833
\"Csak amikor az utolsó fát kivágták,
Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,
Csak amikor az utolsó halat megfogták,
Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"
Cree indián jóslat
Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,
Csak amikor az utolsó halat megfogták,
Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"
Cree indián jóslat
-
Hajnalcat #553 De jó lenne ilyet élőben látni itthon!^^ -
Hajnalcat #552 Édesvízi medúza a hazai vizekben -
Hajnalcat #551 Jó dolog. Köszönöm a linket, ha még lesz hasonlód, akkor nyugodtan csapd fel ide. :) -
Hajnalcat #550 szerintem pipacs.
De a mákos tésztát szeretem. -
Hajnalcat #549 Hát azért én nem ennék pipacsot.... -
Hajnalcat #548 Köszönöm a kielégítő válaszokat. -
#547 most kaptam a linket, még nem volt időm belenézni..
termelői/helyi/magyar élelmiszerek Budapesten -
#546 na most jó a kérdés :) elsőre pipacsnak néztem, de mákot is meg pipacsot is jelent.. és rokon növények ráadásul :) -
#545 már azt hittem mák. azt a jelentését tudtam :) -
#544 ez szép hely lehet.. kár hogy nem tudtam róla amikor arrafelé jártam -
#543 nem csak szép, kajában is fel lehet használni ;) -
#542 #534
szívesen, remélem segít valamit :) kíváncsi vagyok a fejleményekre;) mellesleg egyetértek Aquirral abban hogy ha szóban akarod elmondani akkor nem biztos hogy szerencsés a megtanult szöveg.. amúgy meg bármit lehet erre nincs szabály, de ha már ennyire "fix" szöveg én is a kis kártyácskára szavaznék :)
ami a bioárut illeti és a piacot, ez jó kérdés, erre sincs jó "szabály", és messziről jött ember azt mond amit akar :) kérdezni mindig lehet és érdemes is.. aki már ez elől is elzárkózik az eleve gyanús.. adott esetben én attól sem riadnék vissza hogy személyesen nézzem meg a gazdaságát.. akinek nincs féltenivalója az lehet hogy szívesen belemegy, mert ez az igazi reklám :) amúgy meg szájhagyomány útján is terjednek az ilyenek, nálunk is van egy kolléga aki háztól veszi konkrétan a tejet, sajtot, csirkét
a logóval meg kb ilyesmiket igyekeztem: szeretek menni, főleg gyalogolni.. igyekszem nem elkényelmesedni (túlzottam) :), tenni inkább mint várni a sült galambot.. kacskaringós, és kusza mint maga az élet és lehetőleg olyan természetes mint a mezítelen lábam :)
-
Hajnalcat #541 Poppy Field.
poppy, olyan vicces neve van angolul. :))
-
Hajnalcat #540 Jeli Arborétum:
-
Hajnalcat #539 oKé. Értem mostmár. -
#538 Jómagam a betanult szöveg esetleges szóbeli érzékelhetőségére gondoltam csak :) -
Hajnalcat #537 És akkor ne is írjam mellé papírra le? Vagy azt lehet? -
Hajnalcat #536 Te nagyon tudsz valamit.
Amúgy tetszik a lógódban az a kunkori. (Y) Én is szeretek ilyet rajzolni. :)
Iskolás könyveimben háromszögeket meg ilyeneket szoktam.
