S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fdomkrat.nm.ru%2Fclear_sky_faq.htm&hl=en&ie=UTF-8&sl=ru&tl=en
a térképeket magyarosítva megtalálod a #4606-os hozzászólásban
- Grafika DX10 módban max textúra/fényminõséggel közepes graf beállítások mellett egészen korszakalkotó.
AA-t nem tudtam használni az irreális erõforrásigénye miatt, ez pedig nagy mínusz. Fõleg hogy AA csak DX10 módban mûködik (Vista!!!), de ezt a beállítások nem jelzik. A grafikai beállítások egyébként rosszul használhatóak, mivel mindegyik után játék újraindítás kell, ez pedig nagyon hosszadalmassá teszi a beállítások próbálgatását.
- Alapbeállításokkal a játék számomra játszhatatlan mivel a hátizsák mérete nevetségesen kicsi. Továbbá aludni sem lehet, emiatt az éjszakai játékot nem lehet elkerülni csak moddal. Holott a való életben lehet olyan döntésem hogy nem vágok neki egy ellenségekkel teli területnek éjszaka úgy, hogy se térképem, se helyismeretem nincs.
- A játékmenet érdekes. RPG logikával el lehet szórakozni a játékkal, gyûjtögetni (megfelelõ méretû hátizsákkal persze) de az elsõ képzeletbeli pofont a játékos ott kapja hogy nem tudja a fosztogatókat kiírtani a bázisukról. Itt a fórumon úgy láttam sokan felvetették ezt.
Az újratermelõdést meg kellene indokolni valahogy, a katonai bázisnál legalább látom honnnan jönnek, itt viszont csak "újrateremnek".
Láthatóan tehát a bugok mellet az sem lett igazán kidolgozva hogy mi is akart lenni ez a játék, mi akart lenni a történet. Bár itt az egyik fórumozó megpróbálta elmagyarázni hogy igenis van benne logika, de indokolni többszöri felszólításra sem tudta. A fosztogató bázis tehát sértetlen marad (stalkerekkel játszva) és kapjuk tovább a feladatokat, ami elvezet egészen a végkifejletig. Persze akinek szimpatikus kipróbálhatja más frakcióval is, hátha velük kerekebb lesz a történet.
- A fegyverek fejleszthetõek, viszont többségében semmit sem érnek, mert nagyon hamar elhasználódnak, ezáltal hamar besülnek. Annak fényében hogy eredeti hátizsák mérettel alig lehet pénzt szerezni (vagy csak nagyon elmebeteg rohangálós módon) így még nagyobb a pofáraesés hogy a méregdrágán feltuningolt fegyver használhatatlan. A játékban az AK-t láttam a legmegbízhatóbbnak ezáltal legjobbnak legalábbis a játék elsõ 2/3-ában. Az új fegyverek eloszlása nem valami egységes, a vége fele szinte csõstûl jönnek az új fegyverek, persze aztán megint a pofáraesés hogy besül/használhatatlan.
- Az AI ellentmondásos, összességében elfogadható.
Összegezve el lehet vele játszani, de nem ártott volna a grafika mellett a többi dologra is fegyelni, értsd használható AA, bugmentesség, történetvezetési ésszerûség. Így összességében ha 1-5-ig lehet értékelni akkor ez a játék 2-est kap.
sajnos a regisztrációdból nem derül ki melyik generációhoz tartozol, de ha még pályavállasztás elõtt állsz, még véletjenül se próbálkozz a jogi vagy közgazdasági vonallal, mert el fogsz veszni az élet nagy útvesztõjében
...legyél mondjuk pék (ilyen gondolkodással a kiflit még talán megtudod formázni)
<#duhos2>#duhos2>
Végeztem vele egyébként, hát a vége nem túl tiszta azt valaki elmagyarázhatná.
nyuszika: ... gyufával, vagy öngyújtóval (?)
farkas:...... és a sapkád hol van (!?)
