833
\"Csak amikor az utolsó fát kivágták,
Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,
Csak amikor az utolsó halat megfogták,
Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"
Cree indián jóslat
Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,
Csak amikor az utolsó halat megfogták,
Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"
Cree indián jóslat
-
Hajnalcat #673 Köszönöm a tippet. Jó ötlet. -
haraposlo #672 Na, azt én is megnézném. Sajnos nem tudok elmenni, mert elutazunk a családdal, de a class fm közvetíteni fogja, ugy tudom. -
ribot #671 Biztos, hogy lesz róla infó. Főleg akkor, ha sikerül a rekord!
-
sport88 #670 Ez engem is érdekelne. Remélem a szervezők feltesznek valami videót róla, vagy látni lehet, majd valami megosztón. Érdekes lehet, hogy ennyi ember hogy viselkedik egy ilyen megmozduláskor. -
#669 tudományos cikkek kellenek az ő módszere ellen. Hátha úgy reagál... :) -
#668 múlt nyáron voltam Görögországban... kösz elég volt a melegből:) (legalább kaptam 2 kreditet és sok élményt érte)
télen egész nap süthet engem a Nap. nyáron nem -
Hajnalcat #667 Az a baj vele, hogy az a szent neki, amit kiskorában mondtak és akkor bizony kemény permetezősidőszak volt vegyszerestúltengéssel és mivel ő imádja az ilyen káros dolgokat, így nehéz lenne rábeszélni a nem károsra.
Tudnám részletezni mást is, de nem teszem, mert személyes. Már ez is végülis....
-
Hajnalcat #666 TÉK -
Hajnalcat #665 Igen, az jó lenne, na meg persze, aki ott van, az nézzen már a lába alá is. :) -
#664 sajna én nem tudok kimenni, de kíváncsi vagyok hogyan zajlik egy ilyen irányú és méretű megmozdulás.. ha volna pár "önkéntes" aki ha már úgyis ott van, nyitott szemmel járna és elfogulatlanul beszámolna arról hogy a sok ember mennyire tarol "ösztönösen", vagy mennyire vigyáz és néz a lába elé külön kérés nélkül is, az hasznos tanulság lehetne ha másnak nem is de nekem mindenképpen.. több szem többet lát úgyhogy örömmel fogadnám több ember hozzáfűzését is az esemény után, de ennek csak akkor van értelme ha a hozzászólók mindkét irányban valóban elfogulatlan véleményt tudnak alkotni.. köszi ;) -
dodok20 #663 Pedig néha ki kell mozdulni. Ha meg tűz a nap, akkor egy fa árnyékánál nincs is jobb. Én tervezek kimenni, bár a rekordban nem biztos, hogy részt veszek, nem érek oda a regisztrációra. -
#662 elmúltak az esőzések? akkor ki se megyek, olyan meleg van -
matumbo #661 Hajnalcat:
PRóbáld elmagyarázni neki érthetően a miérteket és mutass rá arra is amiket itt mondtál, hogy a kerülgetést egyáltalán nem befolyásolja. Meg arra, hogy a növények nem úgy hesegetik a rovarokat mint ő a légycsapóval, hanem inkább a szagukkal, az meg bőven tud 5 méteren túlra is érződni ha épp olyanról van szó.
Meg könyvet nem érdemes adni olyannak akit egyáltalán nem érdekel a téma. Sajnálatos de ez van, ha valaki alapból leszarja akkor nem fog róla könyvet olvasni. Először neked kéne az érdeklődését felkeltened a téma iránt, nem teljesen szárazon előadni a dolgot és akkor hátha.
Más:
Elmúltak az esőzések, itt a jóidő :) (és a dög meleg) Szóval már semmi nem áll a faölelés útjába, gyertek el minnél többen! -
#660 ismerős kezembe nyomta a kiadványaik első számát, tele van hasznos dolgokkal.. Herbáció -
#659 persze, ezzel csak azt mondtam, hogy a te oldaladról ne ess ilyen csapdába hogy attól keseredsz el ami várható. Ha nem esel össze, az meg a legjobb :) -
Hajnalcat #658 Ha mindenki így gondolkodna, hogy "félvállról" veszi(sajnos sokan gondolkodnak így), akkor sose lennének Renegate-k(lázadók), akik harcolnak a környezetszennyezés ellen. Gondolj bele, hogy most már mennyivel rosszabb lenne a Földön a helyzet. Minnél többen lesznek olyanok, akik próbálnak az emberekre hatni, annál jobb lesz Földünknek. És nem esek össze. Próbálkozom tovább, csak nem tudom még, hogy hogyan....De azért köszönöm a tanácsot. -
#657 szerintem részben fölöslegesen érzed rosszul magad, mert te már megteszed amit lehet, és az jó, nem úgy kell foglalkozni ezzel hogy rosszul érezd magad tőle, hanem csak időről időre győzködöd, és ezzel te úgyis megteszel mindent!:) Szóval ne nagyon ártsd lelkileg bele magad, mert lehet hogy amikor nem lesz annyira fontos a dolga, akkor esetleg majd enged, de az is lehet hogy nem fog változni.
