47
  • Randal
    Meg az hogy Nixon csökkenteni akarta a NASA-nak nyújtott támogatást.
  • jeec
    Azért nem kell még temetni az űrsikló technológiát. A Shuttle nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket, de maga akoncepció ettől még lehet jobb.
    A kapszula koncepció egyik fő hátránya, hogy nem oda száll le, ahova akarod.
    A fellvésnél a Shuttle nem használta az egyik potenciális előnyét: hogy saját kerekein tudna felszállni, és a légkör határáig olcsón (üzemanyagban) szárnyakon tudna eljutni (pl. gázturbinákkal).

A Shuttle egyik fő problémája az volt, hogy egybegyúrták a nagytömegű szállítási igényt az emberek szállításával.
  • Balu0
    Ne gyalázzátok szegény kapszula technológiát!

Ugyanis ez a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a légkörbe való visszatérésnek, főleg ha azt direktben a Holdról teszed, és nem álsz előte pályára...

A Szojúz se véletlen rekordtartó...

A kapszula jó, az Apolló féle holdutazás, azaza kapszula+holdkomp pedig még mindíg hatékony.

A fejlődés ? hát az hogy az Orion újra használható, míg az Apollóból mindíg újat kellett építeni, az Orion 6 - 7 személyes, nagyobb terhet vihet az ARES rakéta mint a Saturn, OLCSÓBB!!! nem kevéssel... OLCSÓBB!! mint az űrsikló = több repülés

Alkalmas hónapokig az űrben tartózkodni még alap konfigurációban is, alkalmas lesz földközeli aszteroidák és a Mars elérésére is...

Nekem egy gondom van vele, hogy még nem repül...

Az űrsikló koncepció halott, felszálláshoz olcsóbb a sima rakéta, leszálláshoz meg százszor biztonságosabb a kapszula..

Az űrsikló egyetlen előnye hogy jobban néz ki :D
  • NEXUS6
    Valahol olvastam, hogy a világon a turizmusra költött pénzek pár százaléka lényegesen nagyobb összeg, mint a NASA költségvetése (ráadásul ők elég drágán is dolgoznak).

Szal lesz itt fejlődés, csak az alap szállítóeszközöket kellene végre kifejleszteni. Ha nagy lesz a forgalom úgy is ki mennek a divatból ezek a nem túl fejlett Apollo féle űrhajók.
    Tök nonszesnsz hogy 2-3 lényegesen különböző repülési szakaszra ugyan azt a járművet használják. Ez kb olyan célszerű és olcsó lehet, mint a szuperszónikus repülőgép, ami vízre száll le és tengeralattjáróként is üzemel, de mellette az autópálya melletti benzinkútról akarják mindíg feltölteni. Ja és mindez elvileg többször használatos, csak persze a repülés elött a rendszerek 90%-át ki kell cserélni.
  • unknown nick
    Már régen kitalálták a lejobb meghajtási technikát. A leírás itt.
  • daveofgod
    A Biggelow tutira működő képes lesz,, ahogyan a mostani teszt típusok is tökéletesen működnek. Azoknál látok realitást, amit meg is valósítanak majd. Akkor majd a NASA marad majd a távoli és költséges kutatásoknál, mert a piciket majd sok más finanszírozza..Szerintem 2050 re halom bigelow hotel rendszerek lesznek, ilyen olyan, és jól fognak működni, amihez majd a SpaceShipTwo hoz hasonlók fognak szállítani... Sokkal életre valóbb megoldások Föld körüli pályákra, mint a költséges, merev és elavult rendszerek, vázak...
  • NEXUS6
    Az meg, hogy oda szálnak le ahol elvileg valami érdekes is van, nem azt jelenti, hogy valami értelmeset is fognak ott csinálni, persze a kutatást leszámítva.

Szerintem ez az új verziójú Apollo űrhajó, amit a NASA-nál csinálnak, messze nem jelent elégséges szállítási infrastruktúrát ahhoz hogy a Hold felszínén ipari méretű, pénzügyileg is önfenntartó (de legalább a kiadások jelentős részét fedező) tevékenységet folytassanak.

