4977
Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
-
Ambient #2657 És egy ilyent is: AAS-StrumAcoustic-GS-1 -
Ambient #2656 Keresem ezt a progit: Image Line Harmless
Nekem sajna csak valami demo fos van, minden 5. mp-ben kapok ajándékba egy fehér zajt.. -
#2655 Tegye fel a kezét aki használt életében kazettás decket!!!!
92 ben hasonló Revox deckről diszkóztunk egyik barátommal. Volt neki 2... a hülye meg eladta miután megszakad a kapcsolatunk, utólag tudtam meg. Majdnem sírva fakadtam... pedig az egyiket bevállaltam volna :) Ezek a modern pionner meg mittomén forgófejes kétkazettás dolby a,b,c szűrős, meg érintő gombos, motoros ajtajú, cuccok már sehol nincsenek hangminőségre. -
#2654 OKÉ OKÉ.... abszolút egyről beszélünk :))) és egyet is értek veled... kicsit elbeszéltünk egymás mellett. Nem akarok kazettás deckel masterelni :) csak a kész cuccot hallgatni. Normális decken, erősítőn, és hangfalakon. Akár high-end-es cuccon is. Csak érzékeltetni akartam a digitális és az analóg hangzás különbségét. Csak ha szakmailag belemélyülünk a fórumozók 90%-ka nem értené. Aki meg érti, annak meg nem kell leírni :))))
Vas és VST közt is elég durva különbség van... ez is tény. De a hangminta alapú VST-k (pl Omnisphere, Trilian) a 24 bites hangszerparkjával eléggé megközelítik már a valóságot, mint modellezésben mint hangzásban. Ezeknek a VST-knek nem kell analóg cucc beavatkozása. Önmagukban digitálisan is megállják a helyüket. És persze azzal is egyet értek, hogy nem minden esetben követeli meg a zenei műfaj az efféle beavatkozásokat.
Az a gáz, hogy órákat lehetne gépelgetni a témáról... lehet kéne nyitni egy "Master" topikot :))))
üdv -
#2653 ad 1. "ha van vkinek otthon kazettas deck" :) hát Studer vagyis Revox nem hiszem hogy sok furomozonal pihenget.. ha gazdag lennek, vennek egy Nakamichit de csak a birtoklas miatt. ;)
ad 2. az altalad linkelt cucc, qrvajo meg minden, de max 72dB dinamikat tud.. ami kiadasra szant zenenel edeskeves. A nagy headroom miatt persze, hogy fasza analog kompresszalast hallunk, de a dinamika hatalmasat csokken.
Minden rendszernek van elonye es hatranya, analog vs digitalis eseten is.
Az analogon ateresztes bizonyos szempontbol tenyleg "javitja" a hangzast, hiszen nem az addig megszokott digitalis burok, digitalis hibakkal, digit zajokkal, digit sajatossagokkal; hanem analog hibakkal, zajokkal, sajatossagokkal. Bizonyos esetben az egyik jobb, bizonyos esetben a masik.
Az "analog hangzasert" felelos eszkoz, lehet erosito, kompresszor, szalagos felvevo, csoves torzito, analog szuro, esetleg chanel strip.. mindnek van jellegzetessege, vagyis az elmeleti tokeletestol valo elterese, ez adja a melegseget, az unikomot a hangba, de ez nem minden esetben szukseges ill jo.
Sok esetben nem is kell a zenebe, pl ha a hangmernok, v a producer elkepzelese mas, ugye.. neha pedig mar nem kell melegseg, elmosas a keszulo zenebe, hanem epp az ellenkezoje, preciz pontos digit kiszamolasok :)
Es elofordulhat az is, hogy a zenen bizony nem segit az, hogy "atkuldom analogon", mert lehet, hogy inkabb a VSTi-ket kene lecserelni mondjuk "vasakra", ami adott esetben komolyabb lepes lehet (penztarca es minoseg szempontbol is:)..
Vegleges felhasznalas? Vagyis, hogy azon hallgatod? Szoval a high-end muelvezetrol lenne szo?? Mert az teljesen mas, ahhoz egy uj topik kene..