Szóval részben vedd félig amolyan "félvállról" annak ellenére hogy próbálkozol, úgy nem fog fájni, nem kell mindentől összeesni amit az élet hoz.. :) -
Hajnalcat #656 Ja és félre tette a biokertészkedéses könyvet természetesen....mondta, de, majd csalánlevet fog erjeszteni, csakis, hogy ő nem fog ilyenekkel vacakolni stb.... -
Hajnalcat #655 Hát, apám enyhén szólva is lekakilja, amiket mondok neki biokertészkedés szempontjából. Most ajánlottam neki, mert panaszkodott, hogy tetvesek a fák, hogy ha a fák tövébe olyan növényeket ültetek, amik elűzik a hangyákat, akkor azt lehet-e. Errefel az volt a kifogás, hogy nehezzen kerülgeti így is a fűnyíróval a fákat, meg még ezekre a növényekre is figyeljen. És hogy, persze, az 5 méterre fán lévő tetűket hogy tudná elűzni a fa tövébe ültetett növény. Mármint ezt kérdezte és hogy szerinte sehogy. Mert ugyebár olyan is van, ami tetű távoltartására való. pl:
mustár, büdöske, macskamenta, varádics, sarkantyúka, kerti zsázsa, levendula, turbolya
Dehát neki kerülgetni kell, inkább lepermetezi méreggel a fát, mint a biómódszert bevállalná. Meg a fákat amúgyis kerülgetni kell, most ha a fa tövébe ültetek pár növényt, az nem lenne gond kerülgetés szempontjából.
Most mit lehet ilyen buta emberrel kezdeni? -
#654 hja, túrázni vagy kis csoporttal, vagy egyedül :)
ez egy erdélyi példány -
Hajnalcat #653 Ausztriában túráztunk a barátommal a Rába-szurdoknál és egy csoporttal tudtunk oda elmenni, buszos akció volt. De a csoport elég nagy zajt csap ugyebár, arról nem is beszélve, hogy a csoport 98%-a nem tudta az útvonalat a vezetőkkel az élükön. Persze hiába mondtuk nekik, hogy nem arra kell menni, hanem a kijelölt útvonalon, na mindegy, lényeg, hogy mi a barátommal leszakadtunk tőlük, mert nem akartunk velük menni, egyrészt jobb csendben túrázni, amikor nem az emberi bla-bla-bla-kat hallom csak, hanem mondjuk a víz hangját vagy a madarak csicsergését, másrész, akkor, ha nem csoportban megy az ember, ilyen szépséget is láthat, mint amit mi akkor láttunk ott:
Ezért is ellenzem a nyüzsgő embertömeget a természetben. Kiráz tőle a hideg.
Ugye milyen csodaszép ez a foltos szalamandra?!^^ Most láttam életembem előszőr ilyet élőben. Hatalmas élmény volt. :)
-
citike20 #652 Szerintem nagyon jó ötlet ez a Normafai action. Én biztosan ott leszek, és helyeslem, hogy ezzel (is) próbálják felhívni az emberek figyelmét a környezetünk védelmére.... Ha ezek nem lennének, mi lenne (lehet, hogy lesz) 10-15 év múlva? :/ -
#651 pár dologra szeretnék reflektálni..
az egyik a vita mint olyan.. mivel sokfélék vagyunk, sokféleképpen látjuk a világot, és mivel amúgy sem egy helyes út van amit mindenkinek járnia kell, és nem egy helyes út van ami felé terelhetünk ügyeket, ezért törvényszerű hogy ez bizonyos mértékű vélemény ütközéseket szül, és erre bizonyos mértékig szükség is van.. fontos hogy a felek ne csak hallják hogy valamit mond a másik hanem megpróbálják megérteni annak az üzenetét (és ez egyébként akármennyire könnyűnek is tűnik, sokszor csak a saját véleményünk szűrőjén át ér el hozzánk a mondandó), de jó ha legalább a szándék megvan.. ezt hívom én építő jellegű vitának..
amikor ez átcsap abba amikor már nem érvek ütköztetése és a megértés, a konstruktivitás a fontos, az a vitatkozás, és ez mint olyan csak energiapazarlás és káros indulatokat szül..
