4977
Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
  • ViniSoundz
    amúgy nem értem ezt a dolgot!

klippeljen a cucc? ha kirendereled a klippelt cuccot, az kirenderelve is szar lesz, vagy valamit nem értelmeztem jól?
  • ViniSoundz
    a lehallgató rendszerem nem a legjobb azt tudom, viszont a fülem már hozzászokott, így tudok viszonyítani és azt is tudom, hogy ez így nema legjobb, de több mint a semmi.

Van még egy HD25-ös fülesem, abban azért elég jól hallani a dolgokat, bár dj-knek való és nem nyitott, de pro a füles.

@krondorl
    ez elég érdekes amit írtál. Blue cat-et nem simerem, pinguint lestem néha meg a voxengo spant.
    1:1-es kompressz érdekes, de miért? engema miértek is érdekelnek. tudom telhetetlen vagyok :) és hisztis meg néha idegesítő, de csak ezen a téren :)
  • stef666
    Megszánnál bennünket egy kis általad készített (és ily módon masterelt) track demójával? ...előre is köszönjük
  • krondorl
    +Használj referencia számokat és azokat is freq analzyerrel nézd, hallgasd is! :) üdv
  • krondorl
    Vinisoundz, mert látom nagyon nem vagy képben:
    elárulom a titkot, saját módszer, és én egyben DAW-ban mixelek, batch export nélkül, viszont több renderre lesz szükség:

1. tégy a DAW master sávjára egy freq analyzert (én a Blue Cat ingyenesét használom, jól paraméterezhető), ott mindent látni fogsz hol a hiba, ne bízz meg csak a füledben, mert az nem elég :)
    2. ezek után használj relatív és abszolút hangerőt, illetve ha kell 1:1-es kompresszálást és gaint adott sávokra
    3. csináld ezt meg mindegyik halk sávra, és utána keverd ki normálisan, mert így minden hangos lesz
    4. rendereld ki
    5. ekkor már kurva torz lesz az egész a DAWban, de a renderelve normál hangerőn lesz !
    6. élvezd!

Amúgy teszteltem Cubase-zel (SX3), Ableton-nal (5+), FL studio-val (5+), és Reasonnal (3+), és Jeskola Buzz-zal, mindegyik kb -20 dB RMS-en fog szólni, ha mindent 100%ra állítasz és nem torzit a mastered jó vicc nem? :)

Röviden ennyi, ezzel a legdurvább BEATPORT-os, stb zenéket túl tudom lőni, de ez persze nem pótolja az arányok beállítását, az még hátra lesz!

üdv, jó szórakozást
  • stef666
    Már bocs hogy megkérdem,.. de milyen monitorral vagy erősítő hangfal kombinációval zenélsz?
  • ViniSoundz
    Jahát ezzel szerintem mindneki tisztában van, jó lenne egy példa valakitől, vagy egy oktató anyag vagy akármi. Én nagyon örülnék neki, bár szerintem már az összes létező jutúb videókat megnéztem ezzel kapcsolatban az évek folyamán :)

Perszehogy mindig minden helyzetben más és más beállításoakt kell használni, ez a nehéz benne és ezért nem tudok én sem még csak viszonyítani sem, mert van némi tapasztalatom, de én is csak a sötétben tapogatózom. Néha jó, néha nem, de az esetek nagytöbbségében csak megy a szenvedés inkább csak elrontom a zenét, nem használ neki semmi.
  • stef666
    Masterkor nem árt ha a fülét használja az ember, vakon rakosgatni meg tekergetni az effecteket nincs értelme, és különben is minden kompozíció más más master igényel- amit ugye megint csak a füled fog eldönteni hogy mit-, tehár hába lenne ugyan az az effectparkod mint az "álomzemegyárosoknak", semmit se ér jó monitor meg fül nélkül.- Egyébként ez a master ügyet túlmisztifikálni sem szabad.- Persze aki nagyobb tudású az hamarabb révbe ér, de azért nem lehetetlen otthon sem jó hangzást elérni.
  • SL
    kiváló tökéletes progi még 1x kösz szépen!
  • ViniSoundz
    Nagyon rendes vagy, hogy ennyi mindent leírtál, de a loudness war című történetről is és a sidechain-ről is hallottam/használom.

