140
  • Zsoldoskatona
    #140
    A mi napon tíz, azaz 10 éves lett ez a cikk és az AdBlock ma is remekül teszi a dolgát. Szerencsére nem csak a gonosz erői munkálkodnak ezen a világon.
  • TheCow
    #139
    Nem akartam szándékosan kiforgatni, sajnálom ha így ment át.

    A reklámot tiltani (ha van rá technikai-jogi stb. lehetőség és igény) mindenkinek saját ügye, ez a része teljesen rendben van. Bármikor kimehetsz a szobából ha reklám van, átlapozhatod a hirdetést az újságban stb. Max a neten ez inkább aktív mint passzív szerepbe hozza az embert. Nem szeretném a spammelőket és bannertemetőket védeni.

    Visszatérve azonban a "társadalmi haszontalansághoz", amivel továbbra sem értek egyet, ha a tartalmat előállítók és ebből megélők (legyenek cégek, vagy emberek) nem szolgáltathatnak reklámot, akkor ki fogja megfizetni az ő munkájukat? Az egyértelmű, hogy egy-két kivétellel (pl. HBO) ezek nem az előfizetési díjból működnek. Mondjuk eltűnne az összes újság, TV csatorna, rádió, internet oldal aki MIND a reklámból él.

    Valószínűleg létrejönnének a helyükön újak (pl. legyenek blogok, vagy hívjuk bármi egyébnek) de egy bizonyos méret felett ezek ugyanúgy csak üzleti alapon tudnak működni (kivéve a szamaritánusokat, jótékonysági szervezeteket, és az altruista időmilliomosokat) és csak visszatérnénk a kiindulási helyzetbe, max nem index-et meg google-t nézne a többség. Mondjuk, hogy ezek az elején honnan szednék a híreket, az egy jó kérdés (egymástól lopkodnák?), vagy ki közvetítene professzionális módon, teljesen átfogóan, felépítve, megszerkesztve egy sporteseményt, kultúrális rendezvényt, stb-t. ahol van mondjuk 100 helyszín (a nézők mobiltelefonnal meg PDA-val?) -> Igen, írhatok pl. konferencia blog-ot és ennek is megvan a maga létjogosultsága, de ha profi módon teszi ezt valaki, azt csak a saját (szabad)idejéből tudja feláldozni, amikor nem dolgozik (mást). Ha meg ez a munkája, akkor szeretne feltételezhetően ellentételezést kapni érte. Egy bizonyos méret felett képtelenség átlátni mindent, és sajnos lehet 1 vagy 10 jó blogger, de ha mondjuk 1 000-en szerkesztenek valamit, ott már óhatatlanul is bekerülhet olyan tartalom, ami nem üti meg az elvárt színvonalat Lásd a nagyon jó videók a YouTube-on vs. a rengeteg szemét. Vagy a Wikipedia körüli botrányok, ami nem von le semmit a kezdeményezés értékéből és nemes céljaiból, csak egyszerűen rávilágít az emberi természet gyarlóságára. Meghamisított személyiségek, bejegyzések, viták a szerkesztési elvekről, hierarchiáról a tényleges szerkesztés helyett, stb. Érdekességképpen, a felhasználók 2 százaléka állítja elő a tartalom 70%-kát! (az angol nyelvűben)

    Illetve, hányan nem használnak egyáltalán Google-t elvi alapon, ami szintén a PPC hirdetésekből tartja el magát és jelenleg bőszen vásárolgatja az egyéb csatornákat?

    Vagy ott van pl. a ted.com, amit egy privát nonprofit alapítvány működtet és a BMW támogatja, de baromira nem zavar amíg ingyen hozzájuthatok, minőségi előadásokhoz, érdekes emberektől, akiket valószínűleg soha nem hallhatnék Magyarországon.

    És igen, a reklám befolyásolja a tudatot vagy akár a tudatalattit, nem feltétlenül csak a "buta" emberekét, ez tény.
  • m4G1c
    #138
    "Érdemes ezt elmagyarázni egy háziasszonynak, vagy egy egyedülálló anyukának, aki mondjuk nem tud senkit elhívni magával vásárolni. Ja, hogy ő nem tudja mi az a kontrasztarány meg válaszidő."

    erre vannak tán a tesztek... különben a technikai adatokkal is próbálják megfogni a népet, lásd digitfényképezők. ("a több biztos jobb")

    amúgy az eredeti témánál maradva: ha már ismertek az ad-szerverek, akkor miért szarakodik mindenki blockerekkel? DoS-t nekik, úgy 50000 gépről. így senki nem hibás, mert nem egymagában okozta volna a szerver végét - ráadásul az ad-s gép pont a sok-sok letöltésre készült, nem?
    minden nap 5 percet szánna erre az a félszázezer ember, aztán cégek úgyis ellennének a helyreállítással utána : )
    (meg persze azért nem árt valami csúnya, rosszindulatú kódnak álcázni a scriptet, nehogy már gyanúba keveredjen bárki is)
  • Penge4
    #137
    "ez itt ok-okozati összefüggés lenne?"

    Olyasmi, de nem konkrétan, inkább közvetetten. De ezt a részét lezárom, mert kiforgattad a szavaimat a melóssal kapcsolatban is.

    "Másképpen, explicite azt kijelenthetjük ezek szerint, hogy a haverra nem hatnak a reklámok?"

