46
  • kvp
    #46
    "Ha rá van építve a ram, akkor rövedebb vezetékekkel érhet ela buszhoz, cpuhoz, azaz gyorsabb lehet"

    Nem attol. Viszont ha kicserelik a chipkeszletet es felraknak egy olyat ami a cpu fsb-jenek a frekvenciajaval jar, tovabba leszamolnak a ras/cas rendszerrel, es teljes szelessegu cimzest hasznalnak, akkor akar felere is csokkenhet a kesleltetesi ido. (es tobb mint duplajara a vezetekek szama) Igy lehetne akar 1/1/1/1-es ramokat hasznalni es ehhez nem kell mas, csak az, hogy a ram ne a szabvany ddr feluleten csatlakozzon, hanem mondjuk nativ fsb-n, ami olyan lenne, mint a slot1-es PII-esek eseten a kulso L2 cache volt. Igy a teljes ram mehetne a cpu belso orajelenek akar a felevel is, 1-es kesleltetessel. (azaz gyakorlatilag L3 cache kent) Az egyetlen feltetel a cpu (amd) vagy a chipkeszlet (intel) memoriavezerlojenek kivaltasa.

    De mint emlitettem, pcie-16 vagy pcie-32 eseten akar a grafikus memoria is eleg lenne a rendszerbe, a cpu is azt hasznalhatna. Ekkor egy nvidia kartya kaphatna mondjuk 512 bites memoriabuszt, amibol 384 lenne a gpu-e (64x6 csatorna) es 128 lenne a cpu-je (64x2 azaz dual channel). A pci-express busz kepes lenne kiszolgalni ezt, mondjuk ket 16 csatornas buszon keresztul. (pcie-32) Ilyen megoldast hasznal az xbox360 is es ilyet hasznalt annak idejen az amiga is.
  • Szemi90
    #45
    "Ha rá van építve a ram, akkor rövedebb vezetékekkel érhet ela buszhoz, cpuhoz, azaz gyorsabb lehet"
    LOL.
    Hát persze. Attól a 10 mm-től.
    Amúgy a memóriabusznak is van egy frekvenciája. Attól, hogy a drót rövidebb, a freki még ugyanaz.
    Egyébként nem tudom észrevetted-e már, de az alaplap nyák tervezők elég sokat számolgathatnak azon, hogy a memóriabusz minden egyes vezetéke egyforma hosszúságú legyen. Nem véletlenül vannak ott azok a csigavonalak.
  • milan
    #44
    Ezt max egy átlag felhasználónak szánhatták, de az meg minek venne 150e forintos alaplap+memot :P
  • kvp
    #43
    Szerintem erdemesebb lenne altalanos alaplapokat csinalni. Lenne bennuk egy par pci-express slot (mondjuk pcie-32-esek) es kulon kartyan menne bele a cpu, a ram, a video/hang es az io (sata/gbe/usb) is. A mai technologia lehetove tenne es ipari pc-kben hasznaljak is ezt a fajta kialakitast. Ha valakinek ket cpu-ra lenne szuksege, akkor csak berak meg egyet a meglevo melle. A ram bovites is ilyen pcie-s kartyakkal tortenhetne, mint annak idejen az ems kartyakkal. Ez az egyik ut.

    A masik a teljesen integralt rendszer, de akkor miert nem tudnak kihozni egy olyan alaplapot, ahol a cpu is a ggdr3-as videoram-ot hasznalja, 384 bites rendszerbuszon keresztul? (hasonloan mint az xbox3-ban) Sot akkor mar a gpu-t es a cpu-t is egy tokba epithetnek, a memoriaval egyutt. (jelenleg csak a samsung gyart ilyen gepet es az risc-es, nem x86 kompatibilis)
  • kanyecs
    #42
    Gyagkori hiba, hogy a memória kontaktos a szar minőségű vagy koszos foglalat miatt. Ha nem cserélte volna meg, hanem csak kiveszi meg visszarakja, valszeg akkor is megjavult volna. Ilyen szempontból áldás egy gyárilag beforrasztott ram.
  • FLD
    #41
    tudtommal annyi lesz az ára, mint amit írtál(150.000Ft)
    Így néz ki a lap:
  • xen
    #40
    Nem tudom mit húzza mindenki a száját, 2 giga ram bőven elég, 3 év garral amivel várhatóan meg lehet venni meg bőven kihúzza az ember addig amíg új gépet vesz. Ha megfizethető áron adják szerintem sikeres lesz.
  • grebber
    #39
    Lol és ez mennyibe fog kerülni 150 ezerbe ?
  • Zombye
    #38
    Nyílván a garancia memória megdöglése esetén is érvényes...
    Gondolom én.

