246
Ki melyikben hisz? Melyik irányítja az életünk? Vélemények, nézetekre vagyok kíváncsi!
  • Aquir
    #246
    ezzel elkéstél :P :D
  • kriszwells
    #245
    Ma 22:10-től m2-n a témához illő műsor :)
  • sz4bolcs
    #244
    mindent meg lehet magyarázni.. :D
  • Aquir
    #243
    biztos a tudatalattid az oka :)
  • sz4bolcs
    #242
    Nem ijedtem meg tőle.
  • pipeppers
    #241
    Hát igen, ez a baj az előrelátással, hogy nem lehet tudni, hogy tényleg előre látod, vagy csak látsz valamit és akkor már hiszed, hogy annak úgy kell történnie. Örök kérdés. Pedig én eléggé fogékony vagyok az ilyen kérdésekre, azt hiszem...
  • Aquir
    #240
    öngerlyesztő fojamat :P
  • pipeppers
    #239
    megijedtél-helyesen
  • pipeppers
    #238
    Arról szó sem lehet, hogy úgy meilyedtél az álomtól, hogy az volt a bukás oka?
  • nyaSGem
    #237
    "Tök tuti, volt, hogy átmegyek vizsgán..
    Erre megálmodtam, hogy megbukok. És így lett."

    Kedves Szabolcs!

    Na itt jön az ami a te szemszögedből fontos! Magánügyed eldönteni, hogy szerinted ez az álmod és az utána következő esemény minek tudható be. Nincs sok értelme akármit is belemagyarázni.
    Ha ez rendszeresen megtörténik veled, aknázd ki a dolgot ha akarod. Arra biztosan jó, hogy lelkileg felkészülj dolgokra!
    Ha nem akarsz vele foglalkozni úgy is jó, ettől még tökéletesen boldog ember leszel. Nem?
    Ha csak egyszer fordúlt elő, de érdekel a dolog, akkor tudatosan kezd el figyelni az álmaidat, hátha kisül belőle valami.
    Az viszont tény, hogy bármilyen plusz ismereted van, bármilyen plusz információd van, az csak téged gazdagít, hülyeség lenne hátat fordítani neki nem?
  • nyaSGem
    #236
    "És illene is így kezelni."
    Ezzel abszolúte egyet értek!
    Sőt én még azt is megkérdőjelezem, hogy 2*2=4.


    "Sokan vannak úgy, hogy olvasnak kvantummechanikáról, meg hasonlókról, aztán annyira felbuzdulnak rajta, hogy emiatt igazoltnak veszik a saját agymenéseiket."

    Persze, vannak mindenféle emberek ez így van. De ha te ismered a kvantummechanikát - ami azért még igencsak elméleti és gyerekcipőben jár -, bár tudósok és komoly elméleti szakemberek foglalkoznak vele, ők maguk is azt állítják, hogy ebben a tudományágban 2*2 bizony nem mindig 4 és ezt pl. egyszer szószerint hallottam egy fizikus szájából.

    Tehát mi van itt? Egyszer egy ilyen áltudomány, a parapszichológia, amivel sokszor félhülyék foglalkoznak és ahol bizony 2*2 a fene tudja mennyi és egy tudományág, amivel adott esetben komoly tudósok foglalkoznak és hasonló a helyzet, tehát 2*2 nem mindig 4.

    Én viszont azt mondom, aki bármely oldalon pártoskodni kíván, döntse el a következő fontos két kérdést magában:

    Mit akarok bebizonyítani???
    1. Azt hogy egy bizonyos dolog létezik vagy sem és ezt megpróbálom bizonyítékokkal ész érvekkel alátámasztani.
    2. Azt hogy a szemben álló fél egyszerűen hülye és nincs igaza.

