833
\"Csak amikor az utolsó fát kivágták,

Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,

Csak amikor az utolsó halat megfogták,

Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"

Cree indián jóslat
  • norbre
    Egy műsor a már Magyarországon létező önfenntartó közösségekről, falvakról
  • Pistike 007
    :D
    Értem mit mondasz. Az a topiknév meg rosszul sikerült, mert anyám üldözi őket folyamatosan, én a béke híve vagyok:D
  • norbre
    mellesleg az egész gondolkodásmód ott kezdődik hogy nem akarok kiirtani semmilyen állatot.. "még" vakondot sem
  • norbre
    minden képes megváltozni, az emberiség is.. akkor nem fog ha nem teszünk érte, vagy azt hajtogatjuk hogy úgyis mindegy

igen, lehet hogy így van ahogy mondod.. viszont ha tudjuk hogy ártunk akkor nem addig KELL elmennünk amíg a Föld/természet majd leszabályoz minket.. magunkat kell visszafognunk nem elsősorban a saját érdekünkben, és nem utolsó sorban abból a szempontból hogy nem csak mi élünk itt és nem csak a mi kiváltságunk az élet, ez az egész rendszer nem értünk van
  • Pistike 007
    Az emberiség sosem fog megváltozni.
    De szerintem a Földet nem kell félteni. Ha elképzelitek a bolygónkat úgy, mintha egy fajnak az egyede lenne, akkor sok minden megvilágosodik. Olyan, mintha egy betegség lennénk a Földön. És a Föld erre lázzal válaszol, egyenlőre...:)
    Mi fogjuk a rövidebbet húzni, csak sok-sok idő kérdése.
  • norbre
    olvastam a blogodban ezt a bejegyzést (is)..
    nálunk is hasonló a helyzet.. én azt gondolom nem szabad ajtóstul rontani a házba.. ha támadod, lerohanod, védekezni fog mindenáron és végig sem gondolja.. illetve ha elveszel valamit, adnod is kell valamit hogy kitöltsd a helyét.. legyen, legyenek alternatv megoldási javaslatok.. szerintem vannak biokertészkedős könyvek.. a szüleim részben már csinálják ezt, például a gyümölcsfák tövébe valamilyen virágot ültetnek (nem tudom mi a neve) amit nem szeretnek a hangyák, ezért nem másznak fel a fára hogy megvédjék a levéltetveket, így a katicák gond nélkül eltakarítják azokat..
  • norbre
    a mi szintünkön is meg teheti az ember ami tőle telik.. nem permetez, nem irt fölöslegesen, nem veszi el/meg ami igazából nem is kell neki, nem eszik az apja méreggel permetezett gyümölcséből, törekszik a kevés szemét termelésre, nem kérek műanyag szatyrot ha bevásárlok és ha rám akarják tukmálni hogy "de van bőven" akkor elmondom hogy nem támogatom a (műanyag) hulladéktermelést, nem veszem el a szórólapokat.. stb
    ha valaki megkérdezi miért, elmondom én hogy látom.. ha szóba kerül beszélgetéseknél, elmondom mit gondolok..
    minél többen élnek hasonlóképpen, annál több emberhez fog eljutni szép lassan..
  • Hajnalcat
    A kertünkben lévő állatoknak meg már most rossz. Pl. lefújja apám a virágzó fákat permettel monilia ellen és ugyebár méhek meg akkor porozzák be. Persze hiába mondom neki, hogy a méhek is ugyanúgy nagyon fontosak, nem érti meg...hisz ha a méhek kihalnának, akkor az emberiség 4 év múlva kipusztulna. Apám erre csak hisztizik és hogy ne szóljak bele, ha meg nem tetszik, akkor költözzek el szöveg. Na, szerintetek hogy lehet egy ilyen gondolkodású embert megváltoztatni? Sehogy...reménytelen... :(
  • Hajnalcat
    pár évtizedet akartam írni....de akkor lehet, hogy már késő lesz.... :|

• Hajnalcat
    Mi szintünkön sajnos még semmit. Majd talán pár év múlva...
    Én is próbálom, de sajnos a mai ember értelmi fejlettsége még nem érte el azt a szintet, mikor ezt meg is érti és véghez is viszi. Tisztelet természetesen a kivételnek.
    Pl. apámat már régóta próbálom meggyőzni arról, hogy ne mérgezzen minket a permetezéssel, de hiába. Egyszerűen abban a kommunista világban nőtt fel, amikor ez kötelező volt(mert kellett a maximális terméshozam stb...) és annyira benne van még mindig, hogy egyszerűen az ilyen idős embert már nem lehet megváltoztatni....sajnos, így én fogom nagy valószínűséggel megszívni később a sok vegyszeres növény miatt.
  • norbre
    igen az jó volna.. de a "mi szintünkön" mit tehetünk az ilyen dolgok ellen?

én a magam részéről nem vagyok megszállott és fanatikus, viszont próbálok az "élni és élni hagyni" elv szerint élni és ezt sugallni minél több ember felé, bízva abban hogy lesznek akik megértik a lényegét, aztán talán ők is továbbadják
  • Aquir
    Globális törvénykezés kéne ilyenre
  • norbre
    barbárok
  • Hajnalcat
    TÉK
  • Hajnalcat
    és...
  • Hajnalcat

Gyilkos szójamezők
  • Narxis
    Tetszik!
  • Pistike 007
    Ő... Hú.
  • Aquir
  • Hajnalcat
    sajnos csak így tudom betenni, de meg akartam nektek mutatni az utolsó bejegyzést nézzétek meg a blogban, márc24
    Csak tudnám, hogy mit lehetne tenni....azonkívül, hogy a kinti részen összeszedem a műanyagüvegeket, de bennt...? Állítólag majd valamikor akarnak új utat építeni ide, akkor lehet, hogy felszedik a kerítést, és talán a belső szemetet is. Ha már a favágók otthagyták....
  • Aquir
    Csak mert a komposztálás rövid idejű, éppen az a lényege! A természetben pedig vannak olyan természetes anyagok is - pl. szőr, toll, erős diszulfid hidakkal - amiket nem lehet így hasznosítani, hosszabb távon bomlanak.
  • Hajnalcat
    Ez tetszik ez a hozzászólás és milyen igaza van!