Az a baj hogy én nem bírok beletörődni abba, hogy nem lehet otthon mászterelni. Elszomorító, hogy addig nem érdemes elküldeni sehova. Én már küldtem zenéket nagyon sok helyre, nem sok választ kaptam. Eddig 3 megjelenésem van, ebből 1-et újramásztereltek és iszonyatosan rossz lett. Teljesen más lett a zene. Szinte nem is vagyok büszke arra a megjelenésre, mert annyira undorító lett.

Abban egyetértetek hogy igénytelen a dévid getta, de dögösen szólnak azok a zenék és most nem csak a gettára gondolok, hanem a hasonló, ugyanide sorolható trendi szarokra. Igéyntelenek, mégsem tudok olyan igénytelent csinálni, pedig szeretnék.

A sidechain-től sem lesz oylan igazi, csak liheg erőtlenül.

Az a baj hogy nem esküdnék meg egyik kompi beállításomra sem, akármikor, akármit használok, nem vagyok tisztába teljesena működésével.

Tudom, hogy mi mit csinál, de nem tudom mire mit érdemes, mivel lehet ilyen vagy olyan hatást elérni. Mit mivel érdemes kompresszálni, milyen arányban, milyen tresshold-al, mikor, milyen attackot release-t kell/kellene/érdemes használni.

Bob Katz írta hogy a kompresszor olyan mint a fegyver. Ha nincs hozzá engedélyed, akkor inkább ne használd.
  • SL
    kösz szépen!
  • Tetsuo
    Nos, en nem akarok okoskodni, meghat gyakorlati tapasztalatom szinte semmi, csupan elmelet.. havonta alig van 4-5oram tenylegesen ezzel foglalkozni. :(
    Viszont szerintem egy mai popzene nem lehet etalon, mert a legtobb atomszar.
    Foleg egy igenytelen David Guetta. Persze amit hallassz, az jo minosegu cuccokkal keszult es szakember keverte es egy masik maszterelte, de attol meg az igenytelenseget kepviseli. A te zenedbol kb ez a 3 hianyzik.. ;)
    A pumpalas az egy nagyon egyszeru un. sidechain effekt, amit egy kompresszorral lehet megoldani. David G. valszeg egy tobbezerfontos kompival csinalta (nemtom persze), aminek a szoftverek csak megkozelitik a hangzasat..
    A draga kompik kozul sem mind1, hogy melyiket mire hasznalod, mert vmelyik jol illik a dobokhoz, vmelyik a vokalhoz stb. hasonlo a helyzet az olcso komprimaloknal is.
    A sidechain effektet is lehet tobbfelekepp, tobbfele beallitassal nyomni, pl. a basszus vezerles melyik savot(-okat) is effektezze, milyen aranyban es annak a wet/dry aranya, plusz a kompi sajat beallitasai..
    Ez pedig csak egy effekt, ezt jol kell elhelyezni a mixben, EQ-val es egyebekkel..

Es akkor egy mai trukk a sok kozul, amivel vegeredmenyben szarabb lesz a zened, megis "dogosebb".

Maszterelni meg egyikunk sem fog tudni meg 10 ev mulva sem, hacsak nem lesz vki min. hangmernok, ami azert eleg komoly diploma/hatter/gyakorlat es meg az sem egy biztositas hozza.. tehat alap, hogy amit ugy erzel, hogy jol lett osszerakva (mixelve), azt elviszed studioba 10-30ezres osszegert maszterelik.
    Anelkul be sem adhatod sehova, ez alapveto, mindenki igy csinalja.. persze feltoltheted, de igazi maszter nelkul (amit nagyon hallani) nem sok hallgatoja lesz ;)
  • Tetsuo
    WaveLab :P:D
  • ViniSoundz
    De nem válaszol :)

Valaki tuti tudja. Mi a titok? Valamit rohadt rosszul csinálunk. Én 10 éve írok zenét, nem hiszem el hogy ennyire béna vagyok. Ennyi idő után csak rá kellett volna jönni mi a franc baj van a zenékkel, mert mindegyiknek hiányzik a dögje, valami ütős amitől halkan is érzem a lüktetését, amitől elkezdesz bólogatni, ami nem vékonyan szól, hanem meleg, testesen.

