Megbukott az IPTV

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tisztában vagyok ennek az elõnyeivel (korrekt képminõség) nem is ezért kötekszem.
Én fogtam egy pc-t (jól összerakva), hálókábel éppúgy benne lóg, mint a hangkártyán a hangrendszer, és az upc direkt beltéri egysége. Ubuntu+mplayer+mythtv. Távirányító rálõve!
Hátránya: Nem HD-s a képminõség. (pláne nemaz onlie adások)
Elõnye: tv, online tv, rádió mindenhonnan (éterbõl, netrõl) lejátszik MINDEN médiaformátumot (tényleg mindent), dvd-re felvesz, neten tudok böngészni, film közben email is írhatok (ha akarok persze), cd/dvd ripp, stb....
A Tréhóm max a képminõséggel tud bûvészkedni. Sõt -a mthtv mivel tempel ám keményen-, ezért abban is éppúgy tudsz bele pörgetni, mint ahogyan a reklámokban mutatják.Plusz: beveszia digi kamerát (saját videókat feldolgozza), eszik mp3 lejátszót, minden memória kártyát, lényegében bármit amit rá tudsz dugni egy pc-re.
Az egyetlen történet amin nemszabad spórolni, az tuner. (lehetõleg hardveres, és digi/analóg jelre is felkészítve)

Értem én, hogy kulcsrakész megoldást akar a júzer. De aki ért az ilyesmikhez, már régen ki tudta használni a technolgia eme áldásait. A láma júzert pedig most is éppúgy átverik, mint mindíg.
mondjuk én lennék T-home-os HA lenne nálam T-home!!
de hogy õsztõl a júpíszí dikekt-en lessz HD így inkább eltûröm a sz@r képet.de ha a HD-tõl még sz@rabb lessz a kép akkor visztál júpiszí direkt!

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

Errõl a magyarországi TV-k is tehetnek, egyszerûen árad az igénytelenség...
Azért jó mert ez egy kulcsrakész szolgáltatás. Amit te írsz az is mûködik, de el kell hozzá menni saját eszközt venni, azt otthon telepíteni, beállítani, az idõzítéseket rendesen megcsinálni stb. Egy komplett IPTV rendszernél ezt kulcsrakészen megkapod, kijön a szerelõ telepíti, beállítja, az ügyfélnek már csak a távirányítót kell nyomkodnia ahogy eddig is. Ráadásul össze van intergárlva az elektronikus program kalauzzal így elég rámenni az adott mûsorra megnyomni a rec gondot és kész a beállítás is 1xûbb. Persze a elcsúszott mûsoridõ kezdések ellen ez sem véd, de ez már nem a technológia hiába, rendes dinamikusan változó tv mûsor kellene hozzá és akkor az eszköz is pontosan tudná mikor kell kezdenie a rögzítést.

Ugyanolyan ez mint pl. az IP telefon. El lehet menni boltba venni ATA-t, összeállítani, regisztrálni valami IP telefont kínáló cég oldalán, bekonfigurálni, stb. Ez az átlag felhasználónak bonyolult, nem ért hozzá és nem is nagyon akar értene. Neki kulcsrakész szolgáltatás kell, olyan mint amit pl. a UPC telefonnál kap, ott kijönnek összeszerelik és beállítják, az ügyfélnek csak föl kell emelnie a telefont és ugyanúgy használnia mint eddig, a szakmai háttére hogy ez hogy mûködik õ nem kíváncsi. Persze a kulcsrakész megoldásnak ára van, a kényelmet meg kell fizetni. Persze aki ért hozzá az csinálhatja saját maga is hozott anyagokból, de az emberek döntõ többsége nem olyan.
Lehet coaxon digitális TV-t nyújtani. Ott nincs igazán értelme IP alapon megoldani, van rá több évtizedes kiforrott technológia. Egy analóg TV csatorna helyén megfelelõ kódolással digitálisan akár 8-16 SD csatorna is elfér, HD minõsében meg akár 2-4 is. Egy modern 1 Ghz-es rendszerbe akár 100 analóg csatornányi kapacitás is beleférhet. Persze ezt a kapacitást nem kell mind broadcast TV-re elhasználni, mehet belõle Video on Demandra, internetre is.

Mûhódnál vagy földfelszíni mûsorsugárzásnál a visszirány hiánya a gond, ami az interaktív szolgáltatások gátja, csak kiegészítõ földi netkapcsolattal együtt lehet ezt elérni. Ráadásul mûhódon azért a kapacitások is igencsak végesek és amibõl kevés van az jellemzõen drágán mérik. Ezért van hogy pl. a digi.tv és az upc-d is agyon van tömörítve.
Az IPTV drága technológia épp ezért nehéz lenne nagyon olcsón adni. Külföldön is drága, sõt ott alapjaiban a TV szolgáltatás is drágább mint itthon így jobban pozícionálható az IPTV is.