Egy ilyen tűzzünk zászlót a sarkokra missön az embereket már nem nagyon hozza lázba. De ha egy Biggelow, vagy Hilton vagy akármilyen szállodába mehetnek a Holdra, na az már annál inkább!
  • tvik
    Azért nem pont ugyanazt fogják megcsinálni mint 30 éve.
    Egyik szembetűnő különbség (nekem), hogy 30 éve oda szálltak le ahova tudtak -az egyenlítő környékére- most meg oda akarnak menni, ahol lehet valami gyakorlati jelentősége is a dolognak. A sarkok környékére nehezebb odameni. Ezt persze elég nehéz elmondani azoknak adófizetőknek, akik nem nagyon értenek a fizikához.
  • NEXUS6
    Ez végül is így van;)

Viszont egyet nem szabad elfelejteni, hogy az itt nyilatkozók adófizetők! És azt mondják, hogy szép dolog a Hold-program, de arra nem adunk pénzt, hogy a 30 évvel ezeleötti projektet megismételjék, akkor ilyen nem lesz!

Pedig lehet, hogy a szakembernek van igaza, mert pl a technológia azóta sem ért el olyan fejlettséget/áttörést, hogy mást be lehessen vállalni.
  • tvik
    Nyilvánvaló hogy az ide beböfögött hozzászólások komolyságban úgy viszonyulnak a témára életüket feltett emberek eredményeihez, mint hangyafing a tornádóhoz, de azért beszélgetni valamiről lehet - lehessen már - szakirányű doktori végzettség nélkül is. :)
  • Caro
    Nem? Felületes vagy. #11 :)
  • Molnibalage
    Még egy Holdraszállás tagó sem tűnt fel itt. Szinte hihetetlen.
  • neoG
    nini.egy darab Cifu.hol bujkálsz mostanában?hiányoznak az SG-ről a jó kis (nagy) cikkeid
  • Caro
    Sajnos ez így van.
    Én egy-két tanártól (BME!) hallok olyanokat, hogy pl. gépész karon egyesek törtet úgy adnak össze, hogy számlálót meg nevezőt külön-külön, meg hallottam ilyet is, hogy pl. villanykaron volt valaki, aki nem tudta, hogy mi az a légvonal. És a tanárnak kellett neki elmagyaráznia, hogy mi az.
    Ez azért elég durva szerintem.
  • NEXUS6
    Ez sajnos jól jellemzi a jelenlegi társadalmunkat, akik valamit ránk akarnak tukmálni (politikus, bótos, hittérítő) azok rájöttek, hogy az emberek nem a minőség miatt vesznek meg valamit.

Abban az időben szerencsére még nem voltak ilyen fejlettek a társadalomtudományoknak az előbb felsorolt ősi mesterségekhez kapcsolódó ágai, ezért aki akkor termelt az szimplán a minőségre hajtott.
  • BlackRose

Space Cowboys

Ethan : "So the relay patch is the key?"
    Frank : "...the nose on your face."
    Ethan : "How did you bypass the heat exchange?"
    Frank : "I didn't bypass anything."
    Ethan : "You're not being very forthcoming on the workings of the guidance systems."
    Frank : "Look kid, I just...I've done everything short of calculus instructions to bring you up to speed on this. What do you want me to do, draw you a picture? Connect all the little dots?"
    Ethan : "Excuse me, I hold two master degrees from MIT, Dr. Corvin."
    Frank : "Maybe you ought to get your money back."

Persze akkor nem a marketing volt a fontos hanem a mérnöki tudás, ma fontosabb a marketing, hogy a félhülye vezetőknek eltudjuk adni magunkat, a tudás az már nem annyira fontos. Persze ma is vannak jó mérnökök de viszonylag kevesen és nehéz őket megtalálni, mert a marketing tudással rendelkező egyébként szart sem érő "mérnökök" között nem könnyű halászni.

Frank itt kb. ezt mondta volna Ethan helyett:

Ethan : "Excuse me, I hold two master degrees from MIT, Dr. Corvin."

vs.

Frank : "Excuse me, I know a hell of a stuff in engineering and I engineered countless useful devices in my career..."