Én már kiakadok ezektől a VST halmoktól is. Minden hónapban esküszöm valamelyikre, hogy eeeez a tuti, aztán rájövök, hogy ugyanolyan szar mint a többi.

Lehet vennem kéne egy zongorát, hegedűket, dobszerkót, gitárokat, vájrusz szintit, egy akai szemplert, néhány csöves kompit, erősítőt, szalagos felvevőt, falba épített hangrendszert, hmmm...Nem ez számomra nem járható út pénz hiányában :)

Hé déjvid mondd el!!! Utálom az ilyen szögelős zenéket, nem sok kultúra van bennük, de mégis úgy szólnak hogy leveri az agyamat.
  • queensryche
    Írjatok a déjvid gettának. :)
  • erik10
    Hi!

" Eladom én a lelkem az ördögnek is, csak mutassa meg már valaki hogyan van ez....dejólenne..."

Csatlakozom!!Meghát az is zavar,hogy ezek olyan kövéren szólnak mint az állat,azt amikor összenézem sajátommal az mélyszegény és középgazdag az én esetemben.Egyszerűen kiábrándító...Pedig tuti meglehet csinálni...
  • ViniSoundz
    Biztosan rák**ják a csöves kompresszort, azt az szinte füstöl. Mást nem bírok elképzelni, csak tudom, hogy a legdurvább cuccok analóg rendszereken készültek/készülnek.

Én már levadáztam Bob Katz könyvét is annak idején, de nem volt türelmem lefordítani.
  • ViniSoundz
    Próbáltam. Megpróbáltam olyan pumpólóst írni mint a dévid getta. Nem sikerül. Van valami az összes ilyen zenében az alján, valami ami nálam nem szól, valami dögje a zenének.

És a közepek is hangosabbak, pedig hát digitális világban vagyunk, 0db-nél úgy sem lesz hangosabb, de mégis hangosabb.

Érti ezt valaki? Több a mély és még a közepek is hangosabbak. De hogy???????? Eladom én a lelkem az ördögnek is, csak mutassa meg már valaki hogyan van ez....dejólenne...
  • SL
    köszi szépen!
  • stef666
    Waves Z-Noise, a Diamond vagy a Mercury csomagban benne van.
  • Hackerman
    Hát ajánlom ,hogy dolgozz egyszerre tobb zenén és igy nem unod meg nem szokik a fuled ugy hozzá a zenéhez ,hogy ne vedd észre a hibákat. Pl egyszer eggyik zenén csinálsz valamit másszor a masikat.
  • SL
    tudnátok ajánlani nekem valami jó zajszűrőt?
  • stef666
    Nem árt ha van az adott stílusban egy un. "Etalon" zenéd, amit már sokszor hallottál és tetszik a hangzása. Ehhez hasonlítsd a saját műveket, majd feltárva a hiányosságokat javíthatsz rajta.
  • erik10
    Akkor megnyugodtam....(vagyis hát nem tom...
  • ViniSoundz
    Ezzel én is így vagyok. Azt hittem mindig, hogy van egy kapcsoló amit soha nem vettem még észre :)

