833
\"Csak amikor az utolsó fát kivágták,

Csak amikor az utolsó folyót megmérgezték,

Csak amikor az utolsó halat megfogták,

Csak akkor fogod látni azt, hogy a pénzt nem lehet megenni.\"

Cree indián jóslat
  • Hajnalcat
    Amiről nem szólnak a hírek: összefüggések a tömeges elhullások közt

Szerintetek?
  • Narxis
    De édi. :D
  • Pistike 007

Ez a rejtőszíne, belül pompás:)
  • Pistike 007
    Wá.:D
    Padlásfeljáróban kapott helyet.
    De itt valami árulás lehet.. Egy katicabogár mászkál a monitoromon:DD
    És az is áttelelős faj. Szóval itt valami menekülttábor van vagy nemtudom.:D
  • Aquir
    csak bensőségesen vicces képregény :)
  • Hajnalcat
    Ezt nem értem ezt. Ennek mi az értelme?
  • Hajnalcat
    Szerintem dobozban nem éli túl. Adsz neki valami ételt is? És mit akarsz neki adni? Veszel virágot, hogy annak a nektárját szivogassa? És szerinted az jó, ha megtartod és nem a természetes szelekcióra bízod? Lehet, hogy jön egy nagyon éhes nagyobb állatka, aki túl tudja élni a telet, de jobb lenne, ha minnél többet táplálkozna ehhez és a nappali pávaszem egy plussz eleség számára. Szerinted jobb lenne ott a dobozban tartogatni tavaszig? Olvasom, áttelelő fajta és padlásokon, pincékben telel át. Ha elvsiezed egy pincébe vagy padlásra és ott elrejted, akkor ott biztos jó helye lesz, de egy dobozkában....szerintem az nem jó hely neki.
  • Narxis
    :DDD
  • Teppik Amon
    ez ugrott be róla :D
  • Narxis
    képet
  • norbre
    ha nem lenne a szobád, szerinted hol lenne? :)
  • Pistike 007
    Pár napja egy nappali pávaszem kezdett repkedni a szobámban. :D
    Gondolom ősszel beköltözött, és most vagy a melegtől vagy valamiért de előjött és itt veri magát az ablakon... Ha kiengedem megfagy.
    Szerintetek menni fog hogy egy nyugis helyre egy dobozkába beteszem ahol hűvös van? Amúgy nagyon rendes, dobozban jól viselkedik, nem veri magát.
  • Hajnalcat
    Alginit (TERMÉSZETES TALAJJAVÍTÓ, ÁSVÁNYI ANYAG)

