833
\"Csak amikor az utolsó fát kivágták,

Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,

Csak amikor az utolsó halat megfogták,

Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"

Cree indián jóslat
  • makpadi
    Szó szerint öleled a fát. A lényege pedig, hogy a megmozdulással felhívják az emberek figyelmét a fák védelmére.
  • norbre
    ez a faölelgetés amúgy miről szól? mi a lényege?
  • ribot
    Minden tollban tinta van... de ha eldobod akkor nem mindegy, hogy papírt vagy műanyagot dobsz el!
    A normafai kísérlet pedig 2010. június 12-én lesz!
    Kíváncsi vagyok mennyi embert mozgat meg!
  • Thaison
    Én környezetvédőnek tartom magam,igyekszem a hulladékot szelektíven gyűjteni de ez egy dolog...a probléma ott kezdődik hogy a közelünkben nem nagyon van szelektív hulladékgyűjtő. Szóval csak az eljuttatás probléma. Amúgy most voltam pár hete az Ötvenhatosok terén ezen a szelektív hulladékgyűjtős kiállításon, érdekes volt. Kaptam papír tollat meg ilyeneket:) Bár szerintem a tinta ami benne van szennyezőbb mint a műanyag de lehet tévedek:S Erről a faölelgetős dologról meg már én is hallottam. A Normafán lesz majd júniusban. Pontos dátumot nem tudok mondani de valamikor a közepén lesz. A kíváncsiság kedvéért elmegyek majd megnézni,és akkor már szerintem részt is veszek rajta:)
  • Rebekusz
    Erről a faölelgetős napról én is hallottam már, jópofa ötlet.
    Azt viszont nem tudtam, hogy Guiness rekord kísérlet egyben :)
    A környezetvédelem mindig is jól hangzott, csak éppen kevesen tesznek érte bármit is.
  • Megtörhetetlen
    A Szelektív hulladék gyűjtés az nagyon jó ötlet, de látni azt ahogy jön a kisebbségi, és szó szerint felborogatja az üvegért meg a dobozért azt a szerencsétlen hulladéktárolót.......
    Ilyen közösségi mozgalmakról nem nagyon hallani sajna mert az embereket nem érdekli vagy idejük nincs rá, vagy nincs meg a megfelelő média ahol tájékozódjanak róla!
    Én amiről hallottam az majd Júniusban lesz egy faölelgetős, nap amikor fákat kell ölelni minél többet ez egy Guiness rekord kísérlet is egyben. Nem tudom mennyire környezetbarát, de a kisgyerekek biztosan élveznék!
  • Hajnalcat
    de nem mindenhol öntik egybe....
  • norbre
    én ezt szoktam nézegetni:

http://www.greenfo.hu/

és egy "morfondír" történet :)

Svájcba emigrált magyar tanárnő fia szájából hallottam, hogy amikor a mamát befogadta a helyi iskola, azzal tüntette ki az igazgató, hogy ő intézhette az iskola számára szükséges eszközök beszerzését. Persze bizonyítani akart, és összeállította a listát, amit izgatottan vitt a bemutatásra.

Az igazgató vetett rá egy pillantást, majd elmondta, az úgy rossz, ahogy van, lehet újraírni. Az értetlen arcot látva, jóindulatúan elmagyarázta:

- Először meg kell nézni, hogy a városban gyártják-e ezt a cikket?
    Ha igen, meg kell venni, mert az a legolcsóbb, hiszen a város lakóinak munkát biztosítunk és a későbbi minőségi problémák kizártak.
    Ha nem, meg kell nézni, hogy a tartományban készítenek-e ilyesmit, mert ez a második legolcsóbb, minőség vitára itt sem kell számítani.
    Amennyiben a tartományban nem készül, megnézzük, hogy Svájc területén előállítják-e a terméket. Ha igen, jöhet.
    Végül felmerül a kérdés: mi a teendő akkor, ha nem gyártják Svájcban?
    Ekkor hátra kell dőlni és behunyt szemmel, (esetleg egy rövid szunyókálás után) pihent állapotban azon lehet elgondolkodni, hogy egyáltalán - kell nekünk ez a sz@r?

• LadyBaBa
    Biztos van vmi oldal ahol ilyen környezetvédelmi közösségi akciokrol irnak! Nem tudja vki véletlenül? Belinkelhetné, mert ugylátszik többünket érdekel!
  • norbre
    nem a mosásra írtam, hanem hogy a szétválogatás és a pluszköltség értelmetlen ha úgyis egybe öntik :)
  • Hajnalcat
    Tudod, de tényleg ám, kimossák, papírt is le kell valahogy szedni róla, azt is ők teszik valami mosószeres vízzel, szóval nem kell megkérdezni. :)
  • norbre
    csak ötlet.. lehet fel kellene hívni a társaságot és megkérdezni hogy: akkor ez hogyan is van? aztán újságírók stb..
  • Hajnalcat
    Ha beledobod szelektíven a kihelyezett helyre, az jobb. Tudod, ahova kerül, ott megmossák ám, mielőtt hasznosítják újra, úgyhogy nem kell kimosni, csak úgy bele és kész.
  • Hajnalcat
    De amúgy annyira örülök, hogy ilyen sokan lettünk.
  • Hajnalcat
    Szia!

