Mass Effect
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
Részletek:
A játék Európa számos országában, angol nyelven, június 6-án megjelent. Magyarországon viszont a játék magyar felirattal kerül forgalomba, ezért kicsit késõbb jelenik meg, viszont ez teszi lehetõvé az európainál kedvezõbb árszintû, 7990-es árat is.
A feliratról: a kiadó tájékoztatása alapján a játékban benne lesz az angol felirat is. Ha angolul akar játszani vele valaki, akkor angolul kell telepítenie. Ha magyarul, akkor pedig magyarul. A feliratot ki is tudja majd kapcsolni, aki nem igényli.
A kiadó aktuális tájékoztatása szerint június 19-tõl lesz nálunk kapható a program.
A halál csupán a kezdet...
A szori és a lövöldözés 50-50% arányban vannak, és mindkettõ roppant élvezetes. Ha szeretted a KOTOR-t akkor, ha az RPG mivolta nem is, de a történet miatt mindenképp ajánlott a játék. Ha nem mélyedsz el benne, akkor is kellemes két estét sci-fi mozi, kitûnõ kivitelezésben.
[merlinw.org]
Frank99 egy köcsög kis csicska aki az anyját kúrja.
In my restless dreams, I see that town... Silent Hill.
De pl a Day of the Tentacle fordításomat soha senki se kritizálta. mindenkinek nagyon tetszett.
Én is használtam. Részletesebb véleményt nem tudnék róla már írni (nem is itt lenne a helye), de semmi problémám nem volt vele emlékeim szerint, az pedig nálam már nagy szó.
Az egész harc löfegyverekre van kihegyezve kb olyanra számits mint a GoW fedezékharca.
Mágiát itt ilyen bionikus beültetésekel helyetesiteték amikel kvázi varázsolni tudsz.
Unarmed harcrendszer mint olyan nincs csapkodni tudsz mint egy fps-ben de nem skill alapon.
Ha az rpg-én a karakterfejlödést sok választhato párbeszédet értjük az van benne.
A hangulata miatt mindenképp érdemes végigtolni.
Én csak azt szeretném, hogy a minõségre legyen igény (és megoldás), s nem nem tsiztán magyarnak tûnõ szavakból álló halmazra. Ezzel most nem a Mass Effect honosítását akartam ilyen szinten minõsíteni, hanem az említett - sajnos nagyon is életszagú - példádra reflektáltam.
Persze a hobbi fordítások nagy hátránya, hogy kevés van belõlük, és lassan készülnek. Ez van.
De pl a Day of the Tentacle fordításomat soha senki se kritizálta. mindenkinek nagyon tetszett.
A pesszimista látja a nehézségeket a lehetőségekben, de az optimista látja a lehetőségeket a nehézségekben. (Winston Churchill) Spark of Insanity
csinálnál egy ugyanilyen munkát mint ez.
nem a fordítók hibája legtöbbször... az összefüggõ mondatokkal sosincs gond(bár erre is volt már példa).
a gond ott van, hogy a kommentek teljes hiánya mellett dolgoznak a fordítók. sõt, néha annyi a munka, hogy nem egy, hanem a több fordítót is dolgoztatnak ugyanazon a játékon. õk pedig nincsenek kapcsolatban, így még a nevek is meg-megváltoznak játékon belül...
úgy meg aki nem vágja az angolt annak ezerszer jobb még egy ilyen fordítás is mint az eredeti
Ez így van. De pont az a baj a honosításokkal, hogy csak az eredeti ynelven analfabéták számára jelentenek elõnyt, angolul tudónak ritkán éri meg az anyanyelvén játszani. Ez valahol szomorú, jó lenne túllépni ezen.
V9ykn8_TZL0
V9ykn8_TZL0
Mindenesetre az anlógiád mulatságos, de azzal nyilván magad is tisztában vagy, hogy ezek a szavak mióta élnek a magyar nyelvben, tehát ha komolykodni akarunk, akkor bizony hiba belekeverni õket.
De vajon kedves Fist nevû fickónk meghonosodott a magyar nyelvben? 😊 Nem sok esélye volt eddig 😊 Hát ezért kellene Fist-nek maradnia.