    Sajnos ezt nagyon sokan elfelejtik mérlegelni és ahelyett, hogy meghallgatnák a másik érveit, vagy simán a tapasztalatait, egyből egymás nyakának ugranak és hülyét akarnak csinálni a másikból.
    Persze az egyértelmű, hogy a társadalom és a nagynyílvánosság szemszögéből mindig egy "áltudományt" képviselő ember tűnik majd flúgosnak egy elfogadott tudomyány ágat képviselővel szemben. De ha a társadalom nagy része képes lesz átlépni ezen a kicsinyes megközelítési szokáson, na akkor az emberiség nagyot fog lépni. Persze nem biztos hogy előre, mert amit az emberi elme megalkot, az néhány esetben lassítja, vagy visszáb taszítja az emberiség aktuális helyzetét.
    Hú de sokat pofázok....
  • sz4bolcs
    #235
    Tök tuti, volt, hogy átmegyek vizsgán..
    Erre megálmodtam, hogy megbukok. És így lett.
  • nyaSGem
    #234
    Höhö... Ja!

    "Ilyet én is álmodtam. Mondjuk, h. megbuktam a forgalmi vizsgán, meg hasonlókat."

    Olyat álmodtál e meg, ami teljesen váratlan dolog volt, pl. egy váratlan tragédia, egy váratlan vendég, tehát olyan dolog, ami nem is sejthető előre?? Mert ezek az igazi előre megálmodások.
    Ha vizsgára készülsz, akkor ugyebár közepes esetben 50-50% az esély. (ha nem tanúltál rá, akkor jobb eséllyel buksz meg)
    De akkor mi van, ha bebifláztad az egész tananyagot, és mégis azt álmodod, hogy valami rossz osztályzatot kapsz?

    Erre van egy esetem.Azért emlékszem rá pontosan, mert az első megálmodásaim között volt, ekkor kezdődtek ezek a dolgok velem:

    Régen feleltem már földrajzból így a tanárom - aki egy jó fej volt amúgy -, említette, hogy készüljek, mert jövő órán felelni fogok. Természetesen gőzerővel bebifláztam az anyagot, a földrajzot amúgy is szerettem és szerintem nem is volt nehéz. Egyáltalán nem tartottam a következő órától.
    Viszont egy nappal előtte jött az álom, hogy földrajzból felelek és hármast kapok!

    Eljött a nap... Kiderült, hogy a tanáromat leverte a lábáról valami betegség, influenza, megfázás, ilyesmi. Egy helyettesítő tanár jött be az órára. Természetesen feleltetett, pedig általában nem szoktak a helyettesítő tanárok és ez a majom éppenséggel orosz tanár volt. (akkor még tanúltunk oroszt) Az anyagot hibátlanúl végig mondtam, még csak bele sem kérdezett. És ekkor jött a sokk!! "Hármas" mondta és azzal a lendülettel be is írta a naplóba.
    Olyan balhét csaptam, mint életemben azelőtt soha. Egyből felmentem az igazgatóhoz, elmondtam mi történt, másnap anyám is bement a suliba.
    Az igazgató és a helyettesítő tanár előtt újból el kellett mondanom az óra anyagát!
    Az igazgató áthuzatta a jegyemet és ötösre javították!
    Azt nem tudom, hogy az a fasz milyen leszúrásban részesült, de remélem kapott a pofájára, azóta sem értem mért történt a dolog. Egyetlen amit el tudok képzelni, hogy a feleletem alatt elbóbiskolt és nem emlékezett rá, mit mondtam fel neki, ezért választotta az "arany középútat" és adott egy hármast.

    A megálmodásba hármas volt, pedig végsőre ötöst kaptam. Lehet, hogy megváltoztattam a sorsot, de az is lehet, hogy simán csak az egyik eseményt álmodtam meg a kettőből?

    Szóval az ilyen esetek igen eltérőek attól, mint amikor számítunk valamire és logikailag következtetünk a kimenetelére.
  • sz4bolcs
    #233
    tminfo.hu pl. tele van ilyen írásokkal..
  • sz4bolcs
    #232
    "Itt bizony 2*2 gyakran a fene tudja mennyi." - És illene is így kezelni.
    Sokan vannak úgy, hogy olvasnak kvantummechanikáról, meg hasonlókról, aztán annyira felbuzdulnak rajta, hogy emiatt igazoltnak veszik a saját agymenéseiket.
  • nyaSGem
    #231
    Srácok, ne veszekedjetek!
    Nem politikáról van szó, ez értelmesebb téma, mintsem hogy hajba kapjunk kicsinyes marhaságokon. Mindenki lássa be a saját hibáját azt lépjünk túl a dolgon...
    Homeless kérdés feltevéseit egyébként teljesen jogosnak tartom.