    Na akkor kurvarészletesen és tömören leírom: A boltok polcain nem várom el, hogy fehér dobozokon fekete félkövér felirattal legyen rajta a márka. Ugyanúgy használhatják a "ilyen olyan tisztítóhatás" meg "természetes eredeti aroma" és hasonló marketingszövegeket DE akkor azért megyek a boltba, hogy vásároljak, tehát átnézek mindent. Az elején lehet, hogy sokáig fog tartani, de egy idő után meg lehet szokni. Később, meg ha esetleg változik, akkor amikor legközelebb megyek: Jéé, megváltozott annak az xy-nak a címkéje, ami a múltkor szar volt. Na kipróbálom megint.

    "Érdemes ezt elmagyarázni egy háziasszonynak, vagy egy egyedülálló anyukának, aki mondjuk nem tud senkit elhívni magával vásárolni. Ja, hogy ő nem tudja mi az a kontrasztarány meg válaszidő."

    Ehh wazze, a legtöbb férfi meg nem tudja, hogy az akármilyen kajához mennyi cukor kell, arra hagyatkozik, amit leírnak, aztán jól elbassza, mert kispórolt szar minőségű cukrot vesz. És gondolom élelmiszert gyakrabban és rendszeresebben vesz az ember, mint plazma TV-t. Amúgy meg ott is ott alatta a leírás, de mikor láttad egy reklámba, hogy elmondták volna, akár csak nagyvonalakban, hogy mi az a válaszidő, vagy kontrasztarány?

    "Ez ugyancsak azt feltételezi, hogyha vásárolni szeretnél, akkor legyél polihisztor minden termékkategóriában, különben megszívod."

    És egy egyedülálló valaki, aki nem tudja mik ezek nyugodtan elhívhat valakit, gondolom minden embernek vannak ha nem is barátai, de legalább olyan ismerősei, akik elmennének vele. Ilyen dolgokat nem vesz minden nap az ember.

    A reklámok lényege csupán a gyenge jellemű emberek tudatalattijának megcélzása, befolyásolása.
  • AranyKéz
    #136
    << vagy egy atomerőmű mellett >>

    Atomerőmű mellett max a vízgőzt szívja magába a fű.

    << És lehet az x beszállító figyel ilyenekre, az y meg tesz rá >>

    De ha valaki tesz rá, az kockáztatja hogy gyenge minőségű lesz az áruja és kevesebben veszik, valamint hogy megbasszák egy ellenőrzés alkalmával.

    << Nekem sem szimpatikus a környezetszennyezés és az ezeket a kérdéseket látványosan leszaró cégek, >>

    A zöldeknek jelenleg sokkal több joguk van belepofázni, mint bármely más rendszerben ^_^
  • TheCow
    #135
    Először is nem tudom miért kell személyeskedni (én sem tiszteltem meg senkit divatmajom vagy techb*zi kifejezésekkel), ettől még lehet véleményt mondani ugyanúgy. (szerintem)

    A "melósnak" nem azért van kevés pénze, mert reklámoznak termékeket (ez itt ok-okozati összefüggés lenne?), bár így összemosva társadalmi rétegeket nem lennék annyira biztos abban sem, hogy mindenki abszolút vagy relatív értelemben szegénynek minősül, azért mert fizikai munkát végez.

    A dolog érdemi részével kapcsolatban - ha már a tejes példánál maradunk, bár a konkrét termék vagy kategória lényegtelen - akár adalékanyag nélkül is adhat más tejet szerencsétlen tehén, mert lehet az Alpokalján zabálja a füvet vagy egy atomerőmű mellett. És lehet az x beszállító figyel ilyenekre, az y meg tesz rá. Az más kérdés, ezt hogy ellenőrzik meg kicsoda, de erre vannak a különböző hatóságok. Megint be lehet tiltani az x tejet (ha odafigyelünk az emberek egészségére), de általában "A" tejet hogyan tiltsák be? Vagy menjünk vissza az ősközösségbe, ahol 10-20 fős csoportok gondoskodnak magukról egy biogazdaságban?
    Nekem sem szimpatikus a környezetszennyezés és az ezeket a kérdéseket látványosan leszaró cégek, de meg tudom tenni, hogy nem veszem meg a cuccaikat, vagy hangot adok a nemtetszésemnek (akár itt az interneten is).

    A kipróbálás most sem tilos, ennek egyfajta ösztönzése a reklám. Ami jó, azt valóban úgyis megveszik jó eséllyel, de lehet észre sem veszik esetleg, ha nem kerül be a "köztudatba". Valószínűleg a haver sem úgy született, hogy végigkóstolt mindent, hanem valami alapján választott. Másképpen, explicite azt kijelenthetjük ezek szerint, hogy a haverra nem hatnak a reklámok?

    Vannak technikai adatok. Érdemes ezt elmagyarázni egy háziasszonynak, vagy egy egyedülálló anyukának, aki mondjuk nem tud senkit elhívni magával vásárolni. Ja, hogy ő nem tudja mi az a kontrasztarány meg válaszidő. Hát istenem, pech! Ez ugyancsak azt feltételezi, hogyha vásárolni szeretnél, akkor legyél polihisztor minden termékkategóriában, különben megszívod. Nem CSAK a márka alapján dönt az ember nyilván (pl. én is szeretnék dolgokat, de nincs rá pénzem), de az is egy szempont.