"Azoknak is igazuk van, akik dühöngenek a kutyapiszok miatt, de kérdem én, hogy ugyanilyen dühös akkor is amikor az út szélén eldobott szemetet talál, vagy taknyos papír zsebkendőt hord a szél a városban, a buszmegállóban térdig ér a csikk és cigarettásdoboz vagy éppen csokipapír, hogy a címzetes nylon zacsikat már ne is említsem. Vajon ugyanilyen felháborodással kommentálja a mocskot amelyeket mi emberek hagyunk magunk után nem pedig azok a nyomorult állatok. Pedig minket nem az ösztöneink hajtanak, csak a saját igénytelenségünk. Javaslom hát a tisztelt hozzászólóknak, hogy mielőtt a pokolra küldené az állatokat, ugyanilyen vehemenciával essen neki a maga után trágyadombot hagyó emberállatnak is."
  • Hajnalcat
    Remélem, megveri a sors keze ezt a gyilkost és százszor visszakapja az élettől azt a fájdalmat, mit másoknak okozott.
  • Hajnalcat
  • Pistike 007
    Gondolom hamarabb, mint a többi. Vagyis hamarabb kéne...
  • Aquir
    az oké hogy nem lehet újrahasznosítani, meg nem komposztálható, de hosszabb távon lebomlik -e?
  • Hajnalcat
    ?mégsem?
  • Hajnalcat
    Bizony, bizony, ez mind szép és jó lenne.
  • Garrett27
    Ha már függetlenedünk a nagy multiktól, akkor érdemes megemlítenem sokunk kívánságát is, hogy pl. az utcalámpákon legyen önellátó szoláris áramfejlesztó, vagy, hogy a nagy közintézmények - kórházak, iskolák, irodaházak stb legyenek napkollektorokkal felszerelve, vagy a geotermikus energiát kihasználva fűtsenek bennük, vagy az Unió ahelyett, hogy csak cégeket hajlandó támogatni pl. az általad bejelölt link alapján is, inkább támogassák az embereket, hogy azok a családi házaik, társas házaik stb kifűtésére megkapják ingyenesen, vagy csak alacsony árakon a napkollektorokat és beszereléseiket.
    Vagy, a falvak, városok álljanak össze, és mindenféle cégek meg haszonérdekek nélkül támogassa meg az Unió a szélturbinák létesítését ahol csak lehet.

De még nagyon sok mindent lehetne..
  • Pistike 007
    wow!
    nem is tudtam hogy nálunk ilyenek is vannak.
  • Aquir
    nice
  • Galy
    köszi :)
    ezer éves
  • Hajnalcat
    Tetszik a lógód. Olyan szép. ^^
  • Hajnalcat
    jó lenn egyre több helyen ilyen....
  • Hajnalcat
    :)
  • Aquir
    yum
  • Garrett27
    Ja és elfelejtettem írni, már tojnak vagy két hete, ilyen óriási tojásokat még nem láttam, legalábbis csak tévében láttam eddig. Jó négyszerese az átlagos tyúktojásnak. Ha feltöröm, olyan sárgája van mint egy nagy gömb
    Ja és már süteményt is ettem libatojásból, kitűnő! Sztem jobb, mint tyúktojással..
  • Galy
  • Hajnalcat
    Sikerült lebeszélnem apámat, hogy ezentúl ne vegyen virágot nőnapra, anyák napjára, névnapra és születésnapra, dejó![örül] Ja és nagyon örültem, hogy ma virág helyett bon-bont vett. Ezután mondtam el neki, hogy jó lenne, ha ezentúl is így lenne.
    Elmondtam neki az érveimet:
    Egyrészt ugye ott van a termeléses növénytermesztés, sok vegyszerrel, hogy minnél hamarabb megnőjjön, és ezenek a növényeknek ugye kell a hely, ezért helyet csinálnak nekik azzal, hogy kivágnak minden más növényt a területen. És ráadásul a sok vegyszertől elmegy az illata, így egybként sincs értelme, de ezáltal, hogy nem veszünk ilyen virágokat, ezáltal támogatjuk a környezetünket és ellenezzük a környezetkárosító hatásokat. Ráadásul két nap múlva el is hervad a vázában. Így kidobtunk sok pénzt egy környezetszennyező, kíméletlen módszerre, ami csak két napig tart. Amúgyse szerettem sose az ünnepeket, mert akkor sokan felesleges dolgokat vesznek meg, mert szinte kötelező. És annyira jó lenne, ha Ti is terjesztenétek ezt az ismerősök között, hogy minnél kevesebben vegyenek virágot a boltokban. A virág a természetben szép, a saját helyén, nem egy vázában, dísznek két napig.
  • Aquir
    Ehhez kapcsolódóan egy info amit nemrég néztem: Az emberi szem szögfelbontása 1 szögperc, ezért az ennél kisebb szög alatt látható dolgokat nem tudjuk megkülönböztetni egymástól. Emiatt legalább 100 km-esnek kell lennie egy képződménynek ahhoz, hogy meglássuk a Holdon :)