119
  • narumon
    #119
    "HD-s cuccokat néznék rajta, ha csak lehet. (Egyelőre még kivárok a vásárlással, mert pár havonta jönnek az egyre jobbak, és megvárom azt a szintet, ami egyéb képjellemzőkben is kiváló. Meg most amúgy is másra kell a pénz, de ez nem ide tartozik.)"

    Én full HD tévét valószinűleg már csak OLEDben veszek, lejátszót meg akkor ha (mint korábban irtam) 20 körül lesz az ára. Ez a végső mondásom hiába ragozzuk tovább. Az hogy PCt kössek a tévére (vagy a notit tegyem ki mindig) az nekem nem alternativa.
  • dez
    #118
    Jahh, és akkor még a #106-osra nem is reagáltál, tehát hogy 852x480-ra kicsinyítve is igencsak kijön a különbség, az említett okból kifolyólag... Tehát nem is csak a felbontások közötti különbségről van szó, hanem a DVD képe eleve életlenebb, azonos felbontáson is. (Az 1920x1080-as képen is ugyanúgy szokott lenni az 1-pixeles blur, de kicsinyítve közönbösítődik.)
  • dez
    #117
    És 1m-rel közelebb ülni sem éri meg? :)
  • dez
    #116
    Mint már párszor írtam, az 1366x768 is 3,6x-osa a DVD 720x400-ának (16:9-es képnél), ami azért épp elég különbség. Neked az is mindegy, hogy valamit 640x480-ban nézel, vagy 320x240-ban?

    Az 1366x768 nem a negyede az 1920x1080-nak, hanem a fele.
  • dez
    #115
    Túl messziről nézed... (Bár nekem ilyen távolságból sem lenne mindegy.) 3m-ről a 82cm-es kép túl kicsi. Persze nagyobb, mint az 55cm 5m-ről, ami régebben divat volt. :D De hogy van pl. egy projektor 2-3m-es képének ilyen távolságból való nézésétől... Nem beszélve a moziról. Most filmet nézünk, vagy mondjuk hiradót? :P
  • dez
    #114
    Mennék, de egyrészt pesti vagyok, másrészt láttam már párat, és éppen eléggé láttam a különbséget ahhoz, hogy ha ilyen tévém lenne, inkább HD-s cuccokat néznék rajta, ha csak lehet. (Egyelőre még kivárok a vásárlással, mert pár havonta jönnek az egyre jobbak, és megvárom azt a szintet, ami egyéb képjellemzőkben is kiváló. Meg most amúgy is másra kell a pénz, de ez nem ide tartozik.)

    Nos, mint már írtam, a 1366x768-nak megfelelő felbontáshoz le kell kicsinyíteni a betett képeket a 71%-ukra. Megtettem, és 1m-ről néztem a 17"-es monitoronom (ez megfelel a 82cm-es kép 2m-ről való szemlélésének, ami ekkora méretnél az optimális): így is kiszúrja a szememet a különbség... Aztán kipróbáltam 1,5m-ről (ami megfelel a te 3m-ednek, ami már kissé messze van): még így is teljesen jól látni a különbséget. Éppen eléggé ahhoz, hogy számítson.

    Én most az 1280x1024-es, 17"-es monitoromon nézem a HD-s filmeket, kb. 70cm-ről (ami megfelel a 82cm-es 1366x768 2m-ről való nézésének [mert az előző esettel ellentétben nem 71, hanem 66%-ára van kicsinyítve a kép]), és ég és föld a különbség.

    Szóval nem értelek. Mondom, lehet, hogy van egy kisebb rövidlátásod, ami a hétköznapokban fel sem tűnik, illetve hozzászoktál (ez nagyon sokakkal így van), ezért kevésbé látod a különbséget.
  • dez
    #113
    Nos, bocs, már késő volt, és egy pillanatra megfeledkeztem róla, hogy nem full-HD-s megjelenítőről van szó. Mint a #105-ösből láthatod, erre a hibára hamar rájöttem magamtól is.

    Azonban, így is 3,6x nagyobb felbontásban jelenik meg ott egy 1080p-s anyag, és 3,2x-es bontásban egy 720p-s.
  • narumon
    #112
    Figy. Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Te folyamatosan a technikát igazolod amiben igazad van. Én meg folyamatosan azt mondom, hogyha rákötöm a laptopomat a tévére és lejátszok 1 filmet (nem természetfilmet amitől eldobom az állam olyan jól néz ki) és utána dvd változatát ugyanannak a filmnek akkor normál szobai esetben (nincs full lesötétitve, kb 3m ülök az LCDtől) akkor látom, hogy összeségében nagyobb felbontás lenne, de nincs olyan különbség hogy azt mondanám, hogy ez igen, nekem most rögtön kell egy HD lejátszó.
  • narumon
    #111
    "Ajjjjajjjjaj! Remélem, jobban belegondolva magadtól is rájössz, mekkora egy bugyutaságot írtál. Figyu:"

    Szerintem meg pont te nem érted. Hiába van nekem egy 1080i/p felbontású cuccom, amin nézem az 1366x768. Nem nativ felbontásban nézem, hanem ekkorában. Ha dvd upscalere gondolok akkor az is ugyanekkora felbontás lesz mert ennyit tud a tvm. Tehát az 1080inek pont azt az előnyét nem látom amit kellene, hogy lássak!!!