A pop es rock-zene hallgatasahoz talan eleg a kazetta dinamikaja, de egy jazz v klasszikus v akar egy techno dalt mar durvan osszehuzna (komprimalna), szerintem es ok, hogy a zajban is van meg hasznos jel, de az is keves.. -
#2652 Nem áteresztésről beszéltem... hanem végleges felhasználásról. Ha van lehetőséged próbáld ki. Számomra jelentősen kellemesebb, gazdagabb hangzása van és sokkal dinamikusabb is!!! Nincs gumi hangja.
Csak hogy tisztázzuk a kazettás deck fogalmát : Ilyesmire gondoltam -
queensryche #2651 A 'c' lemaradt az előző hozzászólásomból.
A legújabb verzió (amiről tudok):
Spectrasonics - Trilian (VSTi AU RTAS) v1.2.0n UPDATE
-
sangeorge #2650 Kösz!
Akkor ami nekem van 1.1.4c...(19Gb tömörítve) az a legújabb verzió lehet? -
queensryche #2649 Ezeket az updateket tartalmazza: 1.0.1, 1.0.3, 1.1.4 -
queensryche #2648 Ez az 5 DVD-s változat, ami kitömörítve 34 GB körül van.
A DVD1 7 giga körül van, igen. Én audionews-ről szedtem le. Ha nincs regisztrációd, akkor nehéz lesz, mert zárt torrent. -
sangeorge #2647 Köszi!
Még annyi,hogy ami linket adtál,abban van egy 7 GB-os mappa...na most ez mi? Maga a frissítés? vagy az alap progi..de ahhoz meg kicsi...
Jah..és honnan szedjem le? torrenten nincs használható találat :(
Amúgy nekem lent van már az 1.1.4c verzió....arra is kell frissítés?
THX -
queensryche #2646 Azóta kijött még egy, vagy két frissítés Trilianhoz, azokat nem szedtem le, így is működik, de ha gondolod, azokat is rápakolhatod, csak ellenőrizd le a hozzászólásoknál, hogy nincs e valami gebasz velük. -
queensryche #2645 Spectrasonics.Trilian.VSTi.AU.RTAS.PC.MAC.DVDR.D1-AiRISO
Ezt szedd le, ebben ott a frissítés is. -
queensryche #2644 A frissítéssel együtt indítsd, anélkül nem lesz jó! ( Nekem legalábbis el sem indult, csak az authorization ablakot nyitotta meg minden alkalommal)
-
sangeorge #2643 Üdv
Triliannal kapcsolatban kérdezném,hogy simán az alap progit( tehát frissítés nélkülit) érdemes-e használni,meg hogy egyáltalán lehet-e,...vagy mindenképpen kéne rá a legutolsó frissítés?
THX -
#2642 Azert az egyszeru decken ateresztes minosegromlassal is jar, nem is kicsivel.. -
#2641 Hali... rég voltam erre :(...
Átolvasgattam a hozzászólásokat ezzel a masterelési témával kapcsolatosan... Sok igazság van a több hozzáázólásban. A segítségetekre az eddigi saját tapasztalataimat írom le. A "masterelés" már az első hang importálásánál elkezdődött. A olyan dobot használsz ami önmagában szarul szól.. már megette a fene az egészet. Ha sikerül beszereznünk ütés hangmintákat (nem árt ha 24 bitesek)azokkal már lehet mit kezdeni. A mások része a basszus hangszín megválasztása. Ha eleve olyan basszushangszín szól ami alapból szarul szól és a ritmikája bekavar a dob dinamikájának, illetve hasonló frekvenciatartományba szól mint a dob... rakhatsz rá izotópot meg tírekszet is.... esélytelen. Ha összhangban van a dob és a bass akkor gyakorlatilag bármelyik plugint alkalmazhatsz. Persze ez az összhangzás érvényes a közép és a magas tartományokra is (szintik ütőshangszerek stb). VISZONT!!!! ahhoz hogy a végeredmény ütős legyen tökéletesen tisztában kell lenni a compresszorok és limeterek működési elméletével. Ha 5 paraméterből már 2 nem tudjuk hogy mi az.... szal akkor jobb ha olyan ember csinálja meg aki ért hozzá. Nem árt ha a végén lefuttatunk egy analizátort... megnézni a DC offset mértékét, RMS teljesítményét... stb. Nem árt egy spectrum analizátort rárakni, hogy a frekvenciák hogyan alakulnak a dalban.