Piacon van külön kiírva, hogy bioáru? Vagy akármelyik nénitől lehet venni? És ha a fia lepermetezte a néninek, honnan lehet tudni, hogy melyik nem permetes? -
#535 Aha, már mondani akartam, hogy az túl szájbarágós ha úgy akarod elmondani hogy egy külön szöveg kell hozzá, ami nem hangozna feltétlen túl hitelesnek :) -
Hajnalcat #534 Nagyon szépen köszönöm a választ. A könyv mellé odaírom ezt egy papírra, mert azt hiszem, nem tudnám így elmondani neki. Biztos elrontanék valamit... -
#533 hmm.. ez frankón hangzik
most gondolkozom rajta hogy valami olyasmit kellene csinálni ami hasznos is (csak a főnököm meg ne lássa ezt) :):)
milyen eséllyel találsz ezzel munkát, illetve mit tervezel? -
#532 Végülis ezt. -
#531 #523 tetszik, én is hasonlóképpen látom a dolgot.. az emberek között és globálisan is igaz egy történet amit egy Moy Lin-shin nevű ember mondott a halálos ágyán.. a lényege hoyg senki nem tudhat mindent és nem is kell.. viszont ha együtt maradunk akkor nem kell aggódnunk.. egymásra vagyunk utalva kicsiben és nagyban is
#524 dettó, annyi a különbség hogy a pókokat is én tessékelem ki :)
#526 -> #529 (piac) :).. a húst pedig meg lehet venni kistermelőktől is.. a szüleim disznót vesznek olyan valakitől aki "normális" kajával eteti őket, levágjuk és lefagyasztjuk.. csirkét szintén a faluban vesznek olyanoktól akiknek a csirkéi ki vannak csapva a rétre, mezőre.. kecskesajtot, tejet szintén ilyen helyről..
#528 na igen ez mindig előkerül :) és jogos is a kérdés, de azt gondolom ez jogos önvédelem :) mondjuk én nem szeretek hajtógázas cuccokat és mérgező cuccokat használni.. ha túrázom akkor szukuval kenem be magam ahol kell, az távol tartja őket :) -
#530 amúgy a probléma forrása sokszor az hogy az ember kényelmes.. inkább fűnyírógép mint a kasza, inkább gyomirtó mint kézi gyomlálás (ha már muszáj gyomlálni), inkább permetszer mint kevesebb termés vagy kicsivel több elfoglaltság
ez a lenézés érzése sokszor probléma volt(/van) nálunk is :) volt rá egy jó példa amikor kerítést csináltunk, otthon voltunk öcsémmel és segítettünk.. tesóm építésztechnikus, apám meg úgy csinálja a dolgokat ahogy ő az apjától tanulta, olvasta, látta stb .. (egyébként le a kalappal előtte mert mindent megcsinál amit kell és ezt nem is vitatom el tőle) viszont volt valami amit öcsém mondott hogy így és így jobb volna.. az nem úgy van és ez különben is hülyeség.. ráhagytuk.. ebéd után már úgy állt elő a dologgal mint ha az ő fejéből pattant volna ki :) nevettünk egy jót.. (ha véletlenül olvasná ezt, nem akarom bántani, imádom a szüleimet)
ezzel csak azt akartam mondani hogy mindenkivel más hangnemet kell megtalálni és ez valóban nem egyszerű.. hoyg milyen mondatok? nem tudom ezt be lehet-e előre jól gyakorolni mert a helyzet mindig szül meglepetéseket.. fontos hogy időt hagyj neki és ne érezze magát kényszerítve.. én valami ilyesmivel állnék elő:
"Kedves Apa.. Ti vagytok a legjobb szülők a világon, sokat köszönhetek nektek, neked, remélem még sok hosszú boldog egészséges év áll előtted. Tudom hogy vannak dolgok amiben nem értünk egyet, de hidd el sosem vagyok ellened. Szeretlek benneteket és azt szeretném hogy még sokáig egészségben éljetek. Vettem neked egy könyvet, mert úgy gondolom vannak benne számotokra is érdekes és hasznos dolgok amiket én nem tudok olyan jól elmondani [őszinte nagy mosoly
Tudom hogy bizonyos dolgokról megvan a saját véleményed, de néha azt gondolom hasznos lehet más véleményeket is meghallgatni.