    Mivel ő valószínűleg nem tapasztalta még azt amivel én elég sokszor szembesültem, nyílvánvalóan kíváncsi a dolog működési mechanizmusára, tehát kérédsei vannak. Nekem ezzel csak az a problémám, hogy ez nem olyan mint a matematika. Itt bizony 2*2 gyakran a fene tudja mennyi.

    Magam is műszaki beállítottságu, gyakorlatias ember vagyok, így azt mondom, ha lenne egy képlet ami leírja ezeket a dolgokat, akkor az szuper lenne, és így válaszolhatnék is neked bizonyossággal a kérdéseidre, de őszintén szólva, szerintem ez mindig is egy ingoványos talaj marad...

    Vagy mégsem?? Ugyanis van egy tudományos terület, ami manapság elérkezett egy olyan szintre, ami kaput nyithat tudomány és az ilyen "paranormális" dolgok között. Kvantumfizika, kvantum elméletek. Nemrég láttam egy dokumentum filmet is erről, fizikusok, kutatók, tudósok értekeztek a témában. A dokumentum film végére már én magam sem tudtam eldönteni, hogy tudósok, vagy félhülyék a nyilatkozó személyek, olyan dolgokat fejtegettek. Inkább tüntek áltudományosnak mint tudományosnak. Pedig bíz tudósok voltak. Viszont én nem értek ezekhez a "kvantum" dolgokhoz, így elmagyarázni sem tudom, mit hallottam.

    Ha eszembe jut a film címe, akkor megírom, bárki megnézheti, nagyon érdekfeszítő.
  • sz4bolcs
    #230
    Én megálmodtam tegnap a nyerőszámokat, csak nem tudom, melyik lotton..
    A számok: 4 12 45 34 78 8
    Tegyél rá nyugodtan. :-)
  • sz4bolcs
    #229
    Ezek szerint rosszul álmodtad meg?
  • sz4bolcs
    #228
    Ilyet én is álmodtam. Mondjuk, h. megbuktam a forgalmi vizsgán, meg hasonlókat.
  • mikike
    #227
    példát akartál arra, hogyan lehet hasznát venni a jővőbelátásnak
    megkaptad (igaz ha kicsit gonolkodsz, magadtól is találsz... talán), akkor mit háborogsz?
  • nyaSGem
    #226
    Akkor viszont válaszolnék a kérdés felvetésedre:

    Az én személyes tapasztalatom szerint, amit megálmodok és tudom másnap, hogy ez megálmodás volt, szóval ezeket nem igen tudom megváltoztatni.
    Azt hiszem, ez amolyan "nem kerülheted el a sorsod" dolog, de a fene tudja, igazából nem gondolkoztam még a dolgon, nem tudnám pontosan az arányokat megmondani, mennyi jött be és mennyi nem.

    Én annyit teszek csupán, hogy próbálom tudatosan figyelni az álmaimat és abból információt leszűrni.

    Sok minden van az életben, amit az ember használ, de nem tudja hogy működik pontosan. Egy villanyborotva, egy számítógép, egy autó, stb. De így vagyunk pl. a szexel is. Hol érdekel engem, hogy pl. milyen nevü hormonok termelődnek a szervezetemben, amikor behatolok?? Csupán élvezem a helyzetet és nem foglalkozom a technikai háttérrel...
    Na valahogy így vagyok én is ezekkel a megálmodás dolgokkal.

    Viszont hazúdnék ha letagadnám, sokszor előfordúlt már az is, hogy azt hittem megálmodás és nem történt meg.
    Na most akkor mi van??? Csak megváltozott a jövő és azért nem történt meg - e szerint elkerülhető a sors -, vagy az álom nem megálmodás volt???
    A fene se tudja...
    Szerinted?
  • nyaSGem
    #225
    Tényleg, igazad van...
    Visszavontam, remélem nem sértettelek meg, bár probáltam humorosan előadni magamat. Nem voltam elég körültekintő.