    Sehol nem védtem az agresszív reklámokat, és azokat, amelyek kéretlenül felugrálnak, teljesen irreleváns dolgokat mutogatva fűnek fának. Pusztán arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy "a minden reklám szar" kissé demagóg.
  • homeless
    #134
    Én ritkán nézek tv-t, de ha valami jó film van akkor az esetek 99%-ban a kibaszott reklám alatt alszok el és reggel kúrvaideges vagyok, hogy már megint elaludtam a tetves reklámok miatt.

    Amúgy rám nem hatnak a reklámok(ugyanígy vagyok a politikával is). Tv-be is sokszor végignézek egy 5 perces reklámblokkot és fel se fogom, hogy mit reklámoztak. Neten is amit nem tudok letiltani, azt meg se látom. Ha mindenki így gondolkodna akkor felesleges lenne reklámozni, de sajnos rengeteg befolyásolható ember van.
  • Penge4
    #133
    "én eljutottam hogy a Tv esetében már inkább fizetnék csak NE legyen benne reklám."

    HBO, HBO2....stb
  • zserrbo
    #132
    "Azt csodálom hogy azt még nem találta ki senki hogy pénzt lehetne kérni azért amire már elkeseredésemben én eljutottam hogy a Tv esetében már inkább fizetnék csak NE legyen benne reklám. Mondjuk mikor a nejemmen nagy ritkán Tv-t nézünk és van valami idióta reklám (megjegyzem vannak tényleg értelmesek is) egyrészt elkapcsolom másrészt mondom neki hogy ha legközelebb vásárolni megyünk figyelmeztessen hogy az adott cég termékéből még véletlenül se vegyünk semmit. "

    Egyetértek veled és én is ezt csinálom azon kívül, hoyg nem vagyok házas.
  • Penge4
    #131
    "Ezért káros a reklám össztársadalmi szempontból."

    Igen káros, mert el nem tudod képzelni mit élhet át egy csóró melós néhány vérlázító reklám láttán, aztán csodálkozol ha a gazdag picsádat szétlövi, amint a bankban intézed ügyeidet, nem akar bántani, de éppen útban vagy. Ő is szeretne 200 kilónyi arany smukkot, nyaralást Dubaiban most csak 99999999999999-ért és xy pezsgőt szücsölni egy jakuzziban. És neki már nem sok vesztenivalója van.


    "de pl. az összes tejet megiszod? Jobban ízlik a Coca Cola mint a Pepsi? Az összes ásványvíz egyforma ízű? Elkezdenéd egyesével végigolvasgatni, hogy mi van benne, és végül melyiket veszed? Végigkérdezgetnéd az összes ismerősöd, meg elolvasnád az összes fórumot, hogy melyik a legjobb? Minden egyes szirszar termék esetén?"

    Szomorú, hogy tejből különböző márkák vannak. Hányféleképpen lehet megfejni egy tehenet wazze? Azt is telebasszák minden szemét adalékanyaggal aztán szövegelnek hogy ne cigizz, ne piálj, ne szennyezd a környezetet...stb. Azt nem mondhatják, hogy ne is zabálj, mert hamarabb megdöglesz benne mint bármiben a nép meg bizonyítottan droid, aki a nyilvánvalót is csak akkor veszi észre ha nyíltan leírják neki szájbarágva.

    Az elején lehet bonyolult lenne, de megszoknád. Persze nem azt mondtam, hogy minden termékről tűnjenek el a márkajelzések, de magára a reklámra nincs szükség. Kipróbálod, haverod amit kipróbált ajánlja (ha megkérdezed tőle a saját akaratodból) azt is kipróbálod és egy idő után mindenki eldönti mi a jó. Marad a legjobb, marad a legolcsóbb, de még fogyasztható és marad a legeslegolcsóbb, a többi szar meg lemorzsolódik a picsába. Nincs is szükség másra, úgyis ezeket a rétegeket termelte ki a kapitalizmus.

    "Kint lenne a műszaki boltban 100 különböző plazma TV és soha egyiknek sem láttad a nevét sehol. Mi alapján döntöd el, hogy melyiket veszed?"

    Ebből látszik, hogy divatmajom vagy. Mond neked az valamit, hogy technikai adatok?

    "Egy komoly cég nem nagyon engedheti meg magának, hogy hazudjon a termékről. És ha hazudik is, általában elég gyorsan kiderül"

    Álomvilágban élsz. A felszínt látod, ami alatta van azt már nem. Mindenki hazudik. Aki orbitálisat hazudik, vagy rossz ember(eke)t kent meg beszopja és ez így szerves része a "rendszernek", mert a sok droid elégedett ezáltal, gondolván "működik az igazságszolgáltatás".

    "Egyébként pedig semmit nem kötelező megvenni!"

    Ez tetszik. Majd odamegyek eléd és elkezdelek pofozgatni azt mondogatva "Nem kötelező visszaütni." Vagy mész 130-al autópályán, elédszórok szögeket, végignézed, amint a kocsid fel van csavarodva egy fára a családoddal együtt, majd mondom, hogy mindez elkerülhető lett volna, ha Michelin gumit vásárolsz.