    "Dehogy nagyobb!!! Azok a képrészletek pontosan akkorák, amekkorában egy adott felbontású megjelenítőn megjelennének. (És egy adott pixelméretű, de full-HD-s megjelenítő egészét foglalná el az egész kép, amiből te itt a részletet látod.)"

    No látod itt fogalmazol jól. Egy FULLHD megjelenitő. Ami nekem nincs és egy ideig nem is lesz sajnos :(

    "Na hát ez már fáj. Sok értelme lenne lekicsinyíteni negyed bontásra, és utána figyelgetni a különbséget, ami semmissé válna."
    Errről beszélek!!! Hogy negyed felbontásban tudom csak nézni!!
  • narumon
    #110
    "Egyébként meg nem kell külön figyelni a részleteket, látod azt amúgy is. Más az egész kép feelingje."

    Továbbra is mondom; látszik hogy nagyobb felbontás de ekkora tévén nincs akkora lényegi minőségváltozás hogy megnérné most ennyi pénzért ilyen eszközöket venni.
  • narumon
    #109
    "Az ott rohadtul nem kurva kicsi! 82cm-es tévén 2x akkora, mint az alább linkelt képeken, egy 17"-es monitoron nézve! Mivel a tévének vízszintesen is és függőlegesen is 2x akkorák a pixelei. És szal ami annál 2m-es nézési távolság, az egy 17"-es monitornál 1m. Arra felelj inkább, hogy (ha 17"-es monitoron nézed) 1m-ről nem szúrja ki a szemed a különbség?"

    19" monitoron nézem, igen igy kiszúrja a szemem a különbség, de a valóságban nem igy van. Próbáltam néztem, és OTT nem szúrja ki a szemem a különbség. Gyere már át valamelyik nap és nézzük meg együtt!
  • dez
    #108
    "Klikkre (de inkább új ablakba/tabba) meg az egész fordítva: a HD-s kép natív bontásban, újabb klikkre a DVD-s kép hozzá nagyítva." -> illetve természetesen előbb jön a DVD, utána a HD.
  • dez
    #107
    Jahh, és akkor még elmondanám, itt a HD-s anyag adásból van felvéve, és nem éppen a legélesebb képű... Szal egy igazán jó HD-s anyag ennél még sokkal jobb.
  • dez
    #106
    De megnézhetjük azt is, mi történik, ha - amint írtad - a DVD képét vesszük natív bontásban, és a HD-s képet kicsinyítjük hozzá (bár nem egészen értem a 852x480-as DVD-t, de mindegy): link. Még ekkor is szépen kijön a különbség! Mert a DVD képén gyárilag van egy 1-pixel széles blur, a pixelesedés elkerülése érdekében... Egeret a képre víve vált át a HD-ből kicsinyített képre. Klikkre (de inkább új ablakba/tabba) meg az egész fordítva: a HD-s kép natív bontásban, újabb klikkre a DVD-s kép hozzá nagyítva.
  • dez
    #105
    Vagy úgy érted, a te tévéden nem jönne ki ennyi részlet, mert hogy nem 1920x1080-as, hanem 1366x768-as? Akkor tedd ezt: kicsinyítsd le őket 71%-ra. Kipróbáltam, még bőven látható a különbség.
  • dez
    #104
    Ajjjjajjjjaj! Remélem, jobban belegondolva magadtól is rájössz, mekkora egy bugyutaságot írtál. Figyu:

    "Az általad linkelt oldallal és képekkel is egy a bajom, az, hogy a DVD felbontású képet nagyitották a HD felbontásra."
    Mert pont ez történik a tévéden is!!! (De információ szempontjából digitális nagyítás nélkül is ez történk egy kisfelbontású tévén, mivel hogy ott is egészképernyőn nézed a képet.)

    "Tehát a kép jóval nagyobb mint egy átlag sima otthoni megjelenitő."
    Dehogy nagyobb!!! Azok a képrészletek pontosan akkorák, amekkorában egy adott felbontású megjelenítőn megjelennének. (És egy adott pixelméretű, de full-HD-s megjelenítő egészét foglalná el az egész kép, amiből te itt a részletet látod.)

    Vagy te natív bontásban, azaz negyedképernyőn nézed a DVD-t???

    "Forditva kellett volna csinálniuk, a HD képet berakni DVD méretben és akkor látszik hogy az ami igazából a háttérben olvasható lenne az nem is látszik..."
    Na hát ez már fáj. Sok értelme lenne lekicsinyíteni negyed bontásra, és utána figyelgetni a különbséget, ami semmissé válna.
  • dez
    #103
    Mi van?? Azonos felületre kb. 4x annyi hasznos pixel jut a tévéden, mint amit a DVD ad. Akkor most mi a csudáért is kellene külön nagyítgatni, hogy részletgazdagabb legyen???