Jó lenne, ha minnél több embernek mondanátok el, hogy létezik ilyen anyag és ezzel minnél többen használnának ilyet és akkor Földünk jobb helyzetbe kerülne.
  • Hajnalcat
    TÉK
  • Hajnalcat
    Fogalmam sincs, miért, lehet, hogy ezért.
  • Pistike 007
    Gondolom azért voltak ilyen sűrűn, mert telelőhelyre tartanak.
    Sokszor szívta már meg a természet az ember miatt így.
    :(
  • Hajnalcat
    Ja és lekakilom, ha megdézsmálja a mi terméseinket, valahogy az ilyen sose érdekelt, én csak a 7 pettyest féltem nagyon(meg a 2 pettyest is), meg mondjuk azt se szeretném megélni, hogy ne lehessen kimenni az utcára a harlekin invázió miatt.
  • Hajnalcat
    Azért fontos, mert ha így folytatódik, akkor majd nem lehet kimenni az utcára, mert annyian lesznek, ugyanis nem lesz természetes ellenségük...
    "de azt gondolnám hogy "törvényszerűen" előbb utóbb úgyis rászokik valamilyen ragadozó.."
    Bárcsak igazad lenne....de eddig úgy tűnik, nem kedvelték meg....
    Amúgy az ember lesz a felelős azért, ha a hétpettyes kipusztul, mivel ők telepítették be őket, ergo az embernek is kell valamit tennie, pl. ha meglát egy harlekint, akkor megöli azt(agyontapossa pl.), legalábbis szerintem ez az egyetlen megoldás. Tudom, brutális módszer, de ez a legártalmatlanabb védekezés ellenük.
    Én szeretem a 7 pettyest és nem akarom, hogy kihaljon. És megvédem.
  • norbre
    ja és amúgy miért igazán fontos hogy pusztítsuk? mert "számunkra" káros, mert megdézsmálja a "mi" terméseinket, szemben a "jófiú" hétpettyessel..
  • norbre
    a természetes kiválasztódás alatt azt érem hogy amelyik erősebb az győz.. úgy látszik a hétpettyes valamit nem csinál jól.. nem vagyok biológus még mindig, de azt gondolnám hogy "törvényszerűen" előbb utóbb úgyis rászokik valamilyen ragadozó.. azt kevésbé tartom jó megoldásnak hogy az egyensúly megőrzése érdekében telepítsünk be még valamit.. lehet ha minden harlekint megeszik, majd jól megeszik valami mást is amivel megint "sz*rban leszünk".. a vegyszereket inkább nem is mondom..
    amúgy meg csomó olyan növény van például amelyik nem volt itt őshonos, és teljesen természetes dolog hogy tömegével esszük, termeljük..
    ennek ellenére nem mondom hogy hurrá harlekin, csak szerintem előbb kellett volna gondolkozni.. persze a legvalószínűbb hogy vegyszer lesz a vége..
  • Hajnalcat
    Mi miattunk került be erre a területre a harlekin katica, ugyanis az ember hozta ide:
    Tehát nem a természetes kiválasztódás folyamán jött ez létre, hanem a mesterséges miatt. Az emberek butasága miatt....
    [URL=http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20090318-harlekinkatica-pusztitsa-el-es-adja-fel-postan.html]"Az ázsiai harlekinkaticát biológiai védekezés céljából hozták be Európába, de sikeresen megtelepedett a természetben, és rohamosan terjed az egész kontinensen."[/URL]
  • norbre
    hát én nem vagyok biológus, nem tudom mit lehetne tenni, vagy hogy kellene-e egyáltalán.. de szerintem ez az így járás, az erősebb "kutya" illetve a természetes kiválasztódás tipikus esete.. nem biztos hogy ha "mi" nem lennénk akkor egy adott terület flórája és faunája az idők végezetéig változatlan maradna
  • Hajnalcat
    Up!

Harlekin katicák támadásba lendültek. Baki erdőnél volt egy rész, ahol átmentünk, ilyet még sose tapasztaltam. Képzeljétek, úgy kellett lesöpörnöm rólam és a barátomról a sok harlekin katicát, annyian voltak. Elég ilyesztő...az a legszomorúbb, hogy megölik a 7 pettyes katicák petéit és pl. én idén alig láttam 7 pettyest már, csak harlekin mánia van mindenhol. Valamit ki kellene találni ellenük....ami a harlekin katica petéit enné meg.
  • norbre
    Földkelte tábor

"..egyre többen vagyunk, akik a radikális életforma-váltást látjuk kiútnak a mai ökológiai-társadalmi-gazdasági rendszer mély válságából. Úgy gondoljuk, hogy ez az életforma-váltás a (F)földdel való kapcsolat visszaállításával kezdődik – hogy hol ér véget, nem tudjuk. Hiszünk abban, hogy a (F)földhöz való visszatérésen keresztül autonóm közösségeket tudunk teremteni, melyek egy emberléptékű együttélés alapjait képezhetik."

ma még lehet regisztrálni.. én előreláthatóan szombat vasárnapra fogok menni, ha érdekel benneteket beszámolok a tapasztaltakról.. ha valaki esetleg más időpontban megy, megírhatná az aznapi élményeit, információkat
  • Pistike 007
    mondasz valamit.
    amúgy nem a 21. század fogja túlélni a természeti csapásokat, hanem Ők.:)
  • norbre
    Még fán élnek a korowaik