    "de lehet nyugodtabban megveszed a "márkás" karácsonyfaizzót, mint a kínai piacon azt, ami leégeti az egész lakást, nem?"

    Hát sorolhatnék példákat ahol egy kínai többet ér, mint egy márkás, de aki csak a bulvárhírekből tájékozódik és 2 évvel ezelőtti dolgokat emleget, annak felesleges.
  • TheCow
    #130
    Ezért káros a reklám össztársadalmi szempontból.


    Mondjuk érdekes lenne az a helyzet, ha szeretné az ember elvégezni a napi bevásárlást (már aki szokott ilyet) és a boltban csupa olyan terméket látna, amit még soha nem látott előtte és a nevével sem találkozott. Mondjuk lehet a cukorból megvennéd ami a legolcsóbb, de pl. az összes tejet megiszod? Jobban ízlik a Coca Cola mint a Pepsi? Az összes ásványvíz egyforma ízű? Elkezdenéd egyesével végigolvasgatni, hogy mi van benne, és végül melyiket veszed? Végigkérdezgetnéd az összes ismerősöd, meg elolvasnád az összes fórumot, hogy melyik a legjobb? Minden egyes szirszar termék esetén?

    Ezt a "márkák eltüntetése" kísérletet egyébként valóban elvégezték, és az lett az eredménye, hogy az emberek órákon át bolyongtak a boltban, mire be tudtak vásárolni.

    Miért olvasod az Sg.hu-t? Ez is egy márka, és urambocsá reklámozhatják is más oldalakon. Miért nem a jóskapista.hu híroldalt látogatod? (Nem dolgozom az sg-nél, a környékén sem).

    Kint lenne a műszaki boltban 100 különböző plazma TV és soha egyiknek sem láttad a nevét sehol. Mi alapján döntöd el, hogy melyiket veszed? Mondjuk lehozza az X újság egy cikkben (pártatlan-fizetett, hogy döntöd el?), hogy az akármilyen kínai TV a legjobb a világon, és 20 barátod is ezt mondja (akiből mondjuk az 1-ik befolyásolja a többi 19 véleményét). Nekik elhiszed, hogy tényleg így van? (Egyébként ez is reklám, csak úgy mellékesen).

    Ha a reklámban azt mondják, hogy a Philips képcső mondjuk 100 000 óra élettartamú - és erre adnak esetleg garanciát is - azt kevésbé hihető? Ha kiderül, hogy nem így van, mekkora botrány van belőle? A negatív hírek pillanatok alatt elterjednek, erre sokkal fogékonyabbak vagyunk, mint a "jóhírekre". Egy komoly cég nem nagyon engedheti meg magának, hogy hazudjon a termékről. És ha hazudik is, általában elég gyorsan kiderül -> Egyébként pedig semmit nem kötelező megvenni!

    Szóval lehet, hogy "haszontalan" gondoljuk a reklámokat - és természesen van olyan is ami zavaró - de lehet nyugodtabban megveszed a "márkás" karácsonyfaizzót, mint a kínai piacon azt, ami leégeti az egész lakást, nem? Ja, vagy csak legyen olcsó, meg ingyen, mert az a király?

    Egy normális reklám (márka) mögött tartalom is van, a reklám egyik funkciója hogy segítsen eligazodni az óriási választékban.

    Most arra az aspektusára direkt nem tértem ki a dolognak, hogy Magyarországon miért gondolja azt mindenki, hogy "neki jár" és INGYEN? Ez valami rossz beidegződés, el kéne már felejteni, hogy az állambácsi a seggünk alá tolja a dolgokat, meg kihúz a szarból ha mi magunk nem vagyunk rá képesek.

    Igen, más szempontból ingyen sokkal jobb zenét letölteni, de ennek az egész jelenségnek is számos háttér-oka van, a kiadók elhibázott finanszírozási modellje, az internet mint csatorna ignorálása, és használható értékesítési modell kidolgozása helyett fenyegetőzés, meg a felhasználók üldözése. De egyébként ha meg akarok venni egy adott Cd-t, akkor engem baromira nem zavarna, ha ugyanannak az előadónak ajánlanák egyúttal egy másik Cd-jét.

    Az agresszív reklám egyébként nyilvánvalóan baromság, nem ez a megoldás. Az összes kutatásból kijön, hogy a layer-ek meg különböző felugráló szarok zavarják legjobban az embereket. -> ez már a hirdető dolga, hogy mit használ...
  • JTBM
    #129
    Per pillanat én minden reklámot blokkolok az otthoni gépemen.
    A html-be közvetlenül beleírt szöveges reklámok átjönnek, pl. expressz.hu szöveges hirdetései.
    Semmilyen más hirdetés nem jön át.
  • Penge4
    #128
    "Letöltöd a netről a kedvenc műsoraidat és a számítógép előtt nézed meg a TV helyett..."

    Azzal nem blokkoltam, csak alternatív megoldást találtam.
    De még mindig várom az állítás tényekkel való alátámasztását miszerint "Minden reklámot lehet blokkolni."
  • JTBM
    #127
    "Nem értek egyet a főoldalom megjelenő "disznófejekkel" sem, de azt is tudni kell hogy az ilyen hirdetésből lényegesen több pénze folyik be az oldalnak, mint egy normál banner-ből."
    Nekem fel sem jön a disznófej, mert szvsz. a cégem már eleve kiszűri, pedig nekem itt nincs lehetőségem semmilyen szűrőt feltenni.