    Egyébként meg nem kell külön figyelni a részleteket, látod azt amúgy is. Más az egész kép feelingje.
  • dez
    #102
    "Bárhol megnézheted ahol van UPC Direct. Nekem is ez van..."
    Persze, meg is nézem majd ismerősnél, mert én is gondolkodtam az átálláson. De ha igaz, akkor hanyagolom.

    "Küldjél."
    Korábban készítettem, előkeresem.

    "Gyanitom ezek a kisfelbontású tvk egy nyamvadt progressive scant sem tudnak anélkül meg semmit nem ér a dvd tényleg :("
    Azt hiszem, azt azért tudják. LCD-n a megjelenítés amúgy is eleve progresszív.
  • dez
    #101
    Az ott rohadtul nem kurva kicsi! 82cm-es tévén 2x akkora, mint az alább linkelt képeken, egy 17"-es monitoron nézve! Mivel a tévének vízszintesen is és függőlegesen is 2x akkorák a pixelei. És szal ami annál 2m-es nézési távolság, az egy 17"-es monitornál 1m. Arra felelj inkább, hogy (ha 17"-es monitoron nézed) 1m-ről nem szúrja ki a szemed a különbség?
  • narumon
    #100
    Az általad linkelt oldallal és képekkel is egy a bajom, az, hogy a DVD felbontású képet nagyitották a HD felbontásra. Tehát a kép jóval nagyobb mint egy átlag sima otthoni megjelenitő. Forditva kellett volna csinálniuk, a HD képet berakni DVD méretben és akkor látszik hogy az ami igazából a háttérben olvasható lenne az nem is látszik...
  • narumon
    #99
    Akartam képet is feltölteni de nem tudtam mert csak 20kbyteot enged... :(
  • narumon
    #98
    "És most elmagyarázhatnád, mi a különbség szerinted az up-/downscale és a zoom között?"

    Ha közvetve nézed akkor semmi, de ha azt nézed hogy 1x zoom a tévén / dvdn mekkora upscale akkor jelentős. Az előző hozzászóláshoz igazodva; ahhoz hogy az a kis felirat a háttérben részletgazdagabb legyen mint a dvdn ahhoz a 82cmes tévémnek kb a duplájában kellene néznem méretben. És most jön a hab a tortán: Ha nem hasonlitgatsz hanem filmet nézel (értsd jó filmet nézel amit élvezel) akkor eszedbe sem jut a háttért nézni ami ráadásul a filmezési technikáknak köszönhetően 95%-ban out of Focus. Ezért mondtam azt hogy egy természetfilmnél, ahol a látványt figyeled ott jó a HD és ezek a természetfilmek nekem is 1080-ban vannak meg, de a karib tenger kalózaiban nem azt nézem zoomolgatva hogy a háttérben vajon a hajó egyik szálkája milyen szálirányú. És mivel nem ezt nézem igy nincs is rá szükségem.
  • narumon
    #97
    "Ja, tényleg. Azért elhinni így is csak akkor fogom, ha látom."

    Bárhol megnézheted ahol van UPC Direct. Nekem is ez van...

    "De igen, küldjek fényképeket?"

    Küldjél.

    "Ha bemész pl. egy MM-be, hasonlókat láthatsz."
    Nemááá én is ott jártam :)

    "Aki azt hallja az ismerőseitől, hogy felesleges nagyobb felbontás ekkora méretben, és mert a DVD is csak 720x400/576, és az éppen elég. :)"

    Gyanitom ezek a kisfelbontású tvk egy nyamvadt progressive scant sem tudnak anélkül meg semmit nem ér a dvd tényleg :(
  • narumon
    #96
    "Vagy ennyire nem számít neked, hogy csak tudod, hogy van ott valamilyen felirat, vagy el is tudod olvasni? Vagy hogy csak azt látod, vannak ott valamilyen virágok, vagy azt is, milyenek? Vagy látod-e a mintázatot pl. egy vasalt ajtón, vagy csak azt, hogy van ott egy ajtó. Neked elég, hogy ott van egy arc, a leolvasható tekintet már nem érdekel? Nem érdekel a környezet, csak az, hogy ott egy fa, ott meg egy bokor? Nem érdekelnek egy belső tér tárgyai, csak az, hogy ott van egy szoba? Magyarán, ennyire nem érdekel "semmi", csak a történet lényege?"

    De pont ez a lényege, hogy mivel az a felirat ott a háttérben van kurvakicsiben egyébként igy HD módban sem fogom tudni jobban elolvasni lévén hogy a tévém 82cme adott. Csak akkor fogom tudni jobban elolvasni ha rázoomolok de ezt film közben nem teszem meg.
  • dez
    #95
    "Egyik sem nativ felbontásban megy hanem upscale meg downscale és az nem ugyanaz mint a zoom."
    Már miért ne lenne a HD-s natív bontásban? Abban van. A DVD-s kép persze fel van nagyítva, hogy egyezzen a méret, meg amúgy is akkora méretben látod, ugyanakkora megjelenítőn.