...a diploma a degree és a MIT eszébe sem jutott volna, mert nem az volt a fontos azokban az időkben, hanem az volt a fontos, hogy mit tudsz és mit csináltál az életedben.
  • NEXUS6
    1-2 éve volt itt az SG-n egy cikk egy német tudósról, (én is itt olvastam róla először, és majd leestem a székről) akinek volt egy jó pár dimenziót is felhasználó elmélete. Az ismert erők mellé asszem még 2 másikat is megjósolt, ezek kb egybeesnek az elektro-gravitációs erővel ahogy ma gondolunk rá. Mellesleg amit jelenleg a kvantummechanika, vagy bármely annak elfogadott változata sem tud megmagyarázni, leírni és előre jelezni ez az elmélet hihetetlen pontossággal megteszi, nevezetesen a részecskék tömegéről van szó (és a finom struktúra állandóról)!;)))

Egy hibája volt az öregnek, hogy asszem csak németül publikált.

Közben megtaláltam:
    Heim teória
  • assdf
    Épp ezt irtam, hogy kéne egy új jobb, de én sem tudok.
    Ugye a dolog problémája ott van, hogy a jelenlegi technikával a fénysebesség törtrészét is alig tudjuk elérni, és az is látszik hogy az univerzumban még a fénysebesség is csak lópikula ha nagy távolsgot akarunk legyőzni.
    Mai rakétatechnikával a mars utazás is évekbe tellne, ami az ürben kb. olyan távolság mint amennyire én el tudok pisálni. Ezért mondom azt hogy ez veszett fejsze nyele...
    És nem véletlen hogy a scifi irók is mindenféle fantasztikus dolgot találnak ki, mert már ők is rájöttek arra hogy hagyományos technikával nem lehetséges az ürben semmit sem csinálni.
  • Caro
    Csak az maradt ki a számolásból, hogy ehhez több mint 30 t üzemanyag kéne neki :(
  • Caro
    Ha a gravitációs tér hat a fotonra, akkor az elektromos tér is hathat a feltételezett gravitonra vajon? ;)
    Ha igen, akkor érdekes dolgok lehetnek. Pedig olyan nincs, hogy csak az egyik hat a másikra, az biztos, hacsak nem kamu az egész kvantum. mechanika, és tényleg az általános relativitáselméletnek van igaza.
    De miért lenne kitüntetett a gravitációs kölcsönhatás?
  • Caro
    24.4 kW és 460 mN az már nagyon jó arány.
    Ezt egy napelem is simán kiszolgálja.
    Ez azt jelentené, hogy ha a gravitációs gödörből való kimászást elhanyagoljuk, akkor 66 nap alatt megtenné a Föld-Hold távolságot 20 t-t szállítva!
  • NEXUS6
    Elektro-gavitációs erőtérrel.
    A rakétahajtás gyak egy időbeni asszimetria létrehozása az objektum tehetetlenségi/gravitációs terében. Ha megtalálják az elektromos és a gravitációs erőt egyesítő törvényeket, akkor lehetővé válik, hogy asszimetrikus elektromágneses térrel érjük el ugyan ezt a hatást.

Ja, bocs, elvileg ilyen létezik is: Biefeld-Brown effektus. (Bár ezt általánosan elektro-hidrodinamikai meghajtásként értelmezik, de nem feltétlenül ez a helyes magyarázat).
    ;)
  • Sanyix
    Miért rakétaelven kívül mivel hajtasz meg a nagy semmiben lévő űrhajót? Kerékkel biztos nem :)
  • Sanyix
    Személyszállítóra gondoltam, és mivel nincs még holdbázis, ezért azt nem számítottam bele.
  • assdf
    Szerintem meg per pillanat a jelenlegi rakétahajtású technikák használhatatlanok.
    Legalábbis az ürben lévő távolságokat figyelembe véve.
    Kéne valami nagy koponya, akik kitalálna valami teljesen új meghajtási technikát (tehát nem rakétaelvüt) ami ráadásul megvalósitható is. Én azért imádkozom hogy kitaláljak egy ilyet :) Persze akkor már jól jönne a nobel dij...
  • tvik
    "Az ISS alfa sorsa sajnos csak úgy 2015-ig van rendezve."

Miért? Kész lesz addig? :)
  • NEXUS6
    Bocs, pongyola voltam nekem minden hajtómű ionhajtómű, ami ionokat gyorsít elektromos/mágneses mezők felhasználásával. Pedig aztán vannak plazma meg mindenféle hajtóművek.