    Az idegesítő reklámoknak két hatása van:
    - Elmennek az emberek. Pl. régebben rendszeresen olvastam a figyelo.hu-t (ma fn.hu) De a reklámok miatt már több éve fel sem léptem az oldalra. Ugyanez lett a sora az index.hu-nak is. Nincsenek már bent a favoritok között sem...
    - A hozzáértők blokkolják a reklámokat - mindent. Nálam otthon gyakorlatilag semmilyen reklám nem jön fel. Kivételek vannak, de azok is mind szövegesek. Lustaságból nem oldalanként blokkolok, mert az túl sok meló lenne, hanem mindent egyszerre.

    Hát ez van. Az idegesítő reklámok gyártói jól megszívatják a többieket. Aki meg ráengedi a site-jára őket, az folyamatosan elveszíti a látogatóit...
  • JTBM
    #126
    "De csak hogy szőrszálhasogató legyek: TV-ben hogy blokkolod a reklámot? Értem ez alatt a képernyő felső sarkában lévő Gigasztár és Győzike "bannereket" is"
    Letöltöd a netről a kedvenc műsoraidat és a számítógép előtt nézed meg a TV helyett...
  • gkalcso
    #125
    A dolgoknak megvan a helye. Az internet lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy megjelenjen "rajta". A reklámok viszont azok a dolgok, amik nem a helyükön vannak, hanem betolakodnak oda, ahova nem valóak. Az a feladatuk, hogy egy-egy forgalmas helyről a figyelmet egy kevésbé forgalmas és nem odaillő helyre tereljék.

    A google csinálja jól. Az emberek keresnek. Ők találatot adnak(irányítják a figyelmet és közben beszedik a "reklám" díját.

    Ez az oldal is irányítja a figyelmet(mondhatjuk, hogy reklám). IT/Tech és a tudományos dolgok miatt olvasom. A cikkírók ugyanazt teszik, mint a reklámkészítők, csak ők egy adott témában, rendszerezetten, és sokkal kultúráltabb formában. Köszönet nekik.
  • echo
    #124
    Azért szerintem az király, hogy a kapcsolódó cikk az asware, spyware. tényleg ugyan az a kategória :)
  • gvkerekes
    #123
    Ezzel az a baj, h én személy szerint minál többet látok egy reklámot annál inkább megutálom és nem akarom megvenni. Ha miközben böngészek még csak le se tom lőni akkor ezzel nem csak a terméktől de még a böngészéstől is elmegy a kedvem :S A másik, h aki vmit akar venni az úgy is utána néz. Sztem a lelőhetetlen hirdetés helyett olyan honlap kéne ahova ezeket a hirdetéseket összesítik igy aki tényleg kiváncsi rá az meg is találja.
  • huuu
    #122
    DE KÖNYÖRGÖM! EZ A CIKK IS EGY RELÁM(:
  • qwas
    #121
    Azt csodálom hogy azt még nem találta ki senki hogy pénzt lehetne kérni azért amire már elkeseredésemben én eljutottam hogy a Tv esetében már inkább fizetnék csak NE legyen benne reklám. Mondjuk mikor a nejemmen nagy ritkán Tv-t nézünk és van valami idióta reklám (megjegyzem vannak tényleg értelmesek is) egyrészt elkapcsolom másrészt mondom neki hogy ha legközelebb vásárolni megyünk figyelmeztessen hogy az adott cég termékéből még véletlenül se vegyünk semmit.
  • sonicXX
    #120
    Ha Te havi negyed vagy fél millát keresnél netto, téged érdekelne az a véleményed amit az előbb leírtál ide? :) Gondold át!
  • sonicXX
    #119
    Van egy aranyigazság amúgy: a fogyasztói társadalom egy szép napon fel fogja zabálni saját magát (csak előtte még felzabálja a világot, a környezetet).
  • sonicXX
    #118
    "Meglepő, nogy nem hallom a "környezetvédők" ilyen irányú igyekezetét!"

    Nem annyira meglepő ez. A környezetvédelem egy olyan biznisz, amiből kiválóan meg lehet élni, ezért egyeseknek (lobbistáknak, politikusoknak, stb) elemi érdekük hogy folyamatosan szennyezzük a környezetet.

    "társadalom-össz-agyilag" káros:
    A kollektív mentálhigiéniát szándékosan (és nagymértékben) rongálja.

    Amúgy teljesen egyetértek, korrekt és jó gondolatok amiket írsz.
  • halgatyó
    #117
    A programmozók akik a blokkolhatatlan hirdetéseket próbálják elénktólni, nos ugyanazok az emberek értelmes dolgot is csinálhatnának. Például a már említett adatbázist, amely tartalmazná az össze boltok, mesteremberek és vállakozások termékeit, árait, pár fontosabb jellemzőit.