<#hehe>#hehe><#eplus2>#eplus2><#ravasz1>#ravasz1>
<#hehe>#hehe>
\"...gyönyörű, fiatalos, matrózos...\"
-ameddig egy hagyományos FPS-ben vagy megcsinálod a dolgokat és akkor továbbjutsz (igen-nem)
-addig a STALKERBAN ott van a egy feltételes megoldás lehetõsége is ami a VAGY (vagy megcsinálod, vagy nélküle is továbbhaladhatsz, vagy késõbb visszatérsz rá)
még a bemutatkozásodban is ott a hármas: "gyönyörû, fiatalos, matrózos"
<#vigyor1>#vigyor1>
-relikviavadászat
-fõfeladat
-mellékküldetés
fejlõdésünket is Három dolog szolgálja:
-egyre jobb fegyverek
-egyre nagyobb védelmû ruhák
-tárgyak/felszerelések további fejlesztésének lehetõsége
...........de még az eü.csomagból és a kajából is háromféle van XD
3 kismalac, 3 próba, 3 testvér, 3 csöcsû nõ (ja nem...az csak a total recall-ban volt)<#hehe>#hehe>)
\"...gyönyörű, fiatalos, matrózos...\"
nem is okoskodom tovább, de ha megfigyeled:
HÁROM fõ részbõl áll a játék ... ingovány(bevezetés)-zóna(tárgyalás)-Limanszktól(befejezés)
minden pályarészen minimum HÁROMSZOR kell végighaladni: ... utak megtisztítása, táborhelyek megszerzése(bevezetés)-párbeszédek által a pálya felderítése, rejtett dolgok koordinátáinak megszerzése, azaz a pálya totális "feltérképezése"(tárgyalás)-feladatok/másodfeladatok elvégzése(befejezés)
a pályák között is a HÁRMAS szám a kulcs: átjutás-végrehajtás-jutalom
döntéseidben is ott a HÁROM lehetõség: igen-nem-késõbb
de ugyancsak HÁROM fõ csoport között kóvájoghatsz : stalker-szabadság-szolgálat
HÁROM van a mellékes csoportokból is: monolit-fosztogató-hadsereg
HÁROM funkcionális "fontos ember" van: kereskedõ-fejlesztõ-kocsmáros
de még a pendrive-ok isw hármasával vannak 😊
az egész STALKER mizériát és vitatható dolgot rögtön a játék legelejével tudnám példázni, pedig mint tudjuk az elsõ és elkerülhetetlen kisugárzásig valójában még el sem kezdõdik a történet
hogy mire gondolok?
alapfelállásban egy kezdõ játékos bekerül a játékba ... még körül sem néz, már jön is az üzenet, hogy menjen a toronyhoz, majd a tanács, hogy mássz fel a mutánsok elõl
ha mindent csak így csinál meg a játékos, akkor az újraéledéskor még csak azon töri a fejét, hogy most valójában mi is történt? de sem semmi plusszal nem rendelkezik, ami valójában az igazi játékkezdést segítené
rutinossan úgy történik a dolog:
elindulsz a torony felé, egybõl összeszeded az elsõ relikviát, mész a torony felé és szépen lelövöd a mutáns disznókat, majd még mindig van idõd a torony környékén található hulláktól összeszedni a dolgaikat, az is belefér, hogy a konténerben szétverd a ládákat és abból is magadhoz vegyél mindent, de még az is sanszos, hogy feljutsz a toronyba a kisugárzás elõtt és még onnan is magadévá tehetsz pár cuccot
a két megoldás között csak annyi a különbség, hogy amíg az elsõ varriációban azt sem tudod merre lakik a jóisten és a tisztaégbolt bázison magadhoz térve csak vakarod a fejed, addig a másik megoldásban az újraéledés után már rendelkezésedre áll egy csomó dolog, amelynek egy részét másodküldetésként már ki is oszthatsz a bázison, másik részét elüzletelheted a kereskedõkkel, majd van lehetõséged és anyagi javaid egybõl egy fejlesztésre is és így a valós játék-kezdésre már valóban felkészült vagy
látod ez a példa az egész stalkerra jellemzõ, ettõl fantasztikus játék
lehet így, lehet úgy ... hid el van különbség a két élmény között
egy ügyes/rutinos játékos egy szál pisztollyal végigtudja vinni az egészet, de akkor
-minek a sok megszerezhetõ (felszerelés, relikvia, rejtett tárgy)
-minek a bazinagy bejárható terület
-minek a történek szerteágazósága (frakciók)
-minek a sok párbeszéd (mellék-küldetés)
???