egy vitában azt gondolom a felek a saját érveikkel próbálják meggyőzni a másik felet arról amit gondolnak, és nyilvánvalóan amíg ezek az érvek nem elég "erősek" a másik fél számára, addig az adott álláspontot nem fogja elfogadni akit erről próbálnak meggyőzni.. és ez nem annak a kérdése hogy kit nehéz vagy kit könnyű meggyőzni, hanem hogy az adott félhez eljutott-e az üzenet és hogy számára ez mennyire elfogadható
a másik dolog, hogy természetesen nem kell mindenkivel egyetérteni és nem kell elfogadni más véleményeket, egyáltalán nem KELL bárkivel is beszélgetni vagy vitázni.. de azt gondolom az élni és élni hagyni alapelv szerint el kell fogadjuk hogy lehet másnak más a véleménye, nincs joga senkinek ahhoz hogy ezt felülbírálja és ezt elég jól kiforgathatja aki szeretné, de talán mindenki érti mire gondolok.. mellesleg nekem sem ez volt a célom alapvetően, ha mégis így jött le akkor elnézést
a harmadik dolog ami pedig a pesszimizmusommal kapcsolatos.. nem célom hogy bárkivel is részletesen megismertessem magam, vagy magammal kapcsolatban bármit is bizonygassak, de annyit elmondanék hogy alapvetően optimista ember vagyok és próbálom a dolgok végét a "hogyan lehet" oldalról megfogni.. és nem szeretném ha ezt itt bárki is magára venné, nem személyes üzenetet hordoz, de sajnos az emberek hozzáállása szüli bennem a legtöbb pesszimizmust és néha azt a kilátástalan érzést amit Hajnalcat korábban a permetezés kapcsán felvetett..
legvégül pedig hogy ne csak off legyen, szerintem a környezetvédelem egy idő után túl kell mutasson azon hogy az ember "szelektíven gyűjt szemetet és lekapcsolja a villanyt".. persze ezek is nagyon fontos dolgok de ez sem olyan dolog amiért az embernek meg kell veregetnie a saját vállát vagy fennen kell hangoztatnia hogy mennyit és mit tett, hanem valami alapvető késztetés arra hogy élhetővé tegyük, annak tartsuk meg a környezetünket, és mindazt a tudást ami ezért van azt tökéletesítsük és megfelelő módon tovább adjuk (tágabb értelemben is).. és egy kicsit visszakanyarodnék az elejére, az egyik legfontosabb szerintem hogy az emberek beszéljenek egymással és véleményt cseréljenek
szeretnék egy nagyon jó könyvet ajánlani azoknak akik esetleg még nem ismerik, azt gondolom igen tanulságos és elgondolkoztató a mondanivalója, sok hasznos gondolat van benne.. (egy két párbeszéd kicsit talán vontatottnak tűnhet elsőre, de arra bíztatnék mindenkit aki el szeretné olvasni hogy ne ugorjon át részeket)
Daniel Quinn: Izmael (a linkre kattintva pdf-ben is letölthető a netről, ha valaki nem tudná/szeretné megvenni)
A Turner Tomorrow Ösztöndíj létrehozásának célja az volt, hogy a szerzőket olyan regény írására ösztönözze, mely a világ globális problémáira építő és határozott megoldást kínál. A több mint 2500, a világ minden tájáról beérkezett pályamű közül a rangos ösztöndíjat az Izmael nyerte el.
és nem reklámként, de megalakult a magyarországi Izmael klub is, a tenni vágyók, közösen gondolkozni vágyók bátran vegyék fel a kapcsolatot.. nemrég volt az első beszélgetős találkozó BP-en, a hónap végén lesz a következő, aki szeretne szintén csatlakozhat.. a magam részéről igen hasznos és előremozdító dolognak értékelném.. és persze ez is csak egy út a sok közül
bocs a hosszú hsz-ért -
#650 Én nem vitázom mert ignoráltam már jóval korábban. Szívesen. -
Hajnalcat #649 Optimista embernek ismertem meg.
Lássatok, ne csak nézzetek és rájöttök akkor, hogy miért írja azokat, amiket.