    Ehhh, öregszem....
  • homeless
    #224
    mikike "agyatlan barátom" beszólására ment a hozzászólásom. A jobb alsó sarokba ottvan, hogy "Válasz 'mikike' üzenetére (#218) "
  • nyaSGem
    #223
    "A személyeskedés helyett meg megtanulhatnál értelmezni egy kérdést. 30 felett már illene..."

    Hol is személyeskedtem veled? Kicsit durva hangnemre kapcsoltál, így lehet nem is jobb veled foglalkoznom?

    Azért még valami:
    Képzeld, tegnap éjjel azt álmodtam, hogy az SG-n egy Homeless nevű egyén elkezd velem pimaszkodni ebben a topikban... Vajon bejön az álmom???

    A te kezedben a kulcs, most bebizonyíthatod, hogy nem látok a jövőbe. Ha mégis továbbra is neveletlen marad a stílusod, akkor nyertem...

  • nyaSGem
    #222
    Kedves Homeless!

    Olyat még nem álmodtam meg, hogy fának megyek autóval. Viszont kétszer megálmodtam konkrétan egy jóbarátom és egy másik közeli ismerősöm halálát.

    Viszont ebbe tovább nem megyek bele, mert egyrészt amint említettem, nem csinálok hülyét magamból - bár lehet hogy ez nem sikerült -, másrészt az esetek személyes jellege miatt nem beszélnék róla.

    És innen kezdev nem akarok a téma mellet se pro se kontra érvelni, mert őszintén szólva nem akarok senkit meggyőzni arról amit gondolok, másrészt úgysem tud meggyőzni engem senki arról, hogy nem létezik az, ami velem mér számtalanszor megtörtént. Egyértelmü ezért, hogy az ilyen vita csak rossz irányba mehet, és jobb a békesség mindenkinek.

    Mint lejjebb említettem, mindenki azt hisz vagy nem hisz amit akar. A dolgok létén vagy nem létén ez úgy sem változtat. Aki tapasztalja az megéli és hinni fogja, aki nem tapasztalja, az talán majd egyszer az életében találkozik vele, de ha mégsem, akkor sem veszít semmit...
  • homeless
    #221
    A lényeg a változtatáson van. Hiába álmodsz meg valamit, ha változtatsz rajta, mert akkor olyan mintha nem is a jövőt álmodtad volna meg. Most te leírtál egy példát amit nyilván senki nem fog megváltoztatni(de akár meg is lehetne). Ez most olyan, hogy én pl megálmodtam, hogy jövőhéten is állni fog a parlament. Jövőbe látó vagyok? Amúgyse tőled kérdeztem, hogy hogy vetted hasznát.

    A személyeskedés helyett meg megtanulhatnál értelmezni egy kérdést. 30 felett már illene...
  • nyaSGem
    #220
    A másodfok első tárgyalásán szakértői véleményeket is kért a felperes, ez bonyolította az ügyet, de az ügyvédeink azt mondták, hogy a marha felperes csak feleslegesen fizeti a nagy pénzeket a szakértőre, mert úgy is veszít. A védelmünk előadta az álláspontját, természetesen immáron turbózott tartalommal, jól sikerült a bíróval való adatközlés, újra mindenki úgy gondolta, a per a mi javunkra fog eldőlni egyértelműen.
    Két-három hétre rá jött az álom:

    Egy trón volt előttem, én a trón előtt álltam. A trónon pedig Pallasz Athéné ült.
    Tudom, hogy ez röhejesen hangzik, de ez van. Nem tett semmit, csak rámnézett komoly tekintettel és ennyit mondott nekem:

    "Készüljetek sok pénzzel!"