    Egyébként szerintem abszolút jó ötlet.
  • zambiee99
    #37
    Ez meg mi? Alaplap beepitett memoriaval? ennek meg mi az ertelme? Lehet hogy rajott az asus h az aplaplai gyakran erosen inkopatibilisek a tobbi gyarto alkatreszeivel es igy instabilak lesznek? De erre nem az a megoldas h rabiggyesztenek 2bg-ot! megdig eleg ez? mostansag az alsokategoria 1gb egy ev muvla legealabb 2gb lessz ha nem tobb. (sztem) es ez egy a+ kategorias alapnapnak van beallitva. Es azoknak akik nem ismerik tul jol a szamtechet akkor azok NE allitsanak ossze gepet hanem vegyenek a zoldsegestol vagy a profiktol!
  • Mike at home
    #36
    akkor szarokat árulsz, ez lehet az ok
  • Balu0
    #35
    "A RAMoknál kb 1% alatti meghibásodási arány szerviztapasztalatom szerint."

    2 vagy 3 gépet javítottál eddig ?

    Sorry, de manapság a brand ramoknál a meghibásodás 10 - 15 % legalább.. hihetetlenül szarokat tudnak csinálni... főleg DDRI-ből...

    Szerencsére az újabb 800 és ami felette van DDRII-ramoknál már kicsit jobb az arány, bár ezekből nem adtam el még sokat...

    Jah igen, számtechboltban vagyok üzletvezető.. :D lehet vitatkozni...
    Sajnos nagyon sok ramot kellett garba visszavnnem az utóbbi 1 évben.. túl sokaat :(
  • PíszLávJuniti
    #34
    Érdekes, nálam is hasonló jelenség van, csak rosszabb kicsit. a 400as Ram csak 266 on akar elindulni, ott viszont tökéletes memtest, minden..
  • PíszLávJuniti
    #33
    Ha rá van építve a ram, akkor rövedebb vezetékekkel érhet ela buszhoz, cpuhoz, azaz gyorsabb lehet pl.
    És hosszútávon nem oxidálódik be az érintkező.. stb.
    Szerintem praktikus lehet, de lassan tényleg ott tartunk, hogy a PCből konzol lesz, minden egybe van integrálva / építve, és az egymást követő fejlesztések visszafelé nem kompatibilisek egymással.
  • Aramir
    #32
    Hát akkor én egy ritka szerencsétlen és trendy ember vagyok :D Kb 1-1.5 évig szépen mentek a ramjaim 400-on, aztán elkezdett kékhalálozni a gép, naponta 2x-3x, jellemzően akkor, amikor éppen valami programot indítottam el. Memtest86 is hibát jelzet, de csak az egyik modulnál, levettem 333-ra, azóta jó. Most kb ugyanott vagyok, sebességben, mert így jobb időzítéseket tudtam beállítgatni, mint 400-nál.
  • Godefroy
    #31
    A RAMoknál kb 1% alatti meghibásodási arány szerviztapasztalatom szerint.
    CPUknél kisebb, én idáig 2 Intel procival találkoztam ami rossz volt gyárilag.
    AMD. Cyrix és testvérei régebben gyakrabban voltak rosszak.

  • lee56
    #30
    Óóó X-aktás eseteket szeressük, tavaly nyáron 3 fajta rammal is eljátszotta a szintén asus gyártmányu lapom, hogy a memóriateszteken, 3dmarkon stb. hibátlanul átment, de kis használat után kiderült hogy az összes tömöritett fájlban hibák keletkeztek másolás után, de szép is volt :)
  • Stiff
    #29
    Legalább a megfelelő képek kerültek volna a kedves érdeklődők szeme elé...:(
    Ugyanis ez nem az a lap amelyet az ASUS közölt!
  • Admiral
    #28
    Nekem is volt ilyen: memóriateszt hibát dobott, és kilépegettek programok, de miután megcseréltem a modulok sorrendjét, nem dobott hibát és azóta jó...
  • bardocz
    #27
    infotanárom berakott gépébe egy második ram-ot kékhalálkékhalál folyamatosan,megcserélte ahelyüket és működött:O ez is x-akta kategória...
  • Sanyix
    #26
    Nem a vérlámaságról volt szó, hanem arról amikor az alaphoz való memória rejtélyes módon mégsem működik az alaplapon, de másik ugyanolyan memóriatípust használó alaplapnál meg igen. Na meg hogy dualban előfordul hogy ha nem pont ugyanolyanok a ramok, akkor sem működnek, stb stb. Szóval röviden az számítástechnikai x-aktákról, amiket sehogy sem lehet megmagyarázni.
  • Sanyix
    #25
    Hát nem gyakori jelenség. Gyakori jelenség amikor a lámák minden hibára, kékhalálra azt mondják hogy hát hibás a ram, mert ez a trendy. Én 11 év alatt senkinél sem találkoztam hibás rammal, és miven nincs benne mozgó alkatrész, se szép nagy kondik, rendeltetésszerű használatnál nem is nagyon tud tönkremenni. Tönkrement procival sem találkoztam, csak elégetettel, a nem rendeltetésszerű használatból adódóan.
  • Aspirin
    #24
    Az alaplapra integrált proccnál azért jobb nem ;)
  • 1hengeresVmotor
    #23
    hátőőő én nem csipáztam sose az asus lapokat
    MSI 4 ever
  • Gerygrey
    #22
    azok számára, akik sokat vesződnek a megfelelő memória kiválogatásával és alaplaphoz párosításával.

