...böööö" ha megvennéd nem lépne ki ez a steam-es szar...

Szóval egy kis gondolkodást elvárna az ember.
  • TDantes
    Az biztos, hogy ostromolni ,még mindig nem tud...ha erődöt kellene megtámadnia, még mindig szörnyen siralmas, amit a gép művel.

Ám azért, nyílt csatában már messze nem olyan rossz, mint eddig, a térképen is okosabban mozog.
  • wednes
    Hát igen, az a baj, hogy irtó nehéz lehet összehozni egy értelmesebb Al-t. :(
    Még körökre osztott csatákba csak-csak, de realtime-ba szinte lehetetlen.
    Egy sakkprogram is csak azért tud elverni, mert az adatbázisa tartalmazza az összes lehetséges lépést és jó kombinációt.

Olyan mesterséges intelligencia kéne, ami pl a ember vs. ember online multi csatákra épülne, azokat a lépéskombinációkat, taktikákat próbálná utánozni.
    De szerintem egy jól működő rendszerhez meg kéne egy 16 magos proci, és 50GB hely.
  • Warton

:D
  • Warton
    Egy újabb kristálytiszta példa a mesterséges uninteligenciára.

A svédekkel nagy nehezen sikerült elfoglalnom Dániát, így "Dánia" visszaszorult Izlandra. De Dánia más országoknak is célpontja volt. Elsősorban a poroszoknak, de Hannover is aktívan érdeklődött a terület iránt. Ezért előfordult, hogy Koppenhágát egy kör alatt mind a porosz, mind a hannoveri erők is ostrom alá vették. Szerencsére nem jártak sikerrel. Sajnos nagyon gyenge volt a csapatom nyugaton ezért kénytelen kelletlen békét kötöttem mindkét állammal, de aktívan készültem a revansra. Dánia déli részén akartam egy kikötőt építeni, amiben nagy hadihajókat tudok építeni az angol flotta ellenében. Viszont féltem, hogy a hannoveriek építés közben újrabetámadnak és elvesztem a fejlesztésre fordított összeget. Ezért a dán-hannover határon lévő folyó hídjához egy fa erődítményt építettem, amit telepakoltam valamennyi Dániában állomásozó katonával. Annak rendje és módja szerint Hannover meg is támadott 3 sereggel, majdnem kétszeres túlerőben voltak.

Nos maga az erődítmény elleni ostrom az én szempontomból elég simán zajlott, mert a haderejét nem egyszerre küldte a falakra, hanem szépen egymás után. Volt olyan csapata is, amelyet körbejáratott a falaknál, így a 120 fős sereg a felére apadt mire eljutott oda, hogy felmásszon a falakra, ahol szörnyen megvertem őket. A tüzérséget képtelen volt értelmesen használni, mert nem ütött lyukat a falakon, ráadásul védtelenül hagyta az ütegeket, amiket az arra portyázó két lovas egységemmel megsemmisítettem. A végére már én is kitámadtam az erődből, mert egy kicsit már untam ezt a játékot. Ha kicsit türelmesebb lettem volna szinte veszteség nélkül megnyerhettem volna ezt a csatát.

img]http://images.netbag.hu/20091025/12493055475.jpg[/img]

A csatát követően elfoglaltam a védtelenül maradt Hannovert. Ha sikerül elég sok katonát szereznem akkor Poroszország lesz a következő áldozat.
  • Warton
    Lehet, hogy te nem, de mindenki más.
  • rexsimus
    Sokan ezt felejtik el, hogy ha lopnak valamit, ne reklamáljanak miatta.
    (Én se veszek meg mindent, de nem kiabálok, hogy miért nem megy.)
  • TDantes
    A Medi2 is bugos volt, ám ott a warez verzióra volt patch, meg crack...itt meg nem olyan egyszerű.

Nem mintha én mindent megvennék, mert távolról sem, de van amit megveszek...ha meg valamit lewarezolok, nem kezdek el hőbörögni ,hogy huj de szar...huj de szar...miközben csak azért szar mert nem eredeti....
  • Warton
    Meg aztán a warez verzióval kapcsolatos rossz tapasztalatok (lefagy, nem megy, bugos stb.) elriasztják az embereket.
  • JethroHUN
    Arra nem gondolsz okoska h a ET nek nagyobb a gépigénye, vagy kevesebbeknek jön be a modernkor azért nem játsszák annyian mind a TW 2 ?
  • SötétBarom
    -.-