"..Egy területi megbízott szerint mivel már tudják, kik ők, hányan vannak és hogyan élnek, lehetőséget biztosítanak nekik a tanulásra és az egészségügyi ellátásra."

biztos jobb lesz ezután az életük.. inkább nekünk kellene tanulnunk

• norbre
    Amerikai kutatók minden eddiginél nagyobb nehézfémértékeket állapítottak meg ámbrásceteknél: a tengeri emlősökben mért kadmium, alumínium, króm, ólom, ezüst, higany és titán mennyisége jócskán meghaladta a valaha rögzített legmagasabb szintet.
  • norbre
    hmm.. este megnézem..
  • Pistike 007
    Engem szíven ütött.

Ettől függetlenül örülök, hogy valaki megcsinálta.:')
  • norbre
    oszd meg velünk lécciiii :)
  • Pistike 007
    Nézegetek humorosban, erre rátaláltam arra a filmre..
    Aki látta tudja miről beszélek, aki nem az örüljön:|
  • Teppik Amon
    ajánló a hétvégére:

Csodás élményben lehet része mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, hiszen idén is megfigyelhetik a SzentJánosBogarak rajzását, ami megfelelő időjárás esetén egyedülálló látvány.

Az első séta június 17-én este 20:30-kor indult, s a rajzás végéig (kb. 2-3 héten át) minden nap este nyolc órától gyülekezhetnek az érdeklődők az Arborétum főbejáratánál, ahonnan fél kilenckor indulunk (esőben is), hogy felfedezzük az alkonyati parkot, ahol sok száz mécsbogár táncában gyönyörködhetünk.

http://alcsutiarboretum.hu/
  • analfa
    Jópofa a cikk meg minden, sőt nagyon is követendő példa. De azért egy kicsit erőltetett. 9 éves kisgyerek iskolai előadása indítja a mozgalmat, ez csak leírva ilyen, de szerintem csak egy kamu mit tud egy 9 éves a világ dolgairól még csak 3.os örül hogy tud írni olvasni....
  • Hajnalcat
    Pedig meg mertem volna esküdni, hogy indigókék szeme van, dehát nem.
    És egyre több ilyen kisgyerek lesz, sokan leszünk, nagyon sokan és ez a jó. A mostani felnőtteknek még fogalmuk sincs róla, hogy a mai fiatal generáció mikre lesz képes a környezetvédelem terén.
  • norbre
    Dumálás helyett ültetést!
  • ivan924
    Személyesen ismerem a szerzőt, egyik kedvenc tanárom volt. :)
  • norbre
    igyekszem nem belinkelni az egészet
    a Fenntartható fejlődés c olvasmányból, a Húsvét-szigetek tanulságos történetéből egy részlet:

Megdöbbentő, hogy nagyjából egyidőben hagyták abba a szobrokkal kapcsolatos munkákat. Csinálták az utolsó pálmafáig. Biztosan lehettek olyanok, akik látták, mi következik. De nem tudták abbahagyni, pedig ezzel megmenekülhettek volna. Vezetőik tekintélyükre, kényelmükre és vagyonunkra gondolva nem merték időben elismerni, hogy már régóta tévuton vezetik a népet. Az egyszerű emberek a munkahelyüket félthették. Ha nem kell többé kőfaragó, vontató, felállító, miből fogunk megélni? Egyszerű lett volna a válasz. Jóval kevesebbet dolgozva halászott, vetegetett volna mindenki és ugyanolyan szinten megéltek volna. Így meg túl sokat dolgozva emberevésig juttatták leszármazottaikat. Nemcsak utódaikat, hanem a természetet is tönkretették a bálványszobrokat emelő, csak önmagukkal törődő, magukat felmagasztaló, ugyan nagyon okos és művelt, ám rövidlátó emberek.

• norbre
    hasznos olvasmányok pdf-ben
  • norbre
    faölelgetés beszámoló valakitől?
  • Hajnalcat
    Te ugyi ilyen reklámember vagy különböző nickekkel?