    Másnap közöltem a nejemmel, hogy a pert elfogjuk veszíteni és szépen kezdjünk el pénzt félre rakosgatni, hogy ne érjenk minket váratlanul a nagyobb anyagi kiadás.
    Nejem komolyan is vette a dolgot, így is tettünk. Később úgy finoman elhintettem a perben részt vevő többi családnak, hogy a véleményem az, hogy esetleg elveszíthetjük a pert, azért készüljenek rá anyagilag. Persze azt nem mondtam nekik, hogy mindezt álomra alapozom.
    Ők végig reménykedtek, sőt biztosak voltak a győzelemben, mi viszont egyértelmünek vettük a vesztést, így a hátralévő pár hónapban, mind anyagilag, de főképp lelkileg rákészültün, elfogadtuk, hogy veszítünk. A tárgyalásra nem is mentünk el, épp autóban ültünk, amikor egy másik alperes közölte velünk telefonon a dolgot: vesztettünk.
    Mi a nejemmel már csak mosolyogtunk a dolgon, mert lekileg nem ütött meg minket. Persze a pénz átutalása közben a fogamat szívtam rendesen, de hál'Istennek az összeg tényleg nem különösebben rengette meg a családi kasszát, főképp, hogy anyagilag is rákészültünk a dologra.
    Harmadfokra nem lehetett a pert vinni, ez a bírói levélben volt. Hogy miért ahoz én nem értek, de mi a feleségemmel eldöntöttük a második álom után, hogy nem is visszük tovább a pert, mert az csak többe kerül.
    Remélem nem untattalak titeket a történettel...
  • nyaSGem
    #219
    Kérdésedre legyen itt egy konkrét eset, ami csupán pár hónapja történt és elég egyértelmü eset:

    Én és feleségem egy bírósági perben vettünk részt, mint alperesek, de mint alperesek nem egyedül voltunk, hanem még rajtunk kívül négy család. Szóval egy ember beperelt egyszerre négy családot és mi e négy család egyike voltunk.
    Két külön ügyvéd és egy egész ügyvédi iroda kardoskodott mellettünk, no nem azért mert ilyen rettentő sok pénzt akartunk volna ügyvédre költeni, de szerencsére ügyvéd ismerőseink vannak.
    A per eleve eldöntöttnek látszott, a felperes egy idióta volt, az összes ügyvéd, jogász akivel konzultáltunk azon az állásponton volt, hogy szinte semmit sem kell tennünk, a bíró a peranyag láttán röviden a mi javunkra fog dönteni. Én nem értek a joghoz, de józan paraszti ésszel is úgy gondoltam, esélye sincs a felperesnek.
    Az első tárgyalás jól is sikerült, a bírónak láthatóan nem volt szimpatikus a felperes, a következő tárgyalást jópár hónappal későbbre tűzték ki. Nyeregben éreztük magunkat.
    De kb. egy héttel a tárgyalás után, jött az álmom:
    Ültem egy tárgyaló teremben, a felperes velem szemben ült és nem csinált mást, csak vigyorgott a képembe.
    Másnap mondtam nejemnek, hogy úgy készüljön lelkileg, hogy el fogjuk veszíteni a pert első fokon. Ő ismer, úgyhogy tudta, ha álmodok az nem vicc, de azért próbálta magát is meg engem is azzal nyugtatni, hogy csak aggódom és ez vetül ki az álmomban. Annyira feketén-fehéren egyértelműnek tünt a tárgyalás kimenetele, hogy kezdtem úgy vélni, ez esetben félrevezető amit álmodtam.
    Jött a második tárgyalás. A bíró első fokon a felperesnek adott igazat!!
    Megdöbbentünk alperesek, de főként az a kb. 10 ügyvéd, akik az ügy kapcsán egyértelmüen a per megnyerését helyezték kilátásba.
    Erre aztán azt mondták az ügyvédek, hogy ne is foglalkozzunk vele, manapság bírói gyakorlat, hogy másodfokra viszik az ügyeket, és nagyon sokszor a másodfokon homlokegyenest az ellenkező áláspontot hozzák ki.
    Természetesen fellebbeztünk, következő tárgyalást jópár hónappal későbbre tűzte ki a bíró, immáron másodfokon.
    folyt. köv...
  • mikike
    #218
    ha tudod milyen számokat húznak ki jővő héten a lottón, akkor anak hasznát tudod venni, akkor is, ha tényleg azokat húzzák (vagyis bekövetkezik), nem igaz agyatlan barátom?
  • sz4bolcs
    #217
    Ja az más, olyanokat midnenki megálmodik..
  • Aquir
    #216
    párhuzamos jövőként mondtam természetesen :) (...már ha van olyan)
  • homeless
    #215
    A jövő az az ami be fog következni, nem az ami bekövetkezett volna. Meg amúgyis honnan tudod, hogy bekövetkezett volna?
  • Aquir
    #214
    de akkor azt jövőt láttad, ami bekövetkezett volna
  • sz4bolcs
    #213
    hmm... Érdekes kérdés. :D
  • homeless
    #212
    "A magam részéről bizony nagy hasznát vettem az évek során ennek a dolognak és nem csak én, de a családom is."