.... és még sorolhatnám azt a sok vállasztási lehetõségeket, amitõl ilyen forradalmian új és érdekes ez a játék
ez az egész egy fejlõdési folyamat "gyümölcse" a játékstílusok világában, ami valahol kezdõdött a FarCry sztorival, ahhol fps-en belül elkezdtél össze-vissza nagy területeket bejárni ... amit a Crysis technikailag kicsit továbbfejlesztett ... és a STALKER tökéletesített
és most itt van a FarCry2, ami még hozzárakott egy keveset az alapkoncepcióhoz, globálisan még sem tudja túlszárnyalni a STALKER összetettségét
8x-i végigjátszás megspórolására van ám kitalálva a gyorsmentés (F5)
-ha már jó sokat haladtál a játékban és már nagyon várható, hogy nemsokára jön valami "gebesz" (és ha persze nem felejted el a játék hevében), akkor érdemes használni a lehetõséget, hogy megspórold az addig megtett út újramászkálását
-ha egy probléma megoldása elõtt nem vagy biztos a sikerben, akkor is segít a gyorsmentés lehetõsége
-és ha helyesen használod a mentésfunkciót, akkor egy-egy dolog megoldása után, az eredményt kielemezve (így kellett megcsinálni? mi lenne ha ... ?) visszatérhetsz egy korábbi álláshoz, hogy kipróbálj egy másik varriációt a problémák megoldására
így nem kell 8x végigjátszani, még is minden világossá vállhat minden játékos számára
(én sem azért játszom végig többször ... de ezt már elõzõekben leírtam)
tök jó néha olyan embereket látni, akik értelmezik is a játékot <#eljen>#eljen>
jaaaaa és nem az én szájízem szerinti dolog, ha úgy csinálod meg a dolgokat, ahogy kell
és neked nem kell 8x lejátszani, hogy rájöjjél
.... ezért írtam le segítõ szándékkal
(és egyáltalán nem vitatkoni szándékoztam, csak szóltam)
A Duty és a Freedom ellenben félkatonai szervezet, hierarchiával, szabályokkal, parancsokkal. A "stalkerek" csak kérnek, hogy segíts, a két szervezet viszont parancsot ad a tagjainak...
a két katonai tábor folyamatosan toborozza a katonáit (ezért szólnak folyamatosan az általad idegesítõnek mondott hangszórók)
és mint az elõbb mondtam, ha a beszélgetéseket szép módszerességgel elolvasod és odafigyelsz akkor kiderül, hogy ki milyen céllal tartózkodik és munkálkodik a területen)
abban viszont teljesen igazad van, elsõre én is oroszlán-hibákat vétettem (hiányérzetem is volt a végén), de errõl is írtam korábban (ha végigrohansz hiányérzeted lesz és talán nekiszaladsz mégegyszer)
amúgy egy elõbbi párbeszédünkben már említettem ... a párbeszédek elolvasása (és értelmezése is) a játék részét képezi
nem tudom pontosan idézni, hiszen nem tanultam meg mint egy verset, de ha a frakcióvezetõvel beszélgetsz a belépésed kapcsán, akkor õ megkérdezi, hogy ismered-e a szabályokat
erre azt hiszem két válasz van
-nem, elmondhatnád (és ekkor megtudod, hogy mit kell csinálnod)
-igen, elég régen vagyok a zónában
válaszaidból amúgy tökre látom, hogy felületes vagy és csak próbálsz ellenkezni ... ilyen fajta beszélgetésbe nem kívánok részt venni, hiszen körülbelül annyi értelme van, mint vizet hordani a tengerbe ... ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz ... pápás
Újratölteni a Limanszkba lépés elõtti legutolsó mentett állást. 😊
Nincs olyan tárgy a világon ami nem sörnyitó...
Vagy vedd meg az nem omlik össze! PÁ!
Frank99 egy köcsög kis csicska aki az anyját kúrja.