Természetesen minden analóg cuccon rögzített digitális jel jobb minőséggel bír (ha van valakinek otthon egy régi kazettás DECK.. meg egy krómos vagy metál kazetta. +3 dB meghajtva vegyen fel CD-ről... csodálkozni fog a minőség javuláson.) A profi stúdiókban 8 mm-es szalagra rögzítenek és azt digitalizálják 24 biten. Vagy milliós csöves kompresszoron áttolják. Ami "olcsó" megoldás pl kiexprotálod sávjaidat és mondjuk a tom-tom stúdióba beviszed és megmondod vegyék át szalagra majd vissza digitalizálják. (értelem szerűen minél több sáv annál drágább) Össze lehet csoportosítani 6-7 sávra ezt megcsinálják 1 max 2 óra alatt kb 10-15e ért. Aztán hazamész és rárakod a végére a kis pluginünket egy minimális beállítással. De lehet vásárolni ILYET ausztriába lehet hozzá vásárolni legközelebb hangszalagot és lehet ontani az európai szintű mastereket.
100 szónak is egy a vége. Amiből felépíted a zenét azok a hangminták szóljanak szépen....
bocs a hosszú addért -
Ambient #2640 De nem ám!
A master valóban kényes téma, ki erre esküszik ki arra.
Tény, hogy egy profi stúdióval nem lehet versenyezni hobbi szinten, viszont hallani remek felvételeket, amelyek otthoni körülmények között lettek maszterelve. A mai spacesynth stílus előadóinak zöme pld. otthon készít és maszterel és nem kell semmi csúcs technikára gondolni ám.
Mégis marha jól szólnak a felvételek de persze ugyanez vonatkozik egyéb stílusokra is, tehát nem minden fénylik, ami arany.
A magánvéleményem, hogy 2 jó fül és 2 jó monitor hangfallal már lehet mit kezdeni. Persze nem árt érteni is egy master progihoz!
Valahol olvastam egy cikkben, hogy az amatőr zenészek már annyira túl effektezik a sávjaikat, hogy némely frekvenciák "összeugranak" vagy éppen kioltják egymást és ezen már semmilyen master progi nem tud segíteni. Szóval már az alapoknál érdemes figyelni és alkalmazni a "néha a kevesebb a több" eljárást.
De hogy a programokról is pofázzak, az Ozone és a T-Racks3 mindenképpen vezető pozícióban van de bizonyára vannak még egyéb szuper progik is.
A T-Racks3 a nyerő nálam, nekem jobban átlátható, kezelhetőbb.
Izotope Alloy is megér egy misét! -
#2639 http://www.pspaudioware.com/
ezek sem rosszak ;) -
queensryche #2638 Örülnék, ha a maszterelés lenne a legnagyobb gondom :) -
#2637 Naná, biztos hogy van. Analóg a legkeményebb, csakhát itt egy kis cucc, ott egy kis cucc, de egy egész stúdiót berendezni...repkednének a több 10 milliók. -
#2636 Kösz a hozzászólásokat a témába.kérdés.Pld:Maszternél csak a kész mix van betöltve nálatok vagy minden fut real-time és úgy?Az nálam megöli a gépat.