    Pusztán adatokat, szigorúan névsor szerint, vagy az adatlekérő rendezési sorrendje szerint. Pl. ár, kerület ill lakóhely vállakozási méret szerint, stb.
  • halgatyó
    #116
    Ezt a Pónya Pétert meg kellene találni és "kicsiholni" belőle hogy kik a megbízói
  • sonicXX
    #115
    Szerintem az ilyen monitort kitakaró reklámhulladékkal semmit se lehet érni. Ha az ember egy oldalra felmegy, nem azért megy fel rá, mert nem akarja látni ami ott van, hanem mert látni akarja (meglepő nem?). Látja hogy valami ebben a céljában zavarja (mert a tökéig ér a reklám és nem látszik tőle az oldal), és kattint az ikszre, tojik arra hogy mi volt rajta, mert nem azért jött hogy hülye marketing bullshit-et olvasson. Szerintem ilyen reklámra valaki maximum véletlenül kattint, vagy szellemi fogyatékkal él és azért.

    Ahogy a büdös reklámok elfoglalnak minden négyzetmilliméternyi közterületet lassan, úgy az interneten is ez lesz. Ha a reklámcégeken múlna, már a szemünkbe vagy egyenesen a látóközpontba sugároznák a semmit érő vackaikat. Az ember immunissá vált a reklámra. A következményeire viszont nem. Főleg itt az interneten: csökkenti a sávszélemet (amiért fizetek), szétzabálja a memóriát (amit megvásároltam), foglalja a helyet a vinyón (ami szintén nem volt ingyen), foglalja a helyet a monitoron (fölöslegesen), esetleg random bedönti a böngészőmet (ami dühítő) vagy eltünteti az egeremet (ami vérforraló).

    Jogom van úgy döntenem, hogy nem vagyok hajlandó 2x akkora vinyót, 2x gyorsabb CPU-t és GPU-t, 2x akkora memóriát, 2x akkora monitort és 2x akkora sávszélességet FIZETNI csak azért hogy a reklámok mellett is elviselhető maradjon a teljesítmény. Véleményem szerint ez a fogyasztók közvetett módon való megkárosítása.
  • halgatyó
    #114
    Meg kellene végre érteniük a reklámiparból élősködőknek, hogy minden ember pontosan azt a pénzt költi el, amit megkeres. Egyetlen petákkal sem többet vagy kevesebbet.

    Ha nem külföldi nyaralásra költöm a pénzemet, akkor ruhára, ha nem ruhát veszek, akkor hőszigetelésre költöm, vagy kajára, vagy cipőre vagy hőszigetelt ablakra vagy könyvre....
    De összességében pontosan annyit költök el, amennyit keresek.

    Ezért káros a reklám össztársadalmi szempontból.

    1.) rengeteg pénzbe kerül, sokan nagyon jól élnek belőle. Cégek alapulnak ezen az ál-iparágon, minden tárgyi eszközükkel (cég-épületek légkondival, cégautók, hosszú combú titkárnők, stb) EZT VALAKINEK MEG KELL FIZETNIE. A reklámozott termék árában.

    2.) Az emberek valós, reális szükségleteit eltorzítja, a gyenge akaratú emberek viselkedését és igényeit alapvetően meghatározza ill. megváltoztatja.
    A reklámipari kutatások eredményeit MÁS, ALJAS CÉLOKRA IS FEL LEHET HASZNÁLNI éppúgy mint a génkutatásokét, az atommmag-kutatásokét.
    És fel is használják! Ezerszer gyakrabban, mint az említett félelmetes nevű tudományokét. Naponta tapasztalom.
    Mégis az emberek nagy része nem az agybefolyásolási kutatásoktól fél, hanem a génkezelt kukoricától meg az "atomsugárzástól" ... gondolkodás nuku.

    3.) Az emberek reális, jogos, értelmes szükségletei helyett irreális igényeket hoz létre. A kielégíthetetlen igények, a soha meg nem valósuló álmok súlyos hatással vannak a személyiségre. Ennek társadalmi kárát egyre sűrűbben tapasztalhatjuk, hadd ne fejtsem ki.

    4.) A reális, valós szükségletek és a józan mérlegelés helyébe lépő igények és fogyasztás a környezet szennyezésében is szerepet játszik. Meglepő, nogy nem hallom a "környezetvédők" ilyen irányú igyekezetét! A reklámipar ellen kellene leginkább fellépniük, ehelyett az atomenergia ellen, a géntechnológi ellen, az autózás ellen, stb. lépnek fel.
    Ál-környezetvédelem ez, operett-fajankókkal.

    5.) A reklámipar tartja el az internetet? Sok ember számára ez a látszat. Valóban, ha nem tolonganának a pofánkba a reklámok egyes portálokról, akkor bizony fizetni kellene értük. DE VAJON NEM FIZETJÜK MEG más téren? Dehogynem. A reklámozott termnékek árában bennevan a teljes internet ára, benne van a reklámterjesztési költség, benne van az adserveradverticum kifejlesztési költsége, és a reklámiparból igen jól megélők fizetése, cégautója....
    Én azt állítom, hogy a reklámipar ugyanúgy eltorzítja a gazdasági viszonyokat, mint a szocialista állami támogatás. Valahol sokszoros árat fizetünk azért, hogy LÁTSZÓLAG ingyen internetezünk.