Szelektíven gyűjtöm a szemetet, amit lehet itt a város szélén...tapossa laposra dolog nagyon megy. Próbálom szüleimet rábeszélni bizonyos dolgokra: pl. hogy apám ne permetezzen, vagy ha annyira vágyik rá, akkor ott a bioszer, anyám ne a természetbe öntse ki a felmosó vizet(inkább én mosok fel, csak ne öntse oda), most vetettem vele bio mosogatószert, tudom, drágák ezek a dolgok, ami bio és anyámék spórolósak, ezért nehéz....természetesen addig használom a dolgaimat, amíg el nem szakadnak és már a megvarrás is húzós lenne. Pl. kistáskámat már ezer éve hordom és mindig elviszem megcsináltatni, ha elszakad, még jó és szeretem. Ruhákat se veszek feleslegesen, csak amire szükségem van. Kisállatokat átsegítem az úton, ha épp a közepén jár mondjuk egy csiga vagy más....bogár stb...ha benn van valamilyenbogár a lakásban, akkor kispapíros módszer és kiengedem róla. Van madárodu, amit csináltunk és pont most repülnek majd ki a cinege fiókák, szóval otthont is adunk a madaraknak, már sok madárcsalád kelt ki nálunk és van itató a kertben, ahol ihatnak a méhek és a madarak meg fürödhetnek. Volt olyan, hogy a környéken összeszedtem a szemetet, vagy beküldtem a helyi környezetvédős helyre fényképeket, hogy jó lenne, ha kijönnének és összeszednék azt a sok szemetet, amit illegálisan letettek egy közeli kiserdőbe, én nem tudom elvinni, mert nincs kocsim. Ja, szinte mindig gyalog közlekedek a városban. Unom a buszra várást és jobb is mászkálni, szeretek. Természetesen alap, hogy szemetet nem dobok el az útra, csak a kihelyezett szemeteskukákba.
    Csoportos akciókra nem tudok elmenni, mert itt nem ismerek olyan személyeket, akik szívesen csinálnak ilyeneket. Bár sokszor elképzeltem magamban, dejó is lenne egy ilyen csoportban lenni és együtt akciózni, mondjuk éjjel elmenni és amiket felfestettek fákra jeleket, hogy kivágják, azokat eltüntetni, vagy közös szemétszedésben jó lenne részt venni, de egyedül olyan, mintha egy egész várossal szálnék szembe, mert senki se csinál semmit, csak dobálják mindenfele el a szemetet és nagyon rossz látni ezt.
    Ja, ha valaki Zalaegerszegen csinál ilyen szemétgyüjtési vagy környezetvédői akciós dolgot, akkor szóljon nekem, mert mindenben benne vagyok.
  • norbre
    igen, de a vicces az, hogy az is a szokásaink megváltoztatásával történt, ahogy idáig eljutottak az emberek
  • f4ember
    Viszont az emberek nem szívesen változtatnak a szokásikon, mivel szeretnek megmaradni a dolgaiknál, ezért nagyon nehéz beleverni a fejükben, hogy környezettudatosan éljenek. Én pl megpróbálok mindent felhasználni, újrahasználni, már csak a pénz miatt is. Közben pedig, még a környezetet is védem.
  • norbre
    igen a felújítás, megjavítás egy követendő szemlélet a könnyű és gyors cserével szemben.. nyilván van amit nem lehet már "megmenteni" de én is azt gondolom amíg lehet addig meg kell próbálni..
    (nem személyes) amúgy kifogásokat a legkönnyebb találni és ezt is leginkább a lustaság és a kényelem szüli (sokszor nekem is).. pedig minden csak szokás/megszokás kérdése.. pl ha nem lenne vezetékes víz, az lenne a megszokott hogy a kútról kellene hordani (nagyanyáméknál még emlékszem erre) és jobban gazdálkodnának vele az emberek.. nem mondom hogy ez lenne a legjobb módszer, de az embereknek meg kellene becsülniük ami van.. nem tudom ki mondta de nagy igazság hogy a legnehezebb arra vágyni ami már a miénk
    az ember kényelmi igényeiről és a "semmi nem elég jó, és semmi nem elég" irány a "wall-e" animációs filmben van sztem nagyon találóan ábrázolva
  • LadyBaBa
    A kukások nálunk is egybeöntik a szelektiven szépen szétválogatott dolgokat, hiába fizetünk érte pluszba.. A másik ami engem foglalkoztat: elvileg ugye ugy gyüjtjük a szelektivet, hogy pl a müanyagokat elmosssuk, kimossuk, valamelyest letisztitva dobjuk bele. Namármost ehhez vizet kell használni, és ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon melyik lenne jobb: ha kidobálom simán a nagykukába vagy ha egy csomó vizet elhasználok azért hogy szelektiven gyüjthessek?
    Én is igyekszem lehetőleg mindent újrahasznosítani (pénzkérdés is) A teljesen hasznosíthatatlan fából pedig tüzet rakok a kertben :) Van aki tüzifát vesz!
  • analfa
    Sziasztok jó olvasni hogy mennyire igyekeztek odafigyelni a környezetre... Én is sok mindenben igyekszem, hogy óvjam a természetet, de az az igazság hogy sokszor mintha kezdenék belefáradni... gondolok itt a szelektív szemétgyűjtésre én szétválogatom elviszem a külön gyűjtő edényekbe majd látom hogy 1-2 nap múlva az egészet kiszedik (pár forint reményében amit a méhtelepeken remélnek kapni érte) , amit én fáradságos munkával összerakok... ha meg netalántán nem akkor meg a kukások borítják egybe.
    viszont abból nem engedek hogy amit meg lehet csinálni, fel lehet újítani ahelyett ne vegyünk újat (csak ha az másfajta megtakarítással jár) A múlt héten saját anyámat kellett meggyőznöm arról hogy nem kell a kerítésről kidobálni a fát és újat venni hanem azt egyszerűen elég lecsiszolni és újrafesteni. Minek kellene újabb és újabb fákat kivágni...
  • Aquir
    volt Szegeden szereld magad nap, bicikliszerelés folytattunk annak aki arrajárt, meg hülyültünk egy keveset, stb.
  • norbre
    azon túl hogy óvatosan osztom az észt, próbálom követni a "ne hagyj nyomot" alapelvet (amit elviszek magammal azt haza is tudom vinni, ami ott volt meg nem hozom el), figyelek hoyg lehetőleg minél kevesebb szemetet termeljek, nem kérek reklámszatyrot a boltban hanem viszek sajátot, lehetőleg nem veszek petpalackokat vagy ha veszek ritkán dobom ki, ha pl túrázni megyek azokat használom víztárolásra, nem veszem el a szórólapokat az osztogató emberektől.. igyekszem hogy minnél kevesebb vegyszert, energiát használjak, nem égetem fölöslegesen a villanyt és azt is csak ott ahol vagyok, nem megy a tv, számítógép csak azért hogy valami zaj legyen a lakásban, nem folyatom fölöslegesen a vizet, ahová lehet inkább gyalog, bicajjal, tömegközlekedéssel járok.. ha kocsival, akkor is igyekszem nem egyedül utazni, próbálok nem fölöslegesen táplálkozni, értelmetlen dolgokat és úgy általában dolgokat felhalmozni.. megmozdulásokra különösebben nem szoktam járni (2x voltam a critical mass-on).. hirtelen ennyi..
  • Narxis
    Szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem dobom el az utcán stb. :D
  • makpadi
    Sziasztok ! Örülök ennek h ennyi embert érint a környezetvédelem és nem csak ugy mondja.... Jómagam is nagy természetbarát vok és elkötelezett környezetbarát. Fontosnak tartom a lépéseket a Földdért.