    És most elmagyarázhatnád, mi a különbség szerinted az up-/downscale és a zoom között?
  • dez
    #94
    "Az a VCD felbontása az SVCD az 480x480 ill 480x576"
    Ja, tényleg. Azért elhinni így is csak akkor fogom, ha látom.

    "Ettől még nem fog megjeleniteni ekkora felbontást."
    De igen, küldjek fényképeket?

    "Az Rgbt meg forrasztgatod rá vagy milyen csatival?"
    Egy egyszerű VGA->Scart kábel kell (ATI kártya esetén, Nvidiához kell még 2 tranyó bele), és a megfelelő beállítások a videokártyán.
    De ha van YUV/YCbCr/stb. a tévén, ez sem kell, mert a mai kártyák ezeket is tudják.

    "Húha ezek remélem nem mostani árak, ez nagyon gáz."
    Ha bemész pl. egy MM-be, hasonlókat láthatsz.

    "Akkor ki az a setét aki 102e forintért vesz egy 55cm-es 800x600 felbontású LCD tévét?"
    Aki azt hallja az ismerőseitől, hogy felesleges nagyobb felbontás ekkora méretben, és mert a DVD is csak 720x400/576, és az éppen elég. :)
  • dez
    #93
    Ja,
    "hanem ez átlag otthoni körülmények között nem jön ki annyira."
    Már miért ne jönne ki? Figyu, most vagy tényleg rossz a szemed, vagy nagyon rosszul van a tévére kötve a géped, vagy nem tudom.

    Figyu, számoljuk bele, hogy a monitor, amin az itteni képeket nézed, magasabb DPI-s (dot per inch), mint pl. egy 83cm-es LCD-TV, szal kb. feleakkora egy adott felbontású kép, mint a tévén - így közelebbről kell nézni a monitort, hogy ugyanazt lásd. Namost, te 1m-ről nem látod a különbséget a képpárok között? (Mivelhogy az optimális nézési távolság 83cm-es (modern, nagyfelbontású) tévénél 2m.)

    Vagy ennyire nem számít neked, hogy csak tudod, hogy van ott valamilyen felirat, vagy el is tudod olvasni? Vagy hogy csak azt látod, vannak ott valamilyen virágok, vagy azt is, milyenek? Vagy látod-e a mintázatot pl. egy vasalt ajtón, vagy csak azt, hogy van ott egy ajtó. Neked elég, hogy ott van egy arc, a leolvasható tekintet már nem érdekel? Nem érdekel a környezet, csak az, hogy ott egy fa, ott meg egy bokor? Nem érdekelnek egy belső tér tárgyai, csak az, hogy ott van egy szoba? Magyarán, ennyire nem érdekel "semmi", csak a történet lényege?
  • narumon
    #92
    "Hát dehogynem! Mit gondolsz, hogy jelentik meg a 720x400/576-os kép az 1366x768-as bontású képernyőn??? :) A HD-s kép meg natív bontásban van..."

    Egyik sem nativ felbontásban megy hanem upscale meg downscale és az nem ugyanaz mint a zoom.
  • narumon
    #91
    "Én ezt nem hiszem el, amíg a saját szememmel nem látom. Az SVCD 352x288-as, és az már nagyon szar."

    Az a VCD felbontása az SVCD az 480x480 ill 480x576

    "Nem arról van szó véletlenül, hogy van 1-2 csatorna, ami már a sugárzótól is láthatóan csökkentett felbontásban jön, mint pl. a Cool?"

    Sajnos nem. :(

    "csereberélnek egymással, illetve kölcsönzik."

    Ennek örülök mert van kölcsönzőben üzletrészem :D

    "Ezt nem tudom, hogy csinálod."
    "Nagyon egyszerűen: RGB-ben vezetek rá 720x576-os képet, VGA kimenetről (PAL módban - a VGA-t még sajnos nem viszi)."

    Ettől még nem fog megjeleniteni ekkora felbontást. Az Rgbt meg forrasztgatod rá vagy milyen csatival?

    "Itt pl. 2 kivételével (amiknek meg is van az áruk) mindegyik 26" alatti 640x480-as vagy 800x600-as."

    Húha ezek remélem nem mostani árak, ez nagyon gáz.

    "Ha meg létezik is akkor ki az a hülye aki ilyet vesz?"
    "Aki pl. sajnálja a pénzt a drágábbra."