    Összefoglalva: a reklámipar össztársadalmi szinten káros gazdaságilag, erkölcsileg, kismértékben egészségileg, és amire nincs kifejezés: társadalom-össz-agyilag (na erre találjon valaki egy szót)
    (Ez utóbbi mondatból látszik, hogy mekkora hatalom van annak a kezében, akik az emberek közötti kommunikációt, a nyelvünket, a szavainkat, kifejezéseinket a kezében tartja! Ez talán fontosabb tanulság, mint az előző 4 hozzászólásom)
  • Penge4
    #113
    A Flasht én is betiltanám, értelmetlen hülyeség, a full flash-es oldalakat meg már jobban utálom mint a Gportálosakat, pedig azok se semmik.
    Webes videóra meg ott van például az ogg. Licencmentes, nyílt forráskódú és sokkal jobb minőségű, mint a ratyi flv és még a mérete sem akkora, mint mondjuk egy wmv-nek vagy mov-nak.

    A JavaScript viszont némely esetben hasznos, de már azt is túlzásba viszik.
  • qwas
    #112
    Egyetértek azokkal akik azt mondják hogy csak azokat kell blokkolni amelyikek szemtelenül az ember képébe ugranak. A többiről meg nem kell tudomást venni. Mondjuk engem szerintem nem zavarnak annyira mert nem jutottam el arra a pontra még hogy bármit is blokkolnom kéne. Mondjuk mobil interneteseknek más a helyzet.

    Annyit még azonban hozzá tennék hogy több mint 10 éve használom az internetet és a reklámok megjelenése előtt is volt élet. Volt tartalom amit érdemes volt olvasni mondjuk jobbára angolul de volt.
  • halgatyó
    #111
    Az a baj, hogy túlságosan elcsicsázták az internetet. A html formátum minden funkciót kielégít, amire a böngésző embernek szüksége van az INFORMÁCIÓK megszerzéséhez. Szöveges és képi információ, továbbugrás lehetősége, stb.

    A valóságban az információk és tudás eltárolásában még azt a lehetőség-halmazt sem használják ki, amit a hagyományos html nyújtani tud. Bárki fellapozhat egy egyetemi jegyzetet vagy egy tudományos könyvet: MEGTALÁLJA UGYANAZT AZ INTERNETEN?

    NEM!

    Ehelyett van egy rakás borzalmas szar, ami nem a böngésző embernek, hanem valami reklámiparból élő szemétnek az érdeke.

    Betiltanám a javascriptet és a flashplayer csak-online változatát! Amíg ezek léteznek, addig az internet felől azt csinálnak a gépünkkel amit csak akarnak.
  • halgatyó
    #110
    Más a helyzet, ha én kérem az újdonságokat egy-egy termékről. Csak egy példa: mivel éppen házfelújítok, minden ezzel kapcsolatos dolog érdekel.

    Ám a reklámoknál sokkal hasznosabbnak tartanék egy kereső adatbázist, amiben mindent megtalálok amit keresek, de nem tolakszik a pofámba az, amire épp nincs szükségem
  • halgatyó
    #109
    Asszem tömegmozgalmat kellene alapítani. A legtolakodóbban reklámozott termékeket CSAK AZÉRT SE vásárolni, és erre minél több embernek felhívni a figyelmét.

    Talán majd megértik hogy mekkora disznómocskok.

    Törvényi úton kellene betiltani a KÉRETLEN reklámokat, mert sokkal dühítőbb és károsabb mint a gyermekpornónak titulált nemtudommi.
    Ugyanis a kéretlen reklámok naponta sokszor tolakodnak a pofámba. Dögöljön meg aki kitalálta.
  • Dany007
    #108
    Én speciell a reklámmal is meg a reklám blockolással is egyetértek.
    Sz.tem teljessen át kéne gondolni ezt az egészet.Az a gond hogy a sok buta agyondiplomázott marketinges csak a megszokott sablon szerint képes gondolkodni. De az interneten ez nem megy. Csinálhatnak akármit előbb vagy utóbb úgyis lesz rá valami megoldás. Eddig is így volt ezután is ez lesz. Az interneten nem lehet azokat a szabályokat alkalmazni amit egy TV adónál vagy újságoknál vagy bárhol máshol. Eddig is feltörténk az összes létező másolásvédelmet, az összes reklámot előbb utóbb blockolták. Mindig lesz valami megoldás.
    Ezért teljessen új szemszögből kéne megközelíteni a dolgot.
    Az tény, hogy egy oldal másból nemtud megélni mint a reklámok. És a webszerkesztők meg programozók designerek serverek bérlése fenntartása stb stb stb mindet pénzért csinálják.
    Viszont az ilyenek mint az SG-n is az a disznófej...Hát undorító! Mit akarnak ezzel elérni ? Fogalmam sincs, mert amit megjelenik az az első dolgom hogy a bezár gombot keresem és szarok a reklámra.
    Komolyan mondom a mai nap vagy 15x jöttem már az SG.hu-ra hogy hátha van valami új hír, és mindanyiszor kinyomtam a reklámot persze, de nem tudnám megmondani miről szólt vagy mit reklámozott! Miért ? Mert hiába látványos, belemészik az ember pofájába és arra ösztökéli hogy tűntesse el minnél előbb. De tényleg nemtom miről szól a reklám xD Nemhogy nem kattintok rá mégcsak meg se nézem mi az. Ez egy abszolút rossz módszer a reklámozáshoz. Hót topa lehetett az aki ezt kitalálta, látszik rajta hogy kb 2 órát netezett életében. Röhej.
    Biztos vagyok benne, hogy ahogy a TV-ben is itt is ki tudnak találni olyan reklámokat ami leülteti az embert a TV elé és megakarja nézni. Mert már magyar o.on is van pár ilyen amit szivessen végignézek mert teccik ötletes pofás frankó. De ez az ember pofájába ugró szarságok röhejessek...
  • kIsZuP
    #107
    Nem a marketingben dolgozom, de tény hogy vannak hozzá fűződő érdekeim, ezt nem tagadom.
    Egyébként egy szóval sem mondtam, hogy a reklám minden formájával egyetértek, például a pop-up, pop-under ablakokat én is blokkolom, mert iszonyatosan idegesítőek tudnak lenni és rengeteg időt, elvesz mire bezárogatja az ember. Nem értek egyet a főoldalom megjelenő "disznófejekkel" sem, de azt is tudni kell hogy az ilyen hirdetésből lényegesen több pénze folyik be az oldalnak, mint egy normál banner-ből.