Ajánlott olvasmány: VASIMR
    HiPEP

Ezek azért már elég nagy impulzust képesek leadni, más kérdés hogy egyelőre valszeg max atom energiaforrással lennének képesek üzemelni. De ne nekem kelljen már mindent kitalálnom!;)))
  • [NST]Cifu
    Mindenesetre annak ellenére, hogy ma már van fenn állandó űrállomás még mindig a régi megoldás mellett döntöttek.

Az ISS alfa sorsa sajnos csak úgy 2015-ig van rendezve. A NASA hosszú távó terveiben a Holdutazás és a Holdbázis nagyobb prioritással rendelkezik, mint a nemzetközi űrállomás jövője.
  • [NST]Cifu
    Csak gondold végig mi minden kell egy tartós Holdbázishoz. Ezt hagyományos kémiai hajtóműves űrhajókkal áttranszportálni elég komoly tétel lenne önmagában. Egy ionhajtóműves tehervontató viszont állandóan ingázhatna a Föld és a Hold között, jelentősen csökkentve a költségeket hosszútávon.

Csak egy egyszerű példa: a Hold-Föld pályán közlekedő személyszállító űrhajóknak csak az odaútra elegendő mennyiségű üzemanyagot kellene szállítaniuk, majd a Hold körüli pályán megtankolnak az ionhajtóműves teherhajók által odavitt üzemanyagtartályból.
  • tvik
    Bár végülis fene tudja, a légkörbe való belépés is elég veszélyes. Mindenesetre annak ellenére, hogy ma már van fenn állandó űrállomás még mindig a régi megoldás mellett döntöttek.

Másik dolog, hogy visszafelé jövet a földkörüli pályára álláshoz több üzemanyag kell.
  • tvik
    Ez jó ötletnek látszik, viszont mentőhajónak jól jöhet a hőpajzssal ellátott visszatérőegység. Macerás ha még földkörüli pályára kell állni ha gáz van, átzsilipelni meg ilyesmik.
  • Sanyix
    Ionhajtómű túl lassú. Viszont egy sima földkörüli pályára készült újhajóval földkörüli pályán becsatlakozni egy holdhajóra, átszállni, majd szétválni, holdürhajóval el a holdig leszállás holdkomppal, vissza rá, vissza a földre, dokkolás a földkörüli űrhajóra, átszállás visszatérés dolog jólenne. Így mivel nem lép be a légkörbe, a holdűrhajónak nem kéne magával cipelni a felszállással, és a légkörbe lépéshez szükséges dolgokat (pl hőpajzs), és mivel a holdhajó holdkomppal együtt földkörüli pályán maradna, csak egy teherűrhajó kell ami feltölti üzemanyaggal, meg ami kell, és mehetne a következő fuvarra.
  • tothzozo
    2020? Szerintem ez nem megvalósítható, főleg az amcsik részéről.
    Főleg ha Windowst használnak
  • mrzool
    Ja, elméletben. Esetleg használható gyakorlati megoldásod is van? BTW ne feledd, hogy az AMS-2-őt cancellezték...
  • Caro
    Ha a Föld mágneses tere elég erős, hogy eltérítse ezeket a részecskéket, akkor elég felpakolni egy szupravezető tekercset, és kész is a védelem.
  • mrzool
    1. Annak igen.
    2. Azért ezzel vitatkoznék. Ha annyira könnyű, akkor miért szenved minden mérnök a probléma megoldásán?
  • Matt0123
    "1960-as és 70-es években szerzett tapasztalataikat az amerikaiak 2020-as visszatérését előkészítőkkel."

Miféle visszaterés? ODAMENETEL! XD
  • immovable
    Ülj le 1-es!!!
  • Caro
    2 dolog:
    1: NEXUS6 űrvontatót írt, ami nekem teherszállítmányt jelent, ami szinte mindegy, hogy mennyi idő alatt ér oda.
    2: A Van-Allen övekben tölött részecskék vannak, amik ellen viszonylag könnyű védekezni.
  • mrzool
    + ha a SMART-1 pályáján mennének, akkor néhány (tíz) fordulat után hallottak is lennének a Van-Allen övön való sokszori áthaladás miatt.