A fordító nem kapja meg az eredetit probléma: ez valóban probléma. DE a fordításhoz nem a kiadó cégnek kell értenie, hanem a fordítónak kell azzal tisztában lennie, hogy képtelen jó fordítást adni a szövegkörnyezet/látvány stb. nélkül, azaz mindent meg kellene tenni azért, hogy meglegyen az eredeti. Jelen esetben mégha nem is adja oda a fejlesztõ, de az angol nyelvû verzió minden halandónak elérhetõ/megvásárolható, legalább az ilyen nyilvánvaló bakikat (Store - Tárol) ki lehetne védeni. És valóban - teljesen egyetértve tommyboi22-vel - ez valahol a nyelvünk fejlõdésérõl meg "ápolásáról" is szól.
Nem is beszélve arról a vicces helyzetrõl, hogy X.Z elakad a játékban, mint az õrült keresi a végigjátszásokat meg tippeket, és csak nem találja egyik oldalon sem, hogy az F-Véd melyik tagjával kellene beszélni, mert mindenhol csak hülye C-Secesekrõl írnak. Azaz egy huszárvágással elvágtak minden, az angolhoz egy picit azért konyító, és a külföldi játékosoldalakon segítség után kutató játékos lehetõségét, mert nem fogják megtalálni, hogy nekik mi is kellene, a néveltérések miatt.
Why so serious?
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
Why so serious?
V9ykn8_TZL0
A protiánok egy 50 ezer éve kihalt nép.
Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑
Tárol probléma: a fordítandó dolgokat általában nem ömlesztve kapja meg a fordítóiroda. Játszható verziót sosem kap fordítóiroda(warez). Mi kétféleképpen küszöböljük ki a szövegkörnyezet hiányának problémáját: screenshot-al és kommenttel. Ez azért nagy lokalizációs hiba, mert pofonegyszerû kommentet kellett volna ennek a kulcsnak kapnia: FÕNÉV. Ha ez vigasztal titeket, valószínûleg a lefordított nyelvek felén elõ fog fordulni ez a hiba(kvázi tippelnie kell a fordítónak), ez NEM a fordító hibája 😊.
Xbox 360 SLIM 250 GB, Dell U2312, Dark Souls PtD edition NG++ 925/1000G ☑ Final Fantasy XIII ☑ Lost Odyssey ☑
Node, nem kell mindenkinek okosnak és szépnek lennie. Arra itt vagyunk mi😊
[merlinw.org]
épp ezért jó példa a Verne Gyula: mekkora galibát okozott már, hogy lefordították a tulajdonnevet... 10 magyarból 9 azt hiszi, hogy magyar származású íróról van szó, pedig nem.
A Gyûrûk Ura nem tulajdonnév, hanem egy mû címe, az más. A Harry Potter meg maradt Harry Potter, és nem lett belõle Pöttyös Hári.
>>A korábban felvetett "store" kontra "tárol" probléma szerintem a legelhanyagolhatóbb típusú hiba a fordításban
Gondolj bele: a játékos nem tud angolul.. meglátja a "tárol" szót a sarokban... Jogosan kezd matatni a gombokkal, gondolván hogy most majd itt tárolhatja a cuccait.. de helyette véletlenül eladja õket😊
>>>Zónagyvarázsló: És mivel a magyar nyelvrõl, kultúráról van szó valamilyen szinten, joggal érzem magam érintettnek, s nem feltétlenül érem be azzal, ha hátat fordítok.
Na ezzel teljesen egyetértek!!!
Errõl jut eszembe, kezdtem egy nõi karaktert, és egészséges hormonjaimnak hála olyan messzire elküldöm a pasikat, hogy csak pislognak😊
[merlinw.org]
Ami a legfontosabb, hogy a játék megmutatta, hogy peccs nélkül is tökéletesen megy, én egy hibát/bugot nem fedeztem fel benne. Némi grafikai zavar volt néha a karakterek arcainál, de semmilyen módon nem rontotta a játékélményt.
Btw a játékban csak Liara-val tudtam közeli kapcsolatba kerülni, Ash-t hogy lehetne megdönteni? 😊
Remélem, hogy idehaza nem csupán magyar nyelvû verzió lesz mert nagy valószínüséggel megveszem a játékot.
A korábban felvetett "store" kontra "tárol" probléma szerintem a legelhanyagolhatóbb típusú hiba a fordításban, mivel mindenki rá fog jönni ránézésre is, hogy mirõl van szó. Ennél sokkal rosszabb, ha párbeszédeket fordítanak mellé, és ezzel tévútra vagy a teljes értetlenség felé terelik a játékost.
...
erre csak annyit mondok:
"a CdProject egy kicsi, szárazföldi cég, aki hagyományos meghatározások szerint nem ismeri a "lakhatatlan" szót.