    Aki annyira nem ért hozzá, hogy nem tudja legalább CPU-Z progival megnézni vagy az alaplap manualjában elolvasni milyen RAM kell a gépbe, az ne akarjon gépet összerakni.
  • petruszvaldesz
    #21
    baaz mi lesz ennek a vége??? mindent ráintegrálunk az alaplapra??? Aztán ha kéne vmi +ban akkor dobhatod ki az egész pc-t!
    hátnem az ilyet nemszabad támogatni,,, max pár h*lye vesz ebből a sz*rból te tuti bukás lesz a végee
  • Sith
    #20
    Tényleg nem de valoszinüleg a video kártyát sem vinyo szóbajöhet ahogy az optikai meghajtók is de (a blueray) kivételével a gép árának kis részét teszi ki a vinyo és a DVD író akár ezt is rá lehetne integrálni
    ha a video kártyát nem nézzük ahol azért nagyon nagy szórás lehet, lassan ott vagyunk hogy konzol :)
    (ajaj most jön aztán a flame) :D

  • Lokids
    #19
    Jah padlón, de nem a DDR3-as. Azok az egekben. Bár ha neked 100K+ a padló...
  • NYCBoy
    #18
    Az ötlet nem olyan rosz, mint elsőre tűnik. A memória árak mostanában eléggé a padlón voltak, ezzel a megoldással pedig még olcsóbb lehet, mert kevesebb anyag kell hozzá. Ha a lap jól felszerelt, és előrelátóan tervezett, akkor mire cserélnénk, addigra nem tudnánk átrakni a ramot az új lapba.
  • syn7h37ic
    #17
    Munkára egy ennek a töredékéért kapható alaplapok is sokkal jobbak, mert azok nem 100k felett vannak, hanem max 20 rongyért megvehetőek, és bőven elég a DDRII is dolgozni. Ennek a lapnak az árából egy komplett irodai gép oprendszerrel is kijön.
  • neoG
    #16
    nem tudom mit kell itt világvége hangulatot teremteni.ez egy csodabogár.egy kuriózum. már csak az ára miatt sem fogunk ilyet venni, hanem választunk a másik
    200+1 lapból.
    Ja, a szerk. nek:
    miért a Delux-ról van kép?nem a "P5K3 Premium/WiFi-AP"-ról beszélünk?
  • syn7h37ic
    #15
    Hulladék szar. Ráadásul prémium árban. Sznob majmoknak esetleg jó lesz vakítani vele, egyébként semmi értelme nincs.
  • PLaci #14
    Én rühellem az ASUS alaplapokat, de meg kell jegyeznem, hogy a cikkben a képek nem a premium változatról, hanem a normál, memória nélküliről készültek.

    P5K3 Premium/WiFi-AP:
    P5K3 Premium/WiFi-AP
  • feri79
    #13
    "talán nem fordulhat elő? talán nem gyakori hibajelenség hogy elszáll a memória?"

    De, de mire lejár a garanciaidő már nem is lehet kapni cserealkatrészt, mert technológiát váltottak.
    Ha valaki játszani akar és nem elég a 2GB ram az ne vegyen ilyen alaplapot, aki meg stabil gépet akar a munkához, annak szerintem elég (mostmég :)
  • Darth Sith
    #12
    ha legalább normális memória foglalatok lennének, és simán bele lenne két modul pakolva, a gyártó által kiválasztva egy gyári hűtéssel és mellé még két szabad slot és ezek is cserélhetőek, csak gyárilag hozzá adva, hogy a kevésbé hozzáértők egyből stabil rendszert kapjanak, akkor azt mondanám oké. De ez hogy rávan forrasztva 2GB RAM az alaplapra és semmi bővítési vagy cserélhetőségi lehetőség.. :/
  • M0RN1NGST4R
    #11
    talán nem fordulhat elő? talán nem gyakori hibajelenség hogy elszáll a memória?
  • tmisi
    #10
    Ja főleg, hogy a 2GB Vistaval játékgépben épp hogy elég.
  • csorfab
    #9
    LOL ez mekkora fasság omg
  • dara
    #8
    Tévedsz, rá vannak forrasztva a chipek a deszkára. A harmadik kép a lényeg.
  • Sanyix
    #7
    Hát ezt akarják elérni a minden inkompatibilis mindennel témával.