És senki nem árulja el, hogy hol van. Sírok...
  • queensryche
    Mert 1000szer meghallgattad. Telítődtél vele. Bárhogy tekergeted, nem találod 100%-osnak.
  • erik10
    Hi!Miért van az hogy a saját keverésem sosem tetszik?Aki tudja a választ megvendégelem!
  • stef666
    Hát igen , így egy acapella nem sok önmagában, ha nincs mellete zene akkor nincs mihez pászítani.
  • laaj
    hát akkor majd ha kész az egész akkor majd feltöltöm a többit akkor!!!
  • ViniSoundz
    én ezt úgy szoktam, hogy zenével együtt, mert ha anélkül tolod meg akármilyen effektel a vokált, akkor kicsi az esély arra, hogy zenével együtt is jó. de ezen elég akkor gondolkodni, ha már totál készen van a zene.
  • laaj
    ez úgy néz ki h van egy alap zene ez egy reggae alap és erre énekel fel a srác a saját szövegét dallamát és csak az ének feltuningolásában szerettem volna kérni segítséget!
  • ViniSoundz
    és mit csináljunk vele? olyan mintha csak azért kérnéd, mert ha leeht vele csinálni valamit, akkor csináljuk is, de hogy mit és miért azt nem tudni.

ha vannak dobosk, gitárosok, énekesek, akik ugyanabban a hangnemben, fix tempóra gitároznak, énekelnek és dobolnak vagy nyomkodják a szintiket őrült módon, akkor azt egybe lehet rakni, hogy a fülnek kellemes legyen.

ezeket a sávokat te feltöltöd és megkérsz valaki hogy csinálja meg. és ha ráér, mert épp nincs semmi dolga, akkor szerencséd van. de most egy felénekelt sávból, ami így első hallásra is teljesen bizonytalannak hallatszott - lehet tempóban jó, bár nem vennék rá mérget - azzal nem nagyon lehet csinálni sokmindent. vágovics? :)

én amúgy egyszer csináltam egy élőhangszeres, magyarul éneklős zenét ismerősnek.győri nagyszínházban felvettük, hazavittem a sávokat és nekiálltam. többet nem szeretnék. majdnem fejbe lőttem magam a magyar szövegtől. bár ő szerette volna hogy még rakjam egybe a többi zenéit, de nincs az a pénz. nem bírom a magyar éneket, nemtudom miért, de kiakadok tőle.
  • laaj
    hát igazából pár részt vetettünk fel a számból szám szerint 3 hát akkor felrakjam azokat is???? vagy így nem nagyon lehet csinálni vele semmit h van egy részlet belőle???
    BOCS H ILYEN AMATŐR VAGYOK BENNE AZÉRT KÉRNÉM A SEGÍTSÉGETEKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ViniSoundz
    háezmi? én aszittem sávokat fogó feltölteni. mit csináljak ezzel? loáál
  • laaj
    hát nem! de akkor nem valami jó az alap seff????
  • laaj
    AZÉRT AKINEK VAN IDEJE AHA KÉRHETEM PRÓBÁLKOZZON KELL A TAPASZTALATSZERZÉS!!!!
  • stef666
    -ez valami felvételi meghallgatás a Megasztár mősorba ??- első hallásra olyan érzetet kelt...
  • Tetsuo
    Nekem sincs idom. Tulorazok ezerrel, hamarosan megegy koltozes stb. :)
    A maszterhez pedig nem nagyon ertek.. mashoz se, de ahhoz kulonosen nem. ;)
  • laaj
    sziasztok
    ITT van a zene részlet így sikerült felvenni egy Audigy 2Zs kártyával de jövőhéten már egy esiMaya44 pci kártyával dolgozok remélem még jobb lesz a minőség.... REMÉLEM.
    HASZNÁLJÁTOK EGÉSSÉGEL ÉS VÁROM AZ ÚJ DALT ÉS HOZZÁ A KOMMENTÁLT! HA IDE NEM IS DE a [email protected] re küldjetek nekem instrukciókat
    NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!
  • ViniSoundz
    Én most feltettem 3db free vst-t az oldalamra. Próbáljátok ki:
    Itt írtam 2 sort mindegyikhez.

Amúgy jó ötlet ez a mindenki kitekeri ahogy tudja dolog, csak mostanában nem sok időm van. Azért töltsd fel, hátha lesz pár órám a hétvégén.