    [i]"mert ha fejenállnak a marketinggecik és a seggüket a földhöz verik, akkor sem fog egy kibaszott bannerre sem rákattintani, vásárolni meg még annyira sem."[i]
    A reklámzóknak nem is feltétlen az a céljuk hogy most azonnal vásárolj valamit, sokkal inkább az hogy benne legyen a köztudatban, az emberek azt higgyék róla hogy milyen szuper az adott termék/szolgáltatás (és most itt nem az a lényeg hogy tényleg az-e). Pont ezen dolgok miatt a legtöbb esetben nem a kattintásokért fizet a hirdető, hanem a letöltésekért.
  • who am I 7
    #106
    Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.ROhadjonak el a marketinges köcsögök

    Ha valami jó akkor annak úgyis hire megy, nem kell neki nagy reklám, ha meg szar és csak profitálni akarnak a férgek a hülyékből...
    akkor rohadjanak el a piramis"játékos"/ügynökös gyökerekkel együtt
  • Pluskast
    #105
    Na igen ez mag a másik fele. Mindenki nagyon jól tudja, hogy a worm illetve a trójai faló az ilyen mocsok pop up reklámoknak köszönhetően kerűl be a gépbe és általában mindenki kerülei az ilyen jellegű oldalakat mert 100% hogy benyal egyet. Namost ha ezeket blokkolni sem tudom..... nem folytatom.
  • Tercsd #104
    Ez a cikk is egy bazi nagy reklám a reklámcégnek szerintem.
  • Zotyoo
    #103
    Ha nem akarsz rákattintani, az a te dolgod, de ettől még nem kell blokkolni, mert bizony egy server fenntartása is pénzbe kerül, és nem a "marketinggecik"-kel cseszel ki, hanem a látogatott oldallal.

    Nemrég én is elkezdtem blokkolni a reklámokat, mert az ilyen zenélő, meg video reklámokkal túllépték a határt. Viszont ettől függetlenül nem tartom helyes megoldásnak.

    Szerintem addig nem veszélyes egy reklám amíg nem igényel plusz munkát a figyelmen kívül hagyása, gondolok itt a malacos őrületre, amit be kell zárni, mert addig nem látod rendesen a tartalmat.
  • Zotyoo
    #102
    Én úgy tudom reklám letöltésenként kapják a pénzt, nem pedig oldal látogatottság alapján. És ha a reklámokat blokkolod, akkor nem számít hogy látogató vagy, abból semmi bevétele nincs az oldalnak.
  • Penge4
    #101
    "Mint már azt előttem is leírták néhányan, az interneten található tartalmak nagy része ingyenesen elérhető bárki számára."

    A nagyszerű logikáddal arra az apróságra nem jöttél rá, hogy aki blokkolja az valószínűleg nem azért blokkolja, hogy lassabban (ha csak pár ezred másodperccel is) induljon a böngészője a reklámblokkolója esetenként nagyon hosszú feketelistájának betöltése miatt, hanem mert ha fejenállnak a marketinggecik és a seggüket a földhöz verik, akkor sem fog egy kibaszott bannerre sem rákattintani, vásárolni meg még annyira sem. A TV-nél ugyanígy. Ha akkor megy a TV-ben az adott film és megnézném, akkor is inkább letöltöm torrentről az arányomat rááldozva, minthogy elviseljem a félóránként 10 perces reklámokkal való megszakításokat meg az oldal 3 sarjában lévő szarokat.

    "akik éveket tanulnak, rászánják energiájukat, idejüket, hogy megosszanak velünk valamit, annyit megérdemelnek, hogy megtiszteljük őket azzal hogy nem tiltjuk le a reklámokat, így támogatjuk őket néhány forinttal."

    Miért velük takarózol? Gondolom valami marketing érdekelt lehetsz, azok szoktak így ferdíteni. Nem azokat támogatjuk vele, azok bárhol el tudnak helyezkedni. Ha csak fizetős oldalak lennének a neten, akkor is valakinek meg kéne írni, cikkeket kéne lehozni. Ha meg túl sok a bannerletöltés és kevés a vásárlás, akkor a cég változtat a szerződési feltételein és nem ad pénz a kattintásért/bannerletöltésért (lásd: TeszVesz).

    Ja és nem azt mondtuk, hogy ne legyen reklám, csak olyan reklámok legyenek, amik blokkolhatók és lehetőleg olyan helyen, ahol összehúzza a frame-et és nem marad ott a fehér keret.