Persze.De úgy lenne az igazi.Vini koncepciója jónak tűnik,izotope cuccot nézegettem már.Nekem a t-racks jobbnak tünt azért arra álltam rá anno.A témához még annyi :véletlenül van nálam kölcsön egy fostex vf16 hard disc recorder.Ha beküldöm ebbe a mixet és a hd-t erősítem a szokásos konfiggal(erősítő-hangfalak)feltűnően jobban teltebben,vastagabban szól.A mélyeket is menyomja picit meg sokkal szellősebb az egész.Szóval érdekes.Van ebben az analóg átjátszás dologban valami.....Cső -
#2635 Hali
Hát sztem nem kell a mai electronikus zenének olyan nagy master ,mert ha körülnéztek akkor beatporton és egyéb digitális áruházakban bizony vannak olyan zenék amiknek a mastere még füllel is észrevehetö olyan hanyag és még hozzám is eljut sött a klubbokba is. Viszont hallani eggyes zenéknél a jó minöséget is pl: ViniSoundZ-nak a zenéi is példaértéküek masterileg tekintve vagy Martin juha trance alkotásai is élvezhetöek aki fl-el dolgozik és hoston belül Izotopeval végez minden master munkát. hoston kívül már semmi különöset.
-
#2634 ohm force elég jó, talán a legjobb. Olyan "populáris" filterezést könnyen el lehet vele érni :)
EQ-ra én Ableton saját eq-ját használom. Már annyi seq. progit kipróbáltam, hogy saját magamat szivatm meg, ha kell egy régi zene sávjai, mert 1ik nuenod-s másik cubase, reason, akkor 2 keveréke rewire-n keresztül.
Most már megmaradok az abletonnál, mert számomra minden benne van mi csak kell. A beépített effektjei, pluginjei nagyon tetszeenk és a vst-k is működnek frankón.
Amit még masterre érdemes kipróbálni, az az image line maximus pluginje. Elég sokat emel a zenén, de széjjel is küldheted ha eltúlzod és csak liheg majd tőle a muzsikád. -
#2633 Na igen, en is ilyesmikkel probalkoztam..
Ha UAD2 plug-inek nem ernek, akkor talan a Waves ami altalanosan jo, de kivancsi vok, mit hasznaltok EQra ill brutalisabb filterezesre? Ohm Force termekekrol mi a velemeny ill alternativa?
-
#2632 Nos, az igazsaghoz hozza tartozik, h en meg soha nem vittem studioba anyagom, mert meg nem tartok ott (csak neha-naha tudok zenelni), viszont a "maszterrel" mar en is probalkoztam. :) Egyertelmuen nem versenyezhet az otthoni VST-k hada, egy komoly studio berendezeseivel es egyertelmu, h en sem egy komoly tapasztalatu hangmernokkel. Probalkozni persze lehet. Neha en is szuttyogok, de mindig hallom a kulonbseget profi es amator munka kozott, ugyhogy nem ringatom magam.
Ha vegre osszeall egy albumnyi teljes szam, akkor bizony a zsebembe kell nyulnom. Ez van.
Ha te mast gondolsz, ok, tisztelem a velemenyed, csak nem ertek vele 1et. ;) -
#2631 Háj! :)
Én izotope4-et használom. Ez az izotope cucc a legkeményebb még mindig amivel még érdemes foglalkozni olcsóbb sw-k között.
AMúgy én úgy teszem hangosabbá, hogy hazsnálok a masterre egy izotope-ot, egy psp mixsaturatort és egy L2 waves limitert. Ennyi a dolog. Ennél egyszerűbb, jobb megoldást még nem nagyon láttam. A lényeg, hogy a sávjaid szépen egészítség ki egymást. Arra gondolok, ha szépen ki van eq-zva, nincs galiba a frekikkel, nem üti egyik a másikat, akkor onnantól kezdve már nagyon egyszerű dolgod van.