Nem szeretnék most vitázni és rád erőltetni semmit, Szülinapod van [őszinte nagy mosoly] és szeretném ha ezt vidáman eltölthetnénk együtt. Ha majd lesz időd olvass bele a kedvemért" [puszi, ölelés] -
#529 irány a piac :) -
Hajnalcat #528 A szúnyog más tészta, az nagyon tud idegesíteni éjjel, volt, hogy megöltem szúnyogot, nekik nem kegyelmezek. Ezt nyíltan bevallom. Igen, szúnyoggyilkos vagyok. -
Hajnalcat #527 később megnézem. -
Hajnalcat #526 Lényeg, hogy lázadjunk a régi szabályok ellen, de ne erőszakkal, hanem barátságosan. Majd nem eszek a gyümölcsökből... de akkor levest se egyek, ami a kertben lévő zöldségekből van? Nehéz úgy táplálkozni, hogy mindent betartsak közben....pl. ha szóját tartalamaz egy áru, akkor ne vegyem meg vagy húst se egyek? De azt hogyan? Hogyan tudjam, hogy melyik állatot nem etették szójával? Vagy melyik parizerbe raktak olyan állat húsát, amelyiket előtte normálisan etettek és nem szójával? Hús nélkül nehéz élni.... -
#525 ha nem nagy a pók akkor még tud aranyos lenni:) Csak a szúnyogot fújom le a földig, miután elalvás előtt a fülemnél zümmög (és még utána is az ágy mögött) -
Hajnalcat #524 Még kisbogarat sem. Pl. szokott szobában lenni kisbogár, bemászik ablakon keresztül, én fogok egy kispapírt, és felteszem rá és kiejtem az ablakon, nem ölöm meg, hanem kiteszem. Pókoknál húzósabb a dolog, mert azoktól félek....barátomat szoktam megkérni, hogy segítsen. -
Hajnalcat #523 Pontosan, hanem közös. Egyszer valaki megkérdezte, mi az élet értelme. Erre én azt válaszoltam(egy részlete):
Minden kiegyenlíti a másikat, de ha felborul az egyensúly, akkor az nem jó, ezért kell visszaállítani, vagy megmenteni. Állatok, növények, az egész természet egy egészből jött létre, az anyagok egy egész része és segítik egymást, tehát a föld azért van, hogy segítse a növényt, növény azért van, hogy segítse az embert, az állatot, hogy levegőhoz jussunk, a vizek azért vannak, hogy a halak éljenek, állatok, emberek, növények oltsák velük szomjukat...és így tovább, mindenkinek, mindennek van bizonyos feladata. -
Hajnalcat #522 Ez jó ötlet! Köszönöm. Veszek neki születésnapjára egy biokertészkedős könyvet. És akkor elbeszélgetek vele szépen. Megpróbálom vele megértetni...nem támadom. Csak az a baj, hogy folyton lenéz, így nehéz. Esetleg tudnál tanácsot adni, hogy kezdjem a beszélgetést? Mármint mondatokat....az jó lenne. -
#521 Én környezettudományi szakon végzek, de én sem tudom mennyiben más a környész:) -
#520 környész az mit csinál? -
#519 Én most Sopronban tanulok:)
Erdész szakon, de nemsokára átmegyek környészre. -
#518 Ne aggódj, még egyetemen vagyok, és negyedévente egyszer "ingázok" :D Amúgy én meg Szegedről szoktam hazamenni Győrbe :) -
#517 az szép kis távolság :) laktam egy ideig sopronban és onnan látogattam haza kb havonta Szegedre, uh mondanám hogy ismerős az érzés, de az ingázás keményebb :)
bennem is az fogalmazódott meg hogy el kellene látogatni pár helyre ahol ezt az életformát igyekeznek megvalósítani.. -
#516 elsőre nekem is beugrott olyasvéle hogy nyárra ellátogatni az oktatócélú faluba, Agostyán nincs is messze, ahhoz képest hogy Szeged-Győr között szoktam ingázni :) -
#515 erős szándék kezd körvonalazódni bennem :) -
#514 ezek jók