Azt ugyan én honnan találjam ki (ha nem játszottam végig 8x) hogy a szabadságososok inkább katonásdiak mint a stalkerek, akikhez a Kordonban csatlakoztam? Tehát hogy a "stalkerek" frakciója nem is igazi frakció? Azt ne mondd hogy elsõ végigjátszásra ez neked világos volt 😊
próbálj meg egy hozzáillõ indítófájlt megszerezni
C:\Documents and Settings\All Users\Dokumentumok\STALKER-STCS
..... mappában találod
-lebegyevvel (ott van-nincs ott) a játék elejét leszámítva egyáltalán nem tudtál beszélni, maximum õ üzengetett neked
-belépés valahova: neked kell elfogadni az eszmét, majd ennek tükrében lemondani az elõzõrõl
-frakcióháborúban lévõ hovatartozás: a stalkerélet szabad, a katonásdi már nem ... pont ez benne a lényeg ... a játékban ha nem mész egy mellékküldetésre, akkor semmi extra nem történik hiszen szabadon döntesz, de ha már véglegesen lekötötted magad egy katonai alakulathoz, akkor a feladatok jönnek egymásután, idõkorlát is megjelenik és csak úgy zajlik szervezetten a dolog, ha teljesíted a parancsokat (ezért kell lemondani a stalkerságodról)
persze a játékok világa alapvetõen kereskedelmi jellegûek és mint ilyen a pénzrõl szólnak
de van akit marhául érdekel a készítés körüli technikai dolgok és azok fejlõdése
a fun-oknak is több csoportja van:
-akinek végre sikerélménye van egy játékban, vagy eredményeket sikerült kicsikarnia magából, esetleg talált végre egy olyan játékot ami elfogadhatóan szalad a silány gépén
-viszont vannak, akik klánokba tömörülnek, véresen komolyan gondolkodnak a dologról, kapcsolatot tartanak a készítõkkel és folyamatosan megmérettetik magukat világviszonylatban (ezeknek a gamereknek természetesen naprakész a vasuk és meg is élik a játékélményt, nem csak letudják)
én próbálok ez utóbbi csoporthoz tartozni és alapvetõen elfogadva az élet másik oldalát, csak próbálok jó irányba hatni
tudod mi az érdekes (?) ha mondjuk egy másik oldalon egy végigjátszás írásomat olvasod, akkor azt a legtöbben szentírásnak veszik, itt a fórumon meg próbálnak elmés beszólásokkal felborzolni az agyszerkezetemet
elnézést, hogy felpörögtem és lehet érdektelen a téma ... ez most kijött
a játékélmény megsértése és a spoilerezés kihagyása mellett, majd ha végigvitted és hiányérzeted marad, akkor két dolgot tehetsz:
-vagy te is elkezded fikázni a játék végét
-esetleg nem törõdsz bele és újrakezded az egészet
elõször én is minden játékon végigrohanok, hogy nagyjából tisztában legyek a történetek egymásutánjával
késõbb még egyszer nekiszaladok, hogy kipróbáljam a nehézségeket és ekkor már kicsit tovább idõzöm a játékban
ezekután általában törekszem úgy is végigjátszani az engem érdeklõ produkciókat, hogy megfogjak mindent, felmásszak mindenre, össze-vissza bejárom a pályákat ha van arra feladat, ha nincs
ha még érdekel a dolog tovább szoktam próbálgatni a game-t és szeretem megfejteni a készítõk elképzelését
és végül ha elkaptam a dolog lényegét, rájöttem a logikára, akkor utoljára végigviszem sérülés nélkül és mindent megcsinálva
tök mindegy, hogy mit gondolsz (igen, játékfüggõ vagyok), de elhiheted ha beszólok, tudom mirõl beszélek
amúgy ha jobban körülnézel a hozzászólásaimat tekintve (pár személyeskedést leszámítva, amit buta vérpistikéknek címzek) általában próbálok mindenrekiterjedõ segítséget adni a kezdõ kisgyerektõl, a rutinos aggastyánig (ez a fórum lényege)
itt egy sms szerkezetû és chat hangvételû levelezgetés folyik, ami kurvául nem fórumozás
vannak válaszok, amik több információt tartalmaznak, mint az egyes embereknek szükséges, de mindenki próbáljon meg a többi játékosra is gondolni, akik lehet még örülnek is az érthetõ és jól körülírt hozzászólásoknak
Annyira nem vagyok oda a játékokért hogy egyet többször is végig vigyek, legalábbis többször egymás után, marha unalmas is lenne. Ezzel se játszanék ha 50-100kg körül lenne az inventory... meg ha éjszaka is kéne nyomni amikor szart se látni.