Ti milyen lépéseket teszek ezért? Egyéni /csapatos formát?(szívesebben) ?
    Jártok csoportos akciokra? :D
  • norbre
    [URL=http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24290&PHPSESSID=8c620b1a0b6e3338e4a8aa70c93778a0]"Újabb veszély fenyegeti a Tátrát"[/URL]

(aki szeretne, a cikk alján csatlakozhat a petícióhoz)
  • Hajnalcat
    Nomád étel

Végre!
    Magyar és bio, király, ilyenre vágytam mindig. Remélem, sok helyen el fog terjedni. :)

"A büfék, gyorséttermek, kifőzdék általában nagykereskedésben vásárolják meg az olcsó, kétes eredetű, előre elkészített alapanyagokat. A NomádÉtel beszállítói ezzel szemben őstermelők, minőségi termékeket gyártó magyar cégek – így mesterséges adalékok, színezékek, tartósítószerek és ízfokozók nem kerülnek ételeinkbe – ellenben teljes kiőrlésű liszt, bio alapanyagok, csírák, köles, hajdina, barnarizs és juhtúró igen. Az egészséges táplálkozás szempontjából a legfontosabb a természetesség. A húsokat, zsírokat mellőzni kívánó, vagy kifejezetten vegetáriánus vendégeink számára is sokféle étket és 100%-os natúrlevet kínálunk, így mindenki kiválaszthatja, hogy a természetességen belül számára mi a legjobb táplálék."
  • Pistike 007
    Szembeszomszédhoz befészkelt egy örvösgalamb pár. Most építkeznek a drágák:))
  • Narxis
    Igen, erről olvastam pár hete. :S
  • norbre
    A méhek tömeges pusztulása, amely világszerte komoly fenyegetést jelent a méhek által beporzott növényekre is, nem vezethető vissza egyetlen közös tényezőre...