Innentől tessék elgondolkodni bizonyos dolgokon és kérlek titeket, ne vitázzatok tovább. Köszönöm. -
#648 én meg a csőlátású embereket.. szerinted mit jelent nálam ez a pesszimizmus ha már ennyire nem szereted? -
#647 Nem szeretem az ilyen pesszimista embereket, sokmindent hátráltatnak a gondolkodásmódjukkal. -
#646 a guiness rekord szempontjából mindenképpen :) -
#645 nem csak engem nehéz meggyőzni.. amúgy nem lehetetlen, és nyilván nem én vagyok a "mérce" :)
és hogy pesszimizmus lenne-e? igen részben van benne ez is ha ugyanazokra a dolgokra gondolunk :) -
buger87 #644 Ahogy kiolvasom norbre-t nehéz meggyőzni(részben persze igaz van). Tény, hogy nem a leghatékonyabb módszer, de szerintem az ő félelme a pesszimizmusából fakad. Nem kell ennyire tartani a dologtól szerintem. -
#643 Én nagyon kíváncsi leszek hogy mennyien fognak elmenni. karribi-nek abból a szempontból igaza van hogy magával azzal hogy ez egy Guinness rekord kísérlet jobban fel lehet kelteni az emberek érdeklődését mert annak ugye szívesebben részévé szeretnének válni. Egy dologtól félek hogy rossz idő lesz...:( -
#642 Tény, hogy az élőlánc kevésbé kártékonyabb, de úgy gondolom, hogy az embereket inkább a guinness rekorddal lehet megfogni és ha ezzel össze tudunk hozni 300 embert aki kimegy a normafára az szerintem már siker. -
#641 -
#640 ez kérlek szépen egy jelkép, nem attól lesz jobb a fáknak, ha ölelgetik őket, hanem a következményeitől amik lehetnek ezután :) mert ezzel valamilyen szinte próbálják ráébreszteni az embereket arra, hogy jobban figyeljünk oda a környezetünkre. eddig is voltak gyengébb próbálkozások, de itt legalább bevonják az embereket, a gyerekeket is a "védelembe", ezzel talán egy olyan morált ültetve a fejükbe, hogy későbbi életük során ennek tudatában éljenek és adják majd ők is tovább ezt a morált a csemetéiknek, hogy vigyázzunk a természetünkre! -
#639 Meg ezzel talán nagyobb figyelmet is el tudnak érni, szerintem kisebb gyerekeknek is jobban tetszik az, hogy egy fát kell megölelniük és ezzel úgymond jót tesznek mintha órákat állnak egy helyben élő láncot alkotva. Remélem megdől a rekord, ha tudok én is kimegyek normafához :) -
kondoros8 #638 Nagyrészt igazad van norbre, de figyelmen kívül hagyod az emberi tényezőt(illetve az ezzel járó dolgokat). Az ember sajnos magától nem tenne meg semmit, ha ő azért nem kap valami "jutalmat". Lehet jobb lenne egy élő lánc, de ha ez a faölelés-rekordkísérlet mozgosítsa őket, akkor én benne vagyok, és támogatom.
-
#637 Emberek ölelgetnek fákat..
Mások arra járnak és mit látnak? Emberek ölelgetnek fákat. Felmerül bennük a kérdés, miért teszik ezt? Nem hagyja őket nyugodni és megkérdezik:
- szia miért ölelgettek fákat?
- hogy felhívjuk a figyelmet a fák védelmére
- ez jó dolog
Emberek élőláncot alkotva állnak/ülnek körben egy réten, állnak/ülnek egy erdő mellett..
Mások arra járnak és mit látnak? Emberek kézen fogva állnak/ülnek. Felmerül bennük a kérdés, miért teszik ezt? Nem hagyja őket nyugodni és megkérdezik:
- szia miért álltok/ültök itt kézenfogva?
- hogy felhívjuk a figyelmet a fák védelmére
- ez jó dolog
persze lehet kihagytam valamit, de nem jobban hívja fel a figyelmet.. kb ugyanannyira, csak (szerintem) kevésbé kártékony módon
ja és hogy elő-válaszoljak a tigrisekre is..
azért nem ölelgetjük őket, mert a nem "szobatiszta" állatok nem szeretnék hogy ölelgessük őket, és ennek elég nyilvánvaló jelét is adnák ha ezzel próbálkozunk.. a fák nem tesznek ilyet, ők "kénytelenek eltűrni" azt, hogy mi azt gondoljuk hogy ez a lehető legjobb amit velük tehetünk.. -
#636 és próbálok elébe menni újabb félreértéseknek.. nem gondolom hogy feltétlenül igazam van, vagy hogy ez a projekt eleve elvetélt ötlet, vagy hogy ne lenne fontos a figyelemfelkeltés -
#635 mondanám hoyg feladom, ez reménytelennek tűnik.. de nem hagy nyugodni hogy nem érthető amit próbálok elmondani..
abban amit mondani próbálok nem a pár virágról van szó hanem elvi kérdésről.. ahogyan az is elv hogy pár fát ölelgetnek a 2-3ezerért, jelképes dolgokról beszélünk és így az elvi kérdések is fontosak..
mégegyszer: ha van jobb eszköz miért kell az ártalmasabbhoz ragaszkodni? még akkor is ha csak pár virágot taposunk le..
amúgy a kihalófélben lévő tigriseket miért nem ölelgeti senki? -
ribot #634 Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb... 2-3 ezer fa, vagy pár virág... :D