    Lásd fenti. Az én 82cm 2 tuneres, PIP, POP, Hdmi blablabla LCD tévém pl 125.000 volt bruttóban. Akkor ki az a setét aki 102e forintért vesz egy 55cm-es 800x600 felbontású LCD tévét? No mindegy, a mostani kinálatokban szerencsére nem nagyon látok ilyet.
  • dez
    #90
    (Pluszban nincs nagyítva egyik sem.)
  • dez
    #89
    "Nem szoktam otthon zoomolva nézni a dvdket."
    Hát dehogynem! Mit gondolsz, hogy jelentik meg a 720x400/576-os kép az 1366x768-as bontású képernyőn??? :) A HD-s kép meg natív bontásban van...
  • dez
    #88
    "Hát akkor légy vele tisztában hogy UPC direkt digitális műsorszorás, csatornák 80%-a SVCD felbontásban jön (van ami ennél is szarabbul és 1-2 csatorna csak ami 720x576, ezeknél meg a bitrate van elbaszva). DigiTVnél ez még sokkal rosszabb vicces bitratekkel dolgoznak, nagyobb tévén nézhetetlen."
    Én ezt nem hiszem el, amíg a saját szememmel nem látom. Az SVCD 352x288-as, és az már nagyon szar. Nem arról van szó véletlenül, hogy van 1-2 csatorna, ami már a sugárzótól is láthatóan csökkentett felbontásban jön, mint pl. a Cool?

    "Megint forditasz. Persze hogy fogynak a gyárik sőt nagyon jól fogynak, de azért általában több egy otthonban az irott mint a gyári."
    Attól függ, hol. Warezoló ismerőseim között nálam is ez van, a többieknél nem. Persze szereznek néha ilyet is, de többnyire inkább csereberélnek egymással, illetve kölcsönzik.

    "Küldöm"
    Köszi!

    "Ezt nem tudom, hogy csinálod."
    Nagyon egyszerűen: RGB-ben vezetek rá 720x576-os képet, VGA kimenetről (PAL módban - a VGA-t még sajnos nem viszi).

    "Most hirtelen csak 1-2 webáruházat néztem meg de nem találtam ilyet."
    Itt pl. 2 kivételével (amiknek meg is van az áruk) mindegyik 26" alatti 640x480-as vagy 800x600-as.

    "Ha meg létezik is akkor ki az a hülye aki ilyet vesz?"
    Aki pl. sajnálja a pénzt a drágábbra.
  • narumon
    #87
    Jaaajj nemááár. Ennél azért jobb vitapartner voltál eddig, ne csalódjak már ekkorát. Nem szoktam otthon zoomolva nézni a dvdket. És nem arról beszéltünk hogy a nagyfelbontás nem jobb és nem részletgazdagabb, hanem ez átlag otthoni körülmények között nem jön ki annyira. Az természetes, hogy ha nekiállok zoomolni a filmre akkor fikaszar lesz az eredmény, dehát nem zoomolva nézem.

    Azért annyira nem homályosak ezek főleg ha tévén és nem monitoron nézed és mozgásban... Merthogy ugye mozgás közben mindjárt minden más.


  • narumon
    #86
    "Mit vágnak le? Nincs itthon ilyenem, így nem tudom ellenőrízni, de tudtommal 720x576-ban adják. Nagy kiszúrás lenne, ha szándékosan életlenítenék a képet, digitális szűréssel."

    Hát akkor légy vele tisztában hogy UPC direkt digitális műsorszorás, csatornák 80%-a SVCD felbontásban jön (van ami ennél is szarabbul és 1-2 csatorna csak ami 720x576, ezeknél meg a bitrate van elbaszva). DigiTVnél ez még sokkal rosszabb vicces bitratekkel dolgoznak, nagyobb tévén nézhetetlen.

    "Azért fogynak a gyári DVD-k is, és ne csak Magyarországban gondolkodjunk már. (Nyilván ott is van másolás, de nem ekkora arányú.)"

    Megint forditasz. Persze hogy fogynak a gyárik sőt nagyon jól fogynak, de azért általában több egy otthonban az irott mint a gyári.

    "Na, ezt priviben megírhatnád, hol."

    Küldöm

    "egy 63cm-es CRT tévén, úgy, hogy minden pixelt látsz. A felbontást "

    Ezt nem tudom, hogy csinálod.

    "Tévedés, sok kisebb (26" alatti) mai LCD-TV is SD bontású."

    Most hirtelen csak 1-2 webáruházat néztem meg de nem találtam ilyet. Ha meg létezik is akkor ki az a hülye aki ilyet vesz?
  • dez
    #85
    Nahh, itt van pár összehasonlító képrészlet, DVD vs. HD_DVD ([url=http://gadgets.fosfor.se/hd-dvd-vs-dvd/]). Ha nem látod, hogy a DVD homályosabb a másikhoz képest, akkor tényleg vak vagy. ;)







  • dez
    #84
    "NEm a szó jelentésével nem vagyok tisztába, de ha akkora minőség fan vagy akkor minek reencodeolsz?"
    Talán mert nincs 1920x1080-as felbontás megjelenítésére alkalmas megjelenítő eszközöm? ;)
    A Blu-ray-nek és a HD_DVD-nek akkora a bitrátája, ami egy igen jó 1920x1080-as megjelenítőhöz is jó. Az én 1280x1024-es monitoromhoz nem kell ennyi - bár néha kijön a tovább-tömörítés, de így is elég jó a kép. (Bizonyos tömörítési hibák a nagy fényerejű + kontrasztú tévéken jobban kijönnek.)