Amcsiban pl. az AT&T U-Verse néven futó IPTV szolgáltatása 75-120 dollártól indul. Ebben benne van 3 Set-top box, az egyik PVR-os, a 75 dollárosnál az alap TV csomag és egy 1.5/1 Mbps-es netelérés. A 120 dolcsisba már teljes csomag van, prémium csatornák is vannak benne, 3/1 Mbps-es net. Telefon az szerintem nincs az még gondolom külön 20-25 dolcsi, ha gyorsabb 6/1 Mbps-es net kell az is még további 20-as körüli lehet, pár további plusz felár és a legnagyobb csomaggal könnyen 200 dollár közelébe lehet jutni.

Németben a Tíhóm 91 euro körül indul, ebben benne van a telefon, egy 25/5 Mbps-es net és egy IPTV alap csomag. Ha gyorsabb net, teljes tv csomag, préium csatornákkal együtt kell az ár könnyel felkúszhat akár 180 euro magasságába is. És ott úgy tudom csak egyetlen Set-top boxot adnak, ha a további kell akkor az külön meg kell venni vagy talán bérelni mint nálunk.

Viszont az AT&T és a német DT is csak ott kínál IPTV-t ahol már átépítette a hálózatát FTTN vagy FTTC + VDSL2-re, így legalább a szükséges sávszélesség megvan. Ez fõleg a német hálózatnál igaz, az amcsi AT&T-nél szintén alulméretezett a hálózat, több HD csatorna párhuzamos szórásához kevés a 25 Mbps-tõl induló kapcsolat. Márpedig az amcsi piacon a több HD csatorna alapban elvárt szolgáltatás és ezt a kábeles vagy mûhódas szolgáltatók évek óta nyújtják is. Ezért vagy hogy az amcsi piacon az IPTV-n csak mosolyognak és némileg elavultnak tartják, hisz nem képes azokra a szolgáltatásokra amire a pl- kábel évek óta képes.

Ugye egy amcsi háztartásban alap hogy pl. csütörtök este amikor párhuzamosan megy a két legnézettebb sorozat, akkor az egyiket HD-ben nézik, a másikat mellett HD-ban rögzíti az STB. Ez kábelen és mûhódon évek óta alap. Viszont IPTV-n az AT&T erre nem képes. Anno 1 éve az induláskor ezt ígérték hogy meglesz, de a mai napig nem sikerült összehozni, tavaly õsz óta kemény 1 HD csatornára képesek és mellett még 3 SD-re. Eddig idén tavalyra igérték a 2. HD csatorna elérhetõségét, de nemrég ezt 2008 nyárra tolták el, ami ott igencsak nevetségessé teszi az IPTV-t. Az elkövetkezendõ 1 év alatt további sávszélesség növelõ megoldásokkal próbálják megteremteni a lehetõségét a 2. HD streamnek, miközben kábelen, mûhódon kettõnél több is gond nélkül megoldható évek óta.

Ebbõl is látszik hogy a magyar piacon, lehet hogy az IPTV egy telített piacra lépett be, de közel sincsenek olyan elvárások mint más országokban. Idehaza az analóg kábeltv-vel kellett volna érvényesülnie ami a leggyengébb ellenfél, hisz idehaza nincs erõs Digitális TV-t szolgáltató kábeltv piac. A mûhódas sem minõségben, sem szolgáltatásokban nem bõvelkedik, inkább olyan fapados.
uccsó elõtti bekezdés
egyelõre nem jó semmire, csak geek :)
majd ha lesz rendes sávszél, mögötte meg tartalom akkor lehet vele kezdeni vmit.

egyébként meg a p2p egyfajta Video-on-Demand, nem? :)

Szerintem a digitális kábel tv a jövõ! és a mûholdas tv. amúgy az IPTV-t nem lehetne normális koaxális kábelen vinni? kábelen van net!

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

de igazából miért jó ez? mert kiemelik a reklámban, hogy akkor kezdõdik, amikor, de ezt egy dvdfelvevõvel is megoldom. akkor meg?
és mónika show-t nezzunk iptvn? :)
nem ertem mi a baj magyarorszaggal, de egyszer talan rajovok...

na igen az ára (+árukapcsolás) nekem sem volt szimpi

HP+

Sanyix
HWSW-n VDSL2 bevezetésérõl írnak(amivel elméletben 200 mbit is menne), ami logikusabb is lenne, hiszen az eszközök gondolom nem sokkal drágábbak mint a VDSL1-esek, amúgy is a gondot a kábeltávolság okozza. De ha megelégednének a 720p-vel akkor az adsl2+ is elég lenne.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

A TVNET hasonló cucca 10 ropis havidíjjal érkezik, gondolom a T-Online sem sokkal olcsóbb. Amikor megláttam mennyi, gyorsan félredobtam az elképzelést, hogy elõfizetek.

bertino
hát igen
mint az ADSL sávszélesség (elméletben lehet, gyakorlatban meg...)

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

← ElőzőOldal 2 / 2