(féreg-, rovar- és baktériumirtó szerek..)
  • Hajnalcat
  • norbre
    örülök ha segíthettem, de ez csapatjáték volt :) azt gondolom amit leírtál mindenképpen eredmény, ha egyenlőre más nem is de valamit sikerült elindítanod.. és azt gondolom teljesen jól csináltad amit csináltál.. gratula ;)
  • Pistike 007
    ja.
    majd koldulunk együtt:D
  • Aquir
    Én meg Hulladékkezelés és -elhelyezés szakirány felől nézem a dolgokat, szóval üdv a klubban Bár rendszerint nincs annyira nagy ellentét a különböző szakirányon végzett környezettudományi szakosok között
  • Pistike 007
    Hát, szerintem egyre nagyobb szükség van az ilyen végzettségre, mert a kor előrehaladtával a környezeti válságok is gyarapodnak. :(
  • Aquir
    nagyszerű, és mégis jó volt akkor hogy egy jó mintaszöveget kaptál :)
  • Hajnalcat
    Reakció, mikor meglátta, hogy mit vettem neki:
    "Gratulálok, nagyon okos dolgot vettél"(irónikus hangvétellel) és odébbdobta. Kérdeztem tőle, hogy bele se olvasol? Mondta, hogy nem. Aztán mondtam neki, hogy kérlek, legalább a kis kártyát olvasd el, amit írtam mellé. Mondta, hogy még azt se fogja elolvasni. Bementem szó nélkül a szobámba, mondom, ilyen nincs, tiszta csőd...:( le voltam hangolva. Aztán lementem fényképezni egy virágot a kertünkbe. Most nyílik. Előtte odasúgtam anyámnak, hogy próbálja rábeszélni, hogy legalább a kártyát olvassa el. Aztán mikor feljöttem a fényképezésből, akkor anyám épp fújta az orrát és a könnyeit törölgette, nagyon sírt. Apám nem tudom mit csinált, mert oda nem mentem. De aztán pár perc múlva összefutottunk és akkor mondta apám nekem, hogy: Elovastam, köszönöm, nagyon szépet írtál. (elcsukló hangon, de ő sose sír természetesen, mindig titkolja az érzelmeit). Mondtam neki: Én köszönöm, hogy elolvastad. És ennyi volt. Permetszert levitte a pincébe(nem dobta ki), könyvet pedig betette a nappaliba.
    És kisebb kihagyásokkal, de azt a szöveget írtam le, amit Te írtál. Szóval ha Te nem vagy, akkor most lehet, hogy a kukában heverne minden.
    Köszönöm! Nagyon jó szöveget írtál! És megpuhúlt talán kicsit a szíve most. :) Siker, remélem, hogy bele is olvas a könyvbe és talán haszálja majd azt a szert. Ez már csak rajta múlik...én mindent megtettem.
  • Hajnalcat
    Odaadtam apámnak a könyvet. Ezt vettem neki:

Vettem még mellé plusszba egy természetes anyagokból összeállított permetszert.

Natur BIOKÁL: méregnélküli növényerősítő, minőségjavító per-metanyag
    Felhasználás:

A Natur BIOKÁL-lal kezelt növény erős, egészséges, ellenáll az időjárás viszontagságainak, szárazságtűrő, bőségesebb, egészségesebb, méreg nélküli termést hoz.

Hatóanyag, összetétel:

Permetanyagok: gyógynövények és biohumusz kivonata, illóolajok és tápsók, fémes nyomelemek. Tápkocka összetétele: extrahált biohumusz, Natur Biokál® sűrítmény, természetes ásványi sók.

Szerves talajtápanyag összetétele: Natur Biokál ®01-02 sűrítmény, biohumusz, szerves alapú hordozó, komposzt anyagok.

Előnyei:

Hatásukra erősebb a gyökérzet, a lombozat, hosszabb virágzási idő, jobb minőségű termés. Termésnövelő. Gombásodást gátló.

legalsó rész
  • norbre
    úgy vágytam az #556-ra :) és végre az enyém.. :)
  • Hajnalcat
    TÉK
  • Hajnalcat
    mindjárt...