    "Nem, attól, hoyg a monitorom nem olyan részletgazdak mint a real world attól még nem lesz homályos :o"
    Ha a világot ekkora felbontásban néznéd magad körül, hományosnak látnád, mert a normális látáshoz képest életlen.
    Amúgy a monitor képe, ugyanolyan felbontású képet nézve, megfelelő távolságból közelíti a szem felbontóképességét, így nem tűnik életlennek, hanem fényképszerű lesz. Namost akkor jeleníts meg egy 1/4 felbontású képet: ez már nem igazán lesz fényképszerű... Hát ez a DVD.

    "A studioban lehet hogy ennyi, de sem analog műsorszórásban nincs ennyi, a digitálisoknál meg (köszönhetően a fasz szolgáltatóknak) jól levágják :("
    Mit vágnak le? Nincs itthon ilyenem, így nem tudom ellenőrízni, de tudtommal 720x576-ban adják. Nagy kiszúrás lenne, ha szándékosan életlenítenék a képet, digitális szűréssel.

    "Átlag néző gyárit? Woháááháá. Akkora burjánzás van irásban mint az állat. Nekem a 40-50 filmemmel sokkal több van itthon eredetiben mint bárkinek akit ismerek."
    Azért fogynak a gyári DVD-k is, és ne csak Magyarországban gondolkodjunk már. (Nyilván ott is van másolás, de nem ekkora arányú.)

    "Egyébként 80Ft-ért nyomtatható Verbatim lemezt adnak. Annál nemigen van jobb."
    Na, ezt priviben megírhatnád, hol.

    "Melyik BR filmen van magyar 5.1 hang? Magyar menü?"
    Basszus, majd helyetted végigböngészem a listát. Az első linken rögtön egy ilyen van (Fűrész 3. Magyar DTS-HD 5.1, Dolby Digital 5.1 Magyar).

    "Óóó akkor nekem biztos átlag feletti van."
    Mert?

    "Nono, ne forditsd ki a mondatodat. Az előző hozzászólásodban azt irtad, hogy "Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség,", ezzel egyet is értettem de ez videonál is igaz. Nem csak a felbontástól és bitratettől függ a képminőség és ezt te is nagyon jól tudod."
    Oké, így már rendben van. Csakhogy itt lényegében minden adott, legalábbis a legtöbb film esetén.

    "No itt valami nagy homály van. SDnek eddig a hagyományos műsorszórást, hagyományos tvket neveztük."
    A homány nálad van. :) SD = Standard Definition, HD = High Definition. SD-ből van (nem rontott minőségű) digitális sugárzás is.

    "Egy CRT tévé ugrálna örömében ha 720x576 felbontást ki tudna préselni magából, ez sajna extrém drága megoldások kivételével nincs igy. Egy 480-500-as sorfelbontásnak már nagyon nagyon örülnek mind a gyártók mind a közönség."
    Szerintem te nem vagy teljesen tisztában vele, mit is jelent ez, hogy "480-500-as sorfelbontás"... Bármikor megjelenítek neked 720x576-ot akár egy 63cm-es CRT tévén, úgy, hogy minden pixelt látsz. A felbontást (mégpedig csak a horizontálisat!) az átviteli csatorna korlátozhatja, kompozit videoban nem megy át fullosan a 720, RGB/YUV/YCbCr/stb.-ben igen. (Még a 720 és a 800 között is látni a különbséget!)

    "Egy ma futó LCD tévé felbontása 1366x768. A kisebbeké is (nem tudom mit nevezel kisebbnek) ami ennél kisebb felbontású azok régiek, a hőskorból valók."
    Tévedés, sok kisebb (26" alatti) mai LCD-TV is SD bontású.

    "Mindegy szóval ez egy megnevezésbéli különbség, a hagyományos műsorszórás, a crt tévék, a vhs ezek akkor mind SD minusz még SD vagy mi? Mert egy kalap alá venni mindent ami nem HD az azért elég botorság."
    Szólj a szabványalkotóknak. (A VHS viszont köztudottan kisebb felbontású horizontálisan, nem "full" SD.)
  • narumon
    #83
    Nem nagyon akartam válaszolni de utána mégis. Csakegykét dolgot.

    "Ha összébb nyomsz egy anyagot, akár azonos felbontáson, az reencode (kitömörítés, majd újratömörítés). (Pl. DVD9->DVD5, BD->DVD5/DVD9, stb.)"

    NEm a szó jelentésével nem vagyok tisztába, de ha akkora minőség fan vagy akkor minek reencodeolsz?

    "Mielőtt adrenalin-sokkot kapsz: ha valami HD-ban semmivel sem élesebb és részletgazdagabb, mint "simán", az igenis homályos, nem gondolod?"

    Nem, attól, hoyg a monitorom nem olyan részletgazdak mint a real world attól még nem lesz homályos :o

    "A tévéműsor eredeti, stúdiófelbontása ugyanúgy ~720x576, mint a DVD (4:3-ban). Persze analóg csatornákon áthaladva romlik valamelyest."