Másodszor: a csapatokba való belépésért lószart sem kapsz az alap játékmenetben, de ha Limanszktól visszatérve kezded csak el a csapatokba belépegetéseket, akkor minden egyes csoportosulás megkínál a rájuk jellemzõ legjobb ruhával és fegyverrel
Harmadszor: a játékosnak természetesen van szabad döntése és úgy játszik, ahogy akar. De alapból a készítõknek volt egy logikája és ebben semmi demokrácia nincs. Ha meghallgattad a frakciókra jellemzõ dolgokat és nem BinLaden-ként gondolkozol, hozzáteszed ennek az egész Csernobilos dolgonak a mondanivalóját, akkor úgy is a szabadság-szolgálatot választod. Még a pályaelrendezés is erre utal.
Viszont egyáltalán nem akarok korteskedni, még csak agitálni sem ... mindenki úgy teszi a dolgát, ahogy neki éppen a legszimpatikusabb.
Nem hencegésbõl, de 8-szor játszottam végig a játékot hol így, hol úgy ... és ebben az éppen általad vitatott formában sikerült úgy zárnom a játékot, hogy Limanszk elõtt visszanézve az összes pályán csak és kizárólag zöld jelölésû pontok voltak ... sehol semmi ellenség, egy szál mutáns sem .... CSAK ZÖLD PONTOK (jahh és összeszedtem az összes relikviát, arról már nem is beszélve, hogy rejtett cuccokat sem mutatott már a pda-m)
Amúgy biztos igazad van ... nem vitatkozom (csak azért még hozzátewszem, hogy az itteni beszélgetések mellett, már a farcry2-õt is hasonló módon és már többször végigvittem)
Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.
ez a hely a vasúti kocsik és a hátsó kijárat közötti területen van
Más: Gondolom az nem normális dolog, hogy valamiért nem ír ki semmilyen számot a térkép alatti kis négyzetben, hiába vagyok a Szolgálat bázisán. Na meg mintha a leltáram is furcsán viselkedne, a 2. pendrive megtalálásakor nem jelent meg a cuccaim között, pedig nálam volt. Szerencsére mikor elvittem a technikusnak, akkor õ is úgy vélte, hogy nálam van. 😊
Szerencsés élet az, ha a bor amit iszogatsz, öregebb, mint a csaj, akit kúrogatsz. :D You buy a Ferrari, when you want to be somebody. You buy a Lamborghini, when you are somebody.
Az alábbi linken letölthetõ S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky 1.5.0.6-os patch természetesen további javításokat is tartalmaz. Az AMD emellett még kiadott egy új hotfix meghajtót mellyel további sebességet lehet kicsikarni a Far Cry 2 és az elõbb említett Chernobylban játszódó játékokból.
(http://prohardver.hu/hir/beindult_a_directx_10_1_gepezet.html)
<#eljen>#eljen>
Core i7-965 Extreme Edition, 12 GB DDR3, Gigabyte EX58-UD5, Intel X-25M 160 GB, Sapphire 5970 OC
Render improvements:
- Added DX10.1 support.
- Added MSAA for alpha-tested objects ("alpha-to-coverage" for DX10.0, custom "alpha-to-coverage" for DX10.1 for better performance, native DX10.1 implementation for better quality).
- Added new quality level for sun-shadows (ultra) for better picture quality.
- Added new min/max shadowmap technique (which takes advantage of DX10.1 when available) allows to speed up high quality sunshafts rendering for top video boards and high resolutions.
- Added high quality sunshafts acceleration for DX9 renderer.
Próbálta már valaki ezt az új patchet dx10.1alatt gyorsabb lett vagy bármi más tapasztalat?
Next PC upgrade: 2022
Core i7-965 Extreme Edition, 12 GB DDR3, Gigabyte EX58-UD5, Intel X-25M 160 GB, Sapphire 5970 OC