    Hogy vetted hasznát? Mert ha változtattál azon amit láttál, akkor honnan tudod, hogy a jövőt láttad? Ha pl én azt látom, hogy holnap 200-al belerohanok egy fába, és ezért holnap nem ülök kocsiba, akkor nem is a jövőt láttam, mert ha nem ülök kocsiba akkor ez nem történhet meg.
  • sz4bolcs
    #211
    Engem az zavar, hogy sokszor még a deja-vue-t is összekeverik a jövőbe látással.
  • nyaSGem
    #210
    Szevasz Szabi!

    Teljesen jogosnak tartom a szkeptikus hozzáállásod a dologhoz és az külön tetszi, hogy legalább némi humorral fűszerezed az álláspontodat.
    Viszont vállalva a kockázatot, hogy innen kezdve hiteltelen idiótának fogsz tartani, jómagam is közre adom azt, hogy 14 éves korom óta rendszeresen megálmodok előre dolgokat. Néha olyan konkrét előre nem sejthető dolgokat is, mint egy váratlan vendég, baleset, stb.

    20-as éveimbe hetente kb. 2-3 dolgot megálmodtam, manapság 2-3 havonta egy-egy dolgot. Hogy mért van ez így az idő előrehaladtával nem tudom, de valószínűleg az öregedéshez van köze. Egyébként a megálmodás után max 2 héten belül történnek meg a dolgok, de sokszor másnap, vagy 1-2 napra rá. A konkrét álmok mellett, szimbólikus jellegű álmok is vannak melyekben nincs konkrétum, de mikor megtörténik a dolog, egyértelműen visszavezethető az álomra. Kikötöm, nem belemagyarázásról van szó!

    Soha nem léptem fel showkban, nem adtam el egyetlen könyvet a témában, ezeket a dolgokat csak a közvetlen környezetem, családom, barátaim tudták rólam.

    Amúgy egy a földön két lábon járó ember vagyok, családom van, jól élek, műszaki-informatikai szakmában tevékenykedem. Ezzel azt akarom mondani, hogy átlagos normális embernek számítok.

    Magam részéről nem tulajdonítok sok jelentőséget a dolognak. Úgy gondolom, mindenkiben megvam ez a jellegű természeti ösztön lény, ez a "tehetség", csak van aki nem figyel rá, nem veszi észre és vannak akik eleve elzárkóznak előle. Ezért is vagyunk különbözőek szerencsére.

    A magam részéről bizony nagy hasznát vettem az évek során ennek a dolognak és nem csak én, de a családom is.

    Nagyon sok kókler, idióta, stb. foglalkozik ilyen témákkal és igencsak le is járatják az egészet, viszont mégha ilyen sok idióta is mozog a téma körül, bizony azt senki sem tagadhatja, hogy nagyon sok mindent nem tudunk még magunkról emberekről, a világról, így elvetni eleve bármit is butaságnak tartom.
    Egyszer talán majd fény derül ezekre a dolgokra, addig is szerintem túlságosan senki ne ássa bele magát az ilyesmibe, sokkal jobb dolgok vannak földön s égen. (csajok, buli, utazás, család, stb, stb)
    Maximum ha rendelkezik valaki ilyen képességgel, szép csendbe használja ki mint én is tettem és ne csináljon magából hülyét ország-világ előtt.

    Röviden ennyi a véleményem a dologról...
  • kriszwells
    #209
    A mátrix szerint megvan írva a sorsuk?

    Amúgy mikor a Mátrixban vannak akkor igen megvan írva, az egy úgymond program, amit valaki megírt, de mikor kint vannak, "szabadok" akkor nincs megírva ls van döntésük, persze bent nincs, csak úgy érzik!
  • sz4bolcs
    #208
    földobtál valamit és leesett?
  • mikike
    #207
    volt olyan, hogy "láttam" a jővőt és úgy is történt
    nem lehetett rajta változtatni

    egyébként igazad van
    az érzet, na az meglehet...