De j9hetnek még ötletek ki, mit, miért használ. -
#2630 Ok-ok persze ez igaz,de egy hanganyag maszterelése(10 track),legjobb esetben is 50 ezer ft.Az még korántsem biztos hogy jobb,mint amit Én csinálok.Persze könnyen lehet hogy igen.Vagy ha esetleg csak egy hajszállal,akkor meg lehet nem éri meg az árát.Ezt úgy értem hogy átlagfelhasználó számára nem vehető észre a külünbség.Egy komolyabb maszter ami garantáltan jobb minőség az 100 ezer minimum.Határ a csillagos ég persze.Egy példa:küldtem egy amerikai maszterelő tagnak egy natur cubase wav formátumú mixet.1 napra rá megcsinálta referenciaként ingyen az 1 számot.Nagyon picit jobban szólt mint az Én maszterem.(persze ez több fül véleménye nem csak az enyém)Szóval nem döngölt a földbe a minőség.Ez a tag rengeteg neves referenciával rendelkezik,kiadott anyagokat maszterel,electro,synth pop,future pop ilyesmi témájúakat.Na ezek után gondoltam úgy hogy esetleg ha valaki tud ajánlani valami olyasmit mint a tracks azt kipróbálnám.Hátha bejön.Merthogy a tracks sem annyira gagyi szerintem.Márha tudod mit akarsz meg ha tudod milyen potit tekersz és az mit csinál.Csak már unom a hangzását.Meg az is érdekelne hogy ti mit használtok a felvétel hangosabbá tételéhez.Mondjuk ami nem kompresszál annyira erősen(vagy csak hangosít.)Szóval szerintem lehet profi végeredményt is elérni pc-n csak nem egyszerű,persze sohasem lesz olyan mint a nagy stúdiók maszterei de megközelítőleg meglehet olyanra.Bocs hogy hosszú lett.Üdv. -
#2629 Hm.. hova neked maszter? Ha mar ott tartassz, akkor javaslom, hogy fizess egy studionak. Nem nagy osszeg es a legjobb megoldast kapod.
A masztering kulon hangmernoki szakma. Minimum egy studio kell hozza. :)
Persze lehet otthon probalkozni, mindenfele plug-inekkel, de az inkabb vicc kategoria. -
#2628 Hi!1 kérdés amit megvitathatnánk.Maszter dolgok.Ti mit használtok végső maszterelő progit?Én személy szerint tracks2-őt,de szeretnék fejlődni valamerre.Van ennél jobb szerintetek pc-re?Már kezdem unni a plastic hangzását.Pedig egy eléggé kiváló progi.(már 5 éve nyúzom.)Szóval ha van valakinek tippje és szívesen megosztaná itt,akkor hallgatom.Kösz!cső. -
bigbuzz #2627 Az elején nem megy valami, amikor telepítem az automapot, a plugin managerben kijelölöm a vsti-ket. Ennek ellenére csak a proteust wrappeli a program, a többit nem. -
Ambient #2626 manual -
bigbuzz #2625 Hát remélem nem húzok fel senkit...
Az NI Express Keyboard szintijeit is tudom vezérelni a Novationnal? Valakinek sikerült?
És bocs, de az automap tulajdonképpen mit csinál, automatikiusan hozzárendeli a potikhoz és csuszkákhoz a szoftszinti potijait és csuszkáit, vagy csak megkönnyíti a hozzárendelést?
Eddig csak kínlódtam minimális eredménnyel, légy szíves segítsetek!
bb -
Ambient #2624 Itt szépen elolvasható, mi mire való, még videó is van.. -
bigbuzz #2623 Ableton alatt Native Instruments VSTiket, Proteust használnék, valaki tud segíteni a beállításoknál? A Novation a Proteust vezérli, de a többit nem tudom összehozni vele.
Köszi!
Bb -
bigbuzz #2622 Novation 61sl mkII-t vettem, most próbálgatom, de nekem valamiért ez az automap dolog nem megy, van valakinek tapasztalata?
Bb -
Ambient #2621 Keresgéltem de semmi. -
vizipipa19 #2620 Az armin van buuren topicban rákérdeztem, ott nem válaszoltak, az acapella topicba meg 2 éve írtak utoljára, szóval nem sok esélye van hogy majd pont miattam fognak megint oda postolni. Szóval a kérdés még mindíg nyitott. Armin van buuren in and out of love acapella?
Tud valaki a hollétéről?:D -
#2619 Itt keresd.
Vagy itt. ;) -
vizipipa19 #2618 Sziasztok!
Tudom hogy ez nem a legmegfelelőbb topic, de armin van buuren in and out of love című szám acapelláját keresem. Tudna valaki segíteni?
Előre is köszi!