    A studioban lehet hogy ennyi, de sem analog műsorszórásban nincs ennyi, a digitálisoknál meg (köszönhetően a fasz szolgáltatóknak) jól levágják :(

    "Na és? Az átlag nézők a gyárit veszik. (Mellesleg a normális minőségű írható DVD az 120-150Ft. :P)"

    Átlag néző gyárit? Woháááháá. Akkora burjánzás van irásban mint az állat. Nekem a 40-50 filmemmel sokkal több van itthon eredetiben mint bárkinek akit ismerek. Egyébként 80Ft-ért nyomtatható Verbatim lemezt adnak. Annál nemigen van jobb.

    "Több filmen ott figyel a magyar 5.1, de legalább egy magyar felirat. Különben sok külföldi kiadáson rajta van egy csomó nyelven a feliratozás."

    Melyik BR filmen van magyar 5.1 hang? Magyar menü?

    "Látom, már csak az adrenalin beszél belőled."

    Ha látnád mennyire vagyok nyugodt akkor nem ezt mondanád :)

    "Átlagos CD- és DVD-lejátszók, hangkártyák."

    Óóó akkor nekem biztos átlag feletti van.

    "Mint ahogy a képminőség sem."
    "Mi van? A felbontás nem befolyásolja a képminőséget? Az előbb még a képminőséget tetted meg a HD-s lemezek egyedüli előnyének."

    Nono, ne forditsd ki a mondatodat. Az előző hozzászólásodban azt irtad, hogy "Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség,", ezzel egyet is értettem de ez videonál is igaz. Nem csak a felbontástól és bitratettől függ a képminőség és ezt te is nagyon jól tudod.

    "Most SDnek a tévéadást mondjuk vagy a dvdt? A sima tévét vagy az LCDt?"
    Az SD és a HD jelzés a felbontásra vonatkozik:
    SD: ~720x576 (4:3), ~720x400 (16:9)
    HD: 1280x720, 1920x1080
    Az sima adás eredeti felbontása és a DVD SD-s. A sima CRT tévék (mert hogy van már HD-s is) felbontása is SD körüli (kisebbek rosszabbak, nagyobbak valamivel jobbak [így már azokon is ki tud jönni a különbség... Próbáltam.]). A kisebb LCD tévék SD-sek, a nagyobbak HD-sak."

    No itt valami nagy homály van. SDnek eddig a hagyományos műsorszórást, hagyományos tvket neveztük. De tökmindegy. Egy CRT tévé ugrálna örömében ha 720x576 felbontást ki tudna préselni magából, ez sajna extrém drága megoldások kivételével nincs igy. Egy 480-500-as sorfelbontásnak már nagyon nagyon örülnek mind a gyártók mind a közönség. Egy ma futó LCD tévé felbontása 1366x768. A kisebbeké is (nem tudom mit nevezel kisebbnek) ami ennél kisebb felbontású azok régiek, a hőskorból valók.
    Mindegy szóval ez egy megnevezésbéli különbség, a hagyományos műsorszórás, a crt tévék, a vhs ezek akkor mind SD minusz még SD vagy mi? Mert egy kalap alá venni mindent ami nem HD az azért elég botorság.
  • dez
    #82
    "Életszerűbb? Miért?"
    Hát számodra nem életszerűbb? Tényleg lehet valami a látásoddal. :)
    Fényképszerűbb, sokkal részletgazdagabb, mint mondjuk egy DVD.

    "Mhm ezzel az erővel azt is mondhatom hogy kurvasokan töltenek le dvdt nekik meg nem számit. Ez igy baromság."
    Nem baromság. Akik HD-t töltenek, nyilván számít nekik a felbontás, máskülönben szerinted miért töltenék, túl sok a helyük? :P Másrészről, tényleg többen töltenek le DVD-t, de az már nem olyan biztos, hogy nekik egyátalán nem számít a felbontás, csak pl. sajnálják a helyet, arányrontást, stb.

    "Vegyél BR vagy HDDVD lejátszót."
    Majd veszek, addig is (és utána is) itt a net...

    "Reencode. Miről beszélünk?"
    Ha összébb nyomsz egy anyagot, akár azonos felbontáson, az reencode (kitömörítés, majd újratömörítés). (Pl. DVD9->DVD5, BD->DVD5/DVD9, stb.)

    "Ööö Sin City pl? Bazz mindjárt csinálok egy fényképet ahogy megy a tévén a dvd."
    Na jó, ez eléggé kivételes. Tudsz még többet is? Hány %-a ez az összesnek, 0,00000001?

    "Bazz homályos.... lehidalok mindjárt..."
    Mielőtt adrenalin-sokkot kapsz: ha valami HD-ban semmivel sem élesebb és részletgazdagabb, mint "simán", az igenis homályos, nem gondolod?

    "Tudod mi a homályos? Max a tévéműsor az a homályos."
    A tévéműsor eredeti, stúdiófelbontása ugyanúgy ~720x576, mint a DVD (4:3-ban). Persze analóg csatornákon áthaladva romlik valamelyest.

    "Hm az előbb mintha azt mondtad volna hogy nincs eredetid?"
    Nincs is. Az egyik vinyón van, a másik darabolva DVD-R-eken.

    "Egy irhato DVD 80Ft egy irhato BR 5500."
    Na és? Az átlag nézők a gyárit veszik. (Mellesleg a normális minőségű írható DVD az 120-150Ft. :P)

    "BR filmen semmi magyar content nincs."
    Ezt a baromságot meg honnan szedted? Bazz, meg sem nézted a linkeket, mi? Több filmen ott figyel a magyar 5.1, de legalább egy magyar felirat. Különben sok külföldi kiadáson rajta van egy csomó nyelven a feliratozás.

    "ÉS egyszer sem veszek lejátszót. Majd 20e ftért veszek.
    Akkor egyszer mégiscsak veszel. :)

    "Nekem még jó lesz. Most este is megnéztem két filmet, nagyon figyeltem hogy hol homályos meg hol szar, de nem láttam ilyet rajta. Szar a tévém kidobom a picsába."
    Látom, már csak az adrenalin beszél belőled.

    "Kérdés mit nevezünk otthoni eszköznek..."
    Átlagos CD- és DVD-lejátszók, hangkártyák.

    "Mint ahogy a képminőség sem."
    Mi van? A felbontás nem befolyásolja a képminőséget? Az előbb még a képminőséget tetted meg a HD-s lemezek egyedüli előnyének.

    "Vagy LP alapú..."
    Valóban.

    "Most SDnek a tévéadást mondjuk vagy a dvdt? A sima tévét vagy az LCDt?"
    Az SD és a HD jelzés a felbontásra vonatkozik:
    SD: ~720x576 (4:3), ~720x400 (16:9)
    HD: 1280x720, 1920x1080
    Az sima adás eredeti felbontása és a DVD SD-s. A sima CRT tévék (mert hogy van már HD-s is) felbontása is SD körüli (kisebbek rosszabbak, nagyobbak valamivel jobbak [így már azokon is ki tud jönni a különbség... Próbáltam.]). A kisebb LCD tévék SD-sek, a nagyobbak HD-sak.
  • narumon
    #81
    "Aham, és semmit sem számít, hogy sokkal életszerűbb a kép?"

    Életszerűbb? Miért?

    "De mindegy, lényeg, hogy attól, hogy számodra ennyire nem számít a dolog, nem következik, hogy nem számít a dolog. Ahányan töltik a HD-s cuccokat, igen sokaknak számít "valamicskét" a dolog."

    Mhm ezzel az erővel azt is mondhatom hogy kurvasokan töltenek le dvdt nekik meg nem számit. Ez igy baromság.

    "Számodra ez a kurvajó, számomra már rég nem. Kevés."

    Vegyél BR vagy HDDVD lejátszót.

    "Tévedés, kb. az összes kiadott film letölthető eredetiben is. De nagy részükből van 1080p@DVD9-es rip is (reencode)."

    Reencode. Miről beszélünk?

    "Én nem láttam még olyan filmet, ami szándékosan hományosítva lett volna."

    Ööö Sin City pl? Bazz mindjárt csinálok egy fényképet ahogy megy a tévén a dvd. Bazz homályos.... lehidalok mindjárt... Tudod mi a homályos? Max a tévéműsor az a homályos.

    "Miről beszélsz? Itthon 8-9e Ft egy Blu-ray film (link, link, stb.), ami - a tecsó gazdaságos B movie-kat és egyéb ömlesztvényeket kivéve - 2-3x-os ár. A lejátszót meg csak 1x kell megvenni."

    Hm az előbb mintha azt mondtad volna hogy nincs eredetid? Egy irhato DVD 80Ft egy irhato BR 5500. BR filmen semmi magyar content nincs. ÉS egyszer sem veszek lejátszót. Majd 20e ftért veszek.

    "Én nem mondtam, hogy a DVD fos, csak azt, hogy kevés."

    Nekem még jó lesz. Most este is megnéztem két filmet, nagyon figyeltem hogy hol homályos meg hol szar, de nem láttam ilyet rajta. Szar a tévém kidobom a picsába.

    "2. Az otthoni eszközök még a CD 16 bitjét sem adják vissza tökéletesen"

    Kérdés mit nevezünk otthoni eszköznek...

    "3. Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség,"

    Mint ahogy a képminőség sem.

    "4. Mindezek miatt máig a legtöbb high-end audiorendszer CD alapú."

    Vagy LP alapú...

    "mint a HD az SD-hez képest,"

    Most SDnek a tévéadást mondjuk vagy a dvdt? A sima tévét vagy az LCDt?
  • dez
    #80
    (De amúgy már 20 éve 4x-es felbontásnak mondatott pl. a 640x480, mint a 320x240. Esetleg az outsiderek